Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Sajnálatos módon előadásodon nem vehettem részt, majd pótlom, de a történetek azok érdekelnének:o))
Csak úgy polemizálás szintjén:
Nincs ötleted, netán tények stb. arra (ja, persze másoknak is), hogy a németek miért úgy fejlesztették ki a Leo1, később a Leo2 tankokat, hogy a vezető pozíciója jobb oldalt legyen? (asszem az Arjun meg az Ariete is ilyen)
A vezetői pozíció középre helyezése általánossá vált az újabb generációs harckocsiknál főleg arra való hivatkozással, hogy aknárafutás esetén kisebb a vezető sérülésének a veszélye, mindha azon az oldalon ülne, amelyik oldali lánc fut aknára, ami mondjuk jól hangzik.
De mi lehetett a németek fejében akkor amikor pont a megszokott jobbra hajts oldallal ellentétesen pozicionálták a vezetőt. Nem okozhat ez problémát a vezetés oktatásánál? (gondolom az ausztrál Leo1-nél nem)
Persze a tapasztalataim is azt mutatják, hogy azért a harckocsi 90%-ban elfér ott ahol el akar menni, de akkor is.
Utánanéztem a Jane's-ben, mit írr erről a témáról. Elvileg a volt VSZ országok közül per pillanat 186 db van Csehországban és 93 db Szlovéniában, ahol a ZTS Dvdniva nad Váhom gyártotta is a felbomlásig.
Azt, hogy ki mennyit adott és kinek, beszkenneltem, lásd ott.
Amit múltkor írtam, hogy nálunk is volt, íme: 7 darabot adtunk át Angólának. (biztos éppen embargó alatt volt):o))
Tudtommal rendszeresítették is ezeket, mégpedig a legutóbbi érvényes állománytábla szerint (no persze a kivonás előtti állapot) 37 db felderítő és 11 db felderítő parancsnoki változat volt az MH-ban az 502 db-ból. Sorsuk ismert:o((
Ahogy láttad, es semilyen más változtatást nem takart, mint a különböző felderítő eszközök és felszerelések részére tároló dobozokat, fülecseket stb. helyeztek el a járműre, ahogy Sgt. írta, más változást nem eszközöltek rajta. De nem is ez volt a céljuk. Ahogy emlékszem a régebbi pl. Zaloga könyvekben külön típusként szerepelt, azzal, hogy a Magyarok által kifejlesztve és gyártva.
Bár elég rosszak a képek, ahogy elnézem nem egy nagy szám - gyakorlatilag a szabad helyekre dobozokban beraktak mindenféle eszközt. "Páncélozott kisteherautó." A jármű képességei nem igazán javultak!
24 db NDK BMP-2 van ebben a német kimutatásban: NDK BMP-2
Valahol van egy 80-as években vett könyvem (NDK Centrumban vettem a Deák téren, biztos van aki emlékszik még rá), az NVA fegyverzetéről szól, külön be van mutatva benne a BMP-2.
Az úgy volt, - legalábbis az öregek azt mesélték- , hogy a GG elég sok kisérletet és átalakítást végzett olyan harcjárműveken is, melyek nem voltak rendszeresítve az MN-ben. Sk láttam BTR-70 harcjárműveket valamilyen VSZ ország piacára szánva parancsnoki átalakításra a gyár területén.
Így volt 10-12 BMP-2 is Mo.-n úgy 1985-88 körül, de hogy be lehessen legálisan hozni, az volt a zászlóra írva, hogy átfegyverzés első szele, csapatpróba, s belekerült az állománytáblába asszem pont Győrhöz. (Ha már a legenda is arról szólt.)
Esetleg az lehetett furcsa csak, hogy mind az 502 BMP-nk cseh volt/van, kivétel ezek voltak szovjet beszerzésűek. A végén, miután átalakították őket, (talán a Yugók részére) szereltek bel Videoton rádiókat tornyukat levéve vasúton mg. alkatrészként elvitték délre.
Olyan meseinek hangzik, de akitől hallottam elég szavahihető ember ahhoz, hogy ilyet csak úgy ne találjon ki, én meg higgyek neki.
A szentendrei BRM-1K-val én Csobánkán találkoztam személyesen. Akkor alaposan megnéztem kívül-belül. Emlékeim szerint valóban nem volt benne töltőberendezés.
köszi a leírást! Így a kép alapján azt hiszem, sima, lecsupaszított BMP-1 tornyot láttam Győrben. Viszont ez a BRM nem volt rossz kis masina, elég sok egzotikus kütyüt szereltek bele.
A vevő meg nem vétele azért tipikus - már ha igaz - úgy látszik, nálunk ez mindig is így ment.
Szia Hamburger , Sgt!!
Való igaz, valamikor 12 db BRM-1K volt a rendszerben, talán a legutolsó elosztás szerint 5 db Tata, 5 db Tapolca, 1 db Eger, 1 db Szentendre. Persze való igaz, hogy Győrbe érkeztek először a járgányok, el is terjedt akkor a hír, hogy BMP-2-ek lettek rendszeresítve az MN/MH-ban, mert nagy titkolódzás övezte a megérkezésüket, és a „nagyokosok” csak addig látták őket, amíg a vagonon voltak.
Ott pedig leponyvázva voltak, a kialakítása és a nagyobb kétszemélyes torony tényleg a BMP-2-t igézte, meg az, hogy a leponyvázás miatt a láncokat lehetett látni, ami tényleg BMP-2 lánca volt. A babszemeket nem kalapácsfejű csavarok, hanem belső kulcsnyílású csavarok húzatták össze. (mellesleg később szerepelt pár BMP-2 az állománytáblában ideiglenesen, de az egy más sztori volt)
Személyesen nekem is Győrben sikerült találkoznom, egy bemutató alkalmával a BRM-1K-val, és elég impresszív benyomást tett rám. Emlékeim szerint nm volt benne félautómata töltőberendezés, csak a karusszel, és kézzel kellett tölteni. (egyesek szerint ez biztonságosabb is volt)
Nem tudom mi volt a felderítők véleménye róla, de elég sok kütyüvel (PSZNR-5K lokátor, lézeres távmérő, éjjellátó-berendezések, aknakereső stb.) volt felszerelve. Ha a pletyka igaz, volt benne egy un. gyorsadó is, mely képes volt 1 A4 oldalnyi adat továbbítására 1-2 sec alatt, melyet a rejtett felderítő tevékenység alatt jól hasznosítottak volna. Bibi egy dolog volt, hogy a költségvetés már nem engedte, hogy az ehhez kapcsolódó vevőberendezést is megvegyék. Igy adni lehetett, de az ellenségen kívül senki nem értette mit is.:o))))) (urban legend??)
Mindenesetre itt egy kép a gépről, és egy a most gyártásban lévő utódról a BRM-3K-ról.
Túzok
Sajnos nem láttam müxeni. A festés ellenére elég lepukkant állapotban van. Sajnos nekem csak fényképen került be a trófeáim közé. Valóságban az amik zsákmánya. Ha jól sejtem, akkor a volt jugó hds által használt változatról van szó. A kiciske most egy amerikai bázison áll a telephely eldugott szögletében.
1959-62-ben rendszresítették/szállították le a 220 db-ot. Érdekessége, hogy a 150 LE motor (SFA B44) ől való, a hajtómű Praga-Wilson és a gépágyú is (Bofors m/45B) (az egyik első, ami automatikus és szárazföldi harcjárművön lett alkalmazva) a J-21
vadászgépből való...
Amúgy a gépet nem nagyon szerették, mert sokszor meghibásodott és lassú volt(amúgy 2+8 fő).
Ezt a győri laktanyában láttam - ez ugye a BRM-1 tornya? (Hiányzik róla a BMP periszkópja, meg nekem nagyobbnak is tűnik. Vagy csak én látom rosszul?) Tudna valaki kicsit mesélni ennek a típusnak a történetéről az MN/MH-ban - már ha volt?
A MN-ben is rendszeresített BRD-1 páncéltörő változatának egy példánya a Bolyain került kiállításra. Ma is ott áll, az Üllői úti kerítés mellett a tangyűjtemény részeként.
továbbfejlesztet változata BRDM-2 (mai napig használatos, világ minden részén (Irak pl.) PSZH ihletője, de benzines GAZ motorral) és annak népes családja...(újabb képek)
- Az oroszoknak volt egy FUG-hoz hasonló, de orrmotoros verdája. Tud valaki erről bővebbet, összehasonlítást (konkurenciaharc volt?:-). Volt nállunk rendszeresítve (mintha láttamvolna fotót a pct. rakéta hordozó változatáról idehaza).
- Volt az oroszoknak egy a PSZH-ra erősen hasonlító verdája (de nem volt az oldalán ajtó). Úgy tudom, nem használták pszh feladatkörben, hanem felderítő, páncéltörő és légvédelmi rakétahordozó verziói voltak. Ennek volt valami köze a hazai verzióhoz?
Igen próbáltam kicsit ködösíteni, lényeg, hogy láttam a ddtbk. asztalkáján egy Koszovós "kvázi plakettet", emléktárgyat, az aláírásoddal, most amikor nálatok volt Nápolyból.
Nem tudom van-e olyan ember, aki ezt teljesen pontosan meg tudná mondani:-( De ha gondolod magánban elküldhetem neked Brasch József e-mail címét, nemrég még A Rábánál volt katonai projekt igazgatóhelyettes, ráadásul fiatalkorában még részt vett a PSZH-FUG gyártásában. Ha még nyugdíjba nem ment, talán ki tud deríteni valamit.
Hihetetlen... Nem is gondoltam volna, hogy ilyenek nálunk is voltak..
Tényleg itt lenne ideje annak, hogy megszülessen egy összzefoglaló jellegű munka az MN/MH járgányairól.
Még a 24. ótra előtt, amig van adat, kép, miegymás.....
A magyar, haditechnika iránt érdeklődők előtt pl. az 50-es évek magyar technikája szinte teljesen ismeretlen. Sőt, még a későbbi korszakoké is.
Nagyrészt mindenki a Zrinyis kiadványokból tájékozódott/dik, azok meg a 70-es évek 2. felétől veszik - nagy hézagokkal - a témát....
(Azért tiszta szégyen, hogy Mo-on alig találni anyagot pl. a FUG-PSzH családról, a csehek meg nyomatják, mint OT-65-öst.. Legjobb FUG-PSzH rajzaim 1.35-ben a csehszlovák ATOM-ból vannak....)
Érdekelne a modern (tehát mostanában rendszerben álló) haditechnikával, annak alkalmazásával foglalkozó összefoglaló könyv, esetleg több könyv (pl. külön haderőnemenként, vagy ilyesmi), angol vagy magyar nyelven. Tud valaki ajánlani valamit?
Az álcázás színe azért hasonlít a németre, mert ugyanazt a festéket használja Akzo-Nobel. A mintázat az egyedi, nincsen rá jelenleg az MH-ban elfogadott szabvány. Ugyan van egy szakutasítás (valami Mű.., nem tudom pontosan) ami szabályozza a járművek álcázószínnel történő festését, de ez már minimum 20 éves és még a vízzel feloldható lemosható álcafestékre vonatkozott, amit ha láttál ilyet azokban a kúpos fekete műanyag vödrökben tároltak. Volt nyári és téli változata is.
A KFOR-ba különben az eszközök egyen zöld festéssel mentek ki (BTR-ből csak a Határőrség által átvett eszközök terepszínűek, melyek eredetileg az orosz haderő színeit képviselik, és náluk a belügyi alakulatok színe volt a sima zöld, amiből mi rendeltünk a sereg részére, de ez egy másik hoszabb és kuszább történet) csak később kérték, hogy hasonlatosan a többi nemzethez mi is fessük terepszínűre az eszközöket. Egy ideig ment a huzavona, hogy miért is nem lehet ezt megcsinálni, majd amikor a hadszintéri parancsnokság küldött egy levelet a HVK felé, gyorsan átfestették az összeset.
Való igaz, volt az MN (MH)-ban rendszeresítve nem sok, de 6 darab ilyen kicsi szerkezet, rádiógyújtó-zavaró feladatkörben. Ha emlékezetem nem csal akkor Békéscsabán voltak egy ideig, majd Győrbe kerültek aztán meg kivonásra.
Volt szerencsém fénykoromban javítani ezeket Fehérváron, nem semmi szerkezetek voltak. Gaz-66-s nyolchengeres V benzines motor hajtotta őket, fékpedál nem volt bennük csak kuplung meg gáz, a fékezést, megállást a botok egyszerre történő hátrahúzásával lehetett abszolválni mint a BTR-50PU-nál. Elég furcsa volt vezetni. A kanyarodáshoz arasznyi átmérőjű fékszalagokat használt. Az egész nem volt nagyobb egy Zsigulinál.
Valamikor egészségügyi feladatokat látott el, páncélozott sebesült kihordó volt, olyan feladatkörben mint később a Luazok.
A rádiógyújtó-zavarói feladatra történő átalakításuk azért nem volt 100 %, mert ugyan a feladatukat jól ellátták, de az berendezések áramellátását 175 db lúgos akkumulátor biztosította, melyenk a fedélzeti töltését nem oldották meg, így amikor azok lemerültek, el kellett vinni tölteni valahova és cserélni, ami csak a saruk le-fel kötése kb fél nap.:o)))))
Van is két képem e gépezetről.
Túzok
U.I.: Találkoztam a KGY részére átadott plaketteddel, nagyon szép munka.
Viszont Győrben a felújitott KUB komplexumok is ilyen festést kaptak! Lehet, hogy el fog terjedni - de az lehet, azokat csak azért festették igy, mert a lengyelekkel együtt csináltuk a modernizációt.
SOMOGYBABOD –BALATONLELLE: 2005. JÚNIUS 30. - JÚLIUS 3.
JÚNIUS 30.CSÜTÖRTÖK
-ÉRKEZÉS SOMOGYBABODRA REGGEL;
-DÉLELŐTT TÁBORÉPÍTÉS, EBÉD;
-DÉLUTÁN STRANDOLÁS, SZABADPROGRAM;
JÚLIUS 1.PÉNTEK
-TÚRA REGGELI INDULÁSSAL: SOMOGYBABOD-BALATONLELLE-SZÁNTÓDI RÉV;
- TIHANYBAN AZ APÁTSÁG MEGTEKINTÉSE MAJD EBÉD;
-EBÉD UTÁN ALSÓŐRS-SZOVJET PILÓTÁK EMLÉKMŰVÉNEK MEGKOSZORÚZÁSA;
-ÚTVONAL VISSZA: TIHANY-KOMP, BALATONLELLE, SOMOGYBABOD;
JÚLIUS 2. SZOMBAT
-SOMOGYBABOD TÁBORBAN: DÉLELŐTT STATIKUS JÁRMŰBEMUTATÓ;
-EBÉD A HELYSZÍNEN, MAJD DÉLUTÁN HADIJÁTÉK;
-ESTE TÁBORTŰZ;
JÚLIUS 3. VASÁRNAP
-REGGEL ÁTVONULÁS MENETOSZLOPBAN BALATONLELLE KÖZPONTJÁNAK PARKOLÓJÁBA , A „JULIÁLIS” RENDEZVÉNY HELYSZÍNÉRE;
-DÉLELŐTT STATIKUS JÁRMŰBEMUTATÓ;
-EBÉD A HELYSZÍNEN;
-EBÉD UTÁN VISSZA SOMOGYBABODRA, TÁBORBONTÁS, HAZAINDULÁS.
RÉSZVÉTEL: KIZÁRÓLAG KATONAI JÁRMŰVEL VAGY HADITECHNIKAI ESZKÖZZEL;
SZÁLLÁS A SOMOGYBABODI OFF-ROAD FESZTIVÁL TERÜLETEN FELÉPÍTETT TÁBORBAN, KATONAI SÁTORBAN, POKRÓCCAL LETERÍTETT VASÁGYAKON;
FÜRDÉS, WC, IVÓVÍZ A HELYSZÍNEN;
KÜLÖN IGÉNY ESETÉN A SZÁLLÁS LEHETSÉGES SZÁLLODÁBAN- FIZETŐVENDÉGLÁTÁS KERETÉBEN ( EZT KÉRJÜK A NEVEZÉSKOR JELEZNI )
EBÉD SZERVEZETT FORMÁBAN, A REGGELI ÉS VACSORA EGYÉNI MÓDON: ÉLELMISZERBOLT ÉS ÉTTEREM 300 MÉTERRE SOMOGYBABOD FALUBAN, TŰZGYÚJTÁSRA (PIKNIKHEZ, BOGRÁCSOSHOZ ) VAN LEHETŐSÉG A TÁBORBAN;
AMIT AJÁNLOTT MAGATOKKAL HOZNOTOK: FÜRDŐRUHA, HÁLÓZSÁK, TAKARÓ, KANÁLGÉP, TÁNYÉR, KEMPING PALACKOS GÁZTŰZHELY, BOGRÁCS, VAGY FASZENES GRILLSÜTŐ;
AMIT KÉRÜNK, HOGY MAGATOKKAL HOZZATOK: A JÁRMŰVEITEKHEZ ILLŐ KORHŰ KATONAI RUHÁZAT, A SÁTRAITOKNÁL KIÁLLÍTHATÓ HADITECHNIKAI ESZKÖZÖK, KIEGÉSZÍTŐK, ESETLEG VIRÁG VAGY KOSZORÚ AZ EMLÉKMŰRE.
RÉSZVÉTELI DÍJ:
EMVHG KLUBTAGOKNAK INGYENES, KÍSÉRŐIKNEK 3000.-FT/FŐ;
NEM KLUBTAGOKNAK ÉS KÍSÉRŐIKNEK 5000.-FT / FŐ;
( FIZETÉS ÉRKEZÉSKOR A HELYSZÍNEN ).
A NEVEZÉST KÉRJÜK JÚNIUS 1-IG A FELCÍMZETT VÁLASZBORÍTÉKBAN LEVÉLBEN VAGY FAXON, ESETLEG E-MAILBEN ELKÜLDENI:
EMVHG 6762, SÁNDORFALVA, MÁJUS 1. TÉR 3-4. FAX: 62/251-321,
EMAIL: EMVHG@CITROMAIL.HU VAGY EGMOTORSERVICES@FREEMAIL.HU
INFORMÁCIÓ: 30/2157897 VAGY 30/9033471 MOBIL SZÁMON
LÁTOGASD MEG: EMVHG.FW.HU CÍMEN INTERNETES OLDALUNKAT !
INNEN LETÖLTHETŐ A KLUBCSATLAKOZÁSHOZ SZÜKSÉGES REGISZTRÁCIÓS LAP.
Soukou Sagyou SS-Ki ? kedvencem, a Steel Panthers programban, ez a japán csodafegyver, 2 hexre lángszóróz, két csőből. Igazi dzsungelharcos! : ), persze a valóság más.. De én egy életre megkedveltem a kicsikét.
Ügyes! Minden feltételezésed találat! Valóban beszéltünk már róla itt pár évvel ezelőtt. Akkori én is azon voltam kiakadva, hogy miért nincsenek ezek a járgányok Kecelen. Ha nem is egy Königstiger, de azért haditechnikai kuriózum. A neten se lehet róla sok anyagot találni. A többes szám azért, mert ezen kívül, szintén azon a környéken, van még egy példány belőle egy volt TSZ udvarán. Mellesleg erre a járműre építettek egy elektroinikaiharc - változatot is, amely a MH-ben is rendszerben állt.
Szia Tiger,
Azt hiszem ráleltem a kakukktojásra. Gyanítottam, hogy valami műszaki jármű lehet, mert azok szoktak elég furán kinézni, mint valami sci-fi regénybeillő járművek. Below-al egyetértésben én is aknakifordítóval szerelt műszaki gépre illetve híd nélküli hídvető harckocsira gondoltam első blikkre valami ritka alvázon. Ritka alváz, nem annyira ismert, irány a japcsik. És itt lelé meg e gyöngyszemet, melyet nem másképp, hanem eképp hívnak:
Soukou Sagyou SS-Ki műszaki jármű, melynek ez valószínűleg a legkésőbb gyártásba bocsátott tagja a SS SS-Ki Bo.
A járműcsaládot 1935-ben fejlesztették ki SS SS-Ki Kou néven a Type-89 harckocsi alvázán, mely az Otsu, a Hei, és a Tei változatokon keresztül jutott el az 1945-ben kiadott Bo változatig. Összesen 119 darabot gyártottak belőlük.
Amikor tervezték a kitűzött célok az alábbiak voltak a járművel szemben. Alkalmasnak kellett lennie:
1. Erődrobbantásra, megsemmisítésre,
2. Árok-, fedezékásásra,
3. Gáztámadás utáni fertőtlenítésre,
4. Lángszórásra,
5. Műszaki akadályok, zárak leküzdésére,
6. Mérgesgáz kiszórására,
7. Aknamentesítés aknakifordító ekével,
8. Ködfüggöny létrehozása,
9. Daruzási tevékenységek elvégzése,
10. Hídvetésre
Aztán rájöttek, hogy ennyi mindent nem lehet belezsúfolni egy szerkezetbe, így maradtak az 1, 4, 7 és a 10 feladatok, melyet elvileg ez a szerkentyű már el tudott végezni. A japánok hídvetési feladattal küldték ezeket a Fülöp-szigeteki csatákba, de amikor az amik 1945-ben zsákmányoltak belőle 9 darabot, csak lángszórós harckocsinak nézték, mert egyiken sem volt már addigra hídpálya. Valszeg ekkor készülhetett ez a kép is. A mai utódja talán ez a szörnyeteg lehet, mely ugyan nem hordoz hidat, de hülyén azért hülyén néz ki.
Nézzétek az alvázat, nem ismerős? De azért valami szokatlan azért van benne..:o))))
Túzok
Részemről kimaradt a 2003-as kiállítás (előtte mindegyiken voltam), így erről az információról is lemaradtam :-(
A civil változatok kamionokat emelnek és vontatnak, így a BMP nem lehet neki probléma. Arra viszont még emlékszem katonakoromból, mikor Szabadszálláson a T55-t a harckocsi vontató nem bírta egyedül húzni, egy másik kocsit is elé kellett akasztani, ketten vonszolták be (igaz, iszonyú sár volt akkor).
Én is pont most derítettem ki a típusjelzést, de hiába keresek rá az interneten, nem akar aredmény születni. A múzeumra is rákerestem többféleképpen, de nincsenek sehol képek. Remélem segítség az eddigi is, próbálj még kutakodni a neten.
Nagyon jók a képek. Teljesen használhatók arra, amire akarom. Különösen a 006.-os. Ott jól látszik, ami típuskönyv képén nem látható.Közben sikerült kiderítenem, hogy ezt Tip A M1950 névvel illette a jugoszláv terminológia.
A www.forszazs.hu oldalon a Múzeumok pont alatt vannak képek a Belgrádi Haditechnikai Múzeum kiállítási tárgyairól. Ott találsz 3 nagyméretű fotót a jugoszláv T-34-ről.
Az 1978-as kiadású "Harckocsik és páncélozott járművek tipuskönyve" című kiadványt keresd, abban van pár mondat, egy oldalnézeti fénykép, és egy szintén oldalnézeti volnalas rajz róla.
Ha küldesz egy mailcímet, még a héten beszkennelem és elküldöm!
Hű, mekkora élet folyt itt, amíg távol voltam! :o)
Tiger kartárs! Nagy kihívás ez a kérdés! Keresem a megoldást...
Kétség kívül aknakifordító eke szerű képződmények azok a villa-szerű tartozékok, de szerintem túl magasan vannak ahhoz a feladathoz. Ja, és hátul is fel vannak szerelve. Továbbá azok a tengelyek a rajtuk lévő görgőkkel...
Meg tudná vki mondani mi ez itt a képen. Az eredeti a kunfehértói ifjusági tábor bejáráatánál ácsorog. Egy fél éve keresek olyat, aki meg tudná válaszolni ezt a számomra keresztrejtvényt.
Kb 1 órával ezelőtt egy vadonat új FAUN 4 tengelyes terepjáró autómentő-darut láttam a Róbert Károly körúton magyar katonai rendszámmal. Pont megállt a piros lámpánál, jól egnéztem, a vezető kedélyesen integett a kíváncsiságom láttán.
Én Hajmáskéren vagonon láttam majdnem ennyit. Mikor a bemutató volt, akkor a dandár jó része már vagonírozott. Érdemes volt kicsit ott nézelődni. :-)))
Nem egy műszaki - aknamentesítő - jármű? Az a két villa az elején engem nagyon emlékeztet egy aknaforgató ekére. Ha megnézed, le lehet hajtani, pont a lánctalpak elé. Ott esetleg kiásta az aknákat és máris szabad volt két lánctalpnyi nyomsáv. Mondjuk nem egy autópálya.
Pár évvel ezelőtt mikor az egyik olasz dandár (este meg tudom mondani melyik) a Bakonyban volt lőni, a veszprémi sportpályán tartott nyílt napot -technikai bemutatót. Akkor volt szerencsém a Centaurót belülről megnézni. Mivel kevés időt lehetett benn tölteni, így a toronyra koncentráltam. A torony tágas, elektronikával jól felszerelt.
Ha emlékezetem jól csal, akkor csak a kocsik egy részénél lehet deszantteret kialakítani, másik részüknél nem kiszerelhető a lőszertartó. A hátsó ajtó emlékezetem szerint elég szűk, egy darabból álló, oldalra nyíló.
A Centaurónak van egyébként VBC néven 25mm-es gépágyúval felszerelt gyalogsági harcjármű változata is.
Mikor Táborfalván volt tenhnikai bemutató, akkor csak menet közben láttam, mozgékonynak látszott, jó benyomást tett rám. Nekem sokkal szimpatikusabb, mint az amerikai MGS, annak lövés közbeni-utáni stabilitásáról nem sok jót olvasni, ráadásul a lőszerkészlete is kicsi.
Könnyebb Téged szekálni, mint a kérdést megválaszolni. A kép menetből készült és nem volt módomban bele kukkantani. A hétvégére tervezünk egy menetgyakorlatot azon a környéken, ha még ott lesznek, akkor majd megnézem.
Nekem az tetszik, hogy stabilizált a lövege, és képes szállítani 2-4 fő deszantost is a kezelőkön felül - a testben tárolt 26 lősezr helyén. Ekkor "csak" a torony 14 malaca utazik.
Igaz ez Hamburger?
Amúgy a tűzvezető rendszerét bármely korosabb harckocsi megirigyelheti:
Officine Galileo TURMS, az Ariete harckocsi is ezt használjadigitális ballisztikus számítógéppel. Az irányzót stabilizált "thermal imager" és lézeres távmérő segíti. a parancsnoknak stabilizált panorárma kukucskája van, éjszakia képfelismerővel, plusz még láztja egy monitoron az irányzó által belőtt hőképet is.
A védelme elöl 220 mm máshol 12,7 mm lőszer ellen jó (més forrás a 25 mm/14,5 mm-t adja meg).
Kicsit jó lenne nekünk is pár darab.
Ja, és 2000-ben kezdték szolgálatba állítani, ahhoz képest nem is rossz.
Amúgy nekem az első ilyen jármű, az AMX-10R (hatkerekű) is nagyon bejött...
Azokat meg épp most upgrédelik, a 300 db-ból lesehetne nekünk is vagy 30 db nem???
képek és pár szó angolul a javító-csomagról (meg a hirophneumatikus rugók vicces teljesítményéről is egy)
300 French Army AMX-10RC vehicles are being upgraded. The upgrade includes: new automatic transmission, new electro-hydraulic suspension control system, additional armour protection, a battlefield management information system, the Galix self-protection system, laser warning system, IFF (Identification, Friend or Foe) system, thermal imager for night vision and PR4G radios from Thales (formerly Thomson-CSF). Two prototype vehicles were delivered in 2002 for trials. Delivery of the first of 88 upgraded vehicles will begin in 2005 and final deliveries are expected in 2009. The upgrade is intended to maintain the operational capability of the vehicles until 2015-2020.
A lövészeten általam készített képek a www.guentner.hu/tata alól letölthetők. Index htmlt nem csináltam neki, csak letölteni lehet. A sávszélesség balanszírozás miatt csak fél Mbps sávszélességen.
Ha van ilyen publikációs igény, akkor bárkinek áll rendelkezésére a szerver :-))
A Dingo mellett?:) Nézd meg alaposabban! Meg a BTR-ünket is! Az olasz páncélosnak meg kissé más a rendeltetése, mint a BTR-é! Kár ilyen téren összehasonlítást tenni.
Az én tappancsom amerikai méretben 16-os, angol méretben 15-ös, európai méretben pedig 50-es. ;))) Egyébként elhiheted nekem, hogy tényleg nem egyszerű sajnos ilyen lábbeliből nem sportcipőt beszerezni. :(
Hamburger:
És nem éreztétek a BTR-eket kicsit alulfegyverzettnek ilyen járművek mellett? ;)
Köszi a beszámolódat. Tehát találkoztatok a mieinkkel is! Ennek igazán örülök. Mint ahogy mindenki örül, ha a főnöke nincs a nyakán!:) Az őrnagy úr egyébként nem a disszertációját írja (azt doktorira szoktak!), hanem a diplomamunkáját, amibe bizony bele kell húznia! Lehet, hogy nehezebb, mint a doktori? :)
Sziasztok, szai Hamburger (beszámoló)!
Nos, mikor 10,00-kor megérkeztünk, a lövészet már tartott.
Erről, meg az EÁP-ról persze nem Kalcsó ftörm. tehetett. Ő már várt minket és a kis csapat elindult a 11. Zalj épületéhez, ahol az ebédre jelentkeztünk le, mard saját erőből irány a lőtér.
Az EÁP-ot természetesen a 25/1 adta.
Amikor megérkeztünk, már nem esett az eső, bár a sáros talaj és a hideg időjárás nem tette ideális tavaszi programmá az eseményt. A harckocsizó hallgatók (harmadik évfolyam) lőttek, és az utolsó körben az gy tiszthelyettes is a 11-esektől, aki hk.par-rá avanzsált ezzel a lövészettel elő. Utóbbinak azért örültünk mi is, mert ő emiatt öt malacot küldött a hegyoldalnak!
Az alezredes úr (az oldal passzív olvasója egy ideje, de nekem megígérte, hogy most már írni is fog!) szakértően kommentálta aaz eseményeket kis társaságunknak.
Mint azt az alezredes úr is megjegyezte, bár három év kihagyás után ez volt az első évfolyam, (nem mondom meg hány fővel!) várhatóan ezután egy ideig ilyet nem indítanak. Ezt sajnálom, de realitása nem sok van, hogy egyetlen - 54 harckocsis zászlóalj miatt a korábbi mértékű harckocsizó-tiszt képzést folytassanak. A fiúk ennek ellenére lelkesnek tűntek (a három csíkos vállap mellet van ugye négy csíkos is, ez elég vicces volt nekem, mivel a mi időnkben 3, év után ugye átlagos hallgató zászlós, kiemelkedő meg (gondolom Hamburger is) törzszászlós lett…persze akkor még avattak főhadnagyot (és esetleg) alhadnagyot is…
Nos, a tőszomszédságban valamiféle toborzó gyűlés volt, ezért állítottak ki a 25-ösök haditechnikai eszközöket - ott találkoztam a Magyar Honvédség vezénylős zászlósával is.
Sajnos nagyon szorított az idő, így Kalcsó ftörm. többszöri kedves unszolását figyelembe véve elballagtunk a laktanyához, a hol elfogyasztottuk az ebédet (gulyásleves és mákos tészta) s a régen hangosan kiáltani ildomos jelzők „TÁPLÁLÓ ÉS BŐSÉGES!” erre az ebédre valóban igazak voltak.
Nos, mint a csapat, ezután távoztunk (az egész laktanya a pénteki zászlószalag átadásra készült Zsigmond ezr. szárnyai alatt) melyen a VKF is megjelent (megjelent ????) és érdeklődve láttam a zászlók mögött felsorakozott egyes alegységeket az alakuló térre tartani (ekkor tudtam pár szót váltani a 25/1-et reprezentáló alakulatot vezénylő őrnaggyal is, akit mintha nem is viselt volna annyira meg parancsnoka hiánya mint a leadandó disszertációjának befejezése:o) )
Mivel ez utóbbi téma érzékenyen érintett, én is távozta, majd a többiektől történő búcsú után szigorúan ötvennel elautóztam a alaktanyától mintegy 200 méterre álló trafipax-os rendőrautó előtt…. Attis, te is láttad őket ?? :o)
Találkozunk 30-án a HT.DU-n !!!
Üdv:
TGR
ps:
Cifu!
Bakancs témában megkezdtem a puhatolózást, de valóban, ez a méret még kint sem átlagos... 13-as 14-es vagy mekkora ottani számozásal?
Amúgy meg, a titoktartás fontos!
Csak nem szabad összekevernia titkolódzással!
De nem baj, nem minden papsajt!
Holnapután csak holnap lesz! Többet majd utána. Bizonyos részleteket csak magánban! Honnan vetted, hogy az összes T-72-est kivonták? Egyébként nem "mi", hanem a tatai 11-esek lőttek vele. Ők nem tartoznak a dandár alárendeltségébe, hanem SZFP közvetlenek! Tehát a MH továbbra is rendelkezik egy hk.z.-jal, amely T-72-esekkel van felszerelve. Részlteket találsz mástól, ha visszaolvasod a topicot. Ezentúl csínnyán kell bánnunk a nyílt véleményekkel, mert a napokban adtak ki erről egy szigorító rendszabályt. A jövőben nem nyilatkozhatunk hasonló témákban.
Érdeklődnék, hogy hogyan tudtatok éleslövészetet produkálni, ha egyszer kivonták a T 72-seket? Oktatópéldányok? Mennyi van belőlük? Már csak azért, hogy az ember egy kicsit áltathassa magát, hogy " vannak harckocsijaink ".
Hogy ment a BTR-ekkel a lövészet? Melyikkel lőttetek 80, 80A? Mi a tapasztalat a két főfegyverrel kapcsolatban?
Adatokat, képeket keresek a Jugoszláv Néphadsereg által alkalmazott T-34/85-ökről, amelyeknek tornyát átalakították, lövegére csőszájféket pakoltak. Mivel maketteket építek 1:72-ben, kevés az adatom egy átépítéshez.
Köszi a beszámolót! Örülök, hogy tetszett a tatai nap. Annak különösen örülök, hogy még a mi katonáinkkal is találkoztatok, ugyanis az EÁP-on elvileg a mieink is ott voltak. Nekünk be kell érnünk azzal, hogy itt élesben csináljuk az EÁP-ot, illetve, hogy ma a KFOR helikopteresei tartottak nyílt napot. T-72-esek helyett Apachokat, UH-1-eseket, Black Hawk-okat, Pumákat, stb. nézegettünk kívül-belül.
Holnapután egy kis nemzetközi lövészeten veszünk részt, ahol mi a saját kézifegyvereinkkel és a BTR-einkkel (hogy valami ON is legyen a hozzászólásomban!) képviseltetjük magunkat. Unatkozni tehát nincs időnk. A lövészetről majd én is beszámolok.
Szamomra mar a megerkezes elotti esemenyek is elmenynek szamitanak, mivel epp terrorvedelmi gyakorlat volt, egy EAP-on kellett atmenni. Fura erzes volt, egeszen mas, mint pl. egy repulonapon gyalog setalgatni egy EAPon, itt kevesbe ereztem turistalatvanyossagnak. Az erzes tenyleg csak fura volt, es nem rossz (hiszen gondoltam, hogy ez csak gyakorlat, es biztos voltam benne, hogy ha nekem mas a velemenyem a lassu haladasrol, akkor sem lonek le), de valahogy azota sokkal jobban egyutterzek az irakiakkal/afganokkal/koszovoiakkal, akiknek nap mint nap igazi EAPokon kell atmennie, ahol kulfoldi katonak eldontik, hogy elhetnek-e (tudom, hogy ez egy kicsit eros megfogalmazas, de pl. egy mozdulat ertelmezese eldonti, hogy ki haljon meg: a granat elorantasat lassan lereagalo katona, vagy az almajat idegesen eloszedo igazoltatott).
A laktanyaba bejutas szamomra logikus volt (tehat eloszor osszegyultunk, es utana engedtek be a katonak).
Ezutan jott a lenyeg, ami szamomra nagyon nagy elmeny volt, hiszen meg sosem vettem reszt ilyenen, es ezuton is koszonom a szervezoknek (mind a forumosok, mind pedig a katonak reszerol), hogy lehetove tettek. Vagyis megneztuk az elesloveszetet. Kb 10 m-rel (a tavolsagsaccolashoz nem hasznaltam lezer tavmerot :-), lehet hogy pontatlan az ertek) a T-72-esek mogott alltunk fel. vegigneztuk a beszallast, inditast (egy kicsit tavolabbi jarmu eseten eloszot az inditasi kiserletet, es csak utana az inditast). Majd megindultak a harcskocsik (kb 15 m-t mentek), es rovid megallasbol tuzet nyitottak. Kb. 25 m tavolsagbol igen nagy hatast tett rank a hangero (en vittem magammal fulvedot, de "termeszetesen" a kocsiban felejtettem). Ez meg 2-szer megismetlodott (elindulas, rovid megallas, tuzeles). Szamomra illogikus volt, hogy a hasznalt loteri granatban nem volt csapodo gyujto, csak idozitett, igy szabad szemmel nem lehetett latni, hogy hova lottek (bizonyara a feladatot kiertekelok jobban tudtak, hogy mikor, hova, mivel kell nezni, mint mi), csak a celrol felpattano, messze a levegoben levo robbanasokat lattuk. Ezt kovetoen a halgatok (mivel a loveszeten foiskolai 3. eves halgatok vettek reszt, akik ezen a heten lottek eloszor) tovabb haladtak, es a parhuzamositott geppuskaval tamadtak kulonbozo (pl. mozgo) celokat. Az osszes cel jol lathato volt, a katonaink vagy az ENSZ bekefentartok elleni harca keszultek, vagy a loveszet szervezoinek fontosabb volt, hogy a novendekek jo erdemenyt erjenek el, mint az, hogy harchelyzetben gyakorlottak legyenek (feltelezem, hogy nem a helyiek dontese a celok meszelese/alcazasa, hanem a szabalyzatok ezt irjak elo a szamukra). Itt a nyomjelzos loveseket jol lattuk (valtozo pontossaggal lottek), es a "gellert" kapott lovedekek roppalyaja is latvanyos volt. A feladat vegrehajtasa utan termeszetesen nem celoztak rank, vagyis alvazzal felenk, de loveggel a celok fele erkeztek vissza a jarmuvek. A legutolso elem soran az alvazat visszaforditottak, ami valoszinuleg a katonak szamara eleg mindennapos dolog lehet, de nekem ez is nagyon tetszett, mivel meg nem lattam ilyet: a loveg (torony) mozdulatlanul allt, az egyik lanctalp is jobbara mozdulatlan volt, mikozben a masik lanctalp ment, igy gyakorlatilag egyhelyben fordul meg az alvaz.
Majd ez az egesz megismetlodott megegyszer (annyi kulonbseggel, hogy az egyik jarmu loszerrel feltolteset is lattuk), ekkor csupan 2 jarmuvel (nem elromlott a 3. :-), csak nem volt ra szukseg, mivel mar csak 2 szemelyzet loveszete volt hatra). Amikor vegeztek (leallitottak a jarmuveket, ellenoriztek a toltetlenseget) kozelebb mehettunk, konkretan fel a jarmure, ahol beszelgethettunk a kezelokkel (ez az egy szemelyzet volt "helyi", nem foiskolas). Elotte sok erdekeset tudtunk meg az alezredestol is (pl. nem gondoltam ra korabban, hogy egy reperszgranat tonkretesz egy harckocsit, hiszen nem kell a pancelt atutni, eleg az optikak lencseit eltorni ahhoz, hogy harckeptelenne valjon egy jarmu).
Ezutan meg "kutyafuttaban" megneztuk a konnyulovesz dandar kiallitott harceszkozeit (a BRDM2-n meglepodtem, azt hittem, mar ezt is kivontak), visszamentunk a laktanyaba (ekkor mar vege volt a terror-gyakorlatnak, es biztonsagi orok engedtek be), megebedeltunk (az arahoz kepest nagyon jo volt az ebed).
Először is nagyon köszönöm Müncinek, atiswrc-nak és mindenkinek, hogy részt vehettem a lövészeten, nagyon jó volt, főleg hogy ez volt az első ilyesmi, amin személyesen részt vehettem. Sajnos "kicsit" késve és körülményesen értünk oda, így csak az utolsó páros lövészetett láthattuk, de az is nagy élmény volt, a lövészet után azonban a társulatom úgy döntött, hogy inkább akkor irány haza, így nem tudtam a kartársakkal maradni, pedig biztos jó kis dumálás ment utána.
A lövészeten készített képekből a jobbakat és a videó érdekesebb részeit felpakoltam a webtárhelyemre.
Ja, és el ne felejtsek beszerezni egy megfelelő méretű surranót a következő alkalomra, mert türhetettlen, hogy mindenki a fehér topogómon somolygot. :DDD
A 21-e kb. 20-25 főre van jegyezve tőlünk fórumozóktól! 10 órára van jelenés a laktanyánál, ahogy Münci kartárs már jelezte. Ő a Fő kapcsolattartónk mostantól, de e-mail-on én is elérhető vagyok. Plusz mobilon, akit érdekel megadom!
Változás annyi, hogy a lőtérre nem lesz sajna busz, de ahogy Münci írta tán ez sem lesz gond! A kaja egyenlőre áll.
Belépéskor "Tankmániások Baráti Köre" lesz a "jelszó", ahogy múltkor is. Kalcsó Úr a kapun leadja ezt a jelszót.
Ha kívánjátok holnapi nap során felteszem a végleges listát a résztevőkről!!!
OFF!!!
Ren!
Akor ezért futkozott annyi terepruhás katona városunkban aznap!
Azért megmutatom, hogy például a német extankosok milyen verdán nyomulhatnának nyugdíjazásuk utan. Vegytiszta német termék, nektek nincsen a palettán ilyen?:o))
A 21.-i hk lövészetről az alábbiakat tudom közzétenni:
Rajtunk kivűl két csoport lesz. Egyik vk- tanfolyam lesz a ZMNE-ről, a másikat még nem tudom.
Kezdés 10.00-kor a zászlóalj eligazító termében (fsz., balra első ajtó) egy elméleti tájékoztatóval. Ezután a hk garázsnál vagy a hk mosónál statikus technikai bemutató. T72 és bika ki lesz állítva, de más technika is lesz ott. Természetesen rá-, be-, és alámászni lehet J . Ígértek szakszemélyzetet is, akik válaszolni tudnak a kérdésekre
Ebédelni a jelenlegi állás szerint lehet a laktanyában, 370.- Ft/fő áron. Ez még nem biztos!!!
Valamikor utána irány a szomódi lőtér! Most úgy néz ki, hogy lesz katonai buszunk, de ha mégsem, a szállítást meg tudjuk oldani. A jelek szerint ott is lesz egy kis bemutató.
Befejezés elvileg akkor amikor a kedvünk úgy hozza. Gyakorlatilag amikor a busz menetlevele lejár, vissza kell mennie a laktanyába. Ott még lehet trécselni, ha jó a hangulat Kalcsó úr például rá szokott érni, sokáig J
Bemenetel reggel a laktanyába szabadon, bár kisebb fennakadások lehetnek, ugyanis nagy dandár-banzáj lesz, magasrangú vendégekkel.
Ha valaki nem tudja hol a laktanya, vagy busszal jön, vagy valami hasonló, értesítsen, elmegyek elé.
Amennyiben csak a lövészetre jönne valaki, az is megoldható (bár a laktanya is érdekesnek ígérkezik, ráadásul a seregnek is a teljes látogatás tünik a szimpatikusnak). De kérem, akkor előre értesítsen, mert akkor kell autót vinnünk, hogy a páncélosoktól lemenjünk elé a biztonsági őrséghez!
Utána tetszés szerinti szabadfoglalkozás (Vannak a közelben jó kocsmák, az ország egyetlen vizi vára, stb J )
Hál' Istennek Ren kartárs megválaszolta a kérdést, megmentve engem egy egész estét betöltő kutatástól :o) Köszi!
Ami a "moslékos Barkast" illeti, azzal egyet értek. Nem is tudom, anno Rétságon, Tatán, vagy Szabadszálláson láttam-e lovaskocsit e "magasztos" feladatkörben :o)
OFF: Előre is köszönöm a képeket!!! Khm... hadd legyek őszinte: nem sújtott éppen a porba a hír, hogy terjedelmesebb a könyv, mint eredetileg gondoltad :o)))) ON
Ez egy holland M113 parancsnoki és felderítő jármű (a pontos holland elnevezést nem tudom sajnos), amit az FMC Corporation (ma United Defense LP) gyártott, az M113 fő alkatrészeinek felhasználásával készült (amit szintén ők gyártottak) Az amerikai hadsereg nem rendszeresítette, kanadában Lynx névén 174-et állítottak szolgálatba, a hollandok 250-et rendeltek, az első 1966-ban készült el. A kanadai Lynx egy .50-es nehézgéppuskával és egy 7,62 géppuskával rendelkezett, a holland változatot az 1970-es években egy 25 mm-es gépágyúval ellátott Oerlikon-Contraves toronnyal szerelték fel. A kanadaiak a 90-es években kivonták a szolgálatból, a hollandoknál Fennek fogja leváltani mostanában (esetleg már meg is történt, és ez lett a soruk) Egy másik infó szerint már 1994-ben kiszuperálták őket és az YPR-765 vette át a szerepét.
Nem emlékszem pintesen mi is volt az, szvsz. a lekötöző hevedereknek a részei azok. Azért dögös ez a kis Honda, mennyivel jobban mutatna egy tankos cégnél (bocs már csak egy van) a "moslékos Barkas" helyett.
Van itt egy kép egy tengerparti holland lőtérről, szerinted mire lőhettek vajh ezek. Olyan mind a Hammerhead elődje lenne.
OFF
Amit beszéltünk fényképek készülnek, de a könyv nem 250, hanem 570 oldalas:o)))))
Arra gondoltam, ha beleestem volna az április 01-i szórásba, akkor egy ilyen "lánctalpas taligán" folytattam volna tankos multamat. De szerencsére csak súrolt a leépítés szele, nem csapott meg:o)))))
Túzok
(ilyen 5 LE-s taligákon hordják a tengerpartról fel a piacra a halakat Olaszország egyes vidékein)
Az http://forum.axishistory.com-ról van, de ott sem jutottak sokra vele :) Értelmét én sem látom a dolognak. Ellenben én gyűjtöm a PzKpfw I-es képeket, de nincs olyan amiből ezt fotóboltolhatták volna.
Az "alja" PanzerI Ausf I - (vagy Munitiosschlepper) - ennek ilyenfajta konverziójáról (parancsnoki Panzer III tortony (falöveg ?)) rádió nélkül...mint felépítmény...
Azok a kedves kartársak, akik ellátogatnak, hozzánk Mosonmagyaróvárra a hétvégén (Makettverseny), tegyék már meg, hogy odakösszönnek nekem, én leszek ugyanis a magyar vendégek házigazdája, és ebben a magasztos szerepben : ) szerveznék egy esti sörözést az éjszakja is maradó fórumitákkal. Én leszek a szemüveges, egyenpólós főszer Duxford Airfield-es sapkában. Előre is köszi!
Tehát a Javelin fő erénye a fentről való támadás lehetősége, a Kornetnet a tiszteletre méltó páncélátütő képeség, A Spike-ER-nek a jó irányíthatóság? A "kissebb" Spike-ok pedig jó kompromisszumok? (Nyugati de olcsóbb mint a Javelin) A végén azt írod, hogy a T72 védettségét kb 400mm-el növeli a Kontakt. Egyszerű számolgatás alapján akkor a Javelin kevés lenne hozzá. Pedig valszeg a kifejlesztésekor ez alapvető követelmény volt. Hol a "trükk"?
Max. lőtávolsága: ~2500m Irányítási mód: Infravörös önirányítás (Fire-and-Forget) Relatív páncélátütési képessége: ~750mm RHA, lehetőség van fentről való támadásra a cél tetőpáncélja ellen.
Reaktív páncélzat ellen felkészítették, az első generációs reaktív páncélzatokat (mint amilyen a Kontakt EDZ) képes átütni.
Reaktív páncélzatok ellen felkészítették, az első generációs reaktív páncélzatokat képes átütni.
Spike:
Max. lőtávolsága: ~800m (Spike-SR), ~2500m (Spike-MR), ~4000m (Spike-LR) ill. ~8000m (Spike-ER) Irányítási mód: Optikai (CCD) és Infravörös önirányítás (Fire-and-Forget: mindegyik), a Spike-LR és -ER változatnál lehetőség van parancsközlő módra, ekkor egy optikai kábelen az orrban lévő érzékelők képét közvetítik a kezelő képernyőjére, és a kezelő képes a rakétának menet közben új célpontot kijelölni, illetve indíthatja a rakétát úgy, hogy nem is lát rá a célterületre, hanem a repülési fázisban jelöli csak ki a célt. Relatív páncélátütési képessége: ~750mm (Spike-SR, -MR és LR) ill. ~1000mm (Spike-ER)
Reaktív páncélzatok ellen felkészítették, a hírek szerint akár a modern reaktív páncélzatok ellen (pl. Kaktusz) is hatásos. Lengyelország a Spike-LR változatot rendszeresíti.
Ami a páncélátütést illeti, egyszer beírtam ide emlékeim szerint pár hk. hozzávetőleges értékeit, de most lusta vagyok, ezért csak a fontosabbak CE (HEAT lövedékek elleni) viszonylagos RHA értékei:
M1A1: Torony frontrész:~900mm, test frontrész: ~800mm M1A1HC és M1A2, M1A2SEP: Torony frontrész: ~1500mm, test frontrész: ~900mm Leopard2A5: Torony frontrész: ~1800mm, test frontrész: ~800mm T-72M1: Torony frontrész: ~490mm, test frontrész: ~490mm (a Kontakt EDZ reaktív páncélzat alkalmazása mintegy +400mm-et jelent)
Természetesen az adatokat kellő mértékő fentartással tessék kezelni. ;)
Igen, amikor a kinti forumon a háború alatt felmerült, hogy egy Kornet ütött ki egy M-1-et, akkor hosszasan beszélgettek róla...eléggé nagy tisztelettel.
Tehát elméletileg ezek a "téglák" a Javelin ellen is képesek megvédeni a páncélt? Állítólag a Kornet E elbír a modern nyugati páncélokkal is. Vajon ez mennyire igaz? Mit tud egymáshoz képest a Javelin és a Kornet? Állítólag a Lengyelek megvették egy Spike nevű Izraeli páncéltörő bigyó licecét. Arról mit tudtok? Mármint az előző kettőhöz viszonyított képességeit illetően. Kérdeztem ilyesmit a strategypege-n is amcsi srácoktól, de egy szót nem válaszoltak. Lehet, hogy ez a Kornet elég ütős egy darab?
A képen a tornyot minden irányból burkolja többrétegű ERA elem ("tégla"). Oldalról az irányított rakéták, felülről az EFP működési elvű aknák ellen.
Az akkori orosz ERA elem szerkezete: a 3mm vastag acéllemezből készült, alulról összeilleszett dobozban belül átlósan elhelyezett acéllemezek között 5 mm vastag plasztikus robbanóanyag volt.
A ferde kialakítás miatt ha a felső "téglát" a kettős robbanófejű páncéltörő eszköz első kumulatív fejrésze elindította, az felrobbanva "elsöpörte" az elülső fejrészt és annak jet-ét, de az alatta levő "tégla" attól nem robbant fel, így az ép "téglák" a főtöltet jet penetrációs hatását voltak hivatva jelentősen csökkenteni. Ma már ezek integrálva vannak, így egyetletlen blokkban is képesek a "tandem"-felű páncéltörő rakéták ellen is védeni. Mellékesen megjegyezném, hogy a mai korsazerű ERA az űrméret allatti lövedékek hatására is működésbe lépnek és egyszerűen apró darabokra zúzzák azokat a becsapódáskor.
Igen, egy rétegben szokták rakni, ilyen 3x -nak szerintem sincs sok értelme. A lényeg a lemez mozgása! Az elrendezéssel lehet játszani, hogy jobb legyen a lefedettség.
Most akkor vagy én nem értem az ERA működését, vagy valami nagy árulás van folyamatban. Az ERA lényege, hogy el tud mozdulni a "tégla" külső felületét alkotó lemez (ill. egyes esetekben a belső is), igaz? Viszont hogy mozog el, ha tetején ott csücsül egy másik ERA, amely századmásodpercel korábban szintén kisült? Pláne egy harmadik? Ilyen réteges elhelyezést én még harctéren szolgáló járműnél nem láttam, sőt egyáltalán egyetlen más képen sem. A lenti kép a felirat szerint nem sokkal a szovjetúnió szétbomlása után készült, amikor egy harckocsizó egységet meglátogatott egy nyugati delegáció.
Mi a linkben a "dezinformáció". 3 rétegű reaktív páncél. Véd a kettős robbanófejű páncéltörő rakéták ellen.(Nem a Hellfire kategóriára gondolok.) Már 1990-ben találkoztam vele itt Mo-n, a szovjet kivonuláskor, igaz, csak két rétegben.
Részemről nem követtél el főbenjáró bűnt, sőt semmilyet. Csak helyesbítettem egy tévedést. Szerintem sokan vagyunk így, hogy valamit mindíg csak hallunk(ráadásul félre), aztán amikor leírva látjuk, azt se tudjuk mi az. (Egyik ilyen kedvencem a "bekó". Ez a magyarul traktorkotrónak - univerzális rakodónak - árokásó-rakodónak ismert Backhoe-Loader magyarítása a szakmában:-) )
Most beszéltem Kalcsó Úrral. Elmondása szerint a 21-e 10 óra megfelelő lenne. Akkor lenne egy technikai bemutató: T-72, VT, Műhelykocsi Ural vagy/és DAK. Utána vonulnánk ki csoportosan a lőtérre.
Kalcsó Úr tájékoztatója szerint 21-n technikai bemutató is lesz a lövészeten, mivel rajtunk kívül még másik 2 csoport is lesz. 15-20 főre jeleztem a részvételt, tehát mindenki bőven belefér. Részletesebb program, ha minden jól megy, még a héten!
Amúgy nem lehet nem figyelembe venni a páncáltörő fegyvereket is (pl JPZ-90 illetve harci helikopeterek, kézi rakéták (pl. Hot, Tow illetve AT-1/2/3/4/5/6/8 stb) esetkleges bevetését is..
nos az izraeli/szír példa mutatja (ahol 31 ceturion megállított 600 T55/T-62-t 1973-ban) hogy a védekező/támadó helyzetet is elemezni kell, illetve hogy mennyire meglepetésszerű a támadás.
Alapjában:
A nyugati harckocsizók kiképzettsége jobb (kivélet talán NDK és szovjet Gárda alakulatok) az irányzék, optika, stb SOKKAL jobb, szovkjet harckocsik száma SOKKAL NAGYOBB:
De mondjuk 1954 körül (nyugaton főleg még Sherman, néhol Centurion és M-26/46 esetleg M-47) szovjeteknél ISZ-2/3 és T-54 ...nos az érdekel lenne megnézni...
de ennek így - sajnos tényleg azt kell mondanom nekem is: nincs sok értelme...
Egy ideje elvesztettem a jelszavamat, de a Te kedvedért tűvétettem mindent és +találtam. A "banyatankok" után a realitások mezejére léptél? :-)))))))))))
Két dolgot szeretnék megjegyezni.
A T-54, T-55, T-62 és a T-64, T-72 nem tartoznak azonos "korosztályba". Ha nincsenek is közötük "generációs ellentétek" de a T-54, T-55, T-62 un. 1. generációs, a T-64, T-72 un. 2. generációs harckocsik.
A másik, amit megjegyeznék, hogy 1971-ben a T-72 közvetlen elődjének tekinthető Objektum 172M-ből építettek egy kisebb kísérleti szériát ("Opitnaja partija"). Az első rendszeresített típust, a T-72 "URAL"-t 1973-ban állították hadrendbe és 1974-76 között gyártották sorozatban.
Mindez az M1-hez való kapcsolatában nem sokat számít, csakhát, a tények...
Aztán, hogy mi lett volna, ha nem úgy lett volna, ahogy lett...? Sajnos ehhez gyengus a fantáziám :-))))
Bocsánat, hogy megint OFF-olok, de mostmár ténylegesen le lehet tölteni CMBB-hez a magyar pályacsomagot: www.combatmission.uw.hu . Egyelőre 5 küldi van, de ez folyamatosan bővülni fog. (ha nem is napról-napra)
talán nem kell magyarázni az elkészítés okát, hisz ez "rólunk" szól.
Egyszer olvastam egy szír-izraeli, pontosabban hasonló számú T62 vs. M60A1 összecsapásról. 3:1-re az izraeliek győztek.
Egyébként szerintem orosz személyzetű T64-esekkel vagy T72-esekkel más lett volna az eredmény, de ennyiből kicsit sántít a felsorolásod, mert a 72-esekkel kb. egyidőben jelent meg az M1 első szériája, ill. a Leo2, és a Challanger is.
Az is igaz, hogy a 2. öböl-háborúban az USMC M60-asai lőttek ki T72-eseket. (Úgy tudom, hogy az akkor alkalmazott M1-esek többségének lövege hasonló volt az M60-asok 105mm L7A1-eséhez)
Viszont már a hatvanas években létezett a brit Chieftain, 120mm-es löveggel és erős páncélzattal. Komoly ellenfél lett volna... (Illetve gondolom az is volt az iraki-iráni háborúban, de erről nem tudok konkrét adatot mondani)
Olyanról is hallottam, hogy a francia (izraeli) AMX13-asok 75mm-esei kilyukasztották a T55-ösöket a helyi háborúkban. (Ebben az az érdekes, hogy a löveg a Pantherből származtatható...)
A hétvége reggele kb. ugyanígy. A többi még bizonytalanabb, mert ilyenkor vannak a menetgyakorlataink, lövészeteink, kirándulásaink, bulijaink, stb.......
Ja, amit én beszúrtam képet, azon az "eredeti" páncélozatlan verzió látható. Tudtommal a felpáncélozott változat csak a háború legvégére készült el és utána a versailles-i békeszerződés miatt szétszedték vagy elkobozták.
A viszonylag súlyos veszteségek ellenére is a legtöbb katonai szakértő azt mondja, hogy a nehéz technika elengedhetetlen a beépített területekért vívott harcban. Alapvetően gyorsan mozgó és erősen védett, közvetlen irányzású tüzérség szerepében használták nem csak a kezdeti, de a későbbi, sokkal bonyolultabb harccselekmények során is.
WASHINGTON — The U.S. military's Abrams tank, designed during the Cold War to withstand the fiercest blows from the best Soviet tanks, is getting knocked out at surprising rates by the low-tech bombs and rocket-propelled grenades of Iraqi insurgents.
In the all-out battles of the 1991 Gulf War, only 18 Abrams tanks were lost and no soldiers in them killed. But since the March 2003 invasion of Iraq, with tanks in daily combat against the unexpectedly fierce insurgency, the Army says 80 of the 69-ton behemoths have been damaged so badly they had to be shipped back to the United States. (Related graphic: Upgrading the Abrams tank)
At least five soldiers have been killed inside the tanks when they hit roadside bombs, according to figures from the Army's Armor Center at Fort Knox, Ky. At least 10 more have died while riding partially exposed from open hatches. (Related story: Tanks adapted for urban fights they once avoided)
The casualties are the lowest in any Army vehicles, despite how often the Abrams is targeted — about 70% of the more than 1,100 tanks used in Iraq have been struck by enemy fire, mostly with minor damage.
The Army will not discuss details of how tanks have been damaged by insurgents, lest that give tips to the enemy. "We have been very cautious about giving out information," says Jan Finegan, spokeswoman for Army Materiel Command.
Commanders say the damage is not surprising because the Abrams is used so heavily, and insurgents are determined to destroy it.
"It's a thinking enemy, and they know weak points on the tank, where to hit us," says Col. Russ Gold, who commanded an armored brigade in Iraq and now is chief of staff at the Armor Center.
Because it was designed to fight other tanks, the Abrams' heavy armor is up front. In Iraq's cities, however, insurgents sneak up from behind, fire from rooftops above and set off mines below.
A favorite tactic: detonating a roadside bomb in hopes of blowing the tread off the tank. The insurgents follow with rocket-propelled grenades, mortars and gunfire aimed at the less-armored areas, especially the vulnerable rear engine compartment.
It's "a dirty, close fight," says an article in Armor, the Army's official magazine of tank warfare, by a group of officers led by Maj. Gen. Peter Chiarelli of the 1st Cavalry Division.
"Be wary of eliminating or reducing ... heavy armor" as the Army modernizes, the officers warn, arguing it is crucial against insurgents' "crude but effective weapons."
The Army says most of the "lost" tank hulls can be rebuilt and returned to battle someday. Meanwhile, the Army is upgrading the Abrams, including better protection for the tank's engine compartment.
Amint látod, nem igazából ebből a régióból jönnek a tankmániások vagy csak hallgatnak. Ha komolyan érdekel, ne hagyd ki. Below kartárs Egerből utazik (vagy csak szeretne?!).
Neked melyik nagyváros érintése lenne a legjobb???
Sziasztok!
Régen nem írtam, mostanában más témák kötnek le. Április közepén utazom Hollandiába, Amszterdamon át és ott töltök pár napot Noordwijkben. Tudtok valami témába vágó látnivalót a környéken? És Amszterdamban? Ott csak fél napom lesz.
Köszönettel:
MoDS
Ne haragudjatok, hogy OFF-olok, de szeretném közhírré tenni, hogy ha minden igaz, akkor a napokban letölthető lesz a Combat Mission játékhoz a magyar pályacsomag első adagja. 3 küldetésben Bp-en 2-ben pedig a Don-nál lehet harcolni. letölthető (lesz) innen: www.combatmission.uw.hu
Kicsit megcsúsztam az ígért listával! Meghalt a gépem ezért éppen meg tudtam menteni jelentkezők listáját. Remélem mindenkinek itt a neve. Sajna az e-mail címek elvesztek ezért kérek mindenkit pontosítás végett jelezze majd. Az enyém a régi: atiswrc@axelero.hu.
A jelentkezők:
- Berényi László (below)
- Kiss Gábor
- Belme Attila (belic)
- Kajon Árpád
- Minich Béla (Münci) - Gábor Zoltán
- Schwarczenberger István
- Katona Gergely (könig)
- Fodor Péter (Fody278) - Takács László (TakyL)
- Pete László
- Redecky Attila
és jómagam apámmal!
Remélem teljes a lista.
Münci-nek üzenem, hogy 20-a előtti héten kérnélek meg, hogy Kalcsó Úrral személyesen is vedd fel a kapcsolatot a pontosítások végett.
A Challanger-nek magasabb volt a tornya..aránytalan buta és nem túl sikeres...
Ez a kedvenc brit harckocsim (meg a Centurion) ..s nem csak az enyém, hisz amikor a Szovjet ISZ-3 elkápráztattta a világot (berlini díszszemle 1945) az angol csapatok ezzel a harckoscival vonultak fel.
1945 jan-febr érkeztek csak emg a csaptokhoz, épp idóben, hogy a németországi harcokban részt vegyenek. A 11. Armoured Division, azon is belül a 29. Armoured Brigade, azon belül is a 23rd Hussars kapta meg őket, egy az egyben lecserélve a Sherman Mk V-eiket...
Később a 7. div. '. reg is kapott ilyeneket, de azko már harcot nem láttak...
Ezért "könnyű" az egység megnevezése (csak nekik lehetett - 23. Hussars)
A30 Challenger, a kép 1944 végén készülhetett, talán Ardennek? Hogy melyik egység? Csak találgathatok, de az angolok 7th Armoured Division, 8th Hussars egysége talán (alegység miatt)?
Úgy tudom, a Cromwell I 1941-ben jelent meg, és csapatpróbára került néhány Észak-Afrikába is. A hóra valóban nem figyeltem... A szövetséges egységek számozását illetően tudatlan vagyok...
The T-28, later re-designated as the T-95 Gun Motor Carriage or the T-28 Super Heavy Tank, is the largest tank ever designed for the US Military during World War Two.
The tank's hull was 11.13 meters long, 4.39 meters wide, and 2.84 meters high. It had a very low profile due to its squat hull and since it lacked a conventional gun turret. Its total weight when fully equipped would have reached 95 tons. It had very heavy armor compared to other American tanks of the time, in some places 12 inches thick, heavy enough to provide protection from the dreaded 88mm gun used by German tanks. It's engine was a relatively underpowered gasoline powered Ford GAF V-8 outputting 410 hp, giving it a top speed of about 8 mph. To lower the ground pressure of the tank, it used four treads instead of two. The outer treads were detachable for easier transport. Once detached, they could be attached to each other and towed behind the tank.
It's main armament was a 105mm T5E1 gun set into a ball shaped mantle set in the front of the tank between the tracks. It also had a mounted .50 caliber Machine gun above the commander's hatch.
This vehicle more closely resembled a self-propelled gun and thus was redesignated as the T-95 Gun Motor Carriage in 1945. Later, in 1946, it was redesignated as the T-28 Super Heavy Tank. This tank was originally designed to be used to break through German defenses at the Siegfried Line. Also, it was later considered to participate in the invasion of Japan. Originally, 5 prototype vehicles with an eventual total of 25 were to be built, however only 2 were ordered. None ever saw combat.
És még:
http://www.battletanks.com/articles.htm
As World War II was drawing to a close, all the major powers were developing monstrous super tanks of 100 tons or more in weight. The Germans had several prototypes of the Super Heavy Tank, The “Maus” (Porsche 205), weighing in at 188 tons and the Henschel E-100 at 140 tons. The British were developing the Model A39 “Tortoise”, and the Americans had their own version of the Super Tank designed to break through the Siegfried Line Defenses expected to be encountered in Germany. The proposal called for mounting a new HV 105mm T5E1/67 gun in a tank with 8" frontal armor. This gun could effectively penetrate concrete fortifications.
Work began on this Super Heavy Tank, designated as the T28, in the spring of 1945 at the Pacific Car and Foundry Co. Initial plans called for 5 prototype vehicles with an eventual total of 25 to be built. However, the war drew to a close and only 2 were ordered. These prototypes were evaluated at both the Aberdeen Proving Grounds and the Fort Knox facilities.
This tank was very heavily armored, with 12” on the front of the hull, 5-1/4” on the lower front hull and 2-1/2” on the sides. The 1 ft of frontal armor could provide protection against the famous German 88mm gun at a range of 1100 yds. The hull was cast steel and extended 2/3 of the length of the track assembly set to the rear. The suspension system and lower hull were covered with heavy skirts 4" thick. A turtle shaped superstructure had a cupola for the commander and a ring mounted caliber .50 AA machine gun. The tank had a rather low silhouette. The overall height was only 9" 51/2" at the top of the hatches.
This tank did not have the normal turret. Instead, a new 105mm (T5E1) gun was set into a ball shaped 111/2"thick mantle. This gun could achieve muzzle velocities up to 3,700 ft/sec., firing high velocity armor piercing rounds. It was a formidable weapon. The traverse was limited to 10 right and 11 left. Elevation was from -5 to +19.5 . When traveling, the gun was locked at the maximum elevation. Without a turret, this vehicle more closely resembled a Self- Propelled Gun and thus was redesignated as the T95 Gun Motor Carriage in 1945. Later, in June of 1946, the vehicle was redesignated as Super Heavy Tank T-28. The only secondary armament carried was a caliber .50 machine gun mounted above the commander’s hatch. The tank was operated by a crew of 4.
This vehicle was the largest AFV of American design in WWII. It was almost 15’ wide, 36’ long and weighed 190,000 lb. (95 tons). Because of its huge size and weight, it was equipped with 4 sets of tracks, two on each side of 19-1/2” width each. This most unusual arrangement was needed to lower the ground pressure to 11.7 lbs./sq.in. Each track assembly was made up of two complete horizontal volute suspension systems (HVSS). In order to reduce width and weight, the outermost tracks could be removed when the tank was being transported. To assist in this Herculean task, the tank carried two hydraulically assisted winchs mounted at the rear of the tank. Each track assembly weighed almost 25 tons, and two could be linked together side by side to form a unit which could be towed behind a prime mover or the tank itself! It took a crew almost 3hrs. to make this change. The running gear included a total of 64 20-1/2” wheels with rubber backed steel tracks 19-1/2” wide and rear drive with support rollers and front idler.
This monster was powered by an anemic single Ford GAF V-8 gasoline engine developing only 410 hp @ 2600 rpm. The power to weight ratio was only 5.37 hp/ton. The power train consisted of a Torquematic transmission with 3 speeds forward and 1 reverse. Brakes were an external contracting type. Steering was by controlled differential. With this power train, the tank was badly underpowered and could manage speed maximum speed of only 8 mph. Four fuel tanks held 400 gallons of gasoline, allowing a range of 100 miles. The vision and sighting equipment consisted of two periscopes type M6, one type M10E3 periscope and 1 3X telescope M8A1 type T.
There was no stabilization of the main gun. A total of 62 rounds of 105mm ammunition was carried. Manual loading was required resulting in a rate of fire of only 4 rounds per minute.
With its enormous mass, mobility was limited. Performance included: maximum grade 60 % , maximum vertical wall 24” and maximum fording depth 47”.
Two vehicles underwent intensive evaluation trials until 1947 by which time the superior heavy tanks, T29 and T32, were available. The T-29 mounted the same gun in a conventional rotating turret. The program was terminated in October of that year. At that time, this tank with its 105mm gun was the only Western tank capable of opposing the Soviet JS-3. Consideration was given to producing this tank for the contemplated invasion of Japan.
What became of these behemoths? It was reported that one tank burned up during trials, and the other was broken up for scrap during the Korean War. Yet, in 1974, a T28 was found sitting on a range at Fort Belvoir, Virginia. It is still a mystery as to where this tank spent the years 1947 to 1974. The tank was dismantled and shipped to the General Patton Museum at Fort Knox, Kentucky, where it is on prominent display.
Note: The author wishes to thank Mr. David Haugh for his generosity in providing a list of key references for this article.
üdv:
TGR
Szerintetek ez a "rendörautó" milyen márkájú? Azt tudom hogy hol vigyáz arra, hogy a pirosban ne menjenek át (látszik, hogy jól vigyáz, mert senki nem megy át) de a típusa nem ugrik be :-)
nem az a baj, hanem az, hogy egy eset kapcsán említi meg, hogy volt nekik egy ilyen harckocsijuk. De nem azt írja, hogy az eset kapcsán került hozzájuk, illetve nem ad meg semmmilyen dátumot sem ( Legalábbis úgy láttam én). Mivel a könyvben sokszor ugrál időben, ezért szvsz abszolute semmi utalás nincs a "rendszerbe állíás időpontjára".
Nézd, lehet, hogy nem egy történeti monográfia Csernavölgyi-könyv, de egy ilyen jellegzetessget, mint egy saját szinre átfestett, zsákmányolt T34, nehéz mellétrafálni.... Mély emlék........
Csernavölgyi könyvét nem venném szentírásnak.... Egyrészt a szerző maga is azt írja az előszóban, h. szépirodalomnak szánta könyvét. Másrészt több dologban is (tiszttársai halála, Szt. László ho. átállása) tudatosan v. véletlenül de téves információkat ad. Ma írtam a szerzőnek, talán a válaszból többet tudok meg... Egyébként élvezetes olvamánynak tartom.
Elnézést, ezt a képet csak érdekesség képpen tettem be, mondván, hogy ilyen festést is elkövettek az oroszok (szovjetek). A képhez tartozó szöveg a leningrádi körzetet említi. Szóval nem azt akartam mondani, hogy ez olyan festés, mint a szóban forgó zsákmány harckocsié. [:
Jó a kép, bár ez a festés ff képen sötétszürke alapon világos foltoknak látszik. A mi esetünkben sötétszürkén majdnem feketék a foltok. Ez inkább szinesben oroszzöldön barna festést feltételez.