Keresés

Részletes keresés

Auralianus Creative Commons License 2018.08.28 0 1 1104

Ezek technológiai jellegű kihívások, nem jogi /erkölcsi jellegűek, ráadásul a KRESZ  - legjobb tudomásom szerint - eléggé jól

dokumentálja a lehetséges közlekedési helyzeteket (pl rendőri karjelzések vs táblák és egyéb dolgok). Amiket pedig a KRESZ
nem szabályoz, ott nem pont világos számomra, hogy miért kellene az önvezető járművek számára extra szabályokat alkotni?

Előzmény: takacs.ferenc.bp (1103)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2018.08.28 0 1 1103

Feladata-e X közlekedőnek Y közlekedő szabálytalankodásait kivédeni? >> NEM

 

Ez nem ilyen egyszerű. Nem csak képzett közlekedő emberekkel kell számolni,  hanem mindennel, ami az útra kerülhet, legyen az kis tárgy, nagy tárgy, kis állat, nagy állat, gyerek, hófúvás, vízbeömlés, tornádó, tűzvész, hadsereg, bármi. Vagy olyan zárt pályát kell létrehozni, ahol ez kizárható.

Előzmény: Auralianus (1102)
Auralianus Creative Commons License 2018.08.28 -1 1 1102

A valójában nemlétező problémát és a kapcsolódó aggodalmakat gyorsan fogja eloszlatni a KRESZ szimpla értelmezése és rengeteg megtakarítható pénz.

Feladata-e X közlekedőnek Y közlekedő szabálytalankodásait kivédeni? >> NEM

 

Egy önvezető járművel támasztható igény? >> közlekedjen szabályosan

 

Innentől kezdve okafogyott az összes többi okoskodás. Bíróságon nem állja meg a helyét akármiféle itt elhangzott ellenvetés (szerencsére) innentől kezdve

nem is vehető figyelembe szempontként. >> Nem is lesz szempont. Lesz némi sikítozás, tüntetések (pl a taxisok részéről, akikre nem lesz szükség a jövőben)

aztán majd szépen mindenki rájön, hogy gyorsan, olcsóbban, biztonságosabban és az átverés veszélye nélkül lehet A-ból B-pontba eljutni.

 

 

Az a pár idióta aki pedig majd szándékosan fog balesetezni önvezető autókkal gyorsan rá fog jönni, hogy a fedélzeti telemetria ellen nem sok esélye van 

akármiféle mondókának. Minél több jármű fedélzeti telemetriája áll majd rendelkezésre, annál egyértelműbbé fog válni a rendszer előnye. Ez egy tanulási

folyamat, aminek még az elején járunk, de majd szépen végigsétálunk ezen is.

 

 

+1 miért pont ez ellen ne lázadoznának azok, akik már most sem tartják be a KRESZ-t, mert saját maguk szerint ők jobban tudják hová kell sebességkorlátozás,
vagy záróvonal? ;)

 

 

Előzmény: mmormota (1100)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.13 0 0 1101

KRESZ vizsgát is kell majd tennie az önvezérlő autónak?

+műszaki és elsősegély :)

 

az emberi agy hány %-a van elfoglalva a gépjármű vezetésével?

 

mmormota Creative Commons License 2018.07.28 0 0 1100

Néhány hónapja egy ilyen taxi elütött egy kivilágítatlan kerékpárost.

 

Van még mit javítani. Mivel sok ember tart az egésztől, valószínűleg érdemes megvárni, amíg nem egyszerűen kicsit jobb lesz, hanem sokkal jobb lesz mint az átlag emberi vezető. A biciklis elütése, meg néhány Tesla baleset valóban szánalmas hibákra utal. Viszont tele van a net elképesztően béna emberek által elkövetett balesetekkel is. AntiPC nőgyűlölő fajtából különösen sok van... :-)

Van olyan is, hogy 90 éves emberek kormányhoz ülnek. Ilyenkor a halál jár az utakon.

Korrekt statisztikákból érdemes kiindulni, nem egyedi, kirívó hibákból.

Előzmény: Törölt nick (1098)
Mungo Creative Commons License 2018.07.28 0 0 1099

Láttad esetleg a Solaris eredeti változatát?

Szerinted a sci-fi írók depressziós látomásai mértékadóak ebben a tekintetben?

Néhány hónapja egy ilyen taxi elütött egy kivilágítatlan kerékpárost.

A felvétel alapján, ha ember vezeti az autót akkor sem valószínű, hogy elkerülhető lett volna a baleset. A vizsgálatok szerint az elektronika észlelte a kerékpárost, csak a taxit üzemeltető cég kikapcsolta az ilyenkor beavatkozó szoftverrészt és az észlelést "false pozitívnak" értékelte.
Ezzel együtt is lényegesen jobbak a baleseti statisztikái az önvezetőknek a futott kilométerekre vetítve, mint az igazi sofőröké.
Az első automobilok kifejezetten életveszélyesek voltak, mégsem állt le a fejlesztésük mint láthatjuk. Az önvezetők sem lesznek képesek csodákra, csak azok nem fáradnak, nem fogyasztanak drogot, alkoholt és talán a kivilágítatlan kerékpárok szerelmesei is belátják a szabályok betartásának szükségességét.

Előzmény: Törölt nick (1098)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.28 0 0 1098

Csak az kell hozzá, hogy biztonságosabban vezessen, mint én. Ha ez megvan, miért kellene az útra merednem, állandó készenlétben, mikor sokkal szórakoztatóbban is eltölthetném az időt?

 

Láttad esetleg a Solaris eredeti változatát?

Abban van egy ilyen elég hosszú jelenet.

 

 

Biztos vagyok benne, hogy ezt a szintet legkésőbb 10 éven belül elérik az olcsó autó kategóriában is. Őszintén szólva az is lehet, hogy már most elérték

 

Néhány hónapja egy ilyen taxi elütött egy kivilágítatlan kerékpárost.

 

Úgy tudom, hogy a gugli autói már évek óta önvezérlők. Csak azért ül bennük valaki, hogy a forgalomban résztvevő többi ember ne kapjon frászt. Mert egyelőre meglepő lenne, mint a fej nélküli lovas.

 

Előzmény: mmormota (1096)
jogértelmező Creative Commons License 2018.07.28 0 0 1097

"A négyes metró mennyire segítőkész?"

 

Semennyire, mert az nem mesterséges érzelmekkel megáldott jó modorú, illemtudó robotember, hanem oktondi sín-mángorló automata. :)

Előzmény: Törölt nick (1095)
mmormota Creative Commons License 2018.07.28 0 1 1096

Én pl. akarok. Csak az kell hozzá, hogy biztonságosabban vezessen, mint én. Ha ez megvan, miért kellene az útra merednem, állandó készenlétben, mikor sokkal szórakoztatóbban is eltölthetném az időt?

Biztos vagyok benne, hogy ezt a szintet legkésőbb 10 éven belül elérik az olcsó autó kategóriában is. Őszintén szólva az is lehet, hogy már most elérték (pedig sose volt komoly balesetem, pár koccanás, az is többségében mások hibájából).

 

Az a gyanúm, hogy a taxikat fogják elsőnek tömegesen ilyenre cserélni. Sokkal olcsóbb lehet így a szolgáltatás, rettenetes pazarlás egy ember bérét kifizetni, ha anélkül is működik. 

 

Úgy gondolom, 10 év múlva már legtöbb új autó fel lesz szerelve önvezető képességgel, 30 év múlva pedig olyan lesz a kormánykerék, mint most a kurbli. 

Előzmény: isabellee (1093)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.28 0 0 1095

A négyes metró mennyire segítőkész?

Előzmény: jogértelmező (1089)
jogértelmező Creative Commons License 2018.07.28 0 0 1094

Valamit kihagytál. Erről egy kínrímes versike:

* Jaj de hideg ez a peron, inkább megyek kerékperon. *

Előzmény: isabellee (1093)
isabellee Creative Commons License 2018.07.28 0 0 1093

Szerintem egy onvezeto jarmuvel es robottal senki nem akar menni sehova.

Aki me'g birja, az sajat maga vezeti a kocsit. Aki pedig nem birja, az inkabb az autot/igazi sofort reszesiti elonyben.

Az onvezeto auto/robot egy taxi szolgaltatas, de a taxi szolgaltatasokat ma sem veszik igenybe a videki falvakban, mert tul draga. A megyeszekhelyi varosokban is igen ritkan veszik igenybe a taxi szolgaltatast, es csak bizonyos reteg. A tobbseg inkabb vagy otthon marad, vagy gyalog megy el, vagy a tomegkozlekedest hasznalja, vagy a sajat kocsit, vagy megker egy ismerost.

 

Ha megvalosul az onvezeto auto, robottal, akkor viszont olyan lesz a technika, hogy nem is kell menni sehova, mert mindent el lehet intezni otthonrol.

 

Egyebkent pedig idos/fogyatekos embereknek ott van a moped, aminek a kezelese a vegtelensegig le van egyszerusitve. Ez tulajdonkeppen egy szuper elektromos toloszek, amit az utcai forgalomban lehet hasznalni.

Előzmény: XtraP (1092)
XtraP Creative Commons License 2018.07.27 0 0 1092

"senki se fog kocsival jarni sehova, mert olyan draga lesz.(Az onvezeto jarmuvek/robotok fenntartasa draga lesz, es nyilvan a ceg is profitot akar"

Az autók, amióta léteznek, egyre drágábbak, és mégis – finoman szólva – egyre több fogy belőlük.

A cégek pedig, ha eladni akarnak, akkor nem emelik égig az áraikat.

A többi stimmel.

Előzmény: isabellee (1090)
jogértelmező Creative Commons License 2018.07.27 0 0 1091

" Nem sokkal olcsobb, es biztonsagosabb, hogy ha a szomszed/rokon/ismeros viszi el az idos nenit/bacsit? "

 

Ők TV-t néznek, ami a legfontosabb, ráadásul mindjárt kezdődik a világrangadó, amit élőben kell látni.

Azt kívánod, hogy mondjanak le erről az élvezetről?  Nem vagy te gonosz? :)

Előzmény: isabellee (1090)
isabellee Creative Commons License 2018.07.27 0 0 1090

A robotika fejlődése azonban lehetővé teszi, hogy hívásra házhoz jöjjön egy önvezető autó - segítőkész robotemberrel

 

Nem sokkal olcsobb, es biztonsagosabb, hogy ha a szomszed/rokon/ismeros viszi el az idos nenit/bacsit?

Bar lehet, hogy az onvezeto jarmu/robot koraba a sajat kocsi (plane, ha nem onvezeto) is be lesz tiltva. Akkor viszont senki se fog kocsival jarni sehova, mert olyan draga lesz.(Az onvezeto jarmuvek/robotok fenntartasa draga lesz, es nyilvan a ceg is profitot akar, plusz az allam is jol megadoztat - mert minden kozpontilag regisztralva lesz. A biztositok is jo nagy dijat szamitanak fel, mondvan, hogy "az onvezeto jarmu magas rizikoju")

Lehet, hgoy akkor ujra visszater, ami regen volt: helyileg (mondjuk egy faluban) minden elerheto lesz: komuves, cipesz, szabo, tanar, orvos, stb. Az emberek helyben muvelik a foldeket, a penzuket pedig nem bankban, hanem otthon tartjak.

Előzmény: jogértelmező (1089)
jogértelmező Creative Commons License 2018.07.27 0 0 1089

" Egy idos/beteg/fogyatekos embernek legjobb, ha van egy auto SOFORREL."

 

A robotika fejlődése azonban lehetővé teszi, hogy hívásra házhoz jöjjön egy önvezető autó - segítőkész robotemberrel (ha más, önzetlen szolgalelkűek már nem lesznek).

Előzmény: isabellee (1088)
isabellee Creative Commons License 2018.07.27 0 0 1088

Egy idos/beteg/fogyatekos embernek legjobb, ha van egy auto SOFORREL. Ugyanis kell segiteni, a ki-be szallasnal, csomagokkal, egyeb dolgokkal.

Ha tudom, akkor en edesanyamat mindenhova elviszem. Ha pedig nem tudom, akkor fizet egy ismerosnek, hogy vigye el. Anyagilag is 1000-szer jobban megeri, mint egy sajat onvezeto jarmu fenntartasa. Az onvezeto jarmunel nincs segitseg. Tovabba, megbizhatatlan, mert nem tudjuk, hogy hogyan mukodik. Es az onvezeto jarmuvet meghekkelhetik.

 

Előzmény: Mungo (1084)
Warlimont Creative Commons License 2018.07.27 0 0 1087

Ha ez egy régebbi "meccs" köztetek, akkor nem szóltam, de csak ez a hozzászólása lentebb, és benne a példák talán nem voltak rosszak.

Előzmény: Mungo (1086)
Mungo Creative Commons License 2018.07.26 0 0 1086

Szerintem Isabellee érti. Ő nem egyszerűen csak szkeptikus az önvezető járművekkel kapcsolatban, hanem kifejezetten ellenséges, még a gondolata is megviseli. A posztom nem csak a 1081-es hozzászólásra reflektál, hanem Isabellee gondolkodására, már bocs, de a fóbiájára is.

Bízom benne, hogy azért a humoránál van és nem bántódik meg. Talán belátja, hogy lehet olyan aki igényelné és pozitív dologként értékelné a valódi, megbízható önvezető képességét a járműveknek, feltéve, ha nem teszik mindenkinek kötelezővé.

A valódi, megbízható ónvezető képességre még várni kell pár évet, én remélem, hogy azért elkészülnek vele, ha nem is megy zökkenő mentesen a fejlesztés.

Előzmény: Warlimont (1085)
Warlimont Creative Commons License 2018.07.26 0 0 1085

Magyarázd már el, a 1081-es hozzászólásban szerinted mi nem stimmel?

Előzmény: Mungo (1082)
Mungo Creative Commons License 2018.07.26 0 0 1084

Az eletkromost en kontrollalom/azt csinalja, amit en akarok...

 

 

 

  

Akkor ez így most tényleg jobb?

Előzmény: isabellee (1081)
Auralianus Creative Commons License 2018.06.28 0 0 1083

A comma AI most 10 cm-es GPS pontosságnál tart a jármű helymeghatározását illetően

https://www.youtube.com/watch?v=dypvyXNbsDs

Mungo Creative Commons License 2018.06.04 0 1 1082

Ne hulyeskedjunk mar..

 

Ez rád nem vonatkozik? Vagy csak neked szabad?

Előzmény: isabellee (1081)
isabellee Creative Commons License 2018.06.04 0 0 1081

Ne hulyeskedjunk mar..

Az elektromos NEM egyenlo onmukodo/onvezeto.

Az eletkromost en kontrollalom/azt csinalja, amit en akarok (kiveve, ha elromlik), az onmukodo/onvezeto pedig azt csinalja, amire be van programozva.

Az "onmukodo kes" az, amikor azt mondod a kesnek, hogy "szeleteld fel a kenyeret, X vastagsagura", stb - es ezutan hozza se kell nyulnom.

 

Az onmukodo mosogep az, aminek ezt mondod:

- "Most ki a ruhakat"

Az onmukodo mosogep osszeszedi, kivalogatja szinek/anyag szerint, eldonti, hogy mit milyen mosoporrol/hypoval, stb. kell mosni, milyen foku vizben, stb. Kimossa, atpakolja a szaritogepbe, aztan osszehajtogatja.

Előzmény: jogértelmező (1079)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2018.06.04 0 0 1080

onmukodo kesek

 

Önműködő kések? Nem jártál még hentesnél, vagy a bevásárló központ hús osztályán? Nem ember szeleteli a szalámit. Általában azért nem lehet gépesíteni a konyhákat, mert a kicsinyke konyhákban nem férnének el a gépek. A pincénk tele van konyhai gépekkel.

Előzmény: isabellee (1077)
jogértelmező Creative Commons License 2018.06.04 0 0 1079

Úgy rámijesztettél, hogy mosógép helyett mindenkinek teknőt ajánlok a mosáshoz, ha már felépült a teljesen automatizált teknőgyáram.

Előzmény: isabellee (1077)
isabellee Creative Commons License 2018.06.04 0 0 1078

NEM KELL új autót venned ahhoz, hgoy az önvezető rendszered fejlettebb legyen, elég a szoftver (igen a szoftver) frissítése, ha a minimális "hardware" már a kocsiban van.

 

Igen, pontosan ez a cel. Rakjuk tele a kocsinkat mindenfele szuksegtelen dolgokkal, amikert fizetnunk kell, es ami altal az allam, es gyakorlatilag barki le tud minket ellenorizni, kovetni.

 

 

Előzmény: Auralianus (1074)
isabellee Creative Commons License 2018.06.04 0 0 1077

Amiben olyanok is benne vannak, mint az a jogosítvány nélküli ember, aki a forgalmi engedély nélküli tragacson szállított másokat, és a telefonjával szórakozva 9-et ölt meg.

 

Ahogy az auto, ugy a kesek is sok ember halalat okozzak.

Megsem gondolkodik senki sem azon, hogy vegyunk onmukodo keseket. Az emberek hulyet kapnanak, hogy az otthonukban onmukodo kesek lennenek - amikrol nem tudjuk, hogy mit csinalnak.

Ettol az onmukodo autotol fraszt lehet kapni. En nem tudnek nyugodtan aludni. Mi van, ha onallositja magat, es magatol elindul a garazsbol? Vagy ha meghekkelik?

Hogy a szamitogedbe, okostelefonodba belenyulnak, az idegesito, sot borzaszto is lehet (ha leszednek adatokat, lefagyasztjak, leszedik a bank szamlaszamod, stb). Ha az onvezeto jarmudbe belenyulnak, az pedig egyenesen eletveszelyes.

 

Előzmény: mmormota (1073)
isabellee Creative Commons License 2018.06.04 0 0 1076

Aha ... ha te ezt elhiszed...hogy 2009 ota (9 eve!) van 5-os szintu onvezeto jarmu, a normal varosi forgalomban ... hat akkor nem akarod tolem megvenni a Lanchidat? :-)

 

https://www.digitaltrends.com/cars/google-fake-city/

Google built an entire fake city to test the AI of its driverless cars

 

2017-es hir, hogy egy egesz varos reszt epitettek a waymo tesztelesere (magyarra leforditva: hollywoodi studio)

Igen, leteznek onvezeto jarmuvek - a hollywoodi filmekben. Ott elhiszem, hogy levezettek 5 millio merfoldet, lehet, hogy 50-t is.

 

Olyan hir is volt mar, hogy amirol azt hittek, hogy onvezeto jarmu - arrol kesobb kiderult, hogy egy ember vezette ugy, hogy a ruhaja ugyanolyan szinu volt, mint az ules.

 

Jo nagy parasztvakitas ez az egesz.

Előzmény: mmormota (1072)
nepomuk Creative Commons License 2018.06.04 0 0 1075

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!