Keresés

Részletes keresés

toloba Creative Commons License 2014.01.07 0 0 15868

Nem az a baj, hogy ezek a személyek megszakértették a dolgot, hanem a szakvéleményüket nem jogszerűen akarta felhasználni az ügyészség...az eljárásnak ugyanis rendje van, mint az a cikkből kiderül. És mivel az eljárásrend sérült, így a szakvélemény sem vehető figyelembe...nem vagyok jogész, de valahogy így lehet...

Előzmény: kultúrmérnök (15867)
kultúrmérnök Creative Commons License 2014.01.07 0 0 15867

"Farkas Józsefnál nagyobb tudású, és elismertebb szakértő nincs a kis hazánkban. "

(Rokon)szakmailag (én is építőmérnök vagyok, ld. nikkem) ismerem őt, teljesen egyetértek Veled!

1. Egy ilyen katasztrófa esetében egy (pláne ilyen képességű) mérnöknek kutyakötelessége a hírt hallva, különösen illetékes állami vezetők kérésére aktivizálnis magát! (Nincs-e további veszély, stb. ahogyan azt Czap Zoltán kommentárjai is említik).

2. Egy ilyen szakember nem tudja (mint azt most hallom, nem is tudta) megállni azt, hogy a jelenséget (úgy tűnik saját költségére) -külön felkérés nélkül- elemezze, feltárja.

3. A felelősség megállapítása természetesen végső soron a bíróság dolga. A toloba féle link szerint  a bíróság -többek között- kirendelheti (idézem) "a szakvélemény adására feljogosított gazdasági társaságok, szakértői intézmények"-et.

Kérdem én, hogy a BME Építőmérnöki Karának Geotechnikai Tanszéke nem egy ilyen intézmény-e? Sőt, Farkas József, mint annak a tanszéknek egyetemi tanára még  mint "úgynevezett eseti szakértő" sem fért bele ebbe a sorba?

4. Végül is meglehetősen kíváncsi vagyok arra, hogy a katasztrófa okát a T. Bíróság milyen szakvélemény alapján fogja megállapítani!

Előzmény: netuddkivoltam (15861)
toloba Creative Commons License 2014.01.07 0 0 15866

Jól van, azért ne halj ám meg!

:)

Előzmény: netuddkivoltam (15865)
netuddkivoltam Creative Commons License 2014.01.07 0 0 15865

Leellenőrizheted, itt van a topikban a véleményem leírva. 

Előzmény: toloba (15864)
toloba Creative Commons License 2014.01.07 0 0 15864

Igen, te mindent előre megmondasz, tudsz, stb, már olvastam más topikban is.

Volt egy kollégám (már meghalt), ő szokta mondogatni, hogy van 5-6 szakmája, a többihez meg ért...

Előzmény: netuddkivoltam (15862)
pert2 Creative Commons License 2014.01.07 0 0 15863

Én még azt is el tudom képzelni, hogy a katasztrófa utáni órákban- napokban a kutyának se jutott eszébe, hogy ebből 4-5 év múlva bírósági per lesz, és csak azért hívtak rögtön szakértőket, hogy sürgősen megállapítsák, hogy mi is történt, várhatóak-e további gátszakadások, és hogyan védekezzenek. A gátszakadás meg olyan ritka esemény, hogy nem áll rendelkezésre több különböző független szakértői társaság az évtizedenként előforduló események vizsgálatára.

Előzmény: toloba (15859)
netuddkivoltam Creative Commons License 2014.01.07 0 0 15862

Természetesen csak erre a témakörre gondoltam:-)))

 

Egyébként azt hiszem, vitám lenne vele. 

Sztem az itt már leírt elképzelésem jobban visszaadja a történet lényegét.

 

Röviden: a gát északi fala csavaró igénybevételnek kitéve megroppant. Ez okozta a saroknál a nyíró repedést, és..... ugyanilyet okozott onnan kb. 100-150 m-re is az északi gáton. 

Ez a repedés egy "pillanat" alatt játszódott le, majd a rázkódás hatására a sarok letört, a lúgfolyam elindult a résen. 

 

Ehhez a folyamathoz az kellett, hogy a saroknál a gát alá legyen mosva, avagy az agyag altalaj végzetesen el legyen ázva, és ez az átázás az északi gátfal alatt is a saroktól indulva legalább 100-150 m-es szakaszon megtörténjen. 

Erre jó esélyt adott az, hogy állandóan szivattyúzni kellett a vizet a környező árkokból a nagy esőzősek miatt. 

Előzmény: netuddkivoltam (15861)
netuddkivoltam Creative Commons License 2014.01.07 0 0 15861

Farkas Józsefnál nagyobb tudású, és elismertebb szakértő nincs a kis hazánkban. 

És ha nem lehet szakértő, attól tanúként még kihallgatható. 

Előzmény: toloba (15859)
sz_laci Creative Commons License 2014.01.07 0 0 15860

" gyors eredmény elérésének érdekében " - milyen lenne a lassú ? :)

 

Előzmény: toloba (15859)
toloba Creative Commons License 2014.01.07 0 0 15859

Váratlan fordulat a vörösiszap perben

 

 

A Veszprémi Törvényszék ez évi első tárgyalása olyan alapvető tanulsággal szolgált, ami akár a 15 vádlottas büntető ügy végeredményére is kihathat. A bíróság ma bebizonyította – amit amúgy mindenki, aki a joggal foglalkozik, tud – hogy amennyiben a nyomozás során nem tartják be maradéktalanul a büntetőeljárási szabályokat, az így beszerzett bizonyítékok nem felelnek meg a tisztességes eljárás követelményének. Az ilyen bizonyítékok pedig a tárgyaláson nem vehetők figyelembe, úgy kell tekinteni, mintha soha nem is léteztek volna.

A mai tárgyalásra dr. Szabó Györgyi büntetőtanácsa geotechnikai szakértőket idézett. Az ő feladatuk az volt, hogy feltárják a 2010. október 4-én történt gátszakadás okait. Mielőtt azonban a szakértők érdemi kihallgatására sor kerülhetett volna, a bíróságnak tisztáznia kellett, vajon kik, mikor és hogyan bízták meg Dr. Farkas József Dsc. egyetemi tanárt és Dr. Nagy László Phd. műszaki egyetemi docenst azzal, hogy szakvéleményt készítsenek a vörösiszap katasztrófa ügyében. Megjegyzem, a bíróság már az eljárást előkészítő ülésén is firtatta – és miként az ma kiderült teljes joggal – hogy egy-egy szakértő, vagy szaktanácsadó hogyan került az ügybe.

A szakértő alkalmazását a Büntetőeljárási törvény szigorú formai követelményekhez köti. A hatóságnak – legyen az a nyomozóhatóság, az ügyész, vagy a bíróság – egy úgynevezett kirendelő határozatot kell hoznia. Ennek a határozatnak tartalmaznia kell:

- a szakértői vizsgálat tárgyát és azokat a kérdéseket, amelyekre a szakértőnek választ kell adnia,

- a szakértő részére átadandó iratokat és tárgyakat, ha az átadás nem lehetséges, az iratok és a tárgyak megtekinthetésének helyét és idejét, valamint

- a szakvélemény előterjesztésének határidejét.

- a szakvélemény előterjesztésének határidejét.

A Büntetőeljárási törvény azt is meghatározza, hogy kit, vagy kiket lehet szakértőként kijelölni. Első helyen természetesen a szakértői névjegyzékben szereplő igazságügyi szakértők állnak, de kirendelhetők a szakvélemény adására feljogosított gazdasági társaságok, szakértői intézmények, esetenként a külön jogszabályban meghatározott állami szervek, intézmények, szervezetek. Ha mindez valamiért nem lehetséges, csak akkor lehet kellő szakértelemmel rendelkező személyt, vagy intézményt – úgynevezett eseti szakértőt – kirendelni.

Dr. Farkas József a következőket mondta el a tárgyaláson: „Telefonon szóltak nekem, hogy jön értem egy autó, mert a miniszterelnök, a belügyminiszter és a katasztrófavédelem országos parancsnoka velem együtt akar lemenni a helyszinre.” A bíróság a nyomozati iratokból azt is megállapította, hogy Dr. Farkas Józsefnek volt egy saját cége, amelyben az ő fiai végezték el a katasztrófával kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatokat, még jóval azelőtt, hogy bármelyiküket a nyomozóhatóság szakértőként kirendelte volna.

Dr. Nagy László is sajátos körülmények között jutott el a katasztrófa helyszinére. Őt az a Papp Csaba rendőrezredes vitte oda, aki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztályának volt a vezetője. Dr. Nagy nem szakértőként, hanem az árvízvédelmi törzs résztvevőjeként volt jelen.

Természetesen nincs akadálya annak, hogy egy politikus szakembert vigyen magával egy katasztrófa helyszinére. Támaszkodhat is a szakember észrevételeire, tanácsaira. Az azonban nem engedhető meg, hogy ugyanezt a szakembert a nyomozóhatóság – az igazságügyi szakértők elé helyezve – hivatalos kirendelés nélkül igénybe vegye vizsgálatok elvégzésére, szakvélemény készítésére.

Vagyis amikor a geotechnikai vizsgálatokat már elvégezték és véleményüket kialakították, még egyik szakértő sem kapott kirendelő határozatot, még egyiküket sem bízta meg hivatalosan és szabályosan az ügyben eljáró nyomozóhatóság. A körülményekből úgy tűnik, hogy valójában nem a nyomozóhatóság döntötte el, hogy kit, mikor és hogyan bíz meg a szakértelmet igénylő perdöntő kérdések vizsgálatával.

Így értelemszerűen sérült a vádlottaknak és védőiknek az a garanciális joga is, hogy a kirendeléstől számított 8 napon belül tájékoztatást kapjanak a szakértői munka megkezdéséről.

Mindezen tények ismeretében a bíróság ma végzést hozott: Dr. Farkas Józsefet – a büntetőeljárási szabályok ide vonatkozó rendelkezése alapján – kizárta az eljárásból, ezáltal kizárta azokat a szakvéleményeket is, amelyek elkészítésében szakértőként részt vett.

Bánáti János, az elsőrendű-, valamint Pál Helga a másodrendű vádlott védője indítványozta, hogy a bíróság Dr. Nagy László szakértőt is zárja ki. A büntető tanács e kérdésben később hoz döntést.

Remélem, hogy nem jogász olvasóim számára is érzékeltetni tudtam, hogy a büntetőeljárási szabályokkal egyetlen hatóság sem játszadozhat. Hadd hangsúlyozzam, egyetlen pillanatig sem azt a két tudós embert hibáztatom, akiket így rángattak bele ebbe a perbe. Nem ők tehetnek róla. De joggal rovom fel mind a nyomozás felügyeletét ellátó ügyészségnek, mind magának a nyomozóhatóságnak, hogy –akár gyors eredmény elérésének érdekében, akár politikai nyomásra – félresöpörték a hatályos törvényeket.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.18 0 0 15857

Tolnainé Szatmári Katalin 3 év múlva kossuth-díjas lesz.

indoklás:

ő senkit nem árasztott el lúggal.

Előzmény: Törölt nick (15856)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.18 0 0 15856

Melis Lupis (15854)

 

A Búbos szakmai pályafutása az iszapömlést követően a 3. évben bizonyítottan is felfutott:

 

2013. auguszt 20-a alkalmából a M'iniszterelnök "a könyezet"  védelme érdekében több évtizeden át

kifejtett kiemelkedő szakmai és vezetői munkája elismeréseként" a Magyar Érdemrend Középkeresztje

kitüntetésre terjesztette fel Zay doktornőt.

... mit nekünk a vörösiszap-ömlés, a vele járó tragédia, - Timföldgyár,  - meg munkahelyek megszünése, stb. ...

 

netuddkivoltam Creative Commons License 2013.10.04 0 0 15855

Itt már többször letárgyat téma ez.

 

A tározóban 0,5-1,0 m mélységű folyadékot lehetett volna tartani. (Csak annyit, ami a kiporzást megakadályozza.)

Ehelyett 3,0 - 4,0 m mélységű volt a lúg. Vagyis többszöröse az engedélyezettnél. 

 

Vagyis nincs olyan, hogy a MAL nem felelős. 

Előzmény: Törölt nick (15854)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.04 0 0 15854

Tényleg: a "felelős miniszter"-nek (najó: álamtitkár) konkrétan Illés Zoltánnak sikerült már lemondania eme 3 év alatt?

 

A "BúbosBankás" libjingjének (aki lepecsételte, hogy mindenrendbenvanatározónál) végülis mi lett a "szakmai" pályafutása a katasztrófa után? Tudunk erről valamit?

gojo150 Creative Commons License 2013.10.04 0 0 15853

Remélem, Te szomorú vagy azért a tőbb millió emberét is, akik 1990-től vesztették el a munkahelyüket...és nemcsak azok miatt kik az utpobbi 1-2 évben.....

 

 

Előzmény: toloba (15846)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.04 0 0 15852
Zoxo Whitney Creative Commons License 2013.08.17 0 0 15851
Előzmény: tiktalik (15847)
jobbos szocialistalusta Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15850

dolgozók felét kirúgják, akkor az már fél csőd

Előzmény: tiktalik (15847)
toloba Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15849

Nem, te láthatóan annak örülsz amit írtam...

Előzmény: tiktalik (15848)
tiktalik Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15848

én annak örülök, hogy tehetelenségetekben már egyre nagyobb marhaságokat taálátok ki riogatásként....

Előzmény: toloba (15846)
tiktalik Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15847

miért menne csődbe? mert egyes nagyfejűek ezt vizionálják? nekik biztos jól jönne....

Előzmény: jobbos szocialistalusta (15844)
toloba Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15846

tiktalik annak örül, hogy magyarok vesztik el a munkahelyüket.....

Előzmény: jobbos szocialistalusta (15844)
toloba Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15845

Sok fideszes van a gyári dolgozók közt...tudod, kétharmaduk....ezek is munkanélküliek lesznek...

Előzmény: tiktalik (15842)
jobbos szocialistalusta Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15844

Ha csődbe megy egy magyar cég, az csak jó, nem? Hiszen kevesebb drága és rossz minőségű áru/szolgáltatás lesz a piacon, és több olcsó és jó minőségű külföldi. És mi ügye szeretjük a külföldit, a jót és az olcsót.

Ráadásul aki állami dolgozó annak nem kell félnie attól hogy elveszti emiatt a munkáját! Tehát nagyon jó minden!

tiktalik Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15843

meg minden más marhaság is! ne add be a kutyádnak, mert megveszhet tőle!

Előzmény: toloba (15840)
tiktalik Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15842

a gyár viszont Ajkán van, nemde? környéknek aakár Baranyát vagy Sopront is elképzelhetnéd kissé nagyvonalúan. S a devecseri lomizók tényleg fideszesek lennének? 

Előzmény: toloba (15841)
toloba Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15841

Ma ötösöm lesz, mert nagyon tudtam, hogy gond lesz annak a rövid mondatnak a megértésével...nem Ajkát írtam, hanem Ajka környékét...

 

Előzmény: tiktalik (15839)
toloba Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15840

A topikban bent van a kormány felelőssége (is)...

Előzmény: tiktalik (15838)
tiktalik Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15839

persze, azért van Ajkának komcsi polgármestere.....

Előzmény: toloba (15837)
tiktalik Creative Commons License 2013.08.10 0 0 15838

persze, persze, ők felügyeslték a család tevékenységét.....ha a környezetvédelemre utalsz sunyin, akkor tudnod kell, hogy nem feladatuk a gát épségének a vizsgálata! 

Előzmény: toloba (15836)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!