A gépedre úgy tudsz elmenteni legegyszerűbben egy képet, hogy az adott képre rákattintasz az egér jobb gombjával, és a gyorsmenüből (vagyis abból a megnyíló kis ablakocskából, ami ekkor feltűnik) a "Kép mentése másként" feliratra kattintasz ballal. Ekkor megjelenik egy másik ablak, amiben kiválaszthatod (tallózás), hogy hová legyen elmentve a kép. Bárhová mentheted a gépen, de biztos van valami olyan helyed, ahol gyakran jársz, pl. Dokumentumok, vagy bármi. Ez azért ajánlatos, mert nem marad rajta a gépen szemétnek, hanem a fórumra való feltöltés után le is tudod törölni. Szóval, ha odatallóztál, ahová menteni akarod, akkor Mentés gomb, de előtte még az ablak alatt meg tudod változtatni a kép címét tetszőlegesre, vagy a formátumát, nálam BMP-ben jelenik meg gyakran, és át szoktam tenni JPG-be, nem tudom, az Index elfogad-e BMP-t.
Ha meg el van mentve, akkor már fel tudod tölteni.
A kép mellett jelenik meg nagyon apró betüvel két alternativa: "beszúrás", vagy "eltávolítás". Na ezekböl kell az elöbbire voksolni. Ide sajnos közvetlenül csak szöveget tudsz bemásolni, mert az index rendszere nem alkalmas ún. html-szerkesztésre, azaz csak szöveget képes kezelni. Ezért a képeket elöször a saját gépedre kell betárazni, és csak a második lépcsöben tudod az elöbbi módon ismét föltenni. Sok sikert! Tao
A képet a szöveggel együtt másoltam be ide, ebbe a mezőbe, ahol most is írok. Egy metszési leírásban volt. Aztán innen csak a szöveg ment tovább, a rajzolt kép nem. Ctrl C > ctrl V -vel másoltam ide.
Várom az újabb tanácsodat, hogyan csináljam, mert a "tallózással" csak az én képeim jönnek elő, amik a gépen vannak. ( Nem vagyok tanult számítógépes, csak próbálgatós. Saját képet már sikerült feltenni, bár azt is nagy szenvedéssel Atifoci segítségével tudtam annyira lekicsinyíteni, hogy hajlandó legyen továbbítani.)
Volt itthon fehér telt virágú sarj, abba oltottam. Azért fenyő alá tettem, mert ott volt hely, nálam nincs olyan nagy kert, mint nálad. Hát nem is nőtt sokat, 2 év alatt 30 centit, pedig a csatornakifolyó mellett volt. A másik sarjból a telken ezalatt nagy bokor lett.
Igazából a tiédet már tavaly vissza kellett volna vágni, most már mindegy, csináld, ahogy írva vagyon itt alant. Ha túl magas és gyenge, akkor hozzá lehet kötni valamihez, nehogy a szél letörje. Azért olyan magasan oltottam, mert ott volt alkalmas a hajtás. A következménye csak annyi, hogy ez alatt nem lehet elágaztatni.
Tallózás=>feltölt=>beszúr=>mehet, -de ezt biztos tudod. Nem szoktam így metszeni; különleges nagyon régi fajta orgonáim vannak, amik óriási virágokat hoznak
Váltómetszés Az orgona különleges gondozást igényel ahhoz, hogy ne nőjön túl nagyra, és hatalmas virágbugákat neveljen. Az orgona két egymással átellenes álló csúcsrügyből virágzik, és a virágok két, egymással V-alakot bezáró hajtáson nőnek. A hajtások közül az egyiket kora tavasszal a legalsó rügypárra metsszük vissza, így csak a másik fog virágozni, de nagyobb, erősebb bugák fejlődnek. Az alsó rügypárból a nyár folyamán két leveles hajtás fejlődik, amelyek közül a következő tavaszon az egyiket meghagyjuk, a másikat pedig a korábbihoz hasonlóan szintén az alsó rügypárra metsszük vissza. Az előző évben levirágzott vesszőt tőből eltávolítjuk. Ez az úgynevezett váltómetszés, amellyel jól karban tartható a növekedés.
Ebben igazad van. De azokat a dolgokat legalább lehet használni valamire. De egy több éve napon aszalódó kötéldarabot? Sajnos én másra gyanaxom; egyszerü vandalizmusra, bosszúra, hogy nálam szép a kert. Idönként máskor is elöfordult, hogy kirángatták az oszlopokat, kukoricacsutkákat dobáltak be, egyszer meg egy gigantikus taplót, amire rá volt írva, hogy "Ilyen tablók vagytok!" A virágkötész barátnöm örült neki.
És mit csináltál a nagyvirágúval? Valami másba oltottad? Mikor metsszem, hogy elágazzon? De ha ebböl, vagy hasonló fajtából akarsz, bármikor vihetsz; van még belöle vagy 3-4 fa. A régi fákon látszik, hogy nagyon alacsonyan, közvetlenül a föld fölött van rajtuk az oltás. Te viszont elég magasra tetted, úgy 60-70 cm-re a talajtól. Ez nem baj? Csodálkozom, hogy fa alá ülteted a növényeidet (pláne fenyö???), mikor mindig az az elméleted, hogy ha csak a közelben fa van, nem fejlödnek megfelelöen a növények.
Ez a gerillakertészes dolog volt, nem én nyitottam, nem tartottam jónak az ötletet. Viszont nyitottam topikot Tolvaj! Tolvaj! címmel. Csoda, hogy eddig nem lopták el a kötelet, pedig biztos nem volt lebetonozva. Tőlem is viszik a sötétkékek a terményen kívül a facsemetéket, szőlő drótját, a szomszéd szőlőkaróit, gyümölcsfáit (tűzre), árok fölötti hidat, szerszámosbódé tartalmát, stb. Hogy kapcsolódjunk a topik témájához: ezeket az illetőket be kellene oltani vagy szemezni, hátha aztán nem magukhoz hasonló trágyát teremnének, hanem embert.
Tényleg? Pedig majdnem biztos voltam a másikban. Azért ha kinyílik, mégiscsak fotózd le lécci. Ha lesz több ága, majd kérek belőle. A nagyvirágúból hoztam akkor, mikor oltottam, csak fenyő alá volt ültetve, és nem nőtt, most raktam át almafa alá :), vagy legalábbis nem túl messze tőle, hátha jövőre megmutatná, mit tud.
Hajrá Vebber! Minél többet csinálsz annál több tapasztalatot szerzel. Kinek ez, kinek az válik be legjobban. A sikertelen esetek meg újabbak kipróbálására ösztönzik a vérbeli kertészt!
Nem jól emléxem különben, hogy te nyitottál egyszer egy topicot kb. "növényültetés nyilvános helyeken" címen? sajnos a konkrét szóhasználatra nem emléxem, ezért nem is tudom megkeresni. Különben beírtam volna, hogy ellopták az utcai ágyásom kerítéséböl a kötelet. Teljesen hihetetlen.
Természetesen az utóbbi, a nagyvirágúnak nem lett volna sok értelme, hiszen a legjobb egészségnek örvend. Fotónak nem sok értelme van, mert még csak a bimbó látszik. Egyenlöre az eredeti helyén hagytam, mert az a fa sincs túl jól, aminek a sarjába oltottad. Nagyon kiváncsi vagyok hogy ilyen direkt összehasonlításban látszik-e különbség a virágok között. Különben a szemközti csonkat mégiscsak ki fogom szedni, és egy Magnoliát teszek a helyére (ld. Magnoliás topic)
Szemzésről van szó, ugye? (Mert hogy oltóvesszőt írsz.) Nyáron az őszibarack (meg a többi) növekedése leáll, ilyenkor a héját sem adja. Júniusban viszont egy darabban le tudod húzni egy egész hajtás héját. (A tavalyi hajtásét is, ide is lehet szemezni adott esetben.) Utána aug. végén, szept. elején ismét növekedni kezd az őszi hajtása, ilyenkor megint adja a héját.
A szőlőn a nemes végének könnyezése nem jelent semmit, pár napja próbálkoztam eggyel, a hűtőből való oltócsappal, és 5 perc múlva már könnyezett a vége...
A szomszédnak a szőlő között vannak olyan fehér húsú magról kelt fái (valószínűleg a legnagyobbról hullott a többi), amik permetezés nélkül is teremnek elég jól, és nagy, erős fák. A magoncokat kidobálta, én ezt használom alanynak, mióta rájöttem, hogy jobb a mandulánál, nagyon erős növekedésű és a nemest is jól nyomja.
Egy picit talán vékonyabb az alany, mint fent, de nem ennyire, csak a fénykép torzít, fentről fotóztam. Azért tűnik az ágaknál olyan vastagnak, mert az ágak fölött-alatt nem kör keresztmetszetű a törzs.
Gratulálok! :) Ez melyik fajta? Az a hatalmas szimpla virágú szürkéskék, vagy a telt virágú, ami kipusztult? Nem tudnál fotót csinálni és mailben elküldeni?
Úgy nézem a tavalyi alvószemzéseim egész tűrhető arányban sikerültek.Egyenlőre -érdekes módon -az almák sumákolnak,de emiatt nem is vagyok kétségbe esve,almám van így is bőven.A körték viszont majdnem mind,az egy szem kajszim is hajt és az őszibarackok is elég jó arányban megmozdultak.Ráadásul elég sok oltást is csináltam,itt is a körtéktől várom a legjobb eredményt /már van amelyik megmozdult/,de a remény megvan a jó eredményre,mert még egyik sem fonnyadt meg :)
Én is ezt tapasztaltam.Ezért kerestem más utat. Júniusban egy új hajtás adja a bőrét, a szem pedig nem szükséges, hogy "érett" legyen... minden levélhónaljban ott van, ha integrálódik következő évben kihajt.Nekem sokkal eredményesebb, mint az augusztusi szemzés.
Most mégis összetákoltam egy szemzést és egy oltást, a nehézségek miatt :). Majd beszámolok.
Azt tapasztaltam, hogy az őszibarack héja nem jön le ilyen szépen a farészről. A héja hajlamos beszakadni, ha csak a tetején nyitom széjjel. Az oltóvessző nem nyitotta szét, úgy ahogy kellene.