Keresés

Részletes keresés

Afrikaans8 Creative Commons License 2020.11.01 0 1 3041

Kb. ugyanezzel a szöveggel szerepelt itt ez az önreklám.

Előzmény: vetikka5 (3039)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2020.11.01 -1 4 3040

oh, köszi. de jó. nem ismertük eddig. 

Előzmény: vetikka5 (3039)
vetikka5 Creative Commons License 2020.11.01 -5 2 3039

A https://booking.com az egyik legmegbízhatóbb foglalási oldal. Munkámból kifolyólag rengeteget vagyok külföldön, mindig a bookingon foglalok, még nem volt gondom. sokféle szállás, jó áron.   

Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.29 0 0 3038
cszoli Creative Commons License 2020.10.27 0 0 3037

https://www.sabeeapp.com/hu/ntak-informaciok/ntak

 

vissza kell menni az ntak oldalára, ahol anno regisztráltál, ott belépni és ott fogod megtalálni nem a vendégem.hu-n

Előzmény: lapinagile (3036)
lapinagile Creative Commons License 2020.10.26 0 1 3036

Sziasztok,

Valaki tudna segíteni, hol a szent-kék-égben találolom a NTAk tegisztrációs számom? Elég az AIRBNB úrlapon itt beírni? https://prnt.sc/v7gfj6

Már nem akarom érteni, csak zombiként megcsinálni, de nem találom. A lezárások késéséről szóló fenyegetést sem értettem meg, nálam full automatikus, vendég híján.

Köszönöm

 

jazzcool1,2 Creative Commons License 2020.10.22 -1 1 3035

az offra: főleg aki nemrég vett lakást befektetési céllal, az jár rosszul, mert nem csak alacsony a hozam, hanem a lakások értéknövekedése is nulla körül mozog. a hozam most kb 3% körül lehet, de airbnb esetében kicsit mínuszos is. ha csak valaki nem teljes vagyonát költötte lakásvételre, hanem a portfoliójának része, mondjuk egyharmada, akkor aligha adja el.

 

a hosszú távú bérlő esetén szerintem nem éri meg a lehető legdrágábban kiadni, sokkal fontosabb szempont, hogy a bérlő jó arc legyen, komoly munkahellyel. 

 

arra, hogy a bérlő keveset akar fizetni: szerintem a magyarországi átlagjövedelmekhez képest tényleg drágák a bérleti díjak, szóval bérlői oldalról érthető ez a törekvés.

 

az airbnb jövője: úgy látom, hogy ez most még sincs napirendben, és látni kell, hogy jó eséllyel legkorábban a jövő év második felében kezdhet lassan elindulni a turizmus, és az első hónapokban nem a 4-5 csillagos hotelvendégek utaznak. talán abban lehet bízni, hogy egy viszonylag lightosabb korlátozás készül, és a döntéshozók felfogják, hogy szeptembertől júniusig senki nem fogja diákoknak kiadni airbnb-re tuningolt lakását. 

 

 

Előzmény: cszoli (3034)
cszoli Creative Commons License 2020.10.22 0 0 3034

Bár ez itt off-topic:

 

Tisztán közgazdasági racionalitás alapján ha egy ingatlantulajdon hozama a befektetett értékhez képest ennyire lecsökken, a tulajdonos eladná a lakását és helyette más, nagyobb hozamú befektetés után nézne. A mai gyenge viszonyok (nulla vagy negatív kamatok, tőkepiaci kockázat) nem voltak mindig így, 2008 előtt biztosan nem.

 

Ha azonban ezt a racionalitást el is felejtjük, ott vannak még a növekvő fenntartási és állagmegóvási költségek.

 

Az egyetlen titka ennek az lehet, ha a bérbeadó megbízhat benne, hogy a bérlő az ingatlan állapotát a bérleti időtartam alatt saját költségen fenntartja, ill. távozáskor eredeti állapotot állít vissza. Emellett ugye alacsony a kockázat és a bérleti díj kb tiszta bevételnek tekinthető (nem teljesen, de ne bonyolítsuk most a korszerűsítés kérdésével). Plusz ott van még az alacsony infláció is. Bécsben nem évente váltják egymást a bérlők, hanem életvitelszerűen, évtizedekre laknak családok így.

 

Nálunk a helyzet ugye az, hogy a bérlakásban (albérletben, de ebbe a szokásos elnevezésbe mindig beleköt valaki....) élők a lakásra mint hotelre, a tulajdonosra mint pedellusra és hitelező bankra tekintenek. Tényleges jogkövetkezmény nélkül "nemfizethetnek" (a tulajdonos ilyenkor ingyen hitelezővé válik), ugráltathatják, ha elromlott valami, és távozáskor legjobb esetben is a falakon kipöttyözik a szögek, szakadások helyét. Mindezt évente ugye, csak azért nem korábban, mert a rohadék főbérlő nem hajlandó egy évnél rövidebb szerződést kötni (vajon miért is)

 

Ilyen esetben a bérleti díjnak mindezen károkat és kockázatokat is fedeznie kell, továbbá az állagmegóvást és -fenntartást is. Plusz infláció.

 

A probléma nálunk az, hogy aki bérlő, azt ez kurvára nem érdekli, ő csak keveset akar fizetni. Hogy a bérbeadónak ez miért is érné meg, azzal ő már nem akar foglalkozni. És ezt jogos kérésnek, a magas díjakat pofátlan rablásnak, a véleményközlést pedig vitának tartja. Ez így bérbeadói oldalról szimplán nem fenntartható.

 

És itt jön az ontopic konklúzió:

Látható, hogy a legolcsóbb és legegyszerűbb módja az lenne, ha tiszta és fair helyzetet teremtene bérbeadó és bérlő viszonyában, olyat, ami mögé a végrehajtást is odarakja. Emellé nyugodtan keményen szankcionálhatná a feketepiacot is, így mindenki jobban járhatna, az állam is.

 

Ehelyett pedig megpróbálják ellehetetleníteni az airbnb-t / rövidtávú lakáskiadást azzal, hogy főbűnösnek, mumusnak kiáltják ki. Pedig teljesen nyilvánvaló, hogy ha be is tiltják az egészet, ahogy van, a bérleti díjak nem fognak leesni szignifikánsan.

A mostani esések fő oka a gazdasági visszaesés és a covid miatt megcsappant igények és remények. A turizmus visszaesése is része ennek, de csak egy része.

 

Előzmény: jazzcool1,2 (3031)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2020.10.22 -1 1 3033

ma a kormányszóvivő lényegében azt mondta, hogy amíg nem lesz vakcina, addig a magyar határ zárva marad.

 

azaz - teszem hozzá - csak valamiféle oltási igazolvánnyal lehet majd szabadon utazni valamikor...

Előzmény: Afrikaans8 (3032)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.22 0 1 3032

Igen, kelet-európai szemmel ezek eléggé hihetetlen dolgok. Mindenesetre, hogy a topik tárgyánál maradjunk, kellő körültekintéssel, a helyszínt jól megválasztva a rövid távú kiadás (Booking, Airbnb) jó üzlet lehet. A három nagy közép-európai centrum közül jelen körülmények között Bécs az egyetlen, ahol a rövid távú kiadás még működik, igaz, sok visszamondással és variálással, de ez is kész csoda most. Pesten jó időre meghalt, Prágában is lassan a nullával egyenértékű a turizmus. 

Előzmény: jazzcool1,2 (3031)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2020.10.22 -1 1 3031

nem ismerem a bécsi szabályokat, de egy barátom több mint 30 éve lakik kb 500 méterre a Karlsplatztol, a Favorintenen egy kb 100 száz éves csodás állapotban lévő házban, elképesztően gyönyörű lifttel, egy 3 szobás lakásban és kb szinte változatlan a lakbére. ha jól tudom, max az infláció mértékével növekedhet a lakbére, de a háztulajdonos azt sem nagyon érvényesíti. 

Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.22 0 1 3030

Őszintén szólva fogalmam nincs, és szerintem nem is fontos, amíg nem háborgatnak miatta. Az osztrák rendszer sok szempontból bürokratikusabb és ésszerűtlenebb, mint a magyar, érdemes túllendülni a hülyeségeiken.

Előzmény: cszoli (3029)
cszoli Creative Commons License 2020.10.21 0 1 3029

Valami olyasmit olvastam, hogy ha nem Hauptwohnsitz akkor Zweitwohnsitz vagy Nebenwohnsitz, kérdés, ezt kell- e kérelmezni, mert Ausztriában elég keményen kezelik ezt, mivel a Hauptwohnsitzek után kap pénzt az önkori, a többi után nem, így sok helyen azt csak kivételesen engedélyezik + van plusz adó rá. Erről mit tudsz?

Előzmény: Afrikaans8 (3028)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.21 0 1 3028

Nekem a Hauptwohnsitzem Magyarországon maradt, a kintit választottam ideiglenesre, ill. szó szerint melléklakcímként. És ugye egyet vehettem hivatalosan saját névre. 

Előzmény: cszoli (3027)
cszoli Creative Commons License 2020.10.21 0 1 3027

De EU állampolgárként vehetsz egyet, úgy is, hogy nem jelentkezel be állandóra? Elvileg (elvileg) ugye nem lehet két állandód....

 

Előzmény: Afrikaans8 (3025)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.21 0 1 3026

Érdekes, hogy a províziót olykor maga a tulaj kéri, nem a közvetítő, ha saját maga adja bérbe az ingatlant.

Általános továbbá az Ablöse, ami megint csak eléggé húzós, és azt jelenti, hogy a lakásban hagyott bútorzatot (a beépített bútorokat is), készülékeket (mosógép, tv) gyakorlatilag meg kell venned. Aztán ha kiköltözéskor elviszed ezeket, vagy továbbadod az új bérlőnek pénzért, a te dolgod.

A Maklereket sokkal nehezebb kikerülni, mint nálunk. Semmirekellő emberek, fölösleges láncszem, de mivel az ingatlanhirdetés fotó nélkül is pénzbe kerül a jobb oldalakon, ők meg szerződésben állnak ezekkel, így a legtöbben már emiatt őket bízzák meg az értékesítéssel.

A közös költség horrorisztikus, a villany, gáz, internet+tv drágább, amellett ott a GIS az ORF-nek (tévéadó), szóval ha ezeket összeadod, vannak költségek, de ha párban bérlitek a lakást, még mindig százszor elviselhetőbb lehet, mint Pesten az utóbbi években.

Előzmény: Mindenváró Ádám (3023)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.21 0 1 3025

Külföldiként eleve egy lakást vehetsz a nevedre, a többit muszáj szülő vagy a gyerek nevére vásárolni. Nem EU-s állampolgároknák még szigorúbbak a szabályok, külön kérelmet kell benyújtani a hatóságokhoz. Egy Bécsben tanult japán ismerősöm több egyetem tanára, mégsem kapta meg az engedélyt egy kis lakás vásárlására (bukta az ügyvédi költséget is). Mindenféle jött-ment, indiai, afgán, közel-keleti "menekültek" szó nélkül azonnal Gemeindewohnunghoz jutnak, s vígan elvannak segélyből. Élni tudni kell...

Előzmény: cszoli (3021)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.21 0 1 3024

Ez a hivatalos árszabás. Nem állítom, hogy mind csilivili, de a házak általánosságban sokkal jobb állapotúak, patyolattiszták, csendesek, belső udvaros, körfolyosós alig akad. Állítólag csak a bécsi viszonylatban is kiugróan drága 1. kerületben akadnak ilyen belső udvaros, körfolyosós épületek (ami a pesti 5.-nek felel meg). Én ott nem is vettem, tőle sétatávolságra a 2.-ban viszont igen. Schwedenplatz, Stephansplatz pár perc séta a hidakon (Schweden-, Aspernbrücke) vagy 1-2 megálló villamossal (Marienbrücke), vagy metróval.

Arról nem beszélve, hogy egy élmény biciklizni, karnyújtásnyira az irdatlan kiterjedésű, mesés Prater és Augarten, az utcák tiszták, sehol egy kétes alak errefelé. De láttam lepukkantabb házakat a Gürtelen, a Favoritenben és a 11. kerületben, sokszor magyar, szláv és török falfirkákkal vegyesen. Sok a magyar névtábla, és ezek nem mindig bérlőkre utalnak.

Nyilván nem sok ilyen hirdetést látni, mert ahol nem ragadtak meg 2-300-ért a bérlők tartósan, és nagy ritkán kikerül a piacra, azokat pillanatok alatt elkapkodják. És igen, a feketepiac is működik, ahol pedig rájön a külföldi bérlő a turpisságra, és bepereli a tulajt, húzós a büntetés és az ügyvédi költség.

Azonfelül 3 hónap kaució a minimum, sőt gyakran províziót is benyelnek (nem jár vissza), szigorú fotódokumentáció átvételkor stb. Max. fél év kaució kérhető, az sem ritka, főleg ha a bérlőnek még nincs munkaviszonya.

Magyarországról meseszerűnek tűnik, de mindkét modellnek a céljait meg lehet érteni. 

Előzmény: Mindenváró Ádám (3023)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2020.10.21 0 0 3023

No,no. Mármint hogy 50 m2 csilivili altbau kecót kapsz rongyos 300 euróért... ez elég meseszerű.

Előzmény: Afrikaans8 (3020)
e_n_d_r_e Creative Commons License 2020.10.20 0 0 3022

A béremelésekhez hatékonyságot kell(ene) növelni. A legutóbbi években a régiónkban lezajlott erős bérnyomás pl Csehországban szemmel látható hatékonyság növekedéssel párosult a robotizáción keresztül. Persze ehhez be kell ruházni hatékonyabb teremlőeszközökbe. És az állami adminisztrációt is lehetne még hova csökkenteni és hatékonyabbá tenni, mert valóban csak a magánszektor temel pénzt. De ez egy másik fórum témája lehetne.

Előzmény: cszoli (3021)
cszoli Creative Commons License 2020.10.19 0 0 3021

Mondjuk ha megnézed a lakásárakat Bécsben, akkor ott 3-4x-es árak vannak. Mindezek mellett a bérleti árak nagyon alacsonyak, igazából ott nem nagyon éri meg kiadásra lakást venni. Plusz elborzadnál, milyen "kommunista" szabályozások vannak ott, ellentétben Magyarországgal. Pl kifejezetten büntetik a második lakást, a nyaraló céljára (ideiglenesen lakott) lakásokat sok helyen nem is engedik meg, érdekes, hogy ennek ellenére elég magasan vannak az árak. Ja és tudtommal van ott is egy fekete bérleti piac, amelyekre nem él a maximalizált ár.....

 

Visszakanyarodva Budapestre: sok-sok évvel ezelőtt, amikor 10 millió volt egy kisebb lakás és 50e Ft egy havi bérleti díj, ha hitelre vettél ilyen lakást, akkor is 50-70e körül volt a törlesztőd.

Ma ugyanez a lakás 30M, és a havi törlesztőd 120-160e Ft. Minő érdekesség, hogy a bérleti díjak is itt vannak. Ez nem véletlen.

Mint ahogy az sem, hogy másik oldalról megközelítve a kérdést, ha valamit 3x-ért vásárolhatsz meg, akkor a bérleti díja is 3x-os lesz. Kb. Nem törvényszerű, de nagyságrendileg ettől nem lehet nagyon eltérni ahhoz, hogy gazdaságilag fenntartható legyen a rendszer.

 

Rendben, korlátozd le a bérleti díjat, de ha a lakás nem lesz ugyanannyival olcsóbb, akkor azon szegény flótásokon kívül, akik így beleragadtak egy ingatlantulajdonba, senki nem fog lakást venni (csak saját célra), ergo, amikor lerobbannak ezek a meglévő lakások (és nem éri meg őket felújítani ilyen árak és bérleti díjak mellett), akkor nem lesz mit kivenni, nem lesz bérelhető lakás, legfeljebb ezek a beragadt és lassan lerobbanó lakások (ill gyorsan, tekintve a hazai bérlői kultúrát).

 

A béremelési követelések meg ott sántítanak, hogy a bérre kifizethető pénzek se a fán nőnek (és ha igen, akkor nagyon sokat kéne azt a fát locsolni meg ápolni....), azokat is ki kell valahonnan termelni. Az állam bizonyos mértékig átcsoportosíthatja az adóbevételeket a közszféra fizetéseire (akkor annyival kevesebb jut majd egészségügyre, nyugdíjra, utakra, stb), de a magánszektor nem. Márpedig a pénz a magánszektorban termelődik, a közszférában - akármennyire is sok hasznos tevékenység van ott is  - csak fogy. A béremelést követelőknek minden esetben meg kéne mondaniuk, miből kívánnak bért emelni. Anélkül ez csak egy üres szocialista lózung, mások pénzével és micsodájával való csalánverés.

Előzmény: e_n_d_r_e (3019)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.18 0 1 3020

Tény, hogy Pesterzsébeten vagy Kőbányán lassan már csak romák, lecsúszott távol-keletiek meg ukrán szakmunkások fognak lakni. Másfelől, amit a gyors szemlézéssel a Willhabenről vagy nem tudom, honnan kisakkoztál, Bécsben a '45 előtti építésű (Altbau) lakásokat, legyenek bármilyen csilivili minőségűek akármilyen pazarul felújított üvegliftes házban, jogszabály szerint nem egészen €6/nm áron adhatja csak a tulajdonos bérbe, mínusz az adózás, ráadásul 3 évre elkötelezi magát a bérlőknek, ha azok rendben fizetnek, stb. Tehát az ilyenek nem állnak sokáig üresen, ha a gazdájuk feldobja őket az internetre (s ugyanez áll a jól, a pesti átlagnál mindenesetre magasabban beárazott, rövid távra bérbe adott "airbnb"-lakásokra is). Magyarán csak az újabb építésű lakásokat lehet igazán jó áron "albérletbe" kiadni Bécsben, és még azoknál sem tud csak úgy egyik pillanatról a másikra felmondani a tulaj (ugyanakkor az első 15 hónapban meg őt védi a törvény).

Az általános szemlélettel, a rövidesen alanyi jogon elvárt fizetésekkel és hasonló dolgokkal meg ismét csak nem nagyon tudsz mit kezdeni. Hogy a rövid távhoz visszakanyarodjunk: számtalanszor elhangzott ebben a topikban is, hogy a külföldi vendégek az apartmanozóktól ma már szállodai színvonalat várnak el töredék áron. Ezt a színvonalat pedig a pesti belvárosban csak jóval nagyobb erőfeszítéssel tudta megteremteni az ottani tulajdonosi réteg a turizmus számára, mint például a jóval minőségibb lakásállománnyal rendelkező Bécsben.

Előzmény: e_n_d_r_e (3019)
e_n_d_r_e Creative Commons License 2020.10.18 0 0 3019

Azzal nem is lenne bajom, ha a német és osztrák szinten szabályoznák az albérleteket. Most gyorsan rátekintve az ajánlatokra Bécs belvárosában nem nagyon van 1500 €/hó alatt albérlet. Persze nem kell mindenkinek a belvárosban lakni és egy jó tömegközlekedéssel nem is lenne ez gond. De nálunk mindenki a Váci utcában szeretne lakni havi 80.000-ért egy 5 szobás lakásban. Alanyi jogon. A szállodák konganak, láttam olyan szállodai hirdetést, ahol ennyiért lehet kapni egy szobát, heti takarítással a IX. kerületben. Szóval ha az airbnb felveri az albérletárakat (ami nevetséges, mert elhanyagolható a számuk a teljes lakásállományhoz képest), akkor új szállodákat se lenne szabad építeni, mert elveszik a telkeket a társasházak elől. Sőt az utóbbi 10 éveben épült szállodákat is alakítsuk át akkor apartmanokká. Az ideológia a probléma.

És valóban a gond nem a magas albérlet árak, hanem az alacsony fizetés. Meg az az airbnb-nél sokkal nagyobb számú önkormányzati lakás, amik üresen állnak szerte Budapesten. Talán ki lehetne azokat is adni.

Előzmény: Afrikaans8 (3018)
Afrikaans8 Creative Commons License 2020.10.17 0 1 3018

Ez, mondjuk, független a kommunizmustól, mert Bécsben és Berlinben is működik, legfeljebb egyfajta szociális "érzékenységre" vall. Az egyik ilyen lakásban, amit annak idején meg akartam venni, magyarok voltak a bérlők, helyesebben szólva magyarul ugyancsak beszélő, évtizedek óta Németországban és Bécsben élők. Kérték, hogyha megveszem a lakást, hadd maradjanak tovább. Én viszont azt a kérdést szegeztem nekik, hogyhogy még nem vettek saját lakást. A nő válasza: szeret utazgatni, minden pénzét erre költi. Jobban megismerve aztán a német-osztrák hosszú távú bérleti viszonyokat, ideértve az ármaximálást is, rájöttem, hogy ugyan mi a fenének vásárolnának. Itteni fizetésből röhögve fizetik a két évvel ezelőtti budapestinél alacsonyabb bérleti díjat, a mobilitásuk megmarad, minek kuporgassanak? Ugyanez a vagyonilag erősen polarizált USA-ra már nem biztos, hogy jellemző, de a jóléti német és osztrák társadalomban működik. Nálunk meg az a gond, hogy a fizuk nem tartanak lépést az egekbe szárnyaló, a járvány idejéig elszálló "albérleti" díjakkal. A Covid ezt most valamelyest rendezte - de a munkahelyek egy részét, a kereseteket is, negatív értelemben.

Előzmény: e_n_d_r_e (3015)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2020.10.17 0 0 3017

Nagyon érdekes volna megtekinteni, hogy ezek a "civilek" mennyiért és hol szálltak meg az utóbbi pár évben, amikor külföldre sodorta őket az élet... :-)

Itt mindenki a mások f.szával szereti verni a csalánt, de dolgozni azt nem.

Előzmény: e_n_d_r_e (3015)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2020.10.17 0 0 3016

az airbnb-nek nem az önkormányzat, hanem a kb megállíthatatlan járvány az ellensége, már a jövő nyár is bizonytalan. 

Előzmény: e_n_d_r_e (3015)
e_n_d_r_e Creative Commons License 2020.10.17 0 0 3015

Megint kommunizmus lesz. Majd megmondják mennyiért adhatod ki a lakást

https://index.hu/belfold/2020/10/17/airbnb_budapest_civil_kampany/

lapinagile Creative Commons License 2020.10.15 0 0 3014

Azt hiszem beírom a leírásomba, hogy foglaláskor küldjenek székletvizsgálat és TBC szűrés igazolást is. És persze az érkezés előtt 3 napon belül kiállított hatósági erkölcsi bizonyítványt.

Előzmény: lapinagile (3013)
lapinagile Creative Commons License 2020.10.15 0 0 3013

Neeeeeeeee :)

Én szeretnék ujjlenyomatot venni a vendégeimtől és ha lehet akkor DNS mintát szájnyálkahártya törletből (esetleg vizeletből).

Előzmény: COOP (3009)
COOP Creative Commons License 2020.10.15 0 0 3012

Remélem nem lesz, félre ne értsd. Akar ilyet a fene :(

Előzmény: cszoli (3010)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!