Raffay Ernő történész: "A román nagykövetség részéről provokációnak, a színház részéről pedig egyenesen szamárságnak tartom ezt a helyszínválasztást. Nevetséges! Alföldi Róbert – attól, hogy a kommunista kormány nevezte ki színházigazgatóvá – még lehetne magyarbarát, de sajnos nem az. Sőt kimondottan magyarellenes ember, akit el kellene zavarni a posztjáról. "
Hát az fux, hogy március 15.-én a bukaresti Nemzeti nem kiadó. De abban is biztos vagyok, hogy ez nem csupán az igazgató öntevékeny körültekintésének köszönhető......
Mit jelent az, hogy lehet-e a környéken parkolni? Itt talán lehetett a Tháliánál vagy az Urániánál és a Kempinskinél parkolni az elmúlt években? Mióta szempont ez?
Szerintem nem a románok a közvetlen hunyók. Ők csak próbálkoztak, volt rá pénzük, de az az ő dolguk, mire költenek. Az ilyen próbálkozások mindig várhatók a románoktól, szerbektől, szlovákoktól. Attól még nem feltétlenül ellenségek. Az ő szemszögük olyan is lehet, hogy ha megengedik, miért ne? Ha a magyarok nem figyelnek a magyar színházra, a románnak, bolgárnak vagy akárkinek, olyan mindegy.
Minden országban van román követség. Meg kell nézni, hogy ott hogyan ünnepelnek. Gyanítom, hogy a követségen belül tartanak valamilyen fogadást, vagy még azt sem.
Az a vicc, hogy a románok a történtek után is még mindig valami "közintézménybe" kívánkoznak. Ha vissza akarnának húzódni a saját követségi épületukbe, akkor miért kérték volna a magyar kormány segítségét a megfelelő helyszín megtalálásához? Érdeklődéssel várom, hová mennek 30-án?
Talán megkérdem illedelmesen, hogy milyen célból? Majd megmondom, hogy visszahívom , és belenézek a naptárba. Olyan könnyű utánanézni, mit ünnepelnek a románok. Ezer dologra ki lehet magyarázni. Végülis a románok csak egy impozáns helyszínt kerestek. Abból meg akad azért Budapesten. Ha ennyire következetlen, akkor bármelyik pillanatban kiadhatja az épületet az iráni sahnak is legénybúcsúra, ostoros kurvákkal, meg csilláron himbálóddzással. Mégiscsak egy szimbolikus épületről van szó. Nincs sok ilyen az országban. Marad még ugye a parlament, ami kiadható meg még 1-2 helyszín biztosan azt kész.
És akkor az a felelős , aki világgá kürtölte? Ha a Meggyesi praclizását megtudták, akkor ez sem maradt volna titokban.
Végülis ezt a szituációt nem kezelni volt nehéz, de elrontani. 1 balaton parti vendégházat ügyesebben kezelnek. Nem akarom elhinni még Alföldiről sem, hogy ennyire hülye legyen. Szerintem valakinek az érdekében állott, megcsinálni ezt a "botrányt", vagy minek nevezzem.
Az lehet, bár amíg az összes kutúrális intézményt arra szorítják, hogy költségvetése egyre nagyobb részét maga termelje ki, én ezért nem nagyon tudom hibáztatni őket.
Egyébként a kirúgóbizottság indokai közt a bérbeadás ténye nem szerepelt.
Minden színház bérbe adja helyiségeit a bevétel növelése miatt. Az Operában pl. vállalati ünnepségek is vannak.
Hogy a Nemzeti sokat játszik-e vagy keveset, hogy bánik a támogatással nem tudom. Ez gondolom egy másik topik témája lehet.
Egy ország nemzeti ünnepe(bármi is legyen a véleményed róla) nem politikai rendezvény.
A románok a múltkor a Tháliában ünnepeltek. Akkor kellett volna gondolni a jövőre, ha ez olyan megbotránkoztató(dec. 1 +/- egy hét -->minden színház napi két előadás). De ez nem az Alföldi sara.
Megszámoltam, hogy novemberben a Nemzeti 18 saját és 2 vendégelőadást tart a nagyszínpadon. 30 napos a hónap, 10 nap nincs előadás. Nem luxus ez a Nemzeti Színházban? Nem azért kapnak kiemelkedő összegű támogatást, hogy előadásokat tartsanak? Miért kéne a Nemzetinek arra berendezkednie, hogy bérbe adja a színpadát saját előadás tartása helyett? És mi az, hogy nem lehetett volna elutasítani a románok kérését? Csak annyit kellett volna mondani, hogy a Nemzetinek nem ALAPFELADATA politikai rendezvényre bérbe adni a színpadát. Ennyi! Persze, az a felelős, aki feltárja a bajt! Gratulálok...
Amennyit tudok erről az ügyről, annak alapján szerintem Alföldi önhibáján kívül csöppent most a nagypolitikába.
Egy színházvezető kiadja létesítményét az üres napokra. Ez eddig teljesen bevett dolog. Aztán jelentkezik a román követség, hogy kivenné. Ti mit tettetek volna a helyében? Egy színházigazgató hajtson el egy országot, azzal, hogy az ünnepük neki nem tetszik? Na, akkor kellett volna kirúgni.
Hogy első ijedtségében most meghátrált azt meg tudom érteni, bár hibának tartom.
Én felhívtam volna a minisztériiumot, hogy most mi legyen(persze lehet, hogy ő is megtette...)?
Itt az a felelős, aki ebből botrányt csinált.
Tanulság : jövőre dec 1. +/- egy hét--> minden színházban napi két előadás :--))