"A romák közti magas mentális betegségek oka, hogy a roma kultúrában megengedett a testvérek, unokatestvérek közti házasság, vagy a szimpla szexuális kapcsolat." "a romák egy olyan etnikai csoport, mely sötét bőréről és hajszínéről ismerhető föl."
Lesz gondolom visszatérő, az eredetileg tanár, majd bank/multi/magánzó pályára váltottak között - azok létszámleépítési hullámai kapcsán. Persze tévedhetek.
A mostani tanárgárda ott lesz 70 évesen is, utána meg Állam Bácsi felfigyel rá, hogy az olyan helyeken, mint pl. az orvosi, zuhanórepülésbe kezdenek a pontszámok, mert nem lesz, aki emelt érettségire készítse a gyerekeket, max. maszekban.
Természettudományos karon pont nem így van. Szabadon választható szakirányok vannak, és a jelentkezők közül a legjobbakat veszik fel. A szakirányok közül az egyik a tanári. Jelenleg úgy néz ki, hogy inkább mennek szakirány nélkülinek, mint tanárnak, pedig az oktatók azt magyarázzák, hogy szakirány nélkülinek a legpocsékabb lenni. Mégis inkább választják, mint a tanárit. Szóval, még a máshova fel sem vett sem megy tanárnak. Pedagógia főiskolán lehet másként.
Bár abszolút megértem, de nagyon el vagyok keseredve. :-((( Már esélye se lesz unokáinknak, hogy - EU szinten - kiemelkedők legyenek természettudományokból...? :-(
Összeszerelő- és gyártószalagmunkásokat akarunk nevelni? :-((((
A rokonságban (szülői-nagyszülői testvérek-unokatestvérek) voltak középiskolai tanárok.
A háború előtt biztos egzisztenciát, tekintélyt, megbecsülést jelentett.
Bezzeg most.....
Tényleg csak az megy oda, akit már máshová nem vesznek fel, vagy esetleg - üdítő kivételként (van ilyen ismerősöm :) ) - megengedheti magának, hogy tanárnő legyen (mert a férje IT felsővezető, és el tudja tartani a családot).
Bevallom, én sem akarnék tanár lenni. Ismerek fizika szakost, aki most akar a tanári szakirányról átmenni kutatóira, 450 pont körül vették fel annó, most is kitűnő tanuló.
.................a természettudományi pedagógus mesterszakokra alig akadt jelentkező: a földrajztanári képzésen nyolc, a fizikatanárin kilenc, a biológiatanárin pedig mindössze hat hallgatóval indult az évfolyam.
..
..
A kémiatanári mesterszakokon a legaggasztóbb a helyzet: az ELTE-n három fő, a Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen egy-egy fő kezdhette meg tanulmányait idén szeptemberben, az Eszterházy Károly Főiskolán, a Nyíregyházi Főiskolán és a Pécsi Tudományegyetemen el sem tudták indítani az évfolyamot.
>megfélemlítik az összes kutatót is, nehogy olyan kutatásba merjen fogni, amelyeknek az eredménye akár az is lehet, hogy egyes csoportok a "kulturális" szokásaikból adódóan betegebbek, mint az átlag.
Érdekes a 8-10 év előtti "összeesküvés elméletek"-ben gyakran lehetett olvasni ilyeneket, akkor sokan legyintettek rá, és most kiderül nem is olyan valóságtól elrugaszkodott jóslatok voltak ezek.
Abba meg jobb bele sem gondolni, amit a maiak jósolnak 10-15 év múlva.
(Amugy sosem ertettem hogy a gyogyitasban resztvevo pszichologusok a pszichiaterekkel ellentetben miert nem szamitanak orvosnak. Ugyanugy szukseg van rajuk mint egy traumatologusra, a folyamat output-ja pedig optimalis esetben ugyanugy az egeszsegesebb alany. )
(erről egy kérdés jut az eszembe, de mégsem teszem fel mert félek hogy válaszolsz:) )
most nem tudom hogy van bár elvileg pszichoképzés csak ott van ahol orvosi kar is van. mindenesetre ez még az egész világon egy fiatal képzés, szerintem lehet hogy szakadni is fog majd, nem lesz egy egységes bemenet, persze ez csak tipp
de ha már nálunk van egészségtudományi ill. társadalomtudományi szakmacsoport, akkor ezekbe kellett volna tenni, nem a bölcsészhez.
főleg hogy sehol sem tartják annak, social science, human science, ahol humanities ott külön van arts és ez nem oda sorolódik, stb. de sehol sem azonos kategória az irodalommal filozófiával nyelvészettel...de hát nekünk így is jó:)