Felírtam ezt is, köszi! Elolvastam a leírást, amit csatoltál, hát, tényleg koncentrálni kell, mikor kell permetezni. :-) Kiváncsi vagyok, hogy a helyi gazdaboltokban kapható-e.
Sajnálom , hogy Neked nem jött be a Black Prince ! Nekem a leghálásabb parim volt az előző évben. Nagyon finom, zamatos , édes volt. Nyár vége felé nekem is kezdett repedezni, de előtte nem. Persze gondolom sok mindentől függ hogy milyen is lett egy adott fajta. Azért szerintem érdemes egy esélyt adni neki egy két tővel. Múlt nyáron én a vándorpoloskával és ezzel a mocsok gyapottok bagolylepkével csatáztam, kevés sikerrel. Idén jobban felkészülök és elbánok velük !
Segítségeteket kérném.Melyik fajtát ajánlnátok,a boltban kapható ugyan 15 fajta,de úgyérzem,hogy nem kifejezetten a kiskerti ,azonnali fogyasztásra vannak nemesítve,hanem 2-3 hétig pulton tarthatóságra....
Én kb. 10 tövet ültetnék,ne legyen nagyszemü,legyen ízletes,lédús,legyen köztük korai,legyenek folytonnövők.Ültetnék dézsába,és szabadföldbe is.
Szia TTNóra! A szer amit keresel az a MATCH 050. Megakadályozza a kitin szintézist. Dózis: 4ml/10liter víz.Élelmezés ügyi várakozási ideje paprikában 7 nap. Van kis kiszerelésben is (0,1liter). Egyébként a KARATE ZEON 5 CS is jó erre a célra! 5ml/10 liter. paprikában 3 nap a várakozási ideje! Ezért föleg betakarítás elött érdemes alkalmazni. Remélem tudtam segíteni. üdv
A fóliám bő 2 m magas és nem túl hosszú, a paradicsomfát úgy vezettem fel, hogy a fő ágtól alulról jobbra és balra is vezettem fel egy ágat.
Ha csinálok megfelelő támrendszert szabadföldön ugyanezzel a technológiával megél-e. Úgy gondolom nem tud elburjánozni annyira mint a determinált-féldeterminált nagy bokor fajták és kevésbé fogja veszélyeztetni a gombabetegség, a szükséges permetlé jobban körülfogja majd.
Köszi! :-) Szerencsére csak a másodikra hasonlít. :-D
Viszont igen, azt hiszem, hogy zöld ruhában volt. És igen, zabálta a paprikánkat is. :-( Ha mégis kimész valamikor, megköszönöm, ha megmondod a szer nevét. Egyelőre ráér, messze még a kiültetés, majd visszanézegetek ide!
Nekem volt tavaly is csíkos és fekete is paradicsom is, de nagyon kevés, mert csak egy-egy cserépben próbáltam ki. Nem volt sok, de az szép volt. Idén ki szeretném tenni a többiek közé a szabadföldbe.
Nem akarom kedvedet szegni, nekem tavaly se a csíkos, se a Black Prince nem jött be. Ízre se, meg nagyon repedtek is. DE persze én is úgy voltam vele, ki kell azt is próbálni.
Hernyó:
ha nem volt ilyen nagy:
(:P)
csak ennyire:
, akkor gyapottok bagolylepke hernyója. A jó hír az, hogy most már tudod, mi az(néha zöld ruhát is hord), a rossz hír pedig, hogy ha a lyukat látod, csak azért van, mert már kifúrta magát, ergo a lyukatlanokban is lehet. A még rosszabb hír meg az, hogy szereti a paprikát is, csemegekukoricát is, sőt gyakorlatilag majd mindent, 2 -3 nagy hullámban van egy évben, és undormány egy dög... Szerintem elég nehéz(ha nem lehetetlen) kiirtani.
Nem jut szembe a szer neve, ami emberre veszélytelen, de csak a kis hernyókra hat, tán az emésztőrendszerüket teszi tönkre...úgyis megírják itt mindjárt, vagy kis szerencsével eszembe jut (vagy kimegyek és megnézem). DE azt nagyon jól kell időzíteni. Én 4. éve kertészkedem, és csak az elsőben úsztam meg, azóta küzdünk egymással, s többnyire vesztésre állaok, azaz marad, ami marad...:(
Látom, már mások is kezdenek készülődni az idei szezonra. :-) Tegnap este én is elvetettem a tulipánpaprika magokat, holnap készülök a tigris- és fekete paradicsommal is (sárgát és pirosat veszek a piacon, palántaként).
Tavaly volt először zöldségeskertünk, és az első év tapasztalatai után, szeretnék jó előre felkészülni:
Paradicsomainkat augusztusban elkezdték megzabálni ronda, kövér hernyók. Sosem láttam még ilyen nagy lyukacsos paradicsomokat. Naponta néztük át, szedtük az érettet, dobtuk el a lukasakat, tapostuk a hernyókat. Lefújni ugye nem mertem, hiszen ettük, de jó lenne felkészülni idénre, hátha megint előfordul. Tudjátok mi lehetett az és hogyan lehet védekezni ellene?
Én elvetettem, már ki is csiráztak, remélem nem lesz hideg március elején mint tavaly,mert akkor szeretném kiültetni a fóliába. Amit enyhén lehet füteni. Január vége felé vetheted ha jól szigetel a fóliád a kiültetésre kb. március végére.
Szerintem ilyen nincs, maximum majd a magjából nőne következő évben csípős, olyan paprikám viszont nekem is volt a nyáron, aminek nem minden termése volt csípős. és ami az volt, annak is leginkább csak az ere az aljában. Remélem érthető vagyok :))
Én a palántákra champion 50wp használok szinte csak ezt.Ez kontakt,réztartalmú szer,Felszívódónak amistar,de ez elég drága,meg nem igazán szeretem a felszívódókat(több szermaradék marad a növénybe).
hogy működik ez a keresztezés? csak simán egymás mellé kell ültetnem két növényt? csak mert tavaly volt 1 tő fura paradicsomom, amit én biztos nem ültettem és fogalmam sincs hogy lett olyan :) olyan mintha a cheriola és az ezergyümölcsű összeházasodott volna :)
tavaly sárga, fekete és piros koktélparikból csináltam paradicsomsalit mini mozarellával és bazsalikom levléllel meg pár szál újhagymával... hát a csodájára jártak olyan szép és finom volt, utána nem győztem gyártani mindenkinek aki jött vendégségbe, ezekből a fajtákból most is ültetek az biztos, mindenkinek csak ajánlani tudom :)
Szia Robi! Most adtam fel az igért magokat! Dél-amerikai óriás,early cropping(super marmande),beafsteak(marhabélszín),és a habanéro paprika magokat! minden fajtából kb 20 darabot küldtem. Szerintem holnap megkapod. Üdw.
Nekem a san marzano, és a roma keresztezéséből származó paradicsom jött be nagyon. A roma strapabíróságát, és a san marzano ízét örökölte. Nálam mindkét szülő jó tulajdonságait örökölte az F1-es hibrid.
Szia Urobi76! Oké küldök ha írsz címet! Fajtánként mennyi magot küldjek? Van még habanéró(sárga)paprika magom is! a világ egyik legerősebb fajtája! tapasztaltam!:-) milyen paradicsom magokat tudsz küldeni? üdw.
Szia beetee! Ezeknek a folytonnövö fajtáknak egy titka van! Időben kell öket hónajzni és ha elérte a karó magasságát le kell tetejezni! Az én fajtáim a tavalyi szárazság ellenére nagyon jó termés volt. Amit te küldtél costolutó fiorentino is jól termett! Nálunk tolnában agyagos a talaj! Tudok neked küldeni délamerikai óriást,early croppyng(super marmande),és beefsteak(marhabélszín fajtákat.A leírásokat megtalálod az -egzotikus növények studiója-oldalon. Milyen befözö(piros) fajtáid vannak? Érdekelne még a chocolate koktél! Volt egy tö nekem is,de nem fogtam belöle magot sajnos:-( írj.
Viszont ez érdekel, nálad hogy, és mivé fejlődtek? Nekem egy kicsivel lentebbi tapasztalatom volt a fajtával.
Sajnos pont ezt nem sikerült zsinóroznom, csak karóztam, és mire rájöttem, hogy ez bizony bokrosodik és nő, mint a rossznyavalya, addigra dzsungel lett. Aztán sajnáltam megsarabolni és így persze jött a szeptória...
Amatör111=rádióamatör. Nem a kertészetben! Abban profi vagyol! Beképzeltség nélkül! A faluban ahol lakom a feleségemmel és a kislányommal mindenki tátott szájjal nézte a paradicsomjaimat amikor értek!!! Nekik akkor virágzott! Bocs,hogy ilyenre sikerült,de ez az igazság!Hmmm. Beetee én tartozom neked! Tavaly küldtél nekem costoluto fiorentino magokat! Nekem bejöttek! Emlékszel?
Én is kisérletezem állandóan,nem vagyok nagybirtokos,csak spontán elajándékozom a palántákat,magamnak kb 30 tövet hagyok vegyesen.
Olyakat keresek amelyek strapabíró,jó ízű zamatos fajták!
Nekem bejött a manó,lugas f1,san marzano,roma vf zömök, koktélba a szílva,(amiből már van egy saját fajtám(saját beporzás)ami jó ízű,nem olyan kicsi(szilva nagyságú),és ellenálló)Cherrola F1
Nem tudom nálad milyen a fertőzési nyomás, van-e közelben olyan szomszéd, aki ültet, és nem permetez... A Chocolade cherry elég könnyen megkapja pl a szeptóriát augusztusban, azt azért érdemes lefújni, persze bión is terem, csak nem annyit és ami beérik se biztos, hogy olyan ízű lesz...
Perzse lehet, hogy nagybirtokos vagy :))), de nekem sok a 100 db mag, pláne, ha nem is egy fajtát rendelek...
Egyszer vásároltam a ebay.de ről válogatás magot sok éve. Már nem is emlékszem, de 10-20 fajta (pari, chili vegyesen) fajtánként 5-10-15 mag nem került sokba.
Ha meg csak egy növényt is felnevelek gyümölcsérésig - lévén az összes általam rendelt heirloom - következő évben magkereskedést nyithatok...
Ezeket meg cserealapnak használtam.
Kb 40-50 fajtát kipróbáltam már. Maradt pár bevált ilyen olyan okból (mert finom, mert ellenálló, mert bőtermő - aztán van ami megéri a szenvedést, mert beteges, van ami ugyan bőtermő, de nem az én világom és így következő évben nem ültetem), plusz mindig van valami kísérleti, ami vagy beválik, vagy nem...
Beefsteak fajtát kérdeztél?
Nekem kedvencem, és nagyon bevált, sőt nálam ellenálló típus az az Aunt Ruby's German Green, ha szereted a zöldre érőseket. (hiába zöld, édes!)
A Big rainbow rengeteget terem, nagygyümölcsű ez is, finom, viszont fogékony a nyavalyákra...
A Brandywine fajták (sárga, piros, pink...) hasonlóan nagygyümölcsűek, édesek, levesesek, közepesen ellenállók.
Van még egy Great white-nek vásárolt fehérre érős, ami talán ide sorolható, az érzékeny, nem is olyan finom (persze ez ízlés dolga), keveset is terem, de választék bővítésnek és az ismerősök meghökkentésére jó. :)))
Két-három szálasan szoktam ezeket zsinórra csavarva nevelni. Homoktalajon. Szabadföldbe.
Mindig mondom, ahány ház, annyi életfeltétel a paradicsomnak. Valakinél ugyanaz a fajta teljesen máshogy tud kinevelődni, mint máshol.
Sziasztok! Párezer hosszászólást már visszaolvastam, de az összeset még sikerült. (Igyekszem. :)
Szeretném megkérdezni, hogy a palántadőlés megelőzésére próbálkozott-e már valaki fokhagymás/kamillás/zsúrlós főzetben való magáztatással vagy locsolással? Ha igen, milyen eredménnyel?
A másik, amit szeretnék megkérdezni, hogy van-e valakinek tapasztalata arról, hogy vetésforgó nélkül, minden évben ugyanazon a helyen lehet-e termeszteni a paradicsomot? Minden általam olvasott szak- és kevésbé szakirodalom javasolja, hogy minden évben új helyre ültessük a paradicsomot, kivéve egy könyvet, ami szerint a paradicsom kifejezetten szeret "saját maga után" nőni.
BUÉK minden fórumozónak! Nekem vannak különleges beefsteek paradicsom magjaim Urobi76! Marhabélszín-befözni való átlag 50dkg paradicsomok, Délamerikai óriás paradicsom-tényleg megnől 1kg-ra! Early cropping-nagyon korai, vörös nagyon finom,kb 20dkg a legfinomabb paradicsomlé készül belöle. Ha gondolod cserélhetnénk magokat! Ha valakit érdekel szezonból kimaradt 1l bontatlan vertimec olcsón eladó.
Cuor di bue (ökörszív) nálam érzékeny a betegségekre. Nem is ízlik (van nála sokkal jobb), úgy hogy max. 2-3 évente egy tő magfrissítésnek és választékbővítésnek. Igaz, nálam a kicsit csöcsösebb változata van.
A Riot egy lukullusz fajtának nézem. Alig, vagy semmi lé, nyersen nem az igazi, szósznak, mártásnak való.
Vannak beefstek típusaim. Nekem kedvencem. Nagygyümölcsűek, levesesek, édeskések.
Van ami állja a fertőzést, van ami kevésbé.
A Costoluto tavaly volt először, és valószínű utoljára is. Elsők közt kapta meg a szeptória, a bogyója a képen láthatónál gerezdesebb, a gerezdek csúcsi összeforradásánál sok bogyónál ízre nem kellemes feketedő csomó képződött, ami miatt nyersen nem is lehetett pl. egy zsíros kenyér mellé enni, vagy szendvicsre karikázni, csak pürésíteni volt alkalmas. Nekem az íze sem jött be, a csomókon kívül is íztelen, savanykásnak találtam... Ennek sem volt sok leve, a magüregekben sok levegő jut.Különben sokat terem és irtó intenzíven nő, bokrosodik a tő.
Persze minden termesztőhely más adottságokkal bír, és máshogy nevelődnek fel a növények, éppen ezért máshogy is érnek be. Lehet, neked más tapasztalataid lesznek.
Tisztelt paradicsom barátai fórum! Szeretném a segítségeteket kérni! A feleségemmel 2éve vettünk egy kis házat nagy kertel! Hobbink a kertészkedés. A paradicsom és a paprika az én mániám! Szeretném jövöre a kertet e két növényt minél több változatát kipróbáljam. Kérem aki tudna pár szem magot küldeni az nagyon megköszönném!A címünk:gyönk rákoczi u 217/1 7064 a számom 30-916-76-50. Postaköltséget megoldjuk! tudok én is küldeni különleges paradicsom magokat! Elöre is nagyon köszönjük!
Nem ismertem a szót, "csatni". Megnéztem a neten mit takar. Érdekes jó dolgokat írtak róla de az összetevők alapján nem tudtam elképzelni milyen ízű lehet aztán eszembe jutott a szendvicsem sós szalámival és a nagyon édes paradicsommal.
Nyilván ezért asszociáltál erre, most már sejtem mi lehet ez de remélem van finomabb változata is mint amit megismertem!
Igen, ízlés kérdése. Gyümölcsnek nem volt elég jó és nem hozta azt a savanykásságot se, amit én egy paradicsomtól elvárok. De biztos van, akinek ízlik. Mondjuk csatniba jól passzolhat. Ha szereted az édeset, próbáld beszerezni az Amana orange magját. Tényleg nagyon édes és olyan nagy, mint egy ökörszív paradicsom.
Ja, értem. Egyszer én is ettem egy ilyen édes paradicsomot, az jó nagy termésű volt. Azt hiszem Amana Orange volt a neve. Majdnem olyan íze volt, mint a kajszibaracknak vagy datolyaszilvának. Kissé visszataszító volt, mert egy paradicsomtól azért mást vár az ember. Nem is ültettem többet.