Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Bocs hogy beleszólok de Atifoci azt akarta irni hogy tavaly minden elfagyott nála virágzáskor úgy hogy a tavalyi termése kiesett ezért nem volt tapasztalata mikor érett tavaly az első kajszibarack.
Pedig az ismertetők van hogy május végén érő kajszinak írják ezeket, ezek szerint legalább 2-3 hetet rá kell számolni az új fajtáknál a francia, olasz stb érési időre.
Mondjuk idén se nap, se meleg nincs. Tavaly mikor érett a legkorábbi és melyik volt az?
...én meg örülök,hogy egyebek mellett- a Kiotoból is több szemzésem sikerült,így ezzel is bővül a fajtaszortiment :)...bár néhánynak a hajtás végét lerágta vmi állat/ gondolom őz/...így némileg visszaveti a növekedésben,de a lényeg,hogy van.
( a fiamat tanítom arra , hogy a fa vagy ültetvény mindíg azt adja vissza amennyi munkát belefektet az ember ... kevés munka után keveset , sok után sokat ...)
A fa hálája jeléül termését felajánlja a fagykárt szenvedett termelőknek :)
Utánanéztem a Kuresia-nak, a fajtaleírással ellentétben elég beteges, a németeknél is sok gond van vele, és a metszést tényleg nem tűri, mert náluk is mézgásodik (már ha a Gummiflusse-t vagy mit jól fordítottam :) ).
A metszés 1196 -on (február 12-én) mutattam egy kb 6 méteres bergeronról fényképet, azzal a problémával előhozakodva, hogy a tulajdonosa (rokon) ki akarja vágni, mert nem akar teremni. Kaptam tanácsot Mozo66 -tól és Flanel -től.
A tanácsok lényege az volt, hogy tegyem tisztába a fát, tápozzam és monilia ellen permetezzem a virágokat.
Jelentem, hogy a fa működni kezdett. Jelentős mennyiségű kötött barack fejlődik rajta, annak ellenére, hogy a teljes tisztázást még nem fejeztem be. Tápoztam, permeteztem. és a ritkítását is (amit azonnal muszáj) megkezdtem, így a fa megmenekült a kivágástól.
Tavaly is így néztek ki,de az utsó fagy letarolta...én meg ugye tavaly tavasszal metszettem a kajszikat,aztán a terheletlen fák hajtottak ,mint az őrült...és most az a rengeteg új hajtás kötött is...és ezt ritkíthatom most,mert különben a termés minőségére és a fák rovására megy...szóval egy darabig csinálhatom....