Ez ha rendesen ki van számolva, akkor a végén egy 1o% felár elfogadható, egy tisztességesen kiszámolt teljesítési nyilatkozat alapján, amiben tételesen fel van tüntetve minden munkatétel, a miből kijön a felár.
Azért van jobb ácskapocs is. Legalábbis volt. Isaszegen volt valaki aki csinálta az ácskapcsot. Drágább volt mint a bolti, de azt egy nagyobb satuba fogva sem tudtam meghajlítani.És olyan hegyes volt, mint a varrótű. És sokkal vékonyabb volt mint a boltiak.
Menetes szár a 45 fokos merevítéseknél van, ezek is hiányoztak részben. Az érzékenyebb helyeken már szöglemez van.
Igen, az a kb. száz kilónyi fém az nagyrészt szöglemez, mind a felújításkor került be mindehova, előtte a tetőszerkezeten kívül kizárólag szögek voltak csak mindenhol.
Az ácskapcsok, amiket beraktak, semmit nem érnek, mindegyiket hasonlóan rakták be, vagyis úgy, hogy semmit nem fognak, azok részéről simán csúszkálhatnak a gerendák.
Ezen a képen látszik jobb oldalt fent az is, hogy a tetőgerendákat hogyan fogták össze az ácskapcsokkal, már ahol volt egyáltalán. Ez így semmit sem ért.
Komolyan, lehet, hogy ki kellet volna adnom tanulmányozásra ezt a házat, mert szerintem az egy épületben elkövetett hibák számával rekordot állított fel.
Megtudod adni melyik cég készítette neked a statikai szakvéleményt a házról? Mert Én is keresek valami hozzáértő szakit aki szemrevételezne egy házat, és leírná a véleményét.
A kètszeresen kiszelloztetett tetônek az eresznel ket csepegto lemez kell. Egy ami a foliarol bevezeti a nedvesseget csatornaba es egy ami a csereprol a csatornaba. Nem befolyasolja a hoszigeteleset a tetonek, a tetosik van szigetelve. Ha hideg padlas akkor kell egy kicsit gondolkozni,5 de nem szabad annyi levegot beengedni, hogy meginduljon a levegocsere a hoszigeteles felett. Ennek a kulcsa egy jo parazaras a hoszigeteles alatt.
Nálunk máshogy cseszték el: megcsinálták a fólia fölött a légrést (bár csak 3 centi ez is), majd a homlokzat után ellenléc helyett rába***ák a maradék lambériát (<1 cm), de nem ám a tető széléig, és a végén lezárták az egészet azzal a léccel, amire a csatorna tartók kerültek.
Fel kellett szedni körben az alsó három sort, megcsinálni normálisan az ellenlécezést, berakni a cseppentőlemezt, és a csatorna tartókat rögzítő lécet. De a cseppentők így a csatorna alá kerültek már, tehát a földre csepeg, ha van minek csepegnie.
Igen, be van horpadva a tető. Nem, nem megroggyant, ilyen profin csinálták meg. Így nézett ki az "átadáskor" is.
Ettől függetlenül másztak szét a falak is, a költségek egy részét az vitte el, hogy a ház két oldalát össze kellett kötni a padlástérben, hogy ne másszanak még jobban szét.
Így rögzítették a két oldalfalat. Sehogy:
A másik irányban szerencsére a tetőgerendák-talpszelemen hornyolását nem hagyták ki, nem csak 150-es szögek "tartották", így abban az irányban nem tudott szétmenni.
Az egyik oldalon kb. 4 cm-et mozdult kifelé, a másik oldalon kettőt.
Az is szép munka volt, hogy az összes gerenda találkozást, csomópontot rögzíteni kellett. Vagy száz kiló vas biztosan belement...
Sajnos annak idején a mi tetőnket is hasonlóképpen szúrta el az ács, és Én is csak utólag jöttem rá, mikor már csak nagy munkával lehetne rendbe tenni. Nálunk se tett cseppentő lemezt, és a fóliát a csatornába engedte.
Illetve ahogy látom nálad sincs szintbe hozva a hajópadló eresz teteje a szarufa tetejével, vagyis ahol kezdődik az eresz, a fólia megemelkedik kb. 1 centit, egy táska alakul ki, tehát a fóliáról lecsurgó víz itt megáll. Nem tudom ezt hogyan szokták szakszerűen megoldani, illetve hogyan lehetne javítani, de ezt nálunk is hasonlóképpen elcseszték.
Mi okozhatja a képen látható lábazat vizesedését? Mielőtt beburkolom szeretném megszüntetni a vizesedést. A járda kifelé lejt. Csapó esőt is kizárnám, mert az eresz közel 60 cm. A járda és a lábazat közt 5cm xps diletáció van a járda vastagságában.
Lehetséges, hogy a sódertöltés alatt lévő homokon keresztül szivárog be a víz a lábazathoz.
Nagyon köszönöm a szakszerű és részletes választ. Az eresz csomópontot mindenképpen javíttatom, a páraáteresztő fólia helyett párazárót raktak, írtad hogy erre a kétszeres kiszellőztetett légrés a megoldás. Olvasgattam erről és azt írják hogy télen a padláson kialakuló huzat rontja a ház hőszigetelését, ezt igencsak szeretném elkerülni. Mint ahogy a teljes cserép-lécezés-fólia bontást is...
Tudom, nem tökéletes megoldás, de nekem egyszer már bevált: A mostani házamban (is) elcseszték ezt a fólia dolgot, szintén párazáró fólia van fenn. Három éve egy télen megyek fel a padlásra és látom hogy a szarufákon a fólia csupa víz és jég. Itt a fórumon ajánlotta valaki hogy apró EPS darabokat tegyek a fólia illesztések közé, hogy a szellőző levegő járja át a padlás légterét is. A módszer bevált, pár nap alatt eltűnt a nedvesség.
Nyilván ez kókányolás... De nedvességgel azóta sem találkoztam fenn, nyárra kiszedtem a kis szigetelés darabokat. Az új házban nem lesz a padlásra vezetve a konyhai szagelszívó sem, ellenben tervezünk hővisszanyerős szellőztetést, ez is a belső páratartalmat csökkenti. Basszus én a munkámból adódóan (darázsirtás) sokat járok hidegpadlásokon, de szinte mindenhol párazáró fólia van fenn. Ennyire nem foglalkoznak ezzel a kivitelezők??
Ahogy már írtam, a földelést kizárólag felületnöveléssel, vagyis új/több szondával lehet javítani. A szomszéd telkéhez semmi közöd nincs, oda inkább ne akarj semmit tenni. Még ha a világ legnagyobb puszipajtása is.
ÁVK. Én ugye egy ostoba nagyképű bunkó vagyok, aki szerint a 0,001 ohmos földelési ellenállású földelésed sem fogja megvédeni pl. a gyerekedet attól, hogy agyonba***a az áram, amikor bedugja a konnektor fázisoldalára a tűreszelődet, szóval nem kell ÁVK, az előírások is csak a hülyéknek szólnak, a villanyszerelők is hülyék, mindenki hülye, akinek van.
Az eredeti földelés a ház alapjába van bekötve valahol. Ennyit tudok róla. Gondolom ez kezd oxidálódni, rohadni és ezért nem jók már az értékek.
A javaslat az volt, hogy verjünk le 1db 2,5 méter hosszú földelőszondát. Ezzel csak az a bajom, hogy ahol a legegyszerűbb lenne az a szomszéd telke, mert ott van a fal másik oldalán a villanyóra, telekhatáron van a ház. A szomszéd nem akarja, hogy nála verjük le, mert a pletykaklubban valaki megmagyarázta neki, hogy veszélyes ilyet leverni. No comment, én sem értem, hogy lehet valaki ennyire megöregedve, de ez van.
Ezen kívül bárhol verjük le vagy a homlokzaton kell végigvezetni a kábelt, ami nem rég lett színezve vagy belül kell elvezetni valahol.
Azért is érdekelne Janus megoldása, mert hamarosan neki kell ugrani a villanynak és ha van rá valami nagyon jó megoldása, hogy miként lehet a tuti földelést kialakítani, hogy a fi relét is el lehessen hagyni nálunk is jól jöhetett volna.
Amiután az előméret megszerkesztik, ki lehet számolni az anyag-munkadíj-eszköz direkt ráfordításokat, aztán a munkajárulékokat, aztán a más járulákos költségeket, aztán mindenre a profitot. Közben kell figyelni a műszaki tervet is, hogy nincs-e valahol mennyiségi vagy minőségi hiba az előmertben, ezeket külön fel kell tüntetni.
Akkor van egy árajánlat. Ez ha rendesen ki van számolva, akkor a végén egy 1o% felár elfogadható, egy tisztességesen kiszámolt teljesítési nyilatkozat alapján, amiben tételesen fel van tüntetve minden munkatétel, a miből kijön a felár.
Ezen kivül minden árkalkuláció csak egy nagy hasalás. A 2x-res felár a téglaházra is az volt, meg se nézték a tervet, csak az alaprajzokat és a metszeteket. 4omillió forint e84nm-rért (csak maga a ház, külső rendezés és közművesítés nélkül), akkor valós, ha nagyon spéci kikészitési anyagokat használnak (egy nagy fürdőszobába be lehet pakkolni 5 millió forintot) és a legutolsó épületgépészeti technológiákat.
Mostanában a műszaki terveket és az előméreteket elfelejtik kifizetni és elkészítetetni, az idén kaptam inhgatlanfejlesztőktől több millió eurós terveket, epítkezési engedéllyel, aminek nem volt előmérete, beszéltem a tervezővel- azt állította, hogy ezt nem kérték tőle, és udvariasan visszaadtam őket, mivel ez csak arra való, hogy ellenőriztesse a meglevő ajánlatait. Nem fogja velem megcsináltatni.
- kiszellőztesd a tetőszerkezetet és a hőszigetelést amit a födémre szerelsz felülről
Ezt kétszeresen kiszellőztetett tetőszerkezettel lehet megoldani.
Amit a képeken látok:
1. Az utolsó képeden, a fólián van ellenléc, de csak 2cm vastag, pedig az 5 cm vastag kéne legyen (ezt mérd meg). Ha 5 cm vastag ellenlécet alkalmaztak volna, akkor a ereszcserép csepegése magassabra került volna és muszáj lett volna csepegtetőlemezt alkalmazni és hátrább húzni az ereszcserepet (tehát a cseréptől lecseppent volna a víz a csepegőlemezre, aztán arról a csatornába).
2. A fólia nem páraáteresztő, ha az lenne, akkor részben meg lenne oldva a tetőszerkezet és a födém hőszigetelésének páramentesítése
3. A tetőn nincs egyáltalán szellőzőcserép. Most az a kérdés, hogy a gerinc szellőzőse meg van oldva vagy sem.
A fólia meg kéne legyen állítva a gerinc előtt és oda másfajta fólia kéne legyen szerelve, ezt meg kéne nézni. De ha mégis meg van oldava a gerinc szellőzése az élszarufáknál (grot szelemen) a szellőzés megáll, oda is kell szerelni minden szarufaközbe egy-egy szellőzőcserepet.
- a szellőzőcserepek felszerelése nem nagy munka, kivülről kell ezeket beépíteni, de ezen a tetőn könnyű járni.
-a tetőszerkezet és a födém hőszigetelésének a páramentesítése nehezebb kérdés:
Nézem a középső képeden az eresszel. A lambéria és a talpszelemen között van egy rés. Amikor a homlokzati hőszigetelést megcsinálod, akkor felviszed a lambériáig a lapokat. Ne vidd fel. Tegyél a vb koszorúra külső oldalára egy 5omm-res PIR lapot, hogy annak a hőhídmentesítése rendbe legyen.
A homlokzati szigetelő lapokat állitsd meg kb. 3-4 cm-re a lambériától, elötte szerelj fel egy dryvit halót a résre, hogy ne tudjanak a bogarak bejutni.
Ezt a rést, egy függőleges profillal le kell zárni (a homlokzati lapok külső síkjától 2 cm-re), hogy a hó ne jusson be, ez lehet egy diszkrét lemezpofil is, megfelelő szögbe meghajlítva és felcsavarozva a lambériára.
Ha nincs megállítva a gerincek előtt a fólia, akkor vágd ki, kb. 25cm a gerinctől . Lentről bejut a hideg levegő és elindul egy felfele kiszellőzik a gerincnél, kiviszi a párát is. A szeles időben a födém hőszigetelésén a levegő át fog jutni, akkor is, ha azt a rést belülről betömöd közetgyapottal.
Pedig az ember azt gondolná, hogy minél távolabb van egymástól az alsó és felső koszorú, annál jobban összetartja repedés ellen, a nagyobb erőkar végett.
Hát, én elhiszem neked, de konkrét költségekről egy betűt nem írtál.
Senki sem beszélt villámgyors építésről.
A mi felújításunkkal egyidőben történt egy építkezés is a családban, könnyűszerkezetes lett, légkondis fűtéssel, központi szellőzőrendszerrel, fújt cellulóz hőszigeteléssel, mindennel, ami kell. A kivitelezés mestermunka lett (ne részletezzem, fogadd el), a végszámla (igen, számla, mindenről, garanciával, semmi megoldjuk okosba') 400 ezer Ft-al lett több a tervezetthez képest, 20 millió lett a vége, 84 nm-es egy szintes ház.
Miért lett könnyűszerkezetes? Mert a hagyományos szerkezetű árajánlatok a duplájáról szóltak. Nem kicsit több, nem jajdefaszalesz, hanem a DUPLÁJA.
Véleményeznétek az alábbi képeket? Új építésű, földszintes, hidegpadlás, fagerendás ácsolt tető.
Most került fel a cserép, de véleményem szerint súlyosan el lett cseszve a fólia miatt.
Mint a képen is látható, van egy szellőző légrés hogy átszellőztetett legyen a szerkezet és ne csak a hullámos cserép íve adja a szellőző keresztmetszetet. Ezt direkt én kértem, egyébként csak a cserép ívén keresztül áramlott volna a szellőző levegő. Viszont észrevettem hogy a tetőfóliát a beszellőző rés előtt felhajtották és belevezették a csatornába...
Így bár ott van a kiszellőztető légrés, lényegében nincs szerepe. Persze a cseppentőlemezt is kihagyták, ez csak most tudatosult bennem ahogy beleástam magam a tetős fórumokba.
Szóval azt már most látom hogy nem tökéletes a dolog, a kérdésem inkább arra irányulna hogy mekkora gond ez? A környezetemben gyorsan lecsekkoltam négy hasonló házat, egyiken sincs se cseppentőlemez se kiszellőztető légrés. Persze olvasom hogy hamarabb tönkremegy a nem kellően kiszellőztetett tető, de aztán mégsem látom hogy tömegesen rohadnának le a régebbi épületek tetői... Szóval a kivitelező bizonyosan azt fogja mondani hogy ez így jó meg így szoktuk stb, és őszintén szólva én sem szívesen bombáztatnám szét a frissen épített tetőt, de ha nagyon gáz akkor nyilván csinálni kell valamit.
Félek hogy ha elkezdik szétszedni a csatornát, lécezést és újra elkezdik gányolni januárban, több kárt csinálnak mint hasznot.
Ti mit tennétek? Mennyire gázos így a képek alapján?
A könnyűszerkezetes háznak is vannak olyan kikészítési munkái, amik nagyon időigényesek és nem lehet őket 1-2 hónap alatt szájbavágni.
Mese, hogy egy könnyűszerkezetes házat fel lehet húzni 3 hónap alatt. A téglaháznál időjárásfüggő technológiák vannak, szinte ugyanannyi effektív munkaráfordítás van vele, mind a könnyűszerkezetessel- csak el van tólva időben.
Aki készitett 2o könnyűszerkezetest és 2o téglaházat annak ez kell legyen a tapasztalata.
Azért tűnik olcsóbbnak a könnyűszerkezetes, mert vagy nincs megcsinálva rendesen, vagy valami cselezés van a szerződésbe és nincs befejezve.
És amúgy egy 1oonm téglaházat 4 hét alatt tető alá lehet hozni. Egy könnyűszerkezetest 2 hét alatt, ha előregyártott alappal dolgoznak.
De minkét esetben meg kell szervezni, hogy a szakik ne álljanak, mert nincs anyag, vagy valami el van szúrva a tervben- valamint kellenek mindenféle gépek és berendezések.
Akkor ne vitatkozz velem a költségeken. Van egy költségszámolási programom, 5oe munkatétellel, amit frissitenek a fejlesztői jó pénzért az anyagárakkal. Mindent ki tudok számolni egy előméret alapján. Nagyobb munkáknál ezt másképp nem is lehet, mert 15oo-2ooo munkatételt nem tudsz követni, ha kivitelezésre kerül.
Szvsz ez azért így nem igaz. Ugyanolyan energiahatékonyságú házat olcsóbb (és gyorsabb) könnyűszerkezettel megvalósítani.
Az más kérdés, hogy ha már új és könnyűszerkezet, akkor a passzív, vagy passzív közeli a cél, míg téglából jó a minimális követelmény meg a gázfűtés is. Szintén rossz beidegződés, meg a hagyományok miatt. Így biztosan drágább lesz a könnyűszerkezet.
Hozzátenném még egyszer, ez kizárólag az én véleményem és nem értek hozzá, mielőtt valaki megint lebunkózna :)
Miért nem szeretnéd azt a megoldást, amit javasolt? És mi volt az? :)
Csodák itt sincsenek, a földelést kizárólag (feltételezve, hogy eleve a megfelelő anyagú, bevonatú és kialakítású szondát alkalmaztad) nagyobb felülettel lehet javítani, tehát több szondával.
Családi ház felújításánál, miként lehet megállapítani, hogy szükséges e a vízszigetelés utólagosan megcsinálni? Belül látható vizesedés sehol nincs. Kívül pár helyen látszódik vizesedéses salétromosodás, de azt inkább csapó esőnek tulajdonítjuk, mert csak azokon a helyeken látszik, ahol az ereszt javítani kell, kellett.
Pedig nagyon érdekelne a mikéntje, mert nálunk is volt mérni egy ÉV szakember és mondta, hogy épp elfogadhatóak az értékek. Javasolt Ő is megoldást, de ha Nálad annyira jól sikerült javítani az értéket, hogy nem kell még FI relé sem akkor hátha nálunk is működne.
Szintén nem szakértő, csak némi tapasztalat (nem csak saját bőr)
Az említett előnyök-hátrányok inkább értelmetlen beidegződések.
Mi nagyon megszívtuk sógoromék könnyűszerkezetes házával, nemrég foglaltam össze a (hő)szigetelések topikban.
Ettől függetlenül ha egyszer építkeznék, az biztosan könnyűszerkezetes lenne.
A legtöbb tekintetben jobb a hagyományos építésnél. DE!
Ha elszúrják, akkor vége. A hagyományosnál huzatos lesz, vizes, egészségtelen, de összedőlni elég valószínű, hogy nem fog. A könnyűszerkezetnél ha valamit elcsesznek (és sajnos ilyenkor nem csak egy dolgot szoktak), akkor az előbb-utóbb igen komoly szerkezeti károkat is fog okozni.
Én azt tanácsolnám, hogy könnyűszerkezet, de nagyon nézd meg, hogy kik építik!
Már megvolt, de van egy barátom, aki ÉV szakember, megmérte és azt mondta jó, de nem ártana kissé megerősíteni. Akkoriban volt némi tereprendezés, földmunka, megerősítettem. A mikéntjéről inkább nem mondok semmit, mert van itt egy csomó hozzáértő és semmi kedvem újabb vitát generálni. Tudod, én csak villamosmérnök vagyok, nem értek a villanyszereléshez... Keresd ksanci kollégát, igazán hozzáértőnek tűnik.
Szabvány szerint elő van írva, hogy a keresztmetszet minimum hány százaléka legyen a vas. A (lábazati) koszorú kissebb, meg a repedések miatt előnyösebb, meg a koszorúba kell is.
Osb-vel burkolt oromfalnál (ott menne fel a kémény máshol nem tud sajnos) mivel burkoljam az osb-t vagy mennyi helyet kéne hagynom, hogy a kedves szakhatóság is átvegye?
A kémény gyártó honlapján ezt találtam (Épített, samott csöves, szigetelt kémény):
Födémáttörésnél a vasbeton födém és a kémény köpeny között minden oldalon 3cm távolságot kell elhagyni, amit nem éghető anyaggal töltünk ki. Fa födémnél ez a távolság 5cm.
Nem, ez újkorában egy 6 x 10 m-es nyaraló volt, domboldalban, egy szuterén, tető nélkül. Zsalukőből. Aztán melléépítettem, pincefalazóból. Szigetelések, stb. A tetejére került egybe egy monolit födém, itt be is fejeztem volna, de az önkormányzat azt mondta, hogy ezen a területen nem engedélyeznek lapos tetőt. Tegyek rá egy 30 fokos tetőt. Tettem. Ez már a térdfalakat kivéve "könnyűszerkezetes". Nem bántam meg, csak hát ugye ez nem két forint. Tehát, a szó hagyományos értelmében itt nincs földszint, hanem csak szuterén, meg tetőtér. Így is 170 nm... bőven sok. A tetőtérben, meg a melléépítésben is csak padlófűtés van. Valami isteni... Ha érdekel, lapozz vissza, néhány képet tettem fel, azért ki lehet következtetni, hogy miről van szó.
A környéket azóta beépítették, van elég sok könnyűszerkezetes ház, lehet, hogy vannak velük problémák, de ez kívülről nem látszik. Esetleg le lehet őket járni, becsengetni, elbeszélgetni a tulajokkal, stb. Én egy cikknek egyáltalán nem hinnék... Megkeresni az építőket, stb. Errefelé barátságosak az emberek.
Ettől függetlenül, nekem is jobban tetszik a téglaház. Amikor 2002-ben ingatlant kerestem, az egyik ingatlankereskedő azt mondta, hogy ránéz egy ilyenre és szerinte be tud törni egy fűrészlappal... na, erre azért kíváncsi lennék.
A gerendaházat megpróbálom az ünnepek után megkérdezni, engem is érdekel.
Gerendaházban mi is gondolkodtunk. Akiket ajánlottak az viszont nagyon drága, majd nem 30%-al drágább mint a tégla. Aki viszont olcsó (egy orosz vállalkozó) az viszont kérdéses :D
Bár én nem vagyok szakértő, de azért van egy harmadik alternatíva is. Fából, de nem itthoni gyártásban, hanem onnan, ahol anyag is van, meg értenek is hozzá.
Ebből is van kétféle. Az egyik tőlünk nem messze egy dombtetőn épült, gerendaház. Az anyagot valamelyik északi országból hozták, minden méretre szabva, kék műanyagfóliába csomagolva. Ez ráadásul jó nagy és még ikerház is. Nem ebbe a környezetbe való, hanem egy erdőbe, de ez másik kérdés.
A másik ház egy finn faház, jó nagy, nagyon szép, nem úgy néz k, mint ami össze akarna szakadni. Tehát, kell lennie olyan cégnek, aki egy ilyet rendesen meg tud építeni.
Az első cikkhez csak annyit, hogy van hőtároló képessége a könnyűszerkezetes háznak is, csak padlófűtést kell használni. Nálunk sem gond a szellőztetés, pedig ez tetőtér, a térdfalakon kívül minden fából, meg hőszigetelésből áll.
A második cikkre azt írja ki a gépem, hogy nem tud biztonságos kapcsolatot létesíteni.
Elvetettük a használt ház vásárlását, sajnos siralmas a kínálat :( Úgy döntöttünk építkezésbe fogunk és generálkivitelező segítségét kérjük. Lehet drágább lesz, viszont a saját igényeinkre tudjuk alakítani. A könnyűszerkezetes és téglaház között vacillálunk. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy aki téglaházat épít az arra esküdik, aki pedig könnyűszerkezetes házat épít az pedig arra esküdik. A szívem jobban húz a téglaház felé, viszont a könnyűszerkezetes olcsóbban kihozható.
Kettő cikk alapján próbáltam jobban utánajárni a témának:
A második cikk egyértelműen elfogult, azonban az érvelős táblázatban rengeteg hasznos információt találtam. Az első cikk viszont sokkal tárgyilagosabb, érthetőbb, mindent megmagyaráz. Annak ellenére, hogy az a cég csak téglaházat épít rengeteg fontos dolgot megemlít, kigyűjtöttem a legfontosabbakat:
- hazánkban a téglaháznak van hagyománya, ehhez vannak szakemberek
- könnyűszerkezetes házak 30%-al olcsóbban értékesíthetőek
- hazai kivitelezők minden spórolnak, így nem tartom valószínűleg, hogy jó minőségű faanyagot használnának fel, aminek később súlyos következményei lehetnek (kártevők, megereszkedett vázszerkezet stb..)
Valahogy úgy kéne azt a házat felújítani, hogy a pénz amit ráköltetessz, valós értéket képezzen.
A házzal az a gond, hogy a sárból vert tégla érzékeny a nedvességre és fajlagosan sokkal nehezebb, mind a égetett kerámia falazat.
Ilyen falazathoz értelemszerüen komolyabb alap kéne mind a téglaházakhoz, szélesebb és mélyebb. Azon kivül a csavarásra és a nyirásra ennek a falazatnak nagyon kicsi az ellenállása és koszorúk biztosan csak fából vannak készitve. Látok egy téglapillért is a házban...
Cementes vakolattal ezt a falat nem szabad vakolni. Nem tud kiszellőzni és az alap szigetelése biztosan átengedi a nedvességet. A szellőző vakolatoknak van két kategóriája amit használhatnál, mindkettő anyagáron drága és szakértelmet igényel az alkalmazása- beszerezni is elég nehéz.
Vastag vakolatot nagyon költséges belőlük készíteni.
Nekem az a véleményem, hogy a falakat ne vakold, de sajnos a standard gipszkarton szározvakolatot sem tudod alkalmazni, mert a UD-CD vázat a falra kell dübelezni a kenyelekkel, amit nem fogsz tudni megoldani, még üreges kerámiaba is speciális dübeleket szoktunk használni.
Az egyetlen megoldás a CW5o-UW5o rendszer, ami a padlóba és a mennyezetbe jön rögzítve (a CW rögzítés az mennyezetbe nehéz lesz), ami drága és megvastagítja a válaszfalakat is. Ennél a megoldásnál az is problématikus, hogy milyen módszerrel tudod kiszellőztetni a fal és a gipszkarton fal közötti rést. De erre is vannak megoldások.
A szereléseket nem kellett volna bevésni a falba, ha egyáltalán bevésted, ezeket a falakat nem szabad vésni.
Igen, nagy dolog, ha az ember 25 évesen tud venni egy házat. Csak te nem egy normális házat vettél, hanem egy olyat, amit el kellett volna dózerolni... nyilván csak erre volt keret... Mindegy, mert felújítani mindent lehet. Kérdés, az idő, meg a pénz. A következő 10 évet építkezéssel fogod tölteni és mire kész lesz, pontosabban mikor megúnod, hogy jól van az úgy, addigra teljesen ki leszel égve. Ha már van családod, akkor még nehezebb helyzetben vagy, mehetsz hitelt felvenni, utána meg imádkozhatsz, hogy el ne veszítsd a munkádat, mert nem tudod miből fizetni a törlesztéseket.
25 évesen neked szórakozni, tanulni, csajozni, menni, látni, megtapasztalni kellene a dolgokat. Aztán amikor 32...35 leszel, addigra bölcsebb leszel, a pénzed is több, stb. Na, akkor kell építkezni. Mostantól viszont nem lesz egy nyugodt pillanatod sem.
És nagyot tévedsz! A továbbiakban is óriási összegekre lesz szükséged, de ezt úgyis megtapasztalod...
Most lehet gúnyolódni, vegyétek elő a piát, meg a popkornt, tegyétek fel a lábatokat az asztalra és örüljetek, hogy van fedél a fejetek felett. Különösen azok, akik mondjuk valami szar helyen, mondjuk egy 100 éves házban, vagy a betonban laknak. Nem kell csinálniuk semmit a beszólásokon kívül. A többségeteknek úgysincs értelmes mondanivalója.
Ismer valaki olyan kályhát, ami mozgatható, mint például egy vaskályha, de megrakható valahogyan hőtároló anyaggal, amitől nehézzé válik mint egy cserépkályha? (téglabetétekkel például)
Tudjátok melyik házról van szó? Ugy beszeltek, mint ha 1000 eve ismernetek a helyzetet..
Mivel sajnos penzem sem ugy volt, meg hat vallalkozot sem egyszeru talalni, foleg hogy a nyar vegen vettem a hazat, igy tavaszra marad a teto. 25evesen eleg nagy dolog hazat venni,(nem oroklesbol, hanem abbol amiert en dolgoztam meg) es utanna meg fel is ujitani.. majd szepen lassan.
viszont szerintem az nem tul nagy problema, hogy csinaltam egy szerelobetont, levertem a sarat a teglakrol, es probalok nagyjabol egyenest varazsolni a falakbol. Esetleg meg megszerelem a villanyt , de addigra tavasz lesz es johet a teto. Nyilvan addig nem glettelem es festem keszre, de ezek a dolgok azok, amihez oriasi osszegek azert nem kellenek. De azert gyujtom az informaciokat es a jo tanacsokat.
Nem esetleg, hanem biztosan beázik, amikor tavasszal elkezdenek rajta dolgozni. Ha addig le nem szakad... Te tényleg azt gondolod, hogy majd kimegy a tetőről havat takarítani? :) Valószínű szerencséje lesz, mert nem lesz akkora hóesés. Eső viszont lesz tavasszal.
látom, az egyik belinkelt csomagodba ott volt. Ha a gerinc görbe, azt jelenti, hogy két egymás melletti szarufapár illesztése a gerincen lejjebb van mind a másik. Képzeld el, hogy el vannak akkor görbülve a cseréplécek.
Azért nem ajánlatos belül dolgozni, mert esetleg beázik a ház. A tető szerkezetileg nincs rendben, egy nagyon nagy hó ha megáll rajta, megnyomja, olvadásnál valószinüleg be fog folyni a víz. Ennek a tapasztalatom szerint 8o% az esélye. Valahogy húzd le a havat a tetőről, ha nagy hó esik, ez kb. 4ocm egyszerre már veszélyes lehet, ha megáll rajta. Egy két állásról egy meghosszabított útász seprüvel eléred szinte a gerincet is.
Mert ha belül szépen ki van festve vagy akármi aztán a tetővel elkezdődik a buhera akkor az lentre is hatással van. Pl vályogházaknál ha sokat motoszkálsz a padláson a födém meg fog repedni.
Vagy ha éppen jön egy kiadós eső mikor lentvan a cserép.
Amúgy szemmel láthatóan szar a tető, feltéve ha nem keverlek össze senkivel. :-)
Bocs, de annyi ostobaságot beszélsz, hogy nem érdemes még szót sem ejtenem.
Ha azt a trágya munkát te csináltad, nem mutatnám meg a helyedben... de neked ez is jó. Egyesek erre mondják, hogy sufnitunning, vagy igazi cigánymunka.
Ó, dehogy hiszem! Mindenki azt csinál, amit akar és ahogyan akarja!
Egy apróság: a villamosmérnöknek és a villanyszerelőnek nem sok köze van egymáshoz :D
Tehát tudod, hogyan működik a FI relé, de szerinted fölösleges és elég a jó földelés. No comment.
Pont azért választottam ezt a képet, mert borítékoltam a véleményed. Igaz, a lényeg ugyan nem látszik, de hát biztosan csak trágya lehet, ugye.
Ezt én csináltam, bizony! Valóban nem töltöttem fölösleges 1274 órát azzal, hogy a ráhagyásokat szépen megcsináljam. De aminek jónak kell lennie, az jó. Persze ezt nem csak én mondtam. De mindegy is, ez nem tartozik a témához.
Tényleg ördögtől való, különösen az a trágya munka, ahogy megcsinálták.
Egyébként, villamosmérnök vagyok, ráadásul erősáramú szakot végeztem, tehát egész jól tudom, mire jó a fi relé. Még azt is, hogyan működik.
Ha neked ennyi minden kell egy házhoz, akkor legyen neked. Nyilván, te azt hiszed neked van igazad. Nem baj, meghagylak a hitedben, mindenki arra költi a pénzét, amire akarja...
Nos, az, hogy fogalmad sincs arról, mire jó a FI és miért ajánlott a használata (új építésnél egy ideje kötelező is), mert önmagában a legtökéletesebb földelés mellet is simán agyonb****t az áram valakit, az meg a te hited kérdése. :)
A sok áramkör nem úri huncutság, hanem nagyon is praktikus és hasznos dolog, csak éppen jóval drágább, mint bekúrni körbe egy gerincvezetéket oszt' ráaggatni mindent, és elintézni egy-két biztosítóval.
Gondolom, az sem mond neked sokat, hogy a biztosítóval nem téged, meg a fogyasztót, hanem kizárólag a vezetéket védjük. Ha egy db másfeles vezetékes áramkörön van 5 db konnektor, akkor nem tudod használni mind az 5-öt egyszerre nagyobb fogyasztókkal, mert levágja a biztit. Ha meg erre azt mondod, hogy akkor majd ráraksz a 10 helyett 20 amperes kismegszakítót, akkor tanácsolnám, hogy nézz körül a szakirodalomban, de legalább a villanyszerelési topikban.
Arról nem is beszélve, hogy igen előnyös, ha egy rövidzár esetén nem a fél ház marad áram nélkül, hanem kizárólag az az egy áramkör, konnektor.
Gondolom, ez itt neked az ördögtől való:
69 nm-es házikó...
Eredetileg 3 fázis volt, de aztán lett 1x32 A. Ebben igazad van, helyesen kötött egyetlen nagyobb értékű fázis többet érhet, mint 3 db kisebb.
Erről egész más a véleményem. Nálunk nincs 3 fázis, ettől még egész jól működik az indukciós főzőlap, meg a villanysütő is. Fi relé sincs, helyette van rendes földelés. De mindenki azt hisz, amit akar és olyat csinál, amit akar. Vagy amit rábeszélnek.
Azért ez erős kijelentés. 26db kismegszakító van az elosztóban, ami egy 100m2 körüli családi háznál egyáltalán nem sok.
Azt írod, hogy a negyede is elég lenne, ami 7db-ot jelentene. Eleve a nagy fogyasztókat mint a mosógép, mosogatógép, bojler, főzőlap/sütő, klíma, beépített mikró külön kellene vezetékezni. Ahogy látom az elosztót a főzőlap/sütő eleve 3 fázisú, tehát maradna 4db kismegszakító az összes többi fogyasztóra, ami szerinted elég lenne. Kültérre ha van kint dugalj/világítás azt teljesen külön fi relézni kellene. A világítást is illik legalább 2-3 áramkörre elosztani, hogy ha az egyik lemegy, mert mondjuk kiég egy izzó akkor ne az egész ház boruljon sötétbe. A konyhát is illik legalább 2-3 áramkörre elosztani a nagy fogyasztókon kívül, szóval az a 7db kismegszakító édes kevés.
SK lehet csak még véletlenül sem kerülhet feszültség róla a szolgáltatói hálózatra. Magassága a helyi építési szabályzat. Ha ezzel foglalkozik e egyáltalán, olyat kell keresni hogy antenna magassága az szokott mérvadó lenni.
Ha adva van egy ház és igény akkor lehet ennyi, de biztos hogy egy darab kismegszakító is elég lett volna meg RCD relé sem kellett volna :) Sőt minek annyi vezeték egy szoba egy kapcsoló lámpával és egy dugalj :)
Szegély az esetek 80% pogácsáznak, de a nagyságától és vastagságától függően, meg hogy hol van, inkább telibe rakják, pogácsázni akkor is szoktak ha fal érezhetően és a lapot oda téve láthatóan is hullámos, de ezt is ki lehet telibe rakott megoldással oldani, de macerásabb. Amúgy a megrendeléskor megadottak szerint kell csinálni :)
Szélerőmű telepítéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, egyelőre csak a jogi háttere érdekelne. Úgy tudom, 6m oszlopmagasságig (ill. tetőgerinctől 3m magasságig) nem engedélyköteles. Hálózatra visszatáplálás még nincs tervben, tehát az áramszolgáltatói engedélyeztetéssel nem lenne probléma. Saját telken, épületektől több 10m -re lenne elhelyezve.
Elsősorban az érdekelne, hogy az említett körülmények közt lehetséges-e saját építésű, nem hivatalos/gyári szélerőmű telepítése, használata.
Hát, komoly villanyszerelés volt... A negyede kismegszakító is elég lett volna. De így sokkal több pénzt lehet a felesleges munkáért elkérni... ( Bocs... )
Most tettek le nálam járólapot (33x33cm) és hozzá a járólapból vágott szegélyt.
A szegélyt csak két "pogácsával" ragasztották fel. Persze kong ahol üreg van. Szólok, erre "mi így szoktuk" a válasz. Tényleg ez a helyes? Nem kell fésűs ragasztóterítés és egész felületen a ragasztás?
Az a vevő amit belinkeltem, minden lézeres színtezővel működik, Dewaltal is, Makitaval is- a lézeres mutatót is látja. Léteznek egyszerübbek is, azok olcsóbbak, kínai piacon is láttam.
Ha igazán érdekel a dolog, akkor: www.bwt.hu. De ez elég drága dolog. Viszont szállodákban ezt használják. A lágy víz mellé kell még egy csap, amiből normál víz folyik. Ezt a lágyítottat nem fogod meginni. Viszont nagyon jó fürdésre, autómosásra, stb.
Én évek óta használok Flodravin elektromos masinát. Nem tudom, hogy jó valamire vagy sem, mert iszonyat kemény a víz nálunk. Így is vízkövesedik. Leírásában azt írja, hogy a vízköves rendszert is mentesíti. Nálunk nem ezt tapasztaltam.
Néztem ezt a lézer vevőt, de a leírás 4 típust említ meg, amivel használható és mindegyik forgó lézeres + a bosch professional termékvonalába tartozik. A pll360-as viszont sima fix lézerrel rendelkezik, egy prizma dobja szét a sugarat 360 fokban. Persze ettől még lehet, hogy működik vele, mert ez csak a 360 fokos sugár létrehozásában különbözik. Szerintem ezek a drágább gépek modulálják a lézer fényt és a vevő csak a modulált lézernyalábot hajlandó érzékelni, elkerülendő, hogy a napfény vagy bármely más ugyanolyan hullámhosszon sugárzó fényforrásra fals szintet adjon.
Én az amatőr családi ház építőknek (tehát aki 1x épít magának házat), mindenképpen 360 fokos szintezőt ajánlok, mert sokkal több mindenre használható és nem nagy az árkülönbség a sima keresztlézerekhez (pcl-20) képest. Ez utóbbinak viszont van egy hasznos tulajdonsága, tud függőlegesen fel és lefelé vetíteni egy-egy lézerpontot, így amit mondtál a gipszkarton mennyezet átvetítésével kapcsolatban, azt ezzel meg lehet egyszerűen csinálni.
Ennek a berendezésnek van egy függőleges lézernyalába is, ha pl. egy magass terembe ki kell tűzni egy állmennyezet rögzitőrendszerének a rögzitési pontjait (abban az esetben, ha a mennyezet olyan nehéz, hogy a gipszkarton profilrendszer nem alkalmazható), akkor a padlóra kijegyzett rácsot, fel lehet vetíteni a mennyezetre.
Azóta rengetegszer használtam és bevált. Napon nem látod a fényét, de reggel/este igen. Úgy szoktam használni, hogy este kiszintezem a referencia pontjaimat és nappal azokra tudok mérni.
Péládul ezzel ellenőriztem a ház kitűzésénél a nulla magasságot. A földmérő 3 helyre mérte ki a nullát de azért este leellenőriztem. 3-ból kettő jó volt, egy 56 centivel arrább sikerült. Aztán az utcán lévő 25 méterrel arrébb és 6,5 méterrel lentebb található magassági pontról vissza tudtam mérni, hogy melyik a jó szintmagasság és melyik nem. Meglepően pontos cucc, 0,4mm/m.
Kis villanyszereléssel kapcsolatos dilemmám lenne. Talán ide jobban passzol, mert inkább a falazattal kapcsolatban dilemmázok.
Szóval adott egy kétszintes családi ház, B30-as téglából. Új villanyrendszernek szeretnék hornyokat vésni a falba a védőcsőnek.
Kell-e aggódjak statikailag emiatt, ugyanis a sarkokban (tartófalon is) viszonylag mélyen be kene vésni, hogy a hajtott cső bemenjen. Továbbá a tartófalon lévő ablak fölötti falszakaszon el kéne vigyek legalább 4 csövet, tehát minimum 4x17-es horony kellene. Értelemszerűen ennek a falszakasznak a sarkaiban is jó mélyen be kell véssek...
Létezik a drágább lézer szintezőknek (a forgó tükrösök el vannak látva giroszkoppal is és pontosak) egy receptora, azzal látszik a sugár kb. 7o-8o méterig nappal is.
Az optikai szitezőnek kell legyen kompenzátora, másképp semmit sem ér.
A lézer mindenhol jó, ha látszik a fénye (napsütés), kiegészítve zollstock-kal. (amire vetít). Viszont a gumicsöves vízmérték is megteszi. Ha többet nincs szükséged szintezőre akkor azzal csináld amelyiket könnyebben/olcsóbban tudod beszerezni.
szerintem: a legegyszerűbb megoldása ennek ha "tömlős vízmértéket" használsz olyan hosszú tömlővel amire szükséged van, kialakítasz az udvarodon több bázispontot, amit egy léccel/vízmértékkel is átérsz így szépen eltudod egyengetni a terepet.
Ezt hogy érted? mármint a purhab tartaná a helyén?
Mielőtt kibontanak egy nyílást teljes keresztmetszetben, kivésik az áthidaló helyét, hogy éppen hogy beférjen, majd a megmaradt vékony rést töltik ki purhabbal. Az ajtó helyét csak utána bontják ki, úgy hogy az áthidaló mindkét irányba túl lógjon kb. 20cm az ajtófélfán.
A falak kaphatnak falfűtést, gondolkoztam rajta, de még nem döntöttem el,hogy legyen. Padlófűtés fix, radiátornak kiállást megcsinálom, ne utólag kelljen szétverni az egészet.
Gipszkartont én sem tartom jó ötletnek, bár sokkal egyszerűbb lenne.
Most olyan, mint egy háborús övezet, de a zseni átlátja a káoszt :D
Akkor pont abban a stádiumban vagy hogy még nem késő áttervezni, hogy a külső határoló falak is kaphatnának falfűtést, a válaszfalak csak akkor ha nincs elég hely a külső falakon. Érdemes azt is becsövezni.
Jót tesz a vályog fakadnak is, jobb hőérzet, nyáron akár hűthető is később ha igényled (pl locsoló vizet átengedheted rajta amivel a gyepedet locsold, vagy egyéb módon lehetne hőcserélővel)
Egyetlen hátrányát tudok mondani: ne formáld sürün a festményeidnek. Bár ha megy a fűtés kimérhető a csövek helye.
Telefonnal írtam ezért lehet hogy elmaradt egy két vessző, vagy értelmetlen, bocs előre is.
Szerintem így bármilyen vakolat rámehetne, a gipszkarton én nem tartom olyan jó megoldásnak. Izlések és pofonok....
A háznak kb 1,2m-es tégla alapja van,a tégla alatt meg ilyen brutális méretű terméskövek. Az alapon megvan, és ép a vízszigetelés. Még egyenlőre a bontási folyamatok miatt nincs lerakva a szigetelés a szerelőbetonra, de a terv az amit leírtál. Teknőszigetelés.
bár nem írtad le egyértelműen, de ha van a háznak alapja, és a szerelőbeton is kész, hozzá gondolom, hogy az alap és a fal között is van vízszintes szigetelés amit összekötöttél a szerelőbetonra fektetett szigetelőlemezzel, mindezt összeolvasztva teknőszigetelést kaptál?
Ha bemegy az egér, akkor ki is jön onnan, különben éhen pusztul. Ellenük jó a macska, meg az egérragasztó, nem kell félni tőlük. Az egér bemegy mindenhova, nem kell neki feltétlen a gipszkarton...
A ház egyik felébe 230 a belmagasság, viszont padlófűtés lesz igen. Baráti körbe, családba van minden szakiparhoz tartozó, szóval így meg tudjuk oldani.
Gipszkartontól azért tartok, mi van ha belemegy az egér ? Nem a falat, a fejemet fogom kaparni..
Előző hozzászólásomban már találsz egy két választ.
65ben épült a ház, 2 nagy szoba tégla, többi vályog, válaszfal is vályog. Nem vert, rendes vályogtégla. Aljzat felszedve, hajópadló és járólap, alatta homok. 40 centi kitalicskáz, majd 8 centi szerelőbeton. Itt tartok jelen állás szerint, most jönne majd a falak rendberakása. Nem vakolva van hanem sárral tapasztva, ami rohadt egyenletlen.
Ezen kb. 8-10 rétegnyi vagy kitudja mennyi mész.
Tehát ezt szeretném rendbe rakni, és jó megoldásokat keresek, hátha ti már csináltatok hasonlót.
A falam, alulról szigetelve van. Fele Tégla, fele vályog a háznak. A tégla falról alapból hallatszóik ha ütögetve van, hogy el van válva. Másrészt olyan görbe a fal, hogy ne is beszéljünk róla. Fel ázásról szó sincs, csupán 50 éves és csúnya.
Mi okozhatja a képen látható lábazat vizesedését? Mielőtt beburkolom szeretném megszüntetni a vizesedést. A járda kifelé lejt. Csapó esőt is kizárnám. Ahol nincs járda ott száraz a lábazat. A járda és a lábazat közt 5cm xps van a járda vastagságában.
Érdemes szemezgetni a hozzászólások között, találhatsz hasonló problémával küzdő olvtársat, akinek már többen válaszoltak és sok hozzá értő is akad közöttük.
Köszönöm a helyre igazítást, most már én is értem mire gondolsz.
Telefonnal az ember inkább rövidebbre szabja, mert elég nehézkes írni, inkább csak olvasni szoktam. Akkor olvastam azt a bejegyzést is janus53tól, ami mellett nem tudtam elmenni a 10-20J-t illetően.
Próbáltam röviden leírni mire gondoltam, de hiba volt neki állni is.
És akkor jött az a durva "gépszörny..." amire elgurult a gyógyszerem. Sajnálom.
Ahogy én látom, ami a szövetkönyezetet illeti: épp a 82997 nem sikerült túl érthetőre (talán épp a sovány szövegkörnyezet miatt is), és csak a 83014 fényében vált utólag egyértelművé, hogy mit értettél alatta. Ahogy én látom, addigra már presztízskérdést csináltatok a félreértésből. Ezzel részemről is lezárva.
Ha a fal nincs alulról szigetelve talajpára ellen, akkor először azt kéne eldöntened, milyen vakolatot választasz, hogy a fokozott páramozgásnak a vakolatod ne szabjon gátat. Cementes vakolat ezért nem javasolt.
Miért kellett a régi vakolatot eltávolítani? Alulról vizesedett a fal és ledobta?
(csak segíteni próbálok, de lehet hogy ebben is találnak majd kivetni valót a túlbuzgók)
ha még sosem csináltál ilyet, mindenképpen keress valakit, aki igen. és akinek fent is maradt hosszútávon. én csak néztem, és régen volt. a hálót felszegelték elég nagy szegekkel, több rétegben vakoltak, a rétegeknek nem ugyanaz az összetétele. az sem mindegy a rétegek között mennyi a várás.
nyilván lehet olyat is, hogy zsákosból egymenetben felkenik és lehúzzák, csak lehet hogy egy év múlva egyben le is jön.
Mindig lesz egy önjelölt buzogány, aki miatt a tipik felvette ezt a kötekedő; értelmetlenségekig agyon magyarázgatós; kiollózunk a másik bejegyzésben félmondatokat, és nem foglalkozunk a szövegkörnyezettel; viselkedést.
Ezt a félmondatodat sem érzed cáfolva? "barkács kategóriában meg nem is nagyon van értelmes áru" (82997)
Odáig még rendben van, hogy barkács vs. ipari.
A 83003 meg a 83021 komment meg a tisztességes piaci magatartásról szóló szabályoknak legalábbis a határán táncol: leginkább úgy korrekt, ha a zsebedben van hiteles mérési jegyzőkönyv... Ellenkező esetben a helyedben óvatosabban fogalmaznék.
Nagyon jó... kár, hogy nem tudok rajta röhögni. Pedig mértékadó vélemények szerint fejlett humorérzékkel rendelkezem... .persze, lehet, hogy rosszul tudom.
Rosz hogy az ember reagál valamit. Utána egy másik hszre is. Ésconnantól össze van keverve ki kihez beszél. És kezdőknek a viták. Elnézést ha vki megbántottam. Itt is fejeztem.
Ha jól emlékszem az én Makitám 2,3J ütőenergiával bír. A téglából egyedül a kisméretűvel küzdött kicsit jobban, de azzal is elbánt. A modern téglák nem nagyon ellenfelek neki. Szóval téglát vésni szerintem teljesen jó ez a gép.
Küld a fene, innen egy-két ember van akit érdemesnek találnék erre. Azok viszont pontosan tudják, hogy mik a gondolataim, nem kell nekik üzenetet küldenem erre vonatkozólag.
Elfelejtettél válaszolni: ki is volt, vagy van az Ásító Sárkány?
Nekem egy 2450-es Makita gépem van. 7-8 éve vettem kb., mikor elkezdtünk nagyban felújítani. Betont gond nélkül fúrja 18-as fúróval, nekem ez a legnagyobb hozzá, így nem tudom a vastagabbal mit tud. Panel lakásban is dolgozott már, ott sem volt gond a fúrással.
Vésni a betont, ha nagyon kemény nem szereti. Kellett vésnem panelban vele és csak úgy ment a dolog, hogy falhorony maróval elővágtam a falat. A kis méretű tömör téglával megbirkózik ugyan, de ahhoz lehet nem ártana egy erősebb gép. Nálunk van kisméretű tégla, kivéstem vele amit kellett. Aztán került hozzám egy erősebb gép azzal is kipróbáltam és könnyebb volt. Az valami Metabo volt, de nem emlékszem a típusára.
Van ismerősöm, aki napi szintem használ ilyen típusú vagy ennek újabb kiadását építkezésen. Azt mondta, hogy kb. 5 évet bírnak nála, de tényleg napi használat mellet.
Az én gépemmel semmi gond a mai napig tökéletesen szuperál, nem volt vele még semmi gond. Vittem már szervizbe, hogy pucolják ki rendesen, meg zsírozzanak, olajozzanak meg mindent, amit kell. Ott azt mondták, hogy egyáltalán nincs kopva belülről a szerkezet, úgyhogy valószínű nekem életem végéig jó lesz.
Ha kisebb munkákra kell a ház körül és rendszeresen karbantartod, akkor kb. örök élet +1 nap.
Nekem egy Einhell van, valami fekete ( vagy sötétkék? épp nincs itthon ), 20 rugó alatt volt az ára kb 3 évvel ezelőtt. Nem az a szokványos kínai kinézetű. Betont nem vések vele, ( téglát annál inkább ) szerintem arra hamar szétmenne. Fúrásra viszont nem kell jobb. Mindent visz, sds+-os. Nem tudom az ütőerőt, talán 10...20 J lehet.
Figyu, itt aki beemegy ebbe a szar dobálásba az egy csimpánz, egy elméleti szakember és egy olyan szakember, aki csak a nagyban tud gondolkozni. Utolsó kettőt nemm értem, hogy miért csinálják ezt.
Az utolsó aki ide írkált és valóban lakossági tervezésben, kivitelezésben teljesen otthon volt, az Kőmüves Kelemen, de ő is elkopott innen. A miértek megválaszolását meghagynám neked.
Betáp alatt persze a vizet kell érteni. A nagybojler látja el melegvízzel a kicsit. A kicsin csak átszalad a víz. Néha-néha ha muszáj ráfűt nappali árammal.
Nem is neked címeztem a manzárd tetős hozzászólásomat, hanem Öcsikének, de nyilván nem tudsz esténként már olvasni. Igyál kevesebbet, akkor tisztábban látod azt is, hogy kinek szól az adott poszt.
Azt nem írtam, hogy a kollégáid hülyék az én szakmámhoz, hanem azt, hogy az a szegmens amit én csinálok, nem egy átlagos dolog. Egyáltalán nem biztos, hogy értenek hozzá. De majd úgyis kiderül.
Csodálkozni fogsz, mert már a 80-as években megvettek szabadalmi oltalommal védett megoldásomat, méghozzá az AEG-Telefunken. Az utolsó 20 évben ki sem kell mozdulnom itthonról, mert a munka, a hozzávaló anyag és még a jövedelmem is házhoz jön...
A többit úgysem értenéd. Továbbra is csak mellébeszélsz.
Ki beszélt ott manzard tetőről. Én nem. A Palanceau fedélszék az nem manzard tető, de a nagyobb fesztávolságok lefedésére találták ki. Egyébként végtelenül sajnálatra méltó vagy, ennyire flusztrált lényt még nem láttam. Mivel abban a szakmában amit tanítottak nem értél el erdményeket (pedig sokkal jobb véleménnyel vagy magadról mint mások), ezért mindenkit megpróbálsz lejáratni akit magadnál különbnek gondolsz. Az egész világgal ne akarj harcolni. Először talán a saját munkádat kéne megoldani, mielőtt nás területen próbálod kompenzálni kisebbségi érzésedet. Ez még nem volna baj, de sokan bedőlnek a dumádnak. Mielőtt azzal próbálnál visszavágni, hogy én sem értek semmihez, el kell, hogy keserítselek, Magyarországon 20-30 km-nél nem kell, hogy többet utazzak ahhoz, hogy egy-egy nagy épületemet lássam. A kicsiket nem számolom. Próbálj meg megbékélni valós képességeiddel. Nem barátaim, hanem kollégáim, akiknek a segítségét fölajánlottam, hogy megoldják az áramköri problémáid. Nem hiszem, hogy az ország egyik legnagyobb cége hülyéket alkalmazna.
Tudod mit? Kérdezd meg a barátaidat, hogy milyen áramkör szimulátor programot használnak. Ebből rögtön fogom látni a hozzáértésüket. Aztán küldök neki(k) kérdéseket.
Bár az a baj, hogy nem hiszek bennük. Egyrészt a szakmámnak ebben a szegmensében nem hiszem, hogy vannak méltó társaim, másrészt ha eszembe jut a személyed, rögtön eszembe jut egy szólás-mondás is:
Madarat tolláról, embert barátjáról... a többit tudod.
Nem felejtősek, csak lehet, hogy nagyon sok pénzt kell felújításra költeni. Egy 60 éves háznál biztos, hogy ki kell cserélni az egész vízhálózatot. Lehet, hogy nem most, hanem mondjuk 5 év múlva... és a vízóraaknától. Tudod mivel jár ez? A vakolat már elérett a falon, megbontják, ugye bontókalapáccsal, mert azzal egyszerűbb, fellazítják még azt a vakolatot is, ami még tart, tehát a konyhát és a fürdőszobát biztosan újra lehet vakolni. Átéltem ennek áldásos hatásait a nyáron... A villanyról már írtam. Burkolatok? Biztos, hogy mindent cserélni fogsz.
Nincs ezzel semmi baj, ha bírod anyagiakkal. De a vásárlás előtt nem árt odavinni szakembereket, akik megmondják, hogy mi, mibe fog kerülni... És akkor még ott van a tető, meg a házikó statikai állapota. Meg a kerítés, meg az egyebek. Van szennyvízcsatorna? Van benne gáz? Egyébként, már kezd is el tanulni ezt a szakmát, mert az lehet, hogy tevőlegesen nem te csinálod, de nem baj ha értesz mindent, amivel megpróbálnak megetetni...
Nehogy azt hidd, nem akarlak lebeszélni, mert végeredményben még mindig olcsóbb lehet ( pláne pár évre elhúzva a felújítást ), mint egy új építésű. Sok kérdést kell mérlegelni. Ha van a felújítás végéig, vagy valameddig hol laknotok, akkor lehet nekiállni. Ha nincs, és pláne van egy-két gyermek, akkor már nem olyan egyszerű. Én végigcsináltam, volt rá pénzem, de elég nagy kínlódás volt... ráadásul mostanában tisztességes szakembert nem egyszerű találni. ( régen sem volt az ) Ha a tetőt cserélni kell, akkor már nagyon komoly gondok vannak. Egy 60 éves házon milyen cserép van? Biztos, hogy csere. Akkoriban még nem volt Bramac, vagy a "leszármazottai". Gondolom, pala... az sokáig jó, csak ne kelljen pótolni... új tető kell. Az lehet, hogy a faszerkezet jó, ha rendes fából építették, akkor nagyon sokáig időtálló. Viszont ahol a szarufák egyszerű ,- még csak le sem háncsolt - gömbfából vannak, hát az kuka...Tehát, kell egy ács, aki megnézi. Nyilván, azt fogja mondani, hogy csere. Te megkérdezed, hogy mikor? Ő azt mondja, hogy már tele van melóval, majd jövőre... esetleg. Tetőcsere esetén gyakorlatilag a 4 főfal fog maradni... elég elkeserítő látvány. Az összes szaki ezt fogja mondani, de a melót senki sem fogja elvállalni csak nagyon hosszú határidővel.
Két statikusfélét tudok, de egyik sem fog odamenni felmérni. Az egyik esztergom környéki, idős hölgy, még most is dolgozik, egy igazi észkombájn, de már nem nagyon menne messzire. A másik meg egy fazon, de az meg Balaton környéki, ő meg pláne nem, tele van munkával.
A belvárosi házak mások. Ott többségében társasház van, neked van egy lakásod mondjuk a 3. emeleten, nincs gondod a tetőre, közművekre, csak arra, ami a lakáson belül van. A többit a közös képviselő ( illetve cég ) intézi, természetesen drága pénzért, de ez felújítás formájában megy. Ezzel persze megnő a közös költség... hiszen, az erre felvett hitelt vissza kell fizetni. És az a baj, hogy a ház lakói minden teljesen felesleges dolgot is meg fognak szavazni. Mondjuk kamera, meg új járda, meg ami a közös képviselőnek, illetve a kontaktjainak eszébe jut. Lényeg, hogy ezeknek a kontaktoknak legyen munkájuk. ( Tudod, a csókosok... ) Nem dolgoznak túl magas áron, de ezt a lakóknak kell megfizetni.
A panelekre nagyjából ugyanez igaz... ugyanúgy működnek.
Ennek ellenére én mégis a családi házat választanám, mert egyszer biztosan rendben lesz és mindig kellemes érzés lesz, hogy becsukod a kertkaput és mindenki mehet a fenébe...nálunk még a postás is tudja, hogy be kell dobnia egy értesítőt, mert nem megyek le. A XV. kerület nagyon jó hely... 20 évig dolgoztam arra.
Neki semmi sem fontos, csak fújja a hülyeségeit... Egyébként, további problémák vannak, sikerült vásárolni 20 db kis tirisztort, ami távolról sem teljesíti az adatlapján szereplő paramétereket. Sajnos, a kapható anyagok egyrészt drágák, másrészt a 100 Ft-on felüli alkatrészeket hamisítják. Most már csak műszerrel megyünk vásársziba. Nem érdekes, már csak 7-et kell kicserélnem, igaz, ehhez szét kell szednem a kész berendezéseket. Mindegy, kedd reggelre kész lesz és lehet számlázni. ( kb. 4 milla... elég hosszú időre meglesz a cégünk fizetéssel, járulékokkal, stb.- hagy dicsekedjek- )
Én már mind a kettőjüket elengedtem, mert annyira ostobák, hogy még az éhes oroszlán is sírva enné meg a fejüket... de azért biztosan beszólok nekik, ha baromságot írnak le.
A külső oldalon szigetelést tervezünk jövőre. Jó megoldás ha a szigetelést úgy rakjuk fel, hogy hagyunk közte egy kis hézagot és abba tesszük bele ezt a dilatációs profilt? Mekkora helyet hagyjunk ki közötte? Mélységbe szerintem nem lesz gond, mert 10cm kerül a falra. Ezt a dilatációt szabadon kell hagyni van ki lehet húzni például szilikonnal?
Ha ezt megcsináljuk, akkor van egyáltalán értelme a falvarrásnak, ha később úgy is elreped?
Belül az nem lenne jó megoldás, ha a szigeteléshez használt hálót tennénk a falra a saját ragasztójával és azt glettelnénk? Ha nem megoldás megcsinálom gipszkartonnal, csak ahhoz át kell gondolnom mit hova teszek, mert 3-4cm-t elveszek, az amúgy sem nagy helyiségből.
Megint a szövegértéssel van problémád! Hol írtam le azt, hogy nekem manzárd tetőm van, vagy azt akarok csinálni? Ha te megnézed a tegnapi fotóimat, hol látsz te ott manzárdra utaló belsőt? Ez megint az a típusú hozzászólásod volt, hogy lássa mindenki, hogy te milyen okos vagy. Igaz, ezt a manzárd dolgot senki nem kérdezte, de te azért leírod a véleményedet. És megpróbálod énrám húzni... És, gondolod, hogy valakit érdekel? Lehet, hogy már nem tudsz magyarul?
Én mindössze azt írtam le, hogy tetszik a manzárd tető. Egyébként, erre vonatkozólag te lennél az utolsó, akinek a véleményére kíváncsi lennék...
"Le kell rajzolni a tetőt mielőtt megépited, méretarányosan.:)"
Ez egy nagy ötlet, de inkább Jenőke barátodnak ajánld, ha lerajzolta volna az én tetőmet, most sokkal kevesebb dolog lenne, amit nem értene.
Ettől még írhatsz a rácsos tartóról meg akár a mezőgazdasági terményszárítóról, csak ne nekem címezd. A hülyeségeidből már régen elegem volt.
Nem kell megvédj ,szerencsére az is szokott menni ,csak handa-banda van ,meg egy rakás plusz anyag beépítése ami nem kéne/kell ! :) Én már elengedtem ezt a témát ,csak van mikor visítani kell !:)
Még egyszer leírom, a rácsos tartó csak a te ostoba fantáziádban került elő. És, ne nekem címezd a hülyeségeidet, hanem a "barátomnak". Nem én vagyok az illetékes.
Nincs szükségem senkire a szakmámat illetően, hál' Istennek nem is hiszed milyen jól működik a munkám. Amit lehetett, megtanultam belőle és nagyon jól tudom használni. Ha te idáig eljutsz, akkor nagyon büszke lehetsz magadra. De ez biztosan nem fog előfordulni, ahhoz kicsi a szürkeállományod és csak a mellébeszélés megy a részedről.
Ez nem egy parasztház, mondtam méreteket, kár, hogy annyira híg agyad van, hogy minden kiesik belőle... függetlenül attól, hogy meg sem érted, amiket írtam. Javaslom, hogy próbálj esténként kevesebbet inni! Nagyon árt neked, még azt a kevés agysejtedet is elviszi.
De, még Öcsikénél is rosszindulatúbb vagy, pedig ő sem piskóta. A délelőtti otromba megjegyzésed inkább arra sarkall, hogy maradj meg a tudatlanság mezején. Maradj meg egy átlagos szinten és esetleg néha rácsodálozol, hogy elment feletted az idő és ugyanolyan csodagyerek vagy, mint 3 éves korodban. Akkor kb annyit tudtál, mint most.
A barátod nem hallott még a kötőgerendára támasztott székoszlopról. Az is a rácsostartó egy formája. Ezért kérdeztem, bár nem számítottam arra, hogy tudja, hogy miről beszélünk, mint ahogy te sem. Beszéljünk inkább másról, múltkor írtad, hogy a szakmádban azzal kűzdesz, hogy elektromos elemek miért mennek állandóan tönkre. Sikerült végre közelebb jutni a probléma megoldásához? Írtam, hogy ismerek szakembereket, akikhez nyugodtan fordulhatszz tanácsért. Szólj és küldöm a címeket, ha kell erősáramúakat, ha kell vezérléstechnikában jártasat. Biztos tudnak segíteni.
Ilyenkor úgy csináld, hogy egy 120l-es bojlert vagy szükség esetén nagyobbat teszel, éjszakai áramon, és egy 30l-est nappalin. A 30l-es a nagyobból kapja a betápját (ami kijön a 120-asból, az megy be a 30-asba).
A 120l-eset 55 C-ra kell állítni, a 30l-est 40 C-ra.
Felesleges az egész 120l-t felfűteni nappali árammal. És 60 C fölé nem tanácsos egyetlen bojlert sem beállítani, mert állandóan vízkőteleníteni kellene akkor. A 30l-es viszont nagyon ritkán fog bekapcsolni, és mindig lesz melegvíz.
22–6 óra (völgyidőszak): legalább öt, legfeljebb hat óra.
6–22 óra (csúcsidőszak): a fenti időintervallumtól függően legalább két vagy három óra, tehát huszonnégy óra alatt legalább nyolc óra.
Nyári időszámítás
23–7 óra (völgyidőszak): legalább négy, legfeljebb öt óra.
7–23 óra (csúcsidőszak): fenti időintervallumtól függően legalább egy vagy két óra, tehát huszonnégy óra alatt legalább hat óra.
Fel kell fűteni rendesen a bojlert éjszaka, és akkor kitart a következő éjszakáig. Nappal is fog fűteni valamennyit, de az egyáltalán nem biztos, hogy akkor és annyit, amennyire neked szükséged van.
Ha az előző felfűtésből (pl. előző éjszakáról) maradt melegvíz, akkor az még mindig megvan (nyilván a tárolás valamennyi hőveszteséget jelent de 12 óra alatt fürdés szempontjából ez nem lesz kritikus).
Amúgy, nagyobb flexibilitás érhető el egy 1-0-2 kapcsolóval, amivel a bojler kapcsolhatóan ráköthető a nappali és éjszakai áramra is. Amikor nagyon muszáj, át lehet kapcsolni nappali áramra.
Én úgy tudom, hogy a vezérelt áramot akkor kapcsolják be, amikor "áramtöbblet" van. Vagyis az országos hálózaton kicsi a fogyasztás. ( És éppen nem tudják eladni az áramot külföldre, mivel minden, mindennel össze van kötve. OVT ) Ez lehet nappal, vagy éjszaka is. Tehát, simán előfordulhat, hogy reggel kifogy a boylerből a melegviz és nap közben nem kapcsol be, csak mondjuk éjszaka. A megoldás egyrészt a spórolás, másrészt a nagyobb boyler használata. De ha rendesen van minden méretezve, ez nagyon ritkán fordul elő.
( Ha túl kicsi a boyler, akkor egy automatika átteheti a boyler betápot a vezéreltről a nappalira, persze ott drágább a villany. )
" Nem lehet véletlen, hogy a padlástérről nem láthatunk fényképet. "
Leírtam, hogy miért. Te pont az vagy, mint Öcsike. Süt belőled a rosszindulat. Bár Öcsike okosabb, mint te és ennek megfelelően a rosszindulata is magasabb kvalitást ér el. Miért nem nevezel egyenesen hazugnak?
Még egyszer leírom és lassan olvasd el, hátha megérted. Ebben a szerkezetben semmi különleges nincs, ugyanolyan, mint bármelyik kisebb. A távolságok nagyobbak, ennek megfelelően vastagabb a faanyag és a koszorú is erősebbre van méretezve. Ennyi. Sajnálom, hogyha ez eddig nem jutott el a tudatodig.
Megint bekeversz mindent, hogy látszódjon, hogy te milyen okos vagy. Ki beszélt itt rácsos tartóról? Meg Palanceau födémről? Kit érdekel ez? Te beszélsz mindenféle ide nem illő dologról. Mindig érdekelt a manzárd felépítés, hangulatosnak találtam. Ettől még nem kevertem ide.
És megint a szél... látom, neked ez a fixa ideád. Csak általánosságban mondom, ez a szerkezet 2003-ban épült. Azóta jó nagy szelek is voltak... Ha nem tudsz mást kitalálni, akkor előrángatsz valami oda nem illőt.
Látom, nem értetted meg a lényeget. Még egyszer nézd meg, mit írtam a szarufák azon méretéről, ahol semmiféle alátámasztás nincs. Én csak azt tudom neked mondani, hogyha hallgattál volna bölcs maradtál volna. De ehhez sem vagy elég okos... Esetleg elgondolkozhatnál ezeken.
Maradj meg a betonnál... talán ahhoz értesz egy kicsit.
Statikusnak igaza van, de a falvarrás (összeszővés) a repedést nem fogja megoldani.
Ha a két ház alapja egymáshoz képest mozog, akkor az összeszőtt téglákat is el fogja szakítani idővel.
A repedéseket el kell rejteni.:)
Kivülről be kell szerelni egy dillatáiciós profilt. Kivágod flexxel a helyét és beépited. A téglafalba is be kell vágni, ha a vakolatba nem fér bele.
Aztán polisztirol ragasztóval behúzod és levakokolod, majd lefestet. Látszik, de ez van.
Belülről:
A mennyezetre szoktunk szerelni egy polisztirolból készitett díszitőprofilt. Ezt csak a falra rögited fel, hagysz pár mm rést a mennyezethez képest, ezt körbe kell vezetni a szobában.
A falnál, a legegyszerübb az, ha sarkokba találkozó síkokra felragasztassz két réteg gipszkartont. Így. A rést festhető szilóval kihúzod.
Igen, nagyjából 10 x 10 méteres. Ha megértetted volna amit korábban leírtam, az az volt, hogy 5,8 m a szélesség az ablakoktől addig a falig, amire te azt tippelted, hogy oda támaszkodik a fedélszék. Ez a fal van tulajdonképpen lécekből, tehát, ennek semmi tartószerepe nincs, ez csak egy egyszerű válaszfal. Viszont ennek a falnak a túloldalán van még ugyanebben az irányban 41,4 méter. Kicsit csodálkozom, hogy nem néztél be az ajtón, akkor láthattad volna. De egyébként hogy gondoltad? 5,8 m széles a ház?
"kötőgerendára is terhelhet székoszlop, hogy ne halj meg tudatlanul keresek fényképet ilyenről"
Nem keresek. A fönti analógiájára működik a rácsostartó és a Palanceau fedélszék. Ha valamit is értesz hozzá ennyi is elég a fentiek igazoolására. Ha nem, akkor fölösleges bármilyen fényképet motatni, úgy se érted. Mint ahogy azt sem, hogy a szél milyen erőket kelt a fedélszékben.
Nagyeszű barátom! Arról még gondolom nem hallottál, hogy kötőgerendára is terhelhet székoszlop, hogy ne halj meg tudatlanul keresek fényképet ilyenről. Arról nem is beszélve, hogy azt írtam, hogy a falak fölött, ehez még kötögerenda sem kell. Erre mondják, ha csöndbe maradtál volna nem derült volna ki, hogy nem értesz a kérdéshez. Eddigi szereplésedből legalább is ez derül ki. Nem lehet véletlen, hogy a padlástérről nem láthatunk fényképet.
Fürdőszobába milyen szellőztetőt érdemes venni, hogy a párától ne penészedjen a fal, viszont a hideg se fújjon be rajta?
Az egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztetők alkalmasak ere a célra?
Most van egy hordozható háraelszívónk ami 3 naponta összeszed kb. 2 liter vizet, de jobb lenne valami falba szerelhető automata szellőztető, viszont a sima praktikerben is kapható szellőztető ventillátoroktól tartok, hogy a hideg is bejön rajtuk.
egy kis segítség kellene repedés eltüntetés ügyben. A házunk két lépésben épült és a két résznek külön alapja van. Az egyik 80-90 éves a másik 50. Statikus megnézte és azt mondta, hogy teljesen normális az a jelenség, hogy a két alap külön mozog, ezért a két rész között repedés van. Mondta, hogy van egy falvarrás nevű megoldás, amit meg lehetne csinálni és akkor nem repedne folyamatosan. Belül, ahol a két épület találkozik 1 év alatt visszajön festés után a repedés, ami a falon és a mennyezeten is látszik. A repedések kívül 0.5-1cm közötti szélességűek. Szerintetek ez a falvarrás megoldaná azt is, hogy belül sem lenne repedés a sarkokban a festés után azonnal? Ha tényleg megbízható ez a módszer és megcsináltatnánk, akkor milyen költségei vannak ennek hozzávetőlegesen?
Biztos úgy gondolja, hogy a fogópárokra tehénkednek a székállás oszlopai... Egyébként, minek ilyen kis távolságra székállás?Tudod, itt a legrövidebb távolság az ablakoktól az első falig 5,8 méter, vízszintesen, a padlón mérve. A ferde síkok meg kb. 2,75 m hosszúak a fogópároktól a talpszelemenig, vagyis ott semmi nem támasztja meg a szarufákat. Ettől még nem akarnak lehajlani... :)
De le van zárva a padlástér, mert ott csak kúszva lehet elférni, lévén, hogy a tető csak 30 fokos. A szarufák és a szelemenek méretéről a fotót ma csinálom, de csak ami kilóg a házból, mint ahogy tegnap megírtam.
A falak fából vannak, kézi körfűrésszel felvágtam egy csomó maradék deszkát, abból csináltam, gipszkarton borítással. Ezeknek biztosan nincs tartó szerepe.
Ezekből a képekből csak a szarufák és szelemenek méretét nem lehet megállapítani, meg azt, hogy a képen látható fal(ak) fölött van-e székoszlop. Gondolom a padlástér nincs hermetikusan lezárva.
Lassacskán én is. Meggyőzni senkit nem akarok, csak azt szoktam leírni, hogy én hogy csináltattam, vagy csináltam meg. Ha van fotó, akkor teszek fel, különben mindenki azt hisz, amit akar. Ha a későbbiekben valakinek még kérdése van, akkor még egyszer nagyon ritkán írok le bármit is, a kérdező visszaolvas, ha igazán érdekli.
Üdv ! Látom ez "örökzöld" téma ,ilyen/hasonló képeket Én is feltudnék rakni ,a székállások kerülgetése nélküli kivitelezéssel kapcsolatba !:) Ennyi Én elengedtem a témát/győzködést !:)
Itt van néhány kép. Sajnos a szarufákat, szelement nem tudtam fotózni, mert fel kellett töltenem a fotóképes telefont. Aztán meg elkezdett esni az eső... De azért láthatóak a méretek. A többit holnap. Gondolom, hihető, hogy semmiféle alátámasztás, meg székállás nincs?
Szándékosan elvi optimumot számoltam, és így is +16%-ra jön ki a palack esetében...
Indirekt cáfolatnak szántam a kommentem -- azt cáfolandó, hogy a palack a jelenlegi piaci árak mellett tud olcsóbb lenni egyáltalán -- , és a cáfolat még ilyen extrém feltételezések mellett is összejött :)
Az elosztói alapdíj számolásához tudni kellene pár más dolgot is:
mennyi az igénybe vett villamos energia, éjszakai áram összesen -- ld. mosás, mosogatás, kútból locsolás stb.
mennyi ebből a fűtésre igénybe vett energia -- ez a hőigényen fog múlni.
Mondjuk éves szinten 7000 kWh tisztán fűtésre igénybe vett éjszakai tariás villamos energia kapcsán kijön kb a 0,2 Ft /kW -ra az elosztói alapdíj... kerekítettem.
Látok 3990-ért is palackot ha nagyon vadászok, tegyük fel a szomszédban van, nincs semmi házhozszállítási költség (elfurikázott üzemanyag se). 27.15 Ft/kWh-ra jön ki, vs 23.38 ft/kWh a másiknál...
Nyilván, ha csak a fűtéshez veszed igénybe az éjszakai áramot egy passzívházban, éves párszzáz kWh fogyasztással, akkor az alapdíj érdemben befolyásolja a dolgot.
Elvileg igen, de azért azt tudnod kell, hogy a harmad teljesítmény gyakorlatilag elvész a felfűtési veszteségekre. vagyis, ebből szinte semmit nem fogsz érezni, semmi hatása nem lesz. A probléma az, hogy nyomod bele a falakba, a környezetbe az energiát ( ami az előző példámban 4,5 kWh ), de az a baj, hogy a nagy tömegű falakat nem fogod tudni, legfeljebb nagyon kicsit átmelegíteni. Vagyis, ez az 1/3-ad energia azonnal ki is megy... veszendőbe.
Ha felfűtötted ( és viszonylag jó a hőszigetelés ) akkor ténylegesen csak a veszteséget kell pótolni. Egy ház, ahol, teljesen hideg van, a kazán teljes energiával dolgozik, míg fel nem fűti a házat. Utána már csak a veszteséget kell pótolni, vagyis néhány kWH-át, ha egyébként jó a hőszigetelés.
A pb gáz is drága, de olcsóbb, mint a villany.
Attól függ, mi a cél. Ha csak rövid tartózkodás van az adott helyiségben, akkor bőven elég egy légbefúvós ventilátoros, 500W-os pici szerkezet. Ez egy 4...5 nm-es fürdőszobában már néhány perc alatt csinál 22...27 fokot. Sajnos, csak a levegőt melegíti fel, csodák nincsenek. De mondjuk egy zuhanyzásra elég.
Gondolom, ez valami átmeneti megoldás lenne. Ne azt nézd, hogy ez az átmeneti megoldás mennyibe kerül, hanem, hogy ne fagyjatok meg. Sok okosságot nem lehet kitalálni, az energia mindig drága volt.
A páromék szüleinél van egy 4,5 kW-os. ( ha jól emlékszünk.) Ez kb 24 óráig tartja a hőenergiát, addigra lehül. De van rajta valami termosztátféle, amin be lehet állítani, hogy hány fokig menjen a ventilátor. Ha kifújatják, akkor kb 8 órát bír, ha nincs utántöltés.
( Ha veszel ilyet, nagyon drága az üzeme, még az éjszakai áram ellenére is. Akkor inkább pb palackról egy Siesta kályha. )
Esetleg nem lehetséges, hogy a moderátornak más a véleménye mint neked?
Attól, hogy nyugger vagyok még nem biztos, hogy hülye! Szóval, hátrébb az agarakkal... de nyugodtan mondhatod az ostobaságaidat. Válaszolni fogok rá és hidd el nem vagyok még fizikálisan sem, egy ijedős típus. Miután Öcsike megfenyegetett...
Csak javasolni tudom, hogy próbálj meg személyeskedés nélkül, az adott témára koncentráltan válaszolni! Igaz, tudom, hogy a szellemi képességeid ezt nem teszik lehetővé, de azért csinálj úgy, mint a kiskutya: próbálkozz!
Egyébként, a moderációról csak annyit, hogy egy normálisan működő fórumon azt a stílust, személyeskedést amit ti megengedtek magatoknak először némítással, a második alkalommal pedig kitiltással honorálnak. De nekem így is jó... szerencsére vannak nálatok különb emberek is.
Szerintem van, mert ha nincs bennük ventilátor, akkor nagyon lassan hűl csak le. Tehát, a lassú lehűlés, meg a fűtés ventilátor nélkül egymásnak ellentmond. De nézd meg az adatlapját.
Azért a tapasztalataim szerint egész más kell ahhoz, hogy valami rendbe legyen ami addig nem volt, meg ahhoz, hogy ha már valaki elérte a minden rendben szintet, hogy igazán jót tudjon tervezni/csinálni... Tapasztalataim szerint az utobbi nehezebb, sok szakmai tapasztalat és idő kell hozzá, szakmától függetlenül.
Szerintem, a tudás, a józan ész és a tevőlegesség hármasa lehetővé teszi azt, hogy olcsó is legyen, meg jó is. Ehhez persze szakítani kell a megszokással. És az a baj, hogy ehhez a hármashoz nagyon sok időre van szükség. Ezért kell a könyveket, cikkeket, videókat megnézni, hiszen akik ezeket leközölték, már többnyire végigjárták ezt az utat. A baj csak az, hogy a szakemberek többsége nem hajlandó sem olvasni, sem hallgatni, sem nézni. Na, ezek az örök kétkedők. Mondjak példát, hogy hogyan csináltak meg egy A betüt egy tetőre? Még kiszámolni sem tudta az oldalakat, mert nem értett a szögfüggvényekhez. Megmutattam neki és szétbontattam vele vagy 35 nm kész tetőt. Aztán két hét múlva jött, hogy vett zsebszámológépet...azóta rendben vannak a tetőinek a hajlásszöge. ( és ez Gödöllőn az egyik legjobb ács... )
Meg lehet csinálni valamit olcsón és meg lehet csinálni jól. Az nagyon ritka, hogy olcsón és jól. Fenti példánál maradva ha valakit nem zavar, hogy néhány éven belül összetöredezik a beton padlója, akkor teljesen fölösleges alája még 20 cm homokos-kavics is. Könnyen előfordulhat, hogy a padlóra állított tetőtartó oszlopai is össze-vissza fognak dülöngélni. A szomszédom is jó darabig azon az állásponton volt, hogy minél olcsóbb legyen valami. Már megváltozott a véleménye. A térkövek össze tudnak feszülni és kialakulhat valami boltív szerűség.
Csak már beépítve van fényképem, abban az időben nem tudtam fényképezni, mert nem volt mivel, különben sem érdekelt annyira a dolog. A nappalimon láthatók nagyjából a méretek, erről már tettem fel fényképet, keresd meg. A homlokzaton sok, nagy ablak van, megismered. Amit meg tudok tenni szelemen ügyben, hogy a homlokzaton kiálló csonkokról csinálok képet, meg az eresznél levő lelógó szarufákról.
Meg vannak képek félkész állapotban, de ezek a ház külsejéről készültek. De majd teszek fel.
Ez így igaz, de ne feledkezz meg a gépészetről sem. Általában egy régi háznál nem foglalkoztak a felújítással. Ez szerencsétlen esetben azt jelenti, hogy a vízóraaknától ki kell cserélni minden csövet, csapot, stb. Aztán hozzá a villany. Egy régi házban alu vezetékek vannak többnyire. Ezt nem illik összekötni rézzel, bár vannak rá megoldások, mondjuk én nem hiszek bennük. Lehet újrahuzalozni mindent. Aztán a fűtés... Valószínű van cserépkályha. Ezt látatlanban szét lehet már bontani, biztos, hogy agyonhasznált, kell helyette más...Ezek mind iszonyatos költséget jelentenek, tehát nagyon észnél kell lenni.
Talán ami a legfontosabb, az a tető állapota. Ha valaki azonnal be akar költözni, akkor azt nagyon meg kell nézni. Különben egy új tetőnél állandó lesz a beázás, mert nem készül el az olyan gyorsan, mint ahogy ígérik. Letakarni pedig esélytelen, nekem sem ment annak idején.
Régi házat csak akkor szabad megvenni, ha valami érzelmi kötődés van hozzá, vagy annyira jó helyen van, meg persze van hol lakni a felújítás befejezéséig. Nyilván minden függ attól, hogy mennyire régi.
Kértünk adatokat a tetődről, ami 10m körüli fesztávon megáll székoszlopok nélkül. Egy-két fénykép tökéletesen megtenné úgy, hogy egy doboz gyufát ráállítasz pl. egy-egy szelemenre.
Két probléma lehet. Egyik az építészre tartozik, a ház megfelelősége az ott érvényes építési előírásoknak. Feltételezem, hogy a ház beosztásának milyenségét saját magad is el tudod bírálni. A másik az statikai, ha sehol sem látsz repedést (frissen festett fal gyanús!)n akkor meg lehet próbálni mellőzni a statikust. Ha már van(nak) repedés(ek) a falon akkor meggondolandó. Kivitelező megbízhatóan tud véleményt mondani a mindennapi rutinjába tartozó hibákról. Ha egy kicsit is eltér a hiba jellege attól amivel minden nap találkozik, akkor más a helyzet. Példa: Függőfolyosó végén a járófelületen repedések. Kivitelező alulról akarta megtámasztani, mert ahhoz szokott. Pedig oldalra mozgott el a konzol. Talán ezek után könnyebben döntesz.
Öcsike! Miből gondolod, hogy én akarok véleményt mondani egy házról? Megpróbálhatnád személyeskedés nélkül is... persze, ez neked nehezedre esik. A fejemre nagyon kiváncsi lennék hogyan tudnál ütni... én meg sem próbálnám a helyedben! Esetleg olvasd el Dávid és Góliát történetét, hátha visszaveszel a lendületből!
Sziasztok! Használt házvásárlás előtt állunk. Kellemetlen meglepetések elkerülése végett, hozzáértő szakmai segítségét szeretnénk igény bevenni. Statikus, építész, generálkivitelező? Ki az, akit célszerű elvinni magunkkal házvásárlás előtti szemrevételezéshez, vizsgálathoz. Van itt ilyen személy? Nem ingyen és leinformálható személy, valódi segítségét szeretném!
Ez a szabály kellett volna a Pilmayer tüzépre, a Csömöri út végére. Ott volt egy fazon, a bal keze hiányzott, ettől még úgy pakolta a cementeszsákot a teherautóra, hogy nézni is fárasztó volt. Pedig abban az időben még 50 kg volt egy zsák cement...
De láttam mást is. Amikor a faszikám ( mind a 80 kilójával együtt ) két darab cementeszsákot vitt el a két kezében. Az ugye 100 kiló... ( sírköves, Gödöllő )
munkavédelem mitt van, multkor voltam brüsszelben, vagy gentben nem emléxem, és ott mondták, hogy a melós nem emelhet 25 kg nál nehezebbet, azért kell a daru mindenhova...
A fehér rassznak is vannak morfológiai jelei, más egy tömbben élő orosz , más egy lengyel egy svéd, más egy olasz.
Mondjuk itt középeurópában a volt monarchia területén azért egy tótot egy magyart elég nehéz megkülönböztetni.
Nagyon finom eltérések még a mai Mo. területén is akadnak.
Egy példa a családból . a nagy kálvinista országrész közepére nősültem és apám viccesen megjegyezte , hogy az asszony vonásaiban kun jegyek is vannak. No lett erre nagy sértődés, ami tartott vagy 3 évig.
Annak ellenére ,hogy gyors a keveredés pl. egy dunántúli pl. mezőföldi ember finom jegyei másak ( állítólag besenyő leszármazottak ) mint egy alföldi tősgyökeres magyarnak vallottnak.
De ebben nincs semmi rasszizmus.
Az megint egy más dolog, hogy találkoztam nem egy emberrel aki a nagyapja nevét sem tudta, akkor honnan venné hogy kitől származik ?
Spekulálok ezeken malter keverés közben.
Ja hogy a témánál legyek . véletlenül belekevertem a malterba fa hamut.
ablakból látom, kerítésépítés. kijön pár dagadt lusta angol, fúrnak kettőt , fúró eltör, leülnek. aztán megjött pár vékony lengyel gyerek és végre elindult a kerítés projekt. ..:-)
Hát nem tudom, Nekem nem ilyen tapasztalataim vannak a németeknél, hogy futószalagon hordják a sittet. 2-3 éve voltam kint egy partneri meghívásnak köszönhetően, ahol megmutatták az épülő irodaépületüket. Nem kis épületről van szó, de ott nem voltak futószalagok. Ellenben volt minden emeleten több helyen konténer lerakva, ami ha megtelt kiemelték daruval. Illetve sok helyen csúszda volt, ahova beöntötték a sittet és ment a konténerbe. Nem tudom azóta mennyit változott e technika.
A szállítószalag és a bobcat sem tudja összeszedni a sittet az ember helyett. A szalaghoz is oda kell valahogy juttatni és ráborítani/lapátolni vagy a bobcatnek egy központi helyre eljuttatni. Meg ugye kisebb felújításoknál/építkezéseknél nem annyira gazdaságos felállítani a futószalagot vagy ott parkoltatni a bobcatet. Nagyon sok mindent át tudnak venni a gépek az emberek helyett, de azért van egy határ, amit már nem vagy nem gazdaságos. A németeknél is van segédmunkás aki sittet hord egész nap, csak többet keres mint itt, mert ott más az árszínvonal minden területen.
de pont erről beszélünk. hogy sittet nem kellene talicskával hordani. hogy németbe nem azért keres többszörösét a melós, mert ott minden szuper, hanem mert nem olyan aljamelót végez, mint a kubikolás. ja, hogy ehhez kellene egy szállítószalag, vagy egy bobcat?
Azért ha csak az építkezéseknél maradunk a sitthordáshoz túl sok ész nem kellene. Meg van még egy csomó terület ahol lehetne őket alkalmazni. A legnagyobb baj velük egyrészt, hogy teljesen más a kultúrájuk és nem nagyon akarnak beilleszkedni, tisztelet a kivételnek. Másrészt pedig azt tapasztalják például a németeknél, hogy munka nélkül is kapnak pénzt, meg van hol lakniuk. Az értelmesebbek persze haladnak tovább, de nagy részüknek esze ágában sincs. Nem kell semmit csinálni, megkapja a segélyt, nem bombázzák le a házukat hetente, nem kell folyamatosan menekülnie és ez neki pont elég. Az Ő olvasatában hülye lenne dolgozni, ha így is elvan.
Így van és megint lesz egy visszaesés/versenyhátrány a nyugathoz képest, mert nagyon sok magyar vállalkozó jelenleg nem forgat semmit vissza a cégébe csak kivesz, vagy csak amit tényleg nagyon muszáj. Mivel látja, hogy most jól megy úgy gondolja, hogy eljött a Kánaán és jól meg tudja szedni magát. 5-10 év múlva meg megint jön a sírás, hogy lemaradtunk.
Ott is munkaerőhiány van, azért kellenének a bevándorlók, akik olcsóbbak mint az európaiak. Sajnos (nekik) ezek kereskedésen kívül másra nem alkalmasak. Szakértője a kérdésnek nem vagyok, de az a három év Afrikában azért gondolatébresztő. Ha találnak köztük használhatót akkor a magyarok jönnek haza. (bár nem hiszem, hogy a bevándorlók között 1-2%-nál több bármire is jó lenne, a többit el kell tartani. Meg az érkező rokonait is.)
csakhogy ahhoz érteni is kellene. egyelőre nem úgy tűnik, hogy a bér emelkedésével automatikusan nőne a melódok szellemi színvonala is. sőt, megkövetem a melósokat, mert az igazi baj hogy a vállalkozók között is kivétel, aki a díjak emelkedésével az alkalmazott technológiákban is akarna haladni. a többség megy fel az árakkal, mert az a trend, arról a trendről, hogy már nem szokás a kézzel lehúzott beton, meg a nagyjából derékszög, viszont nem akar hallani.
Adott egy 65ben épült vegyes építésű ház. Két nagyszoba külső fala tégla, többi része vályog. Nem vakolva vagy hasonlók, hanem sárral van tapasztva 3-5cm vastagon.
A tégláról teljes egészében leverem a sarat, a vályog részről csak a festéket terveztem lekaparni.
Érdemes behálózni az egészet ? Vagy milyen folyamat lenne célszerű, hogy repedésmentes "egyenes" falakat kapjak ?
Folytatom tovább az off határán táncolva: ahogy növekednek a bérek, egyre fontosabb lesz a hatékonyság: milyen ember, milyen gépekkel, mennyi idő alatt tudja megcsinálni; hogy lehet csökkenteni az "üresjáratot" és kihasználni azokat az időket, amiknél egy-egy technológia alkalmazása miatt várni kell stb.
A mentős, ápoló, tanár sajnos nincs az ismeretségemben, így róluk nem tudok nyilatkozni, de ahol dolgozom cégnél, ott nagyon nagy mértékben nőttek a bérek és semmi közünk az építőiparhoz. Kezdő szervizesek bére 3-4 év alatt a duplája lett. A raktárosoknak kb. 60-70%-os emelés volt ennyi idő alatt. A sofőrök kb. 2x annyit keresnek mint korábban.
Barátom egy gyárban fejlesztő mérnök, ott a sori munkások 2 éve 130-at kerestek, most 170-180-al veszik fel őket. A targoncások 250 körül visznek haza náluk, 2-3 éve 150-160-at kerestek. Az építőiparhoz köthető megrendelések a forgalmuk elenyésző része.
Feleségem értékesítő egy cégnél, oda ment dolgozni 1 éve az öccse 170 000-el vették fel 8 órába, januártól emelik a fizuját 195 000-et fog kapni. Ha túlóra van az külön pénz. Gyógyszeripar, szóval itt sem játszik az építőipar.
Nem csak az építőipar szenved a munkaerőhiánytól, hanem minden szektor.
Az árak nem csak azért emelkednek, mert mesterségesen felpörgették a keresletet.
A árak elsősorban azért emelkednek, mert nagyon kevés szakember van már itthon. Másodsorban pedig azért, mert egyre kevesebb a dolgozni akaró és tudó emberek száma. Nagyon nagy a munkaerőhiány az országban, hiába próbálják meg ezt elfedni és még nagyobb a szakemberhiány. Nálunk a cégnél 6-8db szervizes pozíció üres folyamatosan, mert nem találnak megfelelő embert, még relatív magasabb pénzért sem. Pont a hétvégén volt nálam egy barátom, aki villanyszerelő vállalkozó, nagyjából 20 éve. 5 éve 6000ft-os napidíjért még válogathatott is a segédmunkások közül, ma pedig 10 000ft alatt nem talál senkit, sőt 10 000-ért sem nagyon. Szakképzett villanyszerelőről meg ne is beszéljünk. Az iskolából kikerülő villanyszerelők szerinte semmit nem érnek. A tudásuk alig több, ha több mint egy segédnek. A szakképzett villanyszerelők nagyjából 10 000-et kerestek nála 5 éve, ma 15-20 000ft között. Tehát csak a munkadíjban majdnem 2x-es a drágulás.
A másik része pedig, hogy az építőanyagok is azért drágulnak, mert egyre drágábban lehet előállítani a drágább munkaerő miatt. Pl. a raktárosok pár éve még 100-120 000ft között kerestek, ma keresnek 150-170 000 körül. Drágábban lehet targoncást találni, drágább a fuvarozás, gyakorlatilag minden, így előbb utóbb ez megjelenik a termékek árában is. Ha megnézed a boltokat nem csak az építőanyagok drágulnak hanem minden.
Itt jegyezném meg, hogy nagyon sok ember folyamatosan azt magyarázta, hogy bezzeg nyugaton mennyivel többet keresnek, csak azt nem nézték, hogy kint az árak is jóval magasabbak. Most elkezdtek emelkedni a keresetek, ami magával húzza törvényszerűen az árakat is, most meg azon megy a problémázás, hogy milyen drága lett minden. Erre csak annyit szoktam mondani, hogy valamit valamiért. Ha egy pék 300 000ft-ot keres, akkor nyilván többért kell adnia a kenyeret, hogy ki tudja termelni a bérét, mintha 200 000-et keresne.
Szerintem nagyon rossz volt, hogy sok ember 100 000ft-ot sem kereste meg pár éve, mert ez még a megélhetésre sem volt elég, ezen mindenképpen változtatni kellett. Most magasabbak lettek a bérek, viszont ez törvényszerűen magával húzta a termékek és szolgáltatások árát is. Kell hozzá jó pár éve mire beáll egy egészséges egyensúly. Illetve kellene hozzá az is, hogy ne csökkenjen az aktív dolgozók száma.
Nem lehetetlen egyébként kihozni ennyi pénzből, mint írtam igényektől függ. Több céget meg kell versenyeztetni és szerintem meg fogod tudni csináltatni. Nem olyan kevés az a pénz, hogy ne álljanak veled szóba. Arra készülj fel, hogy akik minőségi munkát végeznek azoknál simán lehet 1 év a "várólista", vagy akár még több is.
Köszi. Sajnos ettől tartottam én is, azért még bízom benne, hogy akár 330e körüli szinten is ki lehet hozni értelmesen. Talán annyival tudunk játszani, hogy nem feltétlenül kell teljesen kulcsrakész állapotban a ház, tehát pl. a kert, kocsibeálló stb. teljesen elhanyagolható lenne első körben. Év elején fogok árajánlatot kérni, remélem bele fogunk férni a 45-47M keretbe ezekkel a feltételekkel.
Vizuálisan ilyen helyen a legkevésbé általában akkor látszik az illesztés, ha falszínre van színezve. Ettől kicsit jobban látszik, ha csempe vagy ahhoz nagyon hasonló színű. Ha a fuga harmadik szín, az 'világítani' fog, főleg ha erősen elüt a faltól, és jobban is kipereg. Az első két változatot pár hónap múlva már nem fogod látni, a harmadik színt igen (feltételezve, hogy nem akarod, hogy mindig a fugára essen óhatatlanul a tekintet, illetve azt hangsúlyozni, hogy ott egy illesztés van).
Ezt már én is kérdeztem itt, és akkor vundergraf ( vagy mi volt éppen a neve), azt mondta, hogy a használatbavétel ideje számít. Ami nem kicsit furcsa, de ettől még igaza lehet.
Szerintem maszkolod szalaggal a csempét és a falat is, utána kültéri csemperegasztóval kis lejtésre húzod, aztán falról szalag le, és mehet kis ecsettel ugyanaz a vakolat, mint ami a falon van, aztán szalag a csempéről is le.
Egy jogszabályhoz kapcsolodó kérdésem lenne. A 2016. január 1-től hatályos 7/2006. TNM rendelet előírja, hogy új épület esetén, amennyiben annak használatbavételi engedélyét 2016. december 31 után kérik, az épületnek a költségoptimalizált követelményszintnek kell megfelelnie.
Kérdésem, mi van, ha az épület építési engedélyét először 2010-ben kérték, majd 2015-ben kérték annak meghosszabbítását (és azt megkapták), ebben az esetben is vonatkozik rá a fent említett jogszabály? Vagy létezik, hogy ennek az épületnek csak a 2010-ben érvényes jogszabálynak kell eleget tennie még akkor is, ha csak 2018ban készül el?
Olyan 350 000ft-os m2 árral tudsz hozzávetőlegesen számolni. Viszont ez az ár bruttó m2-re vonatkozik, ami a Te esetedben olyan 140m2 körül alakul. Természetesen igények függvényében változhat mindkét irányba.
Generálkivitelező kb. milyen áron vállalja manapság Budapest környékén a házépítést? Tudom, hogy rengeteg tényező függvénye, de vegyünk mondjuk egy jó műszaki színvonalú (energiatakarékos, de nem passzív) családi házat, kb. 110 nm hasznos alapterülettel. Kihozható ez 40-45M keretből (a telek nincs ebben a keretben)?
Talán Pom-pom egy rajzfilmfigura volt. Valami sapkának is használható izé , egy fán ücsörgött, míg jött egy kislány... A Bogyó nem tudom ki, vagy mi volt, nekem a szőlőm jutott eszembe, amit kissé meg kellett újítani tavasz elején, mert nagyon öreg volt a tőke. De állítólag az idén már fog teremni. Ettől még nem tudom, hol, ki volt Ásító Sárkány...
Van egy ismerősöm, annak az anyósát hívják Sárkánykának... ebből eredően érezd magad megtisztelve.
Hát, ha sikerült nevetést csalogatnom verítékes orcádra, akkor már megérte... de már mondtam, megyek aluszkába, te meg menj és dolgozzál! A kávészünetnek vége... becsengettek!
Nem kell velem egyetérts. És ha nem juttott eszedbe jobb a Sárkánykánál, nekem jó az is. Nyilván nem személyeskedtél.
Nem kell egyetérteni, szabad országban élünk. Nekem sem kell veled egyetértenem, a lenti érvelésed igazságtartalma felől. Maradjunk ennyiben, mert különben kipukkadok a nevetéstől.
Egyáltalán nem zavar a Janika elnevezés... Ha Sárkánykának nem jutott különb dolog az eszébe, nekem jó a Janika is.... megköszönöm szépen. Ha ennyire szegényes a fantáziája, hát be kell érnem ezzel is. A te olvasatodban a Janus különben is disszonáns felhangokkal van teli... hiába, ha nem vagy elég tájékozott, akkor csak ennyire telik neked.
Különben, te is leszel hajlott korú ( ? azért nem ajánlanék neked egy személyes találkozást, mert nagyon elcsodálkoznál... ) és te is le fogod tudni ugatni az ilyen ostoba embereket. De addig még te is dolgozz sokat!!! Ez egy ilyen világ. Öcsike Erdélyországban, te meg itt fizetsz... ki van ez találva.
Most pedig be lehet fejezni a személyeskedést. Te Jenőke, én Janika, meg a van a Sárkányka. Ha nem tudtok szakmai szinten hozzászólni, akkor legyen csend. Tudjátok, jön a délután és megyek aluszkába egy órácskára... ti persze dolgozzatok, különben még fizetésetek sem lesz... egyébként meg ki építené a szabadversenyes kapitalizmust? :)
Nem értek veled egyet, hiszen semmiben sem fogadtad el sem Lalának, sem Jenőkének a kiinduló álláspontját. Most csak úgy csinálsz, mintha így lett volna. De nem így volt. Szar ügy, rápacsáltál. Ha valaki elolvassa az előbbieket, pontosan fogja látni, hogy ki, mit írt le. De ez a te dolgod, nem én égek, hanem te. Tudod, mint a Reichstag '33-ban...
Janika, én pedig a te "Ha jól van méretezve és kivitelezve" szavaidra reagáltam a 82840-ből. Csupán arra hívtam fel a figyelmedet, hogy ez egy elég erős feltétel. Mindenesetre örülök, hogy ebben egyetértesz velem.
Láttam már olyan jól megtervezett és jól megépített daruhorgot, ami tökéletesen megfelelt 2t terhelésre. Még a födém is bírta valahogy. Csak a fal és az alapozás nem.
Sárkányka, látom, megint kötözködni akarsz, kínodban nem tudtál mit kitalálni... Ki mondta, hogy nincs szükség statikusra?
Még egyszer leírom, hátha megérted. Lala az mondta, hogy a megfelelően kivitelezett, Jenőke meg azt mondta, hogy a megfelelő méretezett tetőről van szó. Az egyikhez kell a statikus, a másikhoz meg az ács, aki megcsinálja. És jó lesz a tető. Miből okoskodtad ki, hogy akkor nincs szükség statikusra?
A gond csak ott van, hogy a méretezés megfelelőségét, vagy azt, hogy a szél számottevően nem módosítja a méretezést, vagy hogy melyik a húzott oldal, nem lehet feltételezni a méretezés vizsgálatánál, mert az körkörös érvelés lenne.
Azért gondold el, az ácsok milyen okosak lehetnek, hogy még ezeket is tudják... senki sem beszélt arról, hogy valamit gyengére kell megcsinálni. Megint az van, hogy megpróbálsz mindenféle felesleges dolgot bekeverni, hogy látszódjon, hogy te milyen művelt vagy a saját szakmádban. Kit érdekel? Különben meg feltételezhetnél annyi fizikai ismeretet, hogy aki ide beír, azért rendelkezik annyival, amit te felemlegetsz.
De azért nagyon elfelejtkeztél egy nagyon komoly ráhatásról: mi van, ha földrengés van? Hozzá esetleg cunami, meg apokalipszis? Esetleg, megváltoznak a Föld pólusai? Mondjuk helyet cserélnek? Vagy esetleg egész máshol lesznek, mint ahol eddig voltak?
"Azt állítottam hogy egy jól "kivitelezett"tetőbe nem játszik ,ha felgyorsul ha nem !:)"
Dehogy nem. Csak nem fog összedűlni, mert jól van méretezve. Vannak külső és belső erők. Ha a tetrőt nézem akkor egy külső erő a szél (fúj vízszintesen balról jobbra, de lehet fordítva is) ez egyrészt le akarja forgatni a tetőt a túloldali szelemen mint forgástengely körül, másrészt el akarja víszintesen tólni. Ha elég nagy ereje van a szélnek föl is emelheti a tetőt. (sőt, egy könnyű épületet akár mindenestől ha a szél szívása nagyobb mint a tető vagy a ház súlya) Lehetőségek (fémlemez héjalással, mert az le van csavarozva):
A szelemenhez nincs elég erősen lecsavarozva a tető, tető megy szelemen marad
Elég erősen le van csavarozva a szelemenhez, de a szelemen nincs elég erősen lecsavarozva. Tető és talpszelemen megy, koszorú marad. (lehetséges, de még ilyet nem hallottam, erre külön kéne méretezni a szerkezetet)
Elég erős a szarufa, talpszelemen és a koszorú kapcsolata, de gyenge a ház és a koszorú közti kapcsolat, ekkor megy a koszorú is. A koszorút a tető és a koszorú súlyából származó súrlódás (!) szokta a helyén tartani, meg a szélnyomásból a széllel ellentétes oldalon származó többlet-nyomás. A másik (szél felöli) oldalon a szélből származó nyomaték emelni fogja a szelement és a koszorút. . Ha a szél oldalnyomásából származó erő a nagyobb, akkor oldalt letolja, ha a szívó hatása a nagyobb, akkor emeli a tetőt.
A gond az, hogy különbséget kell tenni a külső és belső erők között. Ha csak a tetőt nézem, akkor külső erő a szél és a talpszelemen csavarjaiban keletkező erő. Belső erő a fedélszék szarufáiban és a szelemenjeiben keletkező erő. Ha bika erősre készítem a fedélszéket, de nem elég erős a lekötés bármelyik eleme akkor a fedélszéket egyben viszi el a szél. Legföljebb addíg marad egyben amíg a levegőben van. De addíg se biztos. Ha az egész épületet tekintem egyetlen egységnek, akkor a szelemen és a koszorú közti erő már nem külső, hanem belső erő lesz.
A szarufára ható függőleges erőből származó ferde erő, amit a letámasztásnál vízszintes és függőleges komponensekre lehet bontani, egyszerű trigonometria. Ezt már hadd ne kelljen lerajzolni.
Üdv ! Mér kéne törölni ? Én azt írtam hogy nincs ilyen jelenség ? Azt állítottam hogy egy jól "kivitelezett"tetőbe nem játszik ,ha felgyorsul ha nem !:)
Ui: A Tv-ban nap mint nap látjuk a "tudósok"ház tetejét az előkertben !:)
"a szél csak akkor gáz (igaz akkor nagyon),ha valahol megbontotta"
Nagy tévedés. A tető fölött a szél kénytelen felgyorsulni, mint a repülőgép szárny fölött. Jókora szívás keletkezik. Ezt a véleményt jó lenne továbbítani mind az EU-s mind a magyar szabványokat intéző bizottságoknak, hogy a vonatkozó szabványokból töröljék a szélszívást (épségben lévő tetőknél) mint nemlétezőt.
Üdv ! Én elengedtem a témát ,pontos méretezés vektor ábra tényleg nem készült ,de az elv ahogy meglehet csinálni ,hogy ne "erdőnek "nézzem ki közben a tetőtér a sok fától az le lett írva/skiccelve !:) Pont.
Ui:Én is úgy gondolom hogy ébrednek vízszintes/szétfeszítő erők egy tetőnél ,de az emlegetett "egyenlő oldalú"háromszög ezt simán kezelni tudja persze a tető kialakításának egységes rendszerében !:) Pont. A szelet meg jó lenne ha elfelejtenétek egy jól kivitelezett tetővel kapcsolatba ,mert a szél csak akkor gáz (igaz akkor nagyon),ha valahol megbontotta a cserepezést és vitorlának tekinti a tető belső felületét !:) Most tényleg pont.
És te beszélsz a sufnitunningról? Ez szerinted micsoda? Ha be tudnád áztatni az egész betont, akkor talán működne. Így meg locsolgathatod kénsavval, talán ér valamit hosszú idő múlva, de ettől nem fog szétesni. Aztán nekiállsz a bontókalapáccsal és fröcsögni fog a kénsavas törmelék. Mindenhova... Igazán egy kivitelezőhöz (?) illő megoldás.
Beton bontása kalapáccsal sem környezetbarát. A bontott betont (ha nem a saját területemen használom fel) akkor veszélyes hulladéktárolóban szabad csak elhelyezni. Mint mondtam, kevés kell a savból. A szulfát szivacsosra tudja enni a betont. Mátray betonból épült házaknál láttam mire képes. Pedig ott csak a salakban maradt némi szulfát.
Üdv ! Hát ez itt tényleg ötlet börze ,reméljük Olvtársunknak van annyi esze hogy nem próbálja ki ezt a semmit nem érő "környezetbarát" technológiát !:-(((
Gondolatcsírát láttam, korrekt érdemi választ nem. Ahhoz az erő háromszög legalábbis vízszintes komponenseinek kvantitatív jellemzése kellett volna, vagy legalábbi egy hozzávetőleges felső becslés. Semmit sem találtam, ami erre csak távolról is emlékeztett volna.
Ami lejött az az, hogy ha a dolog jól van méretezve, akkor nem mozdul el, és ha nem mozdult el, akkor jól volt méretezve... (netán addig, amíg jön egy nagyobb sebességű pont jó irányú szél?)
Kicsit buta hasonlat... lehet azt mondani, hogy a csavar tartani fogja a szekrényt a falhoz, de ha elfelejtettél azzal számolni, hogy egy tizenpárkilós gyerek próbál felmászni a szekrényre, akkor abból tragédia lehet.
Biztos nem ért rá a méretezésre, és elunta a vitát. Rendben. Csak akkor tényleg ne mondja azt, hogy választ adott a kérdésre, meg hogy a statikus most talán már tudja... Nekem egyedül ezekkel a megjegyzésekkel van problémám.
Még nem próbáltam, úgyhogy az eredmény nem garantált, de az ókorban volt hasonló. Fúrj bele lukakat, önts bele akkumulátor savat (híg kénsav), a beton nagyon nem bírja a kénsavat. Sósav nem az igazi. Várj vele egy-két napot. Vigyázz, csak annyit önts, hogy más ne kapjon belőle.
Olvasd már el mit írt Steve az én válaszom előtt... Az valami dicséret volt szerinted? Én azt tanultam, hogy ha valaki nekem levelet ír, akkor illik válaszolni... hasonló stílusban.
Nyugodtan használd az elrejtés funkciót. A hozzászólásaim nem neked szólnak.
Mint többen is írták furkáld meg a betont és akkor talán még ez a gép is viszi, bár valóban jobb lenne egy erősebb. Csinálsz egy próbát és ha nem megy bérelsz egy rendes bontógépet 1 napra 5-10 000-ért és megcsinálod. Anyóséknál 30cm-es duplán vasalt 2x4m-es emésztő tetőt bontottam szét majdnem egyedül bő fél nap alatt.
15 Joule nagyon kevés. Elmész a kölcsönzőbe és kibérelsz egy bontókalapácsot. Egy Kango legalább 50 Jolue-t tud, de ez legalább 30 kiló súlyú. A bontáshoz nem függőlegesen kezdesz hozzá, hanem az oldalánál és vízszintesen tartod a gépet. Laposvésővel, mert ha spiccvésőt használsz, esetleg csak lukat fúrsz a betonba. Nagy flexxel bevagdosod, vagy lukakat fúrsz, talán akkor gyorsabb, vagy kíméletesebb.
Elszantsag es szomszedok turokepessegenek kerdese. Elkezded vonalban kifurogatni, es a lukba spiccvesot utve elrepeszteni. Ha nincs benne vas, akkor egy dlelott megvan.
3 napig nem jövök tanácsért ide és lemaradok a buliból. Azt hiszem felújitás végeztével is fogom majd olvasgatni.
Ha már itt vagyok... tud valaki tippet adni, hogy tudom szétszed(et)ni ezt a lenti betondarabot? 125x85x28 centis beton a födémen, valószinüleg cserépkályha lehetett rajta. Többi helyen ugye salak volt. Haverom 15 J-os Makita vésőjével próbaképp nekiálltam, de nagyon nehezen vinné és féltem a födémet, ezért nem is próbáltam tovább. Egy a géppel tapasztaltabb szét tudná ezt kapni vagy ehhez nagyobb, más gép kéne? Egy ilyen falvágós szaki adott egy 130 ezer forintos ajánlatot a bontására (ő is vésné csak belevagdosna), de erre "kicsit" fájna ennyit kiadni...
Itt vagy KisKöcsög? Már kezdtem aggódni, hogy valami nyavalyakórság kapott el... szívből örülök neked! Ugye dolgozol rendesen? Tudtad, hogy bizonyos rétegeket külföldön is támogatnak? A te pénzeden is... Nyugodt, békés éjszakát kívánok!
( Azért lehetnél fantáziadúsabb is, nagyon unalmas a helikopter. Álmodd meg az éjszaka... holnap várlak... )
Csak annyit az okosságodhoz, hogy nem gipszel vakoltam, hanem gipszessel. Találtam egy megoldást, amivel sokkal olcsóbb lett a vakolat, mint mondjuk a Rimano. Elárulom, cement nincs benne. Meg mész sem. Ezek a dolgok csak a csökött agyadban fordulhatnak elő, hiszen fogalmad sincs mi a különbség a cementes és a gipszes vakolat között. De ez már neked magas...
Nyugdij? Valószínű, hogy sokkal több volt a befizetésem, mint amit kapok most. Ettől még egész jól érzem magam. Ami még hiányzik, azt ti összehordjátok... Rövid pályafutás? 1977 óta dolgoztam tavaly októberig. + főiskola, + emelt szintű másik iskola. Neked ez biztosan rövid. Biztasson a tudat, hogy neked még 5 évet rá kell ehhez képest húznod... :) Tehát, 70 év lesz... szar ügy. Nem hiszem, hogy van/lesz annyi tartalékod, hogy átvészeld azt az időt, amikor már nem alkalmaz senki... ehhez megint nem vagy elég okos.
Te biztosan valami betonrengetegben laksz... mondjuk a Havannán? Neked való hely...
" Részemről az utolsó hsz. róla és ebben a témában. "
Ebben én is csak reménykedni tudok, de biztosan nem így lesz. Nem vagy te olyan okos... nem hiszem, hogy te egy szavatartó ember lennél, úgysem bírod ki... Cica! De amikor mégis megteszed, keményen figyelmeztetni foglak...! Tudod, ez arra fog vonatkozni, hogy mennyire szavahihető vagy...
Szóval sok sikert a struccpolitikához!
Egyébként, bármikor tudok írni neked, ha úri kedvem úgy tartja. És válaszolni fogsz, mert nem vagy elég okos, hogy lenyeld a kifejlesztett arroganciámból származó cseszegetést...Ne aggódj, nem tartja úgy... a fenének sem hiányzol... Cica!
Csak az ő sztorija sokkal régebbi és sokkal lassabb felfogású annál ahhoz hogy eltünjön innen.
Ugye ő az, aki inkább gipsszel vakolt, mert annyira olvcsójános, hogy nem vesz vakolóanyagot(helló mész, cement, homok, egy vagyon) és közben az élősködésével és a gazdagon megfizetett munkájával kérkedik.
Nem érti meg, hogy a nyugdíját nem fedezi az a hozzájárulás, amit ő befizetett rövid pályafutása alatt, ahhoz az kell, hogy az aktív keresők eltartsák. Nem, nem fogja megérteni és sértve érzi magát folyamatosan.
Nem érti meg, hogy ha egy szarufát függöleges erő ér, akkor ott bizony a szarufában lesz vizszintes komponens is.
Folyamatosan fossa a szót és mindenkinéll okosabb, mert összegányolt két házat, amire persz mi irigyek vagyunk.
Ezek után ne kérd tőlem, hogy barátságosan megveregessem a vállát és elviseljem a hülyeségét. Kiikszelem, nem válaszolok neki és ettől kezdve boldogság van, sokan így tehetnének még itt.
Nálam 4 ember van letiltva az egész fórumon. Köztük van a nyugdíjas topiktárs is. Simán ignorálni kell, ha hozzád szól és kész. Ha nem etetitek, éhenhal...
Hát vénségemre kissé morózus lettem... Én nem hagyom annyiban a dolgokat, mindig ilyen voltam. Ez nem biztos, hogy jó, de nem vagyunk egyformák. A többiben mélységesen egyetértünk. Majd kijön az ács és megdumálja az építtetőt... az meg áll, mint bálám szamara és mindenbe beleegyezik. mert fogalma sincs semmiről. Ez nem jelenti azt, hogy valami hulladék munkát fog végezni, de az építtetőben mindig benne lesz az örök kétely, hogy mi van, ha mégsem jó? Megkérdezi itt... Na hiszen, ettől nem lesz okosabb, legfeljebb még jobban elbizonytalanodik.
A (82766) -ben leírtakat értetted? Ha nem akkor kérdezz. Legfeljebb én sem tudom... :) Az Ászok nem szóltak semmi érdemlegeset... a szokásoson kívül.
Van ez így. Egyáltalán nem biztos, hogy azokról a posztokról van szó, amikre én gondoltam. Nem baj, hogy nem kerestem vissza? Mint ahogy írtam is, nincs időm... Meg nekem nem is olyan fontos. Az, hogy te mit gondolsz, vagy mi a véleményed, nem érdekel. De az is lehet, hogy meguntam a vitát és egyszerűen odaírtam, hogy " Nem tudom ".
Üdv ! Boccs hogy belevauvau,javasolnék egy kis visszaolvasást, és Szerintem a megoldást is olvasni fogod ha eléggé visszaolvasol, és persze ha értő is az olvasás !:)
Csak ne írnád, hogy megválaszoltad a kérdést, amire ugyan írtál válasz kommentet, de a kérdés érdemben megválaszolatlan maradt, és a "valóban nem tudom"-mal zárult le a részedről. Ennyi.
Üdv ! Ha "szakmázol",akkor jobban tetszenek/egyetértek a mondandóddal !:) Én simán eltudom engedni a témákat ha látom ,hogy az "érdeklődő"a füle botját sem mozdítja a témával kapcsolatba,és hát a olvtársaknál meg az "okos enged,szamár szenved" bölcseletet szem előtt tartva vitázok,mert aki valamit "konyít"a dolgokhoz az látja az Én írásomba is a fantáziát/meggondolandót ,és aki nem ért semmihez annak Jenő és Rudi együttes beírása sem fog segíteni ,mert nem ért semmit a leírtakból és a kivitelezés idején majd a helyi "szaki/zseni"majd meggyőzi a saját igazáról !:)
Lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de amikor még aktív dógózó voltam, én nem láttam sehol azt a stílust, ami itt dívik. Úgyhogy nincs mit, kit megbecsülnöm.
Némi büszkeséggel mondhatom, hogy az öcsiféléknek semmi köze ahhoz, hogy nekem a grízen kívül mást is van a tejbe áztatnom. ( némileg szabadon felhasználva Steve ostobaságát ) Az öcsifélék még a fasorba sem voltak, amikor már nekem nagyon biztos megélhetésem volt. ( Legalább 30 éve ) De ez a kérdés megint csak a személyeskedést jelenti a részedről....
De nem vagyok irigy, nehogy azt hidd. Kívánom neked is, meg mindenkinek, hogy nyugodt, békés nyuggerként éljék le az életüket, mondjuk 70-en felül. Addigra biztosan ez lesz az öregségi nyugdíjkorhatár... Egyébként, egyáltalán nem zavar a " nyugger" kifejezés. Ez a tudat nekem kellemes, mert kb. 65 %-kal nagyobb a havi jövedelmem, mint amikor még aktív dolgozó voltam. Ebből eredően csak mosolygok az erőlködéseteken.
Tudod, a nyelvi problémákkal az a baj, hogyha én nem érteném az angol nyelv kifejezéseit, szakszavait, akkor nem tudnék elolvasni egyetlen cikket sem. Ha Öcsikének gondja van ezzel, akkor ne írjon magyarul ( ami elég szégyen rá nézve... ). Vagy, ha mégis óhatatlan kényszert érez a beírás irányában, akkor írja körül az adott fogalmat, tárgyat, vagy amiről éppen szó van. Nem hiszem, hogy bárkinek lenne ellenvetése... és hát a helyesírás... néha egész jól ír. De csak néha. Többnyire az tűnik ki, hogy annyira igénytelen, hogy még a gépelési hibákat sem javítja ki. Jó az a magyaroknak...
De azért súlyos problémának tartom a hozzáállását. Idézve az Octávia topicból, ma reggelről:
Gondolom, a stílus ismerős. Vagyis mindenki hülye, csak ő a helikopter, hogy Steve idétlenségét említsem. ( Lehet, hogy Steve megszelidült? ... mintha nem cseszegetne a nyugger dologgal annyit. Biztos szívére vette, hogy ő tart el engem...)
Az, hogy milyen szinten ad tanácsot, már nem tartozik ide. Sajnos. Egyszerűen azért, mert nem ez a lényeg. Ti elfelejtettétek, hogy ez a fórum miért jött létre... Egyébként, legalább két esetről tudok, ahol az illető, aki láthatólag megfogadta Öcsike tanácsát, jól rácseszett. Sok pénzébe és még több munkájába került a tanács.
Valóban az. A strucc is ezt használja, homokba dugja a fejét... Amit nem látok, az nincs... De használd nyugodtan, egyáltalán nem neked szólnak a posztjaim.
Mikor, hol írtam le, hogy értek a statikához? Veletek az a baj, hogy olyan dolgokat találtok ki, ami nem igaz, vagy mindenféle oda nem illő dolgokat belekevertek, stb. Szóval, megy a terelés. Ettől még az értelmesebb emberek pontosan látják, hogy mennyit értek.
Egyébként nem is emlékszem, hogy bármiféle a témába illő hozzászólást olvastam volna tőletek... esetleg, megpróbálhatnátok. Persze, ehhez kellene valami tudás az adott területen. Van nektek ilyen? Vagy csak a személyeskedéshez értetek?
Szerintem, ásitozz tovább, abból nem jöhet ki baj, Sárkányka.
Kösz a 3-4 héttel ezelőtti segítséget bontással kapcsolatban.
Összerántva családot, haverokat (4-6 ember) egy hétvége alatt leszedtük a komplett tetőt, födémet kivéve. Azt megoldotta a markolós a következő héten.
Érdekesség, hogy a gerendák fölött nem deszkázat volt, hanem ágak keresztben, és az volt sárral összetapasztva, azon lehetett járkálni a padláson :)
Elején fostunk, rugózott alattunk ahogy léptünk. Aztán amikor két kéményt is ráborítottunk a födémre, és meg se kottyant neki (valszeg kirugózta az ág, meg a gerenda), akkor néztünk egy nagyot :)
Pedig az elmúlt hetekben egészen normalizálisakat írt... egészen tegnapig.
Mindenesetre a "Visszaolvasol, kb. fél évvel ezelőtt leírtam. De majd Jenőke leírja, most már ő is tudja. Vagy nem." elég furcsa visszautalás arra a diskurzusra, ami azzal ért véget a részéről, hogy "Valóban nem tudom". No meg zóta elismeri, hogy nem ért a statikához és nem is akar.
És persze a többiek személyeskednek amit ő nem tűr... Deákné meg az ő vászna...
srudolf miután Romániában járt iskolába és ott élt, ezért az ottani szakkifejezésekkel van tisztában. Ezt be kell neki tudni. Szakkifejezések románul jobb lenne? Ha nem ellenségesen állnak személyéhez akkor nagyon használható tanácsokat ad. De nem biztos, hogy sufnitunning szinten.
Nem a szaktudásával van gondom, hanem a stílusával. Igaz, értelmes választ még az eddig feltett két kérdésem egyikére sem adott választ, de hát ő sem tudhat mindent.
A személyeskedés viszont minden szinten megy. Gyakorlatilag nem is kaptam mást, csak személyeskedést. Nyilván ezt nem tudom tolerálni. És én vagyok a troll?
Szar lehet neked. De te nem ebben az országban élsz... egyébként a mi országunkból is kap "támogatást" néhány ott élő. Meg ugye egyéb formák is vannak.
Majd ha te is nyugger leszel, akkor megteheted, hogy csak kiveszel és nem teszel be! Már ha lesz miből. És biztosan te sem fogod tűrni, ahogy leszólnak, megaláznak. Érted? Öcsike...
Nyomom egész nap a melót és fizetem a 15e eurót munkajárulékot minden hónapban, (oda jutottunk, hogy bűnügy, ha nem fizetek az alkalmazottak után), hogy te naphosszat nyomd a netten a rizsát unalmadban.
Jó. Apám építész volt, sokat tanultam tőle. Igazán hízelgő, hogy tőlem kérsz segítséget... Sajnos, az a baj, hogy én csak annyit tanultam meg statikából, meg építészetből, gépészetből, ami a két házam, meg a nyaralóm felépítéséhez és felújításához szükséges. Nekem sosem voltak irodaház tervezői, kivitelezői vágyaim. Elég, ha kicsit tudok csempézni, dryvitozni, festeni, lakkozni, szerelni a csövezést, víz, villany, padlófűtés, meg ilyenek. Meg tudod, ilyen pitiáner dolgok, amikre mások 100 ezreket költenek. Amit meg nem tudok, arról megnézek egy videót, mondjuk a Bauhaus előadásában. Mindjárt fogom tudni, hogyan kell térburkolatot csinálni... van két kezem, meg egy komolyabb szürkeállományom, amit egész jól tudok használni, annak ellenére, hogy csak trollkodok.
Én is átküldöm neked, a legújabb munkámat ( mindenki megrökönyödésére közlöm, hogy a nyögdíj mellett még dolgozom, nem is akármennyi pénzért... ), az a probléma, hogy tejesen indokolatlanul szállnak el a FET-ek egy áramkörben. Esetleg, tudsz ebben segíteni?
Értem a gúnyt, bár nem szeretem. Hidd el, ebben és az arroganciában abszolút profi vagyok, kevesen tudnak két lábon maradni, ha beindulok. Inkább ne kóstolgass! Javaslom neked a Nagy Fehért, mindenre van egy komplett receptje. Eurocod-os...
Üdv Szakik ! Vártam egy hasonló skiccet mint amit Én rajzoltam ,de persze a javított/jobb megoldást ,de eddig nem tudtatok "leskiccelni"ilyet !:) Terelés az megy tudományos/okoskodó "részletrajzokkal",de a skiccek még nem mennek amit az átlagember ért is ,és hogy minél nagyobb káosz legyen az érdeklődő fejébe a kivitelezéssel kapcsolatba !:-(((
Kár, hogy csak a saját szakmáddal kívánsz foglalkozni a jövőben, mert abban bíztam, hogy egy-egy statikai problémám megoldásához kérhetek segítséget. Most éppen az a feladatom, hogy egy fedélszéket minél kevesebb munkával ki kell pucolni, akár acélszerkezet beépítésével is, hogy beépíthető legyen a tetőtér. Számíthatok a segítségedre? Ha szükséges szívesen átküldöm a meglévő és a tervezett állapot terveit.
Ha meggondoltad a dolgot kérésre szívesen adok vasbeton méretezéshez szükséges képleteket is mind a három feszültségi állapotban. Feszített betonban nem vagyok jártas, amióta befejeztem a tanulmányaimat nem foglalkoztam vele, de ha megmondod mire van szükséged beszerzem. Acélban is örömmel beszerzem a kívánt képleteket és szabványokat.
Ha neked csak ennyi jött le, akkor nagyon sajnálatra méltó vagy. Gondolom, nem is értetted meg, amit leírtam. Nem baj, majd megérted. De ha nem, hát az nem az én bajom, hanem a tied.
Csak az a baj, hogy a vízszintes erők, nem a függőlegesből származnak. Ez ugye fogalomzavar. A szarufákban a szarufa irányába eső erők ébrednek. Ezt lehet két összetevőre bontani, vagyis vízszintesre és függőlegesre. Az, hogy ez ilyen, azért van, mert a tetőnek ilyen formája van, így adja át az erőt ( vagy nevezd terhelésnek ) a szelemennek. ( vagy akárminek. )
A szarufákban és egy képzeletbeli vonórúdban, egy erőháromszög alakul ki, ami azt jelenti, hogy ezen a háromszögön belül az erők algebrai összege zérus. Az, hogy nincs vonórúd, azt jelenti, hogy a vonórúd helyett a térdfalnak kell felvennie ezt a két erőt. Ha lenne vonórúd, akkor értelemszerűen semmiféle vízszintes erő nem ébred. Ez a lényege a háromszögnek. Amiben te rosszul fogalmaztál, az, hogy a tető összsúlyából származó erőt, ami függőleges irányban hat, arra azt írtad, hogy lesz vízszintes összetevője. Ez csak azért lesz, mert ilyen a tető megvalósítása.
Nem kívánok mélyebben foglalkozni a kérdéssel, van egy sokkal izgalmasabb szakmám és inkább azt gyakorlom.
Asszem fiatalabb vagyok, mind a itt fórumózók legalább 8o%-ka.
Az egy megépített épületnek a terve, a felső részét módósítottam a kérdező igényei szerint,
így ebben biztos vagyok, hogy nincs alúlméretezve, nem lehet adaptálni bármire.
Amúgy a köztesszelemen ennél a tetőnél 15x24-es, mert ennyi jött ki a számolásokból.
A talpszelem merevitése:
38-as térdfalnál, olyan 13ocm magassig, 3 méterenként a födémbe lekötött 38x25 -ös oszlopok (6xPC 12-es) és ez a részletrajz. Biztos nem reped el a tartófal. Az L alakú koszorúba a vasalás 8x PC1o-es , 6-os kengyelekkel 2ocm osztassal. A koroszorút le kell vízszigetelni, hogy a talpszelemen ne szívjon nedvességet a betonból.
Nem vázlatot rajzoltam, hanem a Kleinlogelből kimásoltam két tetőformát (fogópár nélkül). Ez annyival jobb mint az én vektor ábrám, hogy belőle számítható a tető igénybevétele és a támaszerői. Jól fog jönni a jövőben, ha ez a téma szóba kerül. A fölső az aszimmetrikus, függőleges teherre, az alsó szimmetrikus teherre vonatkozik. Lásd függ. nyíl. A támaszerőket a kisebb vízszintes és függőleges nyilak jelölik. Mint a két ábra mutatja függ. teherből van vízszintes erő is. Amennyiben mélyebben kívánsz foglalkozni a kérdéssel csak ebben a könyvben többszáz különböző jellegű és terhelésű tető (keret) van, szívesen bemásolom a kért tető igénybevételi ábráit és az ábra értékeinek meghatározásához szükséges képleteket is.
Készitettem egy 17 méteres nyilású nyeregtetőt és megvan a kivitelezési rajzom a részletekkel együtt, átküldöm PDF-ben, ha adsz egy villanylevél címet. Az enyém publikus, ha küldsz egy levelet, válaszolok.
Ennek a felső része székállász nélkül van kivitelezve, a nyilás a két középszelemen között 8.3 méter.
Ez kb. a te eseted lenne. Nézd meg a kivitelezési részletrajzokat is figyelmesen.
Van egy csúcsszelemen, ami le van támasztva 4 méterenként oszlopokkal, és meg van merevítve hónajkötésekkel, ezt muszáj megcsináld, hogy a hosszanti merevítést is megoldjad , ha nincsenek tűzfalak. Ez egyáltalán nem bonyolúlt. Ez a tető 6o méter hosszú és egy nagyon szeles völgy oldalán áll az épület egymagában, nincs probléma a szélnyomással.
Berajzoltam pirossal a fontos méreteket, a tető 51 fokos, de be rajzoltam neked kék színnel a 4o fokos változatot.
A betoncserép elég nehéz, kisebb hajlászszögű tetőnél megáll rajta a hó, szerintem érdemes alátámasztani pont a közepén egy ilyen tetőt.
Ehhez középre a fafödémre be kell szerelj egy talpgerendát, abba becsapolni az oszlopokat, de csak 3.5 méterenként, vagy minden 4.-ik szarufánal. Jó lenne egy vihardeszkát is szerelni ferdén a szarufákra extra hosszmerevítésnek.
Kövesd a kék szint:
-szarufák a 6.23 (6.5) méteresek, 1ox15
- a fogópárok 4.78 (5) méteres, 5x15
- oszlopok 3.8 (4) méteresek, 12x12
- csúcszelemen, 12x12
- hónajkötés a csúcszelemen és az oszlopok között 12x12
- talpgerenda 12x15
- talpszelemen 15x15
A oszlopba be kell plattolni 1-1cm , ahol illeszkedik a fogópárral. Ott képződik egy váll, ami fontos a merevítésben. Fent a szarufákat össze kell csapolni. A oszlop és a fogópár illesztéséhez M12 menetes szár jár. Használjatok ácskapcsokat mindenhova. Az oszlopokat csapolni kell a talpgerendába.
Ahogy megjelenik Janus, minden vita meddővé vállik. Ő egy troll.
Elmondja, hogy ő hogy épített meg összesen két kibaszott házat és mindenkivel vitatkozik.
Olyan, mind egy traktoristából felkönyökölt pártitkár, aki egyfolytába ossza az észt és semmihez sem ért.
Aztán megjelennek olyan tagok, akik szakmabeliek, de az életükbe egyszer se másztak fel egy készülő tetőre, hogy érezzék, hogy az a merev tetőszerkezet, hogy hajlik össze-vissza a legkisebb szellőtől is, pedig csak a szarufák fele van felszerelve.
Az kérdezől témáira 95%-ban nem lehet érdemi választ adni, mert nincs elég információ.
Parcit az érdekli, hogy egy 1o méteres nyilású nyeregtetőnek milyen magassra kell szerelni a fogópárait. Nem adta meg a következő információkat és senki se kérdezte meg tőle:
Ezt még én is értem középiskolai fizikával... Van egy függőleges erő, ami egy ferde testet ér, ami csak ferde ellenerővel tud reagálni. Az így ébredő ferde ellenerőnek kökeményen lesz vízszintes vetülete...
Nem figyeltél, én meg nem írtam le pontosan. Csak akkor állna meg a tető leemelve, földre rakva, ha koszorúval együtt tennéd meg. Különben, nyeklik, nyaklik, vizszintes irányban.
Érdekes elképzelés... én mindig úgy tudtam ( még az általános iskolából ), hogy egy háromszögnek egy átfogója van. Jelen esetben viszont azt állítottad, hogy a szarufa az átfogó. Jó. A problémám csak az, hogy szarufából kettő van... legalábbis a szóban forgó tetőt illetően. Akkor ez most hogy van? Holnap a vektorábra mellett erre is térj ki. Előre is köszönöm, biztosan értékes ismeretekkel fogsz megajándékozni...
Egyébként, lehet, hogy már elfelejtetted, de én hívtam fel becses figyelmedet egy fellépő erő háromszögre, amik a háromszögön belül egyensúlyban vannak. A háromszög alatt a szarufák és a fogópárok által alkotott háromszöget értem. Úgy tűnt akkoriban, hogy megértetted. Én is hagy írjak valamit erről, ha nem így lenne, akkor forogna a tető....
Majd rajzolok holnap. Egyenlőre annyit, hogy a háromszögnek van három oldala. A két befogó a vízszintes és függőleges erő, az átfogó a szarufa. Ha nem így lenne nem csúszna ki a falnak támasztott rúd.
Látom, nem érted. Ha egy acél dobozt leteszek a földre azt a szél elfújja, ha nincs leragasztva. Pedig az acél erős. Igaz, hogy ha acéldoboz, akkor nem fog szétesni miközben a szél görgeti. Vannak külső és belső erők. De hagyjuk.
Már múltkor is "szél"lett a bűnős ,pedig a szél által nem ostromolt oldali tető teljes súlyával szemben tart amibe a szalufákon túl a fogópárok is beletartoznak !:)
Hát igen gondolkodni is lehet/kéne,ha a tulaj a tervezővel ,és a későbbi kivitelezővel átbeszéli a dolgokat(kételyek gyötrik a tulajt) és nem csak bólogat ,mindjárt nem néznék "palimadárnak"a tulajt és annak brifkóját !:-)
Az egész tetőre ható vízszintes erők útja némileg leegyszerűsítve: cserép, cserépléc, szarufa, (itt elágazik) talpszelemen, koszorú, illetve derékszelemen, székoszlop, födém, koszorú (itt újra találkoz(hat)nak) fal, alapozás, talaj.
Térdfalnál a függőleges erőket a tégla is föl tudná venni, a vízszintes (és függőleges) erőket a koszorú az oszlopokon keresztül a födémre hárítja innen lás mint előbb. A fogópárok a szarufákban FÜGGŐLEGES erőkből származó ferde erők vízszintes komponenseit csökkentik a bennük keletkező normálerők (húzás, nyomás) révén. A fogófák FÖLÖTTI függőleges erőkből nem lesz vízszintes erő. A vízszintes szélnyomásból viszont lesz, akár van fogófa akár nincs.
Igen, én is így akartam, de akkor még arra gondoltam, hogy van 88 nm-em a szuterénben ( domboldal ) az bőven elég, kész a monolit födém, leszigetelem, oszt csá. Kihívtam az Önkormányzat jeles képviselőjét, hogy akkor ez most így marad, aki közölte velem, hogy ezen a környéken nem engedélyeznek lapostetüt. Illetve tetőt... Tegyek rá egy 30 fokos valamit. Tettem, onnan "találtam" ki a műgyantát, mert jobb ötletem nem volt... Egybeönteni jobb lett volna, de hát ez van...
Még ha túl is van méretezve, nem attól lesz drága. A csavar sem, a nagyobb fakeresztmetszetek sem annyival drágábbak, a drága az emberi munka. Legyen minél egyszerűbb, akkor egy tiszteséges csapat nem kér el érte pofátlanul magas összeget. Ha mégis, akkor van az, hogy az építtető kezdje el használni a szürkeállományát és keressen egy másik csapatot. Sajnos ez az, amit már csak nagyon kevesen tesznek meg...
Bocs, egy kicsit vastagra rajzoltad a fogópárokat, azt hittem többet is gondoltál bele. ( Egyébként lehet több is, miért ne, csak felesleges munka, igaz, akkor vékonyabb szarufa is elég lenne, kivéve azt a részt, ahol a lakótér van. Tehát lehet ilyen rácsos izét is csinálni, de a munka sokkal több vele. ) De jobban megnézve, csak kettő van, egy a derékszelemennél, egy meg a taréjnál. Nekem pont így van. Szintén betoncseréppel.
Egyébként kevés ember véleménye érdekel. Jenőkéé meg egyáltalán nem.
Hiszen a koszorúnak pont az a feladata, hogy a falakra csak függőleges erő kerüljön. Ne akarjanak a falak csak csak függőleges erőt felvenni. Illetve, ne is hasson rájuk más irányú erő. ( Ettől még hatnak, de azért azt biztosan kibírják... )
Úgy néz ki ketten maradtunk ezzel a véleménnyel ,a második rövid fogópár(felső) valószínű nem sokat javít ,de nálam így van és 2002-től áll megrakva betoncseréppel !:)
"Ha meg elég erős a talpszelemen akkor minek az erős koszorú? "
Azért, mert az igaz, hogy nem kell elég erős talpszelemen, de a talpszelemen sosem lesz olyan erős, mint egy rendesen kivitelezett koszorú. Ugye, vannak sarkok is, meg ferde részek, ahol nem ilyen egyértelmű, hogy odacsavarozom a gyenge koszorúhoz. Azért a vasbeton mégiscsak sokkal erősebb kötést ad a falak szétnyílása szempontjából, mint egy akármilyen vastag szelemen fából.
Az alsó födém tetejét is be kell vasalni alsó koszorústól ,ami a felálló pillérekkel alul össze van dolgozva (önhordó)!Na ez "alól" nem megy sehova semmi ! :)
Hát, nagyjából így, bár kisebb faméretek is elegendők. Ami nagyon lényeges, az a koszorú, ahogy írtad, körbe menjen a koszorú, megszakítás nélkül. Különben szétnyílhat a házikó. Ha rendesen van megcsinálva a tető, az "A" betűk olyan merevséget adnak, hogy egy nagyobb daruval egyszerűen le lehet emelni a tetőt, lerakod a földre, aztán vissza és még mindig egyben van. ( legfeljebb azt nem értem, hogy vízszintes irányban miért nem mozog a tetőm, mert nincs benne András merevítő. Pedig nem mozog... )
De a fogópár alatt én azt értem, hogy ugyanabban a magasságban van egy jobbról és balról is. Nem kell "emeletesre" megcsinálni. Nekem 5 x 15 cm-esek. A csavarok jó nagyok, meg az alátétek is hozzá.
( Egyébként, egyik télen, amikor volt a tetőn vagy 30 cm-es vizes hó, megnéztem, mennyit hajlanak be a szarufák. A két végére egy-egy szöget ütöttem be és damilt feszítettem ki. Megmértem a szarufáktól a távolságot, aztán megmértem akkor is, amikor felolvadt a hó. Gyakorlatilag nem tudtam kimutatható eltérést mérni. )
Érdekes vélemény. Minek a 20x20-as talpszelemen ha "erős" koszorú van? Ha a talpszelemen sűrűn le van csavarozva akkor csak két-két csavar között dolgozik. Igénybevétel a hossz négyzetével arányos. Ha meg elég erős a talpszelemen akkor minek az erős koszorú? Egy hosszú 7,5x15-ös szarufa merevsége édeskevés ahhoz, hogy összetartsa a házat. A derékszelemennek általában a víszintes mérete a nagyobb, mert a vízszintes igénybevétel a nagyobb. Talpszelemennek a 20x20-as teljesen fölösleges. A fedélszékre ható víszintes és függőleges erőket a falnak és a koszorúnak kell fölvennie és a talajra levinnie. Ha nem így lenne, akkor a fedélszék alól ki lehetne venni a házat és ottmaradna a levegőben lebegve.
Én egyszerűen nem értelek benneteket. Itt senki nem olvas el semmit, amiről nem ő kérdezett.... Ezért aztán mindenki rácsodálkozik, hogy mik vannak...
Így van, semmiféle alátámasztás nincs, nincsenek oszlopok, nincs semmi, tök üres az egész. Nincsenek vonórudak, csak "A" betük. A térdfalak 30-as porotherm, talán 3...4 méterenként vasbeton pillérek, az egész tetején egy nagyon komoly koszorú, aztán ennyi. A pillérek vasalása a monolit födémbe beeresztve, műgyantával beragasztva, aztán falazás, zsaluzás, koszorúval egybeöntve. A sarkokat meg is erősítettem még vasakkal, biztos, ami biztos alapon. A koszorú persze nem vízszintes, mert ugye vannak ferde síkok is, meg ablakok, stb. Ettől még jó lehet. Jó is lett. A délnyugati oldalon van egy 5,5 méter hosszú koszorú ( vagy áthidaló? ) szintén egybeöntve a két szélén levő pillérekkel. Ha visszalapozol, tettem fel képet a nappalimról. De ezt már leírtam, kicsit csodálkozom, hogy elmentél mellette... Nagyon jól látszanak a méretek. Csak azért nem csináltam nagyobb ablakokat, mert egy ilyen üvegtábla is 45 kiló volt és fel kellett cipelni az utcáról. Üveget nem az üveges kft-ktől kell rendelni, mert ott drága. Nekem 5 rugóért elhozták Orosházáról és a sofőr még segített is felvinni. ( Domboldalban lakom ) Pesten meg abban az időben 12 ezer/nm alatt nem volt hőszigetelt üveg. Mindent meg lehet szervezni, ki lehet találni, ha komolyan foglalkozik vele az ember. Pedig ez 2006-ban volt és nem volt internetem... csak az emberek rettenetesen elkényelmesedtek és mindenki mástól várja a megoldást... lehet azt is, csak az drága lesz. Beírok egy kérdést, kapom a választ, azzal annyi. Az sem számít, hogy kint volt valami szakmabeli, mondott valamit, én meg nem hittem el, beírtam ide, kaptam valami ökörséget, vagy éppen azt sem hittem el, félreértettem és csináltam magamnak iszonyat sok munkát és persze költséget. Így biztosan nem megy. Nem irigylem az illetőt, nagyon sok pénzébe fog kerülni, egyszerűen csak azért, mert nem használja a szürkeállományát... de ugye nem csak egy ilyen van.
Az, hogy felétek mi a "divat", azon csak csodálkozni tudok. Én a BME építészkaron kiadott orosz egyetemi jegyzetből láttam 12 méteres fesztávra 12 x 12-es szarufákról tetőt. Szintén üres. Meg lehet érteni az ácsokat is. Egy tető nem attól lesz drága, hogy a 8 x 12-es gerendák helyett 10 x 15-öst tesznek fel, hanem a munka mennyiségétől. És nekik nem az a lényeg, hogy neked olcsó legyen, hanem hogy ők minél többet tudjanak dolgozni. Akkor kérhetnek el sok pénzt a felesleges munkáért. Ugye, te felmész a tetőre és konstatálod, hogy jesszus, itt egy egész erdő van beépítve... persze, feleslegesen. Nyilván, az ács csapatot is helyesen kell megválasztani. Az elsők, egy erdélyi társaság volt, a névjegykártyára nem az volt írva, hogy ács, hanem "faművesség". Adtak is ajánlatot, ami azzal kezdődött, hogy ezt így nem lehet megcsinálni... mondtak valami rácsos tartót, meg némi orbitális marhaságot, 4700,_Ft/nm áron. Cserepezés nélkül. Rövid úton elküldtem őket p-ba. Aztán egy hirdetőújságban találtam egy solymári csapatot, ők 2500-ért megcsinálták cserepezéssel együtt. ( Bramac, beton )
Nagyon sok mindent lehet csinálni, csak az emberek többsége nem megy a dolgok után. Akkor fizessenek.
Üdv ! A térdfal magassága egy fontos dolog ,mert ha nem tudod megfelelő magasságba rakni az első fogópárt ,akkor vagy gondba a tetőtér "koporsó"rész kialakításával ! Amúgy ahogy janus is írta ,nagyon erős koszorú kialakítása(teljesen körbeérve megszakítás nélkül) döntő,arra 20x20 talpszelement(teljesen körbeérve/összekötve) sűrűn lecsavarozva a koszorúból kiálló 20as csavarokkal ,fogópárok is 5x20 as padlóból legyen vágva ,átmenő 14 es csavarokkal rögzítve ! Ha így csinálod ,akkor egymást fogják tartani (a tető a házat és fordítva is igaz lesz a ház a tetőt)!:-)
Ha a derékszelemen nem támasz lenne akkor dísz vagy többlet-teher lenne. Az erős koszorút jó lenne egyértelműsíteni, mert:
Egy 10m-es koszorúnak a megengedett max. alakváltozása (jelen esetben) vízszintes síkban 3,5 cm L/300 (ill. esetleg 5cm L/200) esetén. A térdfalra ugyan ez 0,4 cm. A 0,4 cm alakváltozás a koszorúnál L/2500-at jelent. Vasúti hídnál (amire a legszigorúbb előírások egyike vonatkozik) ez L/900. A térdfal és a koszorú alakváltozásának egyformának kell lennie, ha együtt mozognak. Ha nem, akkor jön a jólfejlett repedés. Egyszer volt szerencsém egy 16m-es hidraulikai mérőcsatornát tervezni (mérőműszer!!!) ahol ekkora alakváltozás volt megengedett. Mindenféle trükkre és fogásra szükség volt ahhoz, hogy ezt tudja.
Mi az, hogy erős szarufa és szelemen, hányszor hány cm?
tehát neked van 10m fesztávú tetőd ami csak a falakon támaszkodik? az azért mifelénk nem semmi. nincs benne sem letámasztás, sem vonógerenda? én eddig ilyet csak rácsos szeglemezesből láttam, de ugye ott pláne használhatatlan a padlás.
Neked, kiszámolni semmit nem kell, majd az ács, vagy a statikus, építész megmondja. A kiszerkesztést arra mondtam, hogy lásd, nagyjából hogy fog kinézni. Aztán majd az előbbiek megmondják, hogy mi kell hozzá és talán azt is, hogy mibe kerül. A szerkesztésnél fogod látni, hova kerüljön a fogópár, hogy elférj alatta.
Semmi sem egyszerű, ennek ellenére nálam nagyon jó lett. Semmiféle alátámasztás nincs. A titka, hogy a térdfalon erős legyen a koszorú, meg nem baj ha vastagok a faszerkezet elemei. De ezt már leírtam, legalább kétszer. Így nem véletlenül 52 nm-es a nappalim, egy viszonylag kis házban.
Akkor a letámasztás a derékszelement jelenti? Nekem érthetetlen. A derékszelemen a fogópárok magasságában van... de lehet, hogy rosszul tudom. A letámasztás meg az, amikor a födémre tehénkedik mondjuk 4 ( vagy több ) oszlop, ami a derékszelemenhez csatlakozik. Alulról. És akkor még a födémnek ki kell bírnia ezt a plusz súlyt is.
Hát, nem tudom mire gondolsz, de a 82691-es hozzászólásban Parci részéről nem nyeregtetőről, hanem sátortetőről volt kérdés. A nyeregtetőt én javasoltam, mert szerintem egyszerűbb. Legalábbis nekem.
végig nyeregtetőről volt szó. és letámasztás alatt nem a térdfalat értik, hanem hogy kell-e derékszelemen. 10.5m fesztávot egy A betűvel lefedni úgy hogy sehol nincs alátámasztva nagyon nem egyszerű.
Mit keres egy acélszelemen és oszlopok egy lakóházba, aminek kilója 2.5 euró?
Ja, hogy akkor nem kell hónajkötés? Léteznek a kiváltásukra eszes megoldások.
Vannak nagy tetők is, 15-18 méteres nyilással.
Mit csinálnak ha a tető akkora, hogy a köztesszelemenig egyik szarufa 8méteres?
Amúgy egy 9 méteres nyilásnál meg lehet csinálni (köztes)derékszelemen nélkül egy sátortetőt, csak össze kell kötni egy koszorúval a két térdfalat (átvezetni koszurúkat az ajtóknál is) is és a fogópárok felé be kell dolgozni egy fordított A betű alakú visszatámasztást. 9 méteres szarufát össze lehet csapolni kettőből a fogópárnál, hogy egyként dolgozzon. Csak ács kell hozzá.
Igen... ezekre nem is gondoltam... a legjobbak és legolcsóbbak a legegyszerűbb elrendezések. Ezért kell minden építtetőnek egy kicsit érteni a dolgokhoz, különben minden ostobaságot megetetnek velük.
Nem hiszem, hogy nagyon drágulna, szerintem alig. Nálam a térdfalban benne vannak a vasbeton pillérek és a koszorúval egybe van betonozva. Igaz, a koszorú sem 12-es vassal van, hanem 16-ossal. A vassal nagyon keveset lehet spórolni. A térdfal 125 cm , a belmagasság már burkoltan is 265cm. És sehol semmi alátámasztás. Szerintem, inkább legyenek vastagabbak a szarufák, fogópárok, betonpillérek úgyis kellenek, megvasalva, cserébe viszont lesz egy teljesen üres fedélszék. Nyilván, gondolkozni ehhez is kell, meg olyan kivitelezőt találni, aki túl tudja tenni magát a székállás, meg az egyéb homályos dolgokon. Ha nincs székállás, akkor nincs mit kerülgetni a beépítésnél. Mindössze a kémény, de anélkül nem megy.
Egyébként meg nem sátortetőt kell csinálni, hanem nyeregtetőt. És nem szabad lekontyolni. Nekem sosem tetszett, egy ház legyen "büszke". A lekontyolás nekem egyfajta megalázkodást fémjelez. És persze a nyeregtető alatt több a hely. Ha másra nem, raktározni nagyon jól lehet benne és ebben a méretben 30 fokos tetővel elég a 6 m-es szarufa is.
Én a megrendelő vagyok, engem a hasznos terület érdekel. Te a statikus vagy, téged a "hajlító igénybevétel". Ez így kerek. Nekem 130 centis térdfalam lett, 33 fokos tetővel. Jól használható. De a nagy eresszel 8-9 méteres szarufák fel sem merültek hogy egy darabból legyenek csak a térdfalon megtámasztva. a derékszelemen a plafon felett van, senkit nem zavar, és a válaszfalban eltűnik a letámasztása teljesen nyomtalanul. (acél a derékszelemen és a letámasztás is, csak a két falon meg középen van támasztva)
Könnyűszerkezetes födémre szeretnék gipszkarton falat építtetni. A födém fagerendákra rakott hajópadló, rajta térkitöltés kb 10cm. Ennek a tetejére rakok OSB-t, erre megy majd a laminált padló (alá 2-5mm XPS). A kérdésem, hogy a gipszkarton fal indulhat-e az OSB tetejéről, vagy azt meg kell szakítani és a hajópadlóról indítsam? A karton fal az alsó tartógerendákra merőlegesen fog futni.
sárga: laminált
zöld: XPS
barna: OSB
kék: térkitöltés
piros: hajópadló
fekete: gerenda a fal alatt hosszában
Elsősorban a parketta recsegést szeretném minimalizálni később.
25o -es szeget nehéz beütni. Vastag is. Gyakorlat kell hozzá.
Lehet kapni szerkezeti csavart, 6 vagy 8mm, különbőző hosszakba, nagy méretű fejjel, torx hajtással, nem végig menetest. Ha nem vagy profi ács, vásárolj ilyen csavart, ezt elő kell fúrni- a nem menetes hosszban. Drága a kisker boltokban. Vedd meg nettről.
Aztán torx fejjel egy nagy fúrógéppel, kis sebességen csavard be. Pár éve nem is használunk szeget, nehéz kihúzni ha valami nem klappol.
De, csak ez van benne, igaz, ebből kettő szarufavégenként. És nincs székállás, semmiféle alátámasztás, teljesen üres a fedélszék kb 100 nm-en. Talpszelemen, derékszelemen, szarufák, fogópárok, a taréjnál egy kisebb taréjszelemen, pici fogópárok, oszt ennyi. És jó nagy tér a tető alatt. És ez megvan 11 éve.
Jó Reggelt, tetőtér gipszkarton szerelés kérdésem lenne. nyeregtető szarufákra (80cm köz) raknám fel gipszkarton lapokat és fa alátét lécezést használnék oldalt, a mennyezeten pedig acél profilokat.
minden leírás azt mutatja hogy a szarufákon átlósan nincsenek viharlécek viszont nekem vannak! végig és kellenek is állítólag
ez borit mindent mert a rögzítést így nem tudom hogy csinálni.