Mondjátok el, beszéljétek meg milyen szabályok és keretek között szeretnétek használni a fórum titeket érintő részét, hogy ezek alapján készülhessen el az új szabályzat.
Kéne egy pár új topicszabály a vaterás tiltás és az árkötelezettség mellé...
1. Hirdetés ismétlés változatlan áron csak 2 hét múlva, de csak egy alkalommal. Ide nem sorolható ismétlés mindig 5% árcsökkentéssel jeleníthető meg.
2. Ha egy írás kifogás alá esik, akkor, ahány kifogásoló hozzászólás megjelenik, azok a hozzászólók a kifogások összes számának megfelelő hétig nem szólhatnak a topicban.
Mert lehet, hogy nem a jóízű beszélgetések az igazán zavaróak. :)
Javasolnék józan képfeltöltési limitet meghatározni: hozzászólásonként és/vagy naponként. Nagy baj lenne, lényegében használhatatlan lenne a fórum, ha mindenki rendszeresen feltöltene 50-60 képet hozzászólásonként.
A túlszabályozást nem tartom célszerűnek. kb. 12 éve vagyok itt, sokmindent láttam már, a tapasztalatom az, hogy a közösség előbb utóbb lerendezi/megoldja a vitás kérdéseket saját erőből. Én úgy érzem ritka az olyan eset, amikor a moderáció segítségére volna szükség. Amúgy szvsz nem is buzogják túl a dolgukat, pont annyit tesznek amennyi szükséges. Ne felejtsük el, hogy ez első sorban egy fórum, ahol emberek beszélgetnek, eszmét, tapasztalatokat cserélnek, néha vitáznak és veszekszenek. Ez szerintem teljesen normális. Ezen gondolat mentén én nem tartom ördögtől valónak azt sem, ha adok-veszek topikban technikai beszélgetés is folyik, ne adj' isten egyéb téma is bekeveredik. Egy piacra vagy boltba is vásárolni mennek a népek, de beszélgetnek a termékről, megosztják a tapasztalatokat és néha azt is elmondják mi volt az ebéd vasárnap.
Persze lehet, hogy az adok-veszek topikok némileg specifikusak és tényleg kizárólag a bizniszre kéne koncentrálni, nem tudom. Lehet, hogy többeket bosszantott, sőt idegesített pl. a bbm75-el folytatott csörtém, amit szándékosan lihegtem túl, de úgy érzem szükséges volt. Lehet, hogy hasonló jellegű vitáknak nem volna ott helye, de ezek normális emberi dolgok, ettől fórum. Egy piacon is van hogy oldalba bökik az embert a standnál: "ne ott vegye, nézze csak, két sorral arrébb a Pista bácsinál szebb és olcsóbb".
"- árak kritizálása mások részéről, mert piacgazdaságban nincs senkinek semmi köze hogy ki mennyiért kíván venni vagy eladni és mert ez vezetett eddig is a legtöbb off hozzászóláshoz
- a CAPS LOCK, a vastagított és a színekkel kiemelt hirdetések és hozzászólások. Javaslom a csak egyféle normál méretű és sima fekete betűk bevezetését
- az egyszerrre 3-6 topikban feladott ugyanaz a hirdetés
1. ha már adok-veszek akkor kizárólag ilyen tartalmú hsz-ok jelenhessenek meg. Kivételt képezhet, ha valakinek személyes élménye van a hirdetés tárgyával kapcsolatban (magyarul látta saját szemével) és mások érdekében osztaná meg a tapasztalatait (pl. nem felel meg az állapot a leírásnak stb.)
2. ár megadása legyen kötelező. Viszont akár keres akár kínál valaki engedjük már meg neki, hogy az árat ő szabja meg.
3. elérhetőség megadása legyen kötelező (nick-nél is). Ezzel kiküszöbölhető, hogy a fórumon kelljen üzengetni, másrészt a kamunickek eltűnnének. És kiderülne az is, ha valaki csak a piacot akarja manipulálni a hirdetésével.
4.a kiemelésekre igen is szükség van (pl. a termék neve). Aki valamit keres előbb megtalálja. A betűméretet viszont lehetne egységes méretű.
5.szerintem a kérdezősködésnek, tapasztalatmegosztásnak nem itt a helye. Arra van, vagy ha nincs kell csinálni egy külön topikot.
6.akik mások hirdetéseit kritizálják, valótlanságot állítanak, ne adj isten szidalmaznak ill. az 1. pontot folyamatosan áthágják figyelmeztetőleg ki kell tiltani az adott topikból bizonyos időre. Ugyanis pont e-miatt vagyunk most itt.
- árak kritizálása mások részéről, mert piacgazdaságban nincs senkinek semmi köze hogy ki mennyiért kíván venni vagy eladni és mert ez vezetett eddig is a legtöbb off hozzászóláshoz
- a CAPS LOCK, a vastagított és a színekkel kiemelt hirdetések és hozzászólások. Javaslom a csak egyféle normál méretű és sima fekete betűk bevezetését
- az egyszerrre 3-6 topikban feladott ugyanaz a hirdetés
- a nem hirdetős fórum oldalakon hiredetések feladása
- a 15. hozzászólás után újra beszúrt hirdetés (türelmetlen kezdők tipikus példája) Javaslom ezt az adott topikban 100 eltelt hozzászóláshoz kötni
- ha a hirdető nem adja meg az email és telefonszám elérhetőségét (ha már idetolja valaki a hirdetését, akkor ne a vevőnek kelljen kibányászni esetlegesen az eladó adatlapjáról és legyen kötelező mindkettő feltüntetése
- ha valaki szándékosan rombol egy vagy több topikot akkor tiltsák ki örökre az illetőt. Amúgy is morálisan nagyon romboló, hogy van aki itt egyenlőbb! A zárt temészetfotózás topik kifejezetten egy illető miatt kellett hogy létrejöjjön. Így a normális emberek mentek ketrecbe hogy a majomtól elszigeteljék magukat :(
Emiatt előre is elnézést kérek az érintettől, de sajnos a Moderátor sokszor nem is érzi hogy milyen aljas rombolás folyik egy adott topikban. (pl. fika nickek rendszeresen önmagukkal beszélgetnek és ua. az illető szándékosan vitát provokál a véletlen betérőkkel)
És egy ötlet:
A válasz | megnéz | könyvjelző gombok mellé be kellene szúrni egy | jelzem vagy jelentem gombot is ami közvetlen a moderátornak könnyen és egyszerűen egy alkalommal jelezné hogy valami baj van az adott hozzászólással. Ezzel párhuzamosan viszont szűnjön meg az "önkéntesek" offoló és topicot széttördelő hozzászólása amikor a hibákra hívták fel a figyelmet. Nekem az soha nem volt szimpi még ha tartalmilag az esetek döntő hányadában egyet is értek, értettem velük.
Példul a vaterának van egy olyan kitétele, hogy a vevő eladó vaterán kívüli megállapodása tiltott dolog. Vagy nem lépsz be a vaterára, vagy belépsz és akkor az ottani szabályokat betartod. Itt meg az ittenieket. Ilyen marha egyszerű. Avagy neked azok a szabályok, amiket elfogadsz mindkét oldalra való regisztráláskor nem számítanak? Ha vezetsz és valaki szabálytalankodó zavar a közlekedésban, szoktad szidni az anyukáját? Meséd már el nekem, hogy milyen alapon? Te sem tartasz be egy csomó szabályt!
"Ezt sosenem értettem, hogy miért ne lehetne licitálós oldalakat linkelni. Netán etikátlan az a magatartás ami a következőképpen fogalmaz: "Sziasztok itt árulom az N 70-200 vr2 optikámat 100e Ft-ért, minden le van írva amit tudni kell róla, ha valaki innen veszi meg akkor természetesen a jutalék árával automatikusan csökken a kifizetendő összeg, sőt mivel még topiktárs is ezért még egy kicsit olcsóbban odaadom neki!"Igen ez tényleg szemtelen és gusztustalan dolog, pfújj!"
Tudom ez csak az egyik oldala a dolognak, de érdkelne a többi is... meg az is mikor neveztelek linknek:)
A licitálós portálok linkelésében tényleg van összahang, de az nem lényeges, hisz ki vagyon írva sok helyen, hogy ez tiltással jár. Így az már szabály. Viszont tényleg ki kellene tiltani a nikkeket, meg törölni is kellene. Átcsúsznak ezek a dolgok gyakran. Meg nincsen minden adok-veszek tetejére kiírva.
Az irányár vagy fix ár megadása is lehetne nyugodtan szabály! Olyan nem lesz, hogy ezzel mindenki egyet értsen. Ott van rögvest a tízparancsolat, kihírdetve a dolog, oszt mégis paráználkodnak az emberek, ha mindenki elfgadná, akkor nem paráználkodnának. Meg nem lopnának. Szóval a többség nem paráználkodik, meg nem lop, de egyetértés azért nincsen. Ettől még a parancs az parancs. Lehet hivatkozni rá, meg lehet ennek alapján büntetni. A demokrácia a többség uralmát jelenti, nem a 100% uralmát!
A megbeszéldének linkelése mellé tenne valami kis plusz tekintélyt, ha nem egy olyan mezei kis szürke nikk linkelné, mint az enyém például, hanem inkább nagyúr jellegű modder tenné ezt.
Itt vagyok ám, olvasom folyamatosan a hozzászólásokat, de én úgy látom, hogy az egyetlen dolog, amiben eddig egyezik a társaság véleménye, az a licitálós portálokra vonatkozó tiltás.
Személy szerint nekem (nem moderátorként!) a kötelező irányár is szimpatikus.
Itt többnyire eleddig az adok-veszek topikokról volt szó. Talán ez az egyszerűbb történet, a teljes fotós topikcsalád esetleges újabb szabályaival kapcsolatban is lehetne akár ötletem, de érdekel ez valakit?
Úgy tűnik, hogy 1-2 dologban az ide írók egyet is értettek. Tehát lenne is mit kitacepaózni és lenne is mit betartatni az adok-veszek fórumokban. De ! Nem történik semmi! Mi lehet ennek az oka? Vagy másként kérdezve, minek lett ez az akció elindítva? Megmagyarázná valaki hathatóssággal bíró főcsővezető?
Az ár ( irányár) megadását én is kötelezővé tenném, ha valaki licitáltatni akarja a cuccot az vigye a vaterára. Szeintem itt nem versenyeztetni kell a vevő-jelolteket . Ha valaki el akar adni valamit, az döntse el, hogy mennyit akar érte kapni ! Más topikon is így csinálják ! A moderátor egyszerűen felkéri rá az illetőt. Másodszorra nem kérés, hanem törlés van !
Nem tenném kötelezővé, hisz a kisebb-nagyobb hibákat könnyű a fotón elkendőzni. De nyilván érdemes lehet fotóval is támogatni az eladandó cuccot. De ezt szerintem nyugodtan a hírdetőre bízhatjuk.
Sziasztok!Még egy dolog eszembe jutott. Ha valaki hirdet egy terméket akkor kérem képet csináljon róla. Még ha nem is teszi ki a hirdetésbe, de legalább e-mailben tudjunk küldeni képet. Már csak azért is, hogy létezik-e amit meg akarunk venni. Látatlanba nehéz. Főleg, ha személyes találkozó nem intézhető. Irányár meg lehetne kötelező, aki nem ír azt a hirdetést törölni.Üdv.
Csatlakozom a véleményedhez. Szerintem is teljesen jól működött így. Az élménybeszámolók, kérdések olvasmányosabbá teszik a topicot, így lehet azok is benéznek oda, akik nem gondolják, hogy vennének valamit, de mivel rendszeres olvasók, így meglátják és megveszik. Én jártam már így nem is olyan régen.
A másik, hogy lehet vastagítani a hirdetésben a fontosabb részeket, lehet képet csatolni, ami jobban észrevehetővé teheti és megkülönböztetheti az élmények beszámolóitól vagy egyéb offolástól. A lóméretű betűket én nem javaslom.
Szerintem ha kiírja, hogy mennyit ér neki a cucc az nem baj. Lehet, hogy mariskanéni talált egy 5D-t délután a kerben és azt ő 100e -ért akarta adni, de így 50e vel többet kereshet.
Például elvész az a lehetőség, hogy segítő szándékkal kommenteljék az olvtársak, ha valami nagyon túl van árazva.
Ahogy írtam, maradjon meg a nem túl erőltetett, nem vége nélküli konzultálás lehetősége. Ahogy más is írta, az esetleg másban vásárlási kedvet is generálhat.
Az ár kötelező megadásában egyet értünk.
A (pl.) vaterás linkekkel már más a helyzet! Azt ugye tiltja a Vatera, hogy egymás elérhetőségét a kedves ügyfelek kicseréljék előre, vagy vaterán kívüli megállapodást kössenek. Nem biztos, hogy az ottani szabályzat megszegésére alkalmas felületet kellene az Indexnek szolgáltatnia.
Itt ugye a canon adok-veszek kapcsán beszélgetünk. Ám a bevallott szándék az az, hogy minden adok-veszek topikra egységes szabályzat szülessen. Nyitni kellene a canon kocsma mellé, nikon kocsma és hasonló topikokat?
Különben elmondom, hogy szerintem miérthalt ki a canon kpocsma. Azért, mert az ott diskurálók nagy része átköltözött a canon 350d topikba, ott alakult ki egy topikcímtől nagyon messze álló diskurzusfolyam, amit mindúntalan megzavart, rombolt pár fikanikk. Erre az ottaniak megalkották a fotóbolondok zárt klubtopikot, ami él és virul. Jól megvannak nikonosok, olysok, canonosok egymással, 2009 decembere óta elfecsegtek 62ezer hszt. Zárt a klub, be lehet ugyan kerülni, de vannak szabályok, és van grémium, ami dönt a felvételről (is például).
Én azt szeretném, ha csak adni-venni lehetne a topicban. Rengeteg egyéb topic van a vélemények megosztására. Az, hogy senki nem használja a Canon kocsmát, csak szokás kérdése. Ha az adok-veszekben betiltják a beszélgetéseket, akkor mindenki átszokik szépen a kocsmába, vagy egyéb topicokba.
Jó lenne, ha csak árral ellátott hirdetések szerepelnének.
Engem nem zavar a Vatera link, és a nagy, örös betű sem, amíg az adás-vétellel kapcsolatos.
Én még az ilyen keresek 5d-t max 150e ft-ig hirdetéseket útálom. A piacon sem működik, amikor 400 ft/kg a paradicsom, hogy kiabálok, hogy paradicsomot keresek max 250-ért. Ha szükségem van egy termékre nézzek körül, keresek eladókat és alkudjak az árból, de ne a többi topiklakót túráztassam.
Mindig mondom a zasszonynak is, hogy kocsmázni kéne:) Szerintem magának a topikrendszernek a lényege, hogy a könnyebb kezelhetőség kedvéért csoportosítjuk a beszélgetést. Offolós, beszélgetős topik van bőven. Az adok-veszekre is ez vár? Próbáljuk tárgyilagosan közelíteni a dolgot: szerinted az mennyire jó, hogy olykor fél óra alatt elsüllyed egy feladott hirdetés? Ennek az a következménye, hogy a júzer -tök jogosan- két karakternyi igazítással újra fölteszi a cuccot..., vagy mond egy cifrát és nem jön vissza többet.
Én elmondtam a véleményem, nem ragoznám - nyilván elfogadom a többségét. Azt mondjuk vélelmezem, hogy előbb-utóbb megjelenik egy "szigorúan adok-veszek" (canon, nikon, satöbbi) topik, és azzal sokadik pofont adjuk a sz.rnak. Hidd el, az alapfokú rendezettség is vonzó, és ha újabb fórumozókat nyer a téma, az Index, az mindenkinek jó.
MInél szigorúbb egy hely, annál kevésbé látogatottabb. Nem lehet rideggé tenni egy piacteret. Különben megsűnik az élet. A 300-500 off két tele közt meg ezért túlzás, ekkora off-folyam nincsen. És! Ha telét keresel, akkor az széleslátós hirdetés is off a szemszögedből. Szerintem minél kevesebb elvárást kell megfogalmazni a hirdetőkkel szemben. Ami szabályok most is érvényesek azokat csak ki kell egészíteni néhány spéci szabállyal, vagy éppen be kell a most érvényes szabályokat tartatni. Például az egyforma hirdetések kettőnél több adok-veszekben megjelentetése most is tilalmas dolog lenne az érvényes szabályok szerint, ezt például be kellene tartatni!