A magas törzsű köszmétét ( büszkét) aranyribiszkébe szokták oltani, valószínű ez nőtt ki a gyökérből. Az ideje a hajtásnövekedéstől függ, általában május közepe-vége. Egyszerű ékoltással oltható.
Üdvözlök az oldalon minden fórumozót, nekem is rengetek sikeres oltásom volt már . Cseresznye, körte,alma.szilva, ezek már jó arányban sikerültek . Tavaly ősszel meggybe. szemeztem alvószemzésre meggyet is és cseresznyét is 40% -os sikerrel volt ami ki hajtott, csak a csirkék le csípték :-(.... Most tavasszal megint ék oltással és párosítással oltottam eddig úgy néz ki hogy meg maradnak de nem akarom el kiabálni. Rengeteg barátomnak ringló szilvába raktam szilvát azok is elég jól néznek ki.
Na most jön a lényeg amiért hozzátok fordulok....
Büszke fát szeretnék csinálni .egy ismerősömnél , van 1 ilyen fa és annak a gyökeréről,hajtottak ki vad sarjak ,és ezt szépen le szedtem egyik másik kisebb nagyobb gyökérzettel. ezeket szépen le is raktam iskolába majd jövő tavasszal szeretnéem be oltani vagy szemezni nem tudom melyikekkel jobb vagyis melyikkel kell. Ez az egyik kérdésem , a másik meg hogy szeretnék még büszke fának való alanyt de nem tudom mi is az pontosan ( vad büszke) vagy mi????
Ma néztem őket ismét, még mindig ugyanaz az állapot. Az oltóvesszők nincsenek megfonnyadva, de a rügyek nem hajtanak (kedden lesz kéthetes a szaporítás).
Chip-szemzést csináltál? Legyél türelemmel. Vissza vágtál az ágból amibe szemeztél? Ne nézz rá egy-két hétig, akkor biztosabb, hogy látsz majd változást.
Nem nagyon marad le a szem az alany többi rügye mögött. Nekem már az 1 hete héj alá szemzett naspolya és kajszi is hajt, pedig nem találtam meg a késemet, és egy teljesen életlen késsel téptem-kaszaboltam nagy szentségelések közepette. Ha tavaly nyáron szemezted, és még nem hajt, akkor vagy nagyon lent van a szemzés, vagy elhalt a rügy, de a rügyalap él, ez elég gyakori dolog pl. őszinél.
A gépedre úgy tudsz elmenteni legegyszerűbben egy képet, hogy az adott képre rákattintasz az egér jobb gombjával, és a gyorsmenüből (vagyis abból a megnyíló kis ablakocskából, ami ekkor feltűnik) a "Kép mentése másként" feliratra kattintasz ballal. Ekkor megjelenik egy másik ablak, amiben kiválaszthatod (tallózás), hogy hová legyen elmentve a kép. Bárhová mentheted a gépen, de biztos van valami olyan helyed, ahol gyakran jársz, pl. Dokumentumok, vagy bármi. Ez azért ajánlatos, mert nem marad rajta a gépen szemétnek, hanem a fórumra való feltöltés után le is tudod törölni. Szóval, ha odatallóztál, ahová menteni akarod, akkor Mentés gomb, de előtte még az ablak alatt meg tudod változtatni a kép címét tetszőlegesre, vagy a formátumát, nálam BMP-ben jelenik meg gyakran, és át szoktam tenni JPG-be, nem tudom, az Index elfogad-e BMP-t.
Ha meg el van mentve, akkor már fel tudod tölteni.
A kép mellett jelenik meg nagyon apró betüvel két alternativa: "beszúrás", vagy "eltávolítás". Na ezekböl kell az elöbbire voksolni. Ide sajnos közvetlenül csak szöveget tudsz bemásolni, mert az index rendszere nem alkalmas ún. html-szerkesztésre, azaz csak szöveget képes kezelni. Ezért a képeket elöször a saját gépedre kell betárazni, és csak a második lépcsöben tudod az elöbbi módon ismét föltenni. Sok sikert! Tao
A képet a szöveggel együtt másoltam be ide, ebbe a mezőbe, ahol most is írok. Egy metszési leírásban volt. Aztán innen csak a szöveg ment tovább, a rajzolt kép nem. Ctrl C > ctrl V -vel másoltam ide.
Várom az újabb tanácsodat, hogyan csináljam, mert a "tallózással" csak az én képeim jönnek elő, amik a gépen vannak. ( Nem vagyok tanult számítógépes, csak próbálgatós. Saját képet már sikerült feltenni, bár azt is nagy szenvedéssel Atifoci segítségével tudtam annyira lekicsinyíteni, hogy hajlandó legyen továbbítani.)
Volt itthon fehér telt virágú sarj, abba oltottam. Azért fenyő alá tettem, mert ott volt hely, nálam nincs olyan nagy kert, mint nálad. Hát nem is nőtt sokat, 2 év alatt 30 centit, pedig a csatornakifolyó mellett volt. A másik sarjból a telken ezalatt nagy bokor lett.
Igazából a tiédet már tavaly vissza kellett volna vágni, most már mindegy, csináld, ahogy írva vagyon itt alant. Ha túl magas és gyenge, akkor hozzá lehet kötni valamihez, nehogy a szél letörje. Azért olyan magasan oltottam, mert ott volt alkalmas a hajtás. A következménye csak annyi, hogy ez alatt nem lehet elágaztatni.
Tallózás=>feltölt=>beszúr=>mehet, -de ezt biztos tudod. Nem szoktam így metszeni; különleges nagyon régi fajta orgonáim vannak, amik óriási virágokat hoznak
Váltómetszés Az orgona különleges gondozást igényel ahhoz, hogy ne nőjön túl nagyra, és hatalmas virágbugákat neveljen. Az orgona két egymással átellenes álló csúcsrügyből virágzik, és a virágok két, egymással V-alakot bezáró hajtáson nőnek. A hajtások közül az egyiket kora tavasszal a legalsó rügypárra metsszük vissza, így csak a másik fog virágozni, de nagyobb, erősebb bugák fejlődnek. Az alsó rügypárból a nyár folyamán két leveles hajtás fejlődik, amelyek közül a következő tavaszon az egyiket meghagyjuk, a másikat pedig a korábbihoz hasonlóan szintén az alsó rügypárra metsszük vissza. Az előző évben levirágzott vesszőt tőből eltávolítjuk. Ez az úgynevezett váltómetszés, amellyel jól karban tartható a növekedés.
Ebben igazad van. De azokat a dolgokat legalább lehet használni valamire. De egy több éve napon aszalódó kötéldarabot? Sajnos én másra gyanaxom; egyszerü vandalizmusra, bosszúra, hogy nálam szép a kert. Idönként máskor is elöfordult, hogy kirángatták az oszlopokat, kukoricacsutkákat dobáltak be, egyszer meg egy gigantikus taplót, amire rá volt írva, hogy "Ilyen tablók vagytok!" A virágkötész barátnöm örült neki.
És mit csináltál a nagyvirágúval? Valami másba oltottad? Mikor metsszem, hogy elágazzon? De ha ebböl, vagy hasonló fajtából akarsz, bármikor vihetsz; van még belöle vagy 3-4 fa. A régi fákon látszik, hogy nagyon alacsonyan, közvetlenül a föld fölött van rajtuk az oltás. Te viszont elég magasra tetted, úgy 60-70 cm-re a talajtól. Ez nem baj? Csodálkozom, hogy fa alá ülteted a növényeidet (pláne fenyö???), mikor mindig az az elméleted, hogy ha csak a közelben fa van, nem fejlödnek megfelelöen a növények.
Ez a gerillakertészes dolog volt, nem én nyitottam, nem tartottam jónak az ötletet. Viszont nyitottam topikot Tolvaj! Tolvaj! címmel. Csoda, hogy eddig nem lopták el a kötelet, pedig biztos nem volt lebetonozva. Tőlem is viszik a sötétkékek a terményen kívül a facsemetéket, szőlő drótját, a szomszéd szőlőkaróit, gyümölcsfáit (tűzre), árok fölötti hidat, szerszámosbódé tartalmát, stb. Hogy kapcsolódjunk a topik témájához: ezeket az illetőket be kellene oltani vagy szemezni, hátha aztán nem magukhoz hasonló trágyát teremnének, hanem embert.
Tényleg? Pedig majdnem biztos voltam a másikban. Azért ha kinyílik, mégiscsak fotózd le lécci. Ha lesz több ága, majd kérek belőle. A nagyvirágúból hoztam akkor, mikor oltottam, csak fenyő alá volt ültetve, és nem nőtt, most raktam át almafa alá :), vagy legalábbis nem túl messze tőle, hátha jövőre megmutatná, mit tud.
Hajrá Vebber! Minél többet csinálsz annál több tapasztalatot szerzel. Kinek ez, kinek az válik be legjobban. A sikertelen esetek meg újabbak kipróbálására ösztönzik a vérbeli kertészt!
Nem jól emléxem különben, hogy te nyitottál egyszer egy topicot kb. "növényültetés nyilvános helyeken" címen? sajnos a konkrét szóhasználatra nem emléxem, ezért nem is tudom megkeresni. Különben beírtam volna, hogy ellopták az utcai ágyásom kerítéséböl a kötelet. Teljesen hihetetlen.