szeretnék egy kis segítséget kérni: eddig csak gyári alu felnikkel volt tapasztalatom, télen acél felnit használtam, most viszont szeretnék egy plusz szett alu felnit vásárolni a téli gumikhoz... Mivel a gyári felnik elképesztő áron vannak, nyitnék más irányba... :)
Elsőként a Dezent TA Silver felnit néztem ki.
Aztán találtam hasonló paraméterekkel, számomra teljesen ismeretlen modelleket is:
Utóbbiról annyit tudok, hogy török gyártmány... Mennyire veszélyes esetleg ilyen, számomra full noname, de lehet csak white-label felnit választani? Maradjak a Dezentnél?
Esetleg tudtok valamit kimondottan ajánlani ilyen méretben: R17x7 5x114.3 ET43.5?
Nekem is Nexen Nblue 4seasons van, mindig reggel hidegen pumpálom: Nyáron a gyári értékre, Télen +0,2bar. Eddig így egyenletesen kopnak, kb 1mm fogyott 29500Km alatt belőlük. A jövő hónapban megfordítatom a felnin és az autón a gumikat, eddig 12ezrenként rotáltam az első-hátsót.
Igen, a grand... 2013as. A belinkelt oldal h-s gumit ír. Az autó 180nal nem megy többet óra szerint. Használati konyv nem ir seb. Indexet. Miért nem elég a t-s? Masik kérdés, h a dízelhez a belinkelt oldal engedi a 205öst, amit én fotóztam ki matricát, az pedig nem...
Olyan gumi kell, amilyet a gyártó előír. Nem kombinálni kell, hanem követni az előírást. Nyilván tehetsz rá nagyobb sebesség-indexűt vagy súly-indexűt, de minek?
Üdv. Érdeklődni szeretnék a sebesség és súlyindexekkel kapcsolatban. Amennyiben egy autó végsebessége teszem azt óra szerint180 km/h, akkor elegendő lehet a t-s gumi? Sokan legalább h-st javasolnak, de indokolt ez? Vagy ha az össztomege 2200 kg, elég lehet a 2,4 tonnát jelentő 91-es súlyindex, vagy nagyobb kell. És ha igen, akkor miért?
A kis autókat sokat használják ("keveset fogyasztanak"), a nagy autókat keveset, már ha a tipikus magyar felhasználói profilt nézzük. A GT Radial-t jó szívvel senkinek sem ajánlom, lelkiismeretlen gumisok terjesztették el, a harmadvonal alja, és nem is olcsó.
A hankook nem csúcskategóriás prémium gumi. Azonos méretben 2000 (kétezer) forinttal drágább mint az említett gt radial. A tesztek alapján nem egy liga a kettő. A kérdező kiemelte, hogy fontos neki a nedves tapadás.
A kérdező nem írta a méretet, de azt igen, hogy kis autóra kellene az említett gumiabroncs.Feltételezthetően a kisautó keveset is megy ezért nem akar csúcskategóriás prémiumabroncsot hanem jó lenne vmi pénztárcabarát megoldás.
Ilyenkor hajlamosak az emberek büdzsékimélő kevésbé ismert, akár noname gumit vásárolni, ami lényegében, a felhasználást figyelembe véve, akár még jó is lehet, pénztárcát nézve mindenképpen.
Átlagos mértetben (195/65R15, 205/55R16) 2000 forinttal többért kapsz hankook ventus prime-ot. Ne az energiacímke alapján, hanem valós tesztekből tájékozódj.
Kis méretben, szintén 14"-osban használtam Quatrac 5 gumikat, addig minden szép, és jó volt még nem esett a hó.
friss hóban csak pörögtek a kisautó ( tehát nem erőgép) kerekei, csúszkált kanyarban kis sebességnél, körforgalomban, nálam ez a gumi megbukott ( havas viszonyokra értve ).
Autó már eladva, az utódja Nexen N'Blue 4 évszakost kapott, igaz az már 17"-os, tavasztól van használva így a téli viselkedéséről nincs még tapasztalat.
De a futófelülete alapján a Quatrac 5-nél csak jobb lehet hóban.
Sok mindentől függ. Pl. hogy inkább télies vagy inkább nyárias legyen. Illetve sok gyártó ebben a kicsinek számító méretben nem is gyárt abroncsot sajnos. Szerintem abban a méretben a Nexen N-Blue4S a nyerő, október környékén jön majd az utóda. Bár mire arról is lesznek tesztek az még egy fél év biztos. Bár rosszabb csak nem lesz...
185/65 R14 méretben van nekem a fenti Nexen az autón ez a 4. szezonja de még nem érzek romlást a teljesítményében.
Nem. Teljesen más minta a Quatrac 5 ill a Pro, mint a sima Quatrac.
Ha megnézed amit linkeltem akkor látod.
A Quatrac 5 és a Pro régebbi fejlesztés, egyik oldala a futófelületnek téli minta a másik nyári, ezek régebbi fejlesztések.
A sima Quatrac újabb fejlesztés.
Az abroncs átmérő amúgy tényleg meghatározza, hogy melyik kapható a méretedben. A Quatrac pro az van 17" felett, a Quatrac inkább 15-16", a Quatrac 5 pedig ezeknél kisebb átmérőben is megtalálható.
Tesztekben is a Quatrac szokott szerepelni, a másik kettő gyengébben szerepel.
Anno elég sokat utánaolvastam, mert ilyet akartam venni, de pont tavasszal drágítottak olyan mértékben, hogy inkább Michelin CC2 lett helyette.
Szóval ha az adott méretben vehető sima Quatrac én azt javasolnám.
Kiváló gumi, néztem én is... de aztán más paraméterek miatt végül a Bridgestone Weather Control A005 Evo mellett döntöttem. Egy csomó mindenben szerintem ár/érték arányban a legjobb, de persze számos körülményt nézni kell, másnak más lehet a fontos.
Magyarországon ennek (a téli, jeges és havas körülménynek) sajnos vagy szerencsére az időjárási anomáliák miatt egyre kevesebb jelentősége van, hacsak nem élsz mondjuk a Bükkben vagy például Dobogókőn. Én most vettem négyévszakos gumit egy hátsó kerekes Lexusra, ráadásul egy Bridgestone-t, ami téli viszonyok közt nem túl acélos, de sok tesztet olvastam és simán bevállaltam. De jó lehet egy Michelin Crossclimate is, csak már az újabbat válasszad.
Csodák nincsenek, amelyik nyáron jó az télen nem és fordítva. A goodyear gumija inkább télies, micheliné nyárias, a contié középutas. Ez utóbbit már nem ajánlanám mert elég régi fejlesztés, míg a másik kettő elég új.
Szerintem ez árnyalható. Vannak jobb és kevésbé jó négyévszakos gumik. Michelin CrossClimate-et használtam, sok nyári autópályával, szerintem nem kopott jobban, látványosabbam, mint egy nyári. Most egy Bridgestone Weather Control A005 EVO-t használok, ami sok szempontból a legjobb, egyedül hóban gyenge, az meg nem érdekel. (Ha nagy a hó, eleve hanyagolom az autózást.) A lényeg: jó pár éve már kiválóbbnál kiválóbb négyévszakos gumik vannak, amik közül a legjobbakat (Michelin, Continental, Vredestein, Good Year, Bridgestone) bátran meg lehet venni hazai és Közép-európai útviszonyokra évi 10000-12000 km mellett.
Én nagy 4 évszakos használó vagyok, 10 éve csak azt használok, de szerintem ezekkel autópályázol néhány durvábbat a 41 fokban, és simán 4 mm alá megy a futófelület novemberre, és ha egyszer lesz hó, már nem lesznek olyan jók.
sok paraszt van, akinek majomra van pénze, banánra meg már nem jut...
Néhány éve írtam valamelyik topikba, tán ide? Hogy egy műhelyben, amíg az enyémet javították, unalmamban szemrevételeztem egy német prémiummárka felemelt drága SUV-ját, és minden egyes gumija más típus volt, tán még téli-nyári keveredés is volt, és olyan nullásak, hogy cigányladán (most tényleg bocs, cigók!) nem nagyon látni olyat. Egyszerűen nem hittem a szememnek, milyen hulladékok vannak rajta... Ja, és nem voltam rest - megkérdeztem!! NEM, nem gumiztatni volt ott, valami javításra várt. Komolyan mondom!
Vannak érthetetlen dolgok..... Majom és banán. Igen.
Az épeszű-normális ember TUDJA!!!! hogy esőben nem mehet annyival, mint a száraz tiszta úton.
Mérlegel és csökkenti a sebességét... ha kell egész lassúra is. - az eső >> vízréteg és látás-láthatóság - a gumi bordázata >> vízelvezetés - az út vízelvezetése alapján >> maradó vízvastagság - az út+gumi tulajdonságai >> vízes tapadás - az autó >> képességei - stb. alapján döntve a saját sebességéről.
Persze sajnos tipikusan jön a sok oktalanul száguldozó barom az esőben is és tol-villog.
Idegesítve, kockázatba kergetve ezezl az óvatossabbakat, normálisabbakat is :-( Merhátugye tele az út a sietős rohadékokkal esőben is.
"A Michelin kiterjedt kutatásait és méréseit továbbította az Európai Unió szakhatósága felé, és javasolta a gumiabroncsok kopáshatárát továbbra is 1,6 mm-ben tartani, valamint javasolta a kopott gumik minősítését is mind tapadás, mind gördülési ellenállás és zaj szempontjából, hasonlóan az új abroncsokhoz. "
Ezt én sem igazán értem már régóta, hogy ugyan miért is elégséges az 1.6 mm-es profilmélység, ami tulajdonképpen szintén radírgumi, főleg esőben mert akkor = a nullával.
De ezzel a min. meghatározással nem vagyunk egyedül, tőlünk nyugatabbra ugyanez a szabály.
Nekem 4mm alatt, főleg széles futófelületnél már csereérett a gumi.
Eddig jó volt - ősszel vettem az öreg télik helyett, igaz, ismét nem nagyon volt tél, de egyszer azért elcsíptem egy kis havazást, ami tesztelni jó volt.
Viszont a múlt heti nagy meleget nem bírja, érzésre felpuhul, a kisebb szemcseszerkezetű, simább aszfalton könnyen felsír (mint a mélygarázsok műgyanta padlóján kb mindegyik), továbbá beleszorulnak a kavicsok (murvás út kerülendő!), kanyarban csúszkál (bár utóbbihoz tegyük hozzá, hogy a szokásosnál nagyobb kanyarsebesség mellett.) Vészfékeznem hálistennek eddig nem kellett - de nem is akarok.
Visszakerült 2 hónapra a kissé öreges nyári, pont ezért hagytam meg az egész garnit...
Ezzel együtt, az itteni klimatikus viszonyok mellett nyárra optimalizált 4S-t ma is vennék, mert kevés km-re nem tudok jobbat, nálam mindig elöregedtek, és nem pedig elkoptak a gumik.
Hm....hát igen sok mindenre kell a pénz, valahol csak meg kell próbálni spórolni....merga igen, jó gumi....minek is......jó oda a radír is, főleg esőben.:(
A mai nap defektet kapott apósom, így cserélni kell az egyik gumit ( Continental Eco contact 6 195/55 r16 87H). Mivel tavaly vette az autót és kb 9 ezer km van a kocsiban abból fele a téli gumi, így új ugyan ilyen gumit gondoltunk venni ilyen típusból. Ez így jó lehet igaz, nem kell párban venni, hanem elég 1db?
Az apollo egy harmadvonalas gumi, míg a goodyear prémium. Egy alacsony fordulaton nagy nyomatékkal rendelkező autó elinduláskor (különösen rosszabb minőségű úton) könnyen elintéz egy low budget gumit.
Csak amikor reklamáció van, akkor a forgalmazó szeret minden szarra hivatkozni.
(nagy gyorsulás, nehéz autó, állóhelyzetben tekergetés)
Ettől függetlenül biztos, hogy nem örül a gumi az állóhelyzetben kormányzásnak.
Ha nem lenne szervó, akkor érezné is ezt a júzer, így viszont a túlszervózott kormányok korában nem tünik fel. Nem mondom, hogy néha nincs rá szükség, de ez évente néhány alkalom, amikor másképp nem oldható meg a parkolási manőver. Minimum, mozduljon az autó, az már sokat segít.
Nekem az a véleményem, hogy a keveréke olyan, ami nagy melegben túl fellágyul. Azaz őszi-téli-tavaszi időjárása van optimálva.
Vezettem egy bérlet VW Golf 8-ast, 2.0 TDI, 28e km futással, elég jó minőségű négy évszakos gumival szerelve (talán Conti), nagy melegbe a szerpentineken kellemetlenül csúszkált. Talán 30e km amit tud a hajtott tengelyen egy ilyen gumi- ha nyáron is sokat használod, mindenképpen kell forgatni.
A haszonjárműveinkre csak 4S-t veszek, pontosan egy évet tartanak, ami max. 50e km-a futások, de inkább +40e, de sokkal nagyobb az átmérőjük, mind a normál személyautó gumiknak. Már nincs rajtuk elég profil.
Ez nem futómű/lengéscsillapító hiba. Hanem a nagy gázzal való indítások eredménye. 8-10 ezer kilométerenként meg kell cserélni az azonos oldali gumikat. Ezt az autó kezelési kézikönyve is tartalmazza. 99% hogy a tiédben is szerepel. Tehát a megoldás a gumi rotálás és visszafogottabb elindulások.
Köszönöm a válaszokat, 2 éves hibrid Corollán van. A lengéscsillapítót ezért ki is zárnám. Igyekszem nem tekergetni álló helyzetben a kormányt, erre figyelni szoktam. Futómű beállítás gond nem lehet? A hajtásrendszer miatt nyomatékot kap rendesen.
Nem bírják a nagy vonóerőt és fékezőerőt. Lehet, hogy "kissé" dinamikusan vezetsz. Ide nem jó a 4 évszakos, vagy legalábbis ez a gyártmányú 4 évszakos. Kellemetlen, mert így kidobott pénz volt.
Cascoval val. van önrészed is. Én most cseréltem szélvédőt és újrafestették az első maszkot, 200euró volt az önrész, mind a két műveletre 100euró.
Nem kell újra lakkozni az egész felnit. Talán egy autókozmetikai szakműhelyben is meg tudják csinálni.
100%, hogy a VW -Skoda kirendeltségen hoznak neked színt és lakot erre a felnire. Én a karosszéria sérülésekre többszőr vettem. Asszem felnire is. Talán 18 euró.
Veszel jóféle 3D kék maszkoló szalagot, 400-600-1200 vizes csiszoló papírt és a legkisebb kiszerelésű két komponensű karósszériagittet.
Leveszed a kereket és megcsinálod. Szín nehezen köt, kell várni pár órát, 2x kell bekenni, aztán 3 réteg leheletvékony lakk, másnap lehúzod a szalagot és ki pásztázod.
Nehéz szívvel, de azt mondanám, hogy fogadd el azt az árat, hacsak nem jársz haza rendszeresen és nem tudod leegyeztetni valami porfestéssel, szinterezéssel foglakozó céggel a munkát, mert az olcsóbb lenne nyilván.
Házilag is lehetne szép munkát végezni, ha van némi gyakorlatod, körülményeid, de lakkot ráégetni nem tudsz, csak fújni, kérdéses a tartósság, minőség, esztétika. Ez egy fiatal autó szép felnije, ne rontsd el.
Köszi, ez pont arról nem szól egy mukkot se, hogy mondjuk a KRESZ vagy az akármilyen KÖHÉM rendelet hogy viszonyul ezekhez. A fene se akar egy ilyen rollerkeréken autózni napestig, csak kíváncsi lennék, hogy ez amolyan szürkezónás megoldás (jogilag nem létezik, gyakorlatban meg de és ezért a rendőr se szól érte), vagy van valami paragrafus eldugva valahol, ami felmentést ad az azonos méret/mintázat követelménye alól, ha elég feltűnően ideiglenes a megoldás.
Szerintem az önsúly miatt talán nincs is hozzá klasszikus szükségpótkerék 80 km/h-s matricával, lehet csak az alap alufelnivel jött ki a gyárból normál gumival.
A pótkerék egy mm-t sem futott még felszerelve, teljesen originál sosem használt:
Defektem ezzel az autóval 1x volt, de az "lassú" defekt volt, természetesen új gumival szedtem össze valahol egy éles vasdarabot, ami a futófelületen az egyik mély árok tövében fúródott a gumiba.
Csak azt láttam, hogy hasa van a guminak, nem eresztett le teljesen csak lassan engedte el a nyomást, vittem gumishoz, javítható volt, és gond nélkül elkopásig használtam a javított abroncsot.
Írtam a pótkerék gyári alapmeret 16"-os alufelni Y-os sebessegindexu gumi, gyári váltómeretnek megfelelő nagyobb 18"-os garnitúrát használok. Minden a gyári előírásnak megfelelő.
"Nyilvan hobbibol senki sem jar ilyennel (bar mar lattam olyat, hogy slick-re kopott mankokerekkel kolbaszolt a csoka)"
Jónéhány hete volt egy balesetről szó vmelyik híradóban, propelleres autó ( biztosan véletlen ) lesodródott az útról, és árokban kötött ki, feltehetően a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt hangzott a riporthoz a szöveg. Ja, és az is elhagzott a J.E. kerék szükségpótkerék volt, rajta jól láthatóan a max. 80km/h-s matrica.
Igen erre már én is gondoltam, hogy mi van ha éppen többnapos ünnepnap első reggelén jön a defekt?
Az első műhely ca. 2-3 nap múlva elérhető, addig meg otthon maradni, vagy utazás közben kivárni a nyitást?
Ez ilyen "gumiszabály", valahogy meg kell fogalmazni egy szükségpótkerék használhatóságát bizonyos keretek között.
Persze lehetne arról is beszélni, ha történetesen van rendes pótkerék, de nem szükség hanem a gyári gumi/kerékméretek közül a legkisebb méretű felnivel.
Mondjuk ez legyen akár 16"-os, én pedig 18"-os garnitúrát használok, defekt esetrén feltehetem a pótkerekemet hiszen az is gyári, de semmiben nem is hasonlít a 3 másik keréken lévőkre sőt a felnikre sem, minden más, de legalább mehetek többel, mint 80km/h a következő gumisműhelyig.:)
Egy alu felni felülete eredetileg tökéletesen sima.
A homoszórás leválaszt a felni felületéről pár tized mm.
Ha később egy kis sérülést ki kell javítani és behúzni autó gittel és javítófestékkel átfesteni, mert látszik.
Mivel nekünk van festő műhelyünk, 4 szett felnit festettem át, mert Octavia Scoutoknak a gyári felnijén volt egy nagyon vastag lakk felülete, hogy a kőfelverdéseket bírja a murvás utakon.
De mindegyikkel nagyon sokat jártam télen és a sót nem bírta. A újra festés pontos a műveleti sorrendjét belinkeltem valamikor régen az Octavia 2 topikba, képekkel együtt. Az eredmény tökéletes lett.
Ezt autófestő nem csinálja meg, mert a fémig csiszolásra se szerszáma se türelme nincs. Tehát a szakszerű újra festést egy profi festő nem fogja megcsinálni.
Tehát marad a homokfújás és a porfestés, aminél az utólagos kisebb sérüléseket, csak hegesztéssel lehet kijavítani és meg kell ismételni a homokfújást és a porfestést.
Nyilvan hobbibol senki sem jar ilyennel (bar mar lattam olyat, hogy slick-re kopott mankokerekkel kolbaszolt a csoka), ezert nem fogjak b.szogatni sehol.
Olyan mertekben rontja a menettulajdonsagokat, hogy szaguldozni ugyse akarsz vele, es a leheto leghamarabb megoldod a cseret.
en ezt a "következö mühely" kitételt nem tartom jonak illetve pongyola (nem bírom a "hülye szabályokat"), "gumiszabály"
- nyitva tarto mühely (hiaba van ott, ha csukva van ..mondjuk pünkösd vasarnap reggeli defekt)
- ahol el is vallaljak az ügyfelnek megfelelö kondiciokkal (minöseg, ár)
- kell-e érte kerülöt tenni, mekkorát ?
- idegen helyen elvárt, hogy tudja (kötelezö pl. mobilnettel megkeresni ? ..és ha Pista bácsi mühelye nincs a neten ?): hol a következö mühely ? ki mondja meg, hogy mi a feltétlenül szükséges út, ami még megtehetö vele ? (Zudem ist es untersagt, länger als unbedingt erforderlich mit einem Notrad zu fahren, daher sollte umgehend die nächste Kfz-Fachwerkstatt angefahren werden.)
Merőben akadémikus kérdés következik (mert felmerült bennem): szabályozási értelemben mi van a mankókerékkel? Az idevágó jogszabály szerint ugye a jármű adott tengelyén egyforma méretű és mintázatú abroncsoknak kell lenni. A normál pótkerék ennek elvileg megfelelelhet, ha szezonálisan azt is cserélgeted (a gyakorlatban meg mindenki szarik rá és a gyárban betámasztott nyári gumi kiszolgálja az autó élettartamát), a mankókerék viszont már a méretfronton se felel meg (pont a kisebb méret az értelme), meg ugye általában a gumiabroncs se teljes értékű ezeken. Van erre valami kivétel a jogszabályban, vagy ez is olyan fajta dolog, hogy a szabály mond valamit, a valóságban meg töténik valami más?
Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy van itt valaki aki vett idén egy szett GoodYear gumiabroncsot, és részt vett a Good Year Magyarország Kft promóciójában? Ígértek egy 15e forintos visszatérítést, amit április 13-a óta (a megerősítő emailjük óta) hiába várok. Esetleg más is járt így velük, vagyis közönséges csalásról van szó, vagy simán csak nekem nem küldtek semmit?
Mondjuk pont téligumi/kerék esetén nem értem ezt a nagy fetisizmust.
Kis balszerencsével a mosóból kiállva 3 perc alatt lesz olyan szutykos, 1 napon belül vastagon koszos, hogy nem látszik meg belőle semmi. Meg egy kis fékpor rá, valami tapadósabb sár, majd némi "száradási idő" idő után kész az "ápol és eltakar" vastagságú vékony, stabil koszréteg, amit már az eső se hoz le.
Ez egy tucatfelninél mindegy, csak nézzen ki valahogy, ne legyen csúnya só ette hólyagos.
De ha egy ritka, különleges kinézetű alufelnit szeretnél felújítani, pl. duplaküllős vagy pókhálós BBS kialakításút, (nagyon sok ilyen felni volt a 80-as és 90-es évek BMW-in), ott képtelenség beférni az egymástól 1-2 centire lévő küllők közé füllerrel, ott marad a homokszóró nyoma örökre, elértéktelenítve a felnit. Azokból a pókhálós BBS felnikből a lyukakból még a fékport is problémás kitakarítani vegyszer nélkül.
De ha lemaratod a felnit, akkor sima marad a felülete, és fényezéssel füller nélkül helyreállítható az eredeti gyári állapot. Így csinálják a profik, mert csak a gyári állapot az értékes.
Létezik olyan gyári felni, aminek a festése bírja a téli sózást. Ez nem az. Az extrák listáján szokott lenni ez az opciós is. Több új autót vettem, amin kipipáltam ezt az lehetőséget, mert nagyon sokat járok télen is.
Ezt újra kell felfesteni.
A legolcsóbb módszer egy profi homokszóró és porfestés, erre léteznek szakcégek.
Kb. 130-150 euró a 4 felni. Csak picit érdes felületet kap a felni, amit többet nem lehet javítani.
A kora lényegtelen végül is, ha megsérül a lakkozás, vagy eleve tökéletlen, akkor lehet féléves is, elindul a korrózió.Az enyém 13 éves, én is ott hajtom, sosem nézett ki így, pedig szarolasz.
Hát tudnék írni egy regényt az osztrák női specialításokról... Behúzza a kéziféket 3hétre, a latyakos időben, aztán lesz -20fok 2300méter magasan és csodálkozunk hogy füstöl utánna a kerék 👌
Az elektromos kézifék ezek után egy külön tanfolyam...
A másik meg a lejtőn kétkézzel húzkodja be a kéziféket (nehogy elguruljon az aujtó), eztán megy a Jajjistenkém, hogy milyen drága a féknyergek...
Olvass vissza légyszives, hol sajnáltam le és padkáztam én a Te felnidet? Különben nem nagyon érdekel senkinek a felnije, mert az felel mindig az autó állapotáért, aki a forgalmi engedélybe be van jegyezve, pont. (aZasszonynak is elmagyaráztam párszor, hogy az autózás az egy drága sport és köteleztségekkel jár)
Ez is futott Ausztriában, nem is keveset mégsincs hólyagzás, pedig ott az apró kavics szórása a legfőbb "károkozó", meg másik felnigarnitúra is, de érdekes egyiknél sem volt olyan hólyagzás, mint amilyen a fotódon látszik.
Nem lehet, hogy a felni minősége a hiba oka?
Az általad lepadkázott, lesajnált felnin semmiféle hólyegzás nincs pedig nem gyári felni.
Egy garnitúra alaján nem lehet általánosítani, igaz lehet, de nem fedi maradéktalanul a valóságot.
Ezt, de csak ezt tudjátok felhozni az alufelni téli használatára, igaz semmivel sem tudja senki ezt alátámasztani.
Ráadásul az ilyen vélemények írói valószínűleg télen rusnya, csupasz, fekete hányingerkeltő lemezfelnit használnak.....mertaztnemeszimegasóésmégszépis....
Ahogy előttem is írták én is kíváncsi lennék sómegette alufelnikre képeken, attól függetlenül, hogy én elég régóta télen isalufelnigarnitúrát használok, de még egyik garnitúrámat sem ette meg a só.
Az említett nemrégen eladott 16 éves alugarnitúra szinte csak téli garnitúra volt, oszt ezt sem ette meg a só, ennek ellenére boldogan elvitték mert még mindig jó állapotban volt.
Deugyeazalufelnittélenmegesziasó.......
A sómegette 16 éves alufelni, tényleg sz.rul néz ki:
ez akkor történik meg, ha az alapanyagok keverése nem sikerült tökéletesen.
Kaucsuk és szintetikus gumit kevernek össze a gyárba, fémes vulkanizáló adalékot, és még legalább 20 féle adalékot (lágyitók, tapadás és ragadás, színezékek, stb.)
A erőgépnek készített abroncsában sokkal több kaucsuk van, az összes rettenesen összereped egy idő után. A szintetikus alapanyag adja a gumi rugalmasságát, a mechanikai hisztérézis tulajdonságát, így a autóknak gyártott abroncsban sokkal több a szintétikus alapanyag.
Valószínű, hogy egy keverésnél a két fajra gumi nem keveredett össze jól.
Korábban írtam hasonló sztorit Nokianról, annak "morzsálódott" a futófelülete.
Nekem a z a véleményem, hogy hiába van akármilyen ISO rencer a gyártásban, ezek a gumikeverékek nem egyformák. Ahogy az autók sem, pedig egy kaptafára készülnek.
"Nem tudom mi lehet az oka ezeknek a repedéseknek, csak arra tudok gondolni, hogy nem tesznek bele a keverékbe valami olyan anyagot, amitől hosszabb ideig megőrzi a minőségét. "
Ezen az egy eseten, Michelin Ecogumin kívül sosem találkoztam ilyen esettel, pedig elhasználtam eddigi autós pályafutásom alatt jónéhány garnitúra gumiabroncsot.
Ez vmi spórolás oka lehet, mert ha nem az lenne más márkájú gumiknál is előfordult volna hasonló folyamat.
Persze ezen a M. Energy Saver-en kívül használtam több garnitúra Michelin gumit, de azoknál sem volt ilyen történet.
Nekem is volt dunlop, semmi probléma nem volt vele... nem tudom...jelenleg contikat használok, azok is jók.
Nem tudom mi lehet az oka ezeknek a repedéseknek, csak arra tudok gondolni, hogy nem tesznek bele a keverékbe valami olyan anyagot, amitől hosszabb ideig megőrzi a minőségét.
Nem ma volt, de vmi fiatal gumira emlékszem talán 5-6 éves lehetett ca. még 6mm-es profillal ( autóval együtt vettük ), de a látvány miatt inkább lecseréltem.
Ugyanezen az autón futott Nokian ill Dunlop gumi amelyekkel nem volt ilyen gond, tehát nem az autó ill. a felhasználás számlájára írható a milliónyi hajszálrepedés.
Ez lett az utódja, Dunlop Streetresponse, kb. 9.év után így nézett ki, sehol egy repedés, se az oldalfalon sem a futófelületen.
Sajnos amit ma vagy az elmúlt években megveszel lutri mikor fog kirepedezni.
Láttam gumisnal 1 éves DOT számos Michelin és Hankook gumit is 90 % - os profillal szanaszét repedezve. Amilyet 20 éves napon rohasztott kidobott gumin találni.
Érdekes dolgok. Nem szeretem a régen minden jobb volt szólást de látva a képeket kimentem a garázsba. Kaptam pár gumit felnin, a kb. 2 hónapja vett kocsihoz. Michelin Diamaris nyári, 4 mm futófelület, 1009-es gyártás és nyoma sincs ilyen repedéseknek. Pirelli Scorpion téli, 6,3 mm futó, 3805-ös gyártás!!! Semmi hasonló. A futóba simán benyomom a körmöm. A rohangálós Astrámon Dayton D320 4,5 mm, 1015-ös gyártás és tök olyan repedéses mint amilyenek a fényképeken. A bálozós mercimen 1013-as gyártású Hankook Ventus 5 mm. semmi repedés.
Vagy csak xar anyagból van. Nem egy alkalommal tapasztaltam, hogy a régi eltett gumiból készült alkatrészek, tizen évek után is még használhatók. Persze nem zöld, meg környezetvédő meg apámfaxa, de használható. Ezekből a modern gumikból pont azok az összetevők hiányoznak, amiktől sokáig tartanak.
Sziasztok! Ma vettem észre, hogy a gumijaim külső szélén repedeznek. 2020. 21.-hetében gyártott, 2020 Szeptemberében felszerelt Nexen N Blue 4seasonok, 26eKm van bennük. A gumikat 12000kilométerenként rotálom, az autó árnyékos helyen áll, guminyomás nyáron 2,35bar, télen 2,5bar. Kíméletesen vezetek, kb 30%autópálya, 30%város, 30%országút. Nagyritkán előfordul egy élesebb fékezés, a kanyarsebességek viszont mindig óvatosak nálam. Érdekes, hogy csak az abroncs külső szélén vannak repedések, a belső váll öv makulátlan ilyen téren. A gumi oldalfalát szilikon tartalmú gumiápolóval szoktam kezelni 4havonta, azokon nincs repedés. Az UV sugárzásra gyanakszom, szerintem az lehet az oka a repedéseknek. Valakinek van valami ötlete a megelőzéshez? 30eKm nél tervezem megfordítani a gumit a felnin és az autón, akkor a mostani belső fele kerül kívülre...
Van egy szar gumid, amit nem tudsz eladni, leírják sokadszorra, hogy az FB pörög, bármit el lehet adni. Erre jössz a nem létező elveiddel, meg faszbukozol(ezekről az emberekről külön megvan a véleményem), mikor üzletről van szó.
Kérd meg a nagymamát vagy egy nálad okosabb nőt és megoldja két perc alatt.
Most viszont a FB marketplace elég jó! Én se hittem el, de mondták, na akkor próbáljuk ki: és tényleg!
10-ből 9 cuccot eladok, a felét 1 napon belül - úgy, hogy sorban áll a nép (nyilván jó ár is kell).
Döbbenet hatékony algoritmusa van, dobálja fel mindenkinek a cuccodat, ha hasonlót keresett/kattintott valaha is. (Míg más esetben ugye csak akkor találkozna vele, ha konkrétan rákeresne, így viszont beletolja az arcába a passzív illetőnek is, aki épp lusta rákeresni.)
Ja, valóban mindegyik nagy rakás x.r mert ezeken adtam el alufelniket, lemezfelniket gumival, dísztárcsákat, külön gumiabroncsokat az elmúlt néhány hónapban...., ja persze még 1 autót is, de nem is érnek ezek semmit sem.
Még nem érzékelhető a hiány, pl. március óta hirdetek Continental ECo Contact 17"-os 112 km-t futott gumikat, a kutyának sem kell az új ár töredékéért sem, tehát ezek szerint még van miből válogatni.
Spájzolni kell....ezt írja, én már" bespájzoltam" nemrég vettem, téli/nyári garnitúrát + egy 4 évszakost is, néhány évig le van a gond a drága gumi vásárlásáról.
Octi, iratkozz fel egy próbaútra egy 7-es Touaregre.
200e km futás a 3.5 év autónak , nem kerülgetem vele a gödröket, mert olyan a felfüggesztése, hogy nem érzek semmit. Nagy tempónál sem is hallok semmit, se gumizajt, se motorhangot, semmiféle belső zajt, tökéletes a csend.
Nemtom, hogy ezt hogy oldották meg, igaz, hogy a legbolondosabb gumit használom (2.6-2.7 bárra fújva) és a legkisebb alu gyári felnit, ami a legkönnyebb. Valószínű, hogy a rugózatlan tömeg kicsi és kocsi tömege nagy. Vagy az adaptív felfüggesztés annyira finomra van programozva, hogy képes azonnal reagálni az ismétlődő lengéseket. Az is lehet, hogy kocsi súlya és 4x4 folyamatosan hajtás befeszíti a felfüggesztést és azért képes közlekedni ennyire rezgésmentesen ez a jármű. Tényleg úgy siklik 200 feletti tempóba az autópályán, hogy éjszaka az a benyomásom, hogy egy repülőbe ülök (a hangulatvilágítás is rátesz egy lapáttal, a lábtér és fejem is vannak halvány fények).
A fekvőrendőrön áthajtok 60-nal és meg se döccen az autó. Nem is szoktam előtte fékezni. És nincs légpárna.
Való igaz, hogy ezt egy spéci túraautó, ami murvás utakon is haladós tempót kell biztosítson.
A gumis azt mondja, hogy a jó gumi kiegyensúlyozza a felnit, ha az ütések miatt deformálódott.
Félévente centrirozom a kerekeket a gumicserénél, de még 30g-ot soha nem kellett felragasztani egy pontba.
A Skoda combi Scouttal, 7-800km pálya után kezdett fájni a hátam, annyira rázott, pedig elől Mcpherson, hátul csatolt lengős. Most vettem rá új eredeti Audi felniket és új Misiket, lehet azzal kevésbé fog rázni.
Aztán basamornak kuss, mert nem értesz az autókhoz. Aki Toyotát vesz az műszaki antitalentum.
A románoknak van pénzük jó autókat venni, méghozzá a tökéletesen összeszeret prémium újakat és jó gumikat és felniket szereltetni rájuk.
Mégis elérhet a kormányig is a rezgés. Ami meg nem jut el, az még a kormánykerék előtti alkatrészekig eljuthat. A kiegyensúlyozatlanság pedig a felnin is ott van, a súly is a felnire kerül, nem a gumira. A felni meg oda van csavarozva a futóműhöz.
Aztán milyen skálán és mérték szerint? Mert vannak emberek, akik alatt szétesik az autó, de akkor sem vesznek észre semmit. Nem érzik, nem hallják. Tehát az ő autójuk kifogástalan?
Ha minden erőhatást és rezdülést megéreznél, akkor nem sokáig bírnál autózni egyhuzamban.
Ülj be egy gokartba és megtudod. Képzeld el mindazt 500-1000 km-en keresztül.
Itt egy ellenpélda arra, amit írtál. Ha a kerékcsavarokat nem megfelelő sorrendben húzzák meg, már attól is üthet a fék. Ennyit arról, hogy a grammok, meg amit nem érzünk, azok mennyire nem számítanak.
Ne felejtsük el fél évente a fényszóró állítást, a futómű állítás ne maradjon el évente, mert jobb félni éééés ha lehet, akkor a műszaki is inkább egy év legyen, hogy ne romoljon meg az autó 2 év alatt.
Ha nem ráz, nem üt, ne húz, nem kell centrír.
HA neked a lelked ettől megnyugszik, akkor kell minden cserekor.
Fingreszelés. Minden esetben centríroztatni kell amikor felkerül egy szett, akár új gumik, akár használtak. Hozzá tartozik az autófenntartás költségeihez, mint minden más.
A négyévszakosnál ez igenis egy probléma, hogy a tulajok nem centríroztatnak 3 szezon után se, miközben már 1 szezon után is csak ritka esetben mutat 0,00-t a gép. Annyira egyszerű a képlet, hogy minél sűrűbben centríroztatsz, annál jobb eséllyel fogod elkerülni hogy dinamikailag kiegyensúlyozatlan kerekekkel járj, ami egyébként a fordulatszámmal négyzetesen veri szét az összes gépelemet a keréknél. Szóval ha csak 30 km/h-val mész a faluban és arra tartasz autót, akkor egye fene, jóvanazúgy. Egyébként pedig igenis kell a centrír, ezért is kamu, hogy a szerelésen micsoda pénzeket lehet spórolni.
Illetve lehet rajta spórolni, mint ahogy akár az olajcserén is spórolhatsz, meg az ablaktörlő lapátokat is cserélheted 6 évente....
Estleg ha megnéznéd a gyári táblázatot...mondjuk a tankajtó belső oldalán vagy akár az A-oszlopon...vagy akár a vezetőoldali ajtó élén vagy akárhol ahol fellelhető.
Leírtad ugyanazt amit én más szavakkal. Az én szerelőm már 2005 ben is így dolgozott. Sosem tudtam, most sem tudom mennyi 1 gramm gáz ára. Mennyi a töltésből a munkadíj? Fogalmam sincs, nem is érdekel. Ellenőrzés először a rostélynál, hogy hány fokos a befújt levegő, ha rendben akkor ennyi volt. Azért maradt meg bennem ennyire pontosan egy ilyen régi eset mert csodálkoztam, hogy nem ezzel kezdte volna a töltést végző valaki. Egyből fel a töltőcsövet, aztán ha kell bele ha nem kell 6500. Az apja f@szát! Na mindegy, ez már nem topiktéma.
Manapság már, mikor egy gramm gáz személyautóra 100 Ft, külön veszik a munkadíjat, ami fix költség + amennyi gáz kell bele. Nem nagyobb a munka ha 50 grammot vagy 200 grammot kell beletölteni.
Lehet, hogy kifogtál vele 25 fokot és az aszfalt sokkal melegebb volt, ha 5-6 órája sütötte a nap.
Nekem a téli Michelin LatitudeAlpinLA2 235-65-R18-as méret , olyan 35-40e km megyek vele egy téli szezonban. Mindig április elseje körül cserélem el a nyárira.
2018-as az autó- 200e km a futása, 2018 octoberében vettem rá télit, 2021 decemberében vettem rá az új télit. Vagyis 2.5 szezont bírt, ami legalább 80e km volt. De 2.6 bárra fújom.
Egy barátomhoz járok klímát tölteni ha kell. A gáz súlya alapján fizetek. Egyszer pont akkor gondoltam megnézetni a klímát amikor szabadságon volt. Elmentem a helyre, látom szabott ár van, 6500ft/töltés.(2005ben történt) Kérdem, hogy te mi van ha nem kell bele semmi mert rendben van a gáznyomás? Akkor is ennyi. Mondom köszi, akkor inkább nem kérem. A fórumtárs a másik oldalt fogta ki. Örüljön neki!
Vissza kellett tekernem, hogy mit írtam vajon ami ilyen hatást váltott ki! Megköszönöm az elismerést és egyben figyelmeztetlek, hogy nem szentírásnak szántam ám! Én nem találkoztam télivel(nem is kerestem a 315/80/70-22,5 méretben) de attól még lehet! A húzó mintáson minden esetben(amiket én vettem) M+S besütés látható, de a 3 hegycsúcs meg ❄ nem. Ebből gondoltam amit írtam. Nekünk ha olyan a helyzet kötelező a láncolás és akkor meg úgyis mindegy milyen.
ott a #promóció a cím alatt és ez "A centrírozáson kívül az autógumi állapota is fontos biztonsági tényező. Vezesd gumicseréidet és az autóddal kapcsolatos összes szervizeseményt egy helyen, regisztrálj a Webcar autós alkalmazásba!"
A decemberben kényszerűségből lecserélt téliek 2017-es gumik voltak, aztán elkezdtem csúszkálni velük, persze nem szárazon hanem inkább reggeli párás, és nedves esős útszakaszokon, aztán kínlódjon velük az akinek.....én biztosan nem, vettem újakat.
Én is csak pislogtam mert az előzőek, ugyanaz a márka Hankook Winter I cept EVo 2 W320, 49 ezret futottak, de 4.5 mm-es profilmélységnél decemberben lecseréltem őket mert felkeményedtek, 4 éves gumikról van szó, tehát elvileg még volt bennük néhány ezer km.
Mivel eddig is megvoltam elégedve magával a Hankook márkával, és jelen esetben a téliekkel is így ismételten, igaz már az újabb Hankook Winter I cept Evo 3 W330-as gumikat vettem.
Újkorukban megmértem a profilmélységet, és most is mikor lekerültek néhány ezer km-es téli szezon után, oszt ennyit mutatott a digitális mérő, ez van.
Ma lecseréltem a téli kerekeket, felszereltem a nyári kerekeket, az új téliek felszerelés ( 12. hó) óta futottak 4800 km-t, az újkori 8.5mm-es profilmélységból maradt az elsőknél 6.3 mm a hátsóknál kicsivel több 6.6 mm.
Kerekek lemosva, tisztán eltéve a következő szezonig.
Nyáriak, teljesen újak, még nem használtak, de a "mai divatnak" megfelelően csak 6.3 mm-es újkori profillal rendelkeznek (tehát új még nem használt gumik!) .
Ezek már mínusz 2mm-el indulnak neki a km-eknek, nemrég még újként 8-8.5 mm-es profilmélységű gumikat kapott a vásárló, no ez ezekszerint sajnos megszűnni látszik.
Az ilyen általános igazságok mindig vitathatóak mert ha olyan a használat(pl. Taxi Budapesten), évente lemegy két garnitúra. Szóval én a túlfogyasztásra ösztönzésnek gondolom az ilyen (túl)fokozott biztonsági mázzal leöntött dolgokat. Ha elhagyok egy súly, úgyis megérzem, hogy ráz valamelyik kerék. Ha meg minden rendben van mi a fenének le fel szerelgetni ha nincs csere? De természetesen mindenki úgy csinálja ahogy akarja. Itt most csak a kiskocsis autózásról beszélek. Kamionnal kivitelezhetetlen 15 ezrenként gumiszerelőt keresgélni, fel le szereltetni, központosítani. Ajánlani persze mindent lehet csak ne okoskodás legyen okosság helyett! Egyébként ez gumis téma, teljesen on a topikon, semmi gond nincs, hogy vitát generál.
Kiragadsz egy részletet. Ez után jön a de kezdetű mondat, majd kicsit lejjebb "Az általánosan elfogadott javaslat szerint a szezonok közötti átszerelés során, 10 15 ezer kilométerenként vagy egy gumi le-fölszerelést igénylő defektjavítást követően mindenkinek illik elvégeztetnie a kiegyensúlyozást."
De már tényleg unalmas. Ez a ti homokozótok, játszatok itt a saját szabályaitok és hitetek szerint. Csendben maradok.
Vitázol, mert unatkozol. Alapvetően a centrírozás nem egy kötelezően elvégzendő művelet és nem létezik előírás arra vonatkozóan sem, hogy milyen sűrűn kell elvégezni.
Ne kötelező, ajánlott. Itt egy negyedik cikk - is -róla. És asszem tényleg válthatunk témát, mert ez már unalmas lesz. Én megnézetem, és ha kell csinálják, ha nem, 0 forint. És ott állok a gépnél, mutatják. Nekem ér ennyit. Akinek nem, az ne csináltassa. Persze a kamion megint más.
Biztos, hogy nem kamionozik. 9-10 évente van 1 millió km. a szakmában. És nincs kiegyensúlyozás vagy központosítás 15 ezrenként. Felrakatom és nincs vele foglalkozva amíg le nem kopik. Kivéve ha defekt van, de én nem is emlékszem mikor volt utoljára.
Nem is értem ekkora tudással és tapasztalattal mit csinálsz itt a földi halandók között. Értelmezni viszont hiányosan értelmezel, mert nem random megyek gumishoz. De mindegy. Évente vagy 15000 kilométerenként ajánlott, ha már ennyit kamionozol olvass utána.
Kétszer leírtam, megpróbálom harmadszor. De igen. Velem fordult már elő többször is, hogy megforgatta és jó volt. 0 forint volt az ára. Tízenéve a Kiss guminál vásárlok ( mert olcsó és friss gumit kapok) és egy másiknál cseréltetek. Sosem lett elbaltázva. Hja. Olyanhoz megyek aki korrekt géppel lelkiismeretesen dolgozik. Spórolni lehet ezek kihagyásával, az tuti. Csak érdemes-e, nem tudom. A futóműnek biztos nem segít. Amúgy meg 5 gramm eltérést sem biztos, hogy érzel a kormánynál. Viszont javaslom, hogy ha új gumit vásárolsz ne kérj centrírt, lehet, hogy nem fog rázni, akkor meg minek? Inkább spórolj.
Szezononként 30-40e km vezetek, mindig november elseje - április elseje környékén cserélem az abroncsokat, ugyanott. Addig ragassza a súlyokat a szerelő, ameddig nullát mutat, soha nem vittem vissza. Igaz, hogy 45 g-nál többet nem kér soha. A csere után a nyomásfigyelő rendszer bejelez, hogy az egyik gumiban a nyomás alacsony. 015-0.2 bár különbségnél már bejelez. Megállok egy benzinkútnál, beállítom a gépet 2.7 bárra, és az összeset felfújom. A következő gumicseréig nem jelez a rendszer, de néha ellenőrzöm a nyomást.
Eddig 8 gumicserélt csináltak, egy szett felnim van.
Öcsisajt 38 éve autózok, 1 milliókm fölött járok. Mindenféle utakon megtéve főleg itthon, de európában is. Eddig 6 saját autóm volt és elkopott néhány garnitúra gumim, mindenféle kategóriás.
Nos, soha nem hordtam csakúgy kíváncsiságból centrírozni a gumishoz.
Amikor új gumi került fel, akkor látott gépet. Aztán csak akkor, ha észrevettem, hogy nem fut jól. Olyankor elvittem, átsúlyozták (mert leesett/elmászott) és kész.
Téligumit is csak 2009-ben vettem először. Amikor már nem tapadt jól lett helyette 4évszakos.
Köszöni jól van. Nem ráz, nem mocorog semmilyen tempónál. Lassan 2 éve és bő 30000 km után sem. (nem kopik rendellenessen sem, tehát a fútómű is jól áll) Megj: 143 LE gyötri a gumit (225/45-R17) és nem papásan van használva.
Mivel rendben van a futása.
Eszembe sincs elmenni vele a gumishoz... mert minek mennék? és Ez nem a pénzről szól, hanem a fölöslegességről.
Nekem ez így bevált, nem gondolom, hogy van valódi értelme puszta aggódásból járkálni a gumishoz.
Ha te járkálsz mert az megnyugtat, hát tedd azt, a te dolgod és gumis legelább keres némi pénzt. Csak ne hidd azt közben, hogy aki nem aggódja túl annyira a gumikérdést fölöslegesen mint pl. te is az eltévedt.
Mennyi km-rel, milyen felni? Nekem szezononként az 5-6e km alatt nem másztak el a kerekeim, pedig egy ideig én is játszottam ezt az ellenőrizzük minden alkalommal, biztos, ami biztos dolgot.
Én is viszem a kerekeket ha szükségesnek látom, és érzek valamit is futás közben, ha meg nem, mert szépen futnak akkor meg minek?
Centrírozni mindig lehet, akár ha 1 óra múlva viszed mondjuk másik gumishoz a kerekeidet az is újra centríroz.
Pl: zsír új gumit frissen felnire szerelve 3x kellett centríroztatnom mert az első után nagyobb sebességnél "kissé" rezonált a kormány, visszavittem, újra centrír ugyanannál a gumisnál.Aztán ez sem lett jó, ugyanaz a helyzet, következő gumis....az is újracentrírozta még mindig ugyanazon kerekeket, és ő már úgy látszik tudta mit csinál mert jó lett a kerekek futása.
Egyik gumis sem fog elküldeni miután hozzá mentél, hogy vmit érzel.....megnézi, újra centríroz, és kéri érte a pénzét.:)
Te is hülye vagy. Látod, hogy nem kell. Megmondják. Nekem is cimborám a helyi gumis és olyan is volt, hogy csak kettőt kellet centrírozni. De mindez tökmindegy, mert mennyit lehet ezen spórolni...
Nem engem kérdeztél, de nálam eddig majdnem minden váltáskor kellett centrírozni. Mondom ezt úgy, hogy ilyenkor ott állok a gép mellett, és nagyon jó haverom a gumis, azaz semmi feleslegesért nem kérne pénzt tőlem.
De ha csak annyit ütöttök be a keresőbe, hogy centrírozás, akkor is tele van csupa hülyeséggel, miszerint nem elég egyszer. Ennyi balféket. Mind hazudnak.
Direkt előre tettem a második találatot, mivel a gumisok biztos csak azért mondják, hogy lehúzzanak.
S amikor nekem azt mondták hogy jó, nem kell változtatni akkor biztosan meg voltak csúszva, más esetben meg nem volt elég kuncsaft akit lehúzhattak. :D
" De aki négyévszakosal jár sosem nézeti meg, kell-e centrír? Komoly kérdés. Felteszitek és addig fut amíg le nem kopik? "
Külön külön garnitúránál, ha felniken vannak a gumik, és otthon cseréled a kerekeket akkor hányszor viszed el évente centríroztatni?
Pl: ha van egy nyári garnitúrám, azt októberben lecserélem, és téligarnitúra megy az autóra, de mivel nem volt semmi baja a kerekeknek, hiszen egész nyári szezonban ezeket használtam, akkor ezeknek ugyan milyen kiegyensúlyozottsági problémájuk lesz mondjuk áprilisig a tárolástól a következő szezonig, mikor ismét felkerülnek az autóra?
4000-ért szoktam cseréltetni, nem nála, ott csak venni. Nekem felnin van. Aki nagyon smúz csavargathatja is. De aki négyévszakosal jár sosem nézeti meg, kell-e centrír? Komoly kérdés. Felteszitek és addig fut amíg le nem kopik? Ez esetben nálunk valami 2500 körül van. És igen, ha jó a gumi akkor ennyit fizettem.
Mennyibe kerül nála egy szimpla csere? Kerék le, kerék fel? 4 év alatt ez mennyi pénz? Én is inkább téli-nyári hívő lennék gumisként, mérlegelés nélkül.
S ha már nagy járművek + téligumi. A sózott autópálya egy dolog. De szatmári gyerekként izgalmas volt megélni a sárga buszon, hogy egy piros után nem tud elindulni a busz a vasúti átjáróban, mert nem volt sem takarítva, sem felszórva. Mennyi az, 5% emelkedő? Vagy 10? A kanyarok is élmény számba mentek. És ott is ugyanazért nem volt rajta gondolom, konkrétan a főnök leszarja a szenvedésed.
Ezzel nem terelnék senkit erre vagy arra, csak még mindig azt mondom a körülmények alapján kell dönteni mindenkinek.
Ott a normál szerelő ezt mondta, gondolom nem végletekben gondolkodott. Plusz nem hiszem, hogy többet keres, ha többet ad el a másik kollégája bent. A magam részéről befejeztem a témát, ez nem visz előre. Legyen igazad.
" Abban azért megegyeztünk, hogy nem évi 6-7 ezer a jellemző."
4 évszakosról volt szó amit állítólag 2x kell cserélni még a téli-nyári szett 1x elkopik....4 évszakost meg nem évi 40-50 ezer km-re szokták vásárolni.
Abban azért megegyeztünk, hogy nem évi 6-7 ezer a jellemző. És abban a műhelyben úgy gondolom van tapasztalat, gondolj róluk bármit is. Gumi kamionig, plusz műhely és vizsgaállomás. Kissgumi. Hu
" Abban igazad van, hogy ha 2 garnitúra gumim van, akkor kis futásteljesítmény esetén előbb fog elöregedni, mint elkopni, De leszarom, én nem hiszek benne, hogy 5 év után kuka, pláne, ha garázsban áll."
Az én autóm is garázsban állt évek alatt szinte egész héten, hétköznap mélygarázs, hétvége otthon ( nap alig érte ).
Decemberben vettem új téli gumikat az elöregedett, felkeményedett, csúszkálós 4 évesek helyett.
Márciusban vettem új nyárigarnitúrát az elöregedett, már kopott is, szintén felkeményedett csúszkálós 4 évesek helyett.
Másik autón 2 éve a felkeményedett, elöregedett, csúszkálós téliek helyett vettem 4 évszakosat.
Tudom a gumis szava a szentírás, én csak leírtam a saját tapasztalataimat, ez nekem többet ér egy guru szavánál, természetesen nem kérdőjelezem meg a "tudását", de én sem úgy olvastam azokat amiket leírtam.
" Volt kint parkoló autóm, láttam a különbséget.."
Nekem is volt nem is 1 hétköznap utcán parkoló autóm, de arra nem emlékszem, hogy azok a garnitúrák 4 év után mentek a kukába mert elöregedtek, felkeményedtek.
Annak idején ezeket elkoptattam, nem idő előtt lecseréltem őket mert elöregedtek.......de biztosan bennem van a hiba nem a manapság piacra kerülő gumiabroncsokkal, amelyeknél már az újkori profilmélységgel is spórolnak, nem beszélve a tartósságról.:(
Abban igazad van, hogy ha 2 garnitúra gumim van, akkor kis futásteljesítmény esetén előbb fog elöregedni, mint elkopni, De leszarom, én nem hiszek benne, hogy 5 év után kuka, pláne, ha garázsban áll.
Volt kint parkoló autóm, láttam a különbséget. Ha a gumisok ezt nem veszik figyelembe, akkor erősen csökken a szavahihetőség.
"Nekem a gumis azt mondta a mai gumik kb 5 évet bírnak"
Persze a gumisok ezt mondják, vegyél másikat. Persze, amikor az egy-két éves gumit akarják eladni, akkor másabb a vélemény.
Nem feltétlen mértékadó, de ha így lenne, akkor a műszaki vizsgán szólnának az öreg gumiért. De nem szólnak. Esetleg, ha nagyon repedezett, de inkább azért sem.
Nekem a gumis azt mondta a mai gumik kb 5 évet bírnak. Egy szett téli-nyári addig tart mint két garnitúra négyévszakos. Ha ő hülyeséget mondott, én is. Bár van ott vagy 7 beállás, irgalmatlan mennyiséget adnak el, remélem tudta mit beszél.
Az, hogy történetesen van külön külön felnigarnitúrám a szezonális gumikhoz még nem jelenti azt, hogy azok külön külön nem fognalk elöregedni. ( 4 évszakosra átállva a fölösleges felnigarnitúra eladva ).
Manapság a gumiabroncsok nem a tartósságukról híresek, legyen az nyári vagy akár téligumi.Idő előtt elöregednek, felkeményednek így legalább, főleg ha kevés a futásteljesítmény, néhány évente 2 garnitúrát lehet kukázni az egy 4 évszakos helyett.
Akkor melyik a jobb megoldás, néhány évente 1 garnitúrát cserélni vagy a kettő szezonálisat, igaz az utóbbiak nem koptak el, de már csúsznak, mint a t.kony?
A legtöbb hazai autósnak jó egy jobb fajta 4 évszakos...
Akinek nem jó kb. ezek csak. - az évi nagyon sok kilométert főleg autópályán megtevőknek - a hóban meredek helyen járóknak adott esetben - a száguldozó baromarcoknak - a jégen is siető bugyutáknak
A hit elég személyes dolog és néha nem sokat ér a valósággal szemben. Kanadában élő sógoromnál járva nem kicsit döbbentem meg az ottani szokáson. Elvétve használnak téli gumit. Pedig ott aztán október közepétől március végéig méteres hó és -20-30. Tavaly nyáron meg +45, hogy az utak elolvadtak! 4 évszakos azt jól van. Mondjuk félreállva várják a hókotrót meg törik zúzzák a kocsikat mint az eszetlen kölykök, de mégis. Lehet, hogy télivel is ugyanez volt és ezért nem szarakodnak az átszereléssel! Hihetetlen tapló módon, figyelmetlenül vezetnek és olyan emberek akik már fizikailag gyakorlatilag alkalmatlanok koruknál, betegségüknél, testsúlyuknál fogva. Nagyot téved aki azt hisz, hogy észak Amerikában felettünk áll a vezetési kultúra. Az 5000 mérföldenkénti olajcsere az bele van verve a fejbe, hogy legyen fogyasztás bőven! Kanadában persze kilométer a hivatalos meg liter de a sógor sokat van Floridában is úgyhogy kever mindent mindennel:-) Az ott "truck" néven emlegetett platós pick upok vezetői úgy bíznak a 4x4ben mint mi annó a Népszabadság vezér cikkében. Aztán hemperegnek ha kell ha nem. 6 sávos pályán a sárga sulibusz 70-el a belső sávban és a birkák mennek mögötte. Én a 3. sávban elhúztam mellette, hát kaptam olyan dudálást, ökölrázást, mintha büntetőfékeztem volna! Az iskolabusz szent tehén. Megkönnyebbülés volt hazatérve betagozódni az itthoni posványba.
Én is vennék 4 évszakost, de az autót téli-nyári felnivel vettem, amit szezonváltáskor magamnak cserélek, és otthon tudom tárolni. Néhány évente elviszem centríroztatni, ahhoz sem kell időpont, mert gumi holtszezonban viszem, vagy otthagyom, oszt amikor kész, elhozom.
Én abban hiszek, hogy egy olcsóbb téli is jobb télen, mint egy közepes 4 évszakos, nyárra ugyanez.
"Sziasztok, segítséget szeretnék kérni négyévszakos autógumi témában. A vélemények megoszlanak, akiket kérdeztem, hogy jó vagy nem jó?"
Én a különböző kocsijaimon vagy 10 éve 4 évszakos gumikat használok, szerintem teljesen megfelelőek átlagos használatra, pláne az elmúlt pár telet nézve, amikor lényegében itthon nem volt hó.
Vedd azt is figyelembe, hogy egy átgumizás lassan 16 ezer Ft./alkalom (ha nincs külön felniszetted, mert akkor kicsit kevesebb), az évi 32 ezer költség. Ha nem mész sokat, baromira lehet spórolni ezzel az évi 32 ezres megtakarítással egy 4 évszakos gumiszett kb. 4-5 éves élettartama alatt. Emellett megspórolod a gumitárolást és az átszereléses időpontfoglalásos macerát is. Szerintem, - hacsak nem autópályázol folyton vagy mész extrém sokat egy évben - válts egy jó minőségű 4 évszakosra, és spórolsz majd egy csomót, minimális kompromisszum mellett.
Ahogy előttem írták ezt neked kell eldöntened, nem írtál futásteljesítményt mert attól függ (het), hogy érdemes-e külön nyári ill. téligarnitúrára beruházni.
Kevés éves km-re nem sok értelme van a külön külön garnitúrának mert igaz egyik sem fog gyorsan elkopni, de elfognak öregedni, felkeményednek, ez nálam főleg a keveset használt téliekre volt jellemző.
Idővel felkeményedtek, profil még volt bőven, de ettől függetlenül mentek a "kukába".
Sokan használnak már 4 évszakost, de ehhez tudni kell a felhasználási szokásokat a mellette vagy ellene döntéshez.
Ezt neked kell tudni. Ha sokat mész és jársz vidéken is ahol van rendesen hó is akkor kell sztem a téli nyári. Pl Szabolcsban van rendesen és csak a tavaszi napsütés takarítja Ha nem, akkor nem. Pl főváros... Kilométerben nem nyersz. Ez is kopik az is. Két szett kell ugyanúgy 5-6 évre. Kérdés még a nyomásérzékelős szelep. Azt ugye mindig tanítani kel, az még pénz. Ezért van letiltva az autón nekem... Szóval gondolkodj, számolj, dönts.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni négyévszakos autógumi témában. A vélemények megoszlanak, akiket kérdeztem, hogy jó vagy nem jó? Olvastam egy cikket, ahol kimondottan nem ajánlják téli használatra.. https://mobilgumisom.hu/mi-a-kulonbseg-a-teli-es-a-nyari-gumi-kozott/ Nektek mi a tapasztalatotok vele? Most szeretném lecserélni a gumit és tanácstalan vagyok.. Köszi a válaszokat előre is... :)
Sok jelentősége tényleg nincs. Érdekességképpen kérdeztem csak. Nem igazán azért, hogy ki milyen gumit ne vegyen, mert abban igazad van, hogy ha volt is egy-egy rosszabb széria, biztos javítottak rajta.
Lehet írni vég nélkül régebben történt gumival kapcsolatos tapasztalatokat, de mondjuk 5-10-15-20 év után ezeknek ugyan milyen a létjogosultságuk?
Már akár 2-4 év is soknak számít ugyanazon márkán belül, mindig jönnek az újabb gumik, ha valamelyiknek esetleg volt rossz tulajdonsága azt az újabb típussal már igyekeztek kiküszöbölni.
Tehát ha 1x volt egy X.Y. nevezetű xarul viselkedő gumiabroncsom az nem azt jelenti, hogy az olyan márkájú, típusú gumi örökké rosszul fog teljesíteni.
Sziasztok. Olyan élménybeszámolókat szeretnék kérni, ha van kedvetek, hogy milyen gumival jártátok meg leginkább. Midegy, hogy új volt, vagy használt, de cefet volt vele közlekedni. Nagyobb gyártóknak is voltak ugye nem túl jól sikerült termékei... Nekem pl swift 1-esen voltak anno kb 8 éves kormoran snowpro gumik, azok 1 centis hóban már vesztettek volna egy közepes nyárigumival szemben....6 év használat alatt persze jó ha koptak 2 mm-t...🙂
Az itteni negatív kommentek miatt (is) vettem meg két hete 225/45r17 méretben Vredestein Ultrac szettet. Csak azért is. A gumis srácnak ugyanilyenje volt, tavaly tette fel, csak azt tudom eddig mondani amit te, ő csak annyit mondott, tapad, csendes...
Mindenki azt vesz amit akar, 3-4 év múlva lesz teljesebb a kép, lehet, hogy tönkremegy idő előtt, de eddig főleg vizes úton tapad meglepően jól.
A másik gumis cimborám is használt Vredesteint, szerintem ő sem fogja már megmondani a pontos típust, anno egy öreg Fordra tette. Mindkettő azt mondta, kevesebb velük a gond, mint a Hankookkal.
Amúgy ha megnézitek az idei ADAC tesztet (sic!) tapadásban az egyik legjobb szárazon-vízen, csak a kopás miatt húzták le.Azt meg lekakilom.
Középkategóriától már azért (biztos van elvétve egy-egy gyengébben sikerült minta, keverék) szerintem nem kell félni.
Jelenlegi honda civicem gyári felni mérete a következő: 6Jx15 4x100x56,1 ET45
Sajnos ilyen paraméterekkel nem találtam újat, viszont láttam van fiat felni hasonló méretben: 6Jx15 4x100x56,5 ET43
Kérdésem, ez a fiatra való felni felrakható és használható lenne-e a hondán lévő gyári lemezfelni helyett?
Sajnos a mostaniakra azt mondta a gumis, kuka, mert határértéken túli deformálódásuk van és bizonyos sebesség felett rázzák az autót. Lemezfelni javításra, görgőzésre pedig mindenhol azt mondták felejtős, ne is reménykedjek benne. Alufelnit nem akarok venni, használt felni pedig lutri, hátha más is olyan állapotútól akar megszabadulni, mint ami nekem is van.
Nem nagyon jarok erre a forumra, csak ha valami gumis bajom van, akkor idenezek. De az a stilus, amit Te megengedsz magadnak nem ebbe a forumba valo. Karomkodas, mas anyjanak szidasa stb. Szerintem tevedesben vagy, mert ez nem az mtv1 foruma, ahol "liberoznak", libernyakoznak, libsiznek . At kellene menned a hirtv forumara, ott megy ez a szinvonal. Nem is olvastam meg ilyen gyalazkodast, amivel itt sikerult bemutatkoznod.
10 eves lett a nyari gumi szett, ideje cserelni. Nem igazan ertek hozza, de most teszt alapjan KUMHO Ecsta HS52-t rendeltem. Nem is nagyon hallottam meg rola, mert eddig szamomra ismert gumijaim voltak, Pirelli, Vredestein, Uniroyal stb. De nezem a tesztet es mind szarazon, mind nedvesen veri a Kumho a nagy sztarokat utcahosszal. Ja es azokhoz kepest nagyon-nagyon baratsagos aron. A nagy Conti be se fert az elso 20-ba. Nagyon-nagyon tularazottak a "premium" markak, foleg ugy, hogy nem is azok igazan. Sot.
Az említett napon eszméletlenül száguldozhattam, ugyanis 4,9-es volt a 38km-es út fogyijának átlaga. :)
Véleményem ettől függetlenül(!) az, hogy nem a gyorshajtás, hanem a figyelmetlenség a nagyobb gond. A defenzív vezetés ezt nem tudja teljesen kivédeni.
Szerintem nem a csikorgás a tényező a gumik viselkedésénél.
Költői kérdés: vajon ezt a két satuféket (röpke 22 perc eltéréssel) a Ling Long is megoldotta volna mikor elém jöttek, ill. rám húzták a kormányt? A "lehet" nekem nem elég.
Itt a topikban az az általános tapasztalat, hogy majd mindenki "jól tapadó" gumit keres, a kopás sem számít csak tapadjon kijelentésekkel találkozhatsz szinte minden gumiabroncsot keresőnél.
A "jól tapadó" gumi pedig általában nem párosítható a budget kategóriával, ez nem azt jelenti, hogy ezekkel ne lehessen közlekedni, de azért a kategóriák között van különbség, és ugye nem csak árban.
A többség pedig hajlandó áldozni jóval többet egy "jól tapadó" akár jobban, gyorsabban is kopó, prémiumkategóriájú gumira.
Pedig elég lenne a korábban említett sokkal kedvezőbb árú kategória is ahol szintén fekete, kerek, és guruló gumikat kínálnak.:)
Nem mindenki vezet annyira papásan-lassan-bénán... hogy még a terhes csigának is útban van a forgalomban.
Jaja, tök jól mondod, ez teljesen igaz! Azok bizony rettenetesek. Mikor országúton (de miért??) 70-nel megy, és lehetetlen megelőzni... halál.
Aki normálisan-dinamiksuan vezet, a forgalmat nem feltartva az érzi a különbséget is, azonnal.
Na és én meg mégsem érzem... Én genetikailag gumiviselkedésnemérzékelő vagyok. :-) 180 lovam van, oda tudok neki lépni, ha épp olyan a kedvem, de a gumi ... hát gurul oszt kész, visz oszt kész. :-) Tudom, tudom, béna vagyok, nekem a fakerék is jó lenne, mint írnoktárs 30 éve már megmondta. :-D :-D
"Ha a többségnek ugyanilyen tapasztalatai lennének általánosságban a gumiabroncsokkal kapcsolatban ( fekete, kerek, és gurul ) akkor akár mindenki járhatna mondjuk pl. Ling Long-al vagy akár Triangle ( legolcsóbbak közül ) gumival is, hiszen viselkedésben semmi különbség nincs"
Pedig a többség így van ezzel. Én nem nagyon szoktam csikorgó gumikat hallani, esetleg elinduláskor némelyiket, ha siet a juzer. Persze, tudom, esőben nem is csikorog (meg van, amelyik szárazon se)
Az elmúlt hónapban egyetlen BMW-t láttam, aminek odalépett a kanyarban a sofőr, és megfarolt cseppet. Egyszerűen nem látok megcsúszó autót.
Ez pont olyan, minthogy hiába van szinte mindenkinek már 100 ló feletti autója, a hétköznapokban 20-30-cal járnak/járunk
"...de én se, soha különbséget. Legalább 1 millió km mögöttem, 8 autó, sokféle gumi a majd' 40 év autózás alatt ... de semmi. Gurul, oszt kész. Soha semmi érzés se egyik, se másik irányba. Hogy hogy viselkedik. Viselkedik??? Egy gumi? Normál autózásnál? Sehogy. Mér viselkedne bárhogy? Gurul. Fut. Vagy leereszt. Ennyit tud. Semmi emlékem, hogy gumiról bármi eszembe jutna ezalatt az idő alatt, hogy bárhogy "viselkedik" "
Ha a többségnek ugyanilyen tapasztalatai lennének általánosságban a gumiabroncsokkal kapcsolatban ( fekete, kerek, és gurul ) akkor akár mindenki járhatna mondjuk pl. Ling Long-al vagy akár Triangle ( legolcsóbbak közül ) gumival is, hiszen viselkedésben semmi különbség nincs a legolcsóbb kategória, a közép ill. prémiumkategória között.
Persze ezt rajtad kívül mindenki másképp gondolja, és tapasztalta, ráadásul emiatt képesek a minimálisnál akár többet is "áldozni" a fekete, kerek guruló gumikra, ettől függetlenül minden vélemény egy vélemény. :)
Én pl nem hajtok gyorsan, csak az íveken kevésbé lasssítok. Ott veszem észre, hogy betapad, vagy kissé csúszik. Valamint amit új gumit teszek fel kissé lágyabb aztán úgy is keményedik kicsit. Zajban is másak. De ezt csak akkor veszed észre, ha amúgy sem zajos az autó sem. Persze amúgy is vannak keményebb és lágyabb keverékek.
Én a magam részéről nem érzek különbséget egy prémiumnak vagy normálisabb középkategóriának nevezett márka között minőségben - tapadás, zaj, tartósság, pedig vagy 100 céges autót vezettem már. Pl amikor focusok jöttek, Hankook, Bridgestone, Michelin volt rajtuk. Ha Michelin volt akkor azt észrevettem, a másik kettőnél nem igazán tapadásbeli különbséget. Viszont egy büdzsé kategórs már más. Téligumiban Tigarral volt tapasztalatom az zajos, és konkrétan balesetveszélyes. A csapattársam Matadorjára meg rácsodálkoztam, azt hittem feltebbi kategória...
Ha valaki tartja az abszolút és relatív sebességhatárokat és valamire való gumit vesz és időben cseréli ott nem a gumi lesz a szűk keresztmetszet, azt gondolom.
egy Taurus vagy egyéb budget szettet előbb raknék föl
Nekem pont Taurus van most, már pár éve. Végül is, ez egy Michelin, made in Szerbia. Tudja a dolgát, nem kopik gyorsan, és gurul vele az autó rendesen, és a neve miatt drága se volt.
Ennyi. Mást nem nagyon tudok róla mondani, hogy kanyarban meg vizen meg alulkormányzáskor, mert nekem csak gurult eddig alattam, és kész, nem tudok ilyen tudományos dolgokat mondani róla, mert én csak egy mezei autós vagyok, és a mostani gumim olyan, mint minden eddigi - megy vele az autó.
Oktató barátom pl annyit tötymörög városban, hogy azt mondja ő nem érez különbséget gumik között
Na ki leszek osztva :-)) ... de én se, soha különbséget. Legalább 1 millió km mögöttem, 8 autó, sokféle gumi a majd' 40 év autózás alatt ... de semmi. Gurul, oszt kész. Soha semmi érzés se egyik, se másik irányba. Hogy hogy viselkedik. Viselkedik??? Egy gumi? Normál autózásnál? Sehogy. Mér viselkedne bárhogy? Gurul. Fut. Vagy leereszt. Ennyit tud. Semmi emlékem, hogy gumiról bármi eszembe jutna ezalatt az idő alatt, hogy bárhogy "viselkedik". Kivéve, ha defekt miatt szentségeltem (még a tubeless-kor előtt).
Seregbeli írnoktársam gumis volt, vele rakattam fel a Szamarára 30 éve új gumikat, és kérdezte később: "Na, oszt milyenek az új gumik?". És nem értettem a kérdést! Mondom ... ööö ... hát gurulnak, vagy mire gondolsz? Mire ő: na 'szod neked fakereket is felrakhattam volna! És hát igen.
Csodálkozva olvasom a mai napig az olyan írásokat, hogy egy gumi így, a másik meg úgy, meg hogy viselkedik egyáltalán valahogy, és érzik emberek, hogy ilyen meg olyan. Lehet egyedül vagyok ezzel, de én még gumiknál nem hogy különbséget nem éreztem, de nem is értem, mi lehetne a különbség. Megy rajta az autó, oszt kész. :-)) (kopás, tartósság, zaj, nyilván ilyen különbség lehet, de most a menésről van szó)
Na annyi azért az igazsághoz tartozik, amikor életem első téligumiját felrakattam egy havas napon, akkor a Szamara utána úgy elment a hóban, mint egy tank. Ezt az egyet elismerem, ezt észleltem még én is. Ja, igen, meg hogy a széles gumit valamiért jobban megvezetik a nyomvályúk, ezért egy váltómérettel keskenyebbet használok most és az előző autómom is, tehát ilyet is észleltem.
De amúgy gumi és gumi között...? Menésben? Különbség? És még hogy azt ÉREZNI is?? Ne már. Ne már.
Hát igaz lehet - nekem fakerék is elég lenne. :-))
Egyedül én vagyok ilyen fatökű-fakerekű?? (ja nem, mert a fent említett oktató is, akkor már ketten vagyunk)
Bármiből ki lehet fogni jobbat rosszabbat. Sokadik cimborám anno Opel omegára sokáig csak michelint vett, aztán abból is kifogott egy félrement szériát, aztán váltott. Ingatag ez a gumi téma...
"Az az én véleményem, hogy az abroncsok mintánként és évenként is eltérők lehetnek, és akkor leszel okos, ha már feltetted."
Nekem is ez a véleményem.
Egyáltalán nem szólom le a Vredestein márkát, de az tény, hogy ez a 4db. nem megfelelő minőségű.
Sajnálom őket, mert az említett típus tulajdonságai baromira tetszettek szárazon és vízen, nem koptak, stb. Csak hát nem állapot, hogy amikor épp úgy tartja kedvük szitálják a kormányt, rontják az autó futását, állapotát.
Van két munkatársam akik úgy 7 évig voltak Hankok dolgozók, mondtak mindenfélét a témában. Főleg azt, hogy OEM gumit kell(ene) venni, mert a sorozatban gyártott verzióknál kicsit másabb az eljárás, szerintük ebbe futottam bele én is.
Cimborám mindig azokat veszi Hondára. Pedig Type-s.
Én kifogtam egy kemény, de legalább csúszós sz@rt (3030).
A lentebb említett Vredesteinnek kapcsolatban ügyvéd barátom napi szintű autópályázásra vette, azt mondja mintha sínen húznák. Másik barátom 5-6 évet gumizott, azt mondja jók. Audit vezető kollégámnak nem jött be, azt mondja túl kemény volt és alulkormányzott volt vele az autó. Ő a Kumhokat szereti.
Itt a Hankook amit még sokan szeretnek, nekem anno a Ventus Prime semmi extrát nem nyújtott. Tény, hogy tartós, és sokan veszik, szeretik.
Nekem eddig nyáriban a Conti-Michelin és Falken volt a legjobb nyáriban. Utóbbiról többen le akartak beszélni, hogy az vízen csúszik de kiderült, hogy hülyeség.
Az az én véleményem, hogy az abroncsok mintánként és évenként is eltérők lehetnek, és akkor leszel okos, ha már feltetted. Legjobb példa a Falken, aminek tényleg volt egy szériája amit szidtak vízen, de a Ziex 914 anno nem volt ilyen. Vagy a Vredestein ultrac, amiből a régiekre köpködnek, az újakról viszont azt mondják olyanok mint jellemzően a japán gumik, hogy tapad, de kopik. Én inkább ezeket veszem, szívesebben dobom le 5 év után azért mert elkopott, mint azért mert kemény és csúszik. Főleg, ha két év után is csúszik....
És akkor még hozzá sem vettük a vezetési stílust és a felhasználás mivoltát (autópálya, vagy város). Oktató barátom pl annyit tötymörög városban, hogy azt mondja ő nem érez különbséget gumik között (Golfon).
Érdekes, körüttem többen szerették. Nem csak kis autókon. mindenből lehet jobb és rosszabb széria, én pl Dunloot vagy Barumot is rossz tapasztalat miatt nem veszek. De attól még lehetnek jó mintázataik/keverékeik.
Kinek a papné, kinek a Samantha Fox (persze fiatalon) :)
Én soha nem vennék ilyen gumit, ha vennék egy autót és az lenne rajta, az lenne az első hogy lecserélném a gumiszettet mielőtt bele ültetem a családomat, s talán még a gumishoz is trélerrel vinném az autót. Én láttam a sógorom pár éves szettjét, nálam a legalja szinten van, egy Taurus vagy egyéb budget szettet előbb raknék föl. Ár-érték arányban sem jók, 100x inkább a Hankook, ha már olcsósítani kell
Esetungben amugy hollandiai gyartasu gumik. Mint ahogy a brand is holland. Csak a tulajdonos indiai. Ez a jovo. jonnek a keleti nepek, megvesznek europai cegeket, es onnantol ok europaiak.
Tegnap felkerültek az új nyàrik (GY Eff. Grip Perf. 2), friss, meleg, ropogós, 2022 11. heti gyártás (március közepe. Két hete rendeltem, már 1-2 nappal később írták, hogy félre is tették, csak mostanra volt csak szerelés időpont), made ín Poland :-)
Mikor volt jó márka? Az adac teszten is már szétmállott, mielőtt a tesztig eljuthatott volna....
Én kilométerekre kerülöm amikor gumiszettet nézek bármelyik autóra a családban. Sógoromnak is ebből a márkából volt a télije, cafatokban jött szét az egész futófelület, repedezett az oldala is kevés idő alatt, kriminális volt az egész úgy ahogy van.
Még vagy 30 paramétertől függ egy gumi jósága, ezt hoztam szóba pont. Ez a profil mélység dolog nekem olyan, mint amikor a Niva-ra a nagy bütykös gumi kellett :-) esőben az sem volt jobb, pedig több volt mint 8 mm :-)
"de aki megteheti, hogy évente gumit cseréljen, neki nem lesz mérvadó a 6,3 mm sem."
Egyáltalán nem olyan eget rengető többletköltség: minden évben eladja az 1 szezont futott gumikat, még nem is annyira rossz pénzért. Az új szetthez csak a kettő különbözetét kell hozzá tennie. Alig valamivel jár rosszabbul 4-5 év után, mintha 4-5 évente kidobná a szettet (mert már 0 Ft-ért eladható) és akkor venne egy új szettet. Nem számottevő pénzben a különbség, himihumi, cserébe mindig új gumikkal jár.
Teljesen jó módszer, én azért nem csinálom mert nincs időm ezzel cirkuszolni (gumik eladása, beszerzése, futárral egyeztetés, stb.)
Felszerelés napja és kilométer-óra állás: 2014.03.27=> 85.023 km
Az új abroncsok profilmélysége ált. 8mm. Az autó azóta ment 9822 km-t, a mélység elöl 5mm, hátul 6 mm, kb. 3,5 hónap alatt. Szerintem ez extrém durva kopás, még 3 hónap és jöhet az új abroncs.
A Continental szerint nincs a guminak baja, autó, használat, guminyomás bajok voltak, a jegyzőkönyv szerint...
Nem csak a kopás miatt szemétség, a vízkiszorítás is jobb ugyanannál a mintázatnál a 8 és a 6,3 mm-es között.
Nyilván nem számottevő a különbség, meg egy autó fenntartás egyéb költségeihez képest maga a (több évre leosztott) 100-200 ezres gumiszett is nokedli, de áruld el nekem, miért járok jól ha kapásból "kopott" gumit veszek új árban?
Ugyan az a kaptafa mint a Toblerone-botrány, csak az meg lett szellőztetve, ez meg sajnos nem.
Három év múlva meg majd jön az, hogy senki nem halt még bele abba hogy 5,4 mm-es gumival közlekedett, és az is rendben lesz amikor 5,4 mm lesz egy új gumi profilja? Vagy 4,9?? Vagy neked hol kezdene kinyílni a bicska a zsebedben?
Te minek szólsz bele, ha zavar a téma? Kocsmába pedig nem járok. És mit nevezel te eco guminak? 20-as 315 széles 300 km. sebesség indexes 1000 kg. teherbírású gumiról írtam az esetemben. Érdekességként mértem utána, más észrevételére. Gumitémában hadd fossam a szót amennyit akarom, ha van időm! Gumicsont? Topiktéma.
Nyilván mindenkinek más. Én inkább optimalizálok a 40 fokos nyárra, mert az igen valószínűen bekövetkezik, mint arra az évi 2-3 nap hóra, amire jelenleg lehet számítani. Akkor nem használom ezt az autót és kész. Ez tényleg B verda, néha egy hétig meg se mozdul, évi 3-5e km megy bele max.
Egy nyári Eco gumiból indultunk ki. A nyári gumik elég ritkán voltak eddig is 7mm felett...
Az Eco gumi az átlag Dacia használó alatt 5 évig elég lesz és még marad is elég profil másnak.
Milyen messzire fogsz költözni, hogy 1000 km-kel nő meg a megtett távod?
Persze rágjátok csak a dolgot, de jót mosolyogtam, hogy ez sokakat újdonságként érint és nincs semmi adat, hogy mondjuk egy ilyen elcsalt gumi mennyit kopik egy szezon alatt ugyanazon tulaj alatt, a 8 millishez képest.
Nekem nem gumicsont, mert költözködés miatt jóval többet fogok autózni, és lehet hogy előbb kopik el egy szett mint elöregszik akkor is ha 8mm-es.
Ha 8 helyett 6,3 mm a profilmélység és emiatt mondjuk 1 szezonnal hamarabb jön el a csere ideje, azzal konkrétan pénzt vesznek ki a zsebemből, főleg hogy rendelésnél nem feltüntetett adat a profilmélység! Még szép hogy régóta téma, hiszen ez a vásárlók lehúzása. És rohadtul nem arról beszélek hogy húmicsodabotrányhogy 8,03 helyett 7,96 gondolom érted.
Egy 6,3 mm az már egy valamennyit kopott gumi ------>kéne hogy legyen, ezzel szemben újként eladják, semmivel se olcsóbban.... mégis mi ez ha nem lehúzás?
2013 óta biztosan téma, szerintem előtte is az volt, de arra már nem találtam írásos nyomokat. Senki nem halt meg, aki 7mm alatti profil mélységgel vett gumit, mert ez csak egy adat a sokból, de az itteni kocsmai közönségnek mindig kell egy gumicsont, hát most megint ez lett :-D
Az 109156. hozzászólástól kezdődően (bő 2 hete) pontosan erről volt szó. Nyilván ki van az számolva, hogy mennyi alapanyagot takarítanak meg, és mennyivel nagyobb így az extraprofitjuk.
Akinek meg ez nem tetszik, annál nem a zsemle kicsi hanem a pofa nagy, ahogy régről ismerjük a mondást.
Szerencsére még nem mindegyik gumigyártó cég kezdte el eleve "kopottra gyártani" a gumikat, kis nyomozással tudsz még normális 8mm-es gumit venni. Megvárom mennyibe kerül az éves szervizem meg a műszakim 19.-én, egyelőre azon legyek túl, aztán én is rendelem az új szettet.
Mivel gumikkal kereskedik, ezért nyilván nem fogja a frankót megmondani hogy ez a multik újabb pofátlan lehúzása, és az xy gumit pont emiatt nem szabad megvenni mert azon csak 6,3 mm a profilmélység szemben a másik 8 mm-es gumival, ha ezt az xy gumit 10 perc múlva el akarja adni talán pont itt...
Nagyon szuper szakmai írásai vannak, de az ilyesmi kérdésekben (másik példa a DOT-szám) mindig csodák csodájára a saját üzleti érdekeinek megfelelő álláspontra helyezkedik----> de egyébként nincsen ezzel baj. Az ő üzleti érdeke hogy megfelelő tündérmese keretében meg legyen ideologizálva hogy a másfél éves gumi is új gumi, az én üzleti érdekem meg az, hogy még gőzölögjön amikor felteszem amikor veszek egy szettet 150 gurigáért. Ilyen egyszerű.
Nálunk is van több autó, téligumis is, ettől függetlenül nekem nem kell olyan 4 évszakos amit télen, hóban nem lehet használni.
Tehát olyan 4 évszakost kerestem aminek inkább téliesebb a mintázata, és már többen írták milyenek a tapasztalataik télies viszonyok között az adott gumival, azok meg jók voltak.
Ez a második autóra megy, van olyan kocsink amin biztosan lesz rendes téli, 4wd, stb. Azon a pár napon, amikor ez concern, majd pihen a garázsban a C-Max.
korábban írtam egy kormányszitálásos problémámról, majd később tovább próbálkoztam tenni ellene, javulás nélkül.
Lényegében új Vredestein Sportrac 5 195/65 R15 nyárigumik kerültek fel, autotire.hu-nál vettem, szfvári gumisom szerelte fel. Volt már tengelyenkénti csere, kapott újracentrírt, elforgatást a felnin, a hiba nem változott.
3 szezon (~25e.km.) után úgy döntöttem, lecserélem őket.
Sem előtte, sem a mostani új gumikkal nincs problémám, úgyhogy az említett szettel valami nincs rendben, hiába nem látszik semmi hiba.
Eladni nem szeretném őket, inkább leadom a hulladékosnál, esetleg egyiket felhasználom pótkeréknek.
Ha valami gagyi márka lenne, egy szavam se lenne...
Arra figyelj, ha olyan gumit akarsz ami akár télen is, igaz korlátozásokkal, de használható legyen akkor ne kimondottan nyári mintás 4 évszakost vegyél.
A Quatrac Pro a 4 hosszanti árokkal, ahogy kistesója a Quatrac 5, is ilyen, 2-3 cm-es friss hóban csak kapart a kisautó induláskor sima, egyenes aszfalton, körforgalomban alacsony sebességnél is csak kifelé akart menni, nálam megbukott.
Addig amíg nincs hó minden o.k.
Én emiatt nem vettem Quatrac Pro-t szintén 17"-os méretben.
GY Vector Gen3-at használok tavaly szept. óta 235/55 r19 méretben. Télen jól viselkedett, 25 fok fölött elmegy, akkor egy nyári jobb lenne. Nem mértem mintamélységet, szemre nem sokat kopott. 15 ekm van benne.
Menjenek a fenebe. Amugy hol kell merni? Mert van olyan gumi, aminek a szele le van kerekitve, ott a szeen alig van mintamelyseg. Vannak "szogletesebb" kialakitasok, ott a szelen is mely az arok.
Köszönöm. Olyanok mint az első képen és kevésbé drasztikusak. A lecserélt 4-5 mm-es ,8 éves Conti prémium contact gumikon nyoma sincs ilyeneknek. Na, mindegy.
Sziasztok. Tegnap tetettem fel 1garnitúra Hankook nyári gumit a feleségem autójára. Csak az alufelniket vittem el az enyémmel, majd hétvégén átcserélem. Ma reggel vettem ki a kerekeket a kocsiból és meglepődve tapasztaltam, hogy a gumik oldalfalán huplik vannak, a futófelülettől a peremig.Egyiken mélyebb, másokon enyhébbek. Normális ez új gumin?Előbb itt érdeklődnék és ha azt mondjátok, hogy nem, csak akkor mennék vissza a gumishoz.
Szerintem a nyári is gyorsan fog! Nem tudom mennyi volt újonnan a profilmélysége de 2000 km. futás után 5,8 mm. Ha 6 volt újonnan akkor 1000 km/0,1 mm. De majd nézem. Logikus lenne rá a 4 évszakos de nem találtam a méretben. Elől 275/40-20, hátul 315/35-20. Meg van téli, külön felnin, és megvan a gyári garnitúra, felgumizva az is, úgyhogy van mit koptatni.
Arra gondolok, hogy télinél ugye 4mm. után már nem gumi a gumi és 6mm.ről indulva elég hamar elérhető a határ. 7-ről kicsit tovább tart. Nem nagyon értem az elődöm mert nyárinak vesz egy ilyen budget márkát a téli meg Pirelli Scorpion. Nem néztem még meg, hogy az milyen árban mozog X5 méretben, de gondolom, hogy erősen nem a Rotalla!
Megmérem már én is az ócsó gumimat, ami persze egy Rotalla Setula-hoz képest "márkás"
Egyébként meg leszarom, hogy ha kicsi a mélység, nem sokat fut az autó (évi 10-15), van téli nyári, legalább lekopik, mire megöregedne, és nem azért kell kidobni.
Igen, előfordul, hogy egy adott típust többféle gumimérettel szerelnek fel. A gyártó engedélyezte, ettől kezdve gyári méretnek számít, teljesen szabályos, biztonságos lesz vele az autó vezethetősége. Tehát lehet cserélgetni ezekre a méretekre. Ugyanakkor persze némi különbséget érezhet az ember, a legkényelmesebb vélhetően a 195/65R15-össel lenne és a fogyasztása is azzal a legkedvezőbb.
Így vettem az autót, új gumikkal. Persze én sosem fogok Rotalla Setula gumit venni. Remélem csak a budget márkának köszönhető a kevés profilmélység! 2,3 tonnás kocsin szerintem hamar le fog futni!
A tetves anyjukat. Es meg meg akarnak gyozni, hogy ez igy f.sza
"This tyre is manufactured and sold with 6.5mm of tyre tread, which is a bit below when compared to an industry average of 6.9-7.5mm (depending on the brand). Explaining this, Continental is quoting the new Green Chili 2.0 compound, allowing them to slow the tyre wear, allowing the use of less tread depth on a new tyre."
Én még nem láttam, hogy műszakin néznék a gumi méretet.
Ha esetleg gyanúsan virsli, vagy szemre is túl széles, akkor biztosan ránéznek.
Szerintem a 11 % nem stabilitási szempontból probléma, hanem romlik az autó gyorsulása, illetve nő a végsebessége (ha bírja az erőgép). Valamint a szokásosnál is többet csal a km-óra. (vagy pont így lesz jó?)
"Az is tény, hogy az autógyártók mérnökei gyári gumimérethez hangolják a futóművet, azzal lesz a legoptimálisabb az autó viselkedése"
Bar megesik, hogy felszereltsegtol fuggoen mas a futomu, de a jelenlegi automat meg lehetett venni 225/45R17, 205/55R16 es 195/65R15 konfiguracioban. Ennyit az optimalizalasrol.
Köszi! Egy Audi A2-ről van szó. Azt tudtam, hogy 1-2% nem számít de ez több( MKii-es Mondeóhoz vettem). Az A2 75 lóerővel nem a száguldozós kategória :) Azért kérdezősködöm, mert a 90%-os gumikat nem nagyon éri meg eladni. Inkább elhasználnám, ha lehet.
Nem lehet így megmondani, hogy befér-e, ahhoz az autó típusát is ismerni kellene. Az is tény, hogy az autógyártók mérnökei gyári gumimérethez hangolják a futóművet, azzal lesz a legoptimálisabb az autó viselkedése, már csak ezért sem ajánlott eltérni a gyári mérettől, de ha mégis, akkor ökölszabály, hogy úgy szabad megváltoztatni a gumi szélesség és oldalfalmagasság arányát, hogy az átmérőkülönbség +/- 2,5%-nál ne legyen nagyobb.
Van 4 db 195/60 R15-ös gumim, és 4 db alufelnim, amin 175/60 R15-ös gyári gumik vannak. Rá lehet-e tenni az alufelnire a 195-öset, és ha igen, akkor milyen következményei vannak?
Ha jól számoltam a kb 11%-kal nagyobb a 195-ös kerék átmérője (kb 2,5 cm).
Műszakin tudtommal nem engedik át az autót ha nem 100%-ig jó a TPMS rendszer, mert az egy biztonságtechnikai része az autónak.
Nem számít, hogy elég csak megnézni néhány műhelyPRN epizódot amiből rájössz, hogy 10ből 6 autó életveszélyes ami szembe jön veled hiába van rajta műszaki, és nemhogy tpms de még ép fékcső sincs rajta.
Most be is paráztattál, 19.-én viszem műszakira a 4 éves autót, eszembe se volt a TPMS téma, remélem nem merül le... :D
Nálunk tavaly került ilyen gumi az asszonyom kocsijára(W124, 300D) és nagyon elégedettek vagyunk vele. 80% város 10-10 országút, autópálya. Szintén lengyel és igen kedvező árú volt tavaly év elején. A használat pont a fordítottja a tiédnek. Kíméletlen.
Ha halk gumit akarsz vegyél Debicát :) Mármint amikor már kipörög a kerék meg oldalra csúszol, néma. Nem tudom miből van, talán szénből. :) Eddig minden gumi jelezte hol a határ a megszokott gumicsikorgással, ez kusban van.
Nálam a GoodYear Eff.Grip Performance 195/60 R15 méretű gumin majd' 60 ezer km futás után 4 mm maradt. Kell ennél jobb? Most 9 éves korában cseréltem le, lengyel gyártmány volt. Tökéletesen elégedett voltam vele. Hozzáteszem nem is gyilkolom az autót, normálisan hajtom. 80% országút, 10% város, 10% autópálya. Az ugyanilyen típusú új 8 mm-ről indul, most lett feltéve.
Hankook nyáriakkal (2018-tavasszal felszerelve) is 4 szezont, 57 ezret mentem tavaly novemberig, maradt 3.8-3.9 mm profil ami nekem már kevés.
Néhány hete vettem újakat, már felnikre szerelve várják a nyári szezont.:)
Nokian W+-t cseréltem le inkább 4 évszakosra mert a 7 éves alig futott gumi ( még 7 mm-es profillal) csúszott nedves úton, mint a t.kony, felkeményedett.:(
Ha az ember nem koptatja el jellemzően inkább a télieket max. 2-3 szezon alatt utána ezek felkeményednek.
Ez a trend manapság az egyre csökkenő új gumik profilmélysége mellett.
Én is decemberben voltam kénytelen lecserélni ( DOT 3517 ) a 4 éves télieket mert felkeményedtek, nedves aszfalton csúsztak, ca. 50 ezret futottak, és volt még 4.2-4.5 mm profil.
Ezek se 4 évet futottak hanem csak 4 szezont meg egy kicsit, mert az 5. szezonban 11. havi felszerelés után 1 hónap kínlódás múlva inkább vettem újakat.
Nekem annyi idő alatt azért fordul bele jó pár km. Így nekem az megfelel. Mindig olyan gumit nézek aminek jó vizes tulajdonságai vannak majd jó a kopási mutatója. Száraz tulajdonság annyira nem érdekel. Nyáron a meleg gumi ha nem kínai akkor az megfelel.
Az első kilométerek alapján nem vagyok elragadtatva. A héten megkapom a gyári un. pókláb(a fiam mondta) felniket is hozzá és lehet, hogy felgumizom őket! Az 18'
Akkor ezek szerint nem lesz rossz gumi, a 60 ezer km valószínűleg sosem fog összejönni mert előtte elöregszik ez is, de azt örömmel olvastam, hogy havas útviszonyoknál sem volt gond vele.
Mi nem megyünk a Nexennel az Alpokba, és idehaza igen ritkák az utóbbi években a havas útviszonyok, de ha kicsivel jobban viselkedik havas úton a Nexen, mint elődje a Vredestein Quatrac 5 akkor én már elégedett leszek.
Ez a Performance 1-nél is már így volt. Sem az ADAC sem senki nem említette hogy gyorsan kopna, nekem viszont ez volt egyértelműen a tapasztalatom, bárki bármit mond.
De egyébként a kettő közül megkockáztatnám a GY-t, hátha javítottak a recepten, és ugye eleve 0,73mm előnyből indul kopás tekintetében... :)
A GY Performance 1 mintánál nekem pont a gyors kopással volt a bajom. Tapadt mint állat, de kopott is rendesen. Mintha nem túragumi lenne, hanem sportgumi.
A rosseb tudja, mennyit javítottak ezen a Performance 2-nél.
Nekem sincs semmi olyan saját adatbázisom, amit az interneten te nem érnél el. Amit linkeltem youtube videót, az a youtube channel rengeteg gumit bemutat, meg is mérve azokat. Amit ott nem találsz, ott fórumokon kell nyomozni, és vagy találsz a profilmélységről infót vagy nem. Én magamban már kialakítottam egy pár kerülendő mintázatot, amit emiatt nem vennék meg, sok esetben a jó teszteredményei ellenére sem. Nyilván azon nem hepciáskodnék, ha 8,07 mm helyett 7,93 mm lenne az új mintázat, de az ilyen 6,7 mm és társai már nálam lecsapják a kismegszakítót. Pasztmek, nálam amikor megvettem az autót szalonból, még 1 szezon után is nagyobb volt a profilmélység 6,7-nél.
Szintén ezért vettem NEXENt, másfél év és 22eKM távlatából tudni fogja a 60ezres garantált futásteljesítményt. Idén ki tudtam próbálni az Alpokban havas meredek utakon, illetve már kánikulában is kellet nagyot fékeznem autópályán, esőben meg fenomenális - engem meggyőzött.
4 év szezonális használatnál kb. fele annyi valós idejű felhasználást jelent egy garnitúránál, azaz valóban csak 2 évet van használva az adott abroncs a többit a 4 évhez pincében unatkozva ill. garázsban tölti.:)
Tehát 2 év valós használat után kukázni normál állapot?
És azt sem lehet tudni,hogy az a jobb az adott évben amelyiknek "mélyebb" a profilja. Mert ha jobban bírja mert úgy van tervezve akkor buktam. Nekem menjen el kb 4 évet és akkor jó vagyok.
Ugyanez a helyzet a ma megmért Hankooknál is, szinte ugyanennyit mértem én is, tehát nem egyedi eset hanem szinte minden gyártó ezt csinálja vagy fogja ezt tenni, azaz megspórolnak 1 mm-t minden gumin.
" Rengeteg (akár prémium) gyártónál kinyomoztam hogy emiatt hiába jó a gumi nem szabad megvenni,.."
A vásárlás előtt mikor keresgélsz ugyan hogyan tudod kideríteni, hogy az adott gumiabroncsnak milyen a profilmélysége?
Még gyártási időre vonatkozó kérdésre sem tudnak választ adni csak annyit, hogy a gumi külső raktárról fog beérkezni így nekik nincs erre rálátásuk.
Persze van olyan webshop aki legalább gyártási évet tüntet fel a gumi adatainál.
Ez a Rotalla érdekel? Júliusban megyünk Görögországba, ott levizsgázik. Megmérem mennyit kopik a hosszú viszonylag gyors menetben. Én miminum Hankookot veszek, de ha sikerül inkább Bridgestone, Good Year hasonlók. Mondjuk ha 6 mm. volt felszereléskor és most 5.8 úgy, hogy 2000 km.-t gurult, nem lesz hosszú idejig fenn!
Kb 1,1 mm hiányzik, azzal rengeteg km-t kivesznek a zsebemből, az adott szett Ft/km aránya mégtovább romlik, hosszú távon nézve.
Rengeteg (akár prémium) gyártónál kinyomoztam hogy emiatt hiába jó a gumi nem szabad megvenni, de sok gyártó még szerencsére nem kezdte el ezt a trükközést. Nem mondok részleteket, nincs kedvem bíróságra járni... így is túl sok példát hoztam, de a téma bemutatásához muszáj volt példát írni.
De ha valakinek én most felnyitottam a szemét és emiatt mondjuk 2 kiszemelt szett közül a 8mm-eset veszi meg egy 10 perces nyomozás után, akkor úgy érzem segítettem.
Március elején vettem új HankookVentus V12 Evo2 nyári gumikat, még nem voltak használva, kíváncsiságból megmértem őket, ippenhogy ( 6.87-7.12 ) 7 mm-es a profilmélység.
Csupán információként....ugyanilyen gumikat vettem néhány éve, azok még 8.5 mm-es profillal rendelkeztek, aztán jött a spórolás......sok kicsi sokra megy.:(
Ha majd eljutsz oda, hogy vegyél másik, mondjuk jobb(nak gondolt) garnitúrát, érdekelne, azt mit tud ebben a méretben. Profilmélység, érzet, zaj, etc...lécci írd be ide majd, ha nem gond.
Na, fasza! Sehol nem éri el a 6mm.-t. Ennyit az olcsó húsról, melynek híg a leve! 315/35-20 méret hátul, 275/30-20 elől 41490-ért van első keresésre. Nem panaszként, mert ritkán kap az ember használt autót új gumival, de én biztos nem veszek ilyet bármennyire is drága a márkás. És meg fogom nézni mennyi a mélység mielőtt megveszem a következő garnitúrát.
Érdekes amit írsz. Pénteken vettem egy X5-öt. 2000 km.et futott vadiúj gumik vannak rajta. Számomra teljesen ismeretlen Rotalla-setula stb. Sosem vennék ilyet de ez van, teljesen új, marad rajta. Hazaértünk, az asszony megjegyzi, hogy a gumiknak nem sok van hátra, olyan karcsú a profilmélység! A téli Pirelli Scorpionokban elveszett a tenyere! Nézegetem, tényleg kevésnek tűnik. Ismerem 20 éve az embert akitől vettem, felhívtam, előkapta a számlát, szeptemberben vette, dot szám 2221. Most kimegyek és lemérem tolómérővel a mélységét.
Cseréltem már le 3 év után Yokohama télit és Conti nyárit is, mert felkeményedtek. Mintázat még volt rajtuk, de leromlott a tapadásuk, dot alapján sem voltak öregek a vásárláskor.
Kocsi éjszaka és 7vgn garázsban áll, napközben jellemzően tető alatt, agy az uv így kevésbé éri.
" A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év. "
Ennek ellentmond az a megmásíthatatlan tény, hogy néhány éves azaz 4-6-7 éves gumik már felkeményednek, és haszálhatatlanokká válnak, legyen az nyári vagy éppen téli gumi.
4 éves téliket cseréltem le legutóbb ugyanezért, ezek a gumik biztosan nem azon a gyártósoron készültek ahol a 10 éves időtartam volt beállítva.:-)
Ez a téma, hogy egy új gumin hány mm a profilmélység, ez nincs igazán kivesézve itt, pedig szerintem is fontos!
Például a Brigi túragumiról terjedt el, hogy hiába jó a tapadás meg zaj, komfort, minden, viszont újonnan olyan himihumi profilmélységgel gyártják, hogy mire elmész a sarki zöldségesig, már el is kopott a törvényi 1,6 alá.
A BFGAdvantage is csak 6,73 mm újonnan, a saját szememmel láttam!
A P. P7C2 gumin is karcsú a minta 6,77 mm, míg az elődje a sima P7 teljesen rendben van 8,07 mm!
Szerintem baromira nem mindegy, ha már újonnan is kopottnak számít egy méregdrága abroncs! Konkrétan pénzt vesznek ki a zsebünkből ezzel, főleg aki sokat megy és az elkopás lehetősége is játszik nem csak az elöregedésé.
Aki kinézett egy mintát megvételre, az jobban teszi ha nyomozgat kicsit előtte az újkori profilmélységet illetően, mert ennek a sutyiban zajló profilmélység csökkentésnek lehúzás szaga van. Cseréld le hamarabb = fizess hamarabb! És ebbe a játékba elkezdtek belemenni az abroncs gyártók, nagyon úgy tűnik nekem!
A lehúzás a pénzügyi része a dolgoknak, de miért nem szeretjük a kopott gumit? Hát például a vízkiszorítás egyre rosszabb ahogy kopik az abroncs. Ha a 6,77 mm-es guminál ugyanaz a minta 8 mm lenne, nem javulna-e ezen tulajdonsága??
Nekem nem mindegy hogy 8,07 mmről indulok vagy 6,73 mmről ha már egy rakás pénzt kiadok egy szett abroncsra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én csupán arra gondoltam, hogy a "legolcsóbbnak" van vmi hátulütője, asszem tavaly volt itt egy ilyen eset, vmi régi DOT-os új gumit vett a hozzászóló, elnézte mert, mint utólag kiderült fel volt tünteve a gyártási dátum, és reklamáció után írták neki, hogy ezért olcsóbb, mint a többi hasonló gumiabroncs.
Ez a prémium gumi...ez Continental 112 km (DOT 0822 ) után ennyi a profilmélység...de biztosan k.rvára tapad....nem ez a legfontosabb az itteni hsz-okat olvasgatva?:-)
Lehet sumákba a február utólsó heti azaz 08.22.-es gyártású gumival mentek vagy 10 ezer km-t, 3 hét alatt simán elképzelhető, oszt jól visszatekerték a km órát, ezért kevés a profilmélység.:-)
Az új Nexennek meg ennyi a profilmélysége ugyanazzal a mérővel, de az NEM prémiumgumi:
Természetesen az adott márkából, méretből a legolcsóbbat választottam (fuvarral összerázva), és így küldtek friss gumit. Talán valami nanotyre cégtől vettem. a röhej, hogy tőlük vettem, a visszaigazolás tán BHP volt, a szállító a Marso, és a számlán egy harmadik cég volt az eladó.
Ha beválik ez az ócsó, akkor télit is ilyet fogok venni, ha nem, akkor valami márkás használtat.
Nem jól értelmezted amit írtam,....egy adott méretű gumiabroncsról volt szó pl. az árgépen van mondjuk 10-20-30 ajánlat ugyanabból a gumiból....erre értettem nem a legolcsóbbat választani a kínálatból.