Keresés

Részletes keresés

Radix Creative Commons License 2002.11.29 0 0 161
Az anyagokat a várbeli épületben lehet kutatni, a kiskutatóban. Ha megvan a névváltoztatás belügyminisztériumi engedély száma, az alapján ki tudod kérni az aktát - már ha megmaradt. Én eddig kettőt kértem ki, és mindkettőt meg is volt.

Üdv.

Radix.

Előzmény: Radix (160)
Radix Creative Commons License 2002.11.29 0 0 160
Kedves sze!

A Belügyminisztérium anyagában vannak, de nem emlékszem, hogy az elnöki, vagy az általános iratok között vannak-e:
Általános iratok

Elnöki iratok

A kontextushoz kattints a "Felső szintek" gombra.

Radix.

Előzmény: szurke endre (157)
Radix Creative Commons License 2002.11.29 0 0 159
Nocsak, nocsak. Milyen linket talál az ember a MOL honlapján:
Királyi Könyvek - a la Arcanum.

Radix.

kerub Creative Commons License 2002.11.29 0 0 158

A Nagy Iván könvében ez olvasható.

Az ábrákat nem raktam be elküldtem mailba.


Hertelendy család. (Hertelendi és vindornyalaki).


Ősi fészke Zala vármegye, hol a család ős elei – Zala megye bizonyitványa szerint – még 1524-ben és 1543-ban Vindornya vagy is Pusztalaki akkor pusztát, jelenleg helységet és több ingatlant nemesi fekvő vagyont királyi adomány mellett birtak, és ezen és egyéb ősi javaikon azok osztoztanak is. Az idők viszontagságai, de főleg pedig az 1711-ki tűzveszély alkalmával Németujvárott nemesi ingatlan birtokaikról törvényes jogaikat bizonyitó okmányaiknak elenyészése után, 1718-ban III. Károly királytól uj királyi adományt nyertek.

Idővel a család több ágra szakadván, több más vármegyében is elterjedett; igy már 1608–1625-ben * Hertelendy Ambrus Vas vármegyének szolgabirája volt.1650-ben élt Hertelendy Zsigmond, ki anyja Mesterházy Anna után birtokos volt Alsó-Mesteriben (Vas vármegyében).

A mult században Zala megyében a család tagjai közül Hertelendy György 1762-ben szolgabiró volt. Ennek fia III. György ugyanazon megyében (1822.) alispán; testvére Mihály előbb (1787.) kamarai ügyész Kis-Komáromban, utóbb kir. tanácsos volt.

József (II. Györgynek fia) nőül vévén ecskai Lázár Katalint, Torontál vármegyébe telepedett, ott (1787–1803-ban) alispán, utóbb kir. tanácsos és arany-sarkantyús vitéz lőn, kinek családja Torontál megyében birtokán lakik.

A Torontál megyei ágazatnak leszármazási táblája következő:

Hertelendy I. György; II. György 1762. Zala v. szolgabiró.; III. György Zala v. alispán.; Mihály kir. tanács.; József kir. tanácsos, arany-sark. vitéz, Torontál v. alispán (Ecskai Lázár Kata).; Károly szül. 1786. † 1857. cs. k. kam. kapit. (Hrabovszky Leopoldin); Ignácz szül. 1789. † 1856. Torontál v. főispán. cs. kir. kam. udv. tanács. «»(Zicher Anna); Miksa szül. 1792. Torontál várm. követe. (beodrai Karácsonyi Mária); Jozefin (Heyde őrnagy özvegye); Antonia (b. Lebzeltern altábornagy); Gyula; Katalin (gr. Hadik Gusztáv); Imre; József (divodi «»Bako Zajda); Mathild (Debreczeny); Hermine
A Torontál megyébe költözött Józsefnek nejétől écskai Lázár Katalintól öt gyermeke született:

a) Károly született 1786-ban, meghalt 1857-ben; cs. kir. kamarás és kapitány volt. Nejétől hrabovai Hrabovszky Leopoldinától gyermekei: 1. József, kinek neje divodi Bakó Zajda; 2. Mathild Debreczenyné; 3. Hermine.

b) Ignácz szül. 1789-ben, a megyei hivatalos pályán Toronál vármegye főispánságaig vivé, egyszersmind cs. kir. kamarás, udvari tanácsos volt. Meghalt 1856-ban. Zichrer Anna nejétől gyermekei: 1. Katalin gr. Hadik Gusztáv neje, és Imre.

c) Miksa szül. 1792-ben, Torontál megyének alispánja, és az 1832/36- és 1839/40-ki országgyülésen követe volt. – Nejétől beodrai Karácsony Máriától született fia Gyula.

d) Jozefine, Heyde őrnagy özvegye; – és

e) Antonia, báró Lebzeltern altábornagy neje.

A Torontáli ág ezen megyében birja Bocsár helységet, melyet Hertelendy József 1803-ki julius 8-án I. Ferencz királytól mint a szent koronára szállt birtokot 73,329 forint 4 kr.-nak letétele mellett királyi adományban nyert fiu-ágra. *

A Zala vármegyében maradt ágazatból egyik Hertelendy N. 1787-ben a Dunántúli ker. tábla titkára volt.

Hertelendy Károly az 1839-ki országgyülésen Zala vármegye követe.

Imre 1837-ben Zala vármegye főszolgabirája.

Kálmán ugyanott 1844-ben alszolgabiró volt.

Legmaradandóbb emléket szerzett magának Hertelendy Gábor főhadvezér helyettes, és Mária Terézia rendének lovagja. Született 1748-ban. A hadi pályát közlegénységen kezdé, s ötvennégy évi szolgálata közben kimutatott bátor vitézségeért, mely idő alatt sok veszedelmes sebet kapott, főhadvezéri helyettességre emeltetett. Első ezredese volt a nádori huszár-ezrednek, annak felállitásakor 1800-ban.

Meghalt 1826-ki junius 16-án Gyöngyösön. *Emlékét egy magyar lelkes induló zene-dallam is fentartja.

A család czimere – mint följebb a metszvény ábrázolja – a vért kék mezejében zöld téren hátulsó lábaikon két szemközt álló oroszlán, kinyujtott első lábával arany koronát tart; a korona alatt, a két oroszlán között, egy nyil látszik lefelé forditva, és egy könyökben meghajtott karon átütve. A vért fölött ötgombos korona, és azon ismét a koronás sisak látszik, mely fölött fészkén ülő és fiait vérével tápláló pellikán kiterjesztett szárnyakkal szemlélhető. A vértet szokásos foszladék veszi körül.Előzmény: Radix (156)
szurke endre Creative Commons License 2002.11.29 0 0 157
Kedves Radix!

A BM nevvaltoztatasi kerelmek/engedelyek iratai a mult szazad vegerol hol vannak?

Koszonom,
sze

Radix Creative Commons License 2002.11.29 0 0 156
Másik kérdésem: szintén a Bécsi úti részlegben ennek a családnak (Hertelendy) egy anyai ágáról is sikerült kideríteni, hogy kaptak kutyabőrt.

Mármint gondolom az egyik Hertelendy anyai ágáról van szó.

A kérdésem az volna, hogyha ennek tudom a pontos dátumát (most így fejből nem, de megvan) akkor van -e rá esély, hogy ha magáról a nemesi oklevélről őriznek valahol másolatot, megtalálom?
(úgy 1730-40 körül történt a nemességadományozás, a papírokban megvan a pontos dátum, csak fejből nem emléxem)

A nemesség-, címer- stb. adományokat bevezették az ún. Királyi Könyvekbe. Ezek az Országos Levéltárban találhatók. Készült hozzájuk egy név szerinti mutató: Illésy János - Pettkó Béla: A királyi könyvek jegyzéke 1527-1867. Budapest, 1895. Ezt reprintben újra kiadta a Heraldika Kiadó 1998-ban.

Magukat a Királyi Könyveket pedig az Arcanum kezdte el kiadni CD-n: http://www.arcanum.hu . A sorozat legújabb darabja, a 4. CD az 1703-1740 közötti bejegyzéseket tartalmazza.

Szintén az Arcanum adta ki 1998-ban Levéltár adatbázis : Illésy Gyűjtemény fedőnéven az ún. Illésy patikát. Ez Illésy János cédulagyűjteménye az egyes családokra vonatkozóan az Országos Levéltár különböző gyűjteményeiből, ill. ha jól emlékszem tartalmazza azt is, hogy a kapott nemességet melyik vármegyében hirdették ki.

Ja, és még valami. A Nemesi évkönyv (szerk. Daróczy Zoltán) valamelyik két világháború közti kötete mintha tartalmazna a Hertelendyekre egy elég részletes családfát. Ha gondolod ennek utánanézek délután.

Üdv.

Radix.

Előzmény: LeifEriksson (154)
Radix Creative Commons License 2002.11.29 0 0 155
Leif!

(az eddigi anyagra is nagy szerencsével bukkantam: a könyvtárban találtam egy "Vasvármegye nemes családjai" c.kiadványt - pont szerencsém volt, mert a többi megyéről szinte semmi nem volt, itt meg készen kaptam az anyag egy részét

Ennek melyik kiadását nézted? Az eredeti, 1894-est (Balogh Gyula a szerző), vagy a bővített 1999-est? (kiegészítette Szluha Márton) Mondjuk nem tudom, van-e benne lényegi kiegészítés.

Üdv.

Radix.

Előzmény: LeifEriksson (153)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.11.29 0 0 154
Egyébként a hiányzó láncszem nincs időben annyira messze, mert a már említett munkában ki van kutatva a család az 1800-as évekig, nekem meg sikerült visszamennem 1730 körülig. Csak a kettő még nincs fedésben, nyilván a könyvben szereplő volt a főág, a mienk meg valamelyik mellékág, ami nincs benne. Tehát valahol az 1700-1800-as években kéne megtalálni az összekötő kapcsot a két tábla között.

Másik kérdésem: szintén a Bécsi úti részlegben ennek a családnak (Hertelendy) egy anyai ágáról is sikerült kideríteni, hogy kaptak kutyabőrt. A kérdésem az volna, hogyha ennek tudom a pontos dátumát (most így fejből nem, de megvan) akkor van -e rá esély, hogy ha magáról a nemesi oklevélről őriznek valahol másolatot, megtalálom?
(úgy 1730-40 körül történt a nemességadományozás, a papírokban megvan a pontos dátum, csak fejből nem emléxem)

thx

Leif

Előzmény: LeifEriksson (153)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.11.29 0 0 153
Köszi a tippeket!
Szombathely amúgy is közel áll hozzám, mert anyai nagyszüleim ma is ott élnek, sőt még én is ott születtem, és az említett nemesi ág is egy Szombathely közeli faluban élt.
Emilezek majd nekik, vagy ha legközelebb ott járok és lesz pár napom, akkor beleásom majd magam ismét.
(az eddigi anyagra is nagy szerencsével bukkantam: a könyvtárban találtam egy "Vasvármegye nemes családjai" c.kiadványt - pont szerencsém volt, mert a többi megyéről szinte semmi nem volt, itt meg készen kaptam az anyag egy részét)
Ezt az ágat is a Bécsi úti mikrofilmes részlegen térképeztem fel, úgyhogy élőnyelv-szakos létemre lassan egészen belejöttem a paleográfiába - 18.századi anyakönyveket böngészni és "dekódolni" - ma úgy mondnanánk kihívás volt...
:-))))

Thx mégegyszer a tippet

Leif

Előzmény: Radix (152)
Radix Creative Commons License 2002.11.29 0 0 152
Helló Leif!

A ny-dunántúli nemes családok XVI-XVII. századi történetére van egy sokkötetes kéziratos munka, az ún. Hetyéssy-hagyaték. Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban található. Próbáld meg velük felvenni a kapcsolatot, a ha egy családról van szó, talán megteszik, hogy megnézik, van-e a kutatott családról anyag benne, ill. hogy milyen terjedelemben. Van két email címem, bát nem tudom, mennyire használják ezeket: leveltar ::kukac:: rik.bdtf.hu , ill. bajzik ::kukac:: freemail.hu . Ez utóbbi az egyik levéltáros, Bajzik Zsolt címe. Tel.: 94 514 414, fax: 94 341 597.

Üdv.

Radix.

Előzmény: LeifEriksson (151)
LeifEriksson Creative Commons License 2002.11.28 0 0 151
" a "régiekről" szóló legendák, történetek egymásnak teljesen ellentmondanak"

Na igen, ebbe már én is belebotlottam, aztán hamar elhatároztam, hogy biztosnak csak azt veszem, ami tényleg dokumentálható. Mikor elkezdtem kutatni a levéltárakban is, nagy lelkesedésemben még az egyetemen is felvettem egy genealógia-órát a levéltár szakról (tök rendesek voltak, beengedtek), és ott mondta az előadó, hogy ha a családi legendáriumokra hagyatkoznánk, akkor kiderülne, hogy a szabadságharc idején mindenkinek volt egy tüzér- vagy lovastiszt őse. Közkatonák nem is voltak a szabadságharcban.... :-)))
De viccen kívül, tényleg teljesen dokumentáltan, felbukkant egy honvédtiszt ősöm nekem is.

Két kérdésem volna is szakértőinkhez, az első ezzel az ággal kapcsolatos. Anyai nagyanyám ága, de ezzel volt eddig a legtöbb szerencsém, mert kaptak valahol nemességet, így könnyebb utánajárni. Én magam az 1700-as évek elejéig tudtam visszavinni ezt az ágat (ezzel jutottam a legtovább). Egy nemesi családokkal foglalkozó munkában megtaláltam ezt a nemesi családot, valami 1300 körüli eredettel. A gondom mármost az, hogy mikor a bagázs Zala és Vas megyébe költözött, akkor sok ágra vált szét, és nem találom a kapcsolatot az általam kikutatott ág és a "főág" között. Ennek hogy lehetne utánajárni?

Másik, bár ez inkább csak nyavalygás: kezembe került dédmamám egy régi dobozából egy kb 25 oldalas kézzel írott dokumentum, amiben az ő nagybátyja írja le családjuk történetét. Nekem kb 90-95%-ban olvasható, de a neveknél egy betűs eltérés sem lehet, ezen szenvedek most, mármint hogy "dekódoljam" a szöveget. Lassan azért haladok vele.

Leif

Előzmény: Brettonwoods (120)
Tova Szilárd Creative Commons License 2002.09.26 0 0 150
informatikusabban:
Haitec, IBM: kísérleti elektronikus levéltár

http://www.prim.hu/online/cikk.prm?id=31129&sr=agmti

Előzmény: Tova Szilárd (149)
Tova Szilárd Creative Commons License 2002.09.26 0 0 149
Széchenyi-terv: elektronikus levéltár létrejötte
2002. szeptember 26. 14:33

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=105048&rvt=2&redirect=false

Előzmény: kerub (148)
kerub Creative Commons License 2002.09.02 0 0 148
Mindig elsűlyedünk????????
Pivovar Creative Commons License 2002.07.17 0 0 147
Megvan! (bocs)

Ucsityszja, ucsitszja, mondta Lenin, miután megnyomta a PgDn gombot... (106. hozzászólás)

Pivovar Creative Commons License 2002.07.17 0 0 146
Bocs, de mi a DAD?
Előzmény: kerub (145)
kerub Creative Commons License 2002.07.16 0 0 145
A DAD ban találtál valakit , azt érdemes megnézni óriási adatbázis és még most ingyen kutatható.
Előzmény: Gombócartúrné (144)
Gombócartúrné Creative Commons License 2002.07.15 0 0 144
Aham, megkaptam, köszi... valami ilyesmire én is rátaláltam :)
Előzmény: kerub (141)
Gombócartúrné Creative Commons License 2002.07.12 0 0 143
Jah, és közben most azt is megtudtam, melyik plébánián lett keresztelve. Azért nem is kell sokat menni, kb. 20 perc gyalog, merthogy a kerületben van :)
Gombócartúrné Creative Commons License 2002.07.12 0 0 142
Ne, mélt ne írj, a freemailt hónapok óta nem tudom használni. Illetve írhatsz, a denalisue@excite.com címre.
Na, most felhívtam megint aput, azt mondta, hogy kb. a huszas évekből van valamiféle latin nyelvű irat az apjáról... majd megnézzük mi az, pontosan ő sem tudja, valami honosítási okiratnak gyanítja... ez az egyetlen, ami a családjáról fennmaradt nála.
Előzmény: kerub (141)
kerub Creative Commons License 2002.07.11 0 0 141
Apád születési helyét és évét ha tudod akkor a helybéli plebanossal le is lehet levelezni a dolgot. Azután jöhet a következő állomás.
A MOL-nak is van erről anyaga.
(Túl hosszú mailban megy.)
Előzmény: Gombócartúrné (140)
Gombócartúrné Creative Commons License 2002.07.11 0 0 140
Az a baj, hogy anyakönyvi kivonatom max. a sajátom van...
Namindegy, lehet, kutakodok apa dobozaiban... de nem hiszem, hogy maradt neki valami...
Azé' köszi :)
Előzmény: kerub (138)
kerub Creative Commons License 2002.07.10 0 0 139
Előzmény: farpa (136)
kerub Creative Commons License 2002.07.10 0 0 138
Gombócartúrné !

Ha legalább egy anyakönyvi kivonatod egy faluneved stb van akkor már el lehet indulni.
A nagy adatbázisokban ( nemzetközi telefonkönyvek, DAD , Nagy Iván... stb) is lehet itt a neten keresgélni, rengeteg adatot szedtem én magam is így össze.

Előzmény: Gombócartúrné (137)
Gombócartúrné Creative Commons License 2002.07.10 0 0 137
Sziasztok :)

Évek óta foglalkoztat a téma, de lövésem sem volt róla mit, hogyan...
Most felhívtam édesapám, s most tudtam meg, hogy az Ő édesapja Romániában született... neszeneked... így hogy álljak neki családfát kutatni? Ráadásul állítólag valami bajor ágú a családja...
Édesapám édesanyja viszont Vulcan községben született, ami akkor még hozzánk tartozott... szerintetek ezen az ágon elindulhatok?
Apa azért nem tud többet segíteni, mert 5 évesen megárvult, tehát már neki sem volt senki, aki a családról mesélhetett volna.

Semmi rokon, aki segíthetne...
Egyetlen (anyai) nagyapám van, de évek óta azt sem tudom hol lakik...
Mondjuk, neki legalább kb-ra tudom a szülőfaluját, meg a születési időpontját, de anyai nagymamámnak meg csak a születési dátumával rendelkezem... najó, a megyét is tudom, de a falut nem.... ezzel asszem nem megyek túl sokra.

Szerintetek érdemes nekikezdeni ilyen adathíján?

farpa Creative Commons License 2002.07.10 0 0 136
Kezdő, amatőr családfa kutató vagyok. Szeretném tudni a "Farkas" családnév eredetét. A lupus? Netán más? Kérem a segítségeteket.
Radix Creative Commons License 2002.07.01 0 0 135
Kedves Topiclakók!

Gondolván egy nagyot, a mai napon elindítottam egy, a magyar családtörténettel foglalkozó levelezési listát, ami a Csaladtortenet c. találó nevet kapta a keresztségben:


A lista nyitóoldala.

Szívesen látom/látjuk a komoly, avagy kezdő kutatókat, arra kószálókat.

Amúgy meg bocs a brutális reklámért :)

Üdv.

Radix.

Setni Creative Commons License 2002.07.01 0 0 134
Pivovar!

Neked is köszi!

Előzmény: Pivovar (130)
Setni Creative Commons License 2002.07.01 0 0 133
Kedves Radix!

Köszönöm a részletes információt.
A RadixIndex magyar változatán említett előfizetésre gondoltam. Újra átnéztem az oldalakat és megtaláltam a jelentkezés módját.:-)
Köszi.

Előzmény: Radix (132)
Radix Creative Commons License 2002.07.01 0 0 132
Setni!

Konkréten milyen tagok közé szeretnél feliratkozni?

Üdv.

Radix.

Előzmény: Setni (128)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!