Keresés

Részletes keresés

Maci_P Creative Commons License 2024.01.16 0 1 22394

A betegség ellenállás, ahogy már írtam, összetett dolog. Vannak olyan v.vinifera fajták, amik jól bírják az átlagos éveket, van, amik nem. A Suvenir is egy ilyen hagyományos fajta. Nálam védhető minimális kezeléssel, másoknál nem. 2014 óta kb. a 2023 volt az erősen fertőzési nyomásos év (talán még 16) Ha ez alatt az évek alatt tesztelte valaki, arra jutott, hogy jó az ellenállása, aztán ha belefutott valaki 23-ba, az jött ki, hogy nem. (vagy ha vízparton, párás környezetben dolgozott vele, akkor esetleg minden évben az jött ki, hogy nem jó az ellenállása.

Na de visszatérve. A belinkelt leírás:

A fajta 1987-ben alakult ki két kultúra keresztezésének eredményeként: Alphonse Lavalle, eredetileg Franciaországból, és Aleppo (Bolgar), a Kis-Ázsiaból. Két v.vinifera keresztezése is v.vinifera lesz, tehát rezisztencia gént nem hordoz (ok, van 1-2 olyan szőlő a v.vinifera -k között, amiben van valamilyen rezisztencia, de most azt ne keverjük ide).
De máshol is ugyanezt a két fajtát lehet megtalálni felmenőknek. Aki kicsit is komolyan veszi a leírás készítését, az odaírja a felmenőket. Onnan meg már lehet tudni, hogy az ellenállását a v.vinifera csoporton belül kell kezelni kiemelkedőnek (érthetően a fagytűrése is gyengébb, mert ennek a körnek kb. ilyen a tűrése). Persze lehet, hogy én gondolok sokat az emberekről, de én, ha már beleálltam a gyűjtésbe, kicsit beleástam magam a keresztezés, rezisztencia stb. dolgokba is, hogy legyen egy kis rálátásom, tudjam, mit, hogyan kell kezelni. (Pl. ott van a Talisman (Kesa-1) fajta. Nem túl komoly a rezisztenciája, és egy rakat fajta született a kismis lücsisztüj-el való keresztezésből, ami v.vinifera. Na, azok a fajták is ugyanúgy gyenge rezisztenciával rendelkeznek. Persze a "gyenge" helyén kezelendő. Permetezés nélkül nem lehet termeszteni, de pár kontakt szeres kezeléssel védhető (megfelelő környezetben).
Na, jó hosszú lett :-)   de szerintem benne van minden ;-)

Előzmény: zoli1437 (22393)
zoli1437 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 22393

Magyar oldalakon a betegség ellenállásra minimum átlag felettit írnak. Sok helyen a teljesen rezisztenst.

A második értékelés külföldi eredetű.

https://gardens.desigusxpro.com/hu/vinograd/velika.html

Előzmény: Maci_P (22391)
zoli1437 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 22392

Konkrétumokra gondoltam. Pl. nem terem, nem lehet megvédeni a gombáktól (Melyiktől?), megeszik a rovarok (Melyik?), túl erőteljesen növekedésű sok a munka vele, gyenge a növekedése, keveset terem, alternál, nem ízlik, stb.

Előzmény: öreg_néne_b (22390)
Maci_P Creative Commons License 2024.01.16 0 0 22391

Az a fajta speciel pont nem is rezisztens, sima vitis vinifera. Legalábbis amikor sok éve utánenéztem, hogy mit is vegyek meg, pont azért hagytam ki, mert a források szerint nem rezi. Na de most meg is néztem vivc-n, most se írják másnak.

 

Előzmény: zoli1437 (22387)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.01.16 0 0 22390

"6 év után derült ki hogy haszontalan"

Előzmény: zoli1437 (22389)
zoli1437 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 22389

Költözés oka?

Előzmény: zsorsz (22388)
zsorsz Creative Commons License 2024.01.16 0 0 22388

Na, az költözik a kertből és csak 6 év után derült ki hogy haszontalan.  Tavaly sikerül egy smaragd zöldbe fást ráoltani egy alsó hajtásra, szépen megeredt, remélem nagy kiesésem nem lesz!

Előzmény: zoli1437 (22387)
zoli1437 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 22387

Velika.

Előzmény: Maci_P (22385)
zsorsz Creative Commons License 2024.01.15 0 0 22386

Ki a pálinkát szereti az rossz ember nem lehet😄

Előzmény: szervezkedő (22383)
Maci_P Creative Commons License 2024.01.15 0 0 22385

Nem kell ezen csodálkozni, nem is olyan régen írtam itt arról, hogy terület, évjárat, művelés mód, terhelés, stb. stb. függvénye, hogy mi lesz a vélemény egy fajtáról. Egyébként ez pont melyik fajta?

Előzmény: zoli1437 (22384)
zoli1437 Creative Commons License 2024.01.15 0 0 22384

Érdekesség képen két mondat ugyan arról a szőlőről két különböző helyen:

"Teljesen rezisztens fajta."

"alacsony ellenállás a hideg, a betegségek és a penész ellen;"

szervezkedő Creative Commons License 2024.01.14 0 0 22383

"...pont ez a hideg kell!"

....hogy élvezhesse a pálinkát az ember! Számomra ilyenkor van az igazi szezonja!

:-)))))

 

(Este kabátban megborzongok, milyen hideg van, majd lemegyek a pincébe és egy kis poharkával öntök. Nosztalgiázok a múlt nyarrol és már tervezgetem a következőt.)

Előzmény: zsorsz (22382)
zsorsz Creative Commons License 2024.01.12 0 0 22382

Nincs semmi probléma, pont ez a hideg kell!

Előzmény: szervezkedő (22381)
szervezkedő Creative Commons License 2024.01.12 0 0 22381

Egészséges állomány, beért vesszőinek ez a hideg nem jelenhet problémát. Ez a hideg még nem hideg.

Előzmény: zsorsz (22380)
zsorsz Creative Commons License 2024.01.12 0 0 22380

Vannak mostanában mínuszok, remélem a vesszők mélynyugalomban, a hűtőbe szedem a 3 szemes vesszőket.

Előzmény: zsorsz (22379)
zsorsz Creative Commons License 2024.01.11 0 0 22379

A beváltakból az  ustojcivij dokucsájevet ( remélem jól írtam) kifelejtettem. Egy hálás, finom szőlő.

zoli1437 Creative Commons License 2024.01.10 0 0 22378

Régi a bejegyzés. A szerekből nem biztos, hogy minden van még most is, de meg lehet nézni az aktuálisakat.

Előzmény: zoli1437 (22377)
zoli1437 Creative Commons License 2024.01.10 0 0 22377

https://szolo.blog.hu/2009/04/15/permetezesi_menetrend

Itt van többszörös alternatíva.

Előzmény: Bator1977 (22376)
Bator1977 Creative Commons License 2024.01.10 0 0 22376

Sziasztok van valakinek esetleg Permetezési naptára mikor mivel kell permetezni. Milyen vegyszereket erdemes beszerezni?Aki tud segiteni megköszönöm

IsKol Creative Commons License 2024.01.09 0 0 22375

"egyre erősebben ötletelek a baromfiudvaron"

 

csak ültesd körbe csemegeszőlővel.

 

Árnyékot ad a jószágoknak illetve információval szolgál a foszfor-tűrő fajtákról ;-)

Előzmény: szervezkedő (22374)
szervezkedő Creative Commons License 2024.01.09 0 0 22374

Úgy legyen.

 

(Közben megnéztem a kovászt és az időjárás előrejelzést is+ egyre erősebben ötletelek a baromfiudvaron.)

:-)

Előzmény: zsorsz (22373)
zsorsz Creative Commons License 2024.01.09 0 1 22373

Akkor senki semmi újjal ne próbálkozzon? A kékfrankoson kívül juliustól a koraiktól a moldováig hány szőlő, hány íz, hány hónap van? Nincs itt semmi kudarcélmény, vannak működő bevált tőkék amikkel tovább lehet menni, amiről kiderült hogy nem jó, lecserélni! És mivel van cserealap, szőlős kollégákkal ez is könnyen minden nagyobb anyagi ráfordítás nélkül lebonyolítható. Lehetőség van új fajták kipróbálására, nincs itt kudarcélmény, ettől érdekes az egész, a beváltak már adnak gyümölcsöt, a többivel meg lehet kisérletezni, szelektálni.

 

Jónak tartom ezt a kezdeményezést hogy a fajtákról írjunk vélemény.

Előzmény: szervezkedő (22371)
szervezkedő Creative Commons License 2024.01.09 0 0 22372

Magában is jó!

Úgy, úgy!

Pici sóval és piros paprikával!

:-)))

 

Ha hétvégén nem lesz extrém idő, kimegyek metszeni és közben a kemencében sütünk egy jó kovászos kenyeret!

 

Előzmény: Ali-bá (22370)
szervezkedő Creative Commons License 2024.01.09 0 0 22371

A te hozzászólásodra kattintottam, de úgy általánosan írtam, amit írtam.

Olyan rövid az élet, olyan gyorsan elrepül és egy idő után a szívünkben őrizzük csak az emlékeket, élményeket. Ne kudarccal legyen tele az a szív, hanem sokminden mással. Legyen az egyenleg plusszos, a jó irányban, a negatívumokkal szemben.

 

Emiatt sajnálom azokat, akik sokszor olyan fajtákkal kínlódnak, aminek a neve sem tisztázott, nagyon a google sem tud róla semmit, de egyik másik olvtárs már tud róla. Az időm lenne drága, ami elmegy rá haszontalanul, miközben megteremthetném a lehetőségét pl a saját kacsazsírnak!

:-))))

Előzmény: laca5 (22369)
Ali-bá Creative Commons License 2024.01.08 0 0 22370

Én úgy tapasztaltam, hogy a zsíroskenyér a legkülönbözőbb csemegeszőlővel is jó. Némelyikkel pedig mennyei. Olyik pedig még magában is.

Előzmény: szervezkedő (22366)
laca5 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 22369

Valójában nem pont erről van szó. Az még talán nem túldimenzionálás, hogy nem szeretem (én pl) a rágós héjú, nagy magvú vagy labrusca ízű szőlőt. Az még mindenkinek a tudatáig eljut, hogy a régi, jól bevált fajták jó ízűek a kisebb méret és a tradícionális megjelenés ellenére. 

Amit ma többen hisznek el mint kellene, hogy ezeket a régi, jól bevált fajtákat kompromisszumok nélkül űberelik az újak, mindegyik, hiszen új, tehát a mai sokkal okosabb ember nyilvánvalóan sokkal jobbat tud már teremteni mint a boomer öregek. Ami részben igaz is, hiszen dőlnek meg a méret rekordok, amit ugyan valójában valószínűleg régen is el tudtak érni, talán el is érték, csak senkit nem érdekelt, nem maradt fenn, mert nem akartak a betegségbombával vagy repedezős fajtákkal foglalkozni, hiszen az ember ideje régen is kincs volt, ha nem nagyobb, mint ma. Mert akkor a megélhetés függött tőle.  

Szóval úgy tűnik eleinte, hogy most valakik feltalálják a melegvizet, de végül rá kell jönnünk, hogy főleg a nagyon jó íz, de akár még a kiemelkedő megjelenés is kemény kompromisszumokkal jár.

 

A kompromisszummal sincs baj, még mindig el lehet fogadni, ha megéri, hiszen a világ tele van kompromisszumokkal. Pl. olcsó tömegtermékek látszólag megfizethető áron=rövidebb élettartam és sorolhatnám. Csak amikor később tudja meg a nép, hogy mi az árnyoldala. Na az nem esik jól. Már csak reménykedni tudok hogy zsorsz zöld szerei helyett a kicsit hatélonyabbakkal jobban kijövök majd, de pl a repedés ellen nem tudok és nem is akarok sokat küzdeni.   

Előzmény: szervezkedő (22366)
laca5 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 22368

Kacsazsír is kell :-) 

Előzmény: szervezkedő (22366)
zsorsz Creative Commons License 2024.01.08 0 0 22367

Pl a DM rezisztensnek írja, de a zöld szerekkel a rohadását nem sikerült megfogni, úgyhogy idén megy a kertből.

Előzmény: laca5 (22365)
szervezkedő Creative Commons License 2024.01.08 0 2 22366

A szőlő az csak szőlő. Sokan kicsit túldimenzionálják, sokan ebben próbálják kiélni magukat.

 

Én gyakran peldalozok kék borszőlőkkel.

Még meleg a kenyér amikor rákenem a kacsazsírt majd meghintem  piros paprikával. Ekkor a jéghideg kútvízben megmosok egy fürt frissen szedett érett kékfrankost. Világbajnok!!!!

 

Na de ehhez kell a fasza kút, egy kemence, egy ügyes csajszi aki jó kenyeret süt és a mindezek mellett lévő tábla kékfrankos.

 

Ezt az élményt nem biztos hogy elcserélném arra hogy legyen sokszáz különböző fajtájú tőkém, ami sokszor full ismeretlen.

 

...de nem vagyunk egyformák!

:-)))

Előzmény: laca5 (22365)
laca5 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 22365

Egyre jobban dühít, hogy a sok átverés után megszerzett fajtáról, amiről a megszerzés pillanatáig mindenki csak szuper jókat mondott arról az első kóstoló után kiderül hogy ugyan finom, szép is  de egyben meg is tudom hogy minimum problémás lesz 😞 (Anjuta)

Előzmény: zsorsz (22359)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!