Levelet küldött a Merkantil.
Tárgy: figyelmeztetés a CHF Libor változása következtében az Ön által fizetendő részletek jelentős növekedésének veszélyére........ill az Önnel kötött szerződés- az Ön számára kedvező - módósítására.
Díj: 15. 000Ft
A bank jóságos és ügyfélbarát, vagy lenyúlás?
Döbbenetes ez az egész. 2005. június 01-én vásároltam az autóm. 2015. június 01-én járt volna le az hitelem. 27.983,- forinttal törlesztettem 120 hónapon keresztül + minden hónapban bónusz csekkek, amelyek összege például a múlt hónapban 28.000,- forintot jelentett pluszban. A múlt héten már be sem tudtam lépni az online ügyfélkapun. Telefonon azt a tájékoztatást adták, hogy lezárták a hitelem.... Kiküldték, hogy 69.083,- forint volt jogtalanul elszámolva. Fizessek még be 7.124,- forintot, 03.20 állapot szerint. 2015. április 8-án befizettem az esedékes törlesztőm 27.983,- forintot illetve a bónusz csekket 27.884,- forintot. Újra hívtam őket, akkor a hölgy közölte, hogy a szerződésem lezárták. Az 55.867,- forintot feleslegesen fizettem be, de azt nem fogják visszautalni, mivel 7.124,- forintot még be kellett volna fizetnem, csak így tudták lezárni a hitelem........ Inkább nem kommentálom......
Szeretném megkérdezni, hogy hol látszik az ügyfélkapunál, hogy már elszámoltak? Mert én az ügyfélkapu csak az eddigi befizetésemet és az április hatodikai kötelezettségemet látom meg azt, hogy van 19 Ft túl. fizetésem. Választ előre is köszönöm.
Szerintem Anett SZekeresnek lesz igaza. 2005-ös hitelem van,2.5 millió 10 évre. Az "egyenkalkulátor" szerint majdnem 5 milliót fizettem már vissza,ezzel szemben"csak"3.8-at. 6x26000+árfolyamkülönbözet van hátra. Kíváncsi vagyok!
Felvéve 2700000ft 10évre 2006.01.hó, törlesztő 28500 ft és havonta a különbözeti csekk. Menetközben a 15000ft befizetve. Jóváirtak összesen 274000 ft-ot. Ismerősöm is Merkantilos hitele van. 2008-Ba vette fel kb 1,5millio és visszakapott majdnem 400000ezer ft-ot.
Nekem ma érkezett meg a levél, bár a Merkantil ügyfélkapun látható adatokból sejtettem, hogy semmi jóra nem számíthatok... Idén augusztusban fizetném az utolsó csekket, és bár már 2008-ban 222 eFt-ot befizettem kamatkülönbözetre, utána kértem a szerződésmódosítást, hogy a végére tegyék, tehát maradt fix törlesztőrészlet a végeláthatatlan fizetésekkel.... A kiküldött táblázat alapján ezért 2017. novemberig kell még fizetnem a havi díjakat. Amit nem értek többszöri átolvasás után sem: most akkor lesz még negyedévente törlesztőrészlet különbözet elszámolás vagy nem? Értem én, hogy most kamatperiódusok lesznek, de számomra nem világos, hogy ez még mennyi költséget fog jelenteni, mivel az ügyfélkapun még mindig közlik, hogy a hátralévő, de esedékessé nem vált tőketartozás árfolyamkülönbözetére mennyit kellene fizetnem, ha most le akarnám zárni a hitelt. Ti hogyan értelmezitek?
Akiknek negyed éves elszámolás van, azok általában LIBOR alapú szerződések, és nem alkalmaztak egyoldalú kamatemelést.
Akiknek pedig havi elszámolás van, ott emelték a kamatot, ha jól tudom, mert saját referencia kamatot alkalmaznak.
Lehet, hogy emiatt ilyen nagy a szórás? Mert ugye árfolyamrést és egyoldalú kamatemelést kell elszámolni. Az árfolyamrés meg kb. egy kaki összeg, átlag 1-2 ft/CHF.
A LIBOR alapú elszámolás miatt volt olyan is nekünk, hogy az árfolyam különbözet összegét valamennyire csökkentette az, hogy a LIBOR csökkent, így azok a szerződések egy kicsit korrektebbek, mint a referencia kamatosok. Emlékszem rá, hogy amikor nagyon elszállt a CHF küldtek valami levelet, hogy át lehet állni havi elszámolásra, ha nehéz fizetni 3 havonta, annyi kikötéssel, hogy akkor a saját kamatukat alkalmazzák, kb. a 0% LIBOR-t cseréltem volna 3%-os referenciakamatra. Volt munkatársam, aki átállt a havira, na neki jól megnőtt a kamat, ezáltal a havi különbözet is sokkal több lett, mint korábban a negyedévesnek az egy hónapra eső része.
Nekünk lezárt hitel van 2006/8-tól 2013/8-ig, 4 millió felvett összeg, negyedévenkénti elszámolás. Még nem kaptuk meg a levelet, de kíváncsian várom.
Jó, hogy legalább annyit adtak neked. Nekem 4,01 millióra, bár még másfél év hátravan, nem egészen 72.000 forintot közöltek, amiből csak 40 ezer csökkentette a tőkét.
2005 júniusban 10 éves 2,2 millió Ft összegű hitelre 67.196,-Ft visszajáró összeg lett megállapítva. Ebből 37 eFt a tőkét csökkenti 29 eFt árfolyamkülönbözetre lett elszámolva. Ezt az árfolyamkülönbözetet nem értem.
Jelenleg úgy tűnik ez az összeg elveszett valahol az éterben, bár lehet hogy a következő negyedévi árfolyamkülönbözet elszámolásba beszámításra kerül ?
Nekem is megjött a levél. Sajnos abban ugyan az van, amit már kb. 2 hete láttam az ügyfélkapun is. 330.000.-Ft a visszajáró összeg, amiből 180tőke+ 150 árfolyam különbözet.
Vagyis nem a teljes összeg lett tőkéből levonva.
Tisztességtelenül elvett összegnek az árfolyamkülönbözete is tisztességtelen. Vagyis a tisztességtelenül elvett összeg csökkentésével a tőke árfolyam különbözete automatikusan kellene hogy csökkenjen.!!!!!!!!!!!!!
Én 2 hete ezt kérdezem!!!!! Ez normális???. így hogy két felé számolták el , lényegében nagy változás nem történt.
A kérdés az, hogy ennek tényleg így kell lennie??? Így szabályos, és mindenki, aki az elmúlt fél évben nyilatkozott, az félre értelmezte a törvényt. Mindegyikünk, aki ide ír, az mind félre értett mindent??
Minden bank is így számolt???
Mert ha nem akkor van értelme lépni. Akkor ebből úgyis cirkusz lesz nyilvánosan is.
ha tényleg így szabályos, akkor bármennyire nem erről volt szó, akkor ez a béka a torkunkon akad:-(
Viszont akkor nincs értelme levelezgetni, meg békéltető testület, stb............engem már soha senki sem fog kibékíteni egyetlen bankkal sem:-(
Jól gondolod, van is a levélben jelszó, a bank honlapján elvileg megnézhető, de nem lehet letölteni a részletes adatokat. Nem is értem, miért oly nehéz ezt feltölteni a banknak. Arra gondolni sem merek, hogy ad hoc írták a leveleket, hátha mindenki butyuta és nem törődik a saját pénzével.
Megjött ma nekünk is a papír miszerint 403.654Ft a tisztességtelenűl felszámított összeg.
A tőketartozás 492.358Ft gondoltam ezaz alig marad valami. Erre csak 234.450Ft-ot von le mert a hátoldalon 169.204Ft-ot "az elszámolás alapján Önt megillető fogyasztói követelést az árfolyamkülönbözet figyelembevételével előtörlesztésként számoltunk el." ... Nem értem pontosan, hogy miért történt az "előtörlesztés".
Nekem is megjött a levél. Azt irják havi 1200 ft-tal csökken a törlesztőrészletem. De ez a táblázat gyanús. egyik évben én vagyok a tisztességes másik hónapban a bank. Hogy is van ez ? kifizettem már 1 raklap pénzt és még lógok 2 misivel nekik !
A jóságos szerződései közel ugyanolyanok, pertársasággal több eseten keresztül konkrét számadatokkal le lehetne vezetni, hogy miért jóerkölcsbe ütköző szerződés és miért nem jogszerű. A lejárt szerződéseknél tisztán kimutatható, hány %-os hasznot tett zsebre a bank az eredeti ajánlathoz képest, nem tartotta be tömegesen a formai, szerződéskötési szabályokat, etc. , ill. Az aránytalanul nagy hitelvisszafizetési költségek azoknál akik elvesztették az ingatlant, vagy akiknél jólelkűen forintosította. és a további egyoldalú eljárások. Nem vagyok jogász, de tegyük fel pl 80-90%-os haszon jön ki az igencsak sérti a társadalom általános értékítéletét, érdekét Nem? (véletlenül nem uzsora kamatot szoktak ilyen haszonkulccsal számolni.?:)
Egy kis tanácsot szeretnék kérni az alábbiakkal kapcsolatosan:
Párom 2005-ben kötött szerződést a Merkantillal gépkocsivásárláshoz. Kb. 2,8 M Ft CHF-ben 22.000,- Ft fix törlesztőrészlet + negyedévente árfolyamkülönbözet. Március végén érkezett egy levél, hogy be kell fizetnie a fix törlesztőrészletet április 2-ig + a negyed éves árfolyamkülönbözetet. A levélben tájékoztatták, hogy még májusban számítson a fix 22-re és kb. 38 e árfolyamkülönbözetre. Az áprilisi befizetések után múlt héten (úgy emlékszem csütörtökön, vagy pénteken) újabb levél érkezett melyben közölték, hogy a szerződést április 6-i dátummal lezártnak tekintik, illetve mellékelik a befizetésekről szóló elszámolást, illetve a zöldkönyvet. A zöldkönyv megérkezett az elszámolás nem. Kerestem a bankot, de durva hangnemben leráztak azzal, hogy törvényileg előírt módon április 30-ig postázzák az elszámolást. Várjunk türelmesen, vagy keressük újra a bankot?
Mi ügyfélkapun keresztül nem tudunk belépni az oldalra, mert semmilyen jelszót, kódot nem találtunk a szerződésben. Esetleg tudna valaki ebben segíteni?
A folytatás:
Múlt hét csütörtökön érkezett postai úton 4800,- Ft...de, hogy miért is az nem derült ki. Tegnap megérkezett az elszámolás:
Tisztességtelenül felhasznált összeg: 102.954,- Ft
Kifizetendő: 41241,- Ft
Bár igaz, hogy április 6-al lezártnak tekintik a szerződést, de azért még a májusi fix 22e Ft-ot és a kamatkülönbözetet április hónapra és május elejére... levonták.
Így a párom visszakérheti a megmaradt 41.241,- Ft-ot.
Ahogy a Merkantil kezeli az ügyfeleit, az lett volna a meglepő ha tisztességesen elszámol. Mint pl. Az Erste, vagy a K&H. azért ott nem ilyen jóváírások vannak..
Ma mi is megkaptuk az elszámoló levelet a Merkantil Banktól. 2007.márc.14-én vettük a Suzukit 120 hónapra. Fix törlesztő részletre. Havi 22.800.ft.+ a csekkek díja évente. A mai napon megtudtuk hogy 60.000-et irtak jóvá és 1000.ft-al csökken a havi törlesztőnk. Most jön a csavar. 2017.márciusban járna le a hitelünk ehelyett 2019.jan.-ig kitolták.NESZE SEMMI FOGD MEG JÓL.Akkor kit is segítettek meg. Még kb.400.000-el többet fogunk kifizetni.
Nem semmi, amiket írtok. Én még nem kaptam levelet. Januárban lejárt a hitelem, hát ezekből kiindulva, amiket itt olvasok, én kapok e egyáltalán vissza? Nagyon kíváncsi vagyok, azért jól megetették a népet megint, jóvan... de hát ez így van jól, nem? Kevés fizetést kapsz, hogy majd vegyél fel hitelt, hiteleket, hogy majd jó sokat fizess vissza, amit majd nem tudsz fizetni, amit majd kiválthatsz egy újabb hitellel. Mocskok.
Akkor a levélben lennie kell egy internetes elérhetőségnek és jelszónak ahonnan letölthető elvileg az összes olyan adat és információ amivel számoltak. Sajnos én még nem kaptam levelet, de a panaszbenyújtássál lesz még minimum 60 napja (a panaszra ennyi idő alatt kell válaszolnia) a jóságosnak, hogy Strasbourgban megtámadja a devizahiteles törvényt. Lehet, hogy erre megy ki az egész. Időhúzás.