Keresés

Részletes keresés

kitadimanta Creative Commons License 2020.04.20 -1 0 132

"Ezt a szöveget megfejteni nagyon nehéz szerintem, mert nem bizonyítható, hogy Jézus jelképesen beszél itt, vagy valóban a vérét is belecsorgatta a kehelybe..."Szerintem egyáltalán nem nehéz a szöveget értelmezni, mert a mondat nagyon világos:  "ivának abból mindnyájan;"

Tehát egy db. pohárból ittak. Miért? Ha sima bor lett volna, akkor mindenki ihatott volna a sajátjából, nem? Mondj egy olyan rituálét, ahol egy pohárból isznak! Csak a vérszerződés jöhet szóba. Még akkor is, ha a vért bor helyettesíti. Viszont Jézus azt is félreérthetetlenül kijelentette: "Ez az én vérem, az új szövetség vére,"

Nota bene: akár hogyan is csűrjük, csavarjuk, akár vér volt, akár bor, a poharat úgy adták körbe, mintha az Jézus vére lett volna. Ez pedig mindenképp ellenkezik a mózesi törvénnyel, ami a vér ivását halállal büntette, s ez alól nem volt kivétel. Szimbolikus vért sem lehetett inni...

Így a szertartás csakis "pogány" szokás lehetett, s ez el is dönti a kérdést a vérszerződés javára. Ebbe sehogyan sem lehet a páskabárányt beleszuszakolni. Különösen akkor nem, amikor a fölkenés is pogány szertartás szerint zajlott.

 

"De bárhogy is történt, ez a szövetségkötés szerintem egy jelképes cselekedet is volt, jelképezte Jézus eljövendő megváltó halálát,"

Az ég-világon semmit nem jelképezett a vérrel megpecsételt szövetségen, TEST-VÉR-iségen alapuló együttműködési elkötelezettségen kívül, amit nem Istennel kötöttek, hanem Jézus és a tanítványok egymás között.

A páli szövetséget Isten és a zsidók-izraeliek közt kellett volna megkötni, de sem Isten, sem zsidók nem volt jelen a vacsoránál, csak Jézus és a tanítványok. Így ez a szerződés semmiképp NEM LEHETETT az ÚJ SZÖVETSÉG.

 

Továbbá Jézus királysága alapos indok a szerződéskötésre, hiszen ezzel pecsételték meg a tanítványok elkötelezettségét, hűségét Jézus, a király felé, akit korábban a pogányok királyává kentek - mondanom sem kell, szintén pogány szokás szerint.

A TEST-VÉRiség nem a halálra, hanem az életre köttetett. Halott király már nem király.

 

Ez a szerződés tökéletes mintája a mi egykori vérszerződésünknek, ahol a vezérek (tanítványok) elkötelezték magukat Álmosnak és viszont.

A vérszerződést már Hérodotosz (Kr.e.450 körül) is leírta:

„Szerződéseket pedig igy kötnek a scythák, legyen az akárki, a kivel megkötik: nagy agyag serlegbe bort öntvén hozzávegyitik a szerződő felek vérét, árral megszurván vagy késsel megvágván kevéssé testöket; azután belemártanak a serlegbe kardot, nyilakat, két élű fejszét s hajító dárdát. S miután ezt megtették, hosszasan imádkoznak és azután mind magok a szerződő felek, mind legelőkelőbb kísérőik isznak belőle.” – IV. könyv, 70. szakasz (Télfy János fordítása).[8]   https://hu.wikipedia.org/wiki/Szk%C3%ADta_szok%C3%A1sok#V%C3%A9rrel_megpecs%C3%A9telt_esk%C3%BC

Tehát Jézus idejében ismert gyakorlat volt ez a szertartás...

Előzmény: Jávorfácska (129)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.20 -1 0 131

Tehát Ő nem áldozati bárány volt…. Ezt a szerepet a zsidók „ragasztották” rá, a saját mózesi elveken nyugvó hitrendszerüknek megfelelően.

 

De a vérét ártatlan áldozatként egy fatális, tragikus orvgyilkosság, kivégzés következtében ontotta az emberekért... ezt nevezem én megváltásnak... de lehet, hogy Te mindezt egészen másként értelmezed...?

Előzmény: kitadimanta (124)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.20 0 0 130

Az "ez az én vérem, az új szövetségnek vére” rituáléja ismerős lehet mint a szövetség, a szerződés vérrel (vérivással) történő szentesítése a saját történelmünkből is….  Egy tőről fakad a két rituálé.

Ez a gyakorlat az exokannibalizmus valóságalapján értelmezhető: azzá leszünk, amit eszünk, iszunk. Tehát az elfogyasztott személy energiáit, tulajdonságait vesszük át, azonosulunk vele, jelen esetben Jézussal. Ezért mágikus gyakorlat, mert megváltoztatja a résztvevők jellemzőit, esetenként gyökeres spirituális átlényegülést váltva ki.

Ez is pogány szokás, semmiképp nem zsidó.

 

Ez a mágikus gyakorlat szépen átkerült a katolikus rítusba, és szerintem is pontosan ez az értelme, amit írsz: Jézus az erejével táplál minket teste és vére által.

Előzmény: kitadimanta (124)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.20 0 0 129

Azt hiszem, itt tetten érhető, hogy hívők és racionalisták vajon miért értik másként ugyanazt az eléjük tett szöveget:

 

Mk14:23-24 „És vévén a poharat, és hálákat adván, adá nékik; és ivának abból mindnyájan;

És monda nékik: Ez az én vérem, az új szövetség vére, a mely sokakért kiontatik.”

 

Ezt a szöveget megfejteni nagyon nehéz szerintem, mert nem bizonyítható, hogy Jézus jelképesen beszél itt, vagy valóban a vérét is belecsorgatta a kehelybe... amúgy még akár hajlok is arra, hogy úgy értsem a szöveget, Jézus  valóban ezt tette, belecsorgatta a vérét a kehelybe, és nem mondjuk vérré változott ott helyileg a bor, ahogy ezt a katolikusok hiszik.

 

 

De bárhogy is történt, ez a szövetségkötés szerintem egy jelképes cselekedet is volt, jelképezte Jézus eljövendő megváltó halálát, mikor a keresztfán lándzsával átdöfték az oldalát, és vérét ontotta az emberek megváltásáért. És mindegy, hogy ki hova tartozik: izraelita, héber, vagy pogány, Jézus mindenkiért halt ott kínhalált.

Előzmény: kitadimanta (124)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.20 0 0 128

Köszönöm szépen!

Előzmény: Wim Wendorf (126)
kitadimanta Creative Commons License 2020.04.19 -1 0 127

Köszönöm Jávorfácska nevében is. (Szerencsére korábban már kimentettem)

Előzmény: Wim Wendorf (126)
Wim Wendorf Creative Commons License 2020.04.19 0 0 126
Előzmény: kitadimanta (125)
kitadimanta Creative Commons License 2020.04.19 -1 0 125

"A linket sajnos nem tudom behozni... azt írja: not found"

Sajnos már nálam is ez a helyzet... Nem ritkaság, hogy bizonyos linkeket letiltanak, így még az info megszerzéséhez szerencse is kell...

Előzmény: Jávorfácska (96)
kitadimanta Creative Commons License 2020.04.19 -1 0 124

- "Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával.

- "Gondolnám én, hát dehogynem, az Új Szövetség, Jézus és követői által megvalósult... de biztos nem jól gondolom:)"

Bármit lehet gondolni, a tények makacs dolgok...

Sehol nem említi senki az evangéliumokban, de máshol sem, hogy ez a szövetség létrejött volna. Nincs róla leírás. Még utalás sincs rá!

Persze, az evangéliumokban előfordul ez a kifejezés, de tévesen. Jézus nem kötött semmilyen szövetséget Júda házával, a vacsorán csak az apostolok voltak jelen, ők meg kánaániak voltak...

Az utolsó vacsora nem új szövetség volt, hanem Jézus és a tanítványok közötti ősi hagyományok szerinti vérszerződés volt!

Tessék észrevenni, hogy egy pohárból ittak mindannyian, és vért!!! (esetleg borral keverve) Hol volt hagyomány a hébereknél a vér ivása? Sehol, mert halálos bűn volt.

3M7:27. „Valaki megeszik valami féle vért, az az ember gyomláltassék ki az ő népe közül.”

 

 

Mk14:23-24 „És vévén a poharat, és hálákat adván, adá nékik; és ivának abból mindnyájan;

És monda nékik: Ez az én vérem, az új szövetség vére, a mely sokakért kiontatik.”

 

Az "ez az én vérem, az új szövetségnek vére” rituáléja ismerős lehet mint a szövetség, a szerződés vérrel (vérivással) történő szentesítése a saját történelmünkből is….  Egy tőről fakad a két rituálé.

Ez a gyakorlat az exokannibalizmus valóságalapján értelmezhető: azzá leszünk, amit eszünk, iszunk. Tehát az elfogyasztott személy energiáit, tulajdonságait vesszük át, azonosulunk vele, jelen esetben Jézussal. Ezért mágikus gyakorlat, mert megváltoztatja a résztvevők jellemzőit, esetenként gyökeres spirituális átlényegülést váltva ki.

Ez is pogány szokás, semmiképp nem zsidó.

Ami a lényeg:  pogány hit "áldozata" (ami jelen esetben nem is áldozat, hiszen nem hal bele) nem a bűnök eltörlésére irányult, mint Pálnál Jézus esetében, akit húsvéti áldozati bárányként szerepeltet. Jézus az Úrvacsorán testét-vérét ajánlja követőinek azonosulásként, a TEST-VÉR(i)-ség megerősítése okán. Tehát Ő nem áldozati bárány volt…. Ezt a szerepet a zsidók „ragasztották” rá, a saját mózesi elveken nyugvó hitrendszerüknek megfelelően.

 

Csupán Pál kijelentése ad rá némi lehetőséget, de ez csak egy ábránd a zsidók részéről, illetve elterelő magyarázat Jézus megölésére...:

 

Zsid 8:8. "Mert dorgálván őket, így szól: Ímé napok jőnek, ezt mondja az Úr, és az Izráel házával és Júdának házával új szövetséget kötök."

Zsid 9:15. "És ezért új szövetségnek a közbenjárója ő, hogy meghalván az első szövetségbeli bűnök váltságáért, a hivatottak elnyerjék az örökkévaló örökségnek ígéretét.

Előzmény: Jávorfácska (94)
kitadimanta Creative Commons License 2020.04.19 0 0 123

Nem igazán értem írásod mondanivalóját, de igyekszem...

Előzmény: polária (92)
ErkölcsTan Creative Commons License 2020.04.19 0 0 122

Persze ...

A vírusokat / mémeket sem látod és azok is léteznek.

Előzmény: Jávorfácska (120)
ErkölcsTan Creative Commons License 2020.04.19 0 0 121

Annál azért több.

Tudományosan ez: Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet

Nem tudományosan meg sokminden más.

Előzmény: Jávorfácska (118)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.19 0 0 120

Na látod, tudtam én, pedig hát nem láttam, hogy felpakoltad Te is előzőleg a fórumra:)

 

Tudom én, Isten is létezik, ha nem is látom Őt:)))))

Előzmény: ErkölcsTan (119)
ErkölcsTan Creative Commons License 2020.04.19 0 0 119
Előzmény: Jávorfácska (116)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.19 0 0 118

Van itt egy Semmi c. filozófiai topik a fórumon, és szerintem ha azt mondom: Isten a nagy Semmi, a Semmi topik írói talán még egyet is értenek velem filozófikusan...

Előzmény: ErkölcsTan (115)
ErkölcsTan Creative Commons License 2020.04.19 0 0 117

Már régen ott van ez a kép a többi közt:

 

Szórakoztató Valláskritika MémKéptár

Előzmény: Jávorfácska (116)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.19 0 1 116

Küldök egy a hitednek megfelelő képet, remélem megnevettetlek vele:)

Előzmény: ErkölcsTan (115)
ErkölcsTan Creative Commons License 2020.04.19 0 0 115

Ez benne van már több mint 20 éve a kételkedési elveinkben is.

 

Aki több eltérő vallásnak, Istennek a hívője tud lenni az belefér a P-DOX Semmiben Sem Hívésbe.

 

 

Előzmény: Jávorfácska (114)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.19 0 0 114

Mivel a humor Istenében hiszel, egy oldalon állunk:)

 

De akkor ezek szerint a nem hívőkkel is közös a térfelünk:)

Előzmény: ErkölcsTan (113)
ErkölcsTan Creative Commons License 2020.04.19 0 0 113

A Semmiben sem Hívés és a Mindenben Hívés

ha agyalsz rajta egy kicsit azonos eredményt ad.

 

 

(-1) X (-1) = 1

1 x 1 = 1

 

Előzmény: Jávorfácska (112)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.19 0 0 112

Szinkretizmusra törekszem...

Előzmény: MemetikaTan (111)
MemetikaTan Creative Commons License 2020.04.19 0 0 111

Neked a Lavór egyházát kellene inkább megalapítanod.

Tudod? Mindenki és Minden benne van. :-)

Előzmény: Jávorfácska (110)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.19 0 0 110

Hiszek az Avatarokban... Oziriszben, Mithrászban, Krisnában, Jézusban... nem tudományosan, hanem mert kaptam egy égi ajándékot, kegyelmet, a hit ajándékát... ki lottó ötöst nyer, ki meg hitet... 

Előzmény: ErkölcsTan (109)
ErkölcsTan Creative Commons License 2020.04.19 0 0 109

Ugye tudod, hogy ZombiJézuska csak egy kitalált alak?

 

Van a történészeknek egy olyan része is, akik nem vitatják, hogy esetleg létezhetett egy Jézus nevű "vallásreformer" személy  akit kivégeztek. Azt viszont bizonyítani tudják, hogy a Jézus élettörténetének a 90-95%-a az állítólagos korát megelőző korok vallásaiban, mítoszaiban már léteztek. Tehát szerintük Jézus ha létezett is, akkor is az élettörténetét kiszínezték, felnagyították és utólag csodákkal is ellátták. Erre utal, hogy a "katolikus" egyház az Enoch könyvek néven ismert összeállítás minden elérhető példányát igyekezett megsemmisíteni és úgy tűnt, hogy ez sikerült is. A holt tengeri, vagy más néven qumráni tekercsek fölfedezése viszont bizonyította ezt a történelemhamisítási törekvést. A tekercsek és az abban leírtak bizonyíthatóan régebbiek voltak, mint Jézus állítólagos kora, és tartalmazta azokat a tanításokat és mondásokat, amelyeket Jézusnak tulajdonítanak. A tekercsek anyagára támaszkodva a nemzetközi szakirodalomban megjelentek olyan tanulmányok, amelyek szerint a kereszténység a Qumránban élő esszén szektától és nem Jézustól eredeztethető. A keresztény evangéliumok nemcsak a judaizmusból merítettek, hanem a perzsa zoroasztrizmusból, Izisz és Ozirisz vallásából és görög filozófiai tradíciókból. A keresztre feszítés képét és "népszerűségét" például Dionüsszosz Istentőről koppintották. Jézus irodalmi élettörténete a legerősebben Mithrász élettörténetével mutat egyezőségeket.

Előzmény: Jávorfácska (107)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.19 0 0 108
Előzmény: Jávorfácska (107)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.19 0 0 107

 

De amúgy azt vélhetően te is tudod, hogy nem a ma közismerten megszokott formájú keresztre feszítették Jézust, hanem olyanra, ami pl. a veleméri fénytemplom falán is látható, vagyis Tau, más néven Antalkeresztre:

 

Előzmény: MemetikaTan (106)
MemetikaTan Creative Commons License 2020.04.19 0 0 106

Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.19 0 0 105

Gondolom te is haladó gondolkodású vagy, és kellően flexibilis:)

 

http://web.t-online.hu/kontraxj/pdf/Kontra_Aleggy.pdf

Előzmény: MemetikaTan (103)
Jávorfácska Creative Commons License 2020.04.19 0 0 104

Minden mindennel összefügg...

 

Előzmény: MemetikaTan (103)
MemetikaTan Creative Commons License 2020.04.19 0 0 103

Az lehetne egy mai modernebb formája valóban.

Előzmény: Jávorfácska (102)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!