Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Szétvettem a szöghajtást,a mosóbenzin alján csillogó fémszemcsék voltak. A csapágyak második öblitése után js volt fém,de sűritett levegővel való kifúvatás sima csapágyfutást hozott. Igy ezeket rakom vissza.
Sajnos a szöghajtás csapágyfurataiban a csapágy könnyedén,kézzel visszanyomható,igy ( nagy, ellenségem)csavarözzitőzni fogom minden csapágy illesztést......
Ismerem,és tudom a tényállást,vagyis csináltam bele bronz perselyt.Szerintem a pofák tengelycsapjai is lógnak,igaz csak minimálisat,lehet,hogy ez lehet a zörgés oka.
Én még addig is elmerészkedtem,hogy a főtengelyt szét nyomtam,mert a hajtókar tűgörgő perselye elfogyott,vagyis oválisra kopott. Mivel ez cserélhető,igy kicseréltem. Trabant dugó csapszeget visszaeresztettem,ebből csináltam perselyt. Benyomtam a hajtókarba,majd egyenes köszörűvel kivettem a furat átmérőt a kb (már amit tudtam mérni)2százados lazaságra. A főtengely csapja igencsak passzosan,de átment a kosár görgőzetén.
Igaz,csak 3századra tudtam ki centírozni,hogy ez e a baj,nem tudni.
A persely hőkezelése jól sikerült,a gyárit lehetett reszelni (láncfűrész reszelővel),amit csináltam,na ezen megcsúszott. Hogy mégis mi más zöröghet,tán a dugó a hengerben......!? A lényeg,hogy van erő a motorban,forog eszelősen,a zörgést vagy megszokja,vagy kikönyököl.......
Jut eszembe,ez a hajtókar a sonkák közt,összesen 2.4mm-ert oldalirányban lotyogott. Ide összerakáskor raktam 1.2 - 1.2mm-es hézagoló alátéteket. A hajtókar dugó felőli vége is igencsak laza,gondoltam,hogy legalább alul passzoljon. Ez passzol,de arra már nem gondoltam,hogy ezek zöröghetnek is. Egy biztos,a hajtókar nem lóg,ha a gyertyafuraton próbálom a dugót megy nyomni holtpont után......
Jut eszembe a Soló szöghajtása. Sajnos,jó esély van arra,hogy a kicentirozatlan fej kicseszett vele. Átmérőben nem érezhető lógás,de a tengelye hosszirányba mozdul. Holnap szétszedem,elképzelhető,hogy a rezonancia meglazitotta a szöghajtás csapágyfurat átmérőit......Kb 8L benzin azért átment rajta,szerintem a rezonancia kevés használat után is kárt okozhat.......
A fogantyú alatt van a kuplung, a kuplungdob egy belül perselyezett csőben folytatódik amit a közepén egy bennmaradó csavar rögzít a főtengelyre. Ezt jól körbe írtam :-) ezt a csövet kellene zsíroznod, ami a főtengelyen elforog amíg a kuplung ki nem nyit a cső másik felébe megy a meghalytó "bowden".
A bőség zavara utolért. Rokonomnak kis gépei vannak,és egy régigyártású olasz,de új fejet kaptam tőle. A fotómon ez van középen. A narancsárga megint eredeti olasz,ezért 3070ft- ot fizettem. Ja,kb 2 hónapra megküldték a rendelésem.A tizes kulcskészletből egyik sem passzol a Soló karbihoz. De üsse kő,ha kell megfűrészelem a csavar végét,a tróger alubesüllyesztés peremével együtt.
A damilfejet 17000ft- ról leárazták,ezért vettem. Itthol derült ki,hogy 3.5 menetkör tart,vagyis bevan süllyesztve a fej menete.
A bal szélső fejet tegnap vettem a piacon,közel három ezresé. Nos ez kinai,az Italy feliratot igy irták.....ITALING. Húú,ennyi röviden.Ja mindhárom fej rezgés nélkül forog.
Az eredeti fejet centiroztam,a fej koronája üreges,és cinből faragtam bele néhány grammot. A rezonancia csillapodott,mert kb 5tized kopásra mérséklődött a damil.Ja,a damil helyét lefeleztem,rétegelt falemezből raktam bele betétet. Még igy is 4m vigan belefér. Ezzel az esetleges visszalazulás csökkentése volt a célom.A kilépő damil fémbetéteknek nincs bajuk,mármint a szögletesség,és a 7mm- es furatméretet illetően.
Nekem is van egy felújitott fs40- em.Egyenes,szöghajtásos szárat raktam rá......Forog eszelősen,sajnos piacos karbi van rajta,igy bizonytalan az alapjárata,meg komoly zörgése van. Vagy a kuplung,vagy főtengely,egy biztos,zörög rendesen.......
Próbálom mindig mondani a Tecomek fejeket még nem volt vele problémám és strapabíróbb eddig mint a nagy márkáké amik dupla árban vannak . 130-ast ha nagyobb a gép akkor a160-ast és nem lesz gond .
A 7 alkatrész ami ki szokott verődni, főleg az alsó részén a szöghajtásban eléggé lógósan van a lyuk ,kotyog és pont ez az ami miatt vergődik az egész hajtás ,sőt olyanom is volt hogy elnyírta leverte a bordát a tengelyről . olyat is lehet csinálni kihúzod a csőből és megfordítod azt a műanyagot fent nem verik ki általában . De valami zírt tegyél rá mielőtt beletolod a tengelyt ,vagy a tengelyt kend végig véknyan legalább .
Azért a solo nem egy piacos gép, fura, hogy egy hibás fej került rá gyárilag. Milyen fejet vettél rá? Tegnap hazajött velem egy új Fs 40, ezzel a kis géppel az eldugott helyekre is be lehet férni, estig kijátszottam 2 tank benzint.
Én is a damilfej rezgésével küzdök,az csak egy dolog,hogy szorosan tekerjük fel a damilt,de a másik dolog a rezonancia,ami ezt a szorosságot fellazitja,és mevel a damil lazán van a csévén,ennek súlykilengése plussz rezgést okoz. Lejeb láthatod,a damilkilépő fémbetétben a damil szószerint elkopik. Ha ez nem mozogna,minden bizonnyan nem is kopna. Ép most pörgettdm meg a damilfejet damil nélkül,hát van rezgés,nem mondom. Úgyhogy megpróbálom kiegyensúlyozó tengelyre rakni,kiváncsiság miatt,vajon van e mód kisúlyozni,vagy a nehéz pontját könnyiteni.
Pár órát futott holmi,de szerintem kezdettől ilyen,csak nem foglalkoztam vele.....
A gép tokozott szárú,vagyis gumirozott a rezgéscsillapitás. Az új fejjel nagyon simán dolgozik......
damilfej nélkül is beremeg, meg késsel is. A damilfej miatt másként rázna, azt már megszoktam, hogy szorosan tekerem fel a damilt, így az ritkán fordul elő nálam.
A fej kilépő fémbetétei reszelése,csiszolása még intenziveb damil kopást eredményezett. A rezonancia is nagyob lett,ugyanaz a damil ugyanúgy fél óra használat után a damil öt tizedre kopott.
Raktam fel egy új fejet,a damil kilépő furata 5mm,még a másik 7.5mm. Hogy ez e a hiba nem tudom,ugyanaz a damil az új fejben rezonancia mentesség,és kilépő damiltő kopás mentesség.
A két fej cséve betét hossz a külömbség. Hogy a felcsévélt damil beátlózása a fejben,és ezért a képzeletem szerinti visszalazulás,vagy damil kb 3mm- es ki - be csúszkálás,vagy mozgás idézi d elő a damiltő kopást nem tudni.....
Egy biztos,a két damil nem azonos mértékben kopott,vagyis a rezonancia is szerepet játszik.
Én rögzitett pisztolyt használok,a fordulat ingadozás elenyésző.
Kiverődik a szárban a műanyag amiben a meghajtó tengely fut és általában a szöghajtás melletti részen . Gondolom az van abban is mint a régebbi típusokban . Meg kelltt volna kenni még új korában legalább zsírral ,vagy olajozgatni 1-2 ml-vel .
Forditsd meg a gyürüt, és megy még egy darabig. (piacon szerezz be pótkészletet. (ócsó) Nálam is volt ilyen. Megforditottam, hogy a másik oldal is kopjon.
Ez a damil a Kertigép.hu oldalról származik,olasz gyártmány. Keménynek vélem,mert az átfűzős - felcsavaró fej nem működött. Jó......svédfogóval biztos fel tudtam volna tekerni,de inkáb szétszedtem,és hagyományos móddal tekertem fel. Vagyis,jól irod,ahány fej,ahány damil,annyi féle. Ez a damilkopás a Solónál jött össze. Való igaz,szögletes a betét,de enyhén azért rádiuszos is.Az egy dolog,hogy öntési sorlya is volt egyikbe,de mindkettőt reszeltem,saberoltam,holnap kiderül,hogy változott e !? Az oli feje más,egyrészt rövidebb,másrészt a kilépő damil nem károsodik tőben,csak egyhén görbül.Ez mondjuk kör profilú.
A Soló feje eredeti,vagyis nem piacos.....Mind két gépbe 2.4-es damilt raktam,szerintem 2.7-esre fogok áttérni. Gondoltam a bejáratási időben,legyen kisebb légellenállású.
Van egy régi Al-kó gépem is,ez kiseb cm3,és ezzel próbáltam a 2.4-es csavart alu tartalmút. Még ez tetszett meg eddig a legjobban. Egyszerűen nem kopik. Mondjuk a 15m-ért fizettem 2ezrest,úgyhogy drága !
Még mindig nem szállitott a Webáruház,rendeltem tőlük fém magos damilt. Időközben láttam a piacon 100m-est 5ezresé. Szerintem ez is jó,sőt olcsób mint a csiga lassú áruházas !!!!
Én is gondoltam az esetleges lassú fordulatra. A Soló olyan,hogy ezt nem is lehet lassan forgatni. Szerintem 5.5 - 6.5 ezret foroghat. Egy 400-as átmérőnél ez igencsak magas kerületi sebesség,legalábbis szerintem. Ha holnap is megkopik a damil tőben,megpróbálom a 2.7-est ....
A damilok anyaga nagyon nem egyforma, úgy ahogy a forma sem. Az új géphez most kísérletezek, hogy mi tettszik neki. Ezért a legkisebb kiszereléseket próbálom ki, 15m amit tudok venni. Amit a géphez adtak "ajándékba" azt hamar ki is szedtem mert hullámosan jött elő. Feltekeréskor kemény volt, 1 óra múlva kiszedéskor már látszott, hogy megmelegedett deformálódott ez kőr alakú neonzöld. Most 4 szögű 2,7mm szürkét tekertem fel még nem dolgozott. A stihlen 2,4mm 4 szögü van valamilyen mag van a közepében, ez megfelelő nekem erre a gépre, pedig piacos damil. Nem véletlenül kell pörgetni a gépeket, a vágószálat a centrifugális erő egyenesíti ki és, ha vékony vagy rossz az anyaga már nem is úgy dolgozik ahogy kéne. A szöghajtás is melegszik az is tud meleget átadni, de maga a damilfej is melegedhet. A félgázas berregtetés inkább a késnek való a vágószálnak kell a fordulat. Az a szögletes luk az katasztrófa ahogy kavicsos is írja annak félkörívesnek és simának kéne lenni. Honnét van az a fej, piacos?
Épp most szedtem szét. A kopás a fej kilépő fém hasitott betétében jön létre.Ez egyértelmű súrlódás következménye,ha megolvadna,szerintem ennek széle sorlyás lenne. Eléggé szögletes ez a kis patkó,az egyikben belül még sajtolási,vagy öntési sorlyát is találtam. Láncfűrész reszelővel,meg saberral próbàlom minél körkörőssebbé formálni,lehet,hogy csak ennyi a baj. Holnap próba,ha még fennál ez az érdekes kopás,megpróbálom kör damillal......
Nem lehet, hogy megolvad a damil és emiatt lesz ilyen a felszíne? Nálam szokott ilyesmi előfordulni, néha látom a damilfejben, ha kinyitom, hogy meg van olvadva a damil, kicsit összeragad, de nem annyira, hogy elakadjon, viszont a felszíne már nem lesz gyári és gondolom könnyebben el is szakad utána.
A pumpa karja,vagy a maga a pumpa a gumidugó,vagy gumikarmantyú rátapadásától is lehet. Sokan olajt,vagy étolajt öntenek a henger felső részébe. Ezáltal a pumpálás könnyeb. A gumidugó nem olajálló,és igy vagy beledagad a hengerbe,vagy csak hozzáragad. Én pár csep autósampont szoktam higitás nélkül használni.....
Két golyó van az egyik a pumpa aljában a másik a közepén az alján a légüstnek ha jól emlékszaem ha a fejetetején áll akkor a balódali csöcsatlakozát kell kitekerni az alatt van a másik golyóbis ! Mondok neked egy érdekességet ,nekem sose ragadnak le a golyók pedig szinte csak a tartályát öblítem ki a permetezés után ,de van egy trükkje ezeknek a vegyépszeres magyar permetezőknek . Ha nem használod fejjel lefelé kel tárolni úgy ugyanis a szelepülék fent lesz és a golyó nem tud ráülni sehová sem ! A permetlé csapot a markolaton mindig hagyd nyitva .