Hetek kérdése és megjelenik (végre) a 24x36 milliméteres szenzorral szerelt Pentax K-1 FF DSLR.
Idevárok mindenkit akit érdekel ez a technika, illetve van információja és ezt megszeretné másokkal beszélni.
Sikerült vennem egy gyári állapotú TOKINA 20-35 / 2,8 objektívet. A véleményed miatt is nagy várakozással próbáltam ki a K-1-en. Igazad van,ez egy nagyon jó objektív,egy igazi kincs, masszív építés, gyors,pontos AF,
nagyon jó,kiváló élesség és színek.
Egy fórum-társunktól vettem, ezúton is köszönöm a bizalmát,elküldte,kipróbálhattam és csak ezután rendeztük az anyagiakat .
A képminőségét a PENTAX 12-24-hez tudnám hasonlítani-egyformák .
Köszönöm,hogy véleményeddel is segítettél a döntésemben !
Nikonhoz volt ilyenem, ott 65k körüli az ára, de Pentaxhoz félek sokkal több, mivel nehezen beszerezhető. De van Tokina 19-35-ös is, az könnyebben elérhető.
A doboz kibontásakor előttem volt az a váz ,amire olyan régen vártunk. Egy hihetetlenül masszív,a k-3-tól
nagyobb és véleményem szerint jobb fogást adó gép,szokatlanul sok kezelő gombbal és tárcsával,a
megszokottól eltérő nyakpánttal /ezüst-szürke felírással /,ami szebb a réginél.
A kezelő gombok sokasága és némelyiknek az eddigieknél eltérőbb helye számomra az első napokban nagyon szokatlan volt. A harmadik tárcsa szerepe számomra is még megfejtést igényel.
Az AF gyorsasága és pontossága mintha jobb lenne a k-3-tól.
Használtam az új 24-70-es objektívet k-3 vázon is, itt a k-1-en érezhetően jobb képminőséget ad,viszont a Tamron
70-200 nagyon egyforma a két vázon.
A képminőség érezhetően jobb az eddigieknél.
Én úgy látom,hogy a 6400 ISO a határ,ami után már érezhetően több a zaj,de 6400 még nagyon jó.
Nagyon élvezem a hihetetlen részletgazdagságot a képeknél.
A kereső nagyon jó a segédvonalakkal,és az AF visszajelzés is látványos / nem piros pont,hanem megvastagodott -megfelelő élességnél-négyzetek.
A váz -kezelést segítő-megvilágítása is látványos és adott esetben hasznos is.
Mindent -amit eddig tapasztaltam-összevetve csatlakozni tudok az előző értékeléshez:
Ez egy nagyon jó gép,minden eddiginél jobb és többet adó,hogy csak egyet-kettőt említsek,amiben jobb
az eddigieknél
- massziv,jó fogású
-jobb AF
-részletgazdag,jobb képminőség
-magas ISO-n is elfogadható képminőség
-váz megvilágítások
-300 ezer expo lehetősége
-3 év garancia
-szinte minden objektívnél jobb képminőséget ad,mint azok más vázon
A lényeges mutatók jobbak,mint az elődöknél,és ha ehhez hozzá adjuk a sok apró változást,akkor ez az
ami ezt a vázat méltóvá teszi arra,hogy jelenleg a Pentax csúcsgépeként szerepel-a 645 más kategória.
A fentiek az én szubjektív meglátásaim és pár napos tapasztalataim !
ez az első Pentax váz, ahol nem éreztem kínlódásnak a riportot.
Mind a Limitedekkel, mind a 24-70-nel pontos és gyors volt az autófókusz (gyakorlatilag nem tévesztett, igaz nem is menekülő gepárdokat fotóztam vele)
A magas ISO szenzációs, tényleg, 25600-as érzékenységnél még használható ( a csatolt kép egy csípőből exponált módosítatlan jpg, alexpós is)
A LCD (nem is tudom minek nevezzem) flexibilitása nekem elsőre vakításnak tűnt, viszont a tűző napon nagyon jól jött, nem gondoltam volna, hogy ennyire hasznos.
A harmadik tárcsát nem teljesen értem még mire való, majd biztos rájövök egyszer , vagy felvilágosít valaki aki el szokta olvasni a használatit :)
Összességében egy nagyon jól használható váz benyomását kelti, nekem még nem volt ilyen jó fényképezőgép a kezemben a 645 óta ...
Megnéztem a hivatalos doksiban és nem engedi a vakut pixesl shifting esetén. Pedig úgy emlékszem, hogy próbáltam. Na mindegy, betudom annak, hogy vénülök én is.
Nem a szinkronido a szuk keresztmetszet, hanem a villanasi ido. Ha gyors, akkor nagyon gyors, de sosem allando benne a feny intenzitasa. Hirtelen felfut, es visszaesik. A szenzor, vagy a film, ezt egy exponak veszi, ha kozben negyszer olvassa ki a pixeleket a rendszer (felteve, hogy kepes ra modjuk 1/20000 sec. alatt) a kulonbozo szinekhez mas megvilagitasi erteket kap.