Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.08 0 0 4130

Van egy rokonom, Jászberényből származik.

Amikor ő beszél a szülőföldjéről, az nem ritkán úgy hanzik, hogy: "birínyből"

A "birinyi" talán lehet a "berényi" ízes tájszólása.

Előzmény: gammask (4125)
iater Creative Commons License 2006.12.08 0 0 4129

"Itt van mellettem a fényképező csőre töltve, mindjárt indulok :) délután küldöm is... és bocsi a késlekedésért..."

 

köszi szépen. ezer hála és köszönet. s a házassági alapján meg tudnád még nekem nézni, hogy a kőtelki anyakönyvek között ott van-e a vőlegény születésije? tudom, ott roffi származásúnak van írva, de többször is végigfutottam azt az időszakot roffon, s nem volt ott a születése :(

nem tudom, hogy ma koradélutánra meg tudod-e nézni? mert ha igen, akkor rögtön tudnám ezt jelezni a levéltár felé.

 

előre is köszönöm.

Előzmény: Rye (4128)
Rye Creative Commons License 2006.12.08 0 0 4128

Kedves iater!

 

Itt van mellettem a fényképező csőre töltve, mindjárt indulok :) délután küldöm is... és bocsi a késlekedésért...

 

Megkaptam a szakdolgozat-részletet is... idézek belőle:

"...Szentiván pusztát 1712 körül a Csomortányi család tagjai, és több környéken élő kisbirtokos, zsellérekkel újranépesítette. Itt a legrégibb anyakönyv tanúsága szerint 1719-ben és 1722-ben Benevári nevű szolnoki ferences páter tevékenykedett... ...1728-ban visszaállították a szentiváni plébániát, első plébánossá bevezették Ondrisz István világi papot, aki haláláig keresztelt. Őt a szentiváni eklézsiánál temették el. Az 1746. évi egyházlátogatás jegyzőkönyve szerint: volt itt ekkor 281 főnyi, túlnyomóan katolikus vallású hívősereg." - forrás: Historia Domus, Plébánia Besenyszög

Azt hiszem sok mindent rejthet még számunkra az a Historia Domus, ami ezek szerint a plébánián van. Oda viszont csak januárban jutok el :(

Azért nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi ez az egyházlátogatási jegyzőkönyv... És hogy név szerint írták-e össze a hívőket, valamint hogy miket rögzítettek benne.

 

"... A hívek szegények, ágrólszakadt cselédek, zsellérek voltak, a kisnemes uraik pedig nem vették ki részüket a paptartás terheiből, ezért 1747-től kezdve ismét csak a szolnoki barátok tevékenykedtek itt. 1763-ban a falut leányegyházként Jászladányhoz csatolták, a szentiváni plébánia önállósága ezzel megszűnt..." - forrás: Wesniczky Antal: Besenyszög község rövid krónikája, 1960.

 

"... Besenyszög birtokot 1764-ben telepítették be, az igen jeles Eszterházy Károly püspök  úr rendelésére, akinek püspökségéhez ez a föld tartozott. A benépesítés püspöki és földesúri földművesekkel történt..." - forrás: Sós Imre: Az egri egyházmegyei plébániák történetének áttekintése, 1985.

 

A számunkra kérdéses időszakra (honnan jöhetett András) kb. ezek vonatkoz(hat)nak. Szerintem ebből a három forrásból ki lehetne indulni... A két könyvet megpróbálom beszerezni, a Historia Domusnak még várnia kell rám :(

 

Kedves gammask!

 

"Valami azt súgja a Birinyi név nem azonos a Berényivel"

Én a kőtelki anyakönyvek másolatait böngészve többször találkoztam olyannal, hogy akár ugyanazon személynek a nevét Berényinek is és Birinyinek is írták. Tehát ugyanaz. Sőőt, a kőtelki lakosok közül sokan még most is Birinyinek neveznek "minket". Ha jól tudom, ezt "Tiszai i-zős nyelvjárásnak" hívják. A neveket pedig néha kiejtés szerint írják le.

 

Üdv: Rye

Előzmény: iater (4122)
iater Creative Commons License 2006.12.08 0 0 4127
és Kelle van-e ebben a forrásodban?
Előzmény: gammask (4125)
gammask Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4126
Lados Balázs Besenyszög falubíró.
Előzmény: milyennincs (4115)
gammask Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4125

Szia !

 

Újfent. A Berényi név elég gyakorinak számít, beszélgetni kellene az öreggekkel a faluban, sajnos egy időben nagyapám volt a leg, úgyhogy max. 90 -est találni. A zrínyi utcában nagypapám mellett is Berényiék laknak. Valami azt súgja a Birinyi név nem azonos a Berényivel, én nem nagyon hallottam róla Szögön. Ez a Helle még nehezebb, mert ezt még el sem tudták annyira írni, temetőben sem emlékszem ilyen névre, ráadásul elég kicsi a családnevek fluktuációja lent. Ha bármivel elakadsz  vagy nincs elég segítőkészség valahol, írj hátha általam könnyebben nyilnak a kapuk. A Besenyszög könyvet megveszem neked és eljutattom neked, ennyi jár a segítségért. A weszelovszkyt meg megpróbálom jó állapotúan lemásolni. Azt is eljutattom valahogy. Várj a Jászapáti könyvben van egy Helle János 1782 (akkor pont Lados Georgio volt Jászapáti Főbírója), A csődörök mellé esztendős lovásznak meg szegődtetett. Gaál István : Jászladány történetében- Hősi halottak 1914-18 Helle József, Helle László. Bódi van pomázi előnévvel. 1760 összeírásban szerepel Jászladánynál Helle. Van még egy olyan Helle Jánosnak Kert hely nem adatik 1793. Hát ezekben a könyvekben ennyi. 

Előzmény: iater (4121)
gammask Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4124

Szia !

 

Igen én ezt már megtaláltam, de nem sokat tudok róla. egyébként végignéztem már hajólistákat és orosz temető-hadifogoly archívumokat is. Bár a család egyenes ágon ebben nem volt érdekelt.  Én megközelítőleg 70 holdról tudok ami valamelyik leszármazómé volt, nagyapám már  nemigen kapcsolható hozzá, mivel a komcsik kicsit betartottak 45 után.

Előzmény: iater (4123)
iater Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4123

http://www.vfmk.hu/vfek/Scheftsik/11_02fej.htm

 

Az itt található földműves Lados Sándor tudod ki egyébként? :) És tudtad, hogy legénységi vitézi rangot kapott? :)

Előzmény: gammask (4114)
iater Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4122

Kedves Rye!

 

Szeretném kérdezni be tudtál-e menni Valyon-ügybe a szolnoki levéltárba? Azért lenne fontos, mert szeretném már leadni Szegeden a következő havi kéréseimet minélhamarabb. S ez Rajtad múlik Kedves Rokonom :)

Előzmény: Rye (4120)
iater Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4121

Kedves gammask!

 

Személyes infokat, majd a közeljövőben e-mailben okés? :)

 

Úgy vagyok én besenyszögi, hogy családfakutatást végezve derült ki, hogy az 1750-es években kettő Berényi jelent meg Szentiván-pusztán. Ez + Fokoru + Szög + Szászberek - ből jött létre az 1770-es években Besenyszög. Ami azért nem teljes, mert a puszták mégis jóval "továbbéltek"... 1816-ban kerül el ősöm azokról a területkről. Atyámfiai még mindig ott élnek :) Berényiek. Bogyi Elizabeth a XVIII.sz.-ban ott élő egy Birinyi Andreas felesége volt. Az én nagy problémám az, amire azóta sincs válasz, hogy honnan kerültek oda a Birinyi-ek. S a fán egy nagy kérdés, hogy hogy lehet az, hogy van ott B.András Elizabeth Bogyi-Bugyi-Bódi-val. Hol így hol úgy írják. S van az én ősöm B.Josephus születési bejegyzése, mi szerint apja Andreas Birinyi, anyja Elizabeth Helle. Előtte is Bódi, utána is Bódi, s közé beszúrva Helle-vel. Se előte, se utána nem szerepel Helle. Semmilyen anyakönyvben. Így jogosan felmerült a kérdés bennünk, egyáltalán ugyanarról a B. Andreas-ról van-e szó... Helle vagy Kelle név mond-e Neked bármit? Sem az olvasatra, sem a konkrét rokoni szálakra nem találtunk akkor megoldást... :( Ffhhh... :D és most csak a kérdésre koncentrálva, a lényeget akartam kihámozni...

 

"Persze szeretnék kutatni, de időm nincs. Ha belebotlasz valamilyen adatba azt megosztanád velem?"

 

hmm... igen elém fog még kerülni Besenyszög anyakönyve. És nagyon szívesen átfutom a Ladosokat. Szívesen csinálok Neked egy származási rendet. Ez nem telik sok időbe, legalább is remélem :D Az oldalágak kutatását már ne várdd tőlem. Az nagyon sok. De az egyeneságit szívesen megnézem Neked.

 

"Weszelovszky egy híres tanító volt és készített egy leírást(nekem is csak egy fénymásolat van meg) Szögről. Egyébként van Besenyszög könyvem is csak kölcsön adtam a szolnoki rokonoknak, abban olvastam a kitelepített felső osztályról."

 

S a fentemlített szívességért nem is kérek cserébe semmi mást, csakis MINDENt, ami nálad, birtokodban van Bersenyszögről :DD De komolyan: hogy elkészítsem a családfát és a családtörténetet, ahhoz szükségem lenne minden információra Besenyszögről... Minél többre :)

 

Áll az alku? ;)

 

Kedves milyennincs!

 

:) gyanús talán, hogy itt feltehetően egy "nemes"ről van szó, aki kiszorult a jász-kun kerületekből (konkrétan Ladányból), s a későbbi Besenyszög pusztáira "került". Legalább is földjei voltak ott... Némi hasonlatosságot vélek felfedezni az én kutatásaim során felmerült lehetőségek egyikével... Tévednék-é Kedves Mesterem? ;)

 

"Én közép harmincas vagyok."

 

Én meg közép huszas. Sajnos nincsenek ismerőseim Besenyszögről... A 200-250 évvel ezelőtt történtekre és személyekre pedig nem hiszem, hogy az ott élők közül már emlékezne bárki is :)

 

üdv:

iater.

Előzmény: gammask (4114)
Rye Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4120

Szia!

 

Ismét fent van egy ideje (3952 hsz.) :)

http://rye.tar.hu/

 

Előzmény: milyennincs (4115)
iater Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4119
ehhh... folytonosságra gondoltoam :D
Előzmény: iater (4118)
iater Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4118

de szép is lenne ezt a "folytonnássogot" nekünk bizonyítani, közös munkával!!! :)

annyian vagyunk már hasonló érdekeltséggel, céllal: jó lenne ezirányban összpontosítani minden erőnket!

Előzmény: iater (4117)
iater Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4117

s még egy kis érdekesség, folytatás Jászfaluval kapcsolatban :)

 

"1422-ben a pilisi Jászfaluban kelt oklevél hátuljára írják a jásznép legbecsesebb nyelvi emlékét, egy 40 közszavat tartalmazó szótárt, mely bizonyítja akkor még élő nyelvüket. A vizsgálatok szerint kaukázusi iráni nyelvjárás, és főként a ma ott élő oszétok nyelvéhez mutat közeli rokonságot. 1552. Szol nok elestével az egész alsó Jászság török uralom alá került. Lakosai elfutottak, később csak egy részük tért vissza, s építették újra falvaikat. A török is visszacsalogatta, hogy adófizetői legyenek. A hatvani szandzsák adóösszeírása sok ősi pogány eredetű családnevet tartalmaz, mely a jászlakosság folytonosságát bizonyítja. Adóztak az egri várnak, de a földesuraknak is."

http://www.dozsa-kkmsa.sulinet.hu/oasis-cd/kiskunmajsa_tortenete/f.1.2.2.html

Előzmény: iater (4116)
iater Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4116

Szia azsur!

 

"Csúzy János mester al-országbíró volt 1569-ben,

unokája Csúzy Pál, kinek első felesége Berényi Kata, gyerekeik: István, János, Erzse /Jambrikovicsné/.

 

Csúz - Jászfalu környéki település és birtok volt. Elhallás lenne  Czuczy név? Azt is ti kerestétek?"

 

nem... valóban én kerestem a Catharina Czuczy-t. A baj csak az, hogy Joannes Berényi és Catharina Czuczy majd 200 évre rá jelennek meg az 1700-as évek derekán Besenyszögön. A Czuczy és Csúz kapcsolata nem elhallás, vö.: http://www.vfmk.hu/vfek/orosz/orosz05.htm

 

"Csusz vagy Czucz vagy Tuz. Itt leginkább Csusz néven fordul elő. András fia András 1727. táján Nógrádból költözött Csépa helységbe. Ezen falura azután István és József a Piry, Palojtay, Kanyó, Tarcsány és Sárközy családokkal együtt 1742. évben nádori donatiot nyertek. (1727. év 137. sz. 1764. év 99. sz. 1760. év pp. 661. sz.) András csépai lakos fia László fiai Mihály esküdt és István, ez utóbbi Borosjenőn telepedett meg. (1801. év 598. sz.)"

 

Kedves "jász érdekeltségű" Topic-társak!

 

Hogy hogy kerültek oda a jászok? :) Helyesen azt hiszem úgy fogalmazhatnánk, hogy kerültek a mai jász-nagykun szolnok megye területére... Találtam egy gyöngyszemet a kezdetekről:

 

"1323-ban kelt oklevél már bizonyítja a jászok tömeges jelenlétét, mikor 18 jász közember kéri Károly Róbert királyunkat, hogy vegye ki őketet "Keverge és mások" uralma alól, és helyezze őket a király mellé katonáskodni. A király a hadi érdemeikre való tekintettel teljesíti kérésüket, sőt kiváltságokat ad nekik. Első ismert kapitányuk, Jász Sándor 1335-ben fegyveres szolgájával Visegrádon tartózkodik a királynál - írja egy oklevél. A korai jász települések Buda körül helyezkedtek el, közel a királyhoz, kinek a katonái voltak. Piliscsabán, Esztergomban és Pilis vidékén. A mai Jászság területén élci jászokat 1366-ban említik először oklevelek Árokszállás, Apáti és Négyszállás helységekkel, melyek telepítését a XIV. századra teszik. Keresztény hitre térnek, templomokat építenek. Az első kiváltságaikat, melyek azonosak a kondással, Zsigmond király 1407-ben kelt oklevelében újra megerősíti, mely szerint az országban élő összes jász lakosság felett csak saját kapitányuk bíráskodhat, és ha az országban bármerre utaznak, révés hídvámot nem fizetnek."

 

Egyébként érdemes elolvasni az egészet, nagyon jó kis összefoglaló a jász NEMESekről :) A link: http://www.dozsa-kkmsa.sulinet.hu/oasis-cd/kiskunmajsa_tortenete/f.1.2.2.html

 

"Új" Kezdet ;)

 

üdv:

iater.

Előzmény: azsur (4113)
milyennincs Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4115

Válasz a Nevek, családnevek magyarul 4443 hsz-ra:

 

Ez a beszéd!, végre pontos forrásmegjelölés. Az továbbra sem világos, miért van más Fodornál (187.o.- valamikor ezt Rye feltette tárhelyre, az azóta megszünt, nincs valakinek szabad tárhelye, feltenni? hahó!).

Az külön öröm, hogy az endrefalvi megjelölés kifejezetten benne van (jó lett volna megemlíteni korábban, tapogatózásnak véltem, különösen azután, ahonnan indítottál).

Az, hogy a nagypapa hazudott volna, nem hiszem. Nem is mondtam. A 'családi legenda' nem tudatosan ferdített valótlanság. Amellett valószínű lesz olyan, ami tévedés (valamennyiünknek van a történetében). Ha ükapád falubíró volt, akkor sok minden lesz Szolnokon (csak még mindig nem tudni, hogy hol?, Ladányban, vagy Apátin esetleg másutt volt az :), melyik iratcsomót mutassam :)

Ha jász atyafi vagy, akkor vagyunk páran, sok minden előjött a redemptióról itt e topik keretében (kereső).

Üdvözöllek a klubban :)

gammask Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4114

Szia !

 

Persze szeretnék kutatni, de időm nincs. Ha belebotlasz valamilyen adatba azt megosztanád velem? Weszelovszky egy híres tanító volt és készített egy leírást(nekem is csak egy fénymásolat van meg) Szögről. Egyébként van Besenyszög könyvem is csak kölcsön adtam a szolnoki rokonoknak, abban olvastam a kitelepített felső osztályról. Jászladány is biztos info, mert abban az irányban is volt abban az időben tanyánk és a nagyapámat Ladányba vitték papírozni. Egyébként a Zrinyí utcában sok rokon lakott és egy időben ott lakott Bogyi ... .Így hívtuk nem tudom mi volt már a keresztneve. Kit ismersz Szögről? Én közép harmincas vagyok. Szabó Józsi (sokáig tv-ket szerelt), Retter Zoli, Kiszely István ? Elég sok helyen volt földünk Szolnoktól befelé a falu elején, Jászladány felé, a Fecskelyukban. A te becsületes neved?

Előzmény: iater (4110)
azsur Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4113

Érdekes dolgokat találtam a Családtörténet DVD-n:

 

Jászfalu  1325-ben királyi adományként került a jászok birtokába.

Ez a környék /Anonymus leírása nyomán/ Szemere nemzetség ősi birtoka volt.

 

Borovszky : a szájhagyomány szerint a tatásjárás után menekültek ide a jászok.

 

Érsekújvár mellett is létezik egy Jászfalu.

 

Jászfaluban 1736-tól van plébánia.

 

S még egy - lehet, hogy csak véletlen - érdekességet találtam Nagy Iván könyvében:

 

Csúzy János mester al-országbíró volt 1569-ben,

unokája Csúzy Pál, kinek első felesége Berényi Kata, gyerekeik: István, János, Erzse /Jambrikovicsné/.

 

Csúz - Jászfalu környéki település és birtok volt. Elhallás lenne  Czuczy név? Azt is ti kerestétek?

Bocs, ha félreviszem a történetet, de énmagam közben nagyon jókat olvastam és okultam.

Már csak azért is, mert találtam olyan , már nemlétező, helységnevek listáit, ahol plébániák voltak.

azsur

 

 

azsur Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4112
keresztelés: 1747. szept.16. Joanna /?/ Berényi . Hely Barok /ma Óbarok puszta.
azsur Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4111

Hogy ez nekem sem esett le eddig!

Pedig gyakran járok arra.

A falu jász utalására szerintem hamar rábukkanok.

Október 12-e körüli hozzászólásomban már jeleztem, hogy Torbágy anyakönyveiben találtam még Birinyi nevet.

Mivel először olvastam akkoriban anyakönyveket, elég felületes voltam  /egyszerre sokat markoltam/, ezért rövidesen újból kezdem az olvasást. Torbágy és Bia vonatkozásában.

azsur

Előzmény: iater (4109)
iater Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4110

Kedves gammask!

 

"Te vagy az emberem! Nagyapám Lados Pál 1908-2004, Zrínyi u. és az újtemetőben van eltemetve, dédapám Lados Károly -1918, ükapám Lados Balázs 1848-1919 ők a régi temetőben vannak még áll síremlékük"

Akkor ha jól értelmezen a Ladosok Besenyszögön élnek. Illetve a fentemlítettek élTek... R.I.P.

Amennyiben tényleg megvan a sírhelyük, s tényleg ezen dátumok szerepelnek rajta, akkor így valóban el lehet indulni. Mi több: lehet családfát készíteni :) A kérdés csak az, hogy Te szeretnéd-e elkészíteni? Vagy mit szeretnél pontosan, ezzel szerintem egyelőre egyikőnk sincs tisztában itt a "Családfakutatás" fórumon. Csak berobbansz hozzánk, mint derült égből a villámcsapás :D

 

"nagyapám Jászladányi születésűnek van írva az akkori tanyaszerkezet miatt"

pontosítsunk: hol van jászladányi születésűnek írva? Ez biztos forrás? Netán birtokodban van a születési anyakönyvi kivonata? (1908-ban született, s "Jászladányhoz került", de besenyszögi temetőben nyugszik, az említett Lados őseiddel együtt?) Első kérdésed az idősebb családtagjaid felé az legyen, hogy voltak-e nagyapádnak idősebb testvérei, illetve ha netán tudják Danyi Erzsébettel kötött házassága dátumát, akkor az nagy segítség lenne számodra. Amennyiben a házasság 1895 előtt kötetetett, akkor helyben vagy, s elkezdhetsz a levéltárban kutatni. Ha nem előtte köttetett? :) Akkor egy "picit" nehezebb dolgod lesz.

Egyáltalán akarsz kutatni? Vagy mit szeretnél? :)

 

"Információm szerint kapocs van Mészáros, Kováts, Bogyi, Péntek családokkal is."

:) A Bogyi családdal nekem is van kapocs... Amennyiben tudsz róluk, illetve ők valamit saját származásukról, szívesen veszem az infokat.

 

"Egyébként besenyszögi vagy ?"

Éééén? Ahogy vesszük ;) Mondjuk úgy, hogy locus originalis: praedium Szentivan, majd - Fokoru.

 

"Várom ha tudsz valamit, Weszelovszkynál sem találtam semmit,"

én meg azt várom, hogy elmondd ki az a Weszelovszky :) és hogy mivel kapcsolatban tudok-e valamit?

 

"a kitelepített családok(Andrássy stb)tagjaival mi lett?"

én nem tudok kitelepített családokról. amennyiben te tudsz, akkor légy szíves pontosan megjelölni a forrásodat. Melyik könyvben, hanyadik oldalon olvastad, vagy ha neten, akkor kérjük a pontos linket.

Úgy egyáltalánazt kérném Tőled, ha valamit mondasz, állítasz, légy szíves mindig jelöld meg a forrást. Ha a szomszéd Pista bácsitól, vagy szüleidtől hallottad azt is. Ez azért fontos, mert bármelyikőnk mondhatna itt bármit, vagdalkózhatna bármivel, ha ezt nem kérnénk egymástól számon. Ugye ezt Te is jogosnak tartod?

 

Ezt csak jó tanácsnak mondom, mert így nagyon nehézkes lesz a továbbiakban a segítség...

 

Üdv,

s kíváncsiam várom válaszaid:

iater.

Előzmény: gammask (4107)
iater Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4109

Kedves azsur!

 

:)

 

Számomra minden Berényi-Berinyi-Birinyi ÉRDEKES!!!

 

Én ezzel a névváltozattal, már hogy Berinyi a XVIII.sz.-ban Jászfényszaru tekercsei között találkoztam. Itt rendre így szerepelnek az anyakönyvi bejegyzésekben az itt élő B. családok. Ha emlékeim nem csalnak Besenyszögön és az "előd-pusztákon" nem volt jellemző e névváltozat. Kőtelken pedig egyáltalán nem, itt egyedül egy nagyon korai XVIII.sz. eleji Catharina Berinyi az, akivel én találkoztam.

 

Jászfényszaru - Zsámbék nem túl közeli település. Először teljes mértékben elvetettem bárminemű kapcsolatot. Megnéztem a térképen, hogy konkrétan hol is található Zsámbék. Ahogy nézelődtem "belebotlottam" Jászfaluba. Kérdésem: mit keres a Pilisben, Bicske - Dorog és Esztergom között egy ilyen nevű település? Mi köze volt a jászoknak ehhez a területhez?

 

Előre is köszönöm segítségeteket:

iater.

 

p.s.: ha kérhetnélek jelezd igen, ha nem nagy fáradtság, thx...

Előzmény: azsur (4108)
azsur Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4108

Találkoztam az 1745-ös zsámbéki összeírásokban Elizabeth Berinyi nevével. Érdekes számotokra?

Már más anyakönyvekben is találkoztam a Berényi név változatával ezen a környéken.

Ha érdekes jelzem a következőkben...

azsur

Előzmény: iater (4106)
gammask Creative Commons License 2006.12.05 0 0 4107

Szia !

 

Te vagy az emberem! Nagyapám Lados Pál 1908-2004, Zrínyi u. és az újtemetőben van eltemetve, dédapám Lados Károly -1918, ükapám Lados Balázs 1848-1919 ők a régi temetőben vannak még áll síremlékük, nagyapám Jászladányi születésűnek van írva az akkori tanyaszerkezet miatt. Lados Balázs egyébként falubíró volt nagyapám elmondása szerint. Nagyapám felesége Danyi Erzsébet, a többieké nem pontosan Kiss és Nagy. Információm szerint kapocs van Mészáros, Kováts, Bogyi, Péntek családokkal is. Egyébként besenyszögi vagy ? Várom ha tudsz valamit, Weszelovszkynál sem találtam semmit, de érdekelne az is, hogy a kitelepített családok(Andrássy stb)tagjaival mi lett? Előre is köszönöm.

Előzmény: iater (4106)
iater Creative Commons License 2006.12.05 0 0 4106

Kedves gammask!

 

Konkrétan milyen adatra gondolsz? Mit szeretnél tudni a Lados családról? Mit tudsz róluk? Van családfád és ahhoz kelleneének + infók? Vagy nincs családfád? Akkor hajrá! Tessék elkezdeni faggatni a legidősb Lados ősöket :) mindenféle dátumok ügyében.

Én tekertem elég sokat Besenyszöget... és még fogom is :) de így nem tudok segíteni, hogy Lados - Besenyszög. Ehhez túl sok az áttekintenivaló és túl kevés az általad adott info :)

 

Kedves Rye!

 

mezőtúri Berényi dr. :) már megbeszéltük; igen Ők is a család(fa) részét képezik...

B.Ibolya: egyelőre nincs konkrét bizonyíték, mert Neki is a temetőben és a Berényi Péter nagypapáját még ismerő rokonoknál kellene látogatást tennie évszámok után kutatva. De van egy sejtésem, hogy Ő ki :) Szerintem dédpapája az 1880-ban született B. Péter Pál, aki Mátyás dédpapám legidősb testvérbátyja volt.

Van egy kolléganőd, aki Besenyszöggel foglalkozott :) Nagyon-nagyon jó hír... Nekem is van egy e-mail címem, levelezőpartnerem, aki elég sokat foglalkozott ezzel a témával. Már Besenyszög. Mondott is infokat. De sajnos azt, hogy a település honnan települt be :( sajnos ő sem tudta. Illetve ő kutatta a szentiváni alapító nemeseket is. Mondott úgy 9-10 nevet kb. De Berényit nem talált közöttük. Az alapítókról természetesen mindről tudni honnan jöttek. De hogy a többi ember honann? Azt nem tudta, pedig tényleg sokat foglalkozott a dologgal. Azt mondta pont ez a nagy hiányosság a falu történetével kapcsolatban. Hogy nincs info a telepítésről, ha egyáltalán telepítésről volt szó. Azért nagyon kíváncsian várom a kolléganő munkáját :)

 

üdv, s további jó és eredményes kutatást kívánok Mindenkinek!!! :)

 

iater.

Előzmény: gammask (4102)
Rye Creative Commons License 2006.12.05 0 0 4105

Szia!

 

Az igazság az, hogy én csak Kőtelek (+Nagykörű + Tiszasűly) adatait gyűjtöttem (abból is a Berényiket), Besenyszögöt iater kutatta. Ha jól tudom Ő is egy elég korai időszakot. A két falu elég közel van egymáshoz, de Kőtelken Ladosra nem emlékszem. Ha szolnoki, vagy környékbeli vagy, illetve van időd, ajánlom figyelmedbe a szolnoki levéltár szolgáltatásait! :) Tényleg hosszadalmas a kutatás, de megéri! Jelenleg én is idő szűkében vagyok, még iaternek tett ígéretemnek sem sikerült eleget tenni. Pedig az kb. 15 perc lenne :(

 

Kedves iater!

Úgy néz ki, újabb forrásokra teszek szert holnap Besenyszög történetével kapcsolatban, egy kolleganőm jóvoltából. Közöttük diplomamunka és egyéb tanulmányok. Remélem lesz benne új, számunkra fontos infó. Ha más nem, az irodalomjegyzék :))

 

Üdv Rye

Előzmény: gammask (4102)
szentivany Creative Commons License 2006.12.03 0 0 4104

Ez úgy van írva, hogy Kis Torbágy(Biatorbágy), és van külön Biatorbágy is.

Más nincs csak kor, és hogy felesége ill fia. És ugyanabban a házban lakik még egy

Vispemer Georgius nőtlen 28 éves.

Ha sikerül megtalálnod a házassági bejegyzést, talán bejegyezték a származást is. Én így találtam meg az egyik ükapám származási helyét.

Üdv

 

 

Előzmény: azsur (4103)
azsur Creative Commons License 2006.12.03 0 0 4103

Még mindig ennél az információnál tartok!

 

Ezek szerint Jozefus 1710-ben született. Az nem derül ki az írásból,

hogy hol,  -  vagy honnan jöttek?

Ez  az összeírás is Torbágy vonatkozású? 

Köszi

azsur

Előzmény: szentivany (4089)
gammask Creative Commons License 2006.12.02 0 0 4102

Helló !

 

A családneveknél kerestelek, de valaki írt, hogy itt megtalállak. Lados család Besenyszög , belefutottál vmilyen adatba?

Előzmény: Rye (4096)
HSteve Creative Commons License 2006.12.02 0 0 4101

Kedves Ádám!

A nemességhez nem minden esetben adományoztak címert, lehetséges, hogy a te esetedben is így volt. Sok esetben viszont a nemesítéshez (és címerhez) nem járt ill. nem adtak birtokot.

Üdvözlettel: István 

Előzmény: Wappenkönig (4100)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!