Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2010.02.19 0 0 326

Az eredményre én is kíváncsi leszek. Azért addig is gyakorolhatnád pl. az angolnyelves párositást orgonavesszőkön. Mire oda kerül a sor, már profi lennél.

(Szerintem is biztosabb és jobb a forradás oltókéssel, mint oltóollóval.)

Előzmény: Törölt nick (325)
xukac1 Creative Commons License 2010.02.19 0 0 323
Köszönöm szépen, már meg is rendeltem. Tavasszal mindenképpen kipróbálom. Ahogy magam ismerem, szinte mindenen. :)))
Előzmény: Törölt nick (307)
rebondo Creative Commons License 2010.02.19 0 0 322
Vita?
Hidd el, hogy úgy indultam neki, mint te.
Az eredmény is lehet más.
Előzmény: Törölt nick (321)
rebondo Creative Commons License 2010.02.19 0 0 320
Minek az oltása?

Láttál már szőlővesszőt metszetben? Mindnek karaktere van. Nem kerek.

Az alma lenne a legegyszerűbb, de sajna nem az igazi.Az ugyanis a probléma, hogy
ez az olló nyomás által kénytelen vágni.Bár az összeillesztés egészen jól sikerülhet,
de a vágás közvetlen környezetében nyomás által roncsolt szövetek vannak.
Egy bicska nyír, így csak közvetlen a vágott szövetet roncsolja.
Előzmény: Törölt nick (319)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.19 0 0 316
A szemzés szebb eredményt ad,mert annak a helyét elnövi a fa.Az oltás meg olyan bumfordi,szóval nem túl szép látvány.Sztem a szemzés könnyebb és több idő is van rá...de ettől még az oltásnak is megvan a maga helye.Szóval csináljuk mindegyiket,hajrá :)...ja és megrendeltem én is az oltóollót.Vmire csak jó lesz.
Előzmény: Törölt nick (310)
rebondo Creative Commons License 2010.02.19 0 0 315
gondolom 18 vagy , még nyolcvanszor érdemes az oltást próbálni, ha évente vesszük...
Előzmény: rebondo (312)
rebondo Creative Commons License 2010.02.19 0 0 312
Teljesen igazad van. Meg kell próbálni!
Kidobni abszolúte ráér utána is .

(Remélem sok időd van még... Meg fogod szeretni a szemzést.)
Előzmény: Törölt nick (310)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.19 0 0 309
Köszi.Én is megpróbálkoznék vele,mert igaz,hogy eddig alvószemzést csináltam,oltást csak néha,de az oltás szimpla késsel/meg kevés gyakorlattal.../macerásabb is.Ez azért is jó lenne,mert a sikertelen szemzéseket oltással még be lehetne pótolni,így nem veszítenék évet.Nekem pedig nincs türelmem éveket várni,hogy egy új szerzeményem teremni kezdjen.
Előzmény: Törölt nick (300)
trasgo Creative Commons License 2010.02.19 0 0 306
Szia Sanyi apó
Jelenleg én még külföldön vagyok 3.4 hétig , csak bizakodok.
1ébként többször jelentetek leghidegebb pontot Szécsényből ami nincs is messze tőlem.
Ráadásul ebbe az évbe mutatnák meg magukat 15-20 fajta csemegeszőlő .
Ha otthon leszek majd jelentek.
Üdv trasgo
Előzmény: Sanyi apó (304)
xukac1 Creative Commons License 2010.02.19 0 0 305
Elküldenéd nekem is a címet? Ez az ár korrektnek tűnik az eddig tapasztalt 8.000+-hoz képest.
Sanyi apó Creative Commons License 2010.02.19 0 0 304

Üdv. Trasgo !

Még mindig nem hagy nyugodni ez a szölőrügy fagyás. Te mit tapasztaltál, ha már ellenőrizted / mivel Nógrádi vagy / ?

Ali-bá Creative Commons License 2010.02.18 0 0 303
Nézzétek meg a 93. és 97. hozzászólást.
rebondo Creative Commons License 2010.02.18 0 0 299
Nekem volt, de eldobtam. Nem sikerált még az alma sem, pedig az nem nagy szám...
Előzmény: Törölt nick (298)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.18 0 0 298
Honnan rendelted ? Mert ennyiért,ha valóban szuperál engem is érdekelne.Köszi.
Előzmény: Törölt nick (290)
Ali-bá Creative Commons License 2010.02.18 0 0 297

Hütve és párában vannak az oltóvesszők? Én Dithános vízben meg is fürdettem őket mielőtt elraktam, nehogy megpenészedjenek.

Előzmény: Törölt nick (295)
Ali-bá Creative Commons License 2010.02.18 0 0 296
Atz hiszem Te élő (gyökeres) fára, alanyra gondolsz, qeqqerq meg levágott szőlővesszőkre. Ezt tisztázni kell.
Előzmény: jacsoj (294)
jacsoj Creative Commons License 2010.02.18 0 0 294
Igen
Előzmény: Törölt nick (293)
jacsoj Creative Commons License 2010.02.18 0 0 292
Van ilyen a gyümölcsöknél is: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja után lehet csinálni.
Előzmény: Törölt nick (291)
Ali-bá Creative Commons License 2010.02.17 0 0 289

A kézben oltást még nem próbáltam, de olvastam róla, egy szemes nemest szoktak az alanyba tenni. Próbáld meg saját elképzelésed szerint, de ne ölj bele túl sok időt, fáradságot. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy gyökértelen vessző összeforrjon egy másikkal külterjes körülmények között. Trükkje lehet annak! (Pl. párás környezet, magas hőmérséklet, gyökereztető porba mártás, vagy ki tudja még mi minden?) Nem véletlen, hogy nem olcsóak az oltványok. Az biztos, hogy jobban jársz, ha előbb meggyökerezteted az alanynak valót, mert az a müvelet sem 100%-os.

Az én bevált módszerem a zöldbe fás oltás, abban szívesen segítek.

Előzmény: Törölt nick (280)
Sanyi apó Creative Commons License 2010.02.17 0 0 287

Az emailemre írd meg hová szóljak, ha jövök hazafelé.

kerekes.sandor@vartech.hu

Sanyi apó Creative Commons License 2010.02.17 0 0 284

Holnap a kora délutáni /2-3óra/ között jövök haza Bp-ről !

Sanyi apó Creative Commons License 2010.02.17 0 0 282

Szia qerqqerq!

A helyzetem jelen pillanatban, hogy amint írtam őszi telepítésü csemege szöllőm van, amit még nem metszettem meg. A már termő tőkéimet megmetszettem és tettem el a leírtak szerint / champion, hütő /, ezenkívül a levágott vesszőkből is tettem el. Tehát nagyon szivesen adok, de mint írtam van egy félelmem a fagyással kapcsolatban. Ha érdekel jelzem hol lakom ! Természetesen az őszi ültetésből is adok, ha az jó / 16 fajta/.

Ali-bá Creative Commons License 2010.02.16 0 0 279
Ha szétvágva zöld a rügy közepe, belseje , akkor nem fagyott el. Gyufa fejnyi, vagy feleannyi kis zöld!  Ha barna az egész, akkor kampec.
Előzmény: Sanyi apó (278)
Sanyi apó Creative Commons License 2010.02.15 0 0 278

Ali-bá!

Olvasgatom a szölős topikot, sok mindent lehet tanulni belőle!

A kérésem / kérdésem/  következő, miről ismerem fel teljes biztonsággal az elfagyott szölőrügyeket ? Ugyanis ma szétvágtam több rügyet, de nem tudtam eldönteni az állapotát! Esetleg tudna Valaki képet feltenni?

Ali-bá Creative Commons License 2010.02.10 0 0 277
Pontosan úgy!
Előzmény: Sanyi apó (276)
Sanyi apó Creative Commons License 2010.02.09 0 0 276

Szia Ali-bá!

Most már kezdem kapisgálni a kérésem alapjait.A kérdésem még, hogy a gyümölcsfákról szedett oltóvesszőket is ugyanígy kell tárolni az oltásig?

Ali-bá Creative Commons License 2010.02.08 0 0 275

Sanyi apó!

Nézz be a "Szőlő-Index Fórum" -ba!

Előzmény: Sanyi apó (259)
Ali-bá Creative Commons License 2010.02.07 0 0 274

Szia Sanyi apó!

Kérdezed a szőlő beérését. Szerntem biztos, hogy beérik ott is, ha normális napsütéses helyen van. Legfeljebb nem szeptemberben, hanem okt. elején. Persze egy északi lejtőn, vagy részben árnyékos helyen él nem valószínű. Itt megy a leírása:

Attila

Termesztési értéke: a házikertek ismert és kedvelt fajtája. Lugasszőlőnek kiváló. Kedvező fekvésben kiegyenlítetten terem. Fürtjei tetszetősek. A termés sokáig a tőkén hagyható, így hosszú ideig szüretelhető.  Vegetatív túlsúlyban sok másodfürtöt nevel, ami helyes rügyterheléssel megelőzhető. Szeptember közepén vagy végén érik. Bogyói kiváló ízűek, nem rothadnak. Fürtjei téli tárolásra alkalmasak és jól szállíthatóak. A fehéres hamvas bogyóktól és a pirosas fürtkocsánytól igen piacos.

Fürtje: nagy (220 g), vállas, közepesen tömött, a fürtkocsány halványpiros;

Bogyója: nagy (4,9 g), megnyúlt, fehéressárga, hamvas, héja vékony, olvadó, húsa ropogós, lédús, finom savú és kellemes, muskotályos ízű.

Előzmény: Sanyi apó (273)
Sanyi apó Creative Commons License 2010.02.05 0 0 273

Szia Ali-bá!

Üdvözlet Mindenkinek!

Köszönöm a jelzést, a jelentkezést úgy gondolom ez már a közelgő TAVASZ jele!

A javasolt szöllő fajták közül a Teréz és az Eszter kivételével van tavaly őszi friss telepítésem, amit esetleg elfogadnák. Az Attilával kapcsolatban az a kérdésem, hogy a  mi környékünkön / Pásztó / , milyen biztonsággal érik be / a szakirodalom nem nagyon javasolja/ ?

Ali-bá Creative Commons License 2010.02.04 0 0 272

Halihó! Sanyi apó!

Február van. Ha melegszik az idő megszedheted az oltóvesszőket. Most még biztosan mélynyugalomban vannak, ahogy a kinti hőmérőt nézem. Ugy ahogy leírtam.

Javaslom az uj rezisztens csemegeszőlő fajtákat! Néró, Eszter, Teréz, Palatina, Moldova. Na meg az általam egyik legfinomabbnak tartott Attilát is!

Előzmény: Sanyi apó (259)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!