Még ma este felrakom a könyveim jegyzékét (családfakutaás témában)
ha valakit valamelyik érdekel írjon....
kb 200 db a polgar anyakonyveknél lesz fenn...
Gerard
Ui. Szilvia hol vagy? Ne sértődj meg, inkább írj vissza, hogy zsákán és környékén vagy kutatásid alatt az ALE névvel nem találkoztál-e. Eddig a családfakutatásomban ez a legnagyobb luk.
Köszönet a válaszért! Kissé lelombozódtam mikor nem találtam meg a bejegyzést, de hátha az eredetiben benne van. Igaz a levéltárostól hallottam, hogy a személyes ismerősét bejegyezték a halotti anyakönyvbe miközben még vígan élt... No legalább van merre még szétnézni. (Csak jelzem, hogy a kunágotai anyakönyvek elég hiányosak és rossz állapotúak Gyulán a levéltárban.)
Először is: minden felajánlott segítséget nagyon köszönök a besenyszögi hagyományőrző projekttel kapcsolatban, és mindenkit, aki a községben kutat(ott), arra biztatok, hogy pályázzon. Még egyszer és utoljára a kiírás linkje: www.besenyszog.freeweb.hu
Westham 4!
Saját tapasztalatból megerősíthetem, hogy néhány név kimaradt az anyakönyvekből. Mikor dédnagyapám testvéreit és azok hozzátartozóit szerettem volna felkutatni (Besenyszög), két nyomon indultam. Először megkérdeztem nagymamámat, aki szépen fel is sorolta az édesapja testvéreinek nevét, kor szerint, azok házastársainak nevét,gyermekeik nevét, azok házastársainak nevét 80 évesen. Természetesen csak azokat a testvéreket tudta felsorolni, összesen öten voltak testvérek dédnagyapámák, akik megérték a felnőttkort és találkozhattak a kislánnyal (mamával), aki így megőrizte emléküket.
Ezek után a levéltárba mentem ellenőrizni az adatokat. A felsorolt 5 testvér helyett jóval többet talátam. Dédnagyapámnak több testvére meghalt néhány évesen (rájuk nem is emlékezhetett nagymamám) és több csecsemőnek a korábban meghalt testvér nevét adták.
Dédnagyapám egyik nővére - név szerint Boros Brigitta - sehol nem szerepel a születési anyakönyvekben, pedig átnyálaztam az összes szóba jöhető évet, és persze fogalmam is volt róla, hogy hányadik gyerekként született és mégis: semmi. Egyszerűen kifelejtették az anyakönyvekből. Esetleg nem keresztelték meg? Egy régi, római katolikus, paraszti családban ez nehezen képzelhető. Pedig Boros Brigitta élt és virult, csak nincs meg a születési anyakönyve.
Szerintem is felesleges megsértődni, majd ha még pár évet eltöltöttél kutatással, rá fogsz jönni, hogy még mindig van mit tanulnod....
Az embernek sokat segítenek az ilyen fórumok(meg az olyanok mint a Radix), ha az elejétől elolvassa, bizony sok kérdésére választ kap. Egy-egy konkrét községnek elég ha a nevét megemlíted(vagy a linkjét),akit érdekel, jelentkezni fog.
Konkrét kérdésekre(mit-kit keresel?) biztosan valamelyik helyen választ kapsz.
Ami a 4822 és 4666 hozzászólót illeti: kevés ilyen segítőkész és a családkutatásban járatos embert ismerek(legalábbis virtuálisan), amint azt honlapjai
is tanúsítják.Nekem is rengeteget segített.
És ha elolvastad , láthatod, konkrét dolgokra válaszol.
Ha jól emlékszem, a "hadnagy -"ról van szó ill Nyírbátorról,mert valaki azt kereste..
Nem megsértődni kell, hanem tanulni a hibáinkból. Itt senkinek nem szedték még le a fejét.......Téged nem kioktattak, hanem kicsit figyelmeztettek vagy éppen a" helyes útra próbáltak terelgetni...". Tették ezt jó szándékkal! Ezen a topikon is vannak nagyon kedves,segítőkész és komoly tudással rendelkező családfakutatók, - akárcsak a Radixon. (4822. 4666. " a zenésznek muzsikálsz ")
Mindenki kezdte valahol és eljutott valahova. Remélem még Te is fogsz ezen az úton járni........sokat tanulni,olvasni és a lelkesedésed is megmarad.
Örülök, hogy tetszett és látom hasznos volt a "sulinet örökségtár" linkje.
Kedves hozzászólók! Előszöris mindenkinek köszönöm a kioktatást, igazán jól esett.
Vajon azoknak is "leszedtétek a fejét", aki ezeket írta: 4822, 4815, 4783, 4666-as hozzászólások! Csak mert ők is hasonlókat és hasonló terjedelmeket írtak....
Én ezzel lezártam ezt a hozzászólási ceremóniát!!!
ez így van... de akkor tanácsolom fogadd meg a rutinosabb tanácsait...
" ha bármilyen nevet találok, és felteszem egy ilyen fórumra, akkor pici segítséget nyújtok azoknak, akik mondjuk tényleg friss kutatók és azt sem tudják hol kezdjék el."
ad bármilyen: ha mindenki minden bármilyen nevet feltenni amit talál, akkor szerinted mi lenne???!!!
ad hol kezdjék el...: itt kellene elkezdeniük szerinted?
viszont ha már rutinosnak érzed magad és segíteni akarsz akkor léci csak konkrét-egyértelmű kérdésekre írj válaszokat, ha valaki elakadt volna... mert egyébként dugig lesz a fórum és teljesen elveszítjük a fonalat...
Köszönöm az észrevételt. Tényleg bocsi, hogy lelkes vagyok! Csak pl. én is már két éve kutatok, mégis kezdőnek érzem magam, és nagyon sokszor fogalmam sincs, hogy ti miről beszéltek itt, milyen linkeket ajálnlgattok vagy pl. a MOL-ban hogy lehet keresni. És azt gondoltam más is van így ezzel (hiszen nem mindenki rutinos kutató!!!!!!!!!) és ha bármilyen nevet találok, és felteszem egy ilyen fórumra, akkor pici segítséget nyújtok azoknak, akik mondjuk tényleg friss kutatók és azt sem tudják hol kezdjék el. Én is sokat tanulok a fórum használatával kapcsolatban, de azt gondolom nem olvastam semmiféle szabályzatot arra vonatkozóan, hogy mit lehet és mit nem lehet ide felrakni. Ez egy fórum, tehát mindenki azt ír le, amit akar, belátása szerint.
Szerintem a puella és a virgo között korkülönbség is van, a puella néhány évvel fiatalabb.(nem tudom meg tudod-e nézni, hogy alátámasztják-e ezt az anyakönyvi adataid. Magyarul hány éves a bejegyzésben a puellának jelölt és hány a virgennek?)
Minden tiszteletem 'gyermeki' lelkesedésed előtt és nem akarom lelohasztani, de a topik áttekinthetősége, használhatósága érdekében kérlek legyél figyelemmel arra, hogy a topik eddigi élete során 'úgy alakult', hogy ez egy szolgáltaltó topik, ha valaki elakad kutatás közben (esetleg elején), kérdése van, akkor itt próbáljuk átsegíteni információkkal, tapasztalatok átadásával, a 'több szem többet lát' örökérvényű igazság felhasználásával. Szintúgy nem lett élő rokonok felkutatásának terepe, azokra van más, sokkal hatékonyabb internetes hely.
Önmagában, a 'mit olvastam, megosztom veletek' módszert nem alkalmazzuk.
Hidd el többeknek van jelentős irodalma, forráskereső (találó!) rutinja, de 'helyzet' nélkül nem árasztjuk el a topikot, azért mert ismerünk egyes forrásokat. Mi itt, a 'kibeszélő' topikban akkor jövünk, ha az internetes keresés, egyéb adatbázisok felkutatása során nem jut eredményre az illető s azt konkrétan igényli. Mindezt épp a topik 'használhatóságának' érdekében alakították így - hallgatólagosan - látogatói.
Szeretném, ha nem csak 'vendég' lennél, hanem otthon is érezd magad benne, ezért fenti felvetéseim (csak:) kérések.
A második világháború 1941-ben a Szovjetunió megtámadásával elérte közvetlen szomszédságunkat. Mindinkább érvényesült Németország nyomása, hogy Magyarország teljes erejével vegyen részt az eseményekben. Elfogadták az úgynevezett zsidótörvényeket, amelyek végül is teljes jogfosztáshoz vezettek. Zsákán 1944 májusában zárták gettóba a zsidókat, majd Nagyváradra vitték őket, ahonnan a legtöbben Auschwitzba kerültek.
A Zsákai Honismereti Szakkör tagjai 1994–1995-ben felkutatták a Zsákáról elhurcolt zsidók történetét. Farkas József és felesége, Magyar Gizella korcsmárosok voltak, a híres-neves Dübögő kocsma tulajdonosai. Mindketten Auschwitzba kerültek, ott gyilkolták meg őket. Fiaik, Farkas és Móric, mint munkaszolgálatosok haltak meg, még 1943-ban. Lányaik, Klára és Fanni, szintén Auschwitzban pusztultak el.
Grünberger Józsefné szódavizes, három gyermekével, Évával, Istvánnal és Annával együtt maradt Auschwitzban. Hasonló tragédia érte utol a Weisz családot. Weisz Bertalan ruhaboltos feleségével Goldberger Margittal, Sámuel fiukkal (gabonakereskedő) és feleségével, valamint lányukkal, Weisz Ilona Gutlodin Sándornéval együtt lettek a vészkorszak áldozatai Auschwitzban. Khón József tollkereskedő feleségével együtt ugyanott pusztult el. Ugyanilyen sorsra jutott a Zsákán nagyon népszerű Márton család is: Márton Jakab hentes és mészáros feleségével, Weisz Paulával és lányával Gabriellával, sőt ennek lányával Szántó Katalinnal együtt, akit csak azért vittek el, mert az anyja zsidó volt.
Az auschwitzi pokolból megmenekültek néhányan, de közülük csak Márton Gabriella szülésznő és öccse, Márton Ferenc hentes és mészáros jött vissza Zsákára. Később mindketten Debrecenbe költöztek.
Zsákai lakosok 1906 körül és későbbiekben: Pinyte János felesége, Pántya Flora , dr. Reinkopf Izidor, Id. Jankó Gyula gyógyszerész 1896-ban nyitotta meg patikáját a faluban, Tóth Sándor hentes és mészáros, Sütő Gyula cipészmester , Derzsi Domokos körállatorvos, Lovász János , Dürgő Jánosé. Márton Jakab (1869– 1944) volt a községben az első „tanult” mészáros (és hentes). Valóságos dinasztiát alapított. Felesége mellett fia, Márton Ferenc (1910–1988) is mint mészáros és hentes dolgozott. Vajna Jánosné Pozsonyi Margit (Mimi), Brumár János, Fiai, ifj. Brumár János és Brumár László is asztalosok. Bordács Jenő téglaégető mester, 1890-ben született Petrányi Gyula kéményseprő, boltos kereskedést” a bizonyára görög származású Andrásfy József kezdte el, 1842-ben, Márton Jakab és családja, Weisz Dávid és Bertalan, Feldmann Ede és József, Braun Adolf és fiai, Glück Mór és fia, Ignác nemcsak vegyeskereskedéssel foglalkoztak, hanem termény- és gyapjúfelvásárlást is folytattak. Sőt Glück Mór neves vendéglőt is alapított. Biharkeresztesi származású (1892), jegyzőként Székelyudvarhelyen, Kolozsvárott szolgált Eszenyi László, jegyző Batta Antal lett az utóda.
Rhédey család után kutat valaki? Mert ha igen és eddig még nem haladt, azoknak óriási segítség ez a könyv. Amúgy tényleg kíváncsi lennék Rhédey Ferenc és leszármazottainak a mostani élő leszármazottjára. Tud róla valaki valamit?
"A következőkben azután az 1786-ban kötött családi egyezségnek megfelelően birtokolták a Rhédeyek Zsákát. 1808-ban például úgy, hogy hárman osztoztak a tulajdonon: gróf Rhédey Ádám, gróf Rhédey Mihály és gróf Rhédey Lajos. 1836-ban báró Vay Miklós, gróf Rhédey Ádám, gróf Rhédey János és gróf Rhédey Gábor (aki mintegy háromezer holddal bírta a dózsai pusztát) voltak itt a birtokosok. Báró Vay Miklóssal kapcsolatosan meg kell jegyeznünk, hogy halála után örökösei egy közel kétezer holdas birtokrészt mondhattak a magukénak. Kiváló gazdálkodással az utódok a területet háromezer holdra növelték. De a Vayak nem nagyon kedvelték a zsákai birtokot, ezért a XIX. század végén el is adták. Az új tulajdonosnak sem tetszett, tovább akarta adni. Vásárlót nemigen találtak rá, és ezért felajánlották a lakosságnak. A zsákaiak azonban nagyon drágának találták. Megvette viszont gróf Almássy Imre. "
Talán ez is segítség lehet valakinek. Jók ezek a kis könyvek!!!!!!!!!!!!!!! Sok érdekes és hasznos információ van bennük, ajánlom mindenki figyelmébe.
""Rhédey Julianna, hogy a birtok esetleges elkobzását elkerülje, elzálogosította a nagyszerű összeköttetésekkel rendelkező Kolyi Komáromi Györgynek, aki hozzáfogott, hogy erős kézzel rendbe tegye. Tevékenységét a zsákaiak – az uradalom jobbágyai elsősorban – nem kis elégedetlenséggel kísérték. Nem csoda, az új földesúr többek között tervbe vette például, hogy az évi robotot tizenkét napra emeli. Néhányan úgy hárították el ennek terhét, hogy 1720-ban tizenhét szabad menetelű zsákai jobbágy (öreg Vámos György, Verebesi István, Szántó János, Nagy Ferenc, Szabó Ferenc, Pap Gergely, öreg Sólyom János, Pap János, Bói János, Szabó András, Orbán István, Vámos Benedek, Törzsök András, Törzsök János) négyszáz forintért bérbe vette a váradi kispréposttól a szomszédos furtai pusztát olyan feltétellel, hogy ezen felül semmit se szolgáljanak, és ezzel Furtát megülték. ""
Hello. Próbáltam visszakeresni, hogy ki keresett Zay nevű ősöt, de nemigazán találtam, ezért csak így idemásolom amit a Zsákai Nagyközség Öröksége c. könyvben találtam utalást.
"János Zsigmond nem nézhette jó szemmel a történteket, ezért 1564-ben Báthori István vezérével vissza akarta foglaltatni, ostromoltatta – eredménytelenül. A sikertelen ostrom arra volt jó, hogy a zsákai várat Izsákai Andrásnak az 1566. május 25-én kötött ungvári egyezségben át kellett adnia a császáriaknak, személy szerint Schwendi Lázárnak, Kerecsényi Lászlónak és Zay Ferencnek. "
virgo (virginis) = szűz; még nem házasodott soha juvenalis (iuvenis (rövidítve: juv.) = egyedülálló fiatal férfi puella = egyedülálló (nem házas) lány puer = egyedülálló (nem házas) fiú
Elképzelhető az, hogy a levéltári másodpéldány születési anyakönyvből "kifelejtsék" valakinek a nevét? Lévén a dédnagymamám a család tudtával és a házassági valamint a halotti bizonyítványa szerint is Kunágotán született. Ott viszont nincs bejegyezve...(Persze az eredeti átnézése még hátravan.) Szóval elképzelhető?