Keresés

Részletes keresés

Hpasp Creative Commons License 2005.01.14 0 0 204

Szovjet laktanya Bajon volt. Egyes részei (talán az alapterület többsége is) átnyúlott Tatai területre, de az összes hivatalos, általam ismert bejárat (egy műszaki kivételével talán) Bajon volt.

 

Jaja, bár nállam két ruszki egység van Tatán jelezve.

A 19. Gárda Páncélos Hadosztály egyik páncélos ezrede T-64B harckocsikkal(alighanem erről beszéltél:),

és a 28. Hadsereg alárendelt Hadműveleti Rakéta Dandára SCUD rakétákkal.

Előzmény: Münci (203)
Münci Creative Commons License 2005.01.14 0 0 203

Möszjők!

 

Hadd ugassak bele egy picit, mint helyileg érdekelt :-) Tatán dolgozok, a szomszédban élek.

Szovjet laktanya Bajon volt. Egyes részei (talán az alapterület többsége is) átnyúlott Tatai területre, de az összes hivatalos, általam ismert bejárat (egy műszaki kivételével talán) Bajon volt. Ott volt a tiszti lakótelep, a körletek, a szociális épületek. A helybeliek is mindig baji laktanyának hívták.

Páncélosok bőven állomásoztak ott, (szemben volt az 1. lépcsős Tata :-) ). Gondolom lgv. rakétáik is voltak, így logikus.

Nem kötözködni akarok, pláne nem esetleg a hivatalos "papírokkal", csak a személyes ismereteimet szertném a nyilvánosság elé tárni

 

Tisztelettel, Münci

Előzmény: Hpasp (200)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.14 0 0 202

Valahol azt olvastam,hogy 171 helyen települtek,plussz kiegészítő települési helyek,összesen kb.230 helyen..

Összesen 171 helyőrség, 340 telephely.

 

Az alábbi lista teljes, csak egy adott településen, illetve a körülötte több objektum is lehetett.

A nem állandóan őrzött cuccok nincsennek benne, lásd Csákvári reptér.

 

Előzmény: mezenguz (201)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.14 0 0 201
Helló mindenkinek!

kiegészitések:
Földes/tartalék reptér/727gv.obap,88.gvapib,forrás:Vándor Károly:A szovjet légierő Mo.-on és Ausztriában.
Kunszentmiklós/lőtér/,főleg a szárazföldi csapatok mellé rendelt harci helikoptercsapatok használták,de volt szerencsém a 80-as évek végén a tököli,ill. a lacházi MIG-29-eket is látni itt lőgyakorlaton...

Hpasp!

Fertőd légvédelem volt,vagy híradó?Valahol azt olvastam,hogy 171 helyen települtek,plussz kiegészítő települési helyek,összesen kb.230 helyen..

..valakinek még eszébe jutnak helyek,írjon!
Előzmény: Hpasp (200)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.14 0 0 200

Naszóval a HazánkbanIdeiglenesenÁllomásozóSzovjetCsapatok a következő állomáshelyeken tartott minket `felszabadítva:

 

Aszód
Baja
Balatonfüred
Berettyóújfalu
Cegléd
Császár
Debrecen
Dombóvár
Dunaföldvár
Dunaújváros
Esztergom
Etyek
Fertőd
Gödöllő
Győr
Hajmáskér
Hantháza
Herend
Igal
Inárcs
Kalocsa
Kecskemét
Kiskunhalas
Kiskunlacháza
Kiskunmajsa
Komárom
Kunmadaras
Lepsény
Lovasberény
Lőrinci
Mád
Mátyásföld
Mezőkövesd
Mosonmagyaróvár
Mór
Nádudvar
Nagyatád
Nagykőrös
Nyíregyháza
Óbuda
Örkénytábor
Pápa
Pétfürdő
Piliscsaba
Polgárdi
Sárbogárd
Sármellék
Sashalom
Szeged
Székesfehérvár
Szentendre
Szentkirályszabadja
Szolnok
Szombathely
Tab
Tác
Tamási
Tápiószentmárton
Tapolca
Tata
Tolna
Tótvázsony
Tököl
Újmajor
Vác
Vecsés
Veszprém
Záhony
Zalaegerszeg
Zelemér

Jó bogarászást!

(c8

 

Ja és természetesen Nagytevel...

Előzmény: Törölt nick (194)
Oldbiker Creative Commons License 2005.01.14 0 0 199

Hello

 

Én 1992-1993-ban szolgáltam a 11. Duna Légvédelmi Rakéta dandárnál a Vasvári laktanyában. A javitószázadnál voltam gkvez, igy elvileg minden hozzánk tarzózó támaszponton megfordultam. Emlékeim szerint ahol ténylegesen rakéták voltak a következők:

-Tinnye

-Úny

-Zsámbék

-Pilisszentkereszt 

-Etyek

-Biatorbágy

-Alcsútdoboz

-Sárbogárd

-Felsőpakony

-Kerespes

 

A hozzánk tartózó nagyobb laktanyák:

-Nagytarcsa

-Szentendre

-Gyál

-Börgönd

 

 

M.T. Creative Commons License 2005.01.13 0 0 198

Én 79-80-ban szolgáltam Börgöndön a Csapatrepülő Parancsnoksághoz tartozó, akkor még nem Asbóth nevét viselő (valamilyen számú) ezredben, mint hiradó álls.pk. A laktanyán belül újabb, nagyon magas kerítésen belül voltak rakétások, akikről semmit nem tudtunk, tudhattunk. Egy másik, szintén rakétás objektum a Szfv.-Börgönd összekötő útról valóban nyugatra nyílt.

Valamikor '99, vagy 2000 táján jártam a börgöndi laktanyában akkor, amikor repülőnapot tartottak. Levideóztam a volt körletemet, meg a tiszti lakótelepet, művházat, sporttelepet, stb. Bementem a rakétás részre is. Találtam néhány nagy belmagasságú helyiséget is, de más érdekeset nem nagyon. Akkor már minden épület használhatatlan volt. Az objektumot őrzők a laktanya bejáratánál lévő, volt közértet tették maguknak rendbe. A repülőteret üzemeltetők egy épületet tudtak maguknak használhatóvá tenni, ez a startnál a tüzoltó autók volt depója.

Előzmény: szjmh (196)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.13 0 0 197
Helló!

Kérdésem lenne:a Gárdonyt Pusztaszabolccsal összekötő út mellett is lokátorosok vo
ltak,vagy tévedek,mintha olvastam volna róla..

Matiz!

Megnéztem a péceli képeidet,igaz egy másik topik kapcsán...Gyömrőt szívesen megnézném,még nem tudom mikor..az az igazság nekem Szszállás közelebb van/20km/,neg kszmiklósi lőtér is,ha el tudom csípni a fotósomat lehet a hétvégén megtekintjük eme objektumokat...off topik:nem tudnál küldeni mozgópostáról képet/ha már 11,5 évet ott dolgoztam,csak egy kis nosztalgia..!/
Előzmény: szjmh (196)
szjmh Creative Commons License 2005.01.13 0 0 196

Sziasztok!

Budai oldal utánszállítás - Börgönd!? Szerintem...

Nyeva utánszállítás - Börgönd! (90-es években biztosan! De akkor már Gyömrő bezárt!)

Bocsánat, azt tudtam, hogy 2001-ben inkurrencia raktár lett Mezőfalva, csak azt hittem, már megszabadult tőle a HM...

Sárbogárdi ezred HÁP - Bogárd és Mezőfalva között, plusz a szokásos adóházak...

Dunavarsányról semmit sem tudok.

A börgöndi vasútvonalhoz közelebb volt a lérak. tech. osztály. (Nyugatra?) 91-ben még ott volt az Asbóth Oszkár futárrepülő ezred - azt hiszem, MI-2-esek voltak. Akkor még sokan laktak kinn. 94-ben már senki nem lakott a lakótelepen, csak a három emeletes felújított nőtlen szállón - hatan. Azok, akik akkor ott dolgoztak, többségükben Fehérvárról jártak be. (Vagy ki. :-) ) Valaki járt arra mostanában? 94-ben valami civil cég is működött ott, talán darukkal foglalkoztak.

 

Hpasp Creative Commons License 2005.01.13 0 0 195

A Nyeva osztályoknak hol volt a technikai bázisuk?

 

A budai oldalon lévő osztályoknak biztos, hogy Gyömrő volt a technikai bázisuk???

Ez nem hangzik jól...

... komolyabb esetben a pesti dugóban vesztegeltek volna az utánpótlás rakéták...

 

Előzmény: szjmh (191)
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.13 0 0 194
Húúú mennyi minden van itt :)) Örülök a topicnak és a benne felhalmozódó rengeteg információnak!

Pár dolog ami eszembe jut.

Isaszeg és Nagytarcsa: Isaszegről Pécel felé haladva Nagytarcsához vezet egy leágazó út. Ezen az úton haladva, mikor felérünk a dombtetőre, először egy kerítéssel lezárt, nagyon eltakart telepet találunk, jelölés nélkül. Aszfaltos út megy be, az út levezet egy völgybe, nem látható mi van ott. Az út túloldalán pár száz méter után egy másik bejáró van, MH légierő ellátó bázis vagy mi a szösz. Aztán továbbmegyünk, és lesz egy leágazás a híradós laktanyához. Nagytarcsa előtt közvetlenül pedig egy "hagyományos" laktanya van. Ez így 4 külön résznek tűnik. Közelebb nem mentem, nehogy seggbelőjön valami féleszű :)

Kunmadaras, orosz laktanya. Motoros találkozón voltam lent anno, tök jókat lehetett motorozni a HATALMAS laktanyában. Saját iparvágány hálózat kiválló állapotban. Több repülő fedezék, Lenin portréval, feelinges. Épületek rozzantak. A találkozón egy Jak(?) repülő ment fel s alá, beleillett a hangulatba.

Kalocsa, AKK és orosz laktanya. Az AKK vendége voltam sajnos, hál istennek mára kiürült (remélem porig rombolták és az ottani tisztek mind alkoholisták (már akkor is azok voltak igazából). Ennyit a szép emlékekről. Ide nem jön be az iparvágány, elmegy mellette.
Orosz laktanya: fasza kis repülőtér, kiválló állapotú betonnal, romos épületekkel. Az épületek egy részéből lakótelep lett, akkor készült. Iparvágányok többfelé ágaznak el, üzemanyag lefejtőre konkrétan emlékszem holmi menetgyakorlat alkalmával. Jellemző a méretére, hogy a 25km -es menetgyakorlat két szűk kör volt a laktanyán belül, és nem végig a kerítés mellett. Khm, khm. Repülőgép fedezék volt, de kevesebb, mint Kunmadarason. Épületek: ugyanazok a típusépületek.

Tápószecső: iparvágány fém keresztaljakkal, egy szem váltó van bent. Működik még, őrzik keményen. Van bent kiállított harckocsi, MiG, miegymás. Fegyver raktár is. Tesó mesélte, hogy a bejáratnál leadta a megrakott Csepzont (fegyvereket hoztak), elvitték, kipakolták, visszahozták, de a km számlálón 7km volt a differencia. Egy családtak 56-ban szintén lelátogatott oda, emlékei szerint nagyon nagy pinceraktárak vannak, teherautóval mentek le és hoztak fegyvereket. Ezt a kis emléket borítsa homály....jó?

Pécel: a képtáram már be volt linkelve, nagyon feelinges hely! Kirándulni is jó, tiszta időben gyönyörű a kilátás.

Gyömrő. Nemrég elautóztam oda, teljesen lakatlan. Apoós ott volt katona, valamilyen légvédelmi egység volt. Most méteres gaz van, kihaltság. Szeretnék bejutni oda körülnézni. CSatlakozó valaki esetleg? :))

És még egy: Boldog. Hatvan mellett található a kisközség, Hatvan-Tura között jobban mondva, tökéletes síkságon. A település mellett egy kis telep, hatalmas bunkerekkel. Őrzik, de üresnek tűnik. Látványos, könnyen megközelíthető. Fotó még nincs, majd lesz! :)

üdv mindenkinek.
Hpasp Creative Commons License 2005.01.13 0 0 193

A Honi légvédelemi rakétacsapatok 40 éves története alatt több átszervezés és diszlokáció volt, (fejlődés, majd visszafejlődés), azért említettem az időintervallumot. 

 

Erről vajon hol lehetne részletesebb (mint Aranysas, vagy HT) infót találni?

 

Alcsútdoboz=Etyek

Akkor még volt telepített Dvina is ott, "álcatechnikaként"... Évente egyszer be kellett üzemelni és a fő paramétereket beszabályozni

 

Nem véletlen akkor, hogy az Etyeki `osztály` a legszabályosabb alakú.

Szinte csak a táblát nem látni, hogy `Imperialisták! Ez egy rakétabázis!!!`

Biztos jól átvertük öket...

...Muhahaha

((c8

Előzmény: szjmh (191)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.13 0 0 192
Szia!

Mezőfalváról most találtam az archivumomban/Haditechnika2002/3/,benne a szakállománnyal,nevekkel,MN1698 számmal állt rendszerbe 1986 szept 1-én,ők használták tűzvezetésre a SZENYEZS-ME automatizált rendszert,mely korszerűbb volt az érdi VEKTOR2-VE rendszernél,ez problémákat is okozott,mikor 1991-ben a 104.rezred felszámolásakor a 11.rdandárhoz 11/16számmal átkerült az alakulat.1997-ben vonták ki a rendszerből,helyére a 11/3 börgöndi rakétatechnikai zászlóalj diszlokált.Ez a zászlóalj 2001.05.30-án lett kivonva a hadrendből.Most a HMEI RT-hez tartozik,mint 5.inkurrencia raktár..

A fomi.hu-t tudom ajánlani,Mezőfalva még ki van takarva,és a Sárbogárd-Mezőfalva közötti részen is 3 objektum,ezekre gondoltál,igaz?Az aszalói bázist is megtalálod Aszaló és Alsóvadász között keresd a jellegzetes kör alakot/légifotót/.
Börgönd a reptértől nyugatra?
Előzmény: szjmh (191)
szjmh Creative Commons License 2005.01.13 0 0 191

Szia!

80-as évek vége, 90-es évek eleje...

Alcsútdoboz=Etyek

Akkor még volt telepített Dvina is ott, "álcatechnikaként"... Évente egyszer be kellett üzemelni és a fő paramétereket beszabályozni.

Tudomásom szerint a vácegresi tüzelőállásból a tűzrendszer javítása miatt települt át az osztály a fóti állásba. (Jobb felderítési és tüzelési lehetőség.) De a laktanya, lakótelep maradt ott.

Börgöndről már korábban áttelepült a harci osztály, ha jól tudom, a Dvináról Volhovra történő átfegyverzéskor.

A Honi légvédelemi rakétacsapatok 40 éves története alatt több átszervezés és diszlokáció volt, (fejlődés, majd visszafejlődés), azért említettem az időintervallumot. 

A miskolci ezred HÁP-ja Lillafüreden volt. (Ott volt egy  ideig mostanában szórakozóhely.)

De voltak tartalék HÁP-ok is. (Nagytarcsa még aktív katonai objektum.)

Sárbogárd HÁP-ja is a "pusztában" volt, (Szarvaspuszta).

Ezek a helységnevek csak megközelítőleg fedik az objektumok helyét. Jelentős részük erdőkben, vagy kukoricaföldek között volt "eldugva"...

Gondolom, Verőce is ezért merült fel...

A "biai" objektumból Biatorbágyot lehetett látni, de lemenni csak az erdőn át, meredek "hegyi" ösvényen lehetett. Mondjuk ez nem jelentett problémát a hetekre felvezényelt sorkatonáknak, ha némi kikapcsolódásra vágytak... :-)

Aszalóról nem hallottam.

Érden a HÁP mellett gyalogsági lőtér is volt, de a 90-es években körbenőtte Érd-Parkváros, így már nem lehetett lővészetre használni.

Mezőfalva - szintén a termőföldek között van, Vega osztálycsoport, (két osztály).

Most is aktív bázis, csak nem katonai, -  ÁPV RT. - a honi és csapat légvédelmi rakéta komplexumok nagy temetője. 

Előzmény: Hpasp (189)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.13 0 0 190
Helló mindenkinek!

szjmh!

A honvédelem.hu-n nincs semmi,az Aranysas 2002.01,2002.02 számaiban írt Szepesi József mindkét légvédelmi hadosztályunkról,bár pont ezt a két számot nem találom..padlás mászás lesz a dologból..!A VEGA-ról is írtak vmelyikben,egy lelövés kapcsán..

Szóval Alcsút is...akkor jó volt a megérzésem a légifotók alapján.Etyeknek is annak kell lennie e szerint,s Fót és Vácegres két külön bázis,plussz Veresegyház-csapatpihenő,a fóti a Fót-csomádi út mellett található,a fóti adótoronytól nem messze/geochacing.hu/caches.geo?id=857/.

Hpasp!

Börgöndről én is azt hallottam,hogy ott karbantartás,ellenőrzés volt.

szjmh!

Dunavarsányról tudsz valamit?
Előzmény: szjmh (188)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.13 0 0 189

Szia!

 

A felsorolásodból kimaradt Etyek, Verőce. Ezekről mit tudsz?

A Fót (Vácegres) (MN 3121, 8. lérak. o.)  hogy értendő? Nem két külön egység volt?

Börgöndön nem voltak rakéta indítók?

A Miskolci ezredből kimaradt az Aszaló-i osztály.

 

Kissé zavarosak a Budapesti ezredek a Nagytarcsai HÁP hova tartozott?

Előzmény: szjmh (188)
szjmh Creative Commons License 2005.01.13 0 0 188

Szia!

Igazad van, nagyon kevés! Elnézést kérek!

Keresek tovább...

Addig is...

Rádiótechnikai csapatok:

www.jetfly.hu/rovatok/legter/mh64/hirek/64history/

Csapatlégvédelem:

www.bjkmf.hu/bszemle/techn0402t.html

Előzmény: Hpasp (187)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.13 0 0 187

Ha érdekel Titeket az egykori Honi Légvédelem története, látogassatok el a HM honlapjára! (www.honvedelem.hu)

 

Azt hiába nézem, ott nem találtam semmit erről.

Előzmény: szjmh (185)
szjmh Creative Commons License 2005.01.12 0 0 186
Nyeva (Sz-125M, SA-3):

MN (majd MH) 5011 (majd 11. Duna) Légvédelmi rakétadandár (Budapest)

Lérak. osztályok:  Biatorbágy (MN 5818, 11. lérak. o.)

                             Úny (Tinnye)

                             Pilisszentlászló (Szentendre)

                             Kerepestarcsa

                             Gyál

                             Szigethalom

 

A honi lérak. osztályoknál néhol a laktanya és a tüzelőállás jelentős távolságra volt egymástól, máshol viszont néhány száz méterre mindössze. Érden a HÁP-tól nem messze, az Iharos hegyre vezető út mellett volt az un. 22.-es adóház, majd talán négy km-re az un. 23.-as adóház, míg Érdtől mintegy 8 km-re, az Iharos hegy tetején a szívemnek oly kedves 11. lérak osztály („Bia”), ahol nagy ívű karriert futottam be 1994-től 1996 novemberéig, amikor is végleg elhagytuk az objektumot…

                                

szjmh Creative Commons License 2005.01.12 0 0 185
Sziasztok!

Ha érdekel Titeket az egykori Honi Légvédelem története, látogassatok el a HM honlapjára! (www.honvedelem.hu)

 

Légvédelmi rakétaosztályok (1980-as évek vége)

Volhov (Sz-75M, SA-2):

 

MN 5011 Légvédelmi rakétadandár (Budapest)

Parancsnokság (Vasvári laktanya, budaörsi reptérnél)

Harcálláspont:       Érd

Technikai osztály:  Gyömrő

Lérak. osztályok:    Felsőpakony (Gyál) (MN 3265, 7. lérak. o.)

                               Fót (Vácegres) (MN 3121, 8. lérak. o.)

                               Pilsszentkereszt (MN 1059, 2. lérak. o.)

                               Szentendre (MN 2124, 2. lérak. o.)

                               Zsámbék (MN 1159, 3. lérak. o.)

                               Alcsútdoboz (MN 1107, 4. lérak. o.)

 

Légvédelmi rakétaezred (Miskolc)

Technikai osztály:   Pingyom

 Lérak. osztályok:   Cserépfalu

                               Szakáld

                               Tardona

 

MN 3011 Légvédelmi rakétaezred (Sárbogárd)

Parancsnokság       (Sárbogárd)

Technikai osztály:    Börgönd (MN 3592, 15. tech. o.)

Lérak. osztályok:     Sárbogárd (MN 1124)

                                Dunaföldvár (Madocsa)

                                Szabadszállás (MN 2067)

                és még:   Mezőfalva  Vega, (Sz-200, SA-5)

 

BAKTER Creative Commons License 2005.01.12 0 0 184

"Vácegrestől merre keressem a Volhovot?"

 

A falutól keleti irányba

Előzmény: Hpasp (172)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.12 0 0 183

No akkor megint megpróbálok összesíteni.

 

1961-ben 14 Dvina rakéta üteg volt, 3 ezredbe szervezve, Budapest, Dunaföldvár, Paks, és Miskolc védelmében:

 

11. légvédelmi rakéta ezred, Sárbogárd

Sárbogárd, Dunaföldvár, Szabadszállás, MN1059 Börgönd

 

104. légvédelmi rakéta ezred, Nagytarcsa

Fót, Vácegres, Verőce, Gyömrő, Zsámbék, Etyek, MN4213 Tinnye

 

105. légvédelmi rakéta ezred, Lilafüred

Cserépfalu, Szakáld, Aszaló, Tardona

 

1979-ben cserélték a Dvinákat Volhovra.

 

1982-ben a 11. ezredet dandárrá bővítették Nyeva osztályokkal:

MN5818 Biatorbágy, Pilisszentkereszt, MN5011 Érd, Gyál

 

1986-ban a 104. légvédelmi rakéta ezred kiegészült a Vega osztállyal, Mezőfalván.

 

1995-ben megszűnt a készültségi szolgálat...

... mostanra meg már a bázisokat is dózerolják.

 

Hozzá fűzni (javítani) valója valakinek?

Hpasp Creative Commons License 2005.01.12 0 0 182

A csapatlégvédelem rakétákkal 1975-ben lett felszerelve, a Keszthelyi ezred kapott 5db KUB-M1 üteget.

1977-ben 3 üteg KUB-M2 jött a Győri ezredbe.

1979-ben 3 üteg KUB-M2 Nagykanizsára.

 

1981-ben a Keszthelyi ezred lecserélte a KUB-M1 -et, KRUG-ra.

A Keszthelyi KUB-M1 -ből 3 üteg alkotta a Kalocsai ezredet, 1-1üteg Győrbe, illetve Nagykanizsára került.

 

1991-ben megszünt a Nagykanizsai ezred,

Az átszervezés után:

Győrbe került 5 KUB-M2 -es üteg

Kalocsán 5 KUB-M1 lett.

1 KUB-M2 Nyírtelekre került tárolásra, majd selejtezésre.

 

1997-ben megszűnt a Kalocsai ezred, az ütegek selejtezésre kerültek. (illetve a Bólyaira:)

 

...

M62 265 Creative Commons License 2005.01.12 0 0 181
M62 265 Creative Commons License 2005.01.12 0 0 180
Előzmény: Hpasp (172)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.12 0 0 179
"felmentem ugyanis az ajánlott oldalra...,de az ott található képek NEM az általam ismert biatorbágyi lv. rakétabázison készültek."

A helyes szám:id=409,ezt nézd,vagy a listában keresd a gcKABA kód alatt.Az 520 a radarbázist takarja...
Előzmény: Stylist (175)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.12 0 0 178
Helló!

Ajánlom figyelmébe mindenkinek a HM honlapján a radarfejlesztés menüpont alatt található oldalt egy 1995 térképpel,melyen az akkor működő 23 rádiótechnikai század települési helye fel van tüntetve,plussz a HÁP-ok,Központi HÁP,persze név nélkül.Az RT.századok közül?Ha jól olvastam,ma már csak ezek müködnek:Kúp,Juta,Medina,Városföld/dec.30-án dolgozott,láttam!/,Békéscsaba,Debrecen.A többi ezek szerint néma csend..vajon látogathatóak eme objektumok?

Rephyx!

Az én mozillámat is kikészítette a német,még nem jöttem rá a megoldásra,de csak az "objektliste" nem akar működni, a többi megy..a links alatt találhatóak mind működtek!
Előzmény: mezenguz (177)
mezenguz Creative Commons License 2005.01.12 0 0 177
Szép jó reggelt,s napot mindenkinek!

Hpasp!

Az érdi bázisokkal kapcsolatban:az egyik nem a Budapest körüli légvédelem HÁP-ja volt,Szenyezs-Me,Vozduh rendszerrel.Már nem tudom,melyik volt a korszerűbb,talán a Szenyezs-Me?Egy másik volt koll./már csak ilyenek vannak/Sárbogárdon volt a HÁP-on,tükörrajzolt..az lehetett a Vozduh?A korszerűbbet hamarabb megszüntették,úgy tudom/exTopgun,Aranysas/.

A Vértesacsa- Alcsút közötti laktanyáról tudsz valamit?Érdekes légifotó a Dágtól keletre eső területről a fomin/3502felvétel/,ott is lehetett valami objektum?Tinnye MN4213 pf alatt működött,Börgönd MN1059.Úgy tudom,Börgöndön volt a rak. karbantartás is/szintén egy volt kollega/,bár mintha ezt Nyírtelek végezte volna..?
Előzmény: Hpasp (176)
Hpasp Creative Commons License 2005.01.12 0 0 176

Hát Uraim, az a helyzet, hogy megzavarodtam, mint vasorrú bába a mágneses viharban

 

Semmi gond! Érd, és Bia között 4 katonai objektum van.

Ebből a tied ez?

 

Előzmény: Stylist (175)
Stylist Creative Commons License 2005.01.12 0 0 175
Hát Uraim, az a helyzet, hogy megzavarodtam, mint vasorrú bába a mágneses viharban! Felmentem ugyanis az ajánlott oldalra, ( http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=520 ) de az ott található képek NEM az általam ismert Biatorbágyi lv. rakétabázison készültek. Egyrészt nem is ismerősek, másrészt, ha megnézitek a fotókat, látható pl. egy akadálypálya mászófallal, stb. Ilyen ott tutti nem volt, inkább "bokor ugró" lövészlaktanyákban látni hasonlót. Az őrtornyok sem ilyen fehér műkő izék voltak, hanem acél traverzre applikált fabódék, stb. Ugyanakkor a másik topictárs által vázolt kép ( kis területen elszórva néhány fabarakk, ohne rakéták ) sem egyezik a hajdani báziséval, mert ott mindössze 1 fabarakk volt, a sorompó mellett az EÁP házikója. Viszont a körletek rendes kőépületben voltak, és főleg ott voltak a rakéták és a szállító Kraz-ok elhelyezésére szolgáló vasbeton hodályok, amiket viszont nem lehet csak úgy "széthordani"! Tehát sem egyik, sem másik, viszont azért ahhoz kicsi Biatorbágy, hogy 3 katonai bázis legyen rajta, mégse Ramstein, vagy Guantanamo! :-)) Nem látom a fényt az alagút végén...
Üdv:
Előzmény: Hpasp (168)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!