Számlaszámok:
belföldi utalásnál: 11794022 - 22222222
külföldi utalásnál: IBAN HU28 11794022 - 22222222 - 00000000 Swift: OTPVHUHB
Segélyhívók:1749 1752
MNO - BL
Egy ember meghalt, hárman eltűntek, 10 ember került kórházba, ebből kettőnek a sérülései súlyosak az Ajka melletti iszapömlés következtében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő délután. Hétfőn átszakadt a timföldgyár egyik zagytározó gátja, és iszappal öntötte el Kolontárt, majd a vörösiszapos víz elérte Devecsert is, de a szomszédos megyéket is veszélyezteti. Az iszap maró hatású, az érintett területekről kitelepítik az embereket.
Abba viszont a fidesz is ugyanúgy bele fog bukni, ahogyan az mdf , az szdsz és a többi "rendszerváltó párt" bele bukott. Ezt már most borítékolni merem.
A hidrogénion-koncentrációról, logaritmusról, kitevőről (pláne negatívról) most ne essék szó, de megtanulhatnátok már, hogy a pH-t így kell leírni: kis pé, nagy HÁ. A Ph, ph, PH semmit nem jelent. Annyi szakértő osztja itt a tudást, oszt egy se tudja helyesen leírni a pH-t.
Azé ' .. amikor meghallottam azt a gigantikus 10 milliós biztosításukat az elvtársaknak az egész gyárra és termelésre.. és párhuzamba állítottam azzal, hogy éppen építkezem és az épülő házra ami papíron most még csak egy üres telek 28 milliós biztosítást kellett kössek, mert sehol szóban sem álltak volna másképpen velem.. ? Hol élünk ?
============================================ Zárolták a Mal Zrt. vezérének üzletrészét és ingatlanvagyonát 2010. október 22. 16:12
MNO - PL Zár alá vette Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatójának ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét pénteken a Veszprémi Városi Bíróság. Erről Meződi János, a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettese tájékoztatta az MTI-t.
• A Mal peren kívül kárpótolná az áldozatokat
Több millió forintot fizetne egyénenként a Mal Zrt. azoknak a hozzátartozóknak, akik elveszették rokonaikat a katasztrófában, Kolontáron – erről állapodott meg a timföldgyár és a károsultak jogi képviselője Devecserben tartott peren kívüli egyeztetésen, de kifizetésekhez a céget felügyelő kormánybiztos hozzájárulása is szükséges. A cég hajlandó fizetni, de a pénzt támogatásként, fájdalmuk enyhítéseként juttatnák el a legsúlyosabb károsultaknak. Ehhez viszont Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos hozzájárulása, valamint a jogi helyzet tisztázása is szükséges. Ugyancsak zár alá vette a bíróság F. Józsefnének, az ajkai timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősének ingatlanvagyonát – tette hozzá. Meződi János megjegyezte: gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben D. Józsefet, a Mal Zrt. műszaki igazgatóját is, de vele kapcsolatosan a bíróság pénteken nem hozott zár alá vételi végzést.
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítja, míg F. Józsefnét és Deák Józsefet közveszélyokozás és környezetkárosítás gyanúja miatt hallgatták ki.
Bakonyi Zoltánt október 11-én állította elő a rendőrség, majd a vezérigazgatót őrizetbe vették. A Veszprémi Városi Bíróság két nappal később elrendelte Bakonyi Zoltán azonnali szabadlábra helyezését. A döntés fő indoka az volt, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában. A Veszprém Megyei Bíróság október 19-én hozott másodfokú, jogerős döntésével helybenhagyta az elsőfokú bíróság végzését, így a vezérigazgató szabadlábon maradhatott. A megyei bíróság ugyanakkor halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanút Bakonyi Zoltánnal szemben.
A rendőrség az ügyben október 15-én gyanúsítottként hallgatta ki a Mal Zrt. műszaki igazgatóját, Deák Józsefet, majd néhány nap múlva F. Józsefnét is, az ajkai timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősét. (A Mal. honlapja szerint a laboratóriumvezető Fodor Józsefné.) A két gyanúsított nem tett vallomást és a gyanúsítás ellen panasszal élt, mindketten szabadlábon védekezhetnek. Az ajkai térségben október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztófa következtében kilenc ember meghalt, több mint százötvenen pedig megsérültek.
A cikkben lévő képen látszik a "zagy szintje" a tározóban, a gátszakadás helyén és környékén. ( az idei magasítás nem lehet nagyobb fél méternél, ha az nincs, a zagy átbukik a gáton )
A belső fal színe nem jelent semmit, a folyadék állandóan hullámzott, 2004-ben, sokkal alacsonyabb töltöttségnél már beterítette Ajkát egy viharban a veres lé. Nincs feltöltés, egy 40-50 cm egyenletes vastagságú út van kialakítva. 10 millió m3 lé nem úgy áramlik ki, hogy az eleje leesik 5-6 métert. Na, most én el.
Amint alant írtam, a "személytől nem függetleníthető a felelősség megállapítása." (Bakonyi Árpád a privatizációban betöltött szerepénél nem hagyhatjuk figyelmen kívül az "állami szerepvállalását"! az alumínium iparban Magyarországon )
Bakonyiék és Tolnay példát vehetnének a chilei bányatulajdonosról.. Ők 100eFtot adtak a vörösiszap károsultjainak, és at is csak korrnányzati nyomásra..
Magyar a reklámnak köszönheti az ázsióját, ami egyébként tiltott. Más ügyvédek lehet, hogy sokkal jobban tudnának eljárni és inkább az ügyfeleiket képviselnék és nem magukat.... De most ez másodlagos.
A trutyi nyoma 5-6 méterrel a koronaszint alatt festi az oldalfalat. A gát teteje elvileg éppen 10 méter. Logikailag sem szükséges ez a kiegyenlítés, aminek egyébként sincs reális háttere, ekkora süllyedés teljes szakaszon abszurdum, ez egy merev, törékeny szerkezet, ezer helyen széthullana ekkora mozgástól.