Minden belpolitikai, katonapolitikai téma, személy, döntés, ami a honvédelemmel és a katonasággal kapcsolatba hozható (1989-től), ami érinti hazánk fegyveres védelmét és/vagy a Magyar Honvédség múltját (1989-től), jelenét és jövőjét. Minden olyan belpolitikai, katonapolitikai téma, személy, döntés (1989-től), ami a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalásával kapcsolatos. 1989 óta a honvédelmi politika területén tevékenykedő politikusok, katonák és egyéb döntéshozók, befolyásolók tevékenységének megvitatása. Haditechnikai téma csak a honvédelmi kormányzat politikai döntéseivel szoros összefüggésben tárgyalható, részletekbe menően nem.
Szólított le, sőt a régi "lengyel piacon" kilóra is vehettem volna, de még anno az átkos NDK-ban vettem egy műanyag-szerelékes + lencsék optikai távcső játékot, ami még mindig üzemképes és minden alkatrésze meg van.
No annál jobb és nekem valóbb távcsőre nincs szükségem. És nem esik szét, ha valamit összerakok belőle.
Még csillagászkodni is lehet vele, csak akkor mindent tükörképben mutat (mert akkor mindegy), de ha távcsövet csinálok, akkor az itteni légifolyósón (tudom, már nincs, de jönnek a gépek rendületlenül) leszálláshoz készülő gépek ablakában néha még a pilóta is látszik vele.
"Jól néznek ki a legényeink, igen" - jegyzi meg Orbán a bekapcsolt mikrofon tanúsága szerint. "Jó kiállásúak, van tartásuk" - helyesel kísérője. "Nincs köztük kövér, az a halálom, ...pocakos tábornokok velünk gyalogolnának, nem jól nézne ki..." - teszi hozzá a kormányfő, majd ismét kifejezi elégedettségét.
Egy másik fórumba tette be egy fórumozó kolléga Kositzky Attila írását (nem tudom mikor és milyen apropóból keletkezett), aki (K.A.) a légierő vezérkar főnöke volt és jól kiolvasható belőle a katonák és a politikusok szembenállása. A katonák és a politikusok ritkán találják meg az összhangot, hiszen nem azonos a motivációjuk. Látszólag persze igen, hiszen elvileg mindenki a nemzet védelme érdekében tevékenykedik, de a valóság sajnos mást mutat. Egy katona igyekszik ellátni a feladatát amire kiképezték, a politikusok pedig igyekeznek úgy működni, hogy a következő választást is megnyerjék. Mindezekkel együtt persze oda-vissza jó arcot vágnak egymásnak.
Lesz-e ebben változás? Igen, ha a társadalom is akarja, de félő az nem mostanában lesz. Azért csak próbálkozzunk.
A mai napon már leírtam ezt a véleményemet, dehát az ismétlés a tudás.....2013-ban két különböző helyen, két különböző témában, két előadó használta azt a kifejezést, hogy "bunkó katona" illetve "bunkó honvédség"! A sorok között ülve nyeltem egyet, hazamenve elkészítettem egy PowerPoint előadást "A katona és a társadalom" címmel. Meglepően sokan hallgatták meg eddig, és a beszélgetések során egyértelmű véleményük az volt, hogy most már másként látnak ebben a csiklandós témában. "A háború túlságosan komoly dolog ahhoz, hogy katonákra lehessen bízni!" - mondotta Churchill. "Ha nagy a baj, imádkozunk isteneikhez és hívjuk a katonákat! A baj múltával megtagadjuk isteneinket és elzavarjuk a katonákat"" - mondja egy japán közmondás. A politika belebonyolódik a háborúba, a katona sárban, mocsokban, homokban meghal, a gazdasági élet és a bank szektor vezetői meggazdagodnak, és a győztes háború végén a politika learatja a babérokat! Vesztes háború esetén a katona lesz a nemzet veszejtője, és jó, ha néhány évtized múlva tépett, fagyhalál előtti állapotáról a kései utókor egy - egy szoborral megemlékezik! A kávéház teraszán pedig a tornából és katonai szolgálat alól felmentettek, két konyak, egy kávé mellett, szivarfüstbe burkolódzva mondják: "Hősök pedig nincsenek, csak buta emberek, akik rossz időben rossz helyen voltak és ott is maradtak!"