Szeretitek a gyümölcsös aromájú paprikákat? Nálunk az idén teljesedett ki a chili őrület, amikor a fiam beállított az online vásárolt magokkal, február elején. Azóta az üvegezett veranda paprika-őserdővé vált. talán feltöltök majd néhány fotót. Most a feldolgozás stádiumában vagyunk. Előállt az első fél literes chili ízesítésű oliva olaj. Amit azóta mindenre locsolunk, még a pogácsára is. Szeretnék találkozni hasonló érdeklődésűekkel.
Nem régóta fogott meg a csilipaprika íze, ereje. Itthon a lakásban csak próbálkozás szinten. cserépben nevelgetem. Jelenleg a "bohócsapka" vagy tulipán csili fajtával... Szeretném a télen "bonsai"nak átalakítva átteleltetni. Ha valaki foglalkozna hasonlóval, szívesen venném a tapasztalatait.
Dél-Pest közelében egyéb csili-vel kapcsolatos dolgok is érdekelnének, pl teleltetési tapasztalatok...
Ismerkedési szándékkal is várok megkereséseket... e-mail-ben is: Béla báttya
Hozzávalók: Néhány csoki habanero, több orange habanero, tölteléknek
1 macedonian peper ez nem csíp, 1 fokhagyma, 2 kicsi barna paradicsom, 1 SanMarzano paradicsom, kakukkfű. A többi már nem saját: ecet, citromlé, só, cukor, olaj.
Olajon megpirítottam a felvágott paprikákat, majd fokhagyma is hozzá ment. 5-10 percig pici lángon, majd kb. 3 dl víz és hozzá a paradicsom, fűszerek, só. Amikor elfőtte akkor újra pici víz, ecet, citromlé, cukor. Rotty és kész.
Nagyon alapos turmixolás és kész is, ebből picivel több, mint 1 tormás üvegnyi lett, azt hittem elég lesz egy évig, de nagyon fogy! Erős, de finom lett, megvan a gyümölcsös íze és a csípőssége egyszerre plusz az orange habanero jellegzetes finom íze is előjön. A csípése pedig 1-2 perc alatt elmúlik. Ajánlom mindenkinek!
A képeid nagyon tutik lettek. Meg szeretném kérdezni tőled, hogy válaszborítékért cserébe kérhetnék-e néhány szem magocskát valamelyik trinidad scorpion morugából? Habanerot próbáltam ültetni az év elején, de nem keltek ki. Valszeg nem voltak frissek(két év) a magjaim...
Ha zavar a paradicsom héja, akkor vágd be X-ben, kicsit és pár percre forrázd le, simán le tudod húzni a héját innentől. Ha nagyon finnyás az ember akkor a magokat is ki lehet szedni, én ilyennel nem szoktam babrálni.
Segítséget szeretnék kérni chili krém (pasta) készítéséhez.leginkább az érdekelne hogy ha paradicsomot vagy más zöldséget szeretnék hozzá adni,azt kell e valahogy előkészíteni főzni,forrázni,akármi,vagy csak simán passzírozni és kész.savanyúságnak már tettem el pár üveggel,készül az olaj és az ecet,szárad is elég sok,de a krémet nem tudom hogy kezdjem el..idén kezdtem el a termesztést hobbi szinten,de kicsit túllőttem a célon,27 fajtám van 80 növény:-)) tehát van anyag kísérletezni.
Na nekem is megvolt az első szüret. A Habaneroból holnap csinálok szószt, a többit (Etna és Cayenne) szárítom és később vagy por, vagy chilipehely lesz belőle.
Június elején vagy közepén ültettem ki őket,az első kánikula előtt. A lemon habi csúnyán meg is égett, még most sem terem. Az orange-ra már jobban vigyáztam, egy héttel később ültettem ki, másnap takarást csináltam föléjük. Kellett is, sok kánikulát kaptak már. De a virágok, termések megmaradtak.
Februárban kezdtem a keltetést, azért van már érett termésem most. És ugy tünik érik is folyamatosan.