Keresés

Részletes keresés

Jbori Creative Commons License 2014.07.27 0 0 249

Talán megér egy próbát fagyottból aszalni?

Előzmény: Jbori (248)
Jbori Creative Commons License 2014.07.27 0 0 248

Köszi a biztatást, használni fogom én is hogy van természetes hő. Rengeteg szilva fog érni, és van Lucullus paradicsomom direkte aszalásra. Télen és tavasszal még nincs olyan sok munka, és van lelkesedés. Lekvárfőzéshez el tudom tenni fagyasztóba a gyümölcsöket ráérő ideig, de aszaláshoz valószínű használhatatlan fagyott gyümölcs, pedig télen jól jönne egy kis meleg a sütőből, és nyarat idéző gyümölcsillat.

Előzmény: Törölt nick (247)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.25 0 0 247

Az a jó, én ilyenkor kiteszem a napra tepsiben, szúnyoghálóval takarva. Nem fogyaszt energiát. A napok óta aszalt meggyet ma kitettem befejezésként egész napra, egy fél maréknyi kivátelével el is készült. És kitettem az első néhány felezett paradicsomot is. Azt edddig mindig napon készítettem, az idén sajnos későn kezdtek érni a paradicsomjaim.

Előzmény: Jbori (246)
Jbori Creative Commons License 2014.07.25 0 0 246

Szerintem ilyenkor túl meleg van ahhoz hogy legyen kedve az embernek aszaláshoz :)

Előzmény: Jbori (245)
Jbori Creative Commons License 2014.07.17 0 0 245

Aszaltam meggyet és szilvát, jó savanyú mindkettő. Egyelőre sütőben próbáltam, sok meló, kevés eredmény. Sok szilva lesz, aszalva egészséges, csak kell egy kis lelkesedés.

Előzmény: alfi13 (233)
alfi13 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 244

A penészesedés oka szerintem a magas páratartalom. Az aszaló nem elég szellős, vagy esős időben is bent volt az aszalóban az aszalvány. Egyébként én is jártam úgy hogy a kemencébe 3 napig bent hagyott aszalványok megpenészesedtek. A kemencém kint van a szőlőhegyen és esett az eső nem tudtam kimenni.

Előzmény: erzsébet123 (243)
erzsébet123 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 243

Nap kollektoros aszalóban, meg penészledett a sárgabarack. mi lehet az oka?

 

Előzmény: alfi13 (231)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.25 0 0 242

Cseresznyét aszalok napon. Majd a befejezést gépben csinálom. Sajnos addig hagytuk érni, hogy az utolja már mind meg van csipkedve, nem tudok több épet leszedni róla. Pedig gondoltam, kipróbálom milyen aszalva, és majd ha jó, akkor csinálok többet.

balintos66 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 241

Sziasztok!

Füstölőben lehet aszalni?

 

Jbori Creative Commons License 2014.03.16 0 0 240

Még támadt egy ötletem, hogy nálam a faházban nyáron biztos van 50-60 fok meleg, használhatom aszalásra ha beüzemelek egy ventilátort /ezt most két ll-el írtam volna, de hogy a csudába, az unokám bekapcsolta a helyesírás javítót :)/ Vasszövet hálót is veszek majd, jó ötlet, köszönöm. Csináltam kábeldob lapkarikájából negyedíves polcot, azt jól be tudom üzemelni aszalásra.

Előzmény: alfi13 (239)
alfi13 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 239

A hőlégfúvót megróbálom, nem hangzik rosszul a karamellizálás.

Előzmény: Jbori (237)
alfi13 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 238

Paradicsomot is aszaltunk és olajba tettükel. Sajnos nem készült róla kép. Nagyon finom az ételekbe az ízek besürüsödnek az aszalványba. Nyára tervezek egy sörösdobozokból épített aszalót mert nagyon megnőt a családban az igény az aszalt gyümölcsökre.

Előzmény: Jbori (237)
Jbori Creative Commons License 2014.03.16 0 0 237

Köszönöm szépen! láttam a weblapodon hogy szép gyakorlatod van aszalással. Úgy terveztem hogy télire lefagyasztom az aszalványaimat, látom nálad hogy ez működik. Fura hogy a kemencés aszalás után mikrózod cukorral, de erről olyan ötletem támadt hogy hőlégfúvóval talán lehetne rá kevés cukrot karamellizálni ha nem elég édes.

 

Tavaly próbálkoztam először meggyel és fás eperrel, mert egyszerre érnek. Egy napig volt napon, aztán sajnos elutaztunk, és hiába volt meleg faházban, penészes lett. Jó szemeket megkóstoltam, és kedvet kaptam hozzá, télen dióval mogyoróval jó, és egészséges csemegét lehet vele készíteni. Az aszalt paradicsom is jó.

Előzmény: alfi13 (233)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.06 0 0 236

Ilyet én is vettem, mert a régi aszalóm kezdett töredezni. Jó is, lehet bele normálisan szilvát rakni, nem csak kilapított dolgokat. Egy baj van vele: ez még jobban töredezik, mint a régi, ez az átlátszó műanyag semmit sem bír, ráejtettem egy tálcát a többire, és annyi. Pedig még alig használtam.

Előzmény: újmóni (235)
újmóni Creative Commons License 2013.12.05 0 0 235

Egy barátnőm vett az Aldiban Kitchenware márkájút - nagyon meg van vele elégedve.

 

Itt találtam a régi akciósújságban, szerintem akkor vehette....

 

http://www.scribd.com/doc/161890860/akciosujsag-hu-Aldi-2013-08-22-08-28

 

 

 

Előzmény: Alexander6969 (234)
Alexander6969 Creative Commons License 2013.12.05 0 0 234

Jó minőségű aszalógépet keresek házi használatra! Van tippetek,márka,minőség, teljesítmény,tartósság tekintetében?

alfi13 Creative Commons License 2013.09.26 0 0 233

Azsalás után üvegekbe szedem és egy kanál kristálycukrot öntök rá. Beteszem mikróba 2 percre hogy fölolvadjon a cukor és jól összerázom egy napig hagyom száradni és utána müanyg zacskókba teszem.

Aki szereti az édeset annak nagyon finom és nem lessz olyan száraz az aszalvány. Nagyon hasonlít a kandirozott gyümölcsre csak kevesebb bent a cukor.

Készítek képeket és fölteszem, ha érdekel.

Előzmény: Törölt nick (232)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.26 0 0 232

Ó, de csodás! Nekem sajnos nincs annyi fügém idén, hogy aszalni tudjak, pedig milyen finom is a saját aszalt füge!

Én a szilvát már kénytelen voltam gépben aszalni, nem éppen gazdaságos módszer. Szerencsére a paradicsomaszalás mehetett napon.

Előzmény: alfi13 (231)
alfi13 Creative Commons License 2013.09.25 0 0 231

Ha valakinek van kemencéje ajánlani tudnám az aszalásra.

 

     

 

kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2013.07.30 0 0 229

Jajj! kedves Tünci!

Sajnos nincs tapasztalatom, a gépeket illetően meg pláne nincs.

Ha géppel aszalsz, az már eleve egy bukta, ezek drága energiával üzemelnek.

A nap süt, ingyen és most kivételesen jól..:-)

Nem szépek az aszalványaim, de természetesek és nagyon fínomak. Jgy próbáld meg.

Egy téli estén felidézi a gyümölcs eredeti aromáját

SOk szerencsét!

Most jön a szilva szezon.

-g-

 

Előzmény: ktunci (225)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.07.24 0 0 228

Hacsakúgynem. :)

Bár nem tűnik egy galambdús helynek...

Előzmény: Boar... (227)
Boar... Creative Commons License 2013.07.24 0 0 227

Nem szarják össze a galambok...

Előzmény: öreg_néne_b (226)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.07.24 0 0 226

Miért barikádoztad körbe ablakokkal? Ha éri a szél, gyorsabban szárad...

Előzmény: kétkezi GAZ-da (224)
ktunci Creative Commons License 2013.07.24 0 0 225

Kedves kétkezi GAZ-da,

 

Van olyan honlap, írás te ismersz olyan valakit, akinek van aszaló gépe, tapasztalata és megosztaná hogy tudjam melyiket érdemes venni? Mert én jót szeretnék venni nem nagyon drágán, ami ár érték arányban megfelel.

 

KösziTünde

Előzmény: kétkezi GAZ-da (224)
kétkezi GAZ-da Creative Commons License 2013.07.23 0 0 224

2013 - július 23. Aszalda:

-g-

Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 223

A kén az biztosan nem jó nekem, mert állitólag nem tesz jót az egészségnek úgyhogy másnak sem ajánlom.Egyébként a bolti is kénezve van azt hiszem.

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.24 0 0 222

Nem. Én amikor először csináltam, citromos vízben áztattam aszalás előtt, az valamit segített rajta. A rossznyelvek kénről is beszélnek a készen kapható aszalt barack ürügyén, de hogy mikor és milyen formában, nem tudom.

Nekem nem aktuális, kifogytam a barackfákból, az újak pedig még fiatalok.

Előzmény: Bubus1111 (221)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.23 0 0 221

Sziasztok!

Tudtok valami jó házi módszert arra, hogy ne barnuljon meg a sárgabarack?

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.23 0 0 220

Az idén jó év volt az aszalásra, rengeteg szilvát, paradicsomot aszaltam, szinte mindet napon, alig kellett a gépet bekapcsolni.

Azt sajnálom csak, hogy télen lefagyott a fügebokrom, így fügém idén nem lesz, pedig nagyon finom a házi aszalt füge. Van rajta termés, de mivel későn indult, nem fog beérni.

Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.23 0 0 219

Sziasztok!

Most vetődtem még csak ide és tök jó ez a topic. Én is csináltam már egy napenergiával működő aszalót. Bár még ellégé kezdetleges de már aszaltam benne almát, banánt és sárgabarackot. Én nem  csináltam egy komplett napkollektort, hanem csak kifeszitettem egy fekete nájlon zsákot, alá tettem a hálóval letakart aszalványokat, két oldalt deszkák vannak, két oldalt pedig nyitva van és néha oda rakok egy kis ventillátort, hogy keringesse a levegőt ha nem fúj semmi szellő.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!