Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 2020.08.16 0 0 707

Ami azt illeti, ezen az alapon egy régészeti lelet fényképe sem bizonyít semmit, hiszen a régészen kívül aki találta, más nem látta az eredeti helyén, meg aztán a C14 vizsgálat eredménye is csak egy tudományos megállapodás eredménye, senki sem tudja ellenőrizni aki nem kémikus, hogy tényleg olyan idős e a tárgy.

Előzmény: újprimavis (705)
dzsaffar3 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 706

Szia.

Jó, hogy ezt megírtad itt.

Safi

Előzmény: újprimavis (705)
újprimavis Creative Commons License 2020.08.16 0 0 705

Na kavarjuk meg  egy kicsit, az amúgy is zavaros vizet!

Az itt tobzódó hiszékenyek árulják el végre, hogy a szakcikkekből meritett ismereteikre milyen bizonyítékot találtak az olvasmányukban, vagy csak úgy szentirásnak vették? 

Ha egy régész az általa valamilyen kultúrába besorolt kerámia/fém/csont/kő/fa, stb eszközt ismertet, az okvetlenül képen is ábrázolja (fényképen, grafikán) így a besorolás ellenőrzését lehetővé teszi mindenki számára. DE ugyanez a helyzet egy archaeozoológus, paleontológus, taxonómus esetében is. 

Ezzel szemben a genetikusok ilyen-olyan haplotípusokat jeleznek, de hogy az helyesen van-e azonosítva, semmiféle bizonítékot nem szolgáltatnak! S így ez nem is ellenőrizhető! Jómagam, aki gyakran olvasok ilyen puiblikációkat, még nem igazán találtam erre példát. Az érdeklődők el kell higyjék s kész!

Nos, nem véletlenül írja a szerző ebben a cikkében: 

"....adathamisításra ugyanis kevés kutató vetemedik, de a tudományos csalás enyhébb módszerei, a statisztikai trükközések egyes felmérések szerint nagyon is elterjedtek: az ökológiában és a biológiában 42 és 64 százalék között, a pszichológiában 20 és 70 százalék között van ez az arány." 

https://qubit.hu/2018/10/26/fake-news-a-tudomanyban-hogyan-lehet-gatat-szabni-a-csalo-kutatasoknak

A biológiában levő 42-64% pont főleg a genetikára vonatkozik!

Lehet megkövezni - szokás szerint - de én inkább konkrét cáfolatot várnék, nem annyira magam, mint más érdeklődők számára!

Mateo97 Creative Commons License 2020.08.16 0 1 704

Ukrajna, Moldova, Románia területén is éltek keleti germán népcsoportok, szóval a szlávok innen is szedtek fel ilyen géneket. Plusz Lengyelországban is. 

Előzmény: vörösvári (703)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.16 0 0 703

Egész érdekes, közben az is eszembe jutott hogy a szlávok magukba olvaszthattak a térségben élő keleti germánokat mielőtt a Balkánra költöztek.

Előzmény: Törölt nick (692)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.16 0 0 702

Igen, írtam is róla néhány éve a germán topikomban, Bulgária területén egy egész nagy területen laktak a gótok. Amúgy érdekes, hogy Szerbia területén egy kelta nép is élt az ókorban, a szkordiszkuszok.

Előzmény: Mateo97 (698)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 701

Igen, valahol itt kereshető szerintem is a bajorok eredete. Plusz az alemannok és a svábok is elvileg két külön törzs voltak, csak hamar összeolvadtak. Illetve a rövid ideig létező Türingiai királyság is keletről nyugatra húzódott népességhez kötődik a régészet szerint. A Portugália, Galícia területén létezett szvébek is valahonnan ebből a térségből jöttek.

Előzmény: vörösvári (700)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.16 0 0 700

Igen, gyakorlatilag kiürült a szászoktól keletre fekvő térség a népvándorlás korában és az ottani törzsek Európa különböző részein telepedtek le, a helyükre meg a szlávok költöztek. Amúgy most az jutott eszembe, lehet hogy ide lehet visszavezetni a bajorok eredetét, az alemannokkal rokon szvéb törzsek az Elba vidékéről lehúzódhattak délre a mai bajor területekre, az 5.század második felében.

Előzmény: Mateo97 (697)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 699

Bizony bizony, a modern tudomány igazolja Thor Heyerdahlt részben. Bár neki egy ennél meredekebb elmélete volt, ami akkoriban nem volt meghökkentő vagy tudománytalan, de ma nagyon alter lenne.

Előzmény: Törölt nick (691)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 698

Szerintem az a ,,viking" vér az gót lesz vagy valami keleti germán. Elvileg voltak balkáni gótok is, akik számbelileg vetekedtek a vizigótokkal meg osztrogótokkal. A Balkán szláv inváziója után őket is bedarálták a szlávok, ahogy a latin, görög nyelvű lakosság nagyobbik részét is. Jobb alternatíva legalábbis nem jut eszembe ennél. 

Előzmény: Törölt nick (692)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 697

Szerintem is a skandinávokat leszámítva a szászok, frízek és hollandok a legtipikusabban germán kinézetűek, amit a genetika is támogat. Az angolok is részben szász eredetűek, de ott a korábbi lakosság génjei dominálnak. 

,,Egy jó részük a mai Sachsen-Anhalt területére került, ahol korábban nem szászok éltek, hanem ritkán lakott germán - szláv határvidék volt, de leginkább ritka nyugati szláv népességgel.

Nagy Károly a régi szászok helyére, ill. közé frankokat, ill. kisebb részben nyugati szlávokat telepített, hogy az eredeti, makacs szász lakosságot felhigítsa."

Akkor ugyanazt a módszert alkalmazta Károlyunk is, amit később is bevetettek a szlávok, poroszok ellen. A rebellis lakosság közé lojális német telepeseket vittek, igyekeztek asszimilálni a maradványaikat.

Amúgy a nagy keleti terjeszkedésnek volt egy reverz folyamata is valószínűleg, amiről egyelőre keveset tudunk. A kelet-német területek népessége a népvándorlás korban eltolódhatott nyugat felé, elvileg ezt támogatja a régészet is. Ez népességrobbanást hozott nyugatra és megvolt az évszázadokkal későbbi keleti nyomulás demográfiai alapja.

Előzmény: Törölt nick (687)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.16 0 0 696

" az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy az eredeti első bevándorló csoportokban, az ún. alapító népességben - amely a kutatások szerint meglehetősen alacsony létszámú, néhány száz vagy max. néhány ezer fő lehetett - vegyesen voltak Q és R haplocsoportú férfiak."

A C-s Y-haplójú indiánok aőaági ősei minden valószínűség szerint egy későbbi hullámmal érkeztek, azzal amelyik - valószínűsíthetően - a na-dene makronyelvcsaládba tartozó nyelvek őseit hozta Északkelet-Szibériából Észak-Amerika északnyugati partvidékére, ahonnan aztán szétrajzottak a belsőbb területek felé is.

Előzmény: Törölt nick (690)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.16 0 0 695

"Engem Baden-Württemberg érdekelne."

Alapvetően engem is, de azért Rheinland-Pfalz is, mert Kraichgau egy időben oda tartozott.

Amúgy engem Ausztria is, azon belül kifejezetten Felső-Stájerország és Felső-Ausztria, valamint Karintia is.

Sajnos a neten is alig lehet használható anyagot találni az osztrákok népességgenetikájáról, úgy tűnik, hogy a genetikusok borzasztóra elhanyagolták ezt a térséget vagy egyszerűen csak nincs megfelelő kompetenciájú és érdeklődésű kutatójuk hozzá.

Olyan figurák, mint nálunk mondjuk Neparáczki Endre, Török Tibor vagy Mende Balázs....

Előzmény: vörösvári (693)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.16 0 0 694

nem tudom, a korai középkoros könyvben így írták 

Előzmény: Törölt nick (689)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.16 0 0 693

Tényleg nem lennének rosszak ilyen bontott vizsgálatok. Engem Baden-Württemberg érdekelne.

Előzmény: Törölt nick (687)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.16 0 0 692
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.16 0 0 691
Előzmény: Törölt nick (690)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.16 0 0 690

Igen, az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy az eredeti első bevándorló csoportokban, az ún. alapító népességben - amely a kutatások szerint meglehetősen alacsony létszámú, néhány száz vagy max. néhány ezer fő lehetett - vegyesen voltak Q és R haplocsoportú férfiak. A Q-sok lehettek masszív többségben, de lehetett mintegy 10 -20 %-nyi R-es is.

Amikor a jégmezők elolvadása után szétvándoroltak, egyes törzsekben alapító hatás révén az R-esek aránya jóval nagyobb lett, mint az eredeti alapító népességben.

Viszont ami az R1b-M269-es kládot illeti, az jelen tudásunk alapján csak a nyugat-európai telepesekkel kerülhetett az indiánok közé.

Előzmény: Mateo97 (674)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.16 0 0 689

Fontos kérdés, hogy ez a 10 ezer csak a felnőtt férfiakat, esetleg csak a felnőtt családfőket takarja vagy a teljes létszámot?

Ha csak a családfőket, akkor a teljes kitelepített népesség 50 - 80 ezer fő is lehetett, ami azért már nagyon jelentős szám a korabeli létszámviszonyokhoz képest.

Előzmény: vörösvári (685)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.16 0 0 688

Nem tudjuk, hogy pontosan mennyi lehetett Szászország lakossága a frank háborúk kezdetekor, de a korabeli mezőgazdasági technológiák eltartóképességét alapul véve becslések alapján nagyságrendileg olyan 100 - 250 ezer fő körül, valószínűleg inkább a 200 ezerhez közelebb, mint a 100 ezerhez.

Előzmény: Mateo97 (686)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.16 0 0 687

A 772 - 804 közötti frank - szász háborúk az eredeti szász népességre nézve nagyon pusztítóak voltak.

Több ezer szász férfi esett el a harcokban, ez már önmagában is egy kisebbfajta demográfiai katasztrófa.

Ezen felül a "kemény magot", a leginkább ellenállókat Nagy Károly széttelepítette.

Egy jó részük a mai Sachsen-Anhalt területére került, ahol korábban nem szászok éltek, hanem ritkán lakott germán - szláv határvidék volt, de leginkább ritka nyugati szláv népességgel.

Nagy Károly a régi szászok helyére, ill. közé frankokat, ill. kisebb részben nyugati szlávokat telepített, hogy az eredeti, makacs szász lakosságot felhigítsa.

A témához még annyit, hogy a mai, recens német és skandináv népességek genetikai vizsgálata alapján azért Északnyugat-Németország népesésge még mindig elég közel áll pl. a dánokhoz, de a svédekhez és a norvégokhoz már jóval távolabb.

Tkp. azt lehet mondani, hogy az északnémetek genetikailag a dánok és a délnémetek között helyezkednek el, ami teljes mértékben megfelel a földrajzi helyzetüknek.

Nyilván lehetne, sőt kellene még alaposabb földrajzi felbontású vizsgálatokat végezni, pl. a németeket szövetségi tartományok szintjén, sőt a nagyobb területű szövetségi tartományokat, mint pl. Niedersachsen is, akár további 2-3 részre bontva is.

Egyébként személyes tapasztalatom, persze nem genetika, hanem csak külső megjelenés, hogy Niedersachsen északi, északnyugati részének lakói embertani megjelenés szempontjából sokkal inkább a hollandokra és skandinávokra hasonlítanak, mint a délnémet régiók népességéhez (az osztrákokról meg már ne is beszéljünk).

Mellesleg sok fríz falu található a holland határ közelében, az itteni lakosság eredetileg fríz volt, részben még ma is az, bár részben már elnémetesedtek.

Mateo97 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 686

10.000-nél biztosan sokszorosan több, az a 10.000 nem valami nagy szám egy ekkora és olyan népes területre. A génállományban legalábbis nemigazán okoz komoly változásokat. A mai Alsó-Szászország tartomány-aminél az akkori Szászország valamivel nagyobb volt- 47.000 km2. 

vörösvári Creative Commons License 2020.08.15 0 0 685

Utánaolvastam, Nagy Károly 10 ezer szászt telepített át más német területekre, a helyükre elszegényedett frankokat és szláv obodritákat telepített. Nem tudom akkor mennyi szász élt Szászországban.

Előzmény: Mateo97 (681)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.15 0 0 684

Lehet, erről nem olvastam még, talán Kaspar többet tud erről.

Előzmény: Mateo97 (681)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.15 0 0 683

Igen, mert jelentős számú szláv és balti olvadt be az ottani németekbe. Még a nemesi családok jelentős része is szláv vagy porosz eredetű volt eredetileg.

Előzmény: Mateo97 (682)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.15 0 0 682

Igen ez egy későbbi sztori már. A szlávokkal és baltiakkal is sok évtizedig, évszázadig szenvedtek kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ennek ellenére a kelet-németek jelentősen közelebb állnak a szlávokhoz, baltiakhoz mint a többi német.

Előzmény: vörösvári (680)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.15 0 0 681

Én is így ismerem ezt. Igazából ez egy hipotézis amit amatőrök állítottak egy népvándorlás kori temetőből kinyert adatok alapján. Könnyen lehet, hogy nem reprezentatív ez a minta.

De csak abból kiindulva, hogy Magyarországon milyen demográfiai károkat okozott a tatárjárás vagy az oszmánok elleni háború, lehet benne valami. A frankok is hosszú évtizedekig bajlódtak a szászokkal mire sikerült őket megtörni, talán a legszívósabb, legkeményebb ellenfeleik voltak. Egy ilyesmi azért megtudja csappantani a népességet.

Előzmény: vörösvári (679)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.15 0 0 680

Tényleg volt egy Ostsiedlung, de az a 1150 és 1350 közti időszakban történt , a szláv és balti népek lakta területekre, a volt NDK területére és attól keletre és igen a Rajna-vidék. hollandia, Flandria területéről indult el.

Előzmény: Mateo97 (677)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.15 0 0 679

Én úgy tudom hogy az északi részek ma is aránylag közel állnak a skandinávokhoz, a keleti részek a szlávokhoz, a nyugatiak a franciákhoz, a déliek az észak-olaszokhoz.

vörösvári Creative Commons License 2020.08.15 0 0 678

Érdekes kérdés. erről nem hallottam még, csak arról hogy Nagy Károly szászokat telepített át csoportosan Németország más területeire, hogy megtörje az ellenállókat. Talán Kaspar tud erről beszélni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!