Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A hosszabbító nem fojtó csak ohm-os ellenállás és feszültség esés van a végén a terheléssel arányosan. Viszont az inverter egy külön "állatfajta" mert egyforma effektív terhelés esetén a kondenzátorok ciklikusan jóval nagyobb áramot vesznek fel mint a hagyományos szinuszos terhelés esettén így nagyobb keresztmetszetű vezetéket igényelnek.
De hogy érthetőbb legyek "PFC" téma említése okán- régebben a Kemppi inverteres gépekben csak passzív PFC gyanánt egy fojtó tekercset tettek a bemeneti körbe ami nem nagyon vált be mert nem sok értelme volt. Most már elektronikust használnak.
Mint írtam csak hobbim így nem tudok mélyen ható válaszokat csak felületit. A hegesztőgép mérete nem számít mert nem a méret okozza a kismegszakító "terhelését" hanem a használt hegesztő áram- annak ívfeszültsége (technológia függő)- és a hatásfok ( inverternél cca. 85%). A hosszabbítóra meg te is tudod a választ de vigyázz mert mindennek van határa... túlzott feszültség esés esetén a hosszabbítón inverteres hegesztőgépeknél problémát okozhat mert a vezérlés összeomolhat és eldurran a teljesítmény elektronika. Ezért is nem ajánlják az egy hosszabbítóról üzemeltetni a hegesztőgépet és mondjuk egy sarokcsiszolót mert ha hegesztés közben valaki még + beindítaná a sarokcsiszolót az indító áram nagysága miatt bizony káresemény történne az inverterben.... kivéve ha aktív PFC-s az inverter...
köszi mindenkinek. egyik haveromnak van inverteres hegesztője, akkor inkább kölcsönkérem azt. megnéztem ma az alkotásomat, amit ezzel a trafóssal csináltam pár éve. nagyon gáz, szebbet akarok.
nyilván megvenném ezt az állványt, amit hirdetnek, ha postázná a tulaj, de nem postázza, 800 km-t meg nem szeretnék kocsikázni érte.
arra gondoltam, hogy porfestetem majd, a biciklimet 10 éve pár ezerért csinálták meg. nagyon tartós megoldás.
viszont megfelelő mennyiségű anyagom úgy néz ki, hogy nem lesz, azt beszerezni is szívás.
ami a megtérülést illeti: tartály 35 ezer, egy normálisabb német vízlopó 25 ezer, szerelvények 15 ezer, az állvány még nem tudom mennyi lesz. szóval közel 100 ezer ft. sosem térül meg. nem azért, mert nem jön le 100 m3 víz a tetőről, mert másfél év alatt lejön a 120 m2-ről, csak 1 m3-es tarályban nem tudom az évi 70 m3 vizet tárolni. úgy saccolom, hogy évi 3-4 alkalommal tudom majd tölteni-üríteni. de megnyugodhatok, hogy igyekszem környezetkímélően kertészkedni. :)