Keresés

Részletes keresés

_Caudata_ Creative Commons License 2014.12.13 0 0 8583

Hidd el, hogy simán elmondják, megmutatják. Főleg, ha visszavesz az ember a stílusából. Még olyan szakit is ismerek, aki mellé odamehetsz tök ingyen és megnézheted, hogyan csinálja. Ha normális vagy vele, akkor még megtervezni is segít a sajátodat. 2-3 éven át olvastam és gondolkodtam én is, hogy megcsinálom magam, mert valóban baromi sok a munkadíja a cuccnak (kb. a fele, de ha számolom, hogy magadnak kell megvenni az eszközöket az építéshez, akkor már csak inkább a negyede), de végül mégsem fogtam neki, hanem fizettem érte. És nem lett jó!! Ha most magam csináltam volna, akkor bajban lennék, de így no problem, visszajön és addig csinálja, míg jó nem lesz. Persze ha neked megvannak már eleve az eszközeid hozzá és van affinitásod próbálgatni, akkor mondom még jó is lehet és megúszod olcsóbban, de ilyenre nem biztat itt senki.

A kérdéseidre, hogy mik a buktatói stb. meg itt a válasz a fórumban csak keress rá és olvasgass. Nekem fél évig tartott.

Előzmény: miti5 (8581)
miti5 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 8582

nekem meg úgy tűnik,h egy újabb bölcs jött le az égből!!!!!-mars vissza

Előzmény: lala1961 (8580)
miti5 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 8581

nem is kértem senkit h büntető jogi felelőssége tudatában adjon infot és szóljon hozzá!!

Vicces is lenne ha utána itt akárkire is mutogatnék h :dehát ő mondta h így kell!!!

Ezek az emberek irigyek ,nem segítőkészek,úgy vannak a dologgal: menjél te is talpalj végig mindent amit ők,nehogymár majd a kulcs szavakat ,fő pontokat elárulják amin megdölhet egy amatör építése!!-De én nem is ezekhez az öntelt majmokhoz szóltam volna, hanem olyanokhoz akik saját kezüleg,műszaki érzékkel építették a sajátjukat és mikre jöttek rá utólag,mit kellett volna másképp. Az ember egy szakitól soha ne várjon segítséget ,ezt már rég tudom!!- ők  kezdtek el kioktatni ,terelgetni abba az irányba h majd ők ,mert ugye én nem érthetek ehez!!jópénzért!!

üdv+

Előzmény: _Caudata_ (8579)
lala1961 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 8580

Jó sok szó esik ebben a topikban a "tömegkályáról" !!Nem unod még magadat!!! Úgy tűnik mintha magadba beszélgetnél,és majd agyvérzést kapsz a PC előtt. Jó ez  túlzás volt(agy),de erről az jut eszembe ,hogy aki magába beszél megemlítik neki ,hogy "ilyen hülyével"még szóba állsz.SZERINTEM habzó pofa helyett inkább foglalkozzál  a témával ,az ahogy nézem jobban is menne.

Előzmény: miti5 (8578)
_Caudata_ Creative Commons License 2014.12.13 0 0 8579

Szia, szerintem állj le, mert nincs igazad. Mondom ezt, mint építtető.

A kályha tényleg veszélyesebb üzem, mint a konyha.

Még, ha szakival építteted, akkor sem biztos, hogy elsőre sikerül egy ilyen berendezés.

Hogy kifüstöl, nem melegít rendesen, szétreped, stb. az hagyján, de tényleg simán fel is tud robbanni. Akkora gáznyomás tud keletkezni egy ilyen építményben, ami lazán megemeli a kb. tonnányi felső részét. Aztán ha meg nem jól van méretezve a tűztér és belepakolsz 2x annyi fát, mint kellene, a keletkező rengeteg fagáz nem tud elégni, megszorul a berendezésben, elkezd lecsapódni korom formájában. Te meg kinyitod, hogy mi a fakkért kormol és hirtelen berobban az egész a plusz levegőtől, amit az ajtón át kap...

Szerintem ne írogass, kérdezgess semmit egyenlőre. A fórumból kiindulva szinte minden  kérdésedre választ kapsz. Arra is, mit lehet rá ragasztani, meg hogyan, arra is, hogy persze, lehet vele légfűtést is csinálni. Meg persze a Mo. jogi szabályozásra is, ami tüzelőberendezésekre kicsit komolyabb, mint főzésre.

Ettől függetlenül úgy fél év alatt össze tudod szedni azt az elméletet, ami az építéshez kell és még sikerülhet is a kályha, de itt senki nem fog biztatni arra, hogy gyakorlat nélkül nekiláss megcsinálni, mert érthető módon nem vállalja a felelősséget senki. Ezt már csak a saját felelősségedre teheted meg.

Előzmény: miti5 (8578)
miti5 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 8578

de jöhet még új nagyképű okostojás is, ezt is leírtam már rég h fogtok jönni ,felszólalni ,mert nem bírod ki,magadra veszed, mert az igazság fáj!!!

Ezzel el is árúlta magát mindegyikötök!!-- mehettek ti a levesbe látom!

Veletek a cukrászok,szakácsok,festők stb építtetnek akiket jól átlehet vágni a palánkon,akik beveszik a mazsola dumád,,szerintem lassan már felsőiskolai végzettség is dukálna ehez nem..kályhaépítő diploma!!! főzni főz a nejed?? miért engeded ember,azt hozzáértő szakácsnak kell!!-nem gondolod??és ha nem zárja el a gázt?-ha a tűzre étolajat önt, ha gyilkos galócát főz?? he??-mert nyilván ő se ért ahoz

Előzmény: miti5 (8576)
miti5 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 8577

Te vagy az, pedig téged csiptelek régen,Neked is megnőtt az évek alatt a pofád látom,de a tudásod is fejlődött??2007ben még a témához írtál! vagy a 7 éves kályhát építed most is?? tudod a belsőégésű motorok is fejlődnek, pdtdi-t nem lehetne ma eladni...

A te tudományod okoska?-csiszoltad??, vagy netalán megbuktál??

Előzmény: ab69 (8574)
miti5 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 8576

Titeket ki kell osztani mert senki nem teszi meg, azt hiszitek magatokról ti vagytok az atya úr istenek, mindenki hülye , csak te tudsz egy ostoba kályhát felhúzni,na ez a NAGY arcosság már.."orrán száján füstöl meg be se gyullad"- ilyet írt valamelyik koponya..

De felteszek egy egyszerű kérdést ,a tökéletes égéshez szerinted meleg vagy hideg levegő a jobb??-ami a tüzet táplálja ,mindenki érti mit akarok mondani ,nem kell a részleteket kiemelni megint ,okos barátom,((30-meg 67sor)).a "jobb" szón is tudod mit értek, a műszaki hozzáértésed megmutathatod!!!de ha tippelsz úgy is 50% az esélyed!

Előzmény: miti5 (8575)
miti5 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 8575

Te rád is az vonatkozik amit már leírtam,, kályhás vagy, lehúzos pénzhajcsár, irigy-(arra a 67 sor esetleges tudásra ami megmaradt a fejedbe 3 év szakmunkás suli után,pfuu))..igen tovább....

Előzmény: ab69 (8574)
ab69 Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8574

Csak hogy megnyugtassalak, a legtöbb építési hulladéknak minősíthető kályhát, pont olyan emberek építették, akik meg voltak győződve hogy elég ha a fórum elejét olvasgatják. Azt is tegyük hozzá, hogy a kezdeti információk bizony több szempontból igencsak hiányosak. Persze ez nem akadály, az ilyen emberek csak úgy sziporkáznak az újító ötletektől.:D

 

A komolyabban érdeklődők nem véletlenül mentek el további tanfolyamokra, illetve tanulták ki a szakmát.

De gondolom szerinted, mivel ez a szakma nem egy nagy etwas, ezek csak ostoba emberek lehettek akiknek nem volt elég 67 sor hogy megtanuljanak egy szakmát de még egy „A4-es” lap sem.

 

Te viszont olyan qurvaokos vagy, hogy ezeknek az embereknek hálásnak kellene lenniük hogy kérdést méltóztatsz intézni hozzájuk.

Nem te vagy itt az első ilyen ember, aki úgy kér segítséget, hogy a második mondatában már kioktatja és hülyének nézi azt akitől segítséget vár, sőt követel. Időnként jókat lehet szórakozni az ilyen arcoskodókon,örömmel mutat nekik ujjat az ember, leginkáb balkézen a középsőt.

 

Gondolom nem érted miért, de sebaj.

 

Azért csak hajrá.

Előzmény: miti5 (8570)
sancibácsi Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8573

Csináld!

:-)

miti5 Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8572

Na haggyatok olvasni elölről a forumot, kitanulom a mesterséget és az összes munkátokat elveszem!!!!!!!

Előzmény: miti5 (8571)
miti5 Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8571

Jaaa,Akkor minek heberegsz-habarogsz ide ember!!!! minek?? Erről beszélek én is, szerbbbusz

Előzmény: BSzTom (8565)
miti5 Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8570

Ja és még annyi: látom a "30-sor" is nagyon megtetszett nektek az oda.aszos  véleményemből, ez is azt támasztja alá h ezen lovagoltok , hogy itt pont nem ez volt a lényege az írásomnak, csak tőletek ennyi telik h az apróságon akadtok fennt szándékosan(írhattam volna 67sort is) , és nem a lényeggel foglalkoztok, azzal h értelmesen az állítólagos tudásodnak megfelelően hozzászólj,válaszolj!! Bár már kezdem azthinni h nem is tudjátok sokmindenre a választ.

Előzmény: miti5 (8569)
miti5 Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8569

Na ez a beszéd, ez már egy hozzászólás, bár van benne cinizmus.

gratula matula

Előzmény: BSzTom (8566)
miti5 Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8568

Vackor hova ment azt te tuti nem tudod,nagyzolási mániád beszél belőled!!!

plussz ő, ha értett hozzá ha nem,legalább megosztott itt mindent amit tudott,belinkelt. Nem a levegőbe beszélt konkrét dolgok helyett, erre való a forum, nem amit te képzelsz.

Te ilyen felsőbbrendű pótolhatatlan okosnak hiszed magad (meg még egy pár kollégád is), akinek egy szaváért is majd körbeugrálnak kinyalják a segged, azt szeretnéd.

De megnéznélek egy kályhaépítésen ahol német meg dán meg stb, valóban nagyfejek vannak, és velük elbeszélgetnél,és tuti úgy beraknának a sarokba h köpni nyelni nem tudnál, h mit miért hogy, mert a logikákat te se érted tuti ,csak bemagoltad mint egy verset.

Előzmény: sancibácsi (8564)
miti5 Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8567

Megint lököd a suket dumát,rizsát,én is pont erről beszélek, ehelyett inkább tanácsokat írnál h hogy ne ,de te ilyen ember vagy nem tehetsz róla,,csak akkor minek tévedtél ide??-na mindegy én megépítettm a kályhám a tudományos tanácsod nélkül

Előzmény: sancibácsi (8564)
BSzTom Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8566

De most aztán nekiveselkedek, és leírom max 30 sorban, hogyan kell cserépkályhát építeni (a tömegkályhákat sajnos csak ugatom, így azzal nem próbálkozom, elnézést, ha ezért a hsz kicsit OFF). Az egyszerűség kedvéért egy fatüzelésű, egyajtós kályha lesz, ötjáratú.:))))

 

1. Derékszög és vízmérték segítségével jelöld ki a cserépkályha helyét! Ha kell, használj körzőt is.

2. Kiszámolod hova fog kerülni a bekötőcső, kiméred a helyét, majd kialakítod a fogadónyílást.

3. Körzőt készíthetsz ácsceruzából és drótból, ha nem ismered a módszert, megteszi drót helyett a zsinór is.

4. Ha kész, akkor a talapzati idomokat kályháskapocs segítségével rögzítsd a kályha alapjához igazított rakólécekre.

5. A talapzati idomokat állítsd be szépen be ékek és fugakeresztek segítségével vízszintbe, függőbe.

6. Híg agyaghabarccsal öntsd ki a bordaközöket, majd agyaghabarcsba ágyazott ékekkel ékeld ki a csempéket.

7. Ha az agyaghabarcs kellően meghúzott, kályhásdróttal kösd meg a szomszédos csempéket vízszintesen.

8. A talapzatot töltsd fel száraz homokkal, majd helyezz el rajta két sor cserepet, a másodikat agyaghabarcsba.

9. Az első sor csempéit rakólécek és kályháskapcsok segítségével állítsd fel, vízszintre, függőre ügyelj.

10. A homlokzat felőli csempéket kivágva, alakítsd ki az ajtó helyét, valamint a tisztítónyílásokat.

11. Öntsd ki, ékeld és kösd meg a csempéket, lásd el a csempéket először béléssel, majd utóbéleléssel.

12. Rakólécekre állítsd meg a 2. sort, az ajtó helyét ebből is ki kell vágni, ha átlóg az első sorból.

13. Öntsd ki a bordaközöket, ékeld ki a csempéket és kösd meg őket, az ajtó körül függőlegesen is.

14. Állítsd be az ajtót az így kialakított nyílásba és határozottan, fixen ékeld ki a csempék béléséhez.

15. Samott-téglából és agyaghabarcsból építsd meg a tűzteret, készíts az ajtónak küszöböt, áthidalót.

16. A tűztér két oldalán helyezd el a járatfalak tartószerkezeteit, a megfelelő átégő keresztmetszetre ügyelve.

17. Indítsd el a füstjáratok falazását. Ügyelj arra, hogy az utóbélelés a járatszámokkal egyre vékonyabb legyen.

18. Ügyelj arra is, hogy a járatok keresztmetszete a kéményhez közeledve egyre szűkebb legyen.

19. Rakhatod a 3. sort, ugyanúgy, mint az első kettőt, de ez esetben nem kell ajtókat, st kivágnod.

20. Tovább építed a járatfalazatot, a tűzteret és a tűztérbe beépítesz egy lángterelőt, az ajtó fölé, előre.

21. Rakhatod a 4. sort, ugyanúgy, ahogyan a harmadikat, folytasd a járatokat és a tűztér-falazást.

22. Jöhet az 5. sor, szakasztott úgy, ahogyan az előző, de a közepén beraksz egy lángterelőt hátra.

23. Máris nekiláthatsz a 6. sornak, ugyanaz a módszer, a sor közepénél lefeded a tűzteret.

24. A kémény felőli oldalon kialakítasz egy biztonsági kiégőt, az ellenkező oldalon megépíted a kiégőt.

25. Megfalazod a keresztjáratot a tűztér fölött, majd elhelyezed, rögzíted és tömíted a bekötőcsövet.

26. Felrakod a 7. sort, amelyben kivágod a bekötőcső helyét: kiöntöd, ékeled, megkötöd, béleled, utóbéleled.

27. Megfalazod a keresztjárat utolsó sorait, kialakítod a fedést tartó szerkezeti elemeket.

28. Lefeded a kályhát, két sor cserép segítségével, majd letapasztod sovány agyaggal.

29. A járatfordulókat, tűzteret kitakarítod, letakarítod a kályháról a megfolyt agyaghabarcsot, majd behelyezed a tisztítódugókat.

30. Kifugázod a kályhát, és egy-két hét szárító fűtés után begyújtasz rendesen és melegszel mellette.

 

Nem nagy vasziszdasz, akár Forrest  Gump is meg tudná csinálni. :)))))))

 

Előzmény: BSzTom (8565)
BSzTom Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8565

Pontyosan.

 

És azt már csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy (annak a 30-60 sornak a leírása időbe telik. És most konkrétan nem arról az időről beszélek, amit meg akarunk fizettetni, ugye, hanem arról, ami szabad, és arra fordítjuk, amire akarjuk, ez esetben segítésre, ugye. Nos idővel az alábbi példákból okulva elgondolkodik az ember, hogy leírja-e azt a 30-tól a fektetett nyolcasig terjedő számú sort, vagy foglalkozzon helyette olyasmivel, amiért kap valami köszönetet is cserébe. Mondjuk játszhatok a gyerkőceimmel, vagy beszélgethetek a feleségemmel, barátaimmal. Ugyanennyi ideig, kellemesebben).

Előzmény: sancibácsi (8564)
sancibácsi Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8564

Ennyi. Igazad van, én elhiszem.

 

Az ilyen mentalitású embereknek nem nagyon érdemes pocsékolni a karaktert. Fölösleges.

Mert, van ez a mondás, nem tudom ismered-e: 'viszket a fülük'

Tehát ők ha megkérdeznek, akkor valójában nem kiváncsiak őszintén a véleményedre! Nem akarják ezt, vagy azt, hallani; ami esetleg az én, vagy a te, vagy mások véleménye. Csak, és egyedül azt szeretnék, hogy énekeljük, mondjuk azt, amit hallani szeretnének!És ha megmondod amit kérdeznek, legtöbbször még köszönöm-re sem futja.

 

És arról ne beszéljünk, hogy valójában ez egy komplett szakma. Nem járda betonozásról beszélünk. Mert annak is csak utána áll neki mindenki, miután eltöltött egy pár órát-napot a keverő mellett. És látta, hogy veszik fel a szintet, hogyan zsaluznak, és milyen arányban keverik a sódert a cementtel. Hogyan kell lehúzni, bedolgozni,egyebek.

Ha valaki nem érti meg, hogy kályhát nem lehet legalább ilyen szintű inaskodás, segédkezés, részvétel nélkül: én biztosan nem vitázom vele tovább.

 

 

És hiába mutogatnak itt a 2007-re, meg bármire! Mert úgy kilóg a lóláb, mint a néger gyerek az eszkimó oviban!

Mert akire itt mutogatnak, (Vackor) az is elment inaskodni! Elment bemutató építésre később: 2008! Kérdezték itt egymást az emberek, hogy mit, hogyan? Persze! De miért? Mert senki sem tudta! Nem volt Magyar O-n lehetőség sem, aki oktatta, bemutatta volna. És amint 2008-ban Helbro eljött, nem mondta, hogy nem! Elismerte, hogy az többet tud, és tanulni szeretne tőle. Mert ez szégyen lenne????

Nem hiszem! Itt sosem mondta senki ezt. Sem meg nem rótta, leírta volna, hogy buta, tudatlan, stb,....

Én ezt a képmutatást utálom, hogy fennhordják az orrukat. Miközben ők viselkednek így, még őkmutogatnak másra. Kérdeznek, de álnéven, mert még a nevét, e-mailját is titkosítja. Rákérdez dolgokra, és úgy érzi neki ez jár! De hogy odamenjen egyenesen, és tanuljon? Hogy köszönömöt mondjon????

Á nem. Ez a legnagyobb képmutatás. Amivel egyedül önmaguknak ártanak az így viselkedők, (és nem nekünk :-) amikor nem látják be, hogy: LÁTNI KELL. EGYSZER LEGALÁBB KIPRÓBÁLNI! Nem! Hanem inkább nekiállnak megcsinálni!

Hát csinálják! :-) Aztán jön a cumi, a pofára esés! :-))

Hogy befüstöli a lakást! Minden nap korholja az asszony: már megint befüstöltél!!!!! Kiszellőzteti az összes meleget a füsttel. Ha melegít egyáltalán, mert van aki 40-50 kg fával tudja egyáltalán felfűteni. :-(( A kályha szétnyílik, megszakad. A sütőben meg sem barnul a liszt, használhatatlan. Csak kormolni jó! :-). Vagy lehet be sem indul, tehát tüzet sem tud gyújtani benne egyáltalán! Soroljam még?

Nem érdemes. Nem is fogom; én legalábbis biztos.

Aki megérti, az megértette. Aki meg mást vádol nagy mellénnyel, és valójában ő öltötte ezt magára, annak meg hiába. Had csinálja. :-)

Ez a fórum ebből a bűvös körből nem tudott még kilépni, évek óta. És nem is fog sosem. Mert mindíg lesznek ilyen beállítottságúak.

 

Én csinálom már egy pár éve, és nem a második kályhámon vagyok túl (és nem is az elsőn :-)

De eszembe nem jutna, hogy ne tanuljak, kisérletezzek tovább. Hogy ne próbáljak ki új megoldásokat, anyagot, technológiát. Hogy ne lenne bennem vágy tovább, előre lépni.

És azt gondolni, hogy én tudom a világon a legjobban, hogy én már senkitől sem tudnék tanulni? Ilyen is volt már itt :-)) De én pl. nem gondolnám magamról :-)

Előzmény: BSzTom (8557)
eeiizzoo Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8563

Én azért megkérdezem milyen kályha ez?

 

És érdekelne a kémény is 20-as? 

Előzmény: miti5 (8562)
miti5 Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8562

itt vagyok igen!! Tiszteletem! kész lett ez a fránya kályha...begyujtva..nem nem volt persze,reggel végeztem vele,de jövőhéten alágyujtok!!

Előzmény: sancibácsi (8555)
BSzTom Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8561

Kérdezzétek miti5-öt. Ő építette, csak emlékszik még... :D

 

Előzmény: sancibácsi (8560)
sancibácsi Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8560

Igen, alul hátul is átmehet. De ezen a fotón nem látszik, mekkora ott a hely sajna.

Előzmény: eeiizzoo (8559)
eeiizzoo Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8559

Esetleg még hátul alul is átmehet a füst?

Előzmény: eeiizzoo (8558)
eeiizzoo Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8558

Szintén Üdv!

 

Hátha harang, valami olyasmi, hogy alul tűztér, felette egy harang, afelett mégegy harang, majd le aztán valahogy át a padka boltívén? majd föl a kéménybe.  Ez a baloldal. Ez nekem túl bonyolult. A mai napig nem sikerült megértenem mi köze egymáshoz a harang és a tömegkályhának. 

Előzmény: sancibácsi (8554)
BSzTom Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8557

Egyszer valaki megkérdezte az egyik fórumon, hogy miképpen kell a cserépkályha tetejét visszafedni, miután kitakarította. Kapott egy-két felületes választ, meguntam, leírtam neki, nem emlékszem, hogy belefért-e 30 sorba, de úgy rémlik, hogy 60-ba sem. Pedig nem nagy vaszisztdasz, csak egy fedésről volt szó. Nagyon részletesen leírtam, semmi mesteremberes mellébeszélés, szakmaféltés, semmi elhallgatás, semmi félrevezetés. Másnap a fórumtárs felhívott, hogy mennyiért mennék el lefedni a kályháját, mert nagyon nem boldogul vele.

 

Ennyi.

Előzmény: miti5 (8536)
sancibácsi Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8556

Hallod?

Én nem tudom itthon mit szólnának egy ilyen kéményhez! Szerinted???

Mert minden létező, és logikus elvárásnak megfelel! De nálunk nem szabványos, és nem vennék át, az tuti!

És most nem az elzáróra, huzat szabályzóra gondolok.

Vagy átvennék ezt nálunk???????

Előzmény: datapop (8553)
sancibácsi Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8555

Ez is igaz!

Lehet nem dupla harang, hanem fehér sütős finn.

Meglehet! Ezt így megmondani nem tudom. Az ajtóban lévő üveg olyan patyolat tiszta, hogy biztosan nem volt még begyújtva. :-)

Előzmény: datapop (8553)
sancibácsi Creative Commons License 2014.12.12 0 0 8554

Üdv!

 

A lenti tisztító azért kell, és azért oda kell mert az ott két oldalt fűtött padka. A leáramú csatornát, meg a padkát is ki lehet onnan takarítani.

A kis gomb lehet külső levegő szabaályozó. Tehát a hamuzó valóban csak hamuzásra szolgál.

A kályha nem dán. Dupla harang, ezért kell bal fent is tisztító.

 

Nade ha nem így van, majd elmondja az építője :-))

Előzmény: eeiizzoo (8549)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!