Egy esetben azonban a homokon is áll a víz, ha lefagy a talaj és nem tud beszivárogni. Télen sokszor napokig áll a víz, és a hólé, mivel egy fagyos idő után a talaj több 10 cm mélyen megfagy azután locspocs idő jön, nappal olvad éjjel fagy, a sár meg ott áll nem tud beszivárogni. Ezenkívül télen nem párolog, és valahogy mindig vizes a homokos talaj. Én minden növényt kis mélyedésbe ültetek, hogy nyáron valamennyi víz maradjon ott, a jukkákat is, mivel lejtőn vannak és különben nem szivárog be a víz a talajba, előbb lefolyik. Ezt úgy lehet(ne) kivédeni, hogy sokkal nagyobb takarást csinálok mint a növény. A brevifoliának most ezt próbálom.
Én Dunakeszin lakom és a talaj tiszta homok. Amúgy nem túl jó talaj, a felső 50 cm-ban még van egy kis humusz, de alatt szép sárga homok, építkezni lehetne vele. A városban az egyik parkban strandröpladba pályát csinálta úgy, hogy a felső 50 cm letolták alatta a homok mint a beach-en, nyáron mezitláb röplabdáznak a fiatalok. Akármennyit locsolok eltűnik, locsolok, tavasszal, nyáron ősszel, mindig, viszont a jukkáknak kedvező, ráadásul egy kis dél felé néző lejtő tetejére ültettem őket. A kaktuszaimat meg egy kis dombra.
Itt össze tudod hasonlítani, mennyire számít, ha ki van ültetve a növény. A kép alján, vörös cserépben a kistársa található a nagynak. Amióta megvan csak egyszer ültettem át.
A legalsó levelei elszáradnak és ledőlnek, kénytelen vagyok levágni őket, mert ronda lenne. Főleg télen mennek tönkre, de ahogy nő, évközben is váltja le a régi leveleket. Egy másik kertben, egyik családtagomnál nem ilyen vészes a levelek pusztulása, de ott sokkal jobb a talaj. Nálam nagyon tartja a vizet és szerintem ettől elrohadnak az alsók.
bocs!akkor lefotózni:) igen valóban elég ritkasábszámba megy a sticták árusítása sajnos. szerintem azért is a filamentosa terjed el jobban, mint a stricta, mert azok veszélyesen szúrnak. a stricta var. ambrozyana yukkád elég ismeretlen számomra.még nem halottam erről a hibridről. csak még egy utolsó kérdés a stictáddal kapcsolatban, hogy amint látni felfelé "kopaszodik".vagy te vágtad le az alsó leveleket vagy leszáradtak?
Mész "befotózni"? Szegény magyar nyelv :( Mit nem művelsz vele?! A strictákat anno kb. 400-500 Ft-ért vettem, rögtön elvittem az összeset, mert - még most is - ritkaságszámba megy a kertészetekben. Nem értem, miért nem ez a fajta terjedt el itthon, miért pont a filamentosa? Persze ha az utóbbi, akkor meg azt kérdezném, miért ez a szúrós csúnya terjedt (volna el), miért nem a szép, széles levelű filamentosa.
Ezen kívül a strictán kívül van még egy változatom, a stricta var. ambrozyana, kékesebb, puhább, de szintén merev, szúrós levelekkel. Idén ültettem mellé, meglátom, milyen lesz. Ez az első tele. Itt láthatod a nagy előtt, idén áprilisban.
Köszi. Nekem meg csak filamentosa van, remélem, jövőre már megmutatja magát, esetleg már várható ezek szerint, amit írtál. Elég kis helyeske, megpróbálom hétvégén lefotózni.
most találtam a gépemen egy jó kis képet.lehet, hogy már felraktam ide.ezeket a recurvifoliákat a balatonnál fotóztam most nyáron.olyan furcsák nem?vagy lehet, hogy nagyon öregek lehetnek?kopaszok stb...
Szegeden nincs sok yukka, pedig a klímája az országban az egyik legjobban kihasználható lenne, de van egy pár stricta amit említettem a belvárosban és rengeteg filamentosa!és recurvifoliát is csak eddig 1 helyen láttam szegeden az is egy lakótelepen!megdöbbentő mi? :) amúgy majd meg nemtudom mikor érek rá fotózni, mert déltől este 6-7-ig suliba vagyok.
Átjöttem ide a pálmás topicból. Helyesbítenem kell: az én strictám 2002 óta van kiültetve, nem 2003 óta. Itt van róla egy akkori kép:
Egy pesti kertészetben megvettem anno az összeset, 4 darabot. Az egyik azóta cserépben van, szinte nem nőtt semmit! A többit elajándékoztam. Légyszi a szegedi yukkákat fotózd le, nagyon érdekelnek, valamint egyéb más yukkák is jöhetnek, amit ott találsz. Ritkán járok Szegeden, minden infot szívesen veszek.
A virágzásáról sokat nem tudok mondani, mert nekem csak ez az egy virágzott még. A filamentosa hamar 3-4 év múlva virágzik a többi később és nagyon eltérő, a recurvifoliát láttam virágozni, de az csak viszonlag idősebb korában virágzik, nem tudom hány év kell, talán 5-8 ?? Nagyon eltérő sebességgel növekednek, amelyik vánszorog, pl. brevifolia vagy a baccata nyilván később fog virágozni.
lugas utca felé nem szoktam járni. Régen arra felé laktunk. A Y. rostratát az ÁRENDÁS Dísznövénykertészetben láttam. Persze, hogy szegedi vagyok, én ajánlottam a helyet, ahol a Y.recurvifoliát megvetted.
Szia, hány éves korában várható virágzás, meg tudnád mondani? Az enyém még elég kicsi, de már nagyon szeretném, ha virágozna. 2. éve van nálam, nem tudom, pontosan hány éves, 3-4 talán ...