Van egy 150x50x35 akváriumom ami 6-os üvegből van,de még nem volt benne soha viz!Szerintetek merjek bele engedni vizet vagy ne,mert valaki szerint vékony valaki azt mondja,hogy megfelelő!Fellűl 2 helyen merevítve van!
Régebben tartottam bettákat, még szaporítottam is őket. Nem hosszúéletűek, ráadásul mindig verekedtek egymással, nem csak a hímek, még a lányok is. Sőt az udvarlási és párzási időszakot kivéve a hím a lányokat is üldözte, ezért állandóan stresszbe voltak.
Nekem is nagyon tetszenek a betták, de az állandó problémák miatt már lemondtam hogy tartsak.
Hát, minden van, van fűtés is, állandó hőfokon, szűrés is, olyan halak, akik nem bántják egymást, a betta lánynak pasika, stb... De már mindegy, tegnap mikor suliból hazaértem... már a csiga ette a tetemet :( Nem tudom, mi lehetett a baja, a többi halnak semmi baja nincs, bettán elváltozás se volt.
A távdiagnosztika nagyon esetleges dolog. Mesélj inkább a körülményekről! Van e fűtés? Szűrés? Társak? Vízcsere? Mivel eteted? Mekkora a literszám? Világítás? Növények vannak?
Ez bonyolult téma . Azért porlasztunk, hogy hamarabb elmenjen az akváriumból a széndioxid, amit nappal a halak éjjel meg a növények is termelnek . Mi jó a halaknak és mi jó a növényeknek?
Van egy Betta lányom, és 2-3 napja alig van életkedve. Nem nagyon úszik, a víz felszínán van, majdnem függőlegesen. Ha kajaidő van, ami kajci ott van az orra előtt, azt megeszi, és ennyi. Nem hinném, hogy terhes lenne, mert akkor a fiú már építené a habfészket... Van valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a halammal, és hogy mit kéne tennem vele, hoyg felgyógyuljon???
Helló! Hát én örültem középsuli 2.-ban, hogy már nem lesz kémiánk. Rettenetesen utáltam. Egyébként véleményem szerint elég sok növény van az akváriumban, nincs nagy szükség a porlasztásra. Ha a CO2 tablettát dobok be utána jó pár napig nem levegőztetek. Eddig még nem volt panasz a halaknál ("pipálás"). Amúgy ez az élesztőzés csak próba lenne. Gondolom nem nagy beruházás, gyerek kezéből kicsavarok egy kólás flakont, a pizza tésztából kicsenem az élesztőt, a kávét most pár napig cukor nélkül isszák itthon. A reaktor összefabrikálom meg még plusz pár forint. Mindent a hobbyért! :-)
Azért a CO2-vel figyelj oda,ha csinálsz, mert sok oktondi megcsinálja a reaktort, utána mellette ugyanúgy porlaszt.....van eszük...a középsulis kémiát sem tudják. Szóval ha porlasztasz,felejtsd el a co2-t, inkább csinálj folyékony növénytápsót, ez is fenn van az edak-on, és én meg tudom mondani mit hol lehet hozzá kapni(illetőleg tudok elvileg postázni minden adalékot, mert én gyógyszertárból szerzem,gyógyszertári tisztaságúan, és más nem nagyon kapja meg ezt,ha odaáll a pulthoz....)
Jaaa,ha végre itthon lesz a képem,én is rakok fel az echinodorusomról képet, na,elvileg az enyém bleheri:)
A gratulációt köszönöm. Fagyasztott eledeleket (Cyclops, Vörösszúnyog lárva és Artemia) adok nekik zömében. Kiegészítés képpen JBL NovoColort és Tetra ProColourt kapnak. De nagyon kajás banda, belezabálnak a harcsáknak bedobott tablettába is és eszik a spirulinás növényes kaját is. A többiek (vörösneon, izzófényű, anci, panda) kicsit válogatósabbak.
Sziasztok! Most indítok be egy új akváriumot, 1 hete járatom halak nélkül. Ma reggel viszont találtam két csigát(?) a hőmérőre telepedve, és valami furcsa porszerű dolgot a növények levelein! (csigapete?) Meg tudja mondani valaki mi lehet ez? Köszönöm!
Azt én is megfigyeltem, hogy a boltban vásárolt halak pár hónap alatt szépen kiszínesedtek. Akár páncélos harcsa, akár pontylazacról legyen szó. Adjál nekik sok Cyclops-ot és akkor ragyogni fognak. Szépen van berendezve a medencéd, gratulálok!
Köszi a tanácsot. Egyébként használok táptablettát, SERA florenette A-t. Nem tudom a kettő közül melyik a jobb. Egy, szerintem normális, boltos ajánlotta, miután meghallgatta sirámaimat. Bevált, a kornyadozó echik szépen rendbe jöttek, lám virágzik is. Igen nem elég csak a halakra bízni a trágyázást. Besegítek még valami magyar (Neptun?) táptablettával is, de az CO2-t fejleszt és levélen keresztül szívódik fel. Nem vagyok igazán meggyőződve a hasznosságáról. Bár ki tudja.... Most töröm a fejem egy élesztős CO2 fejlesztőn, lásd www.edak.cellkabel.hu Szeretnék csinálni egy 15 literes kis akváriumot is, csak növényeknek. A vallisneria nagyon elszaporodott nálam és sajnálnám kidobni. Gondoltam az asztalomra csinálok egy ilyet, csupa zölddel. Ez is lehet ilyen feng-shui, vagy mi. Nem hiszek benne, de biztos nem árthat. :-)
Nem vörös fantom, az is szép. Ezek serpák. Nem tudom mit sikerült velük csinálni, de éppen mostanában néztem februári képeket, akkor szereztem be őket, na szóval ott még halvány rózsaszínűek voltak. Most pedig ilyenek mint a képen. Nagyon bírom őket, strapabírónak néznek ki és állati nagy bóhocok. Kajálás környékén nagy kergetőzést rendeznek, szétterpesztik az úszóikat és egymás körül "táncolnak", néha a bamba neon csapatot is megkergetik. Jó fejek, tetszenek nekem is.
Amennyiben nem tévedek echinodorus osiris a növényed teljes neve. A levelek a submers /viz alatti/ tartás miatt alakultak át. Az amazonaszi kardfűveket többnyire mocsári körülmények között szaporítják, nevelik. Akváriumba helyezés után víz alatti életmódra átszokva egészen más formájú struktúrájú leveleket hoznak, tehát nem tartási hiba. Egyébként az amazonaszi kardfűvek meglehetősen tápanyag igényesek, rendszeres gyökértrágyázásra szorulnak, ajánlott a SERA flore+ nevű tablettából 3-4 hetente 1-2 darabot a gyökérhez a talajba juttatni, a növény méretétől függően.
A hajtás 3-4 hét alatt legyökeresedik, utána leválaszthatod.
Piros nyíllal jelöltem azt a bizonyos szárat, kérdésem az, hogy a hozzá tartozó növény, még egy tő látszik a kép bal felén is, szóval mi ez a növény, mármint a neve? Amikor meg vettem akkor a levelei nem voltak ennyire keskenyek, hosszúkásak. Inkább szélesebbek, kerekdedebbek (de hülye szó) voltak. Azt mondták a boltban, hogy echinodorus, de nem bleheri. Többet nem tudtak róla. Na most a levelei azért keskenyedtek el mert rosszul tartom, valami hiánya van. Vagy azért mert környezet változása volt és amúgy OK minden. Hmm nekem egy kicsit jobban tetszene ha szélesebbek lennének a levelei.
Köszi a tanácsot. Húúú, hát nem volt egyszerű. Ez a szár amin van baromi merev. Féltem, hogy eltöröm. Most a 80 centi széles akváriumban egy szép nagy félkörbe hajtottam és a talajba dugtam egy kicsit. Remélem hamar meggyökeresedik. Ja, tényleg, gondolom ha már van erős gyökere, akkor le lehet választani a szárról? Vagy nem?
Daganatos megbetegedések sajna a halaknál is jelentkezhetnek, de csakis a Dr. bá.. tud egy diagnózist tenni..
Ha valóban tumorról van szó, adott esetben kitudja vágni, de sajna gyakran vissza jön.. ha az állatkáknál olyan mértékben jelenik meg pl. a szájnál, hogy a végén már enni sem tudnak,.. sajnos nincs sok segitség.. Az oka genetikai (öröklödött), vagy virusok (Lymphocystivirus) is okozhatják..-:( Itt pl. egy kis Papiliochromis ramirezi betegedett meg: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=54752531&t=9006073
Képzeljétek az egyik növényem az akváriumban kivirágzott a víz alatt. Majd teszek fel róla képet. Nem hagyományos virágja van inkább olyan kála szerű. Pedig már lassan egy éve víz alatt él és soha nem nőtt ki a vízből.
a legtöbb akváriumi növényünk valójában nem is vizinövény, hanem mocsári növény, ami megél víz alatt is..., ezért van emers formájuk is... ez azt jelenti, hogy a növényed köszöni, jól érzi magát nálad, és ezt azzal hálálja meg, hogy szépen kinől a vízből....
Segítséget kérnék az egyik aranyhalammal kapcsolatban. Pár napja felfedeztem az uszonyán egy fekete foltot. Tettem a vízbe baktopurt de nem javul. Mi lehet ez?
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Az egyik növényem (valami echinodorus féle) 2 hét alatt a képeken látható hajtást produkálta. A kérdésem az, hogyan lehetne ezt a hajtást(?) életben tartani? Vissza kell gyömöszölni az akváriumba, esetleg az aljzatba is bele dugni (gyökeresedni), vagy levágni és úgy rábírni, hogy gyökeret növesszen? Fogalmam sincs mit kéne vele csinálni. Ha valakinek, hozzáértőnek, lenne valami jó tanácsa, megfogadnám. Jelenleg ez a bigyó egy kb. 30 cm-es viszonylag erős, masszív száron van, ami a növény tövéből nőtt ki kb. 10 nap alatt.