Keresés

Részletes keresés

Taxus Creative Commons License 2006.11.19 0 0 60
Egy esetben azonban a homokon is áll a víz, ha lefagy a talaj és nem tud beszivárogni. Télen sokszor napokig áll a víz, és a hólé, mivel egy fagyos idő után a talaj több 10 cm mélyen megfagy azután locspocs idő jön, nappal olvad éjjel fagy, a sár meg ott áll nem tud beszivárogni. Ezenkívül télen nem párolog, és valahogy mindig vizes a homokos talaj. Én minden növényt kis mélyedésbe ültetek, hogy nyáron valamennyi víz maradjon ott, a jukkákat is, mivel lejtőn vannak és különben nem szivárog be a víz a talajba, előbb lefolyik. Ezt úgy lehet(ne) kivédeni, hogy sokkal nagyobb takarást csinálok mint a növény. A brevifoliának most ezt próbálom.
Előzmény: Törölt nick (58)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.19 0 0 59
most indulok fotózni!
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.18 0 0 58
Akkor hogy a csudába állhatott vízbe nálad a Y.rostrata? ezt most nem értem.
Előzmény: Taxus (55)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.18 0 0 57
az viszont érdekes, hogy szegedet elhaggyuk nyugat felé 2-3 km ott már homok van! az már a kiskunság
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.18 0 0 56
ühüm.nekem is van egy csomó télálló kaktuszom, de a mi kertünkben nem marad meg így hozattam homokot és a kertünk elé kiültettem az összes opuntiámat.
Előzmény: Taxus (55)
Taxus Creative Commons License 2006.11.18 0 0 55
Én Dunakeszin lakom és a talaj tiszta homok. Amúgy nem túl jó talaj, a felső 50 cm-ban még van egy kis humusz, de alatt szép sárga homok, építkezni lehetne vele. A városban az egyik parkban strandröpladba pályát csinálta úgy, hogy a felső 50 cm letolták alatta a homok mint a beach-en, nyáron mezitláb röplabdáznak a fiatalok. Akármennyit locsolok eltűnik, locsolok, tavasszal, nyáron ősszel, mindig, viszont a jukkáknak kedvező, ráadásul egy kis dél felé néző lejtő tetejére ültettem őket. A kaktuszaimat meg egy kis dombra.
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.18 0 0 54
szép!te merrefele laksz, hogy a homok a talajtípus?hát az jó is meg rossz is!nem?nem áll télen a víz, de nyáron szárazságban viszont öntözni kell!
Előzmény: Taxus (52)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.18 0 0 53
igen hullaltja, kopaszodik felfelé.azért kiváncsi lennék, hogy néz ki pl egy 10-15 éves stricta!szerinted?az már szép törzses lenne!
Előzmény: mergez (48)
Taxus Creative Commons License 2006.11.17 0 0 52
Itt növöget az egyik stricta jó homokos talajban. Az alsó levelei nekem is leszáradnak, azt gondoltam, hogy ez természetes. Októberi kép.
Előzmény: mergez (37)
mergez Creative Commons License 2006.11.17 0 0 51
Nem, otthon. Csak elhoztam az összes növényfotómat, legalább így legyenek velem...
Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.17 0 0 50
Ez most Angliában van?
Előzmény: mergez (49)
mergez Creative Commons License 2006.11.17 0 0 49
Itt össze tudod hasonlítani, mennyire számít, ha ki van ültetve a növény. A kép alján, vörös cserépben a kistársa található a nagynak. Amióta megvan csak egyszer ültettem át.

mergez Creative Commons License 2006.11.17 0 0 48
A legalsó levelei elszáradnak és ledőlnek, kénytelen vagyok levágni őket, mert ronda lenne. Főleg télen mennek tönkre, de ahogy nő, évközben is váltja le a régi leveleket. Egy másik kertben, egyik családtagomnál nem ilyen vészes a levelek pusztulása, de ott sokkal jobb a talaj. Nálam nagyon tartja a vizet és szerintem ettől elrohadnak az alsók.
Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.17 0 0 47
bocs!akkor lefotózni:)
igen valóban elég ritkasábszámba megy a sticták árusítása sajnos.
szerintem azért is a filamentosa terjed el jobban, mint a stricta, mert azok veszélyesen szúrnak.
a stricta var. ambrozyana yukkád elég ismeretlen számomra.még nem halottam erről a hibridről.
csak még egy utolsó kérdés a stictáddal kapcsolatban, hogy amint látni felfelé "kopaszodik".vagy te vágtad le az alsó leveleket vagy leszáradtak?
Előzmény: mergez (46)
mergez Creative Commons License 2006.11.16 0 0 46
Mész "befotózni"? Szegény magyar nyelv :( Mit nem művelsz vele?!
A strictákat anno kb. 400-500 Ft-ért vettem, rögtön elvittem az összeset, mert - még most is - ritkaságszámba megy a kertészetekben. Nem értem, miért nem ez a fajta terjedt el itthon, miért pont a filamentosa? Persze ha az utóbbi, akkor meg azt kérdezném, miért ez a szúrós csúnya terjedt (volna el), miért nem a szép, széles levelű filamentosa.

Ezen kívül a strictán kívül van még egy változatom, a stricta var. ambrozyana, kékesebb, puhább, de szintén merev, szúrós levelekkel. Idén ültettem mellé, meglátom, milyen lesz. Ez az első tele. Itt láthatod a nagy előtt, idén áprilisban.

Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 45
hello!:)
az elmondhatnád mennyiért vetted pl a strictád?hallod!vasárnap megyek mindent befotózni! :)
Előzmény: mergez (44)
mergez Creative Commons License 2006.11.16 0 0 44
Jön a tél, nincs nagyon miről írni.
Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.16 0 0 43
miért haldoklik most a fórum?pedig olyan szépen fellendült!:(
kinszky Creative Commons License 2006.11.15 0 0 42
Köszi. Nekem meg csak filamentosa van, remélem, jövőre már megmutatja magát, esetleg már várható ezek szerint, amit írtál. Elég kis helyeske, megpróbálom hétvégén lefotózni.
Előzmény: Taxus (34)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 41
valószínűleg akkor vasárnap megyek be a városba fotózgatni :)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 40
most találtam a gépemen egy jó kis képet.lehet, hogy már felraktam ide.ezeket a recurvifoliákat a balatonnál fotóztam most nyáron.olyan furcsák nem?vagy lehet, hogy nagyon öregek lehetnek?kopaszok stb...
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 39
Szegeden nincs sok yukka, pedig a klímája az országban az egyik legjobban kihasználható lenne, de van egy pár stricta amit említettem a belvárosban és rengeteg filamentosa!és recurvifoliát is csak eddig 1 helyen láttam szegeden az is egy lakótelepen!megdöbbentő mi? :) amúgy majd meg nemtudom mikor érek rá fotózni, mert déltől este 6-7-ig suliba vagyok.
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.15 0 0 38
Az a rókusi üzlet?yimihcy az meg ki?majd lehet, hogy akkor írok nekik, de nem most hanem majd tavasszal!
Előzmény: Törölt nick (36)
mergez Creative Commons License 2006.11.15 0 0 37
Átjöttem ide a pálmás topicból. Helyesbítenem kell: az én strictám 2002 óta van kiültetve, nem 2003 óta. Itt van róla egy akkori kép:

Egy pesti kertészetben megvettem anno az összeset, 4 darabot. Az egyik azóta cserépben van, szinte nem nőtt semmit! A többit elajándékoztam. Légyszi a szegedi yukkákat fotózd le, nagyon érdekelnek, valamint egyéb más yukkák is jöhetnek, amit ott találsz. Ritkán járok Szegeden, minden infot szívesen veszek.
Előzmény: Törölt nick (30)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.14 0 0 36
Esetleg írj nekik, hogy a szegedi átvétel megoldható-e, ugyanis az egyik tag yimihc is szegedi.
Előzmény: Törölt nick (30)
Taxus Creative Commons License 2006.11.14 0 0 35

Ezért gondolom, hogy a helytelen tartás a téli víz ölte meg, és még csak csecsemő volt.

Legközelebb gondosabban fogok eljárni.

Előzmény: Törölt nick (27)
Taxus Creative Commons License 2006.11.14 0 0 34
A virágzásáról sokat nem tudok mondani, mert nekem csak ez az egy virágzott még. A filamentosa hamar 3-4 év múlva virágzik a többi később és nagyon eltérő, a recurvifoliát láttam virágozni, de az csak viszonlag idősebb korában virágzik, nem tudom hány év kell, talán 5-8 ?? Nagyon eltérő sebességgel növekednek, amelyik vánszorog, pl. brevifolia vagy a baccata  nyilván később fog virágozni.
Előzmény: kinszky (31)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.14 0 0 33
lugas utca felé nem szoktam járni. Régen arra felé laktunk. A Y. rostratát az ÁRENDÁS Dísznövénykertészetben láttam. Persze, hogy szegedi vagyok, én ajánlottam a helyet, ahol a Y.recurvifoliát megvetted.
Előzmény: Törölt nick (29)
szeni1 Creative Commons License 2006.11.14 0 0 32

Hali

Szerintem a felső képeken Y. gloriosa lehet. Nekem is van,  hasonlóan néz ki a levele, és az is így sarjadzik.

Előzmény: szlászló (10)
kinszky Creative Commons License 2006.11.14 0 0 31
Szia, hány éves korában várható virágzás, meg tudnád mondani? Az enyém még elég kicsi, de már nagyon szeretném, ha virágozna. 2. éve van nálam, nem tudom, pontosan hány éves, 3-4 talán ...
Előzmény: Taxus (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!