A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
"és hát Tamás..honnan a f@szból tudjam, hogy mit lehet itt megkérdezni, mihez adsz engedélyt, hogy feltegyem, mint kérdést ?"
Hogy valaszoljak a kerdesedre: <----------------- elolvashatod a "Szabalyzatot" kisse regi, de elolvashatod az RFC 1855-t: http://irclabor.hu/rfc1855_magyar
Vannak ilyen alapszabalyok, pl. - nem soronkent postolgatunk - nem kovetelozunk
Ezek altalanas elfogadott szabalyok, nem hiszem hogy Tamas gyujtotars talalta ki oket.
figyi, mondhatni behatóan ismerem a Terka XV-ösöket, a peremet érintő, ilyen mértékű jusztírozás nem jelent semmilyen hibát, ezeket az érmeket nem olyan precizitással készítették mint a Kossuth 5 Ft-ost, ez ilyen jellegű, éremképet nem érintő dolog semmiség. Minden egyes XV-ös más, hiába volt már gépesített a "termelés". Az érme pedig UNC tartásfokú.
A Rauch árverésen most októberben 9000 euró + jutalék volt, ami 260 Ft-os árral számolva is 2.800.000,- Ft felett van. Júniusban is volt, akkor is 9000 euró volt.
A Künkeren júniusban az 1000-500-100 Ft-os kombó 13.000 eur + jutalék lett.
Ezek a 2008 második fél év eredményei amiket hirtelen találtam, tehát a 2,2 millió Ft az semmiképpen sem jelentheti a piaci árat.
No igen, így tegyen jót az ember. Pár hozzászólással ezelőtt valaki azért szídta meg a numizmatikusokat, hogy nem segítenek a földi halandóknak. Most azért jön a megrovás mert egy 400Ft-os tétel miatt 20 hozzászólás is érkezett. Az én egeremen van egy görgető gomb középen, azzal gyorsan túlteszem magam az engem nem érdeklő hozzászólásokon :-) Mindazonáltal vedd észre, hogy az itt kikristályosodó módszer nem csak az adott éremre, hanem univerzálisan használható(, vagy nem használható). Ez még jól jöhet valakinek drábább darabok esetében. Pl. ha egy ilyenbe nem ütik bele, hogy copy. Ráadásul a metrológia, azaz az érmék súlya, finomsága fontos része a numizmatikának. A nagy fizikus Isaac Newton vagy 30 évig volt a londoni verde igazgatója és munkásságának jó részét az aranypénzek átváltásának kérdésével töltötte. Ezt kevesen tudják róla, pedig ezért ütötték lovággá és nem a fizika területén szerzett érdemeiért.
"szerintem a Vatera utólérhetetlen az ügyintézők bunkóságában." Igen, igen, azok a betanitott majmok akik veletlenszeruen nyomogatjak a gombokat hogy milyen sablonlevelek menjenek...
A vaterán látványos fejlesztések folynak, igaz ez csak a külcsínt jelenti, mert a tartalmi újítások a régi szép időket idézvem totális káoszba fulladnak.
Abban egyetertek, hogy ki a fa...-t erdekel egy kinai hamis erme. Igy kell egy forumot leepiteni. Ha mar itt vagyunk...Ezt nezzetek meg! http://hamispenzek.hu/hamis%20penzek%20hamisitvanyok%20gyartasa%20kinai%20modra.pdf kinai
Mas dolog. A vatera.sk (vatera.hu testvere) osszes felhasznalojat felszolitottak, hogy regisztralodjon at az aukro.sk-ra (teszvesz.hu testvere), mert a vaterat felvasarolta a MIH Internet Europe, es szuntetik meg a vatera.sk-t. Vajon, a vatera.hu is le lesz epitve a teszvesz.hu javara?
Most az a baj, hogy én bunkó vagyok, vagy az hogy zavar, hogy nincs normális numizmatikai téma, csak egy kínai hamis aranyozott 20 dolláros, és ahhoz kapcsolódó 20 hozzászólás?
Ez azért nem ilyen egyszerű. Minden mérés hibával terhelt, tehát tudnunk kéne mennyire pontos pl. az a 3 miliméteres vastagság. Mert ha csak mondjuk 2.9mm, akkor a sűrűség már 7.9gr/cm^3-re nő. És azt se felejtsük el, hogy az eredeti lapka méretét kéne tudni, mert veréskor az éremkép lesüllyedő részeinek rovására a perem megemelkedik. Az átlagos vastagságot kéne tudni. Az átmérő mérési pontossága is befolyásolja a végeredményt, ráadásul négyzetesen. Ha pontosabban akarunk számolni, akkor légy szíves sublerrel több ponton mérni a paramétereket és átlagot számolni. Aztán jöhet a sűrűség számítás a lenti képlet alapján és tippelés az anyagra. Üdv, Tamás