Keresés

Részletes keresés

Brettonwoods Creative Commons License 2002.06.21 0 0 120
Sziasztok!

Gondolom már sokan fordultak hozzátok ilyen problémával, bocs ha már unjátok, a segítségeteket szeretném kérni!

Nemrégiben arra ébredtem, hogy nem tudom pontosan, honnan származom, mi a családom története. A dédszüleim nevén és egy-két adatán kívül semmit sem tudok a családomról. Ezért családfakutatásba szeretnék kezdeni.

Teljesen amatőr vagyok ezen a téren, semmi ötletem, hogyan kell hozzáfogni a dologhoz. Két nagyszülőm még él, ők elmondták amit tudtak, adtak régi papírokat, de ezek elég hiányosak. Sokszor pedig a "régiekről" szóló legendák, történetek egymásnak teljesen ellentmondanak.

Arra kérnélek benneteket, hogy segítsetek abban, hogyan fogjak hozzá, milyen forrásból szerezhetek infókat, ill. ha vannak egyéb hasznos tanácsok, szívesen fogadnám őket.

Előre is köszönöm!

szurke endre Creative Commons License 2002.06.20 0 0 119
Hello!

Bar mar regen egyszer beindultam csaladfa ugyben, tartosan masfel honapja tort ram ez a "vesz". Kicsit raertem es az Interneten kalandozas kozben bukkantam a temara, ill. az alabb is javasolt genpro programra. Belevagtam.

Eloszor fejbol ugy 50-80 fo kerult fel a fara, aztan a meg elo nagyszuleim segitettek.
Kozben elkezdtem XX. szazadot "feldolgozni", anyakonyvi papirokbol eleg sok kiderult. Igy most 7 generacional jarok, 320 fonel. 16 ukszulobol 13 neve es szul/halala van meg, csak altalaban szuletesi helyuk nincs, igy nehezebb lesz felfele tovabb kutatni. 7 szemely az eggyel korabbi generaciobol van meg (uk-ukszulo? szepszulo?). OK kb 1820 korul szulethettek.

Innentol lesz igazan nehezebb. 1) a dedszuleim egyike sem budapesti, s az o szuleik is mashol szulettek, egyelore soknak nem is tuom, hol 2) sok zsido anyakonyv elpusztult, a temetok sem mind gondozottak, nehez a nyomozas.

De meg leveltarakban nem is jartam, meg cenzusokat sem nezegettem. De jo moka, az tuti.

sze

kerub Creative Commons License 2002.05.30 0 0 118
Szerintem a MOL - nak is van valami ilyen anyaga!
Előzmény: családfakutató (117)
családfakutató Creative Commons License 2002.05.29 0 0 117
Üdv Mindenkinek!

Szeretném felhívni a figyelmeteket a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesületére (Arbeitskreis ungarndeutscher Familienforscher, röviden AKuFF). Az egyesület honlapja: http://www.geocities.com/akuff_hu/ (Mi is összegyűjtöttünk sok linket, ami esetleg Nektek is hasznotokra lehet.)

Az egyesületről:

Egyesületünket 2000. novemberében hoztuk létre a sindelfingeni székhelyű AKdFF (Arbeitskreis donauschwäbischer Familienforscher) hazai testvérszervezeteként. Az AKuFF elsősorban a magyarországi németek származásával foglalkozó családfakutatók szervezete, ami természetesen nem zárja ki a magyar ill. más nemzetiségek kutatását.

Fő célja a kutatók egy szervezetbe tömörítése, egymás kutatási tevékenységének megismerése által az információcsere elősegítése, a kutatáshoz szükséges szakmai segítségnyújtás és a tudományos háttér biztosítása. Érdeklődési körünkbe tartozik ezen kívül a svábság története, helytörténet, a történelmi segédtudományok (címertan, pecséttan, archontológia, kitüntetés-jelvénytan, térképészet stb.)

A személyes találkozás érdekében évente általában 3 szakmai napot szervezünk, amennyire megoldható, az ország különböző területein, elsősorban tagjaink egy-egy lakóhelyén. Itt a hivatalos egyesületi teendőkön kívül egy-két szakmai előadást, referátumot hallgatunk meg, és ha lehetőségünk van rá megtekintjük a témába vágó helyi nevezetességeket (betelepítés-kori síremlékek, helytörténeti gyűjtemény stb.)

A következő szakmai nap időpontja: Pécs, Lenau-ház, Munkácsy M.u.8, 2002. június 22-én 8:30-tól.

kerub Creative Commons License 2002.05.05 0 0 116
Ha vannak voltak kivándorlók a családodban azt is meg tudod kutatni a DAD - ban.
A Brémai kikötőből kiutazókról csináltak a németek egy igen alapos adatbázist ami egyenlőre még ingyen kutatható.
Az érkezési oldalon is feldolgozták ugyancsak ezeket az adatokat de ott már fizetni kell a keresésért.
DAD katt ide

Előzmény: Setni (115)
Setni Creative Commons License 2002.05.03 0 0 115
Köszönöm a segítséget.:-)
Előzmény: kerub (114)
kerub Creative Commons License 2002.05.02 0 0 114
Családkutatási tájékoztató!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Tisztelt Hölgyem/Uram! Kedves kutató!

A levéltárak - az érvényben lévő jogszabályok értelmében - ügyfelek részére nem végeznek iratfeltáró kutatómunkát, csak konkrét adatra vonatkozó “adatszolgáltatást”. Ezen túlmenően Önnek csak családkutató cégek megbízásával van lehetősége mélyebb szintű, illetve nagyobb horderejű kutatásokat végeztetni.

A magáncélú kutatói munkához - amennyiben személyesen óhajtja elvégezni - a munkatársak a szükséges segítséget megadják. Ennek megfelelően - a hatályos levéltári és adatvédelmi szabályok értelmében - kutatómunkát bárki végezhet a kutatási szabályok figyelembe vételével.

A családkutatásoknál fontos tudni, hogy az 1992. évi LXIII. (ún. adatvédelmi ) és az 1995. évi LXVI. (ún. levéltári) törvények értelmében a levéltárakban általában 60-90 évnél régebbi személyes adatok szolgáltathatók ki. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kutatónak ennél régebbi, biztos és konkrét adattal (adatokkal) kell rendelkeznie a kutatás megkezdéséhez.

Eredményes kutatómunka a keresett személy(ek) egykorú lakhelye szerinti illetékes megyei levéltár anyagában folytatható, ami esetünkben azt jelenti, hogy levéltárunkban csak a mai (ú.n. Nagy-) Budapest területén élt, lakott, dolgozott személyekre őrzünk - igen hiányosan - adatokat.

A területi szabálytól kizárólag az anyakönyvek esetében van némi eltérés: a mai Magyarország területén keletkezett és fennmaradt (fellelhető), 1895. szeptember 30-ig keletkezett egyházi anyakönyvekről a Magyar Országos Levéltár {Bp., III. Bécsi út 314-324.} őriz mikrofilm-másolatot, ezek ott helyben kutathatók.

A fent vázoltaknak megfelelően a mai Magyarország területén keletkezett anyakönyvek mindkét intézménynél [Budapest Főváros Levéltára, Magyar Országos Levéltár] kutathatók

a település

a felekezet, valamint

az “anyakönyvi esemény” (születés, házasság, halál) hozzávetőleges időpontjának ismeretében.

Általánosságban a fent vázolt “lelőhely”–kutatás a nem anyakönyvi adatok feltárása esetén is érvényes: hivatalos iratok, sorozási jegyzékek, stb., a területileg illetékes (megyei) levéltárban kereshetők, tehát a településre, időbeli behatárolásra feltétlenül szükség van.

Magyarországon központi, családkutatással foglalkozó hivatal, illetve nyilvántartás nincs, ilyen tevékenységet privát vállalkozók, egyesületek folytatnak, a kutatási feltételek számukra is azonosak az Önével.

A fenti tények, adatok a jelenlegi Magyarország területére érvényesek, az 1919 után más országokhoz csatolt területekre vonatkozóan az érintett szomszédos országok levéltári törvényei adhatnak segítséget.

Amennyiben személyesen kíván kutatni levéltárunkban, erre I. osztályunk kutatótermében van lehetősége {VIII. Leonardo köz 2., tel.: 333-0580; nyitva: hétfőtől csütörtökig 9-16, pénteken 9-12 óra között}.

Előzmény: Setni (113)
Setni Creative Commons License 2002.05.02 0 0 113
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e köztetek olyan aki járt már a levéltárban?
Amennyiben igen, néhány mondatban leírhatná, hogy
is kezdte a kutatást és milyen sikerrel járt.
Én is régóta tervezem, hogy belevágok. 1800-as évek közepéig jutottam, de az előzményekhez be kell mennem a levéltárba.
Kispesti katolikus templommal is probálkoztam születési adatok beszerzésével, de ott tudtam meg, hogy 1800-as években még Váchoz tartoztak.
Setni Creative Commons License 2002.05.02 0 0 112
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e köztetek már olyan aki járt már a levéltárban?
Amennyiben igen, néhány mondatban leírhatná, hogy
is kezdte a kutatást és milyen sikerrel járt.
Én is régóta tervezem, hogy belevágok. 1800-as évek közepéig jutottam, de az előzményekhez be kell mennem a levéltárba.
Kispesti katolikus templommal is probálkoztam születési adatok beszerzésével, de ott tudtam meg, hogy 1800-as években még Váchoz tartoztak.
kerub Creative Commons License 2002.03.22 0 0 111
ovics Creative Commons License 2002.03.22 0 0 110
Nem ártana feléleszteni ezt a topicot.
UNICORNIS!
Ez a mormon programot igy nem tudom elérni.
kerub Creative Commons License 2002.03.10 0 0 109
Bocsánat a hivatkozást pontatlanul adtam meg van még mindig a levéltári site katt ide
Kerub
Előzmény: ovics (107)
ovics Creative Commons License 2002.03.08 0 0 108
már nem él ez az elérési út
Előzmény: Unikornis (87)
ovics Creative Commons License 2002.03.08 0 0 107
már nem található meg ez a site
Előzmény: kerub (91)
Makács Dezső Creative Commons License 2002.03.06 0 0 106
Köszi Kerub!
Előzmény: kerub (105)
kerub Creative Commons License 2002.03.04 0 0 105
Az anyakönyvek dolgában jó reménnyel kutatható a Nyitrai levéltár , esetenként Pozsony.
Van itthon is a Levéltárban kutatható anyag óbudán.
Nézz szét a MOL honlapján. (ez a Magyar Országos Levéltár nem az olajosok.)
Előzmény: Makács Dezső (104)
Makács Dezső Creative Commons License 2002.03.04 0 0 104
Üdv Mindenkinek!

Nekem az egyetemen sikerült felvennem egy tanegységet anno, családom társadalomtörténete címmel. Így még egy jeles érdemjeggyel is díjazták, hogy utánajárhattam felmenőimnek. A legkorábbi bizonyított adat a XVIII. század legvégéről származott családomról. Tudom, hogy azzal itt labdába se rugnék, de az én "magyar narancsom".

Volna egy kérdésem: Erdély és a Felvidék területén születettek után hogyan keresgéljek? (Azonkívül, hogy menjek ki oda).

kerub Creative Commons License 2002.01.06 0 0 103
Előzmény: Koktélkréker (102)
Koktélkréker Creative Commons License 2002.01.06 0 0 102
A legtöbbje már szerepelt a fórumon, de így összeszedve talán hasznos lehet.

http://familytreemaker.genealogy.com
http://genealogie.thewebconnection.nl/
http://index.hu/cikkek/0001/csaladfa/
http://www.ancestry.com
http://www.arcanum.hu/gesta/
http://www.bogardi.com/gen
http://www.cyndislist.com/immigrat.htm
http://www.danmorin.com
http://www.familysearch.com/
http://www.genealogia.info.hu
http://www.genopro.com
http://www.genopro.net
http://www.geocities.com/Heartland/Hills/3916/search/
http://www.myfamily.com
http://www.natarch.hu/
http://www.yourfamily.com/

Jó kutatást mindenkinek!

Marx haza Creative Commons License 2001.07.12 0 0 101
Azért utánanézek ;-)
Előzmény: Goldman Emma (99)
Marx haza Creative Commons License 2001.07.12 0 0 100
Az én tippem az volt, hogy egyáltalán nem is volt házasság… De mivel csak tipp, hát a biztos választ tudó hozzászólására várok (azért értékes bármilyen tipp is persze, mert hátha mégis úgy van…:-)
Köszi.
Előzmény: Goldman Emma (99)
Goldman Emma Creative Commons License 2001.07.12 0 0 99
Nem lehet, hogy az egyházi házasság tényére vonatkozik? Tehát hogy nem kötöttek polgári házasságot, csak egyházit. (Atájt vezette be Wekerle a polgárit, nem?)
Előzmény: Marx haza (98)
Marx haza Creative Commons License 2001.07.12 0 0 98
bocs, egy szó kimaradt...
megoszlása érdekes megyénként
Marx haza Creative Commons License 2001.07.12 0 0 97
Nem, nem... Ez a neve helyén áll, a foglalkozásnál azt hiszem, htb. volt (ami világos).
Maga az anyakönyvi bejegyző is idézőjelbe tette a kifejezést, tehát a századfordulón is "kissé szokatlan", de nyilván értelmezhető volt ez a kifejezés. Mit jelent, ez továbbra is kérdés...

Nem is emlékszem, hivatkozott-e valaki a http://www.bogardi.com/gen címre, különösen az ipari és kereskedelmi jegyzékben szereplők térképi megoszlása megyénként. Sajnos, csak az említett, akkori "yellow pages" tartalma van feldolgozva, így a földművelődéssel vagy éppen semmittevéssel (grófkodás, stb) foglalkozókról nem ad tájékoztatást, de így is nagyon tanulságos.

Előzmény: kerub (95)
Nerdy Creative Commons License 2001.07.11 0 0 96
Sziasztok!

Sajnálom, hogy csak most találtam Rátok.
Én már évekkel ezelőtt nekifogtam a családfának, el is jutottam valameddig, aztán beleuntam. De most ismét nekilátok. Az 1700-as évek végéig elég széles körben megvannak az adatok.
Én kikérdeztem a családból az összes idős nagynénit, rokont, hogy ki mire emlékszik, meg előkerült egy csomó régi irat. (költözködéskor).
Most végigolvastam amiket írtatok és csak gratulálni tudok, hogy sokan már milyen messzire vissza tudtatok menni. Az ajánlott lelőhelyeket mind meg fogom nézni, szükségem van rájuk.

További jó kutatást mindenkinek.

Nerdy

Előzmény: kerub (95)
kerub Creative Commons License 2001.07.11 0 0 95
Házi= Háziasszony
Földb= földbirtokos
stb
Előzmény: Marx haza (94)
Marx haza Creative Commons License 2001.07.11 0 0 94
Üdv a szakértőknek!

Szintén családfa-keresésben utazom, még kezdőként... A dédszülőknél találtam olyat, hogy a mama neve Sxxxx "Házi férjezett" Nxxx Jánosné (lehet, hogy nem Házi, hanem Hári, elég cirkalmas betűkkel volt. Bocs az x-ekért, privát adat ;-)

Szóval mit jelenthet ez a név? Máshol rendesen a leánykori név szerepel (1896-1903 közötti időszakban találtam ezt, több rokon születésénél)

kerub Creative Commons License 2001.04.30 0 0 93
trollcsi!

http://www.genopro.net
Itt találod és letöltheted a családfa szerkesztő progit amivel a elmondott korlátokat átlépheted.
A Program ingyenes viszont egy internetes reklámoldal be eszi magát a IE alá és kínálkozik feszt.

Üdv: Kerub.

Előzmény: trollcsi (92)
trollcsi Creative Commons License 2001.04.28 0 0 92
Sziasztok őskutatók!
Annyira élvezetes ez a fórum, hogy magam is nekiálltam a család felkutatásának. Most 1850 körül járok, de a genealogy.com-on csak negyedízigleni ősőkig tudom közzétenni az öszegyűjtött információimat, valamint a testvéreket, másodfeleségeket sem képes kezelni. Nincs valami más hely, ahol nincsenek ilyen korlátozások?
kerub Creative Commons License 2001.04.25 0 0 91
http://www.arcanum.hu/gesta/lpext.dll/nagyivan/1?fn=main-h.htm&f=templates&tc=toc&2.0

A Nagy Iván féle könyv összes kötete megtalálható itt!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!