Keresés

Részletes keresés

ENGINEER Creative Commons License 2017.12.17 0 0 144739

Sziasztok!

Windows 10 -es "gondom" van. A bejelentkező képernyőt a kezdetektől fogva cserélgette magától a rendszer, meg is kérdezte tetszik-e amit kirakott. Na most márt nem cserélgeti. A beállításokat megnéztem, továbbra is a zárolási képernyőnek alapértelmezettként a "windows reflektorfény" van beállítva, jelentsen is ez bármit.

Mi történhetett és mit tegyek hogy visszaálljon a régi állapot?

Köszönöm,

E.

Jahno Creative Commons License 2017.12.17 0 0 144738

Az teljesen szeparált hálózat. Ha csak össze nem kavartak valamit.

Előzmény: didyman (144735)
Imperator23 Creative Commons License 2017.12.17 0 0 144737

Nem ez a "Telekom Fon" vagy mi a neve?

T-Home előfizetők tudják használni talán egymás wifijét korlátozottan... vagy ilyesmi. 

Előzmény: didyman (144735)
didyman Creative Commons License 2017.12.17 0 0 144736

Az, hogy ez nem így működik. :-) Rufusszal csináld. https://itfroccs.hu/windows_telepitese_pendrive_rol_rufus_segitsegevel

Előzmény: -Smiley- (144734)
didyman Creative Commons License 2017.12.17 0 0 144735

Nincs ott valami barangolós-ingyenes T internetmegosztás (nem tudom, hogy hívják T-nél, olyasmire gondolok, mint az UPC Wifree)?

Előzmény: hellsing (144732)
-Smiley- Creative Commons License 2017.12.17 0 0 144734

Sziasztok. Kb 12 éves netbookot szeretnék újra húzni xp-vel (mást sajnos nem bír) 

Viszont nincs CD bemenete a netbooknak.   

A Windows xp cd-t rámásoltam pendrivera, átállítottam a bootolási sorrendet de egy istennek sem akar pendriveról bootolni.  Mi lehet a gond? 

hellsing Creative Commons License 2017.12.17 0 0 144733

Plusz: nincs a gépen semmilyen emulátor, Android IDE vagy hasonló.

Előzmény: hellsing (144732)
hellsing Creative Commons License 2017.12.17 0 0 144732

Volt itt kb. 2 hete egy feldobott problémám: idegen mobiltelefon a Windows Hálózat ablakában. Azóta mindenen minden felhasználónevet-jelszót lecseréltem (jelszó: azAZ09+írásjelek, 24 karakter), a T a kábelmodemet is cserélte. A modemen és a routeren sajnos nem állíthatom az alap firewallt mediumra se, amert akkor a fél internet (és a kábeltévé) leáll.

Ma reggel megnyitom az ablakot és megint ott egy idegen telefon. Ahogy rákattintottam jobbal és lekértem a Tulajdonságokat, a teló szinte azonnal eltűnt az ablakból (ezért nincs ott a hátsó ablakban, csak a tulajdonságai látszanak). Sose volt Evolveo telefonunk, és ha meg is adtuk valaha valakinek a wifi jelszót, az mostanra érvénytelen. Hogy a fenébe lehetséges ez?

didyman Creative Commons License 2017.12.17 0 0 144731

Off. Írtam neked emailt a deck kapcsán, megérkezett, vagy türelmetlen vagyok?

Az az AMD sajnos egy lófing, ha jól sejtem, E300 jellegű, annál nagyobb sorscsapást nem is lehet elképzelni laptopban.

Előzmény: hellsing (144730)
hellsing Creative Commons License 2017.12.17 0 0 144730

Megvolt az SSD upgrade, de szinte felesleges volt. Most van a notebookban egy SSD, ami alig dolgozik, meg egy processzor (valami 1.2GHz-es AMD), ami annyira lassú, hogy alig lett gyorsabb a gép. Az Excel pl. 6-7s alatt indul, ez eddig 9-10 volt. A rendszertöltés viszont villámgyors, a kukac alig fordul másfelet és meg is van ;-)

Előzmény: Jahno (144722)
Imperator23 Creative Commons License 2017.12.15 0 1 144729

Lehet többet tanul az ember egy fórum olvasásával és néha-néha egy-egy hsz megírásával, mint a hivatalos oktatási környezetben:)

Egyébként igazad van teljes mértékben. 

"Ha valami tényleg nyírhatja az ssd-t, akkor az a kevés rendszermemória."

Ha valakinek telik SSD-re, akkor ne sajnáljon mellé vagy helyette inkább RAM-ot venni. 

Előzmény: Johnny Five (144723)
Garfield007 Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144728

January 8, 2008

Előzmény: Doky586 (144727)
Doky586 Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144727

Vannak olyan skótok akik 111GB helyből a 0.4GB megspórolásának is rettentően örülnek..  :DD

..cserébe kapnak pár rejtélyes hibát és lemondanak pár hibakeresési lehetőségről. LINK

Előzmény: Garfield007 (144726)
Garfield007 Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144726

de kikapcsolni nem ajánlott

10 éve csak senyvedek, kínlódok, nem értettem miért...

Előzmény: Doky586 (144725)
Doky586 Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144725

"Hibernálás tiltása" - csak helymegtakarítás miatt szokás: mert nem áthelyezhető a C: -ről és 8+ GB RAM esetén túl sok felesleges helyet foglal egy 32-64 (esetleg 128) GB-os SSD-n. Hibernálás (vegyes alvás) helyett a sima alvás is jó főleg laptopokon vagy UPS-el, de ssd-vel a sima boot se sok idő (felesleges a hibernálós gyorsindítás).

Lapozófile is sok ramnál alapértelmezetten sok GB-ot foglal egy kis meghajtón. Ez ugyan áthelyezhető lenne más meghajtóra, de ez értelmetlenség lenne, hiszen hddn csökkenti a rendszer sebességét. Ezért helytakarékossági szempontból (azaz nem a sok írás miatt) 8GB RAM esetén visszavehető 400MB-ra (16GB RAM esetén 800MB-ra) következmények nélkül. (de kikapcsolni nem ajánlott) Persze min-max érték is megadható 400-2000 MB.

Bármi más dolgot (indexelés, superfetch, defrag) pedig nem ajánlott kikapcsolni, hiszen ugyanazon gépen használunk HDD-t is amire hasznos a defrag és W7 óta a win felismeri az SSD-t és azon meghajtón nem alkalmazza ami nem kell (pl defrag).

ui: ezt nem konkrétan neked írtam, hanem a témához kapcsolódva bárkinek.

Előzmény: Johnny Five (144723)
pimre Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144724

Teljesen egyetértek veled. Semmiféle sebességbeli hátrányt nem tapasztalok azzal, hogy az adataim a HDD-n vannak. Lehet, hogy az SSD-n 1 tized másodperc lenne az, ami így 2 tized, de ezt nem érzékelem. Ellentétben a bootolással, ami 1 percen belül van mindennel együtt, míg a HDD-ről annakidején talán 3-4 perc is volt. 

És abban is messzemenően igazad van, amit a C:-n lévő dokumentumokról írsz. Ezért nem tartok én sem mást a C:-n, mint a rendszert és a programokat. Persze azokat is mentegetem, biztos, ami biztos, de elsősorban a naponta módosított fájlokat automatizáltan pendrájvra.

Előzmény: Doky586 (144717)
Johnny Five Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144723
"Hibernálás tiltása"

Azt aztán minek?
Tegyük fel, hogy orrbaszájba hibernálsz. Az meg is van olyan 20 ciklus naponta - ugyanarra a területre. Hátazosztán tényleg egy hatalmas amortizáció! (Az a terület a legutolsók közt fog kimurdelni.)

Ha valami tényleg nyírhatja az ssd-t, akkor az a kevés rendszermemória... Illetve az ehhez társuló gyakori swap. (De persze olyan hülye még nem született, aki egy egygigás gépnél a virtuális memória tiltását szorgalmazná, pedig még abban is több a ráció, mint a hibernáláséban.)
Előzmény: Imperator23 (144718)
Jahno Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144722

Ízlés kérdése, nekem nincs sok Excelem, de akkor szeretk benne gyorsan keresni és semmi tallózás vagy izével, akár a csatolmányok közt, akár a doksiknál. Főleg mert ezek a laposon vannak, amiben egy meghajtó létezik. Az a pár 100 mega vagy ki tudja mennyi azért nem számít, mert nem méret. Ha összeomlik, akkor kiveszem a motyót és USB kerettel vagy egyébbel lementem, úgyis kell róla más is. Nem ezen múlik, hogy azt a pár 10 giga hasznosat most lementek róla, egy rendesebb vírus meg a hálózatot/lemezt is bederálja. Meg persze előző verziók mentései ott vannak hálózaton, ami éppen megfejtés alatt van. Újraszervezek mindent.

Előzmény: Doky586 (144717)
didyman Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144721

Ha az automatikus töredezettség-mentesítés le van tiltva, ami szolgáltatásként a superfetchet is kiszolgálja, akkor az aligha tud futni. Írási gyorsítótárat csak akkor érdemes, ha van szünetmentes tápellátás, amúgy biztos út a sérült fájlrendszerhez, bár az NTFS elég sokat elbír. Hibernálással nincs gond, ha nem kell, akkor csak ott van egy fájl módosítás nélkül, ha kell, akkor meg pont ezért jó bekapcsolni. :-)

Imperator23 Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144720

Nálam engedélyezve van a hibernálás, hiába van SSD.

Szerintem nem érdemes letiltani (otthoni felhasználás esetén, nem spec esetek), mert néha nagyon jól tud jönni, amikor meg van nyitva ezer ablak meg sok doksi.

Vagy valami munka közben vagy éppen, és később folytatnád pontosan innen.

Igazából az SSD-t sem féltem, ha 10 évet kibír, addigra olyan elavult lesz, hogy igy is, úgy is csere.

Addig meg, ha már pénzt adtam érte, legyen kihasználva, nem? Ne korlátozza a funkciókat egy gépen.

Attól, hogy a 8 giga tartalmat néhányszor ráírom, ha ettől tönkre menne... Nyilván nem napi 6-szor kell ezt megcsinálni, mert

akkor tényleg behal nemsokára.

Fontos adat nincs a C-n, szóval ha kinyiffan is, akkor is max anyagi kár ér a hardver miatt.

Előzmény: Jahno (144719)
Jahno Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144719

"Hibernálás tiltása"

Édesjóistenem. Amúgy most akkor tilos, vagy ezeket érdemes megcsinálni? Hibernálás kit zavar és miért? N+1 gépet hibernálok, kiír egy filét, azon kívül mi a nagy trükk benne? Kapcsoláskor meg visszaolvassa. Ez a dolga annak a vacaknak, hogy írjuk/olvassuk. (az enterprise cuccoktól most tekintsünk el)

Imperator23 Creative Commons License 2017.12.15 0 0 144718

Nagyjából ezek, amiket leírtál. Még a Superfetch technológiát említik meg esetleg. 

Most, hogy a jegyzeteken túl rá gugliztam erre-arra, ezek kb 10 évvel ezelőtti technológiák... pl. Prefetch

Az is nagy hülyeség, hogy SSD-re nem lehet egy HDD-re telepített OS-t klónozni.

Hozzá értőnek tűnt a fickó, aki mondta, nem néztem utána. Tanulságos eset volt. Mindig több forrást kell használni. 

SSD-nél ezeket írja a jegyzetében:

• töredezettségmentesítés kikapcsolása
  • TRIP beállítása (régi SSD-k nem támogatták)
  • Superfetch kikapcsolása
  • Írási gyorsítótár szolgáltatás bekapcsolása
  • Hibernálás tiltása
  • Nagyméretű lapozofájl minimálizálása

A Superfetch szolgáltatás
A Superfetch a Windows XP-ben bemutatkozott Prefetch technológia továbbfejlesztése, amely használati statisztikák alapján rendezte sorba a rendszerindításkor betöltendő szolgáltatásokat és programokat, valamint a lemezen található programfájlok töredezettség mentesítésével gondoskodott a gyors programindításokról. Az első generációs SSD-k normálisan együttműködnek a Superfetch-el. A mai SSD generációk jellemzően nem igénylik, sőt csak csökkenti az élettartamukat, ezek használata esetén tehát célszerű beállítani:
o A Keresés-be gépeljük be services.msc.
Ezután Előtöltés szolgáltatást, amennyiben fut állítsuk le, és tiltsuk is le (ugyanis ez a Superfetch)
o Ezt követően a regisztrációs adatbázisban keressük meg ezt:
HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/Session Manager/Memory Management/PrefetchParameters/
Itt a jobboldalon keressük meg az EnablePrefetch duplaszót és értékét módosítsuk 0-ra.

Előzmény: didyman (144714)
Doky586 Creative Commons License 2017.12.14 0 0 144717

- "A dokumentumok, képek, downloads stb. mind át vannak irányítva a HDD-re"

- "Én mondjuk agybajos vagyok, ez is SSD-n van..."

Azért elég feleslegesnek tartok Office Word, Excel táblicskukat SSD-n tartani, hiszen úgyse tudok gyorsabban gépelni bele szavakat mintha HDD-ről futna :)) megnyitása is minimális különbségű hdd és ssd közt. Na és persze a filmeket (ami akár több 10GB/db) is inkább a TB-os HDD-n tartok mint SSDn, hiszen egy 2 órás filmet ugyanúgy 2 óráig néznék SSD-ről is...  :D  és tudom van 4TB-os SSD is, de én ekkora méretben elég régimódi módon inkább HDDt veszek. (vajon miért?)

És mégegy dolog miatt nincs C: -n dokumentum: mert ha a rendszer a programokkal összeomlana, katasztrófális víruspusztítás érné stb, akkor egyszerűen a korábbi image-mentést visszarakom a C: -re és kész, a D: -n levő adatok (doksik, képek, filmek) megmaradnak.

Előzmény: Jahno (144708)
Jahno Creative Commons License 2017.12.14 0 0 144716

Nekem az elsők is egész jól mennek, itt-ott hajtják is. Csak 60 gigással már mire megy az ember? Win se fér ki rá, bele akartam tenni a Sega emulátorba erre annak msata kell, hogy rohadna meg.

Előzmény: didyman (144714)
Jahno Creative Commons License 2017.12.14 0 0 144715

Akkor keresd elő. Bár most futottam bele valakibe, aki azt állította, hogy egyetemen arról adtak elő, hogy ha egy filéhez "sokszor" nyúlnak és olvassák, akkor az sérül és elhasználódik vagy mi. Aztán 4 leresztkérdés után elbaromkodta az egészet, de rendesen már nem bírta kifejteni. Aztán jött, hogy a zónaszerverek meg ilyesmi, aminek semmi köze hozzá, de egyszer összeszedem az idézeteit:

"Akkor leegyszerűsítem a kérdést: a file ugyan nem anyag, de anyag függő. Anyag nélkül nincs file. És az anyag, az bizony változik és átalakul. Tehát sokkal valószínűbb az, hogy egy file megszűnik, mint az, hogy "örök életű"."

"Az állításom továbbra is az, hogy egy digitális fájl nem tart örökké."

És előtte hosszan magyarázta, hogy a file "elhasználódik" "öregszik" és felgyűlik felesleges tartalommal. Hogymi?

Persze, nem tart örökké, mert ha felrobban az egész bolygó akkor az megsemmisül, kivéve 1-2 filét, ami már elérte az univerzum szélét egy aranylemezen.

Előzmény: Imperator23 (144713)
didyman Creative Commons License 2017.12.14 0 0 144714

AHCI mód, TRIM akkor biztosan lesz és ennyi a lényeg. A HDD-ről klónozható (figyelni maximum az eltolásra kell, de sok klónozó azt is megoldja), aztán klónozás után indexelést, automatikus törmentesítést ki kell kapcsolni, mert tök értelmetlenek és feleslegesen növelik a ciklusok számát, aztán kész. Ne vicceljünk, lassan 10 éve vannak SSD-k, ne az első generációkból induljunk ki.

Előzmény: Imperator23 (144713)
Imperator23 Creative Commons License 2017.12.14 0 0 144713

Egyetemen nemrég ezt tanította egy hozzá értőnek tűnő előadó.

(megjegyzem mérnök infó szak. szóval nem is valami büfé-jellegű előadáson mondta).

Kikeresem a jegyzetét, minden részletre én sem emlékszem így pontosan.

BIOS beállításokról is volt szó benne, AHCI mód stb. talán.... De nem akarok hülyeségeket így írni. 

Előzmény: Jahno (144712)
Jahno Creative Commons License 2017.12.14 0 0 144712

Baromság. Mi lesz más egy új telepítéssel? Trimes dologgal lehet bohóckodni, de sok marharépa magyarázza, hogy az indexelést is tiltsam le, meg ezt meg amazt. Baze, nem hímes tojás, az a dolga, hogy írjon és olvasson gyorsan. Sok sügér megveszi az SSD-t, majd lekorlátozza és a prgramokat a lassú vincsire teszi. Annak aztán van értelme. Nálam kb. előbb növik ki és vesznek nagyobbat "mert megtehetem", mint megdögöljön. Ugyanúgy fileok és adatok vannak rajta, ne hülysékedjünk már.

Előzmény: Imperator23 (144711)
Imperator23 Creative Commons License 2017.12.14 0 0 144711

Én úgy tudom, nem szabad pl. a HDD-re telepített OS-t klónozni az SSD-re, mert elég hamar tönkre tenné.

Mindenképpen újra kell rakni a Win-t.

Előzmény: Jahno (144703)
didyman Creative Commons License 2017.12.14 0 0 144710

Eleve hülyeség, hogy az SSD-re úgyis újra kell pakolni a Wint.

Előzmény: Imperator23 (144696)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!