Svájci munkavállalással kapcsolatban érdekelnének tapasztalatok. Buktatók, bürokratikus marhaságok, melyik városban a legjobb élni, ilyesmik.
Ha esetleg valaki tud valamilyen környezetvédelemmel vagy IT-vel kapcsolatos konkrét lehetőségről, annak is örülnénk :)
Felmerült bennem egy kérdés, ami úgy fest, hamarosan aktuális lesz / lehet (remélem) Mi van akkor, ha valakinek megemelkedik a fizuja, és átlépi a 120as határt? Ugye onnantól a quellensteuer ugrik, lehet fizetni a helyi (esetemben zürichi adót) A netes kalkulátorokat néztem... és hát ezek szerint ez utóbbi drasztikusan több. Ami esetemben azt jelenti, hogy kb nettóban egy fillérrel nem lennék előrébb.
Na most akkor mi a fenéért ilyen népszerű akkor a C permit, és miért vergődik mindenki, hogy megkapja, ha ez az átállás ekkora bukta anyagilag? Le lehet írni olyasmiket amit a quellensteuerből nem? Vagy hogy van ez?
Asszem ezzel a hataron atjarassal valami olyasmi a baj, hogy a penz utan nemetorszagban kell adozni vagy ilyesmi, ugyhogy amit nyer az alacsonyabb arakon, azt az adon tuti elbukja...
Mondjuk azert az is biztos, hogy aki nemetet en itt ismerek, az ilyen orvos meg mernok, szoval jellemzoen nem hambit sutni jonnek ide. (vagy csak en nem mozgok olyan korokben, de azert nem hiszem :))
Nem azert megy a nemet, hogy ott dolgozzon es Nemetorszagban koltse a penzet?:) 500CHF megtakaritasert nem tul sok meg egy melosnak sem, nemet viszonylatban sem..
De. Ezert jar at ide istentelen sok nemet dolgozni.
Nem kell ezen meglepodni, gyakorlatilag a vilag masodik leggazdagabb orszagaror beszelsz. Ezzel jar...
De az a 60k CHF tenyleg nem sok, gyakorlatilag 5000 frank per ho, annak a nettoja legyen mondjuk 4500. Van mondjuk ket gyereke az ipsenek, ehhez kell egy akkora lakas, ami mondjuk 2000be kerul. A kaja legyen egy ezres. Az egeszsegbiztositas mondjuk 600, egyeberk 400. A vegen marad 500 frankja, ami egyaltalan nem olyan sok.
Ezt az oldalt nézegetem. Elképesztő hogy szinte minden szakmában szanaszét veri Svájc Ausztriát meg Németországot (vásárlóerő összehasonlításban).
Hogy a fenében lehet hogy pl rámegyek a bäcker szakmára és Ausztriában meg Németországban tök csöves bért ír ki (évi bruttó 21-22k eur) addig Svájcban 60k CHFet.... hogy lehet ez? Mondom, szinte minden szakmánál. Tudom hogy Svájc drágább ország mint ez a kettő, de hatalmasak ezek a különbségek. A németek nem kapnak szívbajt ettől hogy Svájcban dőzsölnek a szakmunkások is?
szerintem ennek a fele, 5% az az I. pillér, a másik fele az a II. pillér, szóval a második pillér felét megkaptam. de ez csak tipp, összesítést nem kaptam, és valszeg a bentmaradt részt az felvehetem 65 éves koromban.
volt már kérdés itt a múltkor: kaptam vissza pézt a befizetett nyugdíjból. cég az adón felül kb 10%-ot vont, ennek a negyedét (pontosaban minden bruttó fizum kb 2.8%-át) hozzámcsapták búcsúzóul. hogy a többivel mi lesz, fingom sincs. elképzelhető, hogy más cégek nem ennyit vonnak (nem tudom), de nekem ez most így alakult.
A teljesség igénye nélkül: az adóalapból(!) írható le több dolog, pl. gyerektartás összege, idős/beteg hozzátartozó ápolásának költsége, esetleges egészségügyi számlák (amiket nem fizet a Krankenkasse), a Svájcban felvett hitel (autólizing nem) kamata, aztán tavaly még leírható volt számítógép, illetve könyv vásárlása talán 300-400CHF mértékig (ez asszem már megszűnt), stb.
A kanton adóhivatalának honlapján nézz utána pontosan! Illetve egy jó könyvelő is sokat tud segíteni.
Most hallottam nemreg, hogy a quellenseuer egy reszet vissza lehet igenyelni kulonfele jogcimeken.... tudna errol mondani valaki valamit, hogy mukodik, illetve, mit lehet visszaigenyelni pontosan?
Jaja:) Bocs, igen Nemetesen Warmmiete, amugy +NK. Csak mivel altalaban a koltsegekkel atalanyoznak es teljesen valtozo mikor milyen rezsi van mar benne az alap berleti dijjban. Ezert igazabol a warmmietet erdemes osszehasonlitani:) Gondoltam svajciul is igy van:)
Akkor kb. mint Nemetorszag. Bar itt a nagy kedvezmenyhez nem kell a gyerkoc, eleg a hazassag:) Bar utana itt is el lehet erni azt a berszintet, amikor hirtelen goromban sok adot kell fizetni..
bécs az eléggé hasonlít budapesthez, éltem ott is egy évet még 10 éve. van egy barátom, aki azt mondta, hogy bécsbe nem is éri meg emigrálni :-)
nekem az egyik legfontosabb szempont a gyerek volt, most kezdte az iskolát, és egyértelmű volt, hogy svájcban sokkal nehezebb pozitív élményekhez jutnia, pedig az meghatározó egy egész életre.