Tökéletesen igazat adok Neked - az egyoldalú tuning tárgyában. Tehát csak motor és semmi fék/futómű.
Igazad van, ám személyesen ismerek több klubtársat, aki minimum négydugattyús első féket tett az autójára és keményebb lengéscsillapítókat épített be. Ehhez a témakörhöz tartozik még a normális mértékű ültetés, a szélesebb felni, szélesebb gumikkal.
Aki érzi a fenekével az autót, az egy farossal nem fog 170-180 km/h sebességgel hasítani - még akkor sem, ha az autó motorja képes erre és a futómű is jobb a szériánál.
Nem szeretek saját magammal példálózni, most mégis azt teszem. Autópályán sem hajtok 110 felett, pedig a gép sokkalta többre képes! A nemsokára felszerelendő dupla dellortókkal még inkább! Ráadásul a rugók elöl keskenyfutós ovállámpás 120-as rövidebb és erősebb első rugói, hatul pedig a Moszkvics első rugók dolgoznak: rövidebbek és sokkalta keményebbek mint a gyári. Elöl Merci, hátul állítható Rednex gátlók vannak. Az első fékek a Citroen BX egydugattyús, úszónyerges típusok. Olyan mint a Favorit és nagypolák - Girling rendszer - ám a fékdugattyú átmérője majdnem a duplája a gyárinak és a fékbetét felülete is kb 3-szoros. Nem vagyok gyáva és a jogsimat is '73-ban szereztem, tehát lezavartam már néhány száz kilométert. Nem magam miatt, hanem a kedves autóstársak okán vagyok óvatos, akik csak taposni tudják a gázpedált és azt hiszik hogy a 3 betűs szarok a fizika törvényein túl is megvédik őket - sokszor a saját maguk balpéniszsége ellen is.
Nekem a nagy teljesítményű motor az előzésekhez, megindulásokhoz kell, nem a versenyzéshez. Kínos dolog, amikor egy autó gyorsulását 0 és 100 km/h között naptárral kell mérni!!!!!
A motor tuningja tehát fontos dolog, ám az egyéb alkatrészek spécizése már csak a személyiség érettségének a kérdése: nagyon okos megoldásokról, előremutató ötletekről lehet a fórumokon olvasni a klubtársaktól.
Aki pedig csak motort tuningol és csak nyomja neki - magára vessen, még akkor is ha másokat veszélyeztet ezáltal. Ez azonban itt a klubon a legkevésbé veszélyes, mert kevesekről tudom hogy 30 éves életkor alatt meggondolatlanul hajtanának M6-os BMW-t.
Köszönöm a válaszodat és a képeket.A favorit hajtókar is hasonló a 120-as hajtókarhoz.Azt le tudnád írni hogyan kell méregetni a hajtókart.Valahol láttam régebben egy képet ahol mérték a csapszegnél és a főtengely felől is külön külön.Ennek mi a technikája?Vagy az egész hajtókar súlyát kell csak mérni?
Pár délután alatt meg lehet csinálni. A mérlegelés ami sok pepecseléssel jár. Favi hajtókaron nem tudom, hogy hol van felesleg. 120-asról viszont vannak képeim:
Üdv!Az lenne a kérdésem,hogy mennyibe kerül mostanában 4db favorit hajtókar könnyitése ill. hogy Debrecen környékén nem foglalkozik e valaki ilyennel?Magamnak meg tudnám ezt csinálni?Kézügyességem ,műszaki érzékem van csak azzal nem vagyok tisztában,hogy honnan és mennyit lehet faragni és mit hogyan kell méregetni.Előrre is köszönöm!
Nekem is tökéletesen működött a warbikarbi. Persze újonnan vettem annyiért amennyiért szétnyűtt bontott skodakarbikat lehetett. Rendesen megcsináltam a vákuumos előgyújtást, az úszóház szellőztetést és az alapjárati kartergáz elszívást is, meg kapott egy nyitott lada légszűrőházat. Később zárt légszűrőházzal külső levegővel mégjobb lett. Aztán jöttek a CV karbik, de az már más kategória...
Semmi köze a dolognak, hogy műszakilag megfelel-e vagy sem. Bürokrácia nagy mértékben. Pénzbeszerzési forrás, stb.. Szimplán hülye hozzá. Nem ért a gépészeti részéhez, és nagyon nem is érdekli. Ha erőltetni kellene magát akkor egyszerűbb nemet mondani, mint gondolkozni.
Nálam a vicc az volt, hogy már a kocsiban muzsikált a motor, mikor először bementem megkérdezni mi a menete az átíratásnak. Aztán mikor mentem vissza befizetni az engedélyt, pont összefutottam az osztályvezetővel, miközben a kocsi hátuljában matattam. Bele nézett és kiszúrta, hogy már ez van benne. De normális volt, ránézett és szólt, hogy adjam be a kérelmet, holnap aláírja. Ha már láthatóan működik mit nézegessen utána a dolgoknak. Meg volt lepődve, hogy ennyire passzol bele én meg megmutattam, hogy minden ugyan ott van mint a 120-ason.
Szerintem a fabia blokkal csak az a bajuk, hogy szerintük az VW és nem skoda, vagyis ahhoz óriási módosítások kellenek. Ha látnának egyet bent, lehet változna a vélemény. Ki tudja..
Amúgy meg, van igazság is abban hogy kekeckednek. Ennyi erővel bárki bármilyen motort be akarna tolni, és nem biztos hogy az üzembiztos. Ahogy az embereket ismerem, egy két kivétellel, mindenki felhúzta, kicserélte, tuirbósította a motort, legyen az BMW, Suzuki,, Trabant, Skoda, de a fékkel, futóművel alig páran foglalkoztak. Vagyis menni akarnak, de megállni senkise. Én se örülnék ha egy ilyen állat zúzna le az útról, és halna meg a család mellettem.
Ennek a faros kasztninak van egy sebesség, és úttartási küszöbe akár milyen f..sza is a futómű. Ezt el kell fogadni. És bár nem érdekel ki, hogyan akar meghalni, de másokra jelent ez felett potenciális gyilkost.
De lehet, hogy csak én öregszem és látom másképpen a dolgokat mint kéne.
Mi a F@kjut kell kekeckedni ezzel anyit,miert lehetett regebben ma mar nem.Magyaraza meg mar nekem egy kedves burokrata irnok aktakukac NKH hogy mi faj neki ha egy modernebb de azonos konstrukciu motor egy az egyben paszol!?es szolgal egy autoban.Ha az megfelel muszaki es balesetmegelozesi vizsgan.
Én is imádtam a Wartburg karbit jó 7-8 éve még a Dellortók előtt. 1 torokkal tudta az óra szerinti haladós 140-et nagyon jó fogyasztással, de ha azt akartam, hogy menjen, akkor ment is. Ma is üzemel egy ismerősömnél Favorit motoron. Mondjuk én is újat vettem, nem használttal szenvedtem.
Ugyan, max akkor fogyasztott többet, ha jobban nyomtad neki.
Ne felejtsd el, hogy 15 éve nem nagyon volt más lehetőség.
A skoda karbik nagy része szét volt kopva, karbitető elferdülve, stb. Volt új skoda karbi rengeteg pénzért, illetve volt a warbi karbi kb fillérekért. Az álló webereket abban az időben pedig szintén aranyárban mérték.
Manapság ha valaki ilyesmi átakaításon töri a fejét, egyértelműen befecskendező, van jó pár lehetőség rá.
Nem tudom máshol hogyan van, de én bementem, befizettem az átalakítási díjat. Beraktam a favi motort, elvittem, leműszakiztattam, elhoztam.
Két dolgot kérdeztek: Váltok-e ccm kategóriát. Felfogatási pontok mennyiben változnak. (Nyilván érdekelte, hogy a lendkerék váltó kapcsolatba van-e változás, de nem ez volt a mérvadó)
Fába motornál, talán át lehet paszírozni,ha a motorteret úgy csinálod meg, mintha favi motor lenne, vagyis mindent oda alakítasz, mintha gyárilag ott lenne. Lásd tartók, generátor tartó, stb. felfogatása.
NKH-nál ez felér egy istenkáromlással, máglyára vetnek azon nyomban eretnekség vádjával. Meg egyébként is ők olyan elfoglaltak. Meg majd pont egy skodás magyarázkodását, és érvelését fogják elfogadni, mikor egy TÜV-ös műbizonylatot lazán visszadobnak. Ez nem eu, ez még a balkán cukorsziruppal leöntve.
Mondjuk ez érdekes dolog akkor lehetett, sőt nállunk nyugatabra most is lehet, de itt nálunk már nem.
Meg lehet kérdezni egy próbát megér. Mondjuk én biztos nem szenvedek velük. Vannak dolgok amit egyszerűbben meg lehet oldani.
Nem mertem ide írni, mert úgy emlékeztem, hogy 1000 cm3. Mivel az alap felfoigatási pontok ugyan azok, még át tervezéssel(mérnöki iroda, vagy tervező) se kell bajlódni.
Az azért érdekelne, papírozott-e valaki 120L kaszniba fábia blokkot. Ott még az 1400-as határ alatt vagyunk.
Üdv!Az lenne a kérdésem,hogy honnan tudnám megszerezni a Favorit Bibliát(online szerelési kézikönyvet)?Régebben meg volt a klubbon.Köszönöm a segitséget!
Aztán majd ha fent lesz a waresz karbi jönnek a nyűgök.
Nem ugyan az a torok átmérő, nem ugyan aza légmozgás, át kell fúvókázni, de nincs reális alapoid hozzá. Aztán majd beállítod a végére, hogy az egyes toroknál már menjen a kocsi rendesen és szidod miért eszik sokat, mikor ki se nyit a 2. torok sokszor. Ha jóra fúvókázod, akkor meg észre sem veszed, hogy kinyitott, és alig megy jobban de zabál.
Bele kell vbarázsolni az előgyújtás vákuumját, Ha túl nagyra fúrod szr, ha kicsire szintén szr. Úszóházat ledugózod nem szellőzik és melegben párolgó benzingőzt a torokba szívja, megfulladhat. Leállítás után nem akar indulni normálisan. Ha szabadon hagyod a szellőzőt akkor meg elpárolog a benya amit fogyasztás növekedésnek gondolsz.
Aki épít, szinte mindenki átment ezen. Én hálistennek 1 hét után kidobtam a karbit, mert nem voltam hajlandó többet köteni rá. Ment vissza anno a gyári jikov a mechanikus karral. Oda állítom ahol nekem jó, úgy fúvókázom ahogy nekem jó. Minden waresz karbi nyűg nélkül, ráadásul állíthatóság miatt béármelyik waresz karbit veri. Így sem tökéletes, de sokkal jobb.
De sok sikert hozzá. Tanulásank tapasztalat szerzésnek nagyon jó. De inkább szerezz kölcsön és ha "beválik" számodra akkor vegyél magadnak is.