következő cserekor én is az 5w30 ast fogom beleönteni. most 0W20 ecstart raktam bele. elvileg ezzel töltik fel a gyárba, tehát gondolom baja nem lesz tőle egy periódus alatt.
Ausztriából hoztam az autót.. ott új korától kezdve 5w30 ment bele. itt a márkaszerviz 0w20 at rakott bele mondván, hogy az kell.
Az enyémbe első olajcserekor 5-30-ast Eneost öntöttem. Nem tudom a gyárban milyen öntöttek bele de az 5-30-astól sokkal csendesebbnek hallottam a motort. A második olajcserekor 0-20-ast öntöttem bele, de már beleöntéskor nem tetszett, mert olyan hígnak látszott mint a víz, pedig drága olaj volt. Most a harmadik olajcserénél 5-30-as ment bele ismét, megint simább és csendesebb a motor tőle.
Ezek után soha többet nem megy bele 0-20-as. Szerintem és a rég tanultak alapján az olaj nemcsak kenő hatást fejt ki a motorban hanem a hézagok összekoppanását is csillapítja. Véleményem szerint a 0-20-as olyan híg, hogy nincs ilyen hatása. Lehet, hogy jó olaj, de ha hangosabbnak hallom a motort tőle akkor mégse olyan jó.
Az előző 2005-ös Swiftembe vadiúj korától fogva 10-40-es ment bele, és 190-ezernél is olyan csendes volt a motor mint újkorában.
Szóval én azt mondom, hogy 5-30 vagy 5-40-es, aztán ahogy öregszik a motor és kopik akkor lehet kicsit emelni a sűrűséget 10-40-esre. 100-ezer km fölött már inkább ez kell bele.
Olyan előfordulhat, hogy pára maradt a hideg hengerben és ettől nem volt rendes szikraképzés. Nem jó ha mínuszokban nincs a motor még belangyosodva sem olyan rövid az út. Egyrészt a gyertyák is nedvesek maradnak, másrészt a kipufogóban is vastagon áll a kondenzvíz.
Ma reggel produkált egy érdekességet indítás után azonnal a kocsi.
Tegnap este sokat állt minuszban, majd két sarkot mentem vele, szinte semmit, majd leállitotttam. Ma reggeli indításkor a következőt produkálta:
Indítás után azonnal fura rezonanciát éreztem (nem egyenletesen járt a motor) de szerintem ment mind a 4 henger, tehát nem volt azért annyira drasztikus. Adtam egy minimális gázt, azonnal rendbe volt. Olyan volt, mintha túl dúsított volna vagy nem tudom. Azóta persze semmi, hibátlan.
Lehetett köze ahhoz, hogy iszonyú hidegen elinditottam majd leállítottam és utána másnap indítottam és nem tudott bemelegedni?
Első téli hónapja van az autómnak. Olyat tapasztaltam már másodszorra, hogy ha a kocsi minuszban áll, nagyon lehül az utastér, akkor az usb-s pendriveomat nem olvassa az audio. Teremgarázsban áll a kocsi szinte,mindig, ott 9 fok alá nem hül soha, nem is tapasztaltam ott soha. viszont két alkalommal utcán aludt. mindkétszer tapasztaltam. miután feljebb melegszik az utastér, újra működik a dolog.
Ennek így kell lennie. A kis vízkör a motor és a fűtés, a nagy vízkör a motor, a fűtés és a hűtő. A fűtés felé nincs termosztát, ezért természetes, hogy kissé visszahül fokozott ventilátornál.
Most hogy bejöttek az 5 és az alatti fokok, felmerült egy kérdésem.
Észrevettem, hogy hideg motorral ha elindulok és kb 3 km után ha eléri a mutató a középállást, utána a fűtést rákapcsolom max fokozton akkor ez képes visszahűteni a vizet. Tehát visszamegy a mutató. Nyilván a menetidő teltével mikor már maga a blokk melegszik megszünik a ez a jelenség tehát forró motornál már üzemi hőfokon marad a mutató.
Ez normális? Vagy a fél éves autó termosztát gyanus lenne?
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni. Suzuki swift 2012 keresek kezelési kézikönyvet pdf-be. (Esetleg még szerelési kézikönyvet) Előre is köszönöm a segítséget.
Az enyémen gyárilag vas alátét van. Én még sosem cseréltem egy kocsimon sem olajleeresztő csavarhoz alátétet. Menetet sem szakítottam bele, nem hagytam el a 🔩 csavart sem.
Megcsináltattam a 15 ezres szervizt. Tényleg 25e volt, ahogy ígérték. Olaj, olajszűrő, leeresztő csavar, gyári ecstar olaj (elvileg), bár ott álltam a kocsi melett, de ezt sose tudni sajnos...
Pollen és légszűrő csere nincs előírva 15ezernél, ezért ez nem volt. Pecsét, vagyis revíziós díj is benne volt. Szerintem ennyiért megérte...
Általában nem szoktam válogatni az olajok között, legyen márkája és megfelelő viszkozitása. Különbséget nemigen lehet érezni a motor működésében. Viszont most bevállaltam egy olyan márkát amiben sebességváltó téren van tapasztalatom az előző swiftemből adódóan. És mivel a váltóban példásan szerepelt ezért megpróbálom a motorban is.
Az olaj hozza a reklámszöveget minden tekintetben.
Túl vagyok vele már egy tank benzinnel és észrevehető a változás. Az ezelőtt is simán járó motor még jobban kisimult, javult a húzóerő is, és a fogyasztás is csökkent. Az OLAJ