Megvételre vagy cserébe keresek barna testű Pevdi Pax golyóstollat. Cserébe világosszürke Pevdi vagy csehszlovák Grafo márkájú (bordó vagy fekete) golyóstollat tudok felajánlani.
StarWalker Platinum Resin Ballpoint Pen. A szárába név van gravírozva és egy picit mozog az akasztó. A második betétet használom vele, szép állapotú a toll!
Irányár: 45 000ft
Fountain pen starwalker midnight black resin. Ennek pedig a kupakjába van név gravírozva. Állapota mint a vadonatúj, sosem használt!
Árcsökkenés, mivel nem szeretném külföldre eladni.
Eladó egy Rotring 600 Gold Ring golyóstoll és töltőceruza pár. Kb. 12 évvel ezelőtt Magyarországon, egy budapesti műszaki írószeres boltban vásárolt darabok.
A ceruza lényegében vadonatúj, használva nem volt. 0.7 mm vastagságú grafitbetéttel működik.
A toll a gyárilag kapott betétet írta el mindössze. A második gyári betét van benne, ami lényegében új. A tollnak két szépséghibája van:
- a végén egy odaütődéstől származó apró benyomódás látható - csak keresgéléssel lehet kiszúrni - ha nem hívom föl rá a figyelmet, nem észrevehető (1. kép)
- a toll színét jelző matrica, a barázdált gyűrű alatt látható, kissé meggyűrődött az egyik irányban a zöld színnél (2. kép) Ha a felpöndörödéssel ellentétes irányba forgatjuk a gyűrűt, lesimítja az apró gyűrődést, nem okoz gondot. Amúgy sem tekergetésre van, hanem néhai, egyszeri beállításokra. Nem zavaró, de mindenképpen fel szeretném rá hívni a figyelmet.
A fenti két gondon túl újszerű a toll is, felülete karcmentes, zárszerkezete, mint egy Doxa jár.
A Rotring-logók mindkét darabnál épek, az akasztó fülek bivalyerősek, nem voltak használva egyik esetében sem.
A dobozuk már nincs meg.
Egyben szeretném őket eladni.
Személyesen átvehetők Szekszárdon, vagy előre utalás mellett ajánlott küldeményként postázom őket a vevő terhére.
Kérnék egy kis segítséget. 2db Mont Blanc tollhoz szeretnék alkatrészt vásárolni de nem találok erre lehetőséget a neten. Pár hozzászólással lejjebb láttam egy javaslatot a fenti márka javítására de a cég honlapján nem látok semmit. Gondolom marad a telefon.
StarWalker Platinum Resin Ballpoint Pen. Ennek a szárát kell cserélni.
Fountain pen starwalker midnight black resin. Ennek pedig a "kupakját"
Nos az üzlet megköttetett, most más senki se jelentkezzen rá. :)
Sajnos a nagy rohanás a kapcsolatok átka, bár nekem ez alatt a negyedóra alatt az volt az érzésem, hogy oys.... -el órakat el tudnánk beszélgetni. Na mindegy, majd legközelebb. Akkor talán megszemléljük az említett házilag moddolt Frontiert is, meg megtöltök egy fiolát a Larmes de Cassis -ból, hogy legyen mivel tesztelnie.
Van egy Mont Blanc golyóstollam és sajnos leejtettem, és a képen látható helyen eltörött. Javítja ezt valami itthon? Ha igen, akkor elérhetőséget szeretnék!
Farzsebben nehezen tudok elképzelni írószert. Ha mégis, akkor az valószínűleg acélból van, mint a Pilot Birdy, vagy a Zebra T3, ezeket nem illetheti a bumfordiság vádja :-). Esetleg eszembe jut még a Diplomat Spacetec Grip, ami annyira nem filigrán, nem is acél, de jól összehúzza magát, és még magadhoz is láncolhatod. De ez még mindig nem zsebhez készült. Ami igazán zsebhez készült, az ez. Gáztöltésű betét van benne, mint a Fisher Space Pen-ben, bárhol, bármilyen testhelyzetben ír. Vagy ha nem, vésni még akkor is tudsz vele ;-)
Ja, hát persze, mit szólsz magához a Fisher Space Penhez?
Tényleg sokat segít (és csábít), ha látok ilyen fotókat. Sajna most nem aktuális, már egy üveg Waterman tinta is komoly tétel lenne most. (Külföldön olcsóbb is volt.)
Köszönöm fred! :) Remélem hamarosan tényleg sikerül viszontlátnod őket! Ami a Diamine-t illeti, remélem a következő hét végén meglesz a másik feléről is egy hasonló összeállítás. Legalábbis igyekezni fogok! Bár, ha kedden megkapom, lehet még aznap megcsinálom...Meglátjuk. Most kicsit több dolgom lesz, mint ezen a héten.
foveon A Move Pen egy nagyon érdekes kis jószág! Tetszik!
Leggyorsabb, legolcsóbb az IKEA-s kis ceruza egyébként, de azért az mégsem olyan. Haha :D
kozben vettem egy ilyen m22es betetet. jo kicsi (az kulon trefas hogy a pirexben nincs de megis van, azaz a gepuk nem mutatja, de a raktarban megis volt 2 db, gyorsan megvettem ;). elvileg meg utantoltheto is.
ugy van megcsinalva hogy mar onmagaban alkalmas az irasra. a hegyen van egy muanyag vedo cso es azt le lehet venni es attenni a masik vegebe szárhosszabitonak. egesz otletes. persze a fogasan ez nem javit mert nagyon vekony. na majd kitalalok valamit.
lattam kozben a neten egy move pen nevu tollat (ugyanez a betet), egesz pofas bar a kupos fenyes fem fogo resz nem biztos hogy szerencses.
Nagyon jók a fotók, kár volt megnéznem. A tollaim (az a kevés ami van) kint ragadtak külföldön, az összes cuccal együtt, de már dolgozom a hazahozatalon. Gondolkodom rajta, hogy az egyikbe ilyen Diamine tintát töltök. Most csak egy Parker 51 van itthon, de még tintát sem tudok bele venni, van fontosabb ennél. Nem baj, annál nagyobb lesz az öröm, ha újra viszontlátom őket!
lamy pico-t probalta mar valaki? az a bajom, hogy kicsit bumfordi ezert pont azt nem adja amiert vennek ilyet (azaz kicsi de megsem). raadasul eleg dragus.
valami olyan toll/cerka kellene nekem ami mindig ott lehet a farzsebben, es nem foglal tul sok helyet.
@ agy73p, ...slr... Nagyon köszönöm mindkettőtöknek! :)
Vékonyabb heggyel csak a J.Herbin Emerald-ot próbáltam egyenlőre, az nagyon szépen működött. Szerintem a Diamine is hasonlóképpen fog működni, mert nagyon hasonlóan viselkednek. Itt a J.Herbin-es review, amiben egy Pelikan M600 Medium is van.
Először én is nagyon az EF hegyek irányába mozdultam, de egy idő után összefutottam pár vastagabb hegyű tollal is. Mindennapi használathoz még most is a vékony hegyek a favoritok, de legalább annyira megkedveltem az 1.1, 1.5 stub hegyeket is. Hozzá kell szokni, de én már jegyzeteltem az 1.1-essel és élveztem :D Most ott tartok, hogy, ami vastagabb, mint egy F-es hegy, azt csak csiszoltatva szeretem igazán. Egy pár stub hegyet már csiszoltam magamnak is.
Ezek a csillámos tinták addig, amíg a J.Herbin pár éve ki nem jött a 1670 szériával, tényleg csak mártogatós tollakhoz volt elérhető. Az első, Rouge Hematite-ből a mostani a negyedik, vagy ötödik széria és mindegyik más-más mértékben tartalmazta ezeket a csillámokat. Az a helyzet viszont, hogy ez még mindig képes eltömíteni a tollat. Nem a részecskék, hanem maga a tinta összetétele miatt. A többi hárommal nincs ilyen probléma szerencsére. Tavaly jött ki a Stormy Grey, amiben először voltak ezek a részecskék igazán benne. Miután látták, hogy jól viselkedik és a tapasztalatok is nagyon jók, na és persze, hogy viszik mint a cukrot, update-elték a már megjelent kék és piros tintát is. Aztán persze jött idén az Emerald, ami önmagában is egy nagyon szép alap tinta lenne, de az arannyal még inkább sikerült feltűnést keltenie. Ez talán még nagyobb 'hype' cunamit indított el, mint a szürke. Ennek már én is részese voltam :) Nagyon valószínű, hogy ezt a sikert látva érzett vágyat a Diamine arra, hogy ők is előrukkoljanak ezekkel a "Shimmering" tintákkal. Ezek egyébként 50ml kiszerelésben fognak jönni, szóval teljesen más, mint az eddigiek. A design legutóbbi 150-edik évfordulós tintákhoz hasonló, de az üveg teljesen más. http://www.gouletpens.com/diamine-shimmertastic-blue-lightning-50ml-bottle/p/D9004 Ami tetszik, hogy a kupak is olyan színű, amilyen csillám van a tintában. Szóval vagy arany, vagy ezüst.
Többszörösen is érdekes volt nekem ez a beszámoló. Egyrészt mert számomra ismeretlen területről van szó: amíg jó volt a látásom, 0,1 mm-es vonalvastagsággal, és 2mm-es betűmagassággal szerettem írni, azóta meg nem találom magam, ráadásul megtanultam vakon gépelni. Szóval a vastag hegyeket mindig csak messziről, de azért csodáltam, és azokat is, akik tudnak vele rendesen írni.
Másrészt ezek a csillámok: álmomban meg nem fordult volna a fejemben, hogy egy töltőtollba lehet ilyet tenni. Gyerekkoromban tabu volt a toll- és tintatípusok keverése: a tus iszapos, és ha megszárad, vastag üledéket hagy, teljesen másképp kellett tisztítani, mint a tintákat, amiknek más volt az állaguk, és nem voltak olyan üledékesek. Az volt az érzésem, hogy a nem megfelelő tinta tönkreteszi, de legalábbis tisztíthatatlanná teszi a tollat, amire szomorú bizonyíték volt az, amikor tushoz való Graphos-ba Astralon tust tettem, ami valami apoláros oldószeres cucc volt, vízhatlan fóliákhoz. Azóta nincs is rendes Graphos készletem. Szóval ilyen előzmények után tényleg érdekesnek tartom, hogy lehet ilyen csillámos tintákat használni. És nyilván ehhez a hatáshoz, amit jól bemutatsz, kell a vonalvastagság, és a tintamennyiség is.
Én ezekért a szösszenetekért olvasom a fórumot. Csak az a baj, hogy utána mindig vásárolni akarok, de, persze tudom, hogy csak a fiókban porosodna ritkán kihasználva, így inkább helyette elmegyek sétálni egyet. ;-)
Nem tudom ki mennyire figyeli az ilyesmit, de Diamine Októberben jön ki egy új tinta szériával. A J.Herbin 1670 szériához hasonlóan, amikben nagyon apró arany lemezkék vannak, ezeknek is a csillámló részecskék lesznek a fő érdekességei. Két fő különbség: Egyik, hogy a Diamine egyből 10 tintával jön ki. Másik pedig, hogy nem csak arany, hanem ezüstös részecskékkel is.
Ez az öt volt az, amit mindenképp ki akartam próbálni, de aztán felajánlották, hogy a többit is mutassam be hasonlóképp. Nekem eddig három nyerte el a tetszésem, de lehet lesz még, ami felülmúlja a várakozásaimat.
Lesznek összehasonlítások a J.Herbin tintákkal is a tervek szerint. Nekem a csúcs még mindig az Emerald of Chivor, de a Diamine jó munkát végzett. Azt viszont remélem, hogy nem lesz több hasonló tinta....Jóból is megárt a sok, mert egy idő után elveszti a varázsát.
Annyit azért megjegyeznék, hogy amikor a Rotring megalkotta a Tikky-t, akkor még pont az volt a cél, hogy a grafit teljes vastagságában vonalat húzzon. Vagyis műszaki rajzeszköznek készült, szabályszerű használatnál a ceruzát a papírra merőlegesen kellett tartani, és a grafit vastagsága adta ki a műszaki rajznál az adott funkcióra előírt vonalvastagságot.
Azt már az élet hozta úgy, hogy a Tikky annyira népszerű lett, hogy kézíráshoz is annyian ezt kezdték használni, immár a függőlegestől eltérő állásszögben. Azt hiszem, már ekkor forgatgatták sokan a ceruzát, mert ez a módszer a hagyományos ceruzánál és a 2mm-es hegynél is bevált, hogy hegyezés nélkül kicsit élesebb, határozottabb vonalat lehessen húzni. A Tikky alternatív neve akkoriban mégis az volt, hogy "szerkesztőceruza", és ha valaki vékonyabb vonalat szeretett volna, akkor elővette a 0,3mm-est.
Ezek a grafitok igen törékenyek, ezért a hegy mechanikáján régóta mókolnak a tervezők. A szerkesztőceruzák a grafitot jellemzően fém csövön vezetik ki, és ez a cső elég hosszú ahhoz, hogy a tusrajzhoz készült vonalzó mellett is egyenes vonalat lehessen húzni. A grafit kopásával az történik, hogy elfogy a hegy, és a fém cső kezdi kaparni a papírt, ennek elkerülésére elkezdtek olyan vezetőcsöveket fejleszteni, amelyek visszacsúszással követték a grafit kopását. Igenám, de ha a cső teljesen vissza tud csúszni, akkor a vonalzó mellett egy idő után már nem az állandó átmérőjű cső van, hanem a hegy kúpos része, és akkor a vonal többé már nem egyenes: minél jobban elkopik a grafit, annál távolabb kerül a ceruza tengelye a vonalzótól.
A Rotring ezért többféle hegy-megoldást fejlesztett ki. A hagyományosan barna, majd később többféle színben is kiadott műanyag Tikky-nek fix csöve volt. Az elegánsabb, általam csak hűvös tapintásúnak nevezett, eloxált alumíniumból készülő Tikky-k teljes hosszban vissza tudták húzni a csövet, ami a grafit kopásával magától is visszacsúszott. Ezek a ceruzák már inkább írásra és divatcikknek, státusz-szimbólumnak készültek, ezért is fontos volt, hogy az érzékeny cső visszatolva, védetten utazhasson. Akik továbbra is műszaki célra akarták használni a Tikky-t, azok a csőtollakkal azonos bordó színű változatot vették, amelyeknek a kupakján volt a hegyvastagság szabványos színkódja, és ahol a cső tudta követni a hegy kopását, de nem volt teljesen visszatolható, hogy a vonalzóhoz szükséges csőhossz mindig megmaradjon.
Később még sokféle hegy-megoldást dolgoztak ki. A Tikky alumínium sorozatában volt a Double click sorozat, azoknál egy oldalsó gomb megnyomásával az egész hegy-szerkezet egyben visszahúzható volt, soha nem kellett a grafitot a szorító fellazításával visszanyomni a csőbe, hogy biztonságban szállíthassuk. Többen (Diplomat, Stabilo) rájöttek, hogy a párhuzamos falú cső helyett jobb, ha kúpos grafit kivezető csúcsot tesznek azokra a ceruzákra, amelyekkel úgysem fog senki szerkeszteni.
A hegy védett helyre húzásának tehát sok érdekes megoldása volt, és ezek közül nem lehet kiválasztani a legjobbat, mert mindegyiket más feladatra "hegyezték ki". :-) Mai igásló-kedvencem a sötétzöld Faber Castell TK Fine sorozat, ami a merev cső és a visszahúzható cső előnyeit ötvözi egy ügyes megoldással: használat közben nem csúszik vissza a cső, tehát a műszaki rajzeszköz funkció dominál, de szállításhoz visszakattintható a hegy, hogy ne sérülhessen. Az egyenzöld ceruzák hegyvastagságát a régi szabványhoz híven a kupak színkódjával jelölik.
Érdekes még a hegyek anyaga: vannak rajzszenesen harapós, és zsírkrétásan csúszós hegyek, és a két véglet között mindenféle megoldás, ami vagy a fedőképességet javítja, vagy a hegy törékenysége ellen hat. A Kuru Toga ceruzákhoz is illő módon, hozzá való hegyeket fejlesztettek ki, ami talán minden szerkesztőceruza-hegyek legkifinomultabbika.
lehet en is veszek egyet magamnak meg a lanyomnak karacsonyra mert amugy tetszik a cucc, egyebkent is kuriozum. talan valami toll kupakot ra lehetne bigyeszteni, hogy megvedje.
Ma jött meg a szürke(ezüst)-fehér Kuru Toga ceruzám :) Mikor először említettétek a fórumon, akkor utánanéztem, és megtetszett. 2-3 éve, mióta töltőtollam van, nem igazán használok mást, ceruza pedig végképp nem volt a kezemben.
Néhány gyors tapasztalat:
A kotyogás írás közben csak eléggé minimálisan érződik, de nem zavaró(tehát nem olyan, mintha a hegy külön életet élne).
Aki folyóírással ír, annál elképzelhető, hogy nem fog túl gyorsan körbefordulni a hegy, így nem lesz túl hatékony.
Ahhoz, hogy a fordulást előidézze az ember, szerencsére nem kell egy átlag 0,5-ös ceruzánál jobban a papírra nyomni.
Vakteszten az egész forgásból nagyjából annyit lehetne észrevenni, hogy a hegy nem tompul, tehát itt valami csalás van :D
Az anyaghasználat műanyaghoz képest egészen igényes, bár néhol nem zavaró(!), de kissé érezhető öntési sorja van.
Kellemes használni, a súlyeloszlása nagyon rendben van, súlya kb. 10 gramm(egy átlag konyhai mérleggel mérve).
Ami látszik a terméken már az első pillanatban is, hogy nem csak a ceruza, de a csomagolása is egészen jól kitalált(Valamiféle lakkréteg lehet a hátlapi papíron, amitől annak is műanyagos tapintása van.).
Egyértelműen Japán termék érzete van, még ha Kínában is gyártják :)
Kipróbáltam, de tényleg visszacsomagoltam a fa alá. Nem érzékeltem semmiféle zavaró kotyogást, szerintem nagyon finoman készítették el. Olvastam review-kat (én is írtam egyet), nekem ha lehet, még jobban tetszik ez a ceruza, mint a többieknek, akik írtak róla. Aki ugyanis nem nem adott max csillag-számot a Jetpen-en, az azt sérelmezte, hogy a cső nem egységes, felül műanyagból van, és a klipsz sem valami nagy csoda. Nekem meg többek között pont ez tetszik benne. Abban is van egy kis igazság, hogy a recésített fogó rész szinte reszelőként működik.
Azt viszont hozzá kell tenni, hogy ez a ceruza nem az univerzális ceruza-csoda, ami minden mást leválthat. Ez a hegyforgató megoldás csak akkor hatékony, ha rövid szakaszokból áll az írásod, kínai íráshoz például valószínűleg tökéletes. Ha rajzolsz vele, és hosszabb egyenes vonalakat húzol, akkor ugyanúgy síkba, vagyis ellipszissé kopik, mint minden más 0,5-ös ceruza, és csak többszöri lenyomás után jut el odáig, hogy az ellipszis éle forduljon a papír felé. Ilyen tapasztalatom még nincs, de úgy gondolom, zsebszösz, vagy más poros, párás szennyeződés sem tesz neki jót, és mivel a csövét sem lehet behúzni, ez tényleg otthoni-irodai munkára való, ahol vigyázni lehet rá.
Tehát ha a megfelelő helyen a megfelelő célra akarjuk használni, akkor maximális csillag-számot érdemel, nálam a design további csillagokat is, de mivel én viszem magammal az irodámat, és néha komolyan kapnak a felszereléseim, akkor sem ez kerül majd a táskámba, amikor már kicsomagoltam a fa alól.
Talán ha egyszer úgy kezdem el feldolgozni az elképzelhetetlen mennyiségű fotóimat és hangfelvételeimet, hogy jegyzetelek is hozzá, na akkor jön el az ideje a Kuru-Togának. Már ha az az idő egyáltalán eljön valaha.
Pirexnél volt elvileg, de nem igazán volt nagy a választék... Külföldről egy tucat színben lehet kapni és választhatsz F-es hegyet is.
Eu-ban 'MR' néven fut egyébként és sima international konverter ill. patron megy bele. Usa-ban Metropolitan-ként megy és Pilot konverter ill. patron kell bele. Ezekhez jár egy tintazsákos, hivatalosan 'tisztító konverter' is a dobozban. Japánban ugyan ezt Coccoon-nak nevezik, ami más színekben kapható.
Köszönöm. Akkor mindenképpen veszek egyet és kipróbálom. :)
Én eredetileg arra gondoltam, hogy külföldről rendelek, mert neten a hazai honlapokon nem láttam, hogy lenne. Vagy tudsz olyan boltról, ahol lehet venni?
Végre megérkezett a J.Herbin Emerald of Chivor!!! Kicsit tovább tartott, mint előre gondoltam. Nem is illene panaszkodnom igazából, mert még megjelenés előtt kaptam mintát belőle :D
Én is bátran ajánlanám! Testvéremnek vettem egyet és véleményem szerint tényleg megéri az árát. Ha magasan szoktad fogni a tollakat, akkor lehet, hogy zavarni fog az ugrás a fekete "grip section" felett. A legtöbb esetben nem probléma, de érdemes megemlíteni.
Én igen. Nagyon jó kis toll, alap de mégis egyben van. Írni jó, egyből indul, a fine nagyon szép vékony, egyseges vonallal bír nálam. Japáni minőség olcsón.
érdeklődnék, hogy esetleg használ-e valaki Pilot metropolitan tollat és ha igen, akkor mi a véleménye róla. Néztem videót és cikket, hogy milyen és megtetszett. De kíváncsi lennék, hogy mik a tapasztalatok azok körében, akiknek van ilyen.
Az MKVM-ben én is voltam már! Egyébként is érdekes kiállítások vannak . (Egyik tervezési feladatunk volt egyetemen nem rég az átalakítása)
Pirexben töltőtollat mondjuk még nem vettem, csak füzeteket.
Ami azt illeti, Pilot tollak elég drágák, de a Lamy-k jó áron vannak!
Szerencsés vagy a Tollak Boltjával! ;)
A legtöbb magyar tollgyártó nagyjából a második világháborúig működött. Utána volt, aki csak javítással foglalkozott, de sajnos azok sem voltak hosszú életűek. Mai magyar tollról nem én tudok (sajnos). A régi darabokat is nagyon vadászni kell.
Meg kellene tanulnom esztergálni és belevágnék a tollkészítésbe! Haha! De komolyan...
Bocsi a késő válaszért, teljesen elfeledkeztem erről az oldalról... Nagyon szépen köszönöm a sok választ!
Nekem is a kedvenc boltom a Tollak Boltja, csak egy pár utcányira van tőlem. :) Mindig nagyon segítőkészek és kedvesek az eladók, ráadásul értenek is a tollakhoz. Ezek sajnos nem mondhatóak el a Pirex-ről...
Köszönöm a sok toll ajánlást, sajnos így egy 15 éves zsebpénzéből nem nagyon telik M200-asra, Parker 51-esre.
Szintén köszönöm a K100-as felajánlását, de vissza kell, hogy utasítsam, mivel 3500 Ft-ért tudok venni egy fehéret, ami jobban illik a fehér M100-asomhoz.
Egyébként ha már említették a Közlekedési Múzeumot, akkor én is szeretném mondani a Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeumot. Itt az egyik teremben be van rendezve egy 30-as évekbeli írószer bolt, tele Montblanc-nal! A dolgozók is nagyon segítőkészek, mégegyszer visszamentem egy kis kutatómunkáért, és előszedtek nekem korabeli katalógusokat, árjegyzékeket. Néhányat lemásoltam, ha valakit érdekel, szívesen bescannelem őket.
Ezen a lapon a legfelül olvasható vélemény felsőfokban beszél erről az írószerről, csak egyetlen dolog miatt nem ad neki maximális számú csillagot: a ceruza szárának felső része műanyagból van, és a klipszet nem találja elég "high tech"-nek. Szerintem ez a hozzászóló még nem értett meg eleget abból a hozzáállásból, amit annyira irigylek a japánoktól, amit annyi irodaszerükben (is) megtalálok*.
Azt a kényes egyensúlyt keresik, és többnyire meg is találják, hogy a dolgokból mi a nagyon fontos, és mi a kevésbé fontos. Ahová nem kell a sok anyag és az aprólékos kidolgozás, oda szerintem direkt nem pazarolnak az értékes munkájukból és a még értékesebb alapanyagokból, amiből a szigeten kevés van. Motoros fórumokban rendszeres lehúzást kapnak a kisebb köbcentis japán motorok (pl. Inazuma 250), mert látszik a hegesztés, mert olyan amilyen. Én ezt érteni vélem, ahogy érteni vélem a Higonokami kések tökéletes élét, és a nyers, kovácsolt pengefokát. Ennek a ceruzának szerintem pont jó egyensúlyt ad a kétféle anyag (alul gondosan esztergált és bordázott alumínium, kis ablakkal a forgást jelző emblémás korongnak, alatta a krómozott csúcs egy gumi o-gyűrűvel (ennek biztos valami befogónál lenne szerepe), alul megadja a súlyt és a funkciót, felül pedig könnyű és egyszerű, nagyon jó a súlyelosztása. A kétféle anyagról, kétféle kidolgozásról azt a hasonlatot hoznám, hogy a lábszárunk, és a fülcimpánk anyaga és szerkezete sem azonos, mások a követelmények. Itt a művészet a különféle megoldások összeillesztése, amit ugye az emberi test tökéletesen old meg, ez a Kuru Toga pedig csak próbál tenni egy lépést afelé, hogy nem kell egyenszilárdságúnak lennie annak, ami nem azonos feladatot kap. Ezek az emberek még odáig is elmerészkedtek, hogy a 0,5-ös hegy nem homogén anyagból van, a keménység a köpeny felé csökken...
Egy megjegyzésem lenne: ez a ceruza nem az, amit ütni-vágni vinnék magammal a táskámban. Pont a súlya miatt a rendkívül finoman kidolgozott, és vissza nem húzható hegy ki van téve a környezet ütéseinek. Szóval ütömvágom hordozhatónak továbbra is a Faber Castell TK Fine 9715 a nyerő az egyedi cső-megoldásával, ami írás közben ugyan nem csúszik be, de szállításhoz teljesen eltüntethető.
*Szorosan nem tartozik az írószerek közé, mégis a Kuru Toga kapcsán említést érdemelnek a japán Max tűzőgépek és clip applikátorok. A Max Flat Clinch tűzőgépekhez speciális kapocs tartozik, ami meg van fenve, hogy ne átüsse, hanem finoman átvágja a papírt. A tűzőgépben egy speciális mechanika gondoskodik arról, hogy a papíron átlőtt kapocs-szár egyenesen, a levegőben tudjon tovább haladni, miközben a papírköteget a kapocsnál egy satu összepréseli. Mikor a kapocs már teljesen átment, és a papírköteget felpréselte a kapocs átkötő egyeneséhez, akkor jönnek az alsó kalapácsok, hogy a szárakat egyenesen hagyva, azokat derékszögben, szorosan felkalapálják. Sok ilyen papírköteget egymásra téve is lapos marad a kupac, nem fog felpúposodni a kapcsolnál. Ilyen szerkezetből nekem van átlátszó is, hogy lehessen látni az egész folyamatot, ami a teljesen mechanikus tűzőgép belsejében zajlik. Az első ilyen tűzőgépemet 1993 környékén vettem, és húszezer tűzésen biztosan túl van már, sose hibázott. Van olyan Max-om is, ahol a külső házban a belső kapcsolószerkezetet el lehet forgatni, hogy a félbe hajtott lapokat füzetté kapcsolhassuk.
Aki esetleg nem járt még ott, annak ajánlom a szentendrei HÉV végállomásnál lévő tömegközlekedési múzeumot. Aki járt ott, annak is, újra és újra.
Ebben a múzeumban nemcsak nagyszerű régi járműveket lehet látni, de nagyon sok kordokumentumot is. Már több éve, hogy ott jártam, de a retinámra égett, olyan mély nyomot hagyott az egyik, több mint egy évszázaddal ezelőtti forgalmista naplója. Az előre nyomtatott lapokra szabad kézzel, töltőtollal írt, mai szemmel hihetetlenül szép, rendezett, kiművelt, de nem kimódolt kézírással, hibátlanul. Szóval Szentendre több okból is a tollak, ceruzák rajongóinak kedvelt helye, de aki teheti, nézzen be ebbe a múzeumba, már csak a kézírásos emlékek miatt is. Egyébként a múzeum ettől függetlenül is nagyszerű, úgyhogy az írószerek iránt kevésbé fogékony családtagokat is lehet vinni.
Én a reddit-et nem nagyon ismerem. Én a Fountain Pen Network-t és az azonos nevű facebook csoportot látogatom, meg még az instagram-ot. Sajnos a neten is aktív magyarokból nem túl sok van, de ez már csak ilyen.
Egyébként az a storm trooper egy nagyon szép kis jószág!
Pesten még a Pirex boltok is ajánlottak szerintem. Ha szerencséd van a Müller drogériákban is lehet találni jó dolgokat (Clairefointaine, Lamy Joy, Lamy üveges tinta).
Remek, jó irányt vett az ízlésed és az igényességed.
Sőt, ez a vonal nemcsak kifelé mutatja az önmagára igényes embert, hanem befelé is nagyszerű, mivel minden pillanat, amikor egy-egy jóféle íróeszközt kapsz fel az egyébként mindenki számára köznapi dolog céljából, azazhogy leírj valamit, nos olyankor a kedvenc kézbevétele egy igazán kellemes bizsergető érzéssel tud eltölteni a pillanat tört részéig.
Erős függőséget tud későbbre okozni, rá lehet szokni, mint a drogra, vagy az alkoholra - de ez legalább nem káros.
És, hát a Pelikan M100-as az egyik legjobb beszoktató ebbe a kórságba! (Habár az M200 egy kicsit még jobb kezdőrúgásként.;)
De, ha már a 100-ast említetted: nem akarsz hozzá egy fekete testű golyóstollat is a szériából, amolyan készlet-párjaként? (Akad egy, ami épp eladó, jelképes összegért, teljes felszereltségével.)
Ja és még egy fontos lépés, ami sokaknak szinte kihagyhatatlan a következőkben: Parker 51-es, vagy 61-es, esetleg egy P21-es!
Idén kezdtem el foglalozni a töltőtollakkal, egy Preppy-vel kezdetem. Mára már bele is őrültem ebbe a hobbiba. Általában a reddit.com/r/fountainpens-t bújom, de ma meg találtam ezt a fórumot is, és meglepődtem, hogy milyen aktív. Nagyon örülök, hogy más magyarok is vannak a hobbiban.
6 tollam van, ezek közül a "legritkább" ami van az egy fekte-fehér Pelikan M100-as, meg van egy Noodler's Nib Creaper. Tintákból főleg a Diamine szerettem, nem kicsit az áruk miatt.
Milyen tanácsokat/trükköket/tippeket tudotok mondani egy budapestinek?
Mindössze a mintázatában, a gravírozásában és persze az árában (amit én a linkelt hirdetés töredékénél, mindössze 8.500,- Ft-ban húztam meg) tér el a képeken láthatótól...
(Hamarosan közzéteszek a gazdát kereső darabról készült saját képeket is.)
Akkorhát a következő, gazdát kereső írószer-ajánlatom egy töltőceruza lesz! (Még, ha nem is 5,6-os.;)
Egy Caran d'Ache. Egy ezüst testű. Egy olyan, ami a mai Ecridor Retro típus-sorozat eredetije lehetett és aminek a mechanikája hasonló megoldású, mint az említett 2 mm-eseké, de ebbe ~1,5-ös való.
Ezek az 5.6 mm-es tartók engem a középiskolai tanárom kréta tartójára emlékeztetnek. Bár lényegében azok is, csak a tábla kréta talán vastagabb. Sokáig nem is találkoztam ilyenekkel, amíg legutóbb az épülettervezés tanárom használt hasonlót konzultáció során. Nekem a 2.0 bőven elég, de flipchartos prezentáláshoz nyilván elég sovány lenne...Szó szerint....Persze prezentációhoz eleve sok mindent másképp kell csinálni.
5,6os tartókat láttam nem rég online. A fém Koh-I-Noor nem is volt olyan drága, olyan 4e Ft alatt kicsivel. A Kaweco egy nagyon jól eltalált design! Mondjuk pont emiatt rövidebb is, mint a legtöbb beleillő grafit bél. Még mikor a 2mm körüli ceruzák között válogattam, sokáig képben volt a Kaweco a design miatt, de a Rotring 600 szériával való tapasztalatok után a Rapid Pro-nál kötöttem ki.
A grafit vadászat nálam is megvolt. Akkor én csak kemény hegyeket találtam. Van H, HB, de a legjobb egy 2B-s lett volna. Most, hogy belegondolok, még mindig nem vettem...Talán emiatt is szorultak kicsit háttérbe a vékonyabb mechanikus ceruzáim mellett.
Progresso grafitom nekem sokszor volt még általános iskolában -a színesekkel nem is találkoztam eddig. Szerettem is nagyon, de a 'rotringok' azt is leváltották. Most meg ezeket váltották le lényegében a töltőtollak....Ha csak lehet azokat használom. Vagy még akvarell ceruzákat és egy Pentel Aquash ecsetet, ha kell egy kis szín is.
Rajzszenet velem is vetettek anno. Még mindig itt van a fiókban. Nem is használtuk. Egyszer próbáltam ki csak a magam szórakoztatására, de annyi is volt.
Ez a sok egyéb holmi része volt, amit megvetettek velünk, aztán elő sem vettük....
A Koh-I-Noor hegyeket többnyire Gioconda néven árulják, 12cm hosszúak. A Kaweco befogóba ez a hossz nem fér bele, sajnos el kell törni, de a vastagság pont megfelel. A Gioconda hegyek csomagolása egységes, tehát grafit, szén, színes vagy metál hegy, mind egyforma műanyag dobozban és azt borító papír borításban van, semmiben nem különbözik a termék csomagolás, csak a doboz hátoldalán van egy nyomtatott cetli, az mondja meg, hogy mit rejt a doboz. A csomagoláson van egy ablak, szépen látszik egy rövid darab a csomagolásonként 5 db hegyből, de a látványból nem biztos, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy rajzszén, 4B-s grafit, 6B-s grafit, vagy valami más van benne. A színes persze látszik.
Az Auchan most az iskolaszer akcióval forgalmazza a Gioconda rajzszenet, bár nem értem, mire gondolt a költő, miért pont ezt forgalmazzák, és kinek szánják. Ahhoz, hogy szabad kézbe fogva használja valaki, szerintem ez túl vékony, és azonnal összefogja a művész kezét. Ezt a méretet kifejezetten a hozzá való Versatilhoz találták ki, de egyrészt kapni sem lehet, másrészt ha lehetne, a húszezer forintos árával nem biztos, hogy a kisiskolások kezdőcsomagjában boldogan vásárolnák a szülők.
Nálam a fehértábla-tollakkal volt probléma, nem tudtam letörölni a tábláról a tollak nyomát. Bár olyan mobiltelefonom van, amire nyomásérzékeny tollal lehet írni, és projektorra is ki lehet küldeni a képet, mégis a szakmai megbeszéléseken a vázlatokat még mindig fali táblákra vázoljuk. A fehértábla helyett tehát jött a flipchart papír és a tekercspapír, de vajon mivel lehet arra úgy írni, hogy a társaság is jól lássa. Az alkoholos toll átüt, meg különben sem szeretem ilyen célra. Így jöttek képbe a vastag grafitok, szenek és színesek.
Az első ceruza KaWeCo lett. Ez a márka közel áll a szívemhez, mert az őseimmel való kapcsolatomat valahogy a tárgyi emlékek segítik, motiválják, és egy régesrégi KaWeCo készlet, illetve az abból maradt egyetlen darab fontos számomra, így követtem a márka újraéledését is. Ahogy elkezdték újra gyártani a KaWeCo-t, eleinte olcsó darabokat készítettek, és azok a régi gyár legsikeresebb darabjait, a KaWeCo Sportot idézték. Ezek a normál írótollaknál, ceruzáknál rövidebb, zsebbe tehető darabok voltak. Rögtön lett is magyar forgalmazója, de rosszabbra fordult a gazdasági helyzet, és nehéz napok jöttek a tollboltokra, így a KaWeCo forgalmazásával is leállt az eredeti forgalmazó. A korai készletből vettem, erősen leértékelt áron egy 5,6-os ceruzát, és ez is rövidebb a szokásos cerkáknál, viszont jó vastag.
A következő beszerzés a töltény volt: Koh-i-noor mesterséges rajzszén, 5,6-os kivitelben. Nagyon jó, nagyon látszik a papíron, de irodában kicsit problémás: egyrészt hullik, másrészt kenődik, ha hozzáérünk. Következő keresés tehát a grafit volt. Ebben a vastagságban a kemény anyag nem nagyon működne, grafitból tehát a 4B, 6B ami számításba jöhet, ez már se nem hullik, se nem kenődik annyira, mint a szén, de természetesen nem is annyira erős vizuálisan.
A következő további befogók keresése volt. Dobtam egy hátast, mikor rájöttem, hogy a fekete-krém színű Versatil ebben a méretben 20 ezer Ft felett kezdődik, és még kapni sem lehet. Itt is a maradék készletek felkutatásával folytattam, lett belőle háromszögletű profillal készült műanyag Versatil, valamint régebbi eresztésből eloxált alumínium Versatil.
Végül úgy gondolom, sikerült egy olyan alapkészletet összehoznom, amivel már tudok flipchart méretben jól látható vázlatokat készíteni. Találtam 5,6-os méretben színes hegyeket is (korlátozott színválasztékban), de annyira drága lett volna több befogót venni, hogy inkább vettem egy Progresso készletet. A vázlatok nagy része úgyis feketével készül, a színes kiemelésekhez pedig jó lesz a fa nélküli vastag színes ceruza.
Új kategóriával bővült az írószer-gyűjteményem. Sose gondoltam, hogy valaha is idáig jutok. Volt, amikor műszaki csőtollal írtam, 0,35 volt a kedvencem, de használtam 0,1-est is. Golyóstollból a Parker XF volt a kedvencem, műszaki rosttollakból is a legvékonyabbakat kedveltem.
Ehhez képest új kedvenceim az 5,6 mm-es mechanikus ceruzák, és a Progresso.
Igen, a Tamitio az! Nem rémlett a neve...Én sem látok sok különbséget közöttük, az az igazság. A Classic egy nagyon szép toll, de nekem az Intuition valahogy jobban tetszik. Előbbi mondjuk elegánsabb a fém fogó résszel.
Az e-motion egy érdekes design! Abból nekem is talán a teljesen fekete lenne a zsánerem.
#6795 zaqrack Örülök neki! ;) Köszönöm az ajánlatot! Úgy néz ki sajnos hogy, a "madarak" most kimerítik a büdzsét :P
Úgy látom akkor van bőven átfedés a kedvelt tollaink között :)
Időközben megérkezett a narancs Al-Star és egyelőre nagyon tetszik, most egyelőre ez a mindennapos tollam.
Van egy pár éve ajándékba kapott famintás Faber-Castell Ambition Coconut-om, EF heggyel. Szépen ír, de a toll nagyon nem az én stílusom, emiatt nem is használom szívesen. Szívesen cserélném másra, ha esetleg előrehoznád a beszerzést :)
"Sőt most láttam, hogy van GvFC-nek is egy újabb "olcsóbb" tolla, ami az Ambition modellhez nagyon hasonló. Az sem tűnik egy rossz darabnak, de tényleg csak GvFC viszonylatban számít olcsónak. Na és abban is csak acél hegy van."
Melyikre gondolsz? A Tamitio-ra? Szerintem a kupak és a hegy alakján kívül konkrétan ugyanaz mint az Ambition, csak drágább. :) De ez magánvélemény. Főleg, hogy az Ambition anyagai szebbek, szóval a Tamitio esetén csak azt a két kis szót kell megfizetni a név elején.
Én a Classicra esküszöm a GvFC esetén, és az Ambitionra az alsó készletből. Meg az e-Motion Pure Black is helyes, de olyanom még nincs. Nem baj, idővel lesz.
Persze, tisztában vagyok vele, hogy ugyan azokat a hegyeket használjak. Azért köszönöm ;)
Én sokszor (viszonylag) emlegettem a FC tollakat, mikor első/olcsóbb tollat keresett valaki. Jómagam is egy Basic/Loom modellen gondolkodom egyenlőre, de mivel nem veszek minden héten tollat, ezért lehet, hogy inkább egyből megugranám az Ondoro-t. De persze ez nem holnap lesz. Sőt most láttam, hogy van GvFC-nek is egy újabb "olcsóbb" tolla, ami az Ambition modellhez nagyon hasonló. Az sem tűnik egy rossz darabnak, de tényleg csak GvFC viszonylatban számít olcsónak. Na és abban is csak acél hegy van. Az álmom egy Intuition Platino lenne, de az €600...Akkor meg már ott vannak az olasz csodák, mint az Omas.
Végigolvastam a teljes topikot, és már éppen kérdezni akartam, hogy miért van ez a nagy agyonhallgatás a Faber-Castellek körül. Néha megemlíti valaki (mindig ugyanaz az ember) és utána látványosan semmi reakció.
A normaál vonal töltőtollairól szólva, valahol azt olvastam, hogy láthatólag ugyanaz a hegy van mindben. Így ha csak kipróbálni akarod akkor nem biztos, hogy jó a választásod. Az Ondoro smoked oak a harmadik legdrágább a 165 dolláros listaárával, míg a Basic vagy a Loom sorozat bármelyik tagja ugyanúgy ír negyedárért (40$).
Persze más a ház kidolgozási minősége meg a felhasznált anyagok. De ha azok fontosak számodra akkor úgyis a Graf von Faber-Castell ből kell választanod - igaz azok már nem acélhegyűek.
A Vanishing Point nekem is nagy kedvencem! Nekem egy Blue Carbonesque van EF heggyel. Eredetileg egy medium hegy volt benne, de sikerült elcserélnem. Egyedül az nem tetszik benne, hogy a konverter nem túl nagy kapacitású, de ezzel a heggyel persze teljesen vállalható. A Raden engem minden tollon nagyon megfog! Szerencsére nem fenyeget a veszély, hogy be tudjak ruházni bármelyikre is. Volt/van egy (azt hiszem) szitakötős Raden Namiki toll, ami nagyon tetszik, de persze ott vannak a Nakaya, Danitrio csodák is. A VP Raden-ek közül nekem az első, apró szemcsés tetszik leginkább, de ahogy most kijött a két nyír borítású, lehet inkább abból a sötétebbre tenném a voksomat az új stub heggyel.
A Sterling Dragon egy gyönyörűség tényleg! Egy Binder CI heggyel pedig pláne! Gratulálok hozzá! 1911-em volt EF heggyel, de pár éve megváltam tőle. Akkor nem igazán jött be nekem, pedig többször járt nibmeister-nél. Úgy gondolom, hogy ma már sokkal jobban értékelném, szóval kicsit bánom, hogy eladtam.
A narancs Al-star-al én is szemeztem! Nagyon eltalálták! A Charcoal Safarit nagyon szeretem. Most egy 1.5-ös hegy van rajta és nagyon élvezem :D
Nálam inkább az a helyzet, hogy töltőtollon kívül nem nagyon veszek más írószert. Talán mechanikus ceruzát...Abból az utolsó egy Pilot S20 volt. Az valami gyönyörű! Részben emiatt is tetszik annyira az új Vanishing Point. Amit most még ki akarok próbálni, azok a Faber-Castell töltőtollak. Csupa jókat írnak az acél hegyeikről. Az Ondoro Oak egy nagyon kellemesnek ígérkező alany lenne. De most még várok egy Pelikan M805 Stresemannt, amit ki kell még csengetni, szóval ezek nem ma lesznek :D
nehéz nem találkozni vele, sokkal fontosabb szerepet kap az írás (még...) mint nálunk, hiszen ha az ország két végéből találkozik két kínai, lehet csak írásban értik megy egymást, szóban nem, annyira más nyelvjárást beszélnek, az írás meg ugye egységes. Meg ugye nem 2-3 éven keresztül tanulnak írni az iskolában, hanem 8-10 és szorgosan másolgatják otthon a karaktereket (nekem is van pár füzetnyi, bár már sajnos sokat felejtettem, nem tudok rendesen folyékonyan írni... :))
A napi kézírásban a vonalvastagságnak nincs szerepe. A vonások sorrendjének annál inkább, illetve sok esetben pontosnak kell lenni, nagyon nem mindegy két vonás keresztezi egymást vagy csak érinti. így aztán azzal írnak ami a kezükbe esik, de az íráskultúra vissza-visszaköszön, például cég alapításakor a leadott papírokat csak töltőtollal aláírva fogadják el, illetve sok más hivatalos iratnál is kötelező a töltőtoll használata, így gondolom mindenkinek van egy valahol a fiókban.
Mivel egy karakter a legtöbb ember kézírásában inkább 6x6 - 8x8 mm körüli négyzetet tölt ki, adott esetben akár 17-18 vonással, ezért persze a vékony hegyű tollak a népszerűek akármilyen is a toll, 0.5 fölött nem nagyon jellemző semmi, legfeljebb gyerekeknek tanuláshoz.
A kalligráfia megint más téma, ehhez leginkább ecsetet használnak. Fantasztikus nézi, ahogy a parkokban a kalligráfusok és lelkes amatőrük a hatalmas méteres ecsetekkel, festéknek vizet használva írnak verseket, meséket a földre. Az iskolában is kötelező, már egészen kicsi korban. Itt már nagyon nem mindegy, hogyan és merre vékonyodnak-vastagodnak a vonások, helyi boltokban láttam az ecseteken kívül kalligráfiához használt töltőtollakat is, de ez kb. ugyanolyan mint amit itthon is kapni erre a célra.
---
A kuru togánál tényleg van valami minimális kotyogás, de nem zavaró. Amikor írsz akkor nem mozog többet mint egy sima "rotring", amikor felemeled akkor meg a rugó léptet egyet. Amikor visszarakod a papírra a hegyet akkor rá kell nyomni enyhén de hát melyik ceruzát nem kell, ez csak töltőtoll után használva furcsa :)
a legnagyobb kedvenc talán a Pilot Vanishing Point, praktikus, kényelmes, hordozható, imádom. Kipróbálnám a decimo változatot is, mert egy picit nehéznek találom csak mostanában nagyon drága lett. Nekem egy gun metal gray színű van, de egy Minamo Raden díszítésűt egyszer nagyon beszereznék, szerintem gyönyörű.
Szerencsésnek mondhatom magam egy Namiki Sterling Dragon tulajdonosaként. Szerencsétlennek is mert az eredeti eladó nem a kért heggyel küldte (F helyett M) aztán egy évre rá le is ejtettem és elgörbült, aminek az lett a vége, hogy elküldtem az akkot még aktív Richard Bindernek, aki amellett hogy kiegyenesítette a hegyét, testre is szabta nekem cusrive italic-ra csiszolva, így igazán egyedi lett az írásképe, szeretem, de ez inkább egy alkalmi toll, mint mindennapokban használható.
Próbáltam egyszer egy Sailot 1911-et EF heggyel, elképesztően simán siklott. Nagyon tetszett és ez is rajta van a bakancslistámon.
A nem töltőtoll kategóriában Kínában a Muji nevű boltban (Japán IKEA kb.) lehetett kapni nagyon egyszerű zselés tollakat, de valami elképesztő minőségben és színekben. Ott ezekre voltam rákattanva, 600Ft/db körüli áron (made in Japan) nem volt párja.
Nem japán vonalon a Lamy-vel kacérkodok egy ideje, évek óta nem vettem töltőtollat, most egy réznarancs EF-es Al-Star úton van, és már nagyon várom, hogy ideérjen :)
nekem egyszer a svejcibicskam csipesze esett be az ulesek koze az autoban. fel napig kerestem. aztan neha mikor eszembe jutott keresgeltem. sosem lett meg. majd 2 evvel kesobb eccer csak ott volt a szonyegen...
Osztozok örömödben. Bár egy másik topikba tartozik (a bicskásba), életem első pirosbicskája, még a hetvenes évek elején kaptam, mikor még nem volt olyan a boltokban, háromszor tűnt el. Először egy évet töltött egy komposztgödörben, átforgatáskor találtam meg. A kispenge egy parányi folton megmattult, más baja nem lett. Aztán később egy évet eltöltött egy Zsiguli hátsó ülőlapja és háttámlája közti résben, ahonnan eladás előtt került elő, majd hosszas boldog használat után még egy évet eltöltött egy ronda táska bélésébe esve, egy költözés alkalmából. Végül további örömteli használat után ellopták.
Kívánom, hogy a Fisherednek kevésbé kalandos legyen a további élete. :-)
Képzeljétek, közel egy év után az eladandó autónk hátsó ülésén kipakoláskor megtaláltam az elveszettnek hitt Fisher Space Pen-t! Apróság (szó szerint), de nekem ez most nagy öröm. :-)
Szia, én egyszer készítettem egy prospektust, aminek kínai verziójára is szükség volt, és egy magyar embert találtam Pekingben, aki tudott segíteni. Valahogy az a benyomásom volt, hogy elég profik, és az időeltolódás miatt másnapra meg is volt. Bíztam bennük, de azért elvittem az anyagot az Ázsia Centerben kínai lapot kiadó szerkesztőségbe, ahol dobtak egy hátast a minőségétől: ők nem vállalták volna be. Szóval az akkor profi módon működött, de nyilván más a reklámokkal és BIX-szel súlyosbított magyar fórumokat nyitogatni, mint emailt cserélni.
Örülök, hogy jelentkeztél, Kína az írás tekintetében egy egészen más világ, csodálattal nézek azokra, akik tudnak, és még nagyobb csodálattal azokra, akik szépen tudnak kínai nyelve(ke)n írni. Vajon volt tapasztalatod - találkozásod a kínai írással és annak eszközeivel? Ha igen, örömmel olvasnék némi élménybeszámolót. Például ha jól tudom, a hagyományos kínai írásnál a vonalvastagságnak komoly szerepe van, mit használ az, aki kézzel ír kínaiul? Tudják használni az egyen-vonalvastagságra kigyúrt írószereket, vagy valami mást használnak?
A forgóhegyes tapasztalatokat köszönöm szépen. Nem volt még ilyen a kezemben, csak ámulva nézem róla a filmet, és közben az jár a fejemben, hogy az a fel-le kotyogás, ami a működtetéséhez kell, nem zavaró-e írás közben.
Szabad megkérdezni, mik a kedvenc Japán tollak? Ott azért kicsit nagyobb a választék. Én imádom a Pilot Custom Heritage 912-t a Posting heggyel például :P
én használtam 0.5 heggyel, szerettem nagyon, igazán jó megoldás a forgó hegy, működik is rendesen, szép éles vonalat húz még a 0.5-ös betét is. A 0.3 talán már túl vékony is napi használatra, de legalábbis nem mindegy milyen papíron használod.
Egyúttal üdv újra mindenkinek, utoljára 2008-2009 körül voltam itt aktív Zak Mc Kracken nick alatt. A töltőtollak iránti rajongásom nem múlt el csak jó darabig Kínában éltünk és ott elcsábítottak a fillérekért beszerezhető olcsóbb de kitűnő japán írószerek + katasztrofális volt az internet így nem nagyon jártam ide.
Most hazaköltöztünk és egyre gyakrabban előkerülnek a kedvenc (szintén javarészt japán) töltőtollaim újra, szóval megint itt a helyem .)
A félretett kis összegeiteket őrizgessétek még egy kicsit, merthogy jó helyre kerülhet ...
... ugyanis az idei ősz folyamán, várhatóan heti/kétheti rendszerességgel fel fogok kínálni Nektek néhány jóféle íróeszközt megvételre!
Igyekszem jól lefotózni és bemutatni ezeket a töltőtollakat, ceruzákat, golyóstollakat, majd egy-egy olyan árat képezni rájuk, ami önmagában is a megvételére csábító lehet, de a külhoni másodpiaci árakhoz képest kifejezetten szerényebbnek kell, hogy legyen.
Remélem, ez a lehetőség elnyeri majd a tetszéseteket és sokatokat a majdani kedvenc íróeszközéhez segíthetem hozzá!
Néztem én is, nagyon örülök, hogy rákaptak ők is erre a dologra :) Szinte mindegyik szín csábítóan néz ki, jól eltalálták őket... talán a shimmering seas tetszik a legjobban, meg a brandy dazzle.
Nem tudom ki mennyire ismeri a J.Herbin 1670 tinta szériáját, amelyből most jelent meg a negyedik (Emerald of Chivor). Ezek ugye az apró arany részecskéktől ismertek legfőképp. Na, most a Diamine bejelentette, hogy októberben kihozza az Ő hasonló szériáját. Egyből 10 különböző színnel! Ráadásul nem csak arany részecskékkel, hanem ezüsttel is! Szerintem roppant érdekes, és kíváncsi is leszek rájuk! 50ml-es üvegekben fognak jönni (szóval több mint valószínű, hogy a 150. évfordulóshoz hasonlóban, de ez majd még kiderül).
A Fountain Pen Network-n már vannak fent review-k, szóval lehet ámuldozni. Én szerintem 2-3 színt ki fogok próbálni. Ahogy nézem egyik sem lesz olyan egyedi, mint a J.Herbin Emerald of Chivor, de az van akinek már eleve "sok". Utóbbiból várok egy üveggel jelenleg, de lehet lesz belőle +1. Szerencsére a minta, amit kaptam még kitart valameddig a tollakban. (itthon csak jövőre lesz a Tollak Boltjában, de valószínűleg a Diamine széria is csak akkor tájt ér majd ide).
Megmondom őszintén, hogy nem néztem a Safari itthoni árát :P Tengeren túlon $29 körül van mindkettő. Az Eco az EU-ban olyan €35-ba fáj, a Lamy meg kb €25-be konverterrel együtt, szóval igen.... A TWSBI drágább lesz, viszont ilyen ár szinten nem igen van más szivattyús toll, hacsak nem a Mini házon belül. Persze a szivattyú van akinek nem szempont, sőt.
maczko52 Én rajzolni leginkább vékony hegyekkel szeretek, ezért is vettem a Platinum Preppy 0.2-t, de a Pilot 912-t is sokszor használom erre. A Safarin sokáig F hegy volt, azt is nagyon szerettem. A TWSBI-n nekem 1.1 van, de szinte mindig fel van töltve. Én volt mikor jegyzetelni is ezt használtam. Egyébként, amiket preferálok azok az EF hegyek, vagy pedig a széles 1.1, 1.5. Minden, ami ezek között van, inkább csiszoltatva/stub-ként szeretem...
Azért azt ne felejtsük el, hogy a Safari furcsa kuriózumként itthon olcsóbb, ötezer pénzből megvan. A várható kiskeres felárral együtt az ECO simán kerül majd egy tízesbe, szóval nem biztos, hogy a Lamy a jó összehasonlítási alap. Ettől függetlenül, a képek alapján több mint korrekt ajánlatnak tűnik, árában nemigen akad hasonló tudású vetélytársa. A mérete és a formája kimondottan szimpatikus, és a kupakot sem rondították el azzal az ormótlan emblémával. Igazából ez az első TWSBI, amelyik szőröstül-bőröstül tetszik, meglenne a helye a tolltartómban.
Sok töltőtollam között az egyik kedvencem a TWSBI 580-as (Clear) B heggyel. Nagyon jó vele írni és rajzolni is. Mondhatom jobban szeretem, mint a Sailor Sapporót vagy a Pelikánok többségét. Rajzolni még a Lamy Safarikkal is szeretek, jobbak erre a célra, mint a Rotring Artpen.
A teljesen átlátszóról nem is tudtam! Nem szoktak túl gyorsan kijönni az új szín variánsokkal...meglátjuk ez mikor kerül forgalomba. Nekem az 580 nagyon bejött az 1,1-es heggyel. Ez mondjuk eggyel nagyobb méretű hegy, mint az Eco/Mini.
Egy ilyet mindenképp szeretnék. Régóta szerettem volna már valami TWSBI-t, ez pedig tökéletes számomra. Azt nem értem, hogy miért csak fekete-fehérben hozták ki, aztán pár napra facebookra kirakják, hogy van teljesen átlátszó is, kéne? Persze hogy az kéne :) szóval ezt még ki kell várnom. A kérdés már csak az, hogy EF vagy 1.1 legyen...
Aki keres esetleg belépő szintű töltőtollat mostanában, az mindenképp vegye figyelembe az új 'TWSBI Eco'-t! Árban ott van (USD29), mint a Lamy Safari, de ez szivattyús! Nem mellesleg teljesen szét lehet kapni ha szükség van rá. A hegy ugyan az, mint a TWSBI Mini-ben is van. Én is gondolkodtam rajta, de úgy döntöttem van most elég tollam :D Itthon nem tudom mikor lehet majd kapni, de előbb-utóbb szerintem azért megérkezik a Tollak Boltjába ez is.
Én Tesco-ban vettem top-2000 keményfedeles füzeteket, bár már nem most. A lapok elég vékonyak, szóval látszik, hogy írtál a másik oldalra, de meglepő módon csak ritkán üt át rajta tinta és nem is szőrösödnek a betűk. Most a nagy iskolakezdési lázban lehet nagyobb választék lesz mindenfelé. Auchan-ban vettem már saját márkás füzetnek álcázott Clairefontaine spirál füzetet. Francia és 90g-os papír van benne.
"...eleve az a sztereotípia pecsételte meg, hogy ezek női tollak. Pedig a mini tollak 30-as évekig visszavezethető divatja pont nem nő-specifikus..."
Jó meglátás!
Ez lett a sorsa a Parker Compact Jotter-eknek is.
(Ha tetszenek a mini-tollak, akkor ez egy kötelezően beszerzendő és használandó darab!)
Ugyan nem illik más Topictársunk tollával, illetve írásával ékeskednem, de ez azért némileg hozzám is kötődik, így aztán szívesen felhívom a figyelmed erre a blogbejegyzésre:
Szinte mindenki ismeri a híres Parker Jotter golyóstollat, azonban kevesen vannak tisztában vele, hogy milyen komoly történelme is van. Ennek a cikksorozatnak a célja, hogy áttekintse a toll megjelenésének történetét, és sorra vegye a fontosabb változásokat a típus életében[...] Bővebben!Tovább »
Különlegessége miatt, és mert rajongok a mini tollakért, én is régóta szeretnék egy Mono-t (aminek a monobloc, vagyis egy tömbből való) neve onnan ered, hogy családjának, a Sonnetnek többi tagjától eltérően középen nincs kettéválasztva. A többi Sonnet ugyanis vagy középen tekeréssel, vagy a középig tartó kupak levételével aktiválható.
A maradék Mono-k, amik a piacon még kaphatók, a menedzser-hölgyeknek dedikált boltokban bujkálnak. Valószínűleg a kis Sonnetek sorsát eleve az a sztereotípia pecsételte meg, hogy ezek női tollak. Pedig a mini tollak 30-as évekig visszavezethető divatja pont nem nő-specifikus, hanem sport-orientált volt. Az én minitoll--rajongásom onnan ered, hogy a filmes fényképezőgépek még semmilyen felvételkészítési adatot nem rögzítettek, én pedig annyira voltam fotómániás, hogy még a merev fotóstáskát is magamnak készítettem olyanra, hogy minden tartozéknak milliméterre pontosan meglegyen a helye. Egy fotóstáskába nem fért bele normál méretű toll és jegyzetfüzet, csak mini.
A minitoll-rajongás valószínűleg már apámat is bevonzotta, valószínűleg hasonló okból, ő ugyan nem beszélt róla, de erre következtetek abból, hogy volt KaWeCo Sport töltőtoll-ceruza-bőrtok készlete.
Nemrég elmentem a Tollakboltjába, hogy megnézzem a mai KaWeCo-kat. Sajnos nem tetszettek annyira, mint reméltem. Vittem magammal az 1936-os ceruzát: az egy dizájnos, a maga tuskóságában mégis karcsú, áramvonalas tárgy volt. A maiak inkább csak tuskók: eleve vastagabbak az ősnél, és az enyhe gúla formához képest egyenes hasábok. Ezért nekem a későn született és rövid életű Sonnet Mini és Mono jobban őrzi az eredeti minitoll-elvet, mint a mai KaWeCo-k. A mai KaWeCo bőrtokban (amiből egyet Oysternek ezúton felajánlok) a régi ceruza mellett a Sonnet Mini utazik velem.
A korábban említett Parker Sonnet Mini Mono egyébiránt eléggé jó benyomást keltő darab!
Mini betétes, ami érdekes, hogy saját, Parker-emblémázott betéttel érkezett, amilyet eddig sehol sem láttam. Viszont ezzel is eléggé folytonosan fog, eléggé jóféle maga a betét is. (F-es)
A toll pedig ugyanolyan lakk felületű, mint a mini, látszik rajta, hogy azonos széria része. Azonban a Mini-től is kissé rövidebb és jóval keskenyebb. Nekem már szinte picurka, még épphogy megfogható mindössze. De a súlya normális, az legalább visszaadja az írás lendületét.
Úgy tűnik, hogy arra a célra a legjobb, ha egy kistáskában, vagy zsebben kell időközönként egy, alkalmakra fel-felkapható kézközelben lévő toll, némi jegyzetelgetésre, vagy aláírásra. Erre tökéletesen alkalmas, ha mások előtt kell ezt tenni, akkor is bizalomgerjesztő és nincs is olyan érzés közben, hogy valami satnya filléres cuccot kellene használni.
(Ellenben többoldalnyi mennyiségű sok-sok soros, sűrű írást, egyben, azért nem ezzel abszolválnék.;)
Hejj, de kutya szép ez a tinta! Meg is sajdul tőle a szívem, hogy már mióta nem írtam töltőtollal... Ennek ellenére a KeS-es Lamy akció persze egyből beindította a nyálelválasztásom, amilyen régóta vissza-visszatérően ácsingózom egy Vistára - a tökéletesen kihasználatlan M200 és P51 mellé.
Egyébként, bár most legalább egy félévig nem fogok egyetemre járni, előbb-utóbb újfent szükségem lesz füzetekre, szóval ha ajánlotok nekem valami minél olcsóbb, töltőtollbarát A4-est (vagy akár kisebbet is), ami már jól bevált, azért mindenképp hálás leszek.
Én egy négyzetrácsos Rhodia tömböt vettem nem rég, de nekem elég zavaróak az erős vonalak benne. Vastagok és bár nem feketék, de sötétek a rácsok... Én is sajnálom, hogy nincs dot pad.. A Clairefontaine füzetekben sokkal visszafogottabb a vonalazás és a papír is jobban tetszik egy hangyányival. Csak ezt meg kicsit nehezebb találni, bár Müller drogériában eddig legtöbbször volt pár darab. A Marumant én is használom. Report Pad-em is van meg egy Mnemosyne tömb is. Mind a kettőben csak az egyik oldalon van rácsozás...nekem kicsit furcsa, de hát úgy néz ki ott így szeretik. Maga a papír egyébként tényleg nagyon sima! Nekem ezekben viszont hamarabb átütnek a tollak, ami nem túl szerencsés, de egy jó toll+tinta kombinációt megtalálva azért van, hogy a vastagabb hegyet is kibírják.
A Rhodián nekem is van ami átüt, mondjuk ez az utóbbi J.Herbin Emerald is a Pelikan-ban, de feathering nem nagyon volt eddig szerencsére rajta. Nekem a Majestic Blue működött Rhodián, és elég szépen volt sheen is. Sajnos csak egy partonnyi volt belőle, de egy üveggel ebből mindenképp kell majd!.
Nekem, ami először nagyon bejött a Tomoe River előtt, az a 'bőrpausz'. Vastag már-már műanyag szerű pausz papír. Ahol én vettem ott Canson Satin volt. Az árnyékosodás és a csillogás is agyon jól kijön rajta, csak vigyázni kell, hogy a kézről ne nagyon jusson rá zsír/olaj.
Ez esetben a stormy greyből mindenképp kell vennem majd valamikor :)
Van Rhodia papírom igazából, de a mindennapokban sokkal kényelmesebb számomra Maruman papírt használni, sajnos itthon nem találtam Rhodia Dotpadet, pedig az lenne tökéletes számomra. A Maruman sokkal vékonyabb, és egyébként meglepően jól bírja a nagy mennyiségű tintát, nehezen ázik át. Bár ez se tökéletes, a blueblack tintám világosabb a kelleténél rajta :) valamint csak a lap egyik oldalát kockázzák/vonalazzák be, a másik sima... ez valami japán szokás lehet.
A Rhodiától pedig kicsit többet vártam, mert sikerült pár egyszerű tollal is átáztatni, mint pl. Jinhao x450. Igaz, ez lehet a Diamine tinta miatt van, többségénél még feathering is van. Legnagyobb bánatom hogy a Diamine Majestic Blue híres piros csillogását sem tudtam előhozni Rhodián se... bár most rám tört a kíváncsiság, meg is töltöm a WASP Clippert, hátha egy flexibilis arany heggyel többet mutat :)
Nem tudom, mennyire ismerősit a J.Herbin 1670-es töltőtoll tinta szériája. Részben amiatt különlegesek, mert nagyon apró, finom arany lemezkék vannak bennük. Eddig volt 3 tinta a szériában - piros, kék és szürke-, és most augusztus végén/szeptember elején jön egy új kékes zöld 'Emerald of Chivor'. Én a szürkét használom és szerintem nagyon szuper. Sőt, kimosni sem nehéz a tollakból.
Most olyan szerencsém volt, hogy kaptam pár millilitert ebből az új színből és azt kell mondjam, hogy valami hihetetlenül jól néz ki! Persze legjobban Tomoe River papíron érvényesül. Az alap szín is szép, de emellett árnyékosodik, van egy piros fénye ott, ahol több tinta jut a papírra - nekem ez már így is nyerő lenne - és még erre ott vannak az arany lemezkék! Nem egy mindennapi tinta és nem feltétlenül mindennapi használatra fogja használni a legtöbb ember, de öröm nézni a papíron!
Tollak boltjában kapható az eddigi 3, de eddig nem válaszoltak email-ekre ezzel az újjal kapcsolatban.
Segítséget szeretnék kérni, a Parker Sonnet Mini golyóstollam mechanikája kezd megszorulni, mintha a benne lévő kenőanyag besűrűsödne.
Jártam már hasonlóan egy Diplomat tollal. Azt szét tudtam szedni az utolsó alkatrészig. Gondosan megtisztítottam a beszáradó kenőanyagtól és a szennyeződésektől, majd átlátszó, kb. margarin állagú szilikonzsírral kezeltem a sikló alkatrészeket, a mai napig is tökéletesen működik. Összeszerelt állapotban általában nem lehet átmosni ezeket a szerkezeteket, mert csövek forognak egymásban, miközben axiális mozgást is kellene végezniük, semmilyen folyékony tisztítószerrel nem lehet bejutni odáig, hogy az ember el tudja távolítani a besűrűsödött anyagot.
Az a kérdésem, tudja-e valaki, hogy hogyan lehet szétszedni egy Sonnet golyóstoll kupakot. Vagy esetleg tud-e valaki olyan szerelőt, aki ezt meg tudná csinálni nekem. Előre is köszönöm a tanácsokat.
Pont most gyúrtam ki magam Sonnet és Insignia (r.i.p) történetből, és igen, ha csak papírból is, de ismerem a Mono-t. Szerintem gyönyörű, egy kéket és egy cizellált ezüstöt el tudnék képzelni a gyűjteményemben annak ellenére, hogy ezeket női tollaknak tartják. Hamar leálltak mind a Minivel, mind a Mono-val, aki még szeretne, most szerezzen. Mono-ból volt egy izgalmas változat: vésett, titánozott acél.
A gyártásban a Mini, a Mono repült (talán a 2012-es katalógus volt az alső, amiben már mutatóba' se jutott), a Slim maradt, átvette az időközben ugyancsak kinyírt Insignia helyét. Viszint a mai Sonnetek megint szépek.
Ha legközelebb találkozunk, elámulsz majd, milyen bőrtokban utazik most együtt a Mini és az 1936- os KaWeCo. Munkába álltak. Nem könnyű mini tollakhoz jó tokot szerezni jó áron, nekem most sikerült.
Üdv! Eladásra felkínálom 4 db vadonatúj Fisher space pen kekete színű tollbetétem. Tisztelettel várom az árajánlatokat. Grátisz adapter így a betétek használhatók Pax típusú tollakban.
Üdv Chester! Szivattyús és egyéb beépített rendszerű tollaknál tollaknál csak üveges tintát tudsz használni. A patronos tollba szintén lehet kapni konvertert, amellyel tudod használni az üveges tintát, de meg van a lehetőség, hogy ha esetleg váratlanul kifogy a konverterből a tinta, bepattinthatsz egy patront. Ez van akinek szempont, van akinek nem. A beépített rendszerű tollak jellemzően drágábbak. Én személy szerint több tollat tartok magamnál és ellenőrzöm a szintet, hogy elég-e az adott napra.
A hegy anyaga és csiszolása is sok opciót jelent. Az arany helyek jellemzően puhábbak, rugalmasabbak az acél hegyeknél. Az írás simasága viszont nem csak az anyagtól függ, hanem a megmunkálás minőségétől is. Szóval nem feltétlenül fog "rosszul" írni egy acél hegyű toll sem. A hegy csiszolást illetően vannak a sima gömbölyű - round - hegyek EF, F, M, B, amik minden irányban egyforma vastagsággal írnak. Vannak a 'stub' és 'oblique' (ferde vágású) hegyek, amelyeknél függőleges irányban vastagabban ír, mint vízszintesen. A BB, 3B, OB, OBB... hegyeknél jellemző. Vannak még az 'italic', cursive italic', stb hegyek, amelyeknél a két irány közötti különbség még nagyobb, viszont nem tud olyan sima lenni, mint az előbbiek. Ide tartoznak azok a hegyek, amik jellemzően már számmal vannak jelölve, mint 0.9, 1.1, 1.5, 1.9 stb.
Azzal ugyanis a tinta felszívásakor gyakorlatilag át is tudod öblíteni az egész tintavezetőt.
Sőt, a tisztítása is egyszerűbb, ugyanis felszívható vele a víz, majd ki is pumpálható. Ezt többször ismételgetve jóval hatékonyabban tudod tisztítani a tolladat szükség esetén (pld. ha más színű tintát akarsz beletölteni, vagy ha ne-adj'-Isten beszáradt volna) , mint bármelyik patronosat az áztatgatással.
De, ha mégis patronosat vennél, akkor viszont vegyél hozzá konvertert is!
az élet úgy hozta (hála a fentieknek ,a nagyfőnöknek) ,hogy sikerült illetve sikerülni látszik megteremtenem,amit mindig is akartam,sikerült első vállalkozásom alapköveit letennem.
Én az a fajta ember vagyok,aki a nagy átlaggal ellentétben nem az "olcsót keresi" ,hanem az elegánsat (vagy rokonágait).
Ezért szeretnék magamnak minden szónál,aláírásnál ,papírra vetett betűnél ,egy ilyen csekély kis dolognál kicsi elégedettséget,jó közérzetet szerezni,okozni magamnak.
Így félretenném a golyóstollat,minek nekem a 80 forintos golyós,amikor két szó után kifogy,10 nappal később meg,mint ha mi sem történt volna fog tovább (sajna többezer forintos tollal is ért nem egyszer ez-az effektus),így beruháznék egy töltőtollra,pár napja a könyvelőnél ilyennel kellett aláírnom,ami elsőre furcsa volt,de nagyon impozáns,és tetszett,nem az a teljesen azonos nyomvonal,néhol vastagabb,néhol cérnavékony,és a többi és a többi.
Milyen töltőtollat ajánlanátok? - itt érdekelne,hogy ki melyikre esküszik ,a patronosra avagy az ún.szivattyúsra (előnyök és hátrányok érdekelnének főleg)
Elkészült a beteg Parker 51-es, amibe tintavezetőt kellett cserélni.
Nos, örül a szívem, mert hibátlanul müködik. Bár nem vagyok szakértő és igazából nem tudom miket kell figyelembe venni, semmi rendellenest nem találtam.
Kovács Zoltán kezébe került a toll.
Tintavezető csere, hegy csere, hegyvédő első müa. rész -shell- alakítás, mert 1 pici rész letört belőle, ezek voltak a munkálatok. A legfontosabb, szakszerű összerakás....
Pontos, precíz, munka, így jellemezném, teljes mértékben elfogadható áron.
Köszönet Neki és az infó adónak is.
Kis összehasonlítás:
Itt látható, ill. nem látható a shell alakítás...
Még egy kis plusz info: bár semmiképp nem szeretnék vitát, szerinte a toll nem összelegózott. Hiába van kivül "made in england 5."
belül pedig "made in usa" felirat. A magyarázatot Ö adta, miszerint mindkét helyen van(volt) üzeme a cégnek.
Nyilván nem tudok dönteni, hisz nem értek hozzá, de Zoltán hozzáértését nem kívánom kétségbe vonni...
Meglehet, hogy a tintavezetőd kimozdult a tolltestben, előrefelé és az azt, valamint a rejtett hegyet takaró műanyag rész (szekció?) megtelhetett tintával.
Más: már egy ideje problémás a P51-em, de annyira nem írok manapság kézzel, hogy eszembe se jutott itt kérdezősködni. A hiba: hirtelen mozdulatokra a toll - például kupak lehúzására - apró tintacseppeket ejt. Valaki esetleg találkozott már a jelenséggel?
Tegnap érkezett, azóta borsódzok tőle: WASP(Sheaffer almárka) Clipper kb. 1940-ből. Brown Pearl szín, kapott egy gyors polírozást, áztatást, egy ideiglenes tintazsákot(szükségem van megfelelő méretűre, ha valaki tud olcsón szívesen fogadom), és tökéletesen működik. 12 karátos arany hegy, kellemes flexibilitással... Nehezen vettem magam rá, hogy más tollat fogjak utána... :)
Ez esetben a Faber Castell-eket mindenképp megnézném Fém testűek, szóval van egy kis súlyuk. A Lamy-nak szintén vannak fém testű modelljei -Pur, Logo, Linea. Valamint a Lamy Studio, de az már inkább a TWSBI árszintje.
Kösz a válaszokat. Preppy-m van három is (M, F). Vásároltam már a linkelt boltból. Az átlátszó testű tollakat kevésbé kedvelem, illetve a Preppy-nél a szürke lamellákhoz (patron és a hegy közötti rész) is kicsit be tud folyni a tinta és az nem túl szép látvány. Mindemellett valóban kiváló toll fillérekért. A TWSBI a megcélzott kereten túlmutat árban. Illetve számomra a műanyag testű tollak túl könnyűnek bizonyulnak, ezért gondoltam alu testre. Talán a Pilot Metropolitan/MR tűnik nyerőnek.
A Lamy Safari koppintása (Hero 359) is van, bár nem tudom milyen a Lamy, de a kínai nagyon bevált.
Azt viszont nem tudtam, hogy a japán OHTO-ban Iridium Point hegy van, ez is hasznos info.
A Metropolitan egy jó toll! Hegye ugyan az, mint a Prera-nak és még pár más Pilotnak. TWSBI is egy jó választás lehet, ha tetszik. Én szeretem az enyémet :) Én megnézném még a Lamy tollakat, illetve a Faber Castell tollait (Basic, Loom). Utóbbiak nem túl elterjedtek, de állítólag szuperek az acél hegyeik!
ha "csak" irni kell akkor a preppy, egy vicc az ara (480ft!!!) es perfektul lehet irni vele, sztem jobban mint a sokkal tobbe kerulo belepo darabok. nekem a sajatos patron okoz gondot de lehet kapni hozza atalakitot.
Kinéztem néhány nem túl drága, de feltehetően azért jó minőségű márkásabb töltőtollat. Érdekelne, ha valakinek van tapasztalata, hogy melyiket érdemesebb venni, vagy esetleg egy sorrend állítása is segítene:
Parker Frontier, Sheaffer VFM, Pilot Prera/Cocoon/Metropolitan, Ohto F-Lapa/F-Spirit/Dude.
Egyedül a Pilot-ot (ebből is csak a műanyag 78G modellt) ismerem, az szépen és megbízhatóan ír.
Körülbelül annyira megbízható mint az ebay szerintem, bár én még csak egyszer rendeltem az Aliexpress-ről (telefon kijelzővédőt)
Sok "hamisítványt" is árulnak, de szerintem ezeket a márkákat eredetileg is ott gyártják Kínában, csak másodosztályúak, így nem veszik át a hivatalos forgalmazók.
A "hamis" parkereknél igazából csak a töltőtollal van probléma mert a hegy. ill. a tintavezető nagyon gagyi.
Csere: Lamy Safari (új) érdekelne max. meg valami jó sötétkék, pávakék tinta. (csak minőségi, értékegyeztetéssel)
Áru helye: Hatvan
Szállítás: A vevő terhére, megbeszélés szerint.
Megjegyzés: Aki mindent visz annak tudok ajánlani extra kedvezményt. Ennyiért idehaza tuti nem nagyon kapni ezeket a tollakat. Már ha van egyáltalán valahol. (én nem nagyon láttam ezeket a típusokat. Kb. sima verziók mennek ennél drágábban) Képet tudok még csinálni ha kell!
A Parker is régóta szenved, a személyi számítógép elterjedése óta, vagyis negyed évszázada sorra kénytelenek voltak bezárni a gyárakat, hazaküldeni az embereket, és visszavenni innovációból, minőségből, garancia színvonalból. Ma már nyilván nincs hova menni Parkert javíttatni, klipszet én törött, használt tollból vennék, persze azt nemtudom, hogy van-e bontó...
Rettenetesen érdekelne, hogy tud-e valaki olyan helyet, ahonnét lehet szerezni Parker tollakhoz pótalkatrészt. Van egy Parker Urban tollam, aminek a végéről elveszett a klipsz és nagyon örülnék, ha tudnám pótolni, de a gugli nem tud segíteni. :S Valaki esetleg?
Forgalmazza valaki itthon a Pelikan Edelstein tintákat? Az idei kiadás felkeltette az érdeklődésem :)
Sikerült cserélnem egy elég ritka Japán Maruzen (Sailor) tintát nem régiben! Csak 200 db-ot gyártottak belőle a Japán piacra. A legjobb, hogy még szép is :D
Most a feleségem a legintenzívebb tollhasználó a családban, áradozik a Grip tollal kapott betétről, és félt, hogy nem lesz pótlás, ha kifogy. Az Alléban tudtam venni ugyanolyan betétet.
(Vannak neki Caran d'Ache, Mont Blanc, Cross, Parker, Diplomat, Pilot és Zebra tollai is, neki is a Zebrák voltak a kedvencei az utóbbi években, szóval van viszonyítási alap. Én nem próbáltam, de hiszek neki. Azt mondja, rögtön indul, nem folyik, könnyű vele írni, és jó a vonal.)
2 napja megtaláltam az elveszettnek hitt Parker Jotter tollam (80-as évek közepén vettem), a betétje természetesen beszáradt, már nem ír. Ez annyira nem zavar, mert időközben átszoktam a Zebra tollakra, amikkel öröm az írás, itt jön a problémám: olyan betét szeretnék venni a Parkerba, ami a Zebrához hasonlóan jól ír.
Van tippetek rá, hogy melyiket érdemes megvennem hozzá?
Nekem egy tárgy annyit ér, amennyi személyes kötődésem van hozzá, vagy amennyi a használati értéke, számomra tehát a ceruzád pont 0-t "ér", sőt annyit sem, mert ha ingyen megkapnám, akkor terhemre lenne.
viszont szerencsére minden kuriózumnak vannak gyűjtői, rajongói, történeti értékeink megmentői. Ha pénzzé akarod tenni, őket kell megtalálnod. Nekem a legnagyobb jóindulattal sem sikerült, pedig próbáltam rákeresni.
Van egy olyan érzésem, hogy te is több értéket találnál benne, ha megtalálnád a személyes, családi hátterét ennek a tárgynak. Hozzám néha az általuk valaha használt tárgyakon keresztül szólnak a felmenőim. Apám bicskája, anyám tolla csak nekem igazi érték, hozzám szól, viseli az érintésüket, illatukat, lenyomatukat. Persze legtöbb embernek nem tárgyak a kapaszkodói az emlékezéshez, de van ilyen is...
Az 1,18 kipottyan belőle. Valójában Aristo 1,3 az a hegy, ami tökéletesen működik benne. Ha eredetileg 1,18-ra gondolt a költő, akkor az elmúlt 80 év alatt biztos' kikopott.
Nekem az 1930-as évekből van egy mechanikus ceruzám, annak a kupakját tekerni kell, folyamatosan tolja ki maga előtt az 1,4 mm átmérőjű grafitot. Mikor a tolórúd teljesen kiér, a tekerést folytatva egy menetnyit visszakattan, majd végtelenítve lehet tekerni. Az a ceruza elöltöltős, vissza kell húzni a tolórudat teljesen, betolni elölről a grafitot, ami picit szorul a ceruza hegyénél lévő réz peremben, ettől nem esik ki írás közben. Az enyém egy rövid kivitelű KaWeCo. Mintha annak a kornak a jegyeit (de egy másik stílust) látnék a ceruzádban.
Sem az emlékeimben, sem a gugliban nem találtam nyomát. Elmondanád, hogyan működik és milyen betét van benne?
A harmincas években még nem igazán voltak a mai fogalmak szerinti műanyagok, akkor sok tárgyat készítettek úgynevezett keménygumiból. Nem lehet, hogy az az anyaga? Esetleg bakelit?
Bocsánat! előbb rosszul kűldtem el!! Szóval! nem régiben,a padláson találtam,egy töltőceruzát/tollat. Elég réginek tűnik, úgy kb 70-80 éves. de lehet meg van 100-is!
Maga, a ceruza/toll jobb minőségű fából,vagy csontból készűlt. a közepén egy minta,ami szerintem arany. Ez a felirat áll rajta: Monte Rose 531.
Ebay -> Sold listings. ennyi az egész. Ott látni mennyiért hajlandók tényleg megvenni az emberek dolgokat. Én még mindig azt mondom, hogy a kettőért egész jó ár. Kereslet nem biztos, hogy lesz itthon, de azzal nem lehet mit kezdeni. De ezt nem csak erre értem, bármilyen kicsit drágább tollra igaz.
Van a magyar késesektől is, nyilván. Egy műhelybe bejáratos is vagyok, többeket ismerek személyesen, de hát a Lajtától nyugatra is készítenek jó késeket. :-))))))
ON:
Per pill. idehaza nem látok eladó Rotring 600 G-ből sem tollat, sem ceruzát. Ha valaki be akarja szerezni, kénytelen külföldről rendelni. Valóban szomorú, hogy vámon keresztül, de ha egyszer nincs más? Írod, hogy az ebay nem mérvadó. Miért ne lenne az, ha egyszer ott lehet kapni? Amit én árulok, az árban pont a fele az ebay-en található olcsóbb daraboknak. Szerinted az ebay a dupla árnál is túlárazottabb? Igaz, a toll használt, de a ceruza új, és kénytelen vagyok azt mondani, hogy vám+áfa, ha rendelni akar valaki.
Azt pedig csak nem gondolja senki, hogy egy ilyen darabot idehaza 20e-ért vagy olcsóbban elpasszolhatnék jó szívvel.
vettem lamy keket (semmi jelzes nincs rajta hogy milyen kek, de nem a sotet hanem a normal). nem volt draga, nem sokkal tobb mint a nonanme. de sajna a szine se sokkal jobb, a preppyhez vett kek japo patron az szebb (nem tom milyen marka csak japo felirat van rajta).
viszont a lamy turkiz az marha jo. vettem egy dobozzal, mert az sajna csak patronosban volt. eleg konnyu felszurni es pont ugyanannyi kell a preppy patronba is, igy egy az egyben at lehet tolteni. a szine nagyon tuti, negyon elenk, nagyon kek. gyerek meglatta egybol rohant eloszedni az egy eve nem latott toltotollat, hogy neki is kell ilyen. mar bele is toltottem, hetfon megkerdi az osztalyfonokot lehet e toltotollal irni :) mondjuk ez is durva hogy ma mar nem is engedik a toltotollat, pedig emlexem hogy amikor en alsos voltam akkor meg toltotollazni kellett. persze csak ruszki xarokra futotta ami mindig kifolyt vagy nem irt.
És azt nyilván Te is jól tudod, hogy a báj-it-nó árak az íbéjen egyáltalán nem mérvadóak, nem a keresletet tükrözik.
Az meg végképp elkeserítő, amikor a kontinensünkről való darabokat tengerentúlról beszerzőek a vámoltatási összegek szükségességével példálóznak (úgy már persze mindig drágábbá válnak azok a darabok is, amiket egyébként a nagy vízen túl olcsóbban forgalmaznak - pld. még az OMAS 360 is).
Ha késeket gyűjtesz, akkor a legkézenfekvőbb nem külföldről rendelni, hanem hazai mesterektől, hozzájuk elzarándokolva! (Rendkívül míves darabok, esetenként igény szerint, elérhető összegekért és nem utolsósorban számunkra autentikusabbak.)
Ez a "G" változat, nagyságrendileg darabjának ennyi az ára, nem hogy kettőnek!
Mivel a toll kicsit használt, ezért a kettőt gondoltam ennyiért.
Ha Európán kívülről rendelsz, számolj még 30-50 USD-t postaköltséggel + 20.000,- Ft-ot vámmal és ÁFÁ-val.
Máris sokkal többen vagy, mint az enyémek.
Hogy itthon mennyi az ára, azzal nem tudok mit kezdeni.
Én késeket gyűjtök. Azon a területen is irreális árakat lehet kifizetni valamiért, ha külföldről rendeled. Itthon valamivel, de nem sokkal olcsóbb, használtan.
Ha gyűjtő vagy, tetszik, és kell, akkor megveszed.
Pár hete volt fönt az ebay-en csak toll 130.000,- Ft-ért és 110.000,- Ft-ért. Több darab is. Vagy elvitték őket, vagy visszakerülnek. Igaz, azok újak voltak, viszont az enyém nem is 130, meg jár vele egy új ceruza is.
Ha valakit komolyan érdekel, alkudozni lehet, de nagyságrendileg ennyi.
Max. megmarad. Jó cucc. Sokkal kevesebbért nem akarok megválni tőle.
Ez 2db 600G, aminek külön mechanizmusa van, mint a modern változatának, a 800nak. Lehet találni darabját olcsóbban is persze (30e-hez közelebb/valamivel alatta), de ritkán van mikor egy megy el annyiért, mint amennyiért a kolléga most a 2db-ot kínálja.Persze azok papírral és a szép műanyag dobozzal. Itthon csak áron alul lehet(ne) eladni, külön-külön, de még ahhoz is szerencse kell. Én szerintem hamarosan megválom a Pelikan M1000-től, de lehet itthon meg sem hirdetem, mert nem igen kell majd senkinek rendes(!) áron. Bagóért meg nem adom.
A Diamine-nek annyi kékje van, hogy csak győzz választani. Lamy-ból van vagy 3 fajta, ez ugye Pirex-ben, Müllerben szokott lenni. Na meg persze a klasszik Pelikan 4001 és Parker Quink.
pelikan 4001 kiralykek az milyen? van itt a sarki fuszeresnel uvegben, meg patronban is. persze vehetnek patront es abbol atszivatnam a preppy-be, az a legolcsobb proba. a huvosvolgyi bolt jo lenne ha el tudnek jutni oda nyitvatartasi idoben, de hat a melodia ezt nem nagyon engedi (kar hogy szombaton nincsnenek).
elgondolkodtam en is ezen a kek tinta dolgon. tegnap atcsereltem a fekete tintat kekre, de eleg gyengus. persze ez csak valami apiszos cseszlovak noname tinta de akkor is. fako es gyenge a takarasa. van valami itthon (bp-en) kaphato szep kek tinta amire erdemes beruhazni? nem kell nekem vizallo meg tudomanyos japo tinta csak valami szebbet szeretnek.
Eladó egy Rotring 600 Gold Ring golyóstoll és töltőceruza pár. Kb. 12 évvel ezelőtt Magyarországon, egy budapesti műszaki írószeres boltban vásárolt darabok.
A ceruza lényegében vadonatúj, használva nem volt. 0.7 mm vastagságú grafitbetéttel működik.
A toll a gyárilag kapott betétet írta el mindössze. A második gyári betét van benne, ami lényegében új. A tollnak két szépséghibája van:
- a végén egy odaütődéstől származó apró benyomódás látható - csak keresgéléssel lehet kiszúrni - ha nem hívom föl rá a figyelmet, nem észrevehető (1. kép)
- a toll színét jelző matrica, a barázdált gyűrű alatt látható, kissé meggyűrődött az egyik irányban a zöld színnél (2. kép) Ha a felpöndörödéssel ellentétes irányba forgatjuk a gyűrűt, lesimítja az apró gyűrődést, nem okoz gondot. Amúgy sem tekergetésre van, hanem néhai, egyszeri beállításokra. Nem zavaró, de mindenképpen fel szeretném rá hívni a figyelmet.
A fenti két gondon túl újszerű a toll is, felülete karcmentes, zárszerkezete, mint egy Doxa jár.
A Rotring-logók mindkét darabnál épek, az akasztó fülek bivalyerősek, nem voltak használva egyik esetében sem.
A dobozuk már nincs meg.
Egyben szeretném őket eladni.
Személyesen átvehetők Szekszárdon, vagy előre utalás mellett ajánlott küldeményként postázom őket a vevő terhére.
nekem meg beleallt az agyamba hogy reporter tipusu tombot szeretnek aminek fuggolegesen felcsaphato a teteje es eleg kicsi ahhoz hogy zsebre tehessem. elmentem korulnezni a kornyeken de nem sok ertelmeset leltem. a rhodiaban biztam de nagyon gagyi. a spiralosban a lapok osszevissza allnak es a spiralja is nagy. a sima lapozos se jott be nem valami minosegi a papir, raadasul perforalt ezert mar a kitett darabok felso lapjai is be voltak szakadva. ja es nem is olcso plane hogy semmi extra. neztem nonamet de az nem volt vagy rozsaszin szivecskes... moleskineben van de az piszok draga cserebe eleg jo minoseg a papir es a boritas is. kicsit nagy (9x14cm) de kisebb nem letezik. vegul vettem egy ilyet az alexandraban (mammut1) kerek egy ezressel olcsobb mint a pirexben. minosegi darab azt meg kell hagyni telleg jo kezbe venni de q.va draga.
meg gondoltam olyat is hogy veszek egy hasonlo alapmeretu fuzott vekony normalt es felbevagom karos vagoval. kicsit brutal, de az keskeny es allitott lenne. ha ez a moleskine nem jon be akkor megjatszok egy ilyen felbevagost.
esetleg ha van tipp bp-en merre es milyet lehetne venni az johet. mindenkepp jo volna kezbevenni es atporgetni, mert a netes kepek alapjan nehez megitelni a minoseget.
El ne feledkezzetek a hagyományok ápolásáról, menjetek el hétfőn locsolkodni! És, ha módotokban áll, válogassatok csak a meglepetés-tojások között! Mégpedig a Montegrappa-félét:
Egy kedves fórumos "ismerős" a Fountain Pen Network-ről meglepett egy tömb Tomoe River papírral nem rég. Azt kell mondjam, hogy tényleg nem semmi a cucc! :D
A patron töltögetésével csak az a baj, hogy így nehezebb idővel átmosni a tintavezetőt.
(A konverterrel szépen át lehet szívogatni a vizet is kimosáskor. A patronos használatú tollban mindig ottmaradhat a beszáradt tinta, vagy bitang sokáig kell áztatni.)
kiprobaltam parat de nem jottek be. viz nem oldja. acetonban biztam de az se. a tiszta alkesz lett a legjobb bar az se az igazi. gondoltam meg adok neki a kromofaggal de az elmaradt, most jo igy is.
hagyomanyos golyostol betetbol, a legolcsobb vekony rezbol preseltrol van szo, mivel lehetne kimosni a tentat? mondjuk levagom az elejit szoval akar at is dughatok rajta valamit, fonalat stb, de mi oldja legjobban a tintat? viz? alkesz? v valami mososzer? igazabol a vekony rez csore van szuksegem, tiszta allapotaban...
Jómagam még nem töltöttem patront, de az eddig látottak alapján nem túl macerás megoldás az sem. A konverterezés inkább csak "igényesebb" megoldás, meg ad egy minimális pluszsúlyt a tollnak.
Még nem tapasztaltam semmi problémát patron töltéssel kapcsolatban, mondjuk nem írok olyan sokat töltőtollal, így havonta-kéthavonta van csak szükség rá.
Sultati, Oys, Cgtb, Narakh, mindnyájatoknak köszönöm az infókat!
Igen, a linkelt fajta tintát is keresem. Kb 3 délutánt sétáltam különböző budapesti írószerboltokban, az eredmény 1 csomag kék Nakimi tinta és 1 csomag színes Parallel tinta lett, evvel kimerítettem kb 10 papírbolt készletét :-)
Pont tegnap, a színes tinta hátán lévő matricán értesültem én is a Budafoki nagyker létezéséről.
Több boltban azt mondták, hogy a Pilot patron rendelhető, a CON-50-re nem tudott senki semmit mondani, de azért még megcsörgetem a Budafoki utat, hátha.
Ha ott sem szerezhető be, akkor csak azt kell eldöntenem, hogy a patronokat fogom utántöltögetni, vagy nem szarozok és bevállalom külföldről a kis tételre rakodó arányaiban nagy szállítási költéget. Szerintetek a patron utántöltés mennyire működik hosszú távon? (szeretnék színes tintákkal játszani, a gyári patronokat csak tartaléknak szánom)
Engeikánál érdemes még körülnézni, ha jól látom, nála még olcsóbban kijössz, és patronokat meg konvertert egész emberi áron postáz. Szép tollai is vannak jó áron.
segítséget szeretnék kérni: Pilot CON-5 konvertert be lehet szerezni valahol Bp-en? Hasonlóképp, néhány doboz Pilot Nakimi patron budapesti beszerezhetősége iránt is érdeklődnék. (Ha nem lehet, milyen külföldi webshopból érdemes rendelni, ahol a kínálat, hozzáállás, vételár, szállítási költség összessége kedvező?)
Persze, hogy elfér itt a fórumon! Sőt, még a témánkba is vág, úgyhogy semmi bajom vele.
(Csakhogy úgy látom, nem jár általában eredménnyel, mert amikor ottjár valamelyikünk, akkor nyilván a saját érdeklődési köre alapján kíváncsiskodik, így aztán ritka szerencse kell hozzá, hogy valaki épp afelől faggatózzon, ami a másiknak a retinájába égett ottjártakor.)
Akár a telefon is elég, szóval még csak ki se kell menni Szentendrére (nekem legalábbis tudtak segíteni). Különben én sem azért jegyzem meg, hogy szurkálódjak, de ha valaki speciel épp érdeklődött náluk, az adott esetben simán szolgálhat hasznos infóval az itt kérdezőnek. Ezzel persze nem azt mondom, hogy érdemesebb itt indítani (mert nem), de a topikban végső soron elfér, nem? :)
Érdekes, hogy már többen is afelől érdeklődnek, hogy a Hungaropen-nél a régen képviselt márkáik maradékában mik akadnak, milyen színben, milyen heggyel, hány darabos kollekcióban (?) , stb.
Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy aki ott jár érdeklődni, az gyorsan bekéredzkedik a raktárukba és nagy-hirtelen összedob náluk egy hevenyészett leltárt?
Mindezekre a kérdésekre rém egyszerű a megoldás: alkalmasint oda kell menni, körülnézni, esetleg rákérdezni célirányosan. Ennyi!
(Nem akarok gonoszkodni, de tényleg nincs erre más megoldás.;)
Rég jártam erre, de látom, hogy mostanában megint előkerült a vízállóság téma töltőtollak esetében. Mindenkinek ajánlom a Pilot Blue-t, nagyon szeretem és hétköznapi használatra ennél jobb vízállóságra még soha nem volt szükségem és mivel elég keveset írok, ezért az iron-gall tinták beszáradás-parájától sem kell tartanom. Barátnőnek (aki amúgy szereti a töltőtollakat, de egy szétkenődött jegyzetes füzet után inkább nem használta őket) is ezt vettem, egy F-es Pilot Metropolitannel együtt. Remek toll, engem meggyőzött és azóta is örömmel használja.
Még régebben betettem ide a képeket, de hátha kedvet kap hozzá valaki,
Hello! Köszi a segítséget kicseréltettem végül a Hungaropennél (mondjuk érdekes módon ott fogott a toll, elég ciki volt), amit hazahoztam érezhetően jobban működik. :)
Egyébként van itthon egy toll (vélhetőleg Parker) teljesen fém (szerintem Jotter alakú) és a több színen fog. Az melyik fajta lehet? Vagy nem eredeti Parker lenne? Nem egy mai darab így ránézésre.
Egyszer biz'isten veszek egy ilyen kis játékszert. Baromi pofás darabok. Már első komolyabb tollnak egy Sport volt betervezve, csak aztán tudomást szereztem az M200-kisöprésről.
Az M200-zal egyébként nekem is megvoltak a magam körei, amelyek végül egy garanciális hegycserében végződtek, de később, mikor baszkuráljuk előadás alatt,-ami-a-kezünk-ügyébe-kerül eltörtem a klipszet, a gyártó is több mint korrekt módon bánt velem (konkrétan puszira kaptam egy kupakot, a másik tollamban meg hegyet cseréltek, pedig egyik sem volt már garis). Valószínűbb, hogy tisztítási probléma áll fenn, de ha mégsem, bátran ki lehet küldeni nekik. Persze aztán könnyen lehet, hogy mostanra már meg is oldódott a dolog.
Oys: Az a vékonyabb hegy inkább EF-es lesz. Egyébként minden kollegiális seggnyalástól mentesen, csak ajánlani tudom azt a tollat, ennyiért pláne. Ha nem kerül épp hozzám egy a Rotring 600-as eladásából, magam vettem volna meg.
Módosítanám a Parker 51 felajánlásomat, egy fontos dologban és egy apróságban. Tehát mindez mostmár így hangzik:
Érdekel-e Valakit egy Parker 51-es vételi lehetősége?
USA gyártmány, fekete tolltesttel, a közelmúltban alighanem méltó felújításon eshetett át, remek állapotban van. "M"-es a hegye, de adok hozzá egy jóval vékonyabbat (max. "F"-es lehet) , tartozékként, valamint egy üvegnyi régi Piért Rotring Brillant tintát is. A tollat egy mai Parker kartondobozban adnám át, méltó közegében...
A javasolt fogy. ára pedig Topictársaknak 15e Ft helyett 12.000,- Ft lenne.
:D Csak kíváncsi lettem volna mennyire horror áron tudnák beszerezni az új M805-öt. Én úgy tudom, hogy a Hungaropen volt az utolsó és azóta nincs hivatalos forgalmazó, de szerencsére vannak itt akik jobban tudják az ilyesmit. Ezért gondoltam rákérdezek :)
Az M425 egy gyönyörű darab! Biztos, hogy külhonban pillanatok alatt lecsapnának rá! Én most egy 800asra hajtok :)
Én még mindig amondó vagyok, hogy Pelikan-hoz érdemes tartani tartalékhegyet, ami szükség esetén cserélhető. És nem is horror összeg egy ilyen beszerzése:
Érdekel-e Valakit egy Parker 51-es vételi lehetősége?
USA gyártmány, a közelmúltban alighanem méltó felújításon eshetett át, remek állapotban van. "M"-es a hegye, de adok hozzá egy vékonyabbat, tartozékként, valamint egy üvegnyi régi PIÉRT tintát is. A tollat egy mai Parker kartondobozban adnám át...
A javasolt fogy. ára pedig Topictársaknak 15e Ft lenne.
Tegnap megjött a Kaweco Sport töltőtoll és a kékszínű vízálló tinta Budáról.
Végeztem egy hevenyészett tesztet.
A toll egy fekete, műanyag testű KAWECO SPORT, aranyozott EF heggyel. Először idegenkedve vettem kézbe, mert "nagyon apró" és rendkívül könnyű kis toll. Az eddig használt tollam egy Parker IM volt, F-es heggyel (bár inkább M méretűnek tűnik számomra). Ennek súlyát, méretét, anyagát és fogását szoktam meg. Ezek után a Kaweco kicsit csalódottá tett.
Az első kézbevétel negatív élménye után gyorsan tettem bele egy türkizkék Pelikán patront, hogy kipróbáljam. A hegye remekül teljesít. Szép kivitelű és valóban kellemesen vékonyan ír. A Parker - egy év után - csak mostanra kezd "beállni", eddig sajnos sokszor tapasztaltam - főleg a gyári, fekete patronnal -, hogy szakadozottan ír. Ezzel szemben a kis Kaweco azonnal, folyamatosan ontja a tintát.
A tollból kiszedtem a Pelikán patront és helyébe immár egy házi töltésűt helyeztem - 711-es jelű "Salix" tintával feltöltve (a tollat előzőleg természetesen alaposan átöblítettem).
A kékszínű vas-gallus(z) tintával szintén egyenletesen ír az aranyozott hegyű Sport.
Ez a kék tinta kissé halványabbnak tűnik számomra a korábban megszokott királykék Parker, Pelikán, KOH-I-NOOR, stb. kékekhez képest. Ez viszont NEM kenődik!
Szemléltetésül készítettem pár fotót.
Kicsomagolás után
Feltöltére előkészítve
Rögtönzött teszt, három különböző minőségű és árú tollal (itt még száraz a papír)
A szöveg papírra vetését követő 15 perc elteltével kezdtem a házi teszthez. Első körben némi vizet fröcsköltem a papírra (szemerkélő esőt imitálva). Némi elkenődés már látható a felső két íráson.
3 másodperces csapvizes áztatás után ez lett az eredmény.
Nem, egy töltőtoll természetesen nem így működik. Sokat rizsáztam kohézióról, adhézióról és nedvesítésről, nos itt egyszerűen azt gondolom, hogy ez a toll nem tiszta. Ha jól emlékszem, hogy hol vetted, akkor ez egy olyan vétel volt, amit nem tudsz máshol abszolválni, különösen nem ilyen áron. Én először egy szakszerű tisztításra gondolnék, aztán élnék a garanciával - már ha kínáltak olyat. A hegy és az adagoló kiszedése rutinfeladat annak, aki ismeri a toll modellt, és van hozzá szerszáma. Van toll, amihez szerszám nem is kell, kézzel meg lehet oldani. A helyedben keresnék ebben a közösségben olyat, akiben meg lehet bízni, és aki hajlandó segíteni. Tippem lenne, hogy én kihez fordulnék, mert ezt a tollat én sem merném szétszedni, nem ismerem közelebbről.
Amikor megvetted és megnézegetted, nem voltak arra utaló jelek, hogy ebben a tollban már volt tinta korábban? Ha igazam van, és csak tisztítási problémáról van szó, az szerintem nem túl nagy gond.
Esetleg fordulj a gyárhoz, és kérdezd meg, hogy élhetsz-e a hegycsere opcióval, ha úgysem ilyen hegyre gondoltál.
Itt korábban leírtam azt az esetet, amikor Atlantában vettem egy szép Cross golyóstollat, amibe nevet gravíroztattam. Ezek a tollak mindig nagyon finoman jártak, de az a példány gravírozás után már akadozott, egyre nehezebben járt, és ezt már csak itthon vettem észre. Kiküldtem a tollat Lincolnba, a gyárba, és ha hiszed, ha nem, közönséges postai küldeményként volt bedugva a postaládámba, lógott ki belőle: megjavították a tollukat, pedig nem is a gyár hibázott, hanem a délvidéki gravírozó ember.
Csináltam egy gyors videót, nem túl jó minőségű, illetve a szög sem a legjobb, de talán a lényeg látszik: https://www.youtube.com/watch?v=8DidXPfExpM
Mi a véleményetek, tényleg a toll hibája, vagy csak én vagyok nagyon hozzászokva a golyóstollhoz és azért érzem, hogy nem teljesen megfelelő a működése?
Ha már Tikky-nosztalgia, még ma is megvan egy első szériás műanyag 0.3-as ceruzám a profi műanyag sorozatból. Standard Rotring bordó (vagy milyen...) szín, kupak végén színkód, a csöve pedig hosszú, és részben visszacsúszó. Ilyen megoldást nem is láttam mástól. Valamennyit csúszik a cső, hogy mindig vezesse a nagyon törékeny és gyorsan kopó 0.3-as grafitot és soha ne kaparjon el vonal közben, de csak olyan mértékig csúszik vissza, hogy a vonalzó vastagságánál mindig több maradjon ki a csőből. Tökéletes, ma is hibátlanul működik. Már ezt se merem utcára vinni.
Soha nem használtam, csak ajándékoztam 600-ast. Akinek 600-as golyóstollat ajándékoztam, azt a barátomat majdnem másfél évtizede nem láttam, talán itt az ideje megkeresni és megkérdezni, hogy van. Ha rákérdezés nélkül szóba kerülne a toll, akkor valószínűleg nem volt rossz. Azt tudom, hogy aki kapta, annál rögtön első számú munkaeszközzé vált.
Én az eredeti Tikky alumínium változatait használtam. Azok nagyon-nagyon jó írószerek voltak, a golyóstoll és a ceruza is. A sajátjaimat gyakorlatilag elkoptattam, össze-vissza ütöttem az eloxált felületüket, végül sajnos elvesztettem, de amíg megvoltak, addig a nagyon kedvencek közé tartoztak. Van még a családban az alumínium Tikky-ből eltéve, ma is bevállalnám, de az már a nem-mernék-vele-utcára-menni kategória. Amikor ilyesmiket még elhagytam-ellopták, az a motor-bringa-villamos-vonat-tarisznya nagyonpörgős korszak volt. Rengeteget utaztam, tanultam és tanítottam, nagyon intenzíven használtam a tollaimat-ceruzáimat, sokat és szépen írtam. Ha most magamnak vadásznék jó állapotban lévő Rotringot abból a korból, nem a 600-at keresném, hanem az eredeti Tikky-ket. Saját, házi használatú jelzős szerkezet volt az alumínium Tikky ceruzára és golyóstollra. Bár már nagyon rég nem használtam ilyet, ha feleségemnek azt mondanám, hogy "a hűvös tapintású", biztos rögtön tudná, melyik egykori tollról-ceruzáról van szó. Az övé még megvan, nagy becsben tartva. Utólag teszem hozzá, nemcsak hűvös, selymes is volt az Tikky-elox felület. Ahhoz képest a 600-at a küllemének megfelelően kicsit nyers-indusztriálnak érzem. A most nálam lévő - és talán nálam is maradó - 600-as töltőtoll fogó része annak ellenére, hogy nem a recézett változat, nem olyan selymes felületű, mint az egykori kedvenc elox-Tikky. Az én ceruzám visszacsúszó csövű volt, feleségemé az oldalsó nyomógombos, egyben visszahúzós. Mindkettő kiváló volt.
Nálam egy ilyen van, és egyszerűen nem tudom még megsaccolni sem, hogy mikor vettem.
Ennek a fogórésze nem recézett, hanem sima, a kupakján nincs tekerhető gyűrű, és nincs ráírva színes festékkel a szokásos felirat. F-es hegy van benne. Ajándékba vettem, de nem használták, most nálam van tisztításra és újbóli bejáratásra. Úgy látom, nagyon szépen működik, és amennyire durung a hatszögletű teste kívülről, annyira finom a fogása és kecses, nemesen egyszerű a hegye. Nem szárad, sok napos pihentetés után is azonnal indul.
Meg tudnád mondani, hogy melyik fajta Rotring 600-ast láttál? A régi, egyszínűt, aminek a fogórésze recézett és egyenes a széle a test felé (ahogy a kupaknak is), vagy az újabb (Newton?) aminek a fogórésze és a kupakja ferdén elvágott? Ha esetleg rákeresnél és belinkelnél hasonló képet, az sokat segítene. Régóta gondolkodom egy régi tipus beszerzésében, de az ebayes árak nem vonzóak, az újabb tipus meg nem tetszik.
A belinkelt Wikipedia cikkben érdemes legalább a kapillaritásig letekerni, és megnézni az ábrát a nedvesítő és a nem nedvesítő folyadékokról a hajszálcsőben. Egy kicsit közelebb visz ahhoz, hogy mi történik a töltőtollban.
Ami pedig a Quink-et illeti, nagyon sokáig használtam és szerettem, de azt például én sem tudtam, hogy izopropil-alkoholt is tettek bele. Az a szlogen viszont eléggé beégett, hogy "cleans as it writes". Láthatjuk, hogy a felületi feszültség, a kohézió, az adhézió és a tisztítástechnika egymáshoz igen közel álló fogalmak, és a tintával írástól sem állnak túl távol.
Ha valaki tudja, hogy a Quink-be az utóbbi évtizedekben is tettek-e alkoholt, az legyen szíves megírni. Mert ha igen, az egészen más fénybe helyezi az otthon őrizgetett Quink tinták időtállóságát.
Itt egy kicsit többet olvashatsz róla, ennél is többet fizika vagy kémia könyvekben, vagy a tűzoltók tananyagaiban.
Annak idején a Ludas Matyi Tücsök és bogár rovatában röhögtek a nedvesített víz kifejezésen, megboldogult Peterdi Pali bácsi csak azt felejtette el hozzátenni, hogy a kivágás tűzoltó szakcikkből volt, ahol a nedvességet nem a szó köznapi, hanem fizikai értelmében említették. A folyadék mindig folyékony, de a nedvesség nem mindegy sem a tűzoltónak, sem a töltőtollnak. Ahogy a mosogatásnak és az autómosásnak sem. Ezért használnak adalékokat.
Valamilyen mosószerhez hasonló anyag van benne, ami csökkenti a felületi feszültséget. Tehát a legegyszerűbb 1-2 csepp nem túl vad mosogatószer 1 deciliter vízbe téve. ( Régen ORWO 905 netzmittel néven árulták a fotósok által használt csepptelenítőt, manapság talán a Kodaknak meg az Ilfordnak van valamilyen csepptelenítője) Üdv, Ihagee
Ahogy Slr is írta, kicsit be kell járatódnia a hegynek - nemrég vettem egy Pilot Custom Heritage 912-t és annak is kellett néhány nap, hogy a hegy rendesen fogjon (ne legyenek kihagyások gyorsabb írás közben, stb.).
A tintától nagyon sok függ, teljesen más egy Pelikan tinta, mint egy Pilot Iroshizuku.
Köszönöm a választ, majd kiderül, most épp tesztelgetem :)
Ha mondjuk lenne olyan ismerősöm aki használ ilyet könnyebb lenne, mert meg tudná mondani, hogy jó ez így vagy sem. Egyébként maga a tinta nem jár le? Valószínűleg az sem mai darab, bár talán ha nem tették ki fénynek (ez pedig nem valószínű) akkor nagy baja nem lehet.
Valamennyire mindenképpen össze kell szoknia a kéznek és a tollnak, itt még az "összecsiszolódik" szó sem teljesen indokolatlan, hiszen a hegy csúszó felülete kissé alakul. Golyóstollhoz képest azért a töltőtollhegynek van egy természetes irányítottsága, vannak tollak, amelyek nagyobb szabadságot adnak a kéznek, mások kisebbet, és ez menet közben is változhat.
Kicsit próbálkozz azzal, hogy megtalálod a tollnak megfelelő tartást, és valamennyire alkalmazkodsz hozzá, vagyis egy darabig olyan irányban, szögben tartod a tollat, ahogy ő szereti. Ezzel kiszűrheted vagy megerősítheted a toll hibáját, kis kényelmetlenséget okozol a kezednek, és megteszed az első lépéseket ahhoz, hogy megtaláljátok egymást.
A tisztítás egyébként itt is megfordult a fejemben. Nem tudom, mióta tárolják ezeket a tollakat és milyen körülmények között. Az én lakásomban a bútorokon, vitrinüvegeken lerakódik egy olyan olajkorom, aminek a durvább változatát a szélvédőn találjuk belülről a tél végén. Ezt onnan tudom, hogy fehér törlőpapírral szoktam takarítani, és látom rajta. Az olajos szennyeződés taszítja a vizet, míg a tollat alapvetően a kapilláris hatás működteti, ami a nedvesítésen alapul. A konyhai cseppmentes mosogatás (meg anno a filmkidolgozásnál a negatív cseppmentes szárítása) úgy történik, hogy nedvesített vizet használunk. Ettől a víz nem cseppekbe ugrik össze, hanem terül, vagyis nedvesíti a felületet. Nem csepppeként szárad fel, hanem szinte egyben csúszik le, szárad fel. Ezzel a feleslegesen hosszú dumával tulajdonképpen arra utaltam, hogy lehet, hogy én gyengéd, mosogatószeres vízben elmosnám a tollat, és újra próbálkoznék. Megpróbálnám még a hegy résében a fogselymet, de csak garantáltan viaszmenteset. Ezek szerintem mind non-invazív beavatkozások, amelyek végén ha még mindig nem jól ír a toll, akkor jönnek először a garanciális lehetőségek a forgalmazónál és a gyártónál, és ha azokat a lehetőségeket is kimerítettük, akkor jöhet a cserebere, vagy értékesítés.
Aki innen használt/használ M200-at annak mennyire nehéz írni vele? Lehet, hogy még nekem új ez a töltőtoll dolog, de csak egy nagyon kis pont van a toll hegyén ahol rendesen fog és most mikor hosszabb ideig szerettem volna használni okozott némi nehézséget, hiszen onnantól, hogy picit oldalra elfordul a hegy, vagy túl felfele vagy lefele tartom már nem ír úgy ahogy kéne. Ha gyorsabban húzom a vonalakat akkor kimaradozik a tinta. Betudható ez a dolog annak, hogy meg kell szoknom a töltőtollakat, vagy valami gond lenne vele?
Tervezi valaki egyébként, hogy rendel tintát külföldről (Japánból) ? Jól jönne egy Pilot iroshizuku, elég jókat hallottam róla viszont elég borsos áron mérik mindenhol kivéve Japánból.
A Krea-Tippben van Platinum pigment tinta, és vasgálicos Diamine Archival Ink / Diamine Registrar's Ink. Mindkettő véglegesen ott marad a papíron, de állítólag a tollban is tud galibát okozni, ha nem használod eleget/nem mosod ki rendesen.
A Diamine-t használom néha. Kéken ír, de ahogy megszárad, feketévé változik. Elég gyorsan szárad, és egyáltalán nem üt át a papíron.
Egyszerűen: patron kivesz, tollat vízcsap alá tart, kimos folyó vízben, majd betettem egy pohár meleg vízbe egy napra. Másnap kivettem, kiszárítottam a radiátoron, és kész. Az elején még egy kicsit halványan fogott, de az gyorsan elmúlt.
"illetve az úgynevezett vasgálicos (iron gall) speciális tinták kerülnek a papírba kitörölhetetlenül. Ilyet lehet itthon is kapni, bár kissé drága."
Magyarországon hol lehet venni és milyen néven futnak ezek a tinták? Még mindig nem vagyok kibékülve a hagyományos tinta elkenődésével, ezért vadászok nem oldódó töltőtoll tintát.
Hirtelen kérdés. A hátsó kupak, ha teljesen kicsavarom egy kicsit lötyög, el-elmozog oldalirányba. Ez normális? Csak azért kérdezem, mert olvastam, hogy valamelyik fórumtárs írta, hogy neki is lötyögött aztán egyre jobban kilazult, valószínűleg hibás volt. Csak azért kérdezem mert most még csak-csak kiadom a kezemből, hogy cseréljék vagy ilyesmi de ahogy telnek a percek egyre kevésbé akarom elengedni. :)
A tinta nem lesz a kedvencem bár egyébként a tulajdonságaival meg vagyok elégedve de a színe nekem kicsit fakó, világos, jobban szeretem a sötétebb kék színt. Maga az üveg nagyon igényes és jópofa a tollnak kialakított kis rész. A tinta elég szárazon fog, őszintén szólva kissé meglepődtem, régebben is használtam már töltőtollat, de egyrészt sokkal vastagabban fogott, másrészt szinte öntötte magából a tintát. Talán maga a tinta is nedvesebb volt és erre még rátett egy lapáttal az is, hogy a kelleténél szerintem több jött belőle ezért előbb utóbb olyan lett a kezem, azt pedig nem szeretem illetve ennek eredményeképp a papír is tintás lett és végül rossz volt ránézni a lapra. Kissé meglepődtem mivel nem tűnik nekem vastagnak az M-es méret, elég vékonyan fog, vastagabbra számítottam. Viszont tartottam tőle, hogy túl könnyű lesz a toll, de így, hogy belekerült a tinta tökéletes lett. Ezt a tollat érdemes feltett kupakkal használni? Valamelyiknél olvastam (talán a TWSBI 580), hogy amikor levették róla a kupakot kijött egy kevés tinta a hegyből. De mivel itt eddig nem volt ilyen gondom feltételezem, hogy ennél a modellnél nincs ilyen gond. Kissé meg kell szoknom, hogy milyen szögben kell tartanom de nagyon tetszik egyébként. Ráadásul ezzel a tintával nem üt át a mezei kockás füzeten se.
Köszönöm a segítséget! Sikerült végül beszereznem egy Pelikan M200-at! Sajnos csak M heggyel, emiatt aggódóm egy kicsit de remélem nem lesz gond. Egyébként a Pelikan elvileg cseréli a hegyet más méretűre 4 héten belül (http://www.pelikan.com/pulse/Pulsar/en_US.CMS.displayCMS.93711./choosing-the-right-nib), nem tudom ez az itthon vásárolt tollaknál mennyire működik illetve mennyire macerás kivitelezni, de ez is egy lehetséges opció lehet ha nem válik be az M-es méret. Egyébként, hogy kell feltölteni ezt a tollat? Csak belemártom a tintába, kitekerem a hátulját, majd betekerem és akkor beszippantja a tintát és kész? Ha tintát akarnék cserélni később mennyire macerás művelet?( Most Pelikan tintát vettem, nem tudom ez mennyire számít jó minőségűnek (mondjuk a pilot iroshizuku-hoz képest) mindenesetre árban elég baráti, köszönöm, hogy ajánlottátok) Vagy csak simán kitekerem, kifolyik a tinta aztán vizet szívok fel vele párszor és mehet bele az új? Mondjuk nem túl célszerű sokat váltogatnom a tintát hiszen egy naplóban furán mutat ha X oldalanként más színű tintát használok. Volt még Rotring 600-as is, nekem személy szerint a hagyományos kinézetű töltőtollak jobban tetszenek, de a precíz német minőség amit a rOtring sugall a maga masszív, robosztus formavilágával elég impozáns, lehet, hogy beszerzek belőle is egyet, hiszen rövid időn belül már valószínűleg nem lesz beszerezhető újonnan.
Örülök a hírnek. Régen sokat dolgoztam tustollakkal. Az sokkal hamarabb szárad, nagyobbak a szemcséi, érzékenyebb erre a problémára, ezért jutott eszembe a dolog. A Rotringnak például olyan tisztító tankjai voltak, amihez speciális oldószer is járt (nyilván tushoz), és amiben kis helyek voltak a szétszedett toll alkatrészeinek, hogy ha a zárható tank rázogatásával öblögetett az ember, ne kavarodjanak össze a dolgok.
A háztartásban is bírom a mosogatást, takarítást, ott is megvan a tudománya. Ami könnyen mozdítható, azt megpróbáljuk úgy eltávolítani, hogy a felületet ne bántsa. Például a port partvissal gyengéden eltessékeljük, a folyadékot felitatjuk. Ami szennyeződés ragaszkodik a felülethez, azt megpróbáljuk oldatba vinni, itt nyilván víz az oldószer, aminek a tulajdonságait lehet változtatni, például mosogatószerrel. A hozzáadott tisztítószer-nedvesítő ágens persze nyomot hagyhat, és megváltoztathatja a tinta viszonyát a toll alkatrészeihez: nedvesít, nem nedvesít. Oldószerezés után a megmaradt szennyezést öblögetéssel távolítjuk el, ami ez után marad, azt bő oldószerben gyengéd símogatással. A szennyező anyagot minden fázisnál eltávolítjuk, így amikor a legmakacsabb szennyezésekhez érünk, akkor már csak kevés helyen van kevésféle szennyeződés. Itt jönne a súrolás-dörgölés, remélhetőleg tollnál ilyenre soha nem lesz szükség. Ha van, akkor sem érdes anyaggal, hanem valami nagyon finommal, és főleg nem szálazóval törölgetjük, amit kell. A legdurvább, ameddig el kellett merészkednem, az a fogselyem volt. Kell találni olyat, ami nem viaszolt, mert akkor meg a viasz eltávolítása lesz a probléma. A tollhegy bevágását egyszer kellett így, durvábban kezelnem, akkor az volt a megoldás, hogy fogselymet használtam, párszor végighúztam a résen, utána szépen működött a toll.
Van még egy fegyverem, de ahhoz bátorság, vagy biztos tudás kell. Az ultrahangos fürdő. Egyszer egy tollhegy szépséges bevonatát sikerült pillanatok alatt lekapnom vele. Nyilván ahhoz nem lett volna szabad használnom, de egy acél vagy tömör arany hegyet símán lehet tisztítani vele. Arra kell nagyon vigyázni, hogy ultrahangfürdőben a dolgok egymástól függetlenül, külön legyenek, hogy ne verjék egymást ultrahang frekivel.
(Az azért hozzátartozik a dologhoz, hogy a takarítás tudományos szintre emelésére nem a tollak, hanem a fényképezőgépek miatt volt szükségem. Egy tükörreflexes fényképezőgépnek kicsit több és bonyolultabb alkatrésze van, mint egy tollnak :-) Egykor fényképezőgépkiállítást szerettem volna rendezni, és arra nagyon felkészültem, még kómás fényképezőgépek felélesztésébe is belevágtam. Aztán egyszercsak kishíján kipusztultam, és ezek a dolgok elkerültek az érdeklődés homlokteréből, az életben maradás magasabb prioritást kapott. Most meggyógyultam, reboot :)
Egyébként ez milyen toll lehet tudja valaki? Nem tűnik túl márkásnak lehetséges, hogy egy drágább toll alapján készült Replika lenne, vagy szimplán egy kínai toll? Itthon találtam, de nincs ráírva semmilyen információ a márkáját illetően. Annyi van a hegyre írva, hogy: "Irridium Point Germany".
Jobb-e? ...nehéz megmondani. Az M200 jóval régebb óta van a pályán. Az 580 egy nagyobb toll. Hosszabb és vastagabb, ezzel persze valamivel nehezebb is. Mind a két toll nagyon kényelmes, de ha nagyobb kezed van, akkor lehet nem lesz ideális az M200. Ezt ki kell próbálni. Fém hegy, szivattyú mindkettőnél adott. Hegyek cserélhetők. Jobban szétkapni az 580-t egyszerűbb, mert van hozzá szerszám, de erre nem igazán van szükség a legtöbb esetben. Írni mindegyiknek jól kell.
Az Mxx5-ös típusok csak annyiban különböznek, hogy nem aranyozott szerelékeik vannak, hanem ezüst színűek.
A Writing Desk jó és megbízható. rendeltem már tőlük párszor, csak úgy, mint a Cultpens-től (sszintén UK) Onnan a legtöbb esetben egy hét alatt itt vannak a dolgok. Egyéb külföld (US, Japán) kb két hét kell, de ha tökölnek a vámon (€40 feletti értéknél, ami EU-n kívülről jön), akkor ez több is lehet. Amiket én személy szerint megnéznék (persze a korábban is említetteken kívül): - Lamy Studio (ez itthon is van Pirexéknél ~15e) - Platinum 3776 Century ($100 ebay, Japánból. Több tolltest szín illetve hegy méret. 14k hegy!) - Pilot Vanishing Point acél - "special alloy"- heggyel (szintén $100 körül ebay, Japán) - Pilot Custom 74, 91, 98 (enegika.com, Japán. ingyenes regisztráció után láthatók az árak. Platinum is van)
Egyébként most 20-25 ( +- pár ezer) ezerig keresek töltőtollat, kicsit kibővült a rá szánt keret, így kibővül esetleg az ajánlott tollak "listája" ? Bár nagyon örülnék ha találok még valamit itthon a Hungaropennél, akkor nem kellene külföldről rendelnem.
Igazából annyira nem izgat a színes test, az átlátszó tetszik, a többi annyira nem, de azért köszönöm, hogy szólsz. A The Writing Desk is megbízható akkor? Egyébként melyik külföldi oldalakról jön meg leghamarabb ( és kb mennyi idő alatt ? ) ?
The Writing Desk-től vettem Angliából, mert csak náluk lehet az 1.1-es heggyel kapni az 'AL' verziót.
Jobb-e a 700? Hát ez nehéz kérdés. Nagyobb, különlegesebb töltő mechanizmusa van és a hegye is nagyobb méretű, mint a többié. Én is sokáig gondolkodtam rajta, de mikor kijött ez a verzió az 580-ból eldőlt a kérdés számomra. Tetszettek a fém részek. Ha színes testű Vac700-ban gondolkodsz, akkor érdemes gyorsan dönteni, mert azoknak a gyártását idén beszüntették.
Te honnan szerezted be? Itthon nem kapható igaz? A sima változatot megtaláltam, de ott nem árulták az újabbat. Lehetséges, hogy a VAC 700 jobb mint az 580-as modell?
Nagyon kellemes meglepetés nekem. Kényelmes és jól össze van rakva. Az 1.1 mm-es hegy nekem nagyon jól működik. Ez az első demo tollam, és nagyon tetszik. Az enyém jól szuperál egyenlőre. Az AL verzió abban különbözik a simától, hogy a fogó rész és a szivattyú szerkezet is fém.
A korábbi szériákkal voltak problémák, mivel a tolltest illetve a kupak sok embernél megrepedt. Ezt a mostani széria elvileg nem (vagy legalábbis sokkal kevésebb esetben) produkálja. Bosszantó lehet, ha megtörténik, de ha felveszi valaki a kapcsolatot TWSBI-ékkel, akkor küldenek ingyen csere alkatrészt. Mivel a dobozában van egy kulcs amivel szét lehet kapni, ezért házilag is lehet cserélni az alkatrészeket. (A kulcs egyébként ha minden igaz jó pár Pelikan szivattyújának kiszedéséhez is)
Repedéssel volt problémája Vac700 tulajoknak is, a mini pedig ereszteni szokott (egy gumi gyűrű hiánya szokott gond lenni). Van, aki azt mondja, hogy a színes verziók hajlamosabbak repedni. Fene tudja.
Sokat dolgoznak azon, hogy a problémákat megszüntessék és nem fognak hátat fordítani, ha valami mégis lenne. Lehet, hogy ezek most eltántorítanak, de érdemes ezeket tudni. Én azt javaslom, hogy a legfrissebb verziókat érdemes nézni. Azokkal jóval kevésbé valószínű, hogy gond lesz.
Teljesen jogos a kérdésed. Ma kipróbáltam egy darab papíron, szépen fogott. Persze hogy akkor ejtett pacát, amikor a naplómba írtam! Bele is raktam egy pohár meleg vízbe. Most, hogy visszagondolok, legalább 10 éve megvan a toll, de még talán sohasem tisztítottam meg.
Próbálj meg keríteni valahonnan egy Man 100-as tollat!
Ez még a Waterman-féle boldog békeidők terméke, anyag van benne és megbízható szerkezeti felépítése van.
(Ráadásul épp annyira elegáns darab, hogy még nem annyira valószínű, hogy elkívánná valaki, de mégis van olyan jó a külcsíne, hogy az ember megtanul rá vigyázni.:)
Ja, ha pedig töltőtoll, akkor a cégtől egy Caréne-t próbálj ki egyszer!
(Majdnem olyan praktikusan kapható fel, mint a régi Parker 51-esek, de a formájába simuló hegye mégiscsak jobban érezteti a töltőtollhegy-effektust.)
Félve kérdem meg, hogy tisztítani próbáltad-e már. Nekem volt olyan tapasztalatom, hogy beszáradástól, lerakódásoktól vált folyóssá egy toll, mert a tinta és a levegő gondosan megtervezett áramlási rendszere megváltozott.
Mindig tetszett a Hemisphere, de odáig soha nem jutottam, hogy legyen egy ilyen töltőtollam. Egyszer elcsábultam egy golyóstollra, ami aztán nagyon rövid időn belül elveszett / eltűnt / ellopták, ezt intő jelnek tekintettem, és nem lett több Waterman-em. Amikor azt a golyóstollat vettem, akkor a Parker mélyrepülése már megkezdődött, talán épp a Gillette portfóliójában vergődtek, sorra tönkretéve a legjobb gyártmányaikat a betétekkel együtt, és akkor épp a Waterman kínált még jó golyóstollbetétet. Ez már történelem, azóta mindkét cég a szennyestartó-óriás, a Rubbermaid (egy darabig a Curver is hozzá tartozott) része, csakúgy, mint a Rotring. De legalább valaki megmentette ezeket a márkákat az utókornak, részemről hálás vagyok érte, hogy nem a teljes megsemmisülésből, hosszú szünet után kell újraépíteni, mint a KaWeCo-t, és nem került teljesen gagyi cég kezébe a márkanév, mint ahogy ez több márkával megtörtént.
A TWSBI tollakról mi a véleményetek? Használ ilyet valaki? Alapjáraton nem vagyok oda az átlátszó tollakért, kicsit olcsónak, játékszerűnek találom, de ennél a darabnál valahogy nem érzem ezt, kimondottan tetszik, de kíváncsi lennék ki mennyire van megelégedve vele, ha van valakinek esetleg.
Itt egy online forrás a különböző vonalvastagságok összevetésére, de ez azért nem ér fel a személyes próbával. Hogy milyen heggyel írsz kényelmesen, az ugyanolyan egyéni dolog, mint hogy mekkora cipőt hordasz vagy hány cukorral iszod a kávét. Persze befolyásolja a kezed mérete és tartása, de legalább annyira az írási szokásaid is. Erre sajnos nincs univerzális recept, ki kell tapasztalni, mi az, amit igazán tudsz szeretni. Meg aztán a másik, hogy minden hegyet meg lehet szokni.
M200-ból biztosan nem fogsz F-eset találni, mert én vettem meg az utolsót. :) Ettől függetlenül támogatom, hogy mindenképp érdemes ellátogatni Szentendrére, mert kincsekre lehet bukkanni.
De azért abban ne légy biztos, hogy épp M200-as Pelikan is van!
(Viszont a golyóstoll párjára is, valamint a Rotring 600-ra is konkrétan emlékszem, hogy néhány hete még volt. Utóbbiból F-es is. - De ha ezt nem lelnél, pedig ehhez ragaszkodnál, akkor keress meg engem!)
A témához kapcsolódva: olcsó alternatívaként említeném meg a kínai Hero tintákat, amik ár/érték arányban nagyon jók, mindegyik tollamban jól működnek, 60ml/≈1400 Ft-os áruk pedig több, mint jó. Kék/piros/kékesfekete/fekete színekben elérhetőek. A kékesfekete és a fekete tintáról tudok nyilatkozni, amik vízálló tulajdonsága egészen kellemes(mindig ezzel címzek levelet pl.), szóval ez egy próbát megér.
Más, ha szabad ilyet, van pár töltőtollas eladó holmim: Tinták, közös tulajdonságuk, hogy mindegyikből 0,5-1 ml hiányzik(1-2 töltésnél tovább nem mentek), csak az árnyalattal nem voltam megelégedve, így természetesen vettem még több tintát, ami jobban tetszik:) Ezen költségek csökkentése érdekében eladnám a porosodó tintáim: - Diamine, 30ml: Eau De Nil, Ancient Copper(igazából ez szép szín, csak a hegyre száradó tinta nem tetszik) - 800 Ft/db - Diamine, 80ml: Raw Sienna - 1100 Ft - Rohrer & Klingner 50 ml: Alt-Bordeaux - 800 Ft
Töltőtollak: - Pilot 78G, teal színben, M-es heggyel. A toll új, karcmentes, gyári konverterrel, tintát még nem látott. A hegy az amit használtam már, de más méret kellett, így vettem egy másikat és kicseréltem őket(nem akartam zsebhordott tollat eladni) - 3000 Ft - Hero 359, fényes fekete. Lamy Safari utánzat, gyári dobozában, M-es hegy, konverterrel, egyszer feltöltve, majd kipucolva - nem jött be a szín. A saját ugyanilyen tollammal kapcsolatban a tapasztalat, hogy nem szabad a klipszet használni, mert megreped a kupak... ellenben tökéletes munkás-toll, strapabíró és megbízható, kellemes használni. Ebayen könnyen szerezhető hozzá EF, F hegy. Lamy patront fogad. - 1500 Ft https://www.youtube.com/watch?v=7NRXHDpQ2lw - Lamy Safari, kék, fekete klipsszel. Ez eredeti :) MK-s fekete hegy, gyári Z24 konverterrel, párszor használtam, igazából nem az én világom, elég nekem a kínai is. Hibátlan, karcmentes, régi kiadás, már nem kapni - 6000 Ft - Airmail 67T, indiai eyedropper toll, narancssárga színben, F-nek jelölt, de nagyjából EF hegy. 2000 Ft
Bármelyikről tudok képet küldeni ha érdekel valakit, de linkelni nem enged képekkel pedig nem akarok spamelni :)
A Medium hegy mennyire vastag egyébként? Ahogy látom, a nagy többség inkább F-es hegyet használ.
Nem valószínű, hogy találok akkor F-es darabot az M200-ból? Ha esetleg nem lenne se M200 se Rotring 600 akkor van még olyan ami jó választás lehet tőlük (Hungaropen) ? Csak azért kérdezem, mert potyára sem szeretnék menni, mert annyira nincs közel.
Két töltőtoll között vacilálok, hogy melyiket szerezzem be: Waterman Expert 3, illetve Diplomat Excellence A Plus. Nem igazán ismerem a tollakat, és -főleg a Diplomatról- nem sok infomáció találok. Segítsetek, milyen jellemző tulajdonságaik vannak? Esetleg konkrét tapasztalata van valamelyikőtöknek?
Úgy tudom, elenyésző azoknak a töltőtolltintáknak a száma, amik ellenállnak a víznek, és az UV sugárzásnak is. Az amerikai Noodler's cég gyárt ilyeneket (ezeket elég nehéz Európában beszerezni), illetve az úgynevezett vasgálicos (iron gall) speciális tinták kerülnek a papírba kitörölhetetlenül. Ilyet lehet itthon is kapni, bár kissé drága.
A golyóstollak is elég vegyes képet mutatnak. Pofátlan módon ismét a saját cikksorozatomat fogom reklámozni (elnézést!):
Köszönöm a tippet! Egyébként kinek melyik tinta vált be eddig legjobban? Ezek a tinták mennyire hajlamosak eltűnni egyébként? Mármint fura kérdés lehet, de ez szerintem fontos ha az ember hosszabb ideig szeretné tárolni a leírtakat. Azt olvastam már, hogy a golyóstollakban levő tinták ( illetve a roller és a gel is) fény (esetleg hő) hatására halványulhatnak, vagy teljesen eltűnhetnek, illetve némelyik bírja a vizet míg a másik nem. Persze ez itt nem áll fenn, hiszen ha jól tudom a töltőtollnál használatos tinta nem vízálló ( mert víz bázisú ?). Viszont nem túl valószínű, hogy elázna tehát emiatt nem aggódok annyira.
Ha esetleg nem szimpatikus a Pelikan tinta, van még náluk Rotring Brillant tinta, például a zseniális Royal Blue színben, ami engem inkább a kékesfeketére emlékeztet. A 30 ml-es üvegcse ha jól rémlik valami 300 Ft körül van. Ennyiért szerintem ajándék.
Annyiban módosítanám, hogy szerintem nem mindegyik standard konverter jó bele. Ha jól rémlik, a kiszúrója egy egészen kicsit vékonyabb, mint a standard, így némelyik konverterrel folyik. Külön patront tartok a Rotring 600-hoz, mert azok a patronok, amit bármilyen más tollal használtam már, azok simán lecsúsznak a kiszúrójáról.
Pelikan viszonylag egyszerű történet. Nem kifutó darab a 200, csak ugye a Hungaropen már nem forgalmazza. Hegy csere egyszerű és lehet is kapni hozzá. Csak ki kell tekerni, aztán betekerni az újat. Ez működik a legtöbb Pelikan-nál. A 200-asnak alapból acél hegye van, de jó bele a 400as arany hegye is.
A Rotring 600 az, amit már nem gyártanak. Hegyet lehet találni ebay-en. Cseréje elvileg egyszerű, de nem tudom biztosra.
Amúgy ha a töltőtollba tönkremegy a hegy ( nem tudom, hogy ez mennyi idő alatt következik be) akkor mennyire nehéz beszerezni egy újat? Például a rOtring 600-hoz, vagy a Pelikan M200-hoz? Mivel kifutó darabok gondolom már nem nagyon árulnak alkatrészt hozzá, ha mondjuk az új modelleken is olyan/hasonló van az jó hír lenne.
És szerintem a Pelikan K200-as golyóstoll áttetsző változata is érdemes vétel (~9e, míg nyugatabbra tőlünk mintegy 1,5-4 szeres áron van). Ráadásul ez a transparent/demonstrator változat alighanem a közeljövőben úgyis ritkaság lesz, mint a legtöbb más tollmárka esetében - így aztán érdemes vétel lehet.
Amiket régen nagykereskedőként márkaképviseltek, azok maradékaiból akadnak még elfekvő darabok, így aztán előre nem határozható meg a választék. Ami még van, azok közül túrjál!
Én A4-est használok, mert sokat írok minden nap, és az is szempont, hogy a hétvége mindkét napja külön lapon legyen. A kék tinta nem üt át rajta. Az angol Ebay-en vettem, az eladónak most nincs készleten.
A 849 egy szép, letisztult darab. Golyóstollból jó választás lehet még a Zebra F-701, ami mondjuk sokkal olcsóbb, és egy Fisher betéttel baromi jó cuccot lehet faragni belőle.
Töltőtollak közül Hungaropenéknél azt érdemes megvenni, amit még találsz. Pelikanból például biztos, hogy a régi készletet árusítják ki, de szerintem a többi márka többségével is hasonló a helyzet. Ha nagy szerencséd van, akár tényleg foghatsz egy Rotring 600-ast (bár annak bőven magasabb a gyűjtői értéke, hogysem megtartanám használatra).
Egyébként ha tőletek valaki használ naplót tudna valamilyen modellt ajánlani? Méretben az A4 és A5 közöttire lenne szükségem, nem baj ha vastag. Keménykötésűre lenne szükségem (esetleg bőr, talán az lenne a legjobb), ami bírja a sok hordozgatást, illetve fontos lenne, hogy elég vastag legyen a papír, hogy töltőtollal használjam.
Jövő héten benézek hozzájuk. Egyébként melyik modelleket érdemes még néznem ha az M200-as elfogyott volna? Megköszönném ha esetleg felsoroltok még párat és akkor tudok választani közölük. Ha jól emlékszem még a rOtring 600-at mondtátok, az sem tűnik rossz darabnak. Illetve ha már megyek lehet, hogy megnézem a golyóstollat is. Abból van rá esély, hogy találok egy régebbi, kifutó modellt, jó áron? Melyeket lenne érdemes néznem?
Egyébként egyelőre a Caran d'Ache 849 a nyerő a golyóstollak közül, de ki tudja milyen ritkaságokat találok a Hungaropennél.
Én hévvel mentem Pannóniatelep állomásig, onnan pedig úgy tíz perc séta.
Egy ideje egyébként már meg akartam kérdezni: kallódik esetleg valamelyikőtöknél egy leharcolt, ütött-kopott vagy csak feleslegesnek ítélt Zebra F-701-es golyóstoll, amit donornak használhatnék? A kis gumi szűkítőre lenne szükségem az elejéből, de nem vennék meg egy új tollat emiatt.
Köszönöm, ezt én is láttam, csak nem tudom, hogy aktuális-e még. Kár, hogy hétvégén nincs nyitva, így marad a tömegközlekedés. Budapestről miképp lehet megközelíteni? Hévvel?
Én a 06/26/501-320-as számon hívtam őket mindig. A nyitva tartásról is telefonon érdemes érdeklődni, én legalábbis nem láttam róla információt a weboldalon. Tényleg érdemes egyébként elmenni, mert elvileg mindenféle gyöngyszemre lehet még bukkanni náluk.
Köszönöm a segítséget mindenkinek! Náluk lehet érdeklődni a készletről vagy tájékozódni valahogy (Telefonon esetleg a weben) ? Vagy be kell menni személyesen?
Ha nem ragaszkodsz a vékony hegyhez, szintén a Hungaropennél lehet érdemes még Pelikan M200-at nézni. Mikor a magamét vettem, elég olcsón (12 mátyás) mérték, és egy-két M-es darab jó eséllyel a mapi napig kallódik náluk (vékonyabb már biztosan nem). Na, az például egy elég minőségi toll kezdésnek. Meg persze vannak olcsóbban, amiket Sultati is említett, de szerintem az M200 már fogásra is egy exkluzívabb kategóriát képvisel (persze az eredeti ára horror).
A P75-ös pld. egyáltalán nem szeret beszáradni. Nyugodt szívvel hagyom az otthoni íróasztalon, annak tudatában is, ha csak hetente/kéthetente akad olyan kitöltenivalóm odahaza, amihez érdemes a töltőtollat felkapni.
És eddig nem kellett száraz papírszántás miatt aggódnom, de nem lettem tintafoltos és a papírjaim sem lettek pacásak.
(Ennyire eddig csak a Pelikan-ban mertem megbízni, de annak rosszabb a súlya/mérete és még a menete is zavaró nekem.)
Sajnos sok hasonló történetről hallani a modern Parker tollakkal kapcsolatban. Valami nem sikerült éppen jól a Sonnet-el... Én magam még nem használtam Parker tollat, kivéve egy P51-et, szóval nem szeretném rögtön leírni az összes modern tollukat. Van köztük problémás, ez tény.
A Parker Penman tinta szériát egyébként részben azért szüntették be, mert sok felhasználónál beszáradt és eltömítette a tollat. A dolog érdekes része az, hogy nagyon sokat a Parker Sonnet mellé adtak, aminek eleve voltak ilyen problémái....Szóval a helyett, hogy a tollat hozták volna helyre, simán csak beszüntették a Penman tintákat....
A szellős kupak egészen addig nem probléma, amíg nem szárad ki emiatt a hegy. Sok régi toll kupakján van például egy lyuk oldat, azért, hogy mikor a kupakot leveszed ne keletkezzen vákum, ami miatt a tinta kifolyna. Ma már ezt nagyrészt máshogy oldják ezt meg.
Nekem még egyik tollam sem okozott ilyen csúnya meglepetést szerencsére.
A Parker töltőtollakról a tintás kéz, és a papíron hagyott paca jut eszembe. Persze lehet, hogy csak nem volt szerencsém. Úgy szerettem volna, ha egy Sonnet válhatott volna kedvenc tollammá, de nem vált. Valamit nagyon nem jól csinálhatok vele, illetve nem értem, mire gondolt a költő. Nekem állandóan beszáradt, és ezzel az is együtt jár, hogy ami egyszer beszáradt, az már nem ír rendesen, és valószínűleg a pacázás is ennek lehetett következménye. Volt hogy elővettem a tollat, és egy merő tinta volt.
Ha megnézem a Sonnet kupakot, azon átfúj a szél. Annyira nem légmentesen zár, hogy a felfordított kupakban nem marad meg a víz, hanem átömlik rajta. Nem hibás tollról van szó, ez egyszerűen ilyen, és nem értem, miért. Valaki meg tudná magyarázni? Én voltam balszerencsés a Parker töltőtollakkal, vagy más is tapasztalt ilyet?
Sok éven át használtam Vectorokat, és azt hittem, a tintás kéz hozzátartozik ehhez az életmódhoz. Ez a helyzet a sokkal drágább Sonnettel sem változott. Talán azért ragaszkodom annyira kedvenc töltőtollamhoz, mert azóta nincs akadás, nincs paca, és még három hónap pihentetés után sincs beszáradt töltőtoll.
Ez is, mint sok minden, a rászánt kerettől is függ. Korábban próbáltam összeszedni pár "tipikus első tollat" pár oldallal korábban.
"Lamy - Safari, Vista, Nexx, Logo Pilot - Metropolitan (itthon Pilot MR), 78G (leginkább ebay)
Faber-Catell - Basic, Loom
Platinum - Cool, Preppy (ez nagyon olcsó, de sokan szeretik és mostanában jelent meg egy újabb változata) Kaweco esetleg Ha teheted menj be Pirex-be (pláne, ha budapesti vagy). A Lamy tollakat és a Pilot MR-t meg lehet nézni és van pár Parker tolluk is ami tetszhet.
Fontos eldönteni, hogy patront, vagy üveges tintát akarsz-e használni, mert utóbbihoz konverter kell a tollba. Valamint azt is el kell dönteni, hogy milyen vastagságú hegyet szeretnél. Ha csak belföldi vásárlásban gondolkodsz, akkor nem túl nagy a méret választék."
Na meg persze az olcsóbb Kínai tollak, mint a Hero, Jinhao, Boaer. Ezeket ebayről a legegyszerűbb.
Itthon Pirex, Kes papír, Green papír, illetve a Tollak Boltja azok a helyek, ahol elég sok minden kapható.
HA a külföldi vásárlás is rendben, akkor Cultpens.com (UK)-vám és áfa mentesség miatt is érdemes nézelődni €40 érték felett-, andersonpens.com (US), gouletpens.com (US) . Ezek közkedvelt és megbízható helyek.
Töltőtollban nincs jó tanácsom, teljesen elfogult vagyok. Másfél-két évtizede megvettem az igazit. Azt hittem, csak egy lesz a szekrénynyi tollam közül, az itteniek tetszését nem is vívta ki, nekem is kétségeim vannak a kinézetét és a pedigréjét illetően, de egyszerűen függő lettem. Soha nem hibázott, soha nem száradt be, nem csöppent el, és nem akadozott. Pont úgy ír, ahogy szeretem, és nem tudom megunni. Annyira bevált, hogy azóta nem tudok, és nem is akarok más töltőtollat sem venni, sem használni. Az egyetlen toll, ami soha nem hagyott cserben, a Cross Century II Lustrous Chrome, F-es arany heggyel.
Bármelyik kedvenc golyóstollamat, ceruzámat gátlástalanul megcsalom, de ez a töltőtoll nem hagyja, hogy másra nézzek. És más eddig nem is akart a kezemben működni. Úgy értem, hibátlanul működni. Lehet, hogy csak véletlenül fogtam ki egy kivételesen jó példányt...
Az Alléban múlt héten vettem egyet ajándékba, és még bőven volt nekik. Én pirosat vettem (női hölgynek), és csak miután elkértem, derült ki, hogy díszdobozt is adnak hozzá. Az enyémhez nem volt, azt papírzacsiban hozták Svájcból. Viszont a zacsin rajta voltak a kantonok címerei :-)
Sokszor mondogattam a Green papírosoknak, hogy hozzanak be Caran d'Ache 849-et, végül hoztak. Ráadásul eredetileg a meztelen változatot hozták, de most adják hozzá azt a jópofa mágneszáras fém tokot. Az alap verzió 8e alatt van, különlegesebb kivitelek 10 és 20 között.
A C d'A ezt a tollat irodaszerként forgalmazza, de ugyanaz a góliát betét van benne, mint a drága tollaikban.
Ami a töltőtollat illeti, legnagyobb meglepetésemre az Auchan 300 Ft-os műanyag töltőtolla működik.
Golyóstollat keresek 10 és 20 ezer forint között. Jelenleg mit tudnátok ajánlani ebben az árkategóriában?
A másik kérdésem az lenne, hogy melyik az első olyan töltőtoll ami már jónak mondható és tényleg élmény vele írni (tehát nem folyik össze vissza a rossz minőségű "alkatrészek" miatt stb.)?
Tudna-e avalaki abban segírteni, hogy hol lehet m,ég beszerezni kínei parker tollakhoz gumizsákot a tinta szívatásához. Elöregedtek és emiatt már egyiket sem tudom használni. Esetleg helyettesítési ötletet is szeretnék kérni.
Azok beteljesült jogviszonyra épülve folytatták az argentin elődjük pályáját, a legnagyobb békében és földrajzilag is elkülönülten. Azokhoz nem kellene külön zseb, hogy ne morgolódjanak.;^)
(De azért segítek: az egyiket eltaláltad, habár abból is egy eredetazonosabb darab az enyém. Viszont a másik a licencbiztosító perellenfél egyik darabja. Na mi lehet?)
Lehet, hogy dőreség, de azt képzeltem, hogy ennek az elejtett megjegyzésemnek a kapcsán, azazhogy "amiket beletennék, ős-golyóstollaimat" , nos erre csak-csak felfigyel valamelyikőtök.
(Pedig ez a tolltartóbatételi szándék azt is magában hordozza, hogy az adott tollak használható állagúak! - Sőt, a két elkülönülő tartórekesz jelképes igénye sem véletlen, a két toll kissé békétlen volt egymással a történelem során. De azért hátha összebékíthetőek egy tolltartón belül.:)
Mikor még rendszeresen vásároltam Caran d'Ache dolgokat, a bőrtokokat is tőlük vettem, a Cross-aimat is olyanban tartom. Ezek lapos bőrtokok, a toll alakítja ki a formájukat. Nagyon szeretem őket, jól védik a tollat, és valahogy mindig olyan vastagok, amennyire kell. Már nem emlékszem, melyik országban vásárolgattam ezeket, de itthon még hasonlót sem találok.
A Fisher forgalmazójának a honlapján legalábbis ez volt a leginkább olyan, ami a céljaimnak megfelelhetne.
Ugyanakkor azt is írják róla, hogy: "Hátránya ... , hogy a kemény tok nemigen tágul, ezért kizárólag vékony tollak (átlagos golyóstollak, vékony töltőtollak) számára használható."
Namármost, amiket beletennék, ős-golyóstollaimat, azok a koruknak megfelelően nem a legvékonyabbak. Így aztán csak helyszíni próba esetén vehető meg...
Parker rollerball fine betét milyen tollba lehet még jó? Szeretem ezt a betétet, de egyik tollszár már eltört. Van még egy, de az logós és mellette még az is harmatgyengének tűnik....
A KaWeCo gyerekkori emlékeket idéz. Apám készletéből (ami valószínűleg egy töltőtollból, egy bőrtokból és egy mechanikus ceruzából állt) csak a ceruza maradt meg, de a készlet mély nyomokat hagyott bennem. Egy olyan korszak, amikor az írószer továbblépett az alapfunkcionalitáson, és divatcikké vált, amit az ember mindenhova hord magával, például sportolni. Ekkor születtek meg a mini tollak, ceruzák, amiknél ráadásul a hordozhatóság is szempont volt. Erre ma már nem is gondolunk, majdnem minden hordozható, de ez a 30-as években nem volt így.
Ehhez, a 30-as évek-beli ceruzához kerestem mai párt, miután felvettem a kapcsolatot a családdal, akik felélesztették a KaWeCo márkát. Amikor beszéltem velük, még csak kevés modelljük volt, az Al Sport akkor még nem létezett. Ez a kékre eloxált darab különösen tetszik, legalábbis a fotók alapján. Ritka darab lehet, mert más webshopokban sem nagyon találni ezt a színváltozatot.
Akkor végül egy másik kék minivel leptem meg magam. Egy olyan darabbal, amit ma már nem gyártanak, mindössze két évig volt gyártásban, és azon kevés mini közé tartozik, amik rendes méretű betéttel dolgoznak. Ez a Parker Sonnet Mini, amit most egy olyan gél betéttel használok, amit még Oys... fórumtárstól kaptam. A Parkereim kapcsán talán egyszer még egy sajátos történelemkönyvet írok... Végülis nem maguk a tárgyak a fontosak, de úgy tűnik, kapaszkodót adnak a fontos dolgokra való odafigyelésben és az emlékezésben.
Tiszteletem minden jelenlévőnek, meg aki nincs itt, annak is! :-) Segítséget szeretnék kérni a képen látható, kézzel metszett, ezüst töltőceruzával kapcsolatban. Mit lehet róla tudni? (márka, gyártó, évjárat)
pontosan, otthon a 20 ezres parker tollbol van egyket mutatoban, de az is csak fekete vagy ezust, itt pink neonzold stb keszleten a pultban, £1500os Ferraripiros valami olasz handmade toll
hat igen az egy masik vilag, az itthoni kereslet annak toredeke es hat mindenki egy dolgot nez, az arat. a tobbi masodlagos, igy nalunk nem tud megelni senki, nem tud ekkora raktarkeszletet tartani, ezert van az hogy webshopban van minden csak ha venni akarsz akkor meg semmi (sot igazabol a te penzeden a te rizikodra akarjak megrendelni kitudja mikorra). nem kell messzire menni, felulni a vonatra es becsben korulnezni, maris siralom utana latni azt ami itthon megy.
na a valaszhoz nekem angliaig kellett jonni tegnap plazaztunk London belvarosaban es egyszercsak az egyikben meglattam a sok noibugyi es ekszer kozott hogy van egy ThePenShop is, mondom na akkor lessuk meg megneztem par tollat de aminek cserelheto hegye volt abbol csak Meset talaltam, mar kicsit elszontyolodtam mikor a csinos kiszolgaloholgy megkerdezte, hogy mit keresek, mondtam h vmi Mestol kulonbozo hegyet, na es itt jott a meglepi, azt mondta azert kapjak az osszeset M heggyel, mert az a legkisebb turessel gyarthato es a kezdoknek leginkabb megfelelo, de keresre barmilyenre kicsereli itt helyben es vihetem amivel akarom, Lamy hegyekbol kb 1000Dbos dobozkak alltak rendelkezesere, acel arany es minden meretbol, ugyh vegul egy Lamy Vista lett 1.5mmes heggyel a holgy erdeklodesemre megmutatta, hogy pl van szerszam Parker Rotring es Pelikan tollak hegyeinek cserejehez is, nagyon keves az aminel a hegy nem cserelheto, de ott meg van valasztek meretekben, vagy vannak egybeszerelt fejek is amiket csak be kell csavarni a tolltestbe egy kis szilikonos lezaras utan
ebben a plazaban sikerult talalni, valamint kicsivel az otthoni ar folott kaptam meg kb 4700Forint, a hegyet termeszetesen ingyen cserelik, kiveve aranyozott/arany hegyekre, ertheto okbol, bar £500 feletti erteku toll vasarlasakor az is ingyenes :)
Mennyire igaz! Még nem áll hegyekben a cucc, de én teljesen így vagyok vele. Aztán mikor gondolkodom, hogy el kellene adni valamit, jön ugyan ez. Ezt nem adom, mert úgysem tudnám megvenni teljes áron megint; ezt azért nem mert tuti nem találok még egyet; ezt meg szimplán csak mert szeretem... Aztán marad minden :D
mindig akad olyan vetel ami olyan olcso es olyan ritka hogy meg kell venni. igaz hogy nincs ra szuksege (de persze mindig szerettem volna olyat), no meg lovem sincs ra (de majd eladom dupla aron, persze soha nem mert nem kenyerre kell, meg amugy se lesz tobbet ilyen jo vetel), becumizza az ember es gyujtoget. aztan veszi eszre hogy hegyekben all a cucc, azt meg vetek lenne elkotyavetyelni igy mar benne is van a mokuskerekben ;)
ezt hijjak az angolok gas-nak. szabalyosan betegseg :)
Ez nagy volt. Így sztem mindannyian voltunk már, nem? Amíg várakoztunk a kiszemelt dologra rájöttünk, hogy igazából nincs is rá szükség, és nem tölti majd be az űrt....
Érdekes lehet ennek a pszichológiája. Kétségtelen, hogy óriási visszatartó erő a pénztelenség. Ámbár, kevés pénzből meglelni, használt piacon kiszúrni az értéket és esetleg lealkudni az árát.... na, annak is megvan a maga romantikája és szenvedélye is.
Annál sokkal többtől mentettek meg. Van egy pont, amin túl a gyűjtőszenvedély károssá válik, a pénznél többet ér minden támogatás, ami segít azon a bizonyos ponton, vagy akár azon túl, visszafordulni. Nyilván oka van annak, hogy a hibátlanságot, a szépséget, a funkcionalitást és a tradíciót a jól megtervezett és elkészített használati tárgyakban keresem - ha már máshol nem találom -, és azt az okot nem enyhíti egy újabb remek darab sem. Szóval irónia nélkül hálás vagyok a webshopnak, ami a megfelelő pillanatban nem engedett beszerezni egy újabb darabka tökéletesség-placebót.
Egy ilyen tollat szerettem volna venni náluk. Semmi nem utal a webáruházban arra, hogy ezt nem lehet megvásárolni. Még leveleztem is velük, azt ígérték, hogy majd szólnak, mikor lesz. Nyilván azóta sem volt, mégsem veszik le a kínálatból. Nem szeretem, ha olyat árulnak, ami nincs, különösen, hogy még el is zarándokoltam volna hozzájuk. Most már sem szükségem, sem pénzem nincs rá, de azért tetszeni még mindig tetszik. Mármint a nemlétező toll tetszik, nem pedig az, hogy árulják.
Én tisztelettel megkérnék vkit, akinek lehetősége van rá és rendel, vegyen egy feketét nekem is és természetesen minden felmerülő költséggel együtt fizetem neki előre. Postán kellene Szombathelyre elküldeni.
Jaj de jó, és egyben a francba is, nemrég rendeltem innen, nem hittem volna, hogy ilyen hamar forgalmazni fogják :( Átkozott postaköltség... imádom a Preppyt, egy ilyen kötelező a kollekcióba
Mikor a kosarad megnézed és kiválasztod az országot, valamint beírod a megyét, ki fogja adni az elérhető opciókat. Fullos expressz posta is van olyan $45-55 körül, de az csöppet túlzás.
Abban most nem vagyok biztos, hogy van-e köztes, olyan $20-30-ért.
Nekem Amerikából eddig olyan 2 hét alatt ideértek a dolgok.
Még annyit szeretnék megkérdetzni, és bocs az offért, hogy milyen szállítással érdemes kérni ha esetleg van több is, illetve sima nemzetközi csomag esetén kb mennyi idő még ideér hozzánk a cucc? (Tapasztalatok)
Van, akit esetleg érdekelne a közeljövőben Japán tinta rendelés? Sailor és általa gyártott (Kobe, Pen and Message, Kingdom Note, Bung Box), illetve pl Pilot Iroshizuku. Postaköltségen, illetve a vámon felmerülő plusz költségeken osztoznánk.
Az az igazság, hogy itthon a Pilot MR olyan 7,5e Ft körül van és még nem kapsz hozzá konvertert sem. Ehhez képeset csak kevéssel drágább kintről megvenni a Metropolitant F-es heggyel. Sőt, ha az MR-hez akarsz még konvertert venni, akkor lehet még drágábbra jön ki itthon.
A Lamy tollak is jó választások lehetnek, Safari, Al-Star, Nexx, de alapból nem jár ezekhez sem a konverter, ha minden igaz.
Köszönöm a sultatinak linkeket, és a többieknek az infókat!:)
Való igaz, én sem tudom miért az M-es nib terjedt el, nekem is már felmerült problémaként űrlapok kitöltésénél, + nedszívóbb papíron jobban eszi a tintát is...
Viszont ahogy néztem a linkeket, sajnos a szállítás ugyanannyi lenne mint a toll, :( szóval együtt 30 $ ami úgy 8 ezres környéke lehet hozzávetőlegesen.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek, ennyiért is jó vétel még a Pilot Metropolitan, (vagy esetleg máshonnak ebay, stb) illetve 7-8 ezerért mit ajánlanátok, változatlanul Pilor MR, vagy tudnátok ajánlani más töltőtollat ennyiért magyar webshopból ami szintén kapható F-es nibbel és jó választás lenne?
Topictársi baráti segítséggel sikerült hozzájutnom kékesfekete színű tollbetéthez.
Köszönöm!
És az első tapasztalataim alapján mindenkinek jó szívvel ajánlhatom a Monteverde, zselés, extrém színeket is felsorakoztató betéteit, amik ún. "Parker-kompatibilisek".
Rollerbetétek összehasonlító oldalán látottakkal kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy a megadott méretek a Pelikan és Waterman esetében ugyan tizedmilliméterre azonosak kellettek, hogy legyenek, ám a valóságban több mint 2 mm (!) a hosszbéli különbség.
Habár az is igaz, hogy az ilyen nagyon vastag írásképű tollakat már leginkább csak az írásukra sokat adó, ínyenc emberek veszik meg. Márpedig az ő kiszolgálásuk viszont ténylegesen nagyobb precízitást, még jobb felületeket és valóban jól betartott tűréshatárok melletti gyártást igényelne.
M-es hegy valószínűleg kisebb precizitást, nagyobb tűréshatárt enged a gyártósoron, mint a vékonyabbak... És ha vmivel sokat kell tökölni, az nem lesz gazdaságos....., nem? :-)
Valószínűleg a kicsi kezem tehet róla, hogy én kupak nélkül is lomhának éreztem. Csodálkoztam, mert mindenütt azt olvastam, milyen jó a 600-as egyensúlya, erre nekem meg farnehéz. Most, hogy mondod, tényleg a tehetetlenség lehet a dolog oka; valószínűleg ilyen tömeget az én vékonyka kezem nem tud a kellő precizitással és fürgeséggel mozgatni.
Ellenben mai vizsgámon élesben is "vizsgázott" a nemrég - épp a Rotring 600-asba beszámítva - érkezett Parker 51-es. Eddig nagyon tetszik, a fentebb említett tollal ellentétben kényelmesen forgatom, de azért nem is légiesen könnyű, van egy kellemes súlya. Szeretem az anyagát, jó érzés kézbe fogni. Bár fine-mediumként volt hirdetve, sajnos magabiztos M-es a hegye, ráadásul elég bőséges tintát kap, így a vonalvastagság az én ízlésemnek erősen határeset. Ez utóbbi különben mutat némi variációt a vízszintes és függőleges vonalak között, a hegy "sweet spot"-ja pedig eléggé kis területen behatárolható a jobb oldalon, míg balra való tollvonásoknál észrevehetően karcol. Azt gyanítom, korábban már csiszolva lehetett, ami nem sikerült tökéletesen (erre utaló nyomok mintha láthatóak volnának a hegyen, de nagyító alatt még nem néztem).
Előbb-utóbb el kell majd küldenem egy mesterhez korrigálni - már csak a vastagság miatt is. Nem tudjátok, a sokat emlegetett Kovács Zoltán foglalkozik-e ilyesmivel is? Szűcs Tamáshoz nem küldeném, akkor már inkább külföld.
Most kaptam vissza egy matt ezüst színű Rotring 600 töltőtollat, amit vagy két évtizede ajándékoztam valakinek (szép ajándék volt, ugye? ...és sejtettem, hogy kult toll lesz belőle). Feküdt egy fiók mélyén, gazdája nem használta soha, én pedig rákérdeztem, hogy egy takarításra nincs-e kedve elhozni hozzám.
Valószínűleg egy teli szivattyúnyi tinta száradt bele. Caran d'Ache szivattyú volt benne. Itt akartam megkérdezni, hogy tudja-e valaki, hogy kell kiszedni a hegyet ebből a típusból, de úgy tűnik, a szokásos mosási technikámmal a hegy kivétele nélkül is sikerült elég jól kitakarítanom. (El ne kiabáljam, lehetnek ott még beszáradt darabok a zugokban) Szépen ír az F-es hegy... Járatom egy darabig, aztán újra megpróbálkozom a gazdájánál, hátha mégis írna vele.
Nekem tetszik a fogása és az írása is, de a kupakot a végére rátéve már nagyon nehéz (valójában a tehetetlenségi nyomatéka túl nagy), szóval kupak nélkül jó vele írni.
Nekem van egy magyarázatom. Romlik az emberek szeme. Magyarországon legalábbis meglepően keveset foglalkoznak a gyerekek látási problémáival, állítom, hogy a diszlexiásként elkönyvelt gyerekek egy részének azért alakul ki az olvasászavara, mert nem lát jól. Ma már mindenki tud szöveget szerkeszteni, nyomtatványokat készíteni, de tipográfiát nagyjából senkinek nem tanítottak, így rosszabbnál rosszabb nyomtatott anyagokkal kínozzuk a szemünket. Ma már a karórában is színestévé van, érdemes a buszon megfigyelni az okostelefonozó embereket, legtöbbjük testtartásán látszik, hogy nem jó a látása.
Kezdetben én is XF-fel írtam, és nem értettem, tanáraim miért nem szeretik. Nos, ők valószínűleg már nem látták, amit írok.
Most, hogy híresen remek szemem elkezdett romlani, én is inkább választok az erősebb hegyeket, és azzal magyarázom magamnak, hogy szeretem, ha az írott szónak súlya van. Valójában a szemproblémámat próbálom így félremagyarázni.
Az már egy másik összeesküvéselmélet, hogy a vastagabb hegyen át gyorsabban fogy ki a tinta, hamarabb jelentkezik a vásárló újabb betétért. A fogkrémek kilépőnyílása állítólag ezért lett vastagabb.
Az F-es aranyhegyről tudok nyilatkozni. Ahogy Sultati is mondja, merev, mint egy szög. Az enyém szintén kicsit szárazan, de szép finoman írt, a vonalvastagság viszont inkább volt FM (az F-es M200-nál érezhetően vastagabb).
Nekem mind a kettő van, vagyis hát majdnem. Az arany F már csiszoltatva lett(biztos említettem már párszor). Kicsit unalmas volt.
A két leginkább fontos: -Nem igazán cserélhető a hegye, illetve sokaknak sikerült széttörni próbálkozás közben a tollat. Az az igazság, hogy hegyet nem is nagyon találni hozzá külön... - Mindkét fajta hegy nagyon kemény! Az arany persze hangyányival rugalmasabb, de ésszerű erővel nem igazán lehet szétnyílásra bírni.
Nekem mind a kettő elég szárazon ír. A vonal vastagság a párban van a többi európaival.
Én azért kissé értetlenül állok a legtöbb jóféle írószergyártó vállalkozás gondolkodásmódja előtt:
Manapság, ha valahol egy üzletben lehet találni márkás (de legalább megbízhatónak ítélhető) töltőtollat, akkor azok szinte mindig "M"-es hegyűek. (Nagyon ritka az ettől eltérően vékonyabb, még ritka a speciális igények kielégítésére való vastagabb.) Miközben a legtöbb ember mindennaposan megszokott írásképéhez ez az "M" egyszerűen túl vastag, ezzel csak jó nagy betűket érdemes kanyarítani.
Hiszen már a világ jó része átszokott a golyóstollakhoz és az azokkal kitölthető, esetenként igencsak apró rubrikás űrlapokhoz, ennek megfelelően már az emberek elvárása lett az, hogy ha mégiscsak kézzel kell valamit kitölteniük, akkor ott bizony lehessen írni egészen apró betűkkel is. NA, ezt az "M"-es hegyű töltőtoll nem támogatja!
Vajon miért is ragaszkodik minden gyártó ahhoz, hogy ha raktárkészletre szállít, akkor az "M"-es heggyel menjen ki a gyártóüzemből???
Előre is bocs ha már volt téma, ha igen linket is megköszönök. :)
Azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy Pilot Metropolitant, szigoruan F-es nibbel és konverterrel honnan javasolnátok beszerezni?
Én még tavaly vettem a Frontieremet és szeretem is, viszont úgy néz ki az m-es nib hosszú távon tényleg nem volt a legjobb választás, volt már ahol kérték hogy többé ne írjak ezzel, mert rostollnak nézték... :(
(Tinta: Penman Saphire Blue)
Ezért szeretnék most egy f-es vagy ha van vékonyabb akkor xf-es Pilot Metropolitant, de magyar oldalakon sajnos még nem láttam, külföldről meg még sajnos nem rendeltem.
Van egy barátom akinek van paypal-ja őt lehet megtudnám kérni, hogy megrendeli én meg adom neki a pénzt, :) de nem tudom honnan lenne érdemes, ami korrekt cég, tartanak hozzá való konvertert is és nem lenne annyi a szállítás mint maga a toll....
Ebben szeretném a tanácsotokat kérni, és bármilyen infót előre is köszi szépen! :)
Az itteni leírás szerint a Waterman rollerbetétje nem egész fél milliméterrel rövidebb a "sztenderdnél", szóval jó eséllyel a legtöbb gyártóé jó lehet hozzá. Akkor pedig valószínűleg a Pilot G2 és egyéb zselés betétek is passzolnak bele.
Milyen betéttel helyettesíthető a WATERMAN eredeti roller betétje???
Bármilyen tippet szívesen fogadok, ugyanis van egy becses roller tollam a Waterman-től, de az abban lévő betét valami szörnyű (F-es létére bitang vastag vonalat húz, de néha meg szinte eláll a tintaellátása, olyankor csak a maradékot keni ki magából, elvékonyodóan és alig nyomot hagyóan - nem tud egységesen normális lenni).
Szóval jó lenne valamivel helyettesíteni, ami méretében kompatíbilis a Waterman rollerrel.
Pánik azért nincs. Müa. csövet fogok rendelni és megy a mesterhez.
Érdekes: ma telefonáltam és rákérdezett, hogy már telefonáltam-e mert van vki, aki ugyanúgy csővet és hegyet kajtat a P-51 eséhez. Tehát nem vagyok egyedül :)
Ha tényleg ennyi sebből vérzik a toll, és a hazai mester épp anyaghiányban van, szerintem tényleg azzal járnál a legjobban, ha elküldenéd valamelyik európai szakihoz. cgtb fórumtárs például említett egyet, aki az ő Parkereit szervizelte, és elég igényes munkát végzett, ráadásul emberi áron. A cső miatt sem kell pánikba esned: típushiba, hogy a gyári fém alkatrész elöregedik, műanyaggal szokták pótolni.
A feed-ből kijövő csövecske,nem tudom a pontos nevét, el volt törve és sok-sok kis darabban távozott a túlvilágra :( elöregedhetett szegényke. Persze a feed-be benne maradt, ami már nem lógott ki.
Igy mostmár a hegyjavításon túl, kell még feed és a csövecske is...
Ha nem túl szoros, akkor maga a hegy jön ki és könnyen cserélhető. Akár forgathatod is, de nem nagyon igényli ezt. Nekem tengely-irányú mozdítás is elégnek bizonyult.
Ha viszont szoros a hegy palástja, akkor könnyen megmozdul a tintavezető és a kollektor együtt, de akkor is széthúzható elemeire (habár a tintavezető mindig egy hosszú, vékony csővel együtt kell, hogy mozduljon). Viszont ilyenkor figyelni való az, hogy az új hegy behelyezésének az iránya milyen, mert ha szétjött, nincs más viszonyítási alapod, mint az aerometric rendszer feliratai...
Gondolom, hogy igen, mert úgy vélem, hogy már korábban is meg lehetett bontva. Ugyanis ez már nem eredeti hegy, ami a képen látható. Ha már ennyire szétkaptad, akkor próbálj bele egy másik hegyet keríteni és a kihúzható régi helyére óvatosan bedughatod.
(Arra kell vigyázni közben, hogy a régi hegy alatt a tintavezetőben lévő horony fölött pontosan középen legyen a hegy vágása. És az egész együtt pontosan ott helyezkedjék el, ahová a takaró műanyag csúcsa mutat feltekerve - azaz a korábbi állapottal párhuzamban maradjon, erre a legjobb segítség, ha megnézed az aerometric rendszer szöveges feliratait, hogy melyik sor melyik részének vonalába esik most.)
Szert tettem ma elég olcsón három Jotterre, köztük egy régi, sűrű menetes, fém mechanikás darabra, de egy kicsit viseltesek. Milyen módszerrel érdemes ezeket a műanyag felületeket polírozni házilag?
Ja, és itt egy video, ami látható, hogy miképp lehet hozzáférni a hegyhez a csere előtt:
Ez ugyan a vacumatic töltésű változat szereléséről szól, de a 2:00-nál kezdődő részleten látható módon lehet hozzáférni a hegyhez az aerometric esetében is (annyi, hogy a tolltest az utóbbiról előbb letekerendő).
Ilyenkor pedig előre kihúzható maga a tollhegy.
És még egy fontos dolog: ha még nem volt megbontva a toll, akkor nem lehet addig letekerni a takaró műanyag részt, amíg a ragasztására szolgáló sell-lakk-féleség nincs feloldva. Ha jól tudom, akkor ezt melegítéssel szokták elősegíteni.
Lehetséges a lego, én nem tudok róla, hogy szervízbe lett volna.
Igen sajnos az elején van sérülés, de ez is a toll történetéhez kapcsolódik...igy engem nem zavar.
Ilyen a belseje..
...és tényleg szépséges...
Érdekes a "signet" név, évekig foglalkoztam napszemüvegekkel és a Ray-ban-nak is van "signet" tipusa. Amikor még nem a Luxottica gyártotta, hanem ámerikai Bausch&lomb
Arany szín, csikozás....lehet véletlen, de érdekes..
A toll nálam nem gyűjteményi darabnak van minősítve, hanem emléknek. Igy csak a használhatóságát szeretném visszaadni neki. Ez gyanítom hegy cserével jár.
Jó kezekbe nem lesz gond.
Köszönöm a segítségeteket.
(valahogy rám talált egy: kell nekem egy szépséges töltőtoll érzés.... :)
Teljesen igazad van, de ahogy Sultati is mondja, ez főleg gyűjtőknek jelent valamit. Az átlagos tulaj célja többnyire az, hogy minél kevesebb ráfordítással, minél hamarabb működő tollat foghasson a kezébe. Igazság szerint még nekem sem számítana, ha Frankenstein-tollam lenne, ha szép, és jól működik. Persze egyéni preferencia kérdése, én nem akarok senkit lebeszélni az igényességről.
Igaz. A P51 Signet eleve 1948-ban jelent meg, szóval nem lehet régebbi. Viszont '50 után kétjegyű volt a jelzés. Az "5." talán az 50-et jelentheti.
Lehet, hogy lego valóban, de hacsak nem akarja eladni, vagy komoly gyűjteménybe tenni, nem sokat számít. A kupak és a tolltest persze feltekerhető egy donor P51 Aero-ra. A javítási költségektől függően lehet, hogy költséghatékonyabb. Persze találni kell egy akkori angol gyártású, működő, jó állapotú darabot.
Pusztán teoretikus fejtegetés, de egy működő hegyű és (legalább a szekciót tekintve) jó állapotú donor beszerzésénél szerintem olcsóbb megoldás lehet elküldeni a tollat olyasvalakinek, aki mondhatni rendszeresen találkozik ilyen tollakkal, tehát van "anyaga" hozzájuk. Biztosan van ilyen Európában (de például az indiai úriember, akivel épp üzletelek, is elég sok 51-est hirdet meg).
DE! Nem hiszem, hogy az említett toll 1945-ös lehetne.
Ha van benne egy méd-in-jueszéj belső rész, az csak úgy nézhető meg, ha kitekerhető. Márpedig akkor aerometric. És akkor nyilván jóval későbbi maga a toll, ha erre a töltési módra rátekerhető az egész tolltest.
Egyébként pedig meglehet, hogy egyszerűbb egy tollhegy és egy szekciót fedő műanyag elem beszerzése majd szereltetése helyett egy hasonló korú angol P51-et keríteni és visszalegózni.
A tollad a múltban valamikor össze lett legózva. A tolltest és a kupak, ha szépen passzol egymáshoz, akkor nyilván egymás párja (az azonos mintázat és az aranyszínűsége is ezt támasztja alá).
DE! A szekció, a hegy és az aerometric rendszerű tölthető része (mert ugye az?) egy másik, USA-béli donorból származik és a másik toll tönkrement belseje helyére lett betekerve.
Ráadásul a tollhegyet takaró rész (helyenként "shell" névre hallgat) vége töröttnek látszik.
És persze maga a hegy a műa. burkolat alatt nemcsak görbe, de erről a képről úgy látszik, hogy nem is középen áll (utóbbin persze könnyű segíteni az összerakás során).
Hát ez nem gyári sajnos tényleg. Ahogy látom a műanyag is sérült, szóval valószínűleg le lett ejtve vagy hasonló.
Így sem túlságosan veszélyes a helyzet, csak ugye drágább lesz megcsináltatni. Az első fekete részt egyben ki lehet cserélni. Nem tudom kimosva ki lett-e, de a hegyet nézve egy kitakarítás is esedékes lesz. Bár így is úgy is szét kell szedni. Remélhetőleg a feltöltő rendszerével nincs gond.
A lényeg a tolltesten lévő felirat, szóval ő egy angol származású P51, 1945 harmadik negyedévéből. Az egy pont jelöli a harmadik negyedévet, az 5 pedig természetesen az évet.
Az minden bizonnyal orvosolható! Egyébként az is lehet, hogy eleve ferde vágású a hegye, ami még ritkábbá tenné. Zoltánnál jó kezekben van! Vannak egyébként még Európában profi mesterek, akik tollakkal foglalkoznak, de szerintem nem lesz rájuk szükség. Akárhogy is, gondos használat mellett még hosszú-hosszú ideig gondtalanul szolgálhat majd! :)
Csak kis apróságokat. A Preppy-n kívül egy Schneider 225 Express betétet a Pelikan 355-be meg egy Pentel Aquash ecsetszerűséget. Előbbi sajnos nem 100% jó a tollba, mert a vége nagyon picit kilóg a testből, szóval visszahúzva is lehet vele firkálni...
A Writing Desktől várom a TWSBI-met még...azt is Cultpenstől szerettem volna, de csak a WD-nél lehet 1.1mm heggyel venni. Mindenhol máshol külön kell megvenni hozzá.
Csak egy kis vélemény a pici-óccó Preppy-hez. Én ma kaptam meg a 0.2 (EF) Preppy-t Cultpens-től! Hát szerintem szuper! Újabb design, festetlen hegy. Szuper vékonyan ír és nem is érzem túl gagyinak! Szinte olyan vékonyan ír, mint a Pilot PO hegy. Abszolút pozitív meglepetés!
Logikus, amit mondasz, és egyet is értek, de ne felejtsük el, hogy egy finomabban író toll - akárhonnan is nézzük - többezres tétel, amit mi mondjuk csípőből kiadunk ilyesmire, egy laikus viszont nem biztos. Ki lehet fogni egészen jó darabokat is fillérekért, persze, de itt ugye olyan alternatívák kellenek, amik elsőre működnek, tehát a szerencsevadászat nem opció. Így ott vagyunk, hogy egy normálisabb toll nyolc-tízszer annyit kóstál, mint egy Preppy, és csak a delikvens pénztárcája és vásárlási kedve dönti el, hajlandó-e többet kockáztatni. Én is inkább ajánlok Pilot 78G-t vagy Lamy Safarit, csak kérdés, belül van-e a lélektani határon.
A Preppy teljesen megbízható, ám papírfüggő. Minőségi papíron siklatom. Rhodiára, Marumanra, Fabrianóra, Clarefontaine-re írok velük. Különösen 0,5-ös heggyel (még 0,3-assal kapható) ír szépen. Most vettem egy zacskóval. Bár a Pelikánjaim (M606, M600 és kettő M140), a Sapporóm és a TWSBI-m áll hozzám a legközelebb, azt mondanám, hogy az ár/érték arányt figyelembe véve a Preppy nagyon jól teljesít.
és mi van ha pont attól megy el a kedve hogy karcos tollal kezd és azt érzi hogy ez bizony rosszabb mint a gördülő golyóstoll. A preppy azért nem véletlenül annyi amennyi ,nekem is volt és karcos feelingje van.
Ha tetszik a fém Jotter, engedd meg, hogy pofátlanul egy saját eladó tollamat promotáljam. Anyagra azonos előbbivel, viszont picivel vastagabb a teste, ami valamelyest kompenzál a csúszós acél felületért (persze egy műanyag testű toll így is kellemesebb hosszú távon). Rajta kívül szintén a fentebb említett Zebra F-701-et tudom jó szívvel ajánlani. Nagyon jó fogása és kellemes súlya van, ráadásul egy kis kreativitással egészen jó betéteket lehet bele varázsolni (de maga a toll is "pimpelhető", ha az ember elég bogaras hozzá).
Chrisius:
Ha nagyon biztosra akarsz menni anyagilag, én is a Platinum Preppy-t javaslom, mert potom ötszáz pénzért igazából mindent tud, amit egy töltőtollnak technikailag tudnia kell. A hegy egyszerű - és merev -, mint egy szög, de ahhoz képest meglepően kellemesen lehet vele írni, és nem utolsósorban megbízható. Szerintem a toll méretét is jól eltalálták - az én aránylag kicsi kezemben nem túl nagy, de nem is túl rövid vagy keskeny (a fogórész vastagsága nagyon rendben van). Én egy F-eset vettem anno, de tapasztalatom szerint az M-essel jelentősen finomabb érzés írni, és még nem túl vastag jegyzeteléshez.
Annyit viszont illik leszögezni, hogy ez nem az a toll, amihez ragaszkodni fogsz. Bármennyire kifogástalanul is működik, végső soron egy olcsó műanyagból összerakott, igénytelen külsejű, csúnyán feliratozott toll, ami a kínai üzletek pénztárainál kirakott mütyüröket idézi. Ha a töltőtollas világba való "kockázatmentes" belekóstolás a cél, tökéletesen megteszi, de ha egyszer ráérzel (és valószínűleg rá fogsz), hidd el, előbb-utóbb (de inkább előbb) úgyis beruházol valami szebb, szerethetőbb példányra. Én azért addig is kiemelném a többiek által említett tollak közül
- a Pilot 78G-t: érzésre is olcsó műanyag, de minőségi hegy, klasszikus külső, saját patront fogad, de jár hozzá konverter üveges tintának, leginkább ebay-ről lehet beszerezni, és M-eset érdemes keresni (~háromezer pénz)
- a Lamy Safarit: jó minőségű műanyag, jó minőségű hegy, kevésbé klasszikus külső, saját partont fogad, létezik hozzá konverter, itthon a Pirex üzletekben kapható (~ötezer pénz)
- a Kaweco Sportot: zsebtoll, elfogadható műanyag, jó minőségű hegy, klasszikus külső, sztenderd patront fogad, létezik hozzá konverter is, itthon a Tollak Boltjában kapható (~hatezer pénz).
Akárhogy is döntesz, azt mindenképpen ajánlom, hogy próbáld ki az üveges tintát akár konverterrel, akár patron utántöltésével, mert hihetetlenül sokat dob az élményen. Nem is kell csillagászati összegeket áldozni rá, egy üveg Pelikan vagy Diamine tinta például legrosszabb esetben is megvan ezer forintból.
jo lenne valami flex hegyu. nagyon megtetszett hogy nyomasra lehet valtoztatni. az a durva hogy nagyanyamnak volt egy csomo toltotolla, aztan meghalt 25 eve es nem tudom mi lett veluk. de gyanitom szetlopkodtak azt is mint a tobbi dolgat, sajna mikor nem volt maganal sok idegent beenegedett, mire eszbekaptunk addigra sok cucc eltunt. pedig emlexem sokat jatszottunk a sok tollal, probaltuk toltogetni meg irni veluk, de hat egy 12-13 eves gyereknek az nem jelentett erteket plane hogy akkortajt meg a suliban is probaltak toltotollas irast rankeroszakolni de az kenyszer volt nem elvezet...
Teljesen mindennapos jelenség a hozzá nem értő eladó, és a készlethiányos bolt. Nincs ebben semmi meglepő :-)
A feleségem mesélte, hogy miután egy véletlenszerű papírboltban előbányásztak neki egy már-már antik (SOLV-X) Parker Quink tintát a raktár legmélyéről, azt mondta az eladó, hogy még embert nem látott, aki ilyet vett volna, és ki akarták dobni.
Egyébként hadd ajánljam pofátlan módon saját írásomat a magyarországi tintahelyzetről:
Ami most kijött Preppy, annak már nem festik a hegyét szerencsére. Csak a tintavezető színes. Azt mondják az EF hegy elég szuper lett. (nem az én képem)
Vágott hegyű (italic) tollon nem gondolkodtál? Azt talán egyszerűbb találni, mint flex hegyűt. Van a Lamy-nak pl 1.1, 1.5, 1.9 mm-es hegyű tolla. Ezeknek széle picit le van kerekítve, hogy nem karcolja a papírt. Van a Pilot Paralell 1.5, 2.4, 3.8, 6 mm-es hegyekkel, de ezek szinte csak fém lapok, szóval a sarkuk éles. Ott vannak a Noodler's tollak, amiknek rugalmas fém hegye van, de az elmondások szerint van amelyikkel kicsit játszani kell, hogy működjön. Ahab, Konrad, Naponset. Utóbbi azért érdekes, mert a hegyén két vágás van, mint sok "music" hegynek. Elvileg a tintavezetője is más, szóval talán nem is kell mókolni vele vétel után. Ez már azért drágább is sajnos, $75. Lehet vadászni régi tollakat flex heggyel. Ott arra kell figyelni, hogy 14k legyen, ne legyen széles válla a hegynek, valamint ha hosszú hegyszárak vannak az is jó jel. ((szintén nem az én képem)
en ugy vagyok vele hogy amire kell (napi iras) a preppy tok jo. ketto van az egyikben fekete a masikban kek, csak mar egy ideje kifogyott a kek. van egy harmadik tollam, meg nem mondom mifele, de egy dragabb darabb volt (persze nem ilyen 30 rugos, hanem olyan 4e korul lehetett). de az nem jott be, nem tudok olyan egyenletesen irni vele, igy maradt a preppy mert az jo.
ami erdekes hogy a preppy hegye kekre szinezett volt, na az lejott nagy csomokban. talan valami lakk lehet. nem tom mire jo a xarsag rajta (a kinezeten kivul) de inkabb csak baj van vele.
mas. regota gondolkodom, hogy kene nekem valami artistic tipusu toll is, aminek rugalmas a hegye. letezik ilyesmi itthon? vagy csak net? jo lenne azert kezbevenni. esetleg valami javallott tipus? hajlando vagyok ra aldozni, de nem szeretnek lukra futni vele (esetleg valakinek eladoban ilyesmi?).
Sajnos én is abszolút vakon vettem az első tollamat pár éve ;) Egy Lamy Safari volt az, amit ebay-en vadásztam le. Féltem, hogy a "furcsa" fogó rész kényelmetlen lesz, de semmi gondot nem okozott.
.
Nem tudom mennyit szánsz rá erre a történetre, de amiket én elsősorban megnéznék:
-Lamy Safari
-Lamy Nexx
-Pilot Metropolitan / MR
-valamint a Platinum Preppy
Mindezekkel az a probléma, hogy egyik sem az "international" patron típust használja, hanem saját márkásat.
Kivéve a Pilot MR (ami ugyan az, mint a Metropolitan) használ "sima" patront, amit a legtöbb helyen kapni, valamint a Platinumhoz lehet kapni átalakítót, hogy használni tudja.
.
Sok más "no name" tollat lehet találni mindenfelé, de hogy ezek hogyan írnak az sokszor lutri. A legtöbben a hegye M-es, ami olyan 0.7 mm körüli.
Hegy méretet illetően, nem tudom alapvetően milyen vastagságú tollakat, egyebet használtál eddig. Az Fine hegyek olyan 0.5 mm körüli vastagságúak. A Japán (Pilot, Platinum...) tollak többnyire vékonyabban írnak. Szokás mondani, hogy egy mérettel vékonyabban.
A Preppy-ből mostanában kiadott változat 0.2 mm-es hegyű.
.
Ha üveges tintát szeretnél használni, akkor konverter kell beléjük, amivel felszívhatod az üvegből a tintát. Vagy - mint ahogy előbb elhangzott - lehet fecskendővel tölteni a patront.
.
Ha nem tántorít el a külföldi vásárlás, akkor ajánlani tudom:
Előbbinél sokszor olcsóbb a posta. Mivel EU-n kívüliek így figyelni kell, mert bizonyos összeg felett (~€40) már fizetni kell a vámon (ez ebay-re is igaz). Nem tudom mennyire vagy otthon ilyenekben, azért írom.
no vegul ezt tettem en is, de komolyan mondom mar olyan fassagokon elakadok hogy bementem a pirexbe venni egy uveg kek tintat, erre nincs... mint a cucializmusban. gondolom karacsonyra mindenki tintat vett ajandekba ezert kifogyptt. eszem megall. persze van nekik 30e-ert mindenfele csodas kiszerelesben meg hasonlok, a toltotollak is garmadaval allnak a szep csilivili vitrinben (bar en meg embert nem alattam ott tollat venni, de hat ami kell az kell). ja meg mutogatja nekem a sarga meg zold tus tintakat. mondom ez tus es nem kek. erre nez ram nagy szemekkel hogy ez van (mammut2). vegul a hobbykellekben talaltam, de ott is ossz 1 uvegnyi volt. nem a legjobb eleg fako a szine. csak mar nagyon kellett mert bele van szaradva es nem gondoltam hogy ez ekkora nagy truvaj.
off: azt mar nem is mondom hogy ha mar ellatogattam eme becses komplexumba, gondoltam egy fust alatt veszek cipofuzot. en hulye, 3 cipobolt van de cipofuzot venni cipoboltban? ah. vegul az egyikben volt, ki is fosztottam a fekete keszletet, mind a kettot felvasaroltam ami volt nekik...
Köszönöm a tippeket,sajnos élőben nem nagyon tudom kipróbálni a tollakat,mert vidéken lakok egy kisvárosban.
Elsőre körülnézek majd a környéken,hátha a felsoroltak közül van valamelyik,aztán ha nincs,akkor majd rendelek valahonnan.
Abban tudnál még segíteni,hogy a töltőtollaknál mire kell figyelni,amire a golyóstollaknál nem?Nagyon amatőr kérdés tudom,dehát nagyon amatőr is vagyok :)
Szuper! Köszönöm! Örömmel hallom, hogy bevált! Szerencsére sokaktól hallom ezt :) Már a korai 530 óta figyelem a tollaikat, de még csak most szántam rá magam.
sultati, az ebayn nemrég vettem egy TWSBI Diamond 580 Clear Demonstratort B-heggyel a pen-paradise-tól. 18 felett volt postával. Feltöltöttem Diamine Pumpkin tintával, amit Mudrák Bélánál vettem, amikor a tollam még úton volt. Írni, rajzolni egyaránt ragyogó, csak úgy siklik a papíron, acélhegyének rugalmassága számomra tökéletes. Mivel a csiszolt gyémánt geometriájára emlékeztet a tolltest (sokszögű hengerforma), nem csúszkál a kezemben. Mellesleg Béla is árulja, de csak F- és M-heggyel, amiket szeretek, de már régóta vágytam egy vastagabban fogó tollra is.
Sultati leírta a teljes választékot, kiegészítésképpen az általa leírtakhoz annyit, hogy javaslom menj el és nézd meg személyesen a tollakat - ha megteheted -, mert a tollak mérete természetesen nem szabvány, ezért lehet, hogy képen valamelyik jobban tetszik, de az írást kipróbálva nem lesz kényelmes a tolltest alakja, hosszúsága, stb.. Nekem pl. a Lamy Safari hosszúsága elég kupak nélkül is, míg egy Platinum tollam csak a kupakot feltéve a toll végére kényelmes írás közben.
Ha Bp-i vagy, akkor a Platinumot itt tudod megnézni (II. ker. Hűvösvölgy) - a Preppy most komoly 480,- Ft:
A Lamy Safari esetében ajánlom figyelmedbe ezt a színt (ennél a toll hegye is festett) - nekem is Sultati ajánlotta még egy éve, nem bántam meg, hogy rá hallgattam:
A hegy vastagságát gondold át, ha kisebb betűkkel írsz, akkor F-nél vastagabb hegyet ne vegyél (a Lamy esetében létezik EF, az szép vékonyabban fog, a Preppynél pedig az F-es a jó ebben az esetben).
Ha csak a kipróbálás a cél, akkor egy doboz tintapatron megfelelő lesz, aztán ha bejön a töltőtoll, akkor be tudod szerezni hozzá a konvertert és egy üveg tintát.
Egyesíted a patron és a tintásüveg hátrányait? :-)
Én szeretem a hegyet megmártani a tintában, néha még vissza is köpködök a tollból (lehet, hogy nem illendő dolog), valahogy az az érzésem, hogy a toll is szereti, ha időnként bőven árad a tinta az eldugott járatokban. Szóval felszívom, visszapumpálom, megint felszívom, lecsöpögtetem, és ha kell, felitatom a maradékot. A Quink, amit évtizedeken át használtam, és most itt nem igazán jó a sajtója, azt állította magáról, hogy nemcsak ír, de tisztítja is a tollat. Nálam egy töltés után valóban fel is frissült az íráskép és a tinta színe.
Persze a töltőtoll-használat annyira egyedi dolog, hogy mindenkinek megvan a maga szokása, hóbortja. Nálam a tisztítás-para a műszaki tollak miatt van, a tustollat nem lehet nem tisztítani, mert tönkremegy. Voltak is mindenféle tisztító-áztató oldataim és spéci edényeim a Rotring Isographokhoz és Rapidographokhoz :-).
Az acél Jottert nem feltétlenül javaslom, szerintem a formája miatt hosszabb használatra nem alkalmas, az anyaga meg elég csúszós. Persze kétségtelenül igazi klasszikus, és nagyon jól néz ki.
Amit tudok ajánlani helyette, és könnyű beszerezni:
Zebra F-701 - fémből van, de sokkal jobb a fogórésze a minta miatt, és kevesebb mint a fele a keretednek
LAMY Noto/Tipo/Logo - érdemes élőben kipróbálni, de nem mindenkinek állnak kézre
Szintén jók, de nem olyan egyszerű megvenni:
Sheaffer Sentinel - hasonló mint a Jotter, kicsit jobban meg lehet fogni, de ebből is kezesebb a műanyag
Ballograf Rondo - egyszínű, gumírozott, és nagyon olcsó
Mind a négy tollba saját gyártmányú betétet kell használni (tehát a szabvány koronás betét nem jó bele), de azért van mód trükközésre is.
Ja és persze vannak az olcsó kínai tollak, mint a Hero, Jinhao, Baoer, stb, amiket ebayen nagyon olcsón meg lehet venni. Ezeknél persze van mikor nem tökéletes az összkép. Eldolgozás hiányosságok, vagy akár karcolós hegy, de azért a legtöbb esetben teljesen használhatók!
Van egy pár szokásos elsőnek ajánlott toll (nem mind van itthon):
Lamy - Safari, Vista, Nexx, Logo Pilot - Metropolitan (itthon Pilot MR), 78G (leginkább ebay)
Faber-Catell - Basic, Loom
Platinum - Cool, Preppy (ez nagyon olcsó, de sokan szeretik és mostanában jelent meg egy újabb változata) Kaweco esetleg Ha teheted menj be Pirex-be (pláne, ha budapesti vagy). A Lamy tollakat és a Pilot MR-t meg lehet nézni és van pár Parker tolluk is ami tetszhet.
Fontos eldönteni, hogy patront, vagy üveges tintát akarsz-e használni, mert utóbbihoz konverter kell a tollba. Valamint azt is el kell dönteni, hogy milyen vastagságú hegyet szeretnél. Ha csak belföldi vásárlásban gondolkodsz, akkor nem túl nagy a méret választék.
Eddig soha nem használtam töltőtollat,de egyszer mindent el kell kezdeni,szóval gondoltam ezt is.
Tud valaki olyan töltőtollat ajánlani,ami ideális lenne elsőnek?Valami egyszerű,nem túlcicomázott,inkább modernebb kinézetűre gondoltam olyan áron,hogy ne bánjam meg nagyon ha mégsem jön be igazán,de azért ne a tollon múljon hogy megszeretem-e ezt a töltőtollasdit.
Előre is köszönöm,hogyha valaki megpróbál olyan töltőtollat ajánlani ami megfelel az igényeimnek
Tapogatott valaki mostanában TWSBI tollakat Mudrák Béláéknál? Nekem hamarosan úton lesz egy 580AL 1.1mm-es heggyel. Nem bírtam tovább. Már nagyon régóta terveztem egyet. A Micarta majdnem landolt nálam, de végül mégsem lett belőle semmi.
Ünnepek előtt végre sikerült eljutnom a BomoArt-hoz és be is szereztem 1-2 apróságot. Csak ajánlani tudom! Amiket kipróbáltam, a töltőtollakat is szépen bírják!
preppymhez kene patron (kek) sztetek hol kapok bp-en? mondjuk a belvaros kornyeken (nem mennek ki ezert huvosvolgybe). mammut2ben levo pirexben (vagy apisz?) probalkoztam, de eleg nagy szemekkel neztek hogy ez valami nagyon egzotikus tipus...
ptibikének: a debreceni Müllerben találsz Pelikán 4001-est, minden gyártott színben. Én pár hete vettem ott vöröset, ha jól emlékszem az ára ezer alatt volt. Kocsival, busszal elérhető, a Balmazújvárosi úton találod a Metróval szemben. A Vár utcai papír-írószerben is vehetsz szerintem, én ott gyakran vásárok, például fekete Sailor-tintát is ott találtam a Sapporómhoz.
Debrecen, vagy Berettyóújfaluban tudtok olyan boltot, ahol lehet venni tintát? A Pelikan 4001-es Királykékje tetszik nagyon és szeretnék a patronosról átállni a "töltősre".
Azért ennyire nem eszik forrón a kását. Egyik mániám a mini- és karcsú tollak, a konkrét csereszabatosság a mini Mozart Meisterstück és a Zoom 707 közt áll fenn, és sajnos mindkettő mini betéttel működik, mint a négyszínű Kaméleon.
Mindenesetre nekem a Tombow mini betét volt eddig a legjobb, amit valaha használtam, azt tettem a kis Meisterstück-be is. Az XF-es Parkerért talán még fel tudok ajánlani egy eredeti Zoom 707 betétet, nagyon hasonló volt az írásképük. Ahhoz képest a Mont Blanc betétje vastagabb volt, és határozottabb erő kellett hozzá, hogy meginduljon a vonal. Nyilván van, aki azt szereti.