Az eredményre én is kíváncsi leszek. Azért addig is gyakorolhatnád pl. az angolnyelves párositást orgonavesszőkön. Mire oda kerül a sor, már profi lennél.
(Szerintem is biztosabb és jobb a forradás oltókéssel, mint oltóollóval.)
Láttál már szőlővesszőt metszetben? Mindnek karaktere van. Nem kerek.
Az alma lenne a legegyszerűbb, de sajna nem az igazi.Az ugyanis a probléma, hogy ez az olló nyomás által kénytelen vágni.Bár az összeillesztés egészen jól sikerülhet, de a vágás közvetlen környezetében nyomás által roncsolt szövetek vannak. Egy bicska nyír, így csak közvetlen a vágott szövetet roncsolja.
A szemzés szebb eredményt ad,mert annak a helyét elnövi a fa.Az oltás meg olyan bumfordi,szóval nem túl szép látvány.Sztem a szemzés könnyebb és több idő is van rá...de ettől még az oltásnak is megvan a maga helye.Szóval csináljuk mindegyiket,hajrá :)...ja és megrendeltem én is az oltóollót.Vmire csak jó lesz.
Köszi.Én is megpróbálkoznék vele,mert igaz,hogy eddig alvószemzést csináltam,oltást csak néha,de az oltás szimpla késsel/meg kevés gyakorlattal.../macerásabb is.Ez azért is jó lenne,mert a sikertelen szemzéseket oltással még be lehetne pótolni,így nem veszítenék évet.Nekem pedig nincs türelmem éveket várni,hogy egy új szerzeményem teremni kezdjen.
Szia Sanyi apó Jelenleg én még külföldön vagyok 3.4 hétig , csak bizakodok. 1ébként többször jelentetek leghidegebb pontot Szécsényből ami nincs is messze tőlem. Ráadásul ebbe az évbe mutatnák meg magukat 15-20 fajta csemegeszőlő . Ha otthon leszek majd jelentek. Üdv trasgo
A kézben oltást még nem próbáltam, de olvastam róla, egy szemes nemest szoktak az alanyba tenni. Próbáld meg saját elképzelésed szerint, de ne ölj bele túl sok időt, fáradságot. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy gyökértelen vessző összeforrjon egy másikkal külterjes körülmények között. Trükkje lehet annak! (Pl. párás környezet, magas hőmérséklet, gyökereztető porba mártás, vagy ki tudja még mi minden?) Nem véletlen, hogy nem olcsóak az oltványok. Az biztos, hogy jobban jársz, ha előbb meggyökerezteted az alanynak valót, mert az a müvelet sem 100%-os.
Az én bevált módszerem a zöldbe fás oltás, abban szívesen segítek.
A helyzetem jelen pillanatban, hogy amint írtam őszi telepítésü csemege szöllőm van, amit még nem metszettem meg. A már termő tőkéimet megmetszettem és tettem el a leírtak szerint / champion, hütő /, ezenkívül a levágott vesszőkből is tettem el. Tehát nagyon szivesen adok, de mint írtam van egy félelmem a fagyással kapcsolatban. Ha érdekel jelzem hol lakom ! Természetesen az őszi ültetésből is adok, ha az jó / 16 fajta/.
Olvasgatom a szölős topikot, sok mindent lehet tanulni belőle!
A kérésem / kérdésem/ következő, miről ismerem fel teljes biztonsággal az elfagyott szölőrügyeket ? Ugyanis ma szétvágtam több rügyet, de nem tudtam eldönteni az állapotát! Esetleg tudna Valaki képet feltenni?
Kérdezed a szőlő beérését. Szerntem biztos, hogy beérik ott is, ha normális napsütéses helyen van. Legfeljebb nem szeptemberben, hanem okt. elején. Persze egy északi lejtőn, vagy részben árnyékos helyen él nem valószínű. Itt megy a leírása:
Attila
Termesztésiértéke: a házikertek ismert és kedvelt fajtája. Lugasszőlőnek kiváló. Kedvező fekvésben kiegyenlítetten terem. Fürtjei tetszetősek. A termés sokáig a tőkén hagyható, így hosszú ideig szüretelhető. Vegetatív túlsúlyban sok másodfürtöt nevel, ami helyes rügyterheléssel megelőzhető. Szeptember közepén vagy végén érik. Bogyói kiváló ízűek, nem rothadnak. Fürtjei téli tárolásra alkalmasak és jól szállíthatóak. A fehéres hamvas bogyóktól és a pirosas fürtkocsánytól igen piacos.
Fürtje: nagy (220 g), vállas, közepesen tömött, a fürtkocsány halványpiros;
Bogyója: nagy (4,9 g), megnyúlt, fehéressárga, hamvas, héja vékony, olvadó, húsa ropogós, lédús, finom savú és kellemes, muskotályos ízű.
Köszönöm a jelzést, a jelentkezést úgy gondolom ez már a közelgő TAVASZ jele!
A javasolt szöllő fajták közül a Teréz és az Eszter kivételével van tavaly őszi friss telepítésem, amit esetleg elfogadnák. Az Attilával kapcsolatban az a kérdésem, hogy a mi környékünkön / Pásztó / , milyen biztonsággal érik be / a szakirodalom nem nagyon javasolja/ ?
Február van. Ha melegszik az idő megszedheted az oltóvesszőket. Most még biztosan mélynyugalomban vannak, ahogy a kinti hőmérőt nézem. Ugy ahogy leírtam.
Javaslom az uj rezisztens csemegeszőlő fajtákat! Néró, Eszter, Teréz, Palatina, Moldova. Na meg az általam egyik legfinomabbnak tartott Attilát is!