Keresés

Részletes keresés

MissEarnshaw Creative Commons License 2012.03.31 0 0 9825

hahó még nem olvastam vissza csak az oldal alján 2 hsz-t, topictali jó lenne!

mi 22ig vagyunk itthon.

aztán júliusban újra itt vagyunk 2 hétig, ha esetleg csibe vagy csirek is jönnének és toria még nem ment el, az is okés. huh, ez a sok mozgás!

 

franciacsibe, de visszamegyünk, július vége felé. csak közben sydney. :)))

franciacsibe Creative Commons License 2012.03.31 0 0 9824

Ha konnyedebb es praktikusabb olvasmanyt akarsz, keress ra Tim Seldinre, a Montessori Tarsasag elnoke, nekem megvan egy olyan konyve hogy a Montessori modszer otthon, az tenyleg hasznos.

Csak angolul talaltam: http://bookline.hu/product/home.action?id=2773863&type=200&_v=How+to+Raise+an+Amazing+Child+the+Montessori+Way

 

Előzmény: konczeyb (9823)
konczeyb Creative Commons License 2012.03.31 0 0 9823

bocs a formáért, csak vágólapról így vágta be :(

Szócval Maria Montessori: A gyermek felfedezése

konczeyb Creative Commons License 2012.03.31 0 0 9822

Maria Montessori

  • Nagyítás

Hirdetés A gyermek felfedezése Maria Montessori Cartaphilus Könyvkiadó, 2011

http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Maria_Montessori_A_gyermek_felfedezese&id=10098&type=22

konczeyb Creative Commons License 2012.03.31 0 0 9821

ez a szenzitív időszak marhára igaz. Meggebedhet az ember, hogy megtanítson neki valamit, ha éppen arra nem fogékony, és akkor is alig fog haladni, vagy hiszti lesz belőle, de ha éppen ő magától is elkezd érdeklődni valami iránt, akkor sokkal nagyobb léptekben lehet haladni, és a sikerélmény nagyon fogja motiválni.

Nálunk pl van kis laptopja, azon kezdett el számokat, meg betűket tanulgatni, nyomgatta, én meg ráálltam és most számol 20-ig és ismer olyan 10 betűt. És nem csak mondókaként számol, hanem effektív megszámol dolgokat, nem mondom, hogy 100%-o találtai aránnyal, de mondjuk 70%, és persze érdekes módon nagyon sokszor minden pont 10 :) Az öltözködés most kezdte érdekelni, de azért elég korlátozottan, asszem nem is az öltözködés, hanem eljött a "Baba csinálja!' korszak, és ez kiterjedt az öltözködés egy részére is. De azért valljuk be, egy cipőt, vagy zoknit felvenni marha nehéz. Szetintem az, hogy csibe nálatok az a kabát ilyen jó bő, meg merev, nagyon sokat segít, mert egy szűk pamut ujjú cuccot nagyon nehéz felhúzni.

 

Nekünk megvan ez a beszélgetős könyv, még nem ástam bele magam mélyen, most jön ez a korszak, amikor már használni lehet, de olvasgattam már. Sokat használom a választás lehetőségét, amikor hiszti esetében lekorlátozom kettőre a választási lehetőségeket, és akkor abból viszont választhat. Édes, mert mindig úgy gondolkozik, hogy közben mondha, hogy hmmmmmmmm...hmmmmmm. Ennek a Montessori cuccnak utánanézek. Köszi.

Előzmény: franciacsibe (9820)
franciacsibe Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9820

A turelmetlenseg abbol is fakadhat, hogy o most nem azt probalna tanulni amit te probalsz tanitani. Minden tanulasnak megvan az idoszaka, Lili pl ket honapja meg csak szetdobalta a kirakokat, most meg masfel oraja itt ul mellettem es kirakozik. Es csak kirakozna egesz nap, neki most ez az idoszaka van, amikor erre fogekony, kihasznalom hogy nehzebbekt is adjak neki.

Szoval a gyerek iranyitsa hogy o mit akar tanulni, probald meg megfigyelni, most epp mozgasban fejlodik, beszedben, finommozgasban, ha egyedul jatszik, miket probalgat csinalni. Mi csak elkiserjuk oket, nem iranyitjuk, iranyitasra nincs is szukseguk, genetikailag kodolt az egesz tanulasi folyamat :)) csak megteremtjuk hozza a hatteret meg eszkozoket biztositunk es figyelmet.

Ez amugy is nehezebb idoszak. Ha ajanlhatok egy konyvet, ami sokat segithetne szerintem, az a Faber-Mazlish Beszelj ugy hogy erdekelje, hallgasd ugy hogy elmeselje. Zsenialis. Meg en sokat meritek a Montessori-pedagogiabol, hogyan es miket jatsszunk (jatsszon, mert sokat, egyre tobbet jatszik onalloan). Arra meg ha neten rakeresel, tuti van magyarul is csomo minden (tole jon a szenzitiv idoszak-fogalom is).

O valoszinuleg is karakteresebb, akaratosabb gyerek, legalabb nem lesz elveszett kisbaranyka :))))

Előzmény: KicsiManci (9816)
franciacsibe Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9819

Ezzel egyetertek, nem teszel szolgalatot neki, teritsd le egy nagy muanyagot a szeke ala, es hadd szoljon. Max utana megy a zuhany ala meg atoltozni. Hidd el, 1-2 honap alatt megtanulnak emberi modon, vigyazva enni, csak ezt az idoszakot kell tulelni. (meg a falat mosni :)

Előzmény: toria78 (9814)
franciacsibe Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9818

Mutattuk neki, tulkepp elkezdte felvenni a kabatjat mikor menni akart valahova (ertsd, menjunk mar a jatszoterre :))), csak forditva (a hatat elore). Igy jott az otlet hogy akkor meghtanitjuk ezzel a hatradobos modszerrel, masodjara sikerult is neki, es azota megy.

Előzmény: Az Ötödik Elem (9815)
KicsiManci Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9817

Jelenleg építkezésben vagyunk, és az étkező egyben a párom dolgozó szobája is, ahol le lehet ülni enni. Mivel mindenhol gépek, számítógép, és céges papírok vannak, így nem csak az alaptisztaságra kell vigyázni. Mivel Maja mident hamar megun, aztán dobálni kezd, így ez itt elég veszélyes. Ahogy jön a jó idő, és végre lesz hely odakinn is, ahol le lehet ülni, és nyugiban enni, ott más lesz a helyzet.

Próbáltam már párszor az egyedül evést, kapott már kanalat, villát, de nem ment dobálás nélkül, aztán csak hiszti lett, és nemevés. Azért ez sem jó.

Előzmény: toria78 (9814)
KicsiManci Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9816

A brillirozást nem szó szerint értettem. Bocsi, elég bolond napom van, már fogalmazni sem tudok. Szóval az a helyzet, hogy próbálok dierkt mindent játékosan előadni, hogy élvezze is a "tanulást", ne kötelességnek vegye. De egyszerűen semmi türelme a dolgokhoz. Sem szép szóval, sem sehogy nem megy, hogy valamire rávegyem. Ha valami azonnal nem sikerül neki, akkor rögtön sírni kezd, és -anya segíts!- felkiáltással abban is marad minden, nem próbálja többször, sőt, a tárgyat (pl. kabát) azon nyomban a földhöz vágja mérgesen. Valahogy még mindig nem jöttem rá, hogyan taníthatom őt anélkül, hogy a vége hiszti legyen. Pedig iszonyú értelmes kislány, mindenhol dícsérik, hogy hogy beszél, meg versel, énekel, tudja az alapszíneket (sárga, piros, fehér, fekete, zöld, kék, lila), de nem tudom mit tehetnék, hogy picikét, csak egy ici-picit kitartóbb legyen. Nem akarok sokat, nem akarom elvárásokkal traktálni, segíteni szeretnék.

Előzmény: franciacsibe (9813)
Az Ötödik Elem Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9815

WOW, nagyon ügyi! :-) És arra magától jött  rá, hogy a kezét bele kell dugni, vagy azt azért mutattátok?

Előzmény: franciacsibe (9806)
toria78 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9814

kitartóan kell próbálkozni, mindenre időnként visszatérni.

Nálunk sokáig nem mentek a színek, mármint nem is érdekelte. Aztán mindig csak-csak előjött, rajzolásnál, golyóválogatásnál, amit eleinte nem csinált meg, de 1-2 hónapra rá már mutatta, hogy melyik melyik ha kérdeztem és válogatta is színek szerint.

Neked pedig türelem.

nem tudom megvan-e az Anya taníts engem, az a legszuperebb ötletadó könyv. És ő is hangsúlyozza, hogy ismétlés, visszatérés, de változatosság is, majd menni fog.

Egy dolog viszont szerintem nem jó: "én etetem, nyugalom miatt". Ez. TE megcsinálod, mert könnyebb. Ha nem hagyod gyakorolni, akkor igencsak magad ellen dolgozol, miért is várod el, hogy megtanuljon valamit, sikerélménye legyen..... és ez csak hatványozódni fog, ahogy nő a gyerek, mert egyre több mindent kellene tudnia, de majdénmegcsinálomanya nem hagyja . Azt a rész hagyd meg a nagyiknak (anyósom még 6 évesnek is kitörölné a fenekét és megrágná helyette a falatot).

Előzmény: KicsiManci (9812)
franciacsibe Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9813

Manci, miert kellene ennyi idosen brilliroznia? Lehet epp az a "baja" hogy te elvarod tole ezeket, pedig epp az a normlis, hogy rohangaljon, "rosszalkodjon", felfedezzen. Lili pl meg nem rajzol csigat, csak firkal szinekkel a lapra, de nem is banom. Az oltozes is olyan, hogy ezt o "kerte", tehat probalkozott egyedul, igy megmutogattam neki, de direktben sosem tanitottam, ugy ertem, hogy elhatarozva, hogy na most megtanulja. Csak utanoz minket. Mondjuk o harmadik gyerek, igy foglalkozni is joval kevesebbet foglalkozok vele, most is pl adatbazist toltogetek (na jo, elvileg :), amig o itt kirakozik mellettem.

Tehat szerintem csak vedd lazan, ne aggodj, ne akard tanitani, es a hetkoznapokban, egyuttelve eszrevetlenul is megtanul majd egy csomo mindent, a lenyeg ugyis az hogy jol erezzetek magatokat mindketten egyutt es ennyi.

Előzmény: KicsiManci (9812)
KicsiManci Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9812

Sziasztok!

Csibe! Lili nagyon aranyos a videón, és nagyon ügyes! Miket megcsinál már....

Mi fényévekre vagyunk minden hasonló dologtól. Még az egyedül evés sem megy. Hiába adok neki kanalat, egy ideig még csak-csak elszórakozik vele, de hamar megunja, és csak játszik, vagy eldobja. Így legtöbbször inkább én etetem, nyugalom miatt. Simán csücsül a kakában akár órákig, de úgyis májusban akarom elkezdeni a bilizést majd, így ez annyira még nem zavar.

A SAPIJÁN KÍVÜL VISZONT SEMMIT NEM TUD FELVENNI. pRÓBÁLTAM EZT A KABÁTOS MÓDSZERT (NAGYON TETSZIK), DE NEM JÖTT BE, CSAK HISZTIZETT, HOGY NEM MEGY, PEDIG IGAZÁBÓL MEG SEM PRÓBÁLTA. zOKNIT ÁLLANDÓAN LEHÚZZA A LÁBUJJÁNÁL FOGVA, DE VISSZAVENNI MÁR NEM TUDJA, SEM A CIPŐT, SEM SEMMIT. eZ MENNYIRE BAJ? mIT TEHETNÉK? nEM IS ÉRDEKLIK AZ ILYEN DOLGOK. hIÁBA HAGYOM ELÖL A RUHÁKAT NEKI, CSAK PORT TÖRÖLGET VELE.

OOOOOOOOOOH, bocsi a caps lockért! Már nem javítok!

Szépen beszél és versel, sőt, a rajz is nagyon megy, már lerajzolja a pont-pont vesszőcskét teljesen, meg csigát is. De a kézügyessége a továbbiakban fulladozik. Valahogy olyan, mint egy rossz óvodás. Csak a rosszalkodás érdekli, a rohanás, kiabálás, de ha valamit tenni kéne, brillirozni, az azonnali hisztit vált ki:-(

franciacsibe Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9811

Aranyos nagyon, megnott, nagyfius lett!

 

Ez itt kisvaros, itt sosincs 30 bolcsis :) a mi bolcsink pl max 18 ferohelyes (negy ilyen meretu bolcsode van a mi varosunkban), ebbol 6 kicsi (1 ev alatti), 6 kozepsos (1-2 ev) es 6 nagy (2-3 ev). Persze ez rugalmas, Lilit is a nagyokhoz vettek fel, mert onalloan eszik es szol ha pisilt. Es erre van kb 5-6 felnott egyidejuleg (beleszamolva a takarito-konyhasnenit, aki persze pelenkat is cserel ha kell, meg a bolcsivezetot aki szinten beul a gyerekkel jatszani).

Szoval egyszerre legfeljebb 6 gyerek probalkozik :))) itt fokent az autonomiat tartjak amugy nagyra, ezert fontosak ezek, mondjuk Montessori nyoman en is nagyon partolom, a sajat cuccait szinte egyedul kezeli Lili, megterit maganak (szamara hozzaferheto helyen vannak az o tanyerjai, evoeszkozei), leszedi az asztalt, feloltozik, hazajove felakasztja a kabatjat (direkt furtunk fel akasztot jo lentre), stb stb, szerintem ezek az onkepe kialakulasa miatt is fontosak.

Előzmény: konczeyb (9810)
konczeyb Creative Commons License 2012.03.30 0 0 9810

hali, Mátéról itt láthattok friss képeket.

https://picasaweb.google.com/105600166993391083990/201109201202_1924ho#

 

Csibe, köszi a videót, vicces lehet 30 bölcsis kabátja leteregetve és ahogy a kis denevérek próbálkoznak :)

muzsa Creative Commons License 2012.03.29 0 0 9809

ááá de cuki és ő is milyen nagy!!!!:)

Előzmény: franciacsibe (9806)
toria78 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 9808

:-)

Előzmény: franciacsibe (9806)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 9807

tök jó a módszer... köszi!

már látom előre, hogy az "idióta" 6 évesem is így fogja felvenni ezentúl a kabátját...

Előzmény: franciacsibe (9806)
franciacsibe Creative Commons License 2012.03.29 0 0 9806

Na, feltettem.

Bar ma reggel huzos volt, elotte nyomott le egy 15 perces foldonfetrengoset, ezert dicserjuk ennyire eltulzottan, hogy nehogy ujra bomboljon, es nem azert mert idiotak vagyunk :)))

 

toria78 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 9805

cipő.. pont olvastam a mittudagyerek részben, h 6 éves beköti a cipőjét. haha, nem is volt még fűzős cipője....

a kabátot mi is megpróbáljuk, köszi!

 

Nati a héten már másodszor örvendeztetett meg, hogy este 9.10-kor még kikelt az ágyból, hogy neki pisilnie kell. Egyébként tényleg kellett. kétszer elvittem, harmadszor már mondtam, h aludjon... ezt hétfőn és szerdán is eljátszotta, már amikor én fektettem őket.

Előzmény: franciacsibe (9804)
franciacsibe Creative Commons License 2012.03.28 0 0 9804

Azert tulozni nem kell, nem cippzaroz meg :))) illetve ha osszerakom, felhuzza. Patentos kabatjai vannak foleg vagy tepozarasak. :-PPP Megprobalom holnap reggel felvenni, ha lesz idonk (bolcsibe viszem), vagy penteken. Tulkepp annyi hogy a foldre vele szembe teszed le, o eloszor bebujtatja a karjait es utana athajitja a fejen. De nekem nagyon tetszett mikor lattam, itt az ovikban is igy csinaljak sok helyen. (egy ovono oltoztet altalaban 32 gyereket kiscsoportban, ugyhogy muszaj... ahogy direkt kerik hogy tepozaras cipo legyen es gumis dereku nadragok)

Előzmény: konczeyb (9803)
konczeyb Creative Commons License 2012.03.28 0 0 9803

engem is, főleg, hogy hogy kapcsolja be a zippzárt

Előzmény: Zsuzsa89 (9802)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 9802

engem érdekel a kabát-trükk!

Előzmény: franciacsibe (9801)
franciacsibe Creative Commons License 2012.03.28 0 0 9801

Errol jut eszembe hogy ismeritek-e a tippet hogy kell letenni a kabatot a foldre hogy egyedul is fel tudja venni egy ilyen koru gyerek? (a fiam bolcsijaban tanultam a modszert anno) Ha valakit erdekel, lefilmezhetem.

Lili amugy egyedul oltozik, de ez 40 perc reggelente, es nagyon tud duhoskodni mikor huszadjara is a nyakreszen dugja ki a karjat, viszont segitseget azt nem fogad el a kis meregzsak. Igy a bolcsis napokon 6-kor kelunk...

Előzmény: konczeyb (9798)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 9800

Topictalira mi is mennénk - ha nem a köv. 2 héten belül lesz... addigra talán már Timi is teljesen pöttytelen lesz...

Még talán nem meséltem, gyerekdoki mikor meglátta a bárányhimlős Timit, majdnem dobott egy hátast... a 24 éves praxisa alatt látott bárányhimlősök közül Timi dobogós... csak felnőttön látott több pöttyöt... úgyhogy jól belegyalogolt rendesen... most a pörkös-viszketős résznél tartunk.

Beszéd - meg vagyok vele elégedve, szépen mond mindent, mondatokat is,  nyelvtanilag is vannak jó ragozások (nem mindig)...

Szobatisztaság - volt egy hullám, amikor matricákat akart, párszor pisilt is a wcbe fürdés előtt... most csend...

14 kg, centit nem tudom, holnap lesz 2 éves státusz...

Megyek, mert sír a pici :(

konczeyb Creative Commons License 2012.03.28 0 0 9799

iszonyatosan irigylem etz a soknyelvűséget :( mi meg majd vért izzadunk, hogy megtanuljon egy nyelvet, kit érdekel, ha emiatt fél évvel később kezd el beszélni...

Előzmény: franciacsibe (9797)
konczeyb Creative Commons License 2012.03.28 0 0 9798

Huuu, en azt hittem Máté a maga 2 évével 92-93 cm-ével és 13-13,5 kg-os súlyával jó nagy, mert a magasságára 90 percentilist mondtak, a súlyára meg normál 50 percentilist.

Egyébként messze nagyobb, mint az azonos korú gyerekek, úgyhogy...

 

Az alvás nem rendeződött, egy harc minden hétvégén, de valahogy túléljük, most többször aludt vendégségben babakocsiban, nagyitól haza autóban, próbálok nem teljesen rágörcsölni a témára, mert ha mindig az ágyat erőszakolom, akkor minden hétvégénk egy ordibálós hisztibe fullad.

 

Nálunk a szobatisztaság még sehol, inkább csak poénkodik vele, meg néha ráül a WC trónjára, öltözködést most kezdegeti, de nem is nagyon erőltettem eddig, mert Ő az állandóan elrohangálós típus, úgyhogy örültem, ha valahogy rákerült a ruha. Most kezdi a Neeeem, baba csinálja! dolgokat.

Előzmény: franciacsibe (9797)
franciacsibe Creative Commons License 2012.03.28 0 0 9797

Ugyes nagyon!! Es jo nagy! En nem tudom Lili mennyi lehet, kb 4-5 honapja nem voltunk a gyerekorvosnal, meredzkedni meg legutobb 15 hosan... lassan el kellene azert menni. De a 11 kg a maximum amire tippelek :) vekonycsontu kislany :)

Kepzeljetek nalunk a mult heti kirako-laz utan (reggeltol estig csak kirakozni akart, a vegere mar 2 mp alatt csinalta meg oket) hetvege ota a beszed van teriteken: egesz nap olvasni kell neki, es elkezdett beszelni (3 nyelven :) De nem am amikor en mondanam, hogy mondd ezt vagy azt, hanem neha szituaciokban megsozlal, koszon ha bemegyunk valahova, vagy ha akar valamit, mondja... Es eleg jol elkuloniti a nyelveket kihez milyen nyelven, meg a bolcsiben is, a portugal szarmazasu dadusnak portugalul mondta a pillangot :))

Hetvegen turazni voltunk, vagy 1 km-t jott mielott hordozni kellett volna es utana is le-lekeredzkedett. Viszont minden kavicsnal megall, ugyhogy haladni nehezkes vele.

 

Konczeyb, alvas rendezodott?

 

Csirek, nalatok hogy megy a bolcsi es a munka?

 

Miss, akkor ti mar nem is mentek vissza Irorszagba?

Előzmény: toria78 (9795)
muzsa Creative Commons License 2012.03.28 0 0 9796

Hinnye, ezek a méretek:) Zsigát mindig nagynak, sőt óriásnak tartottam, de abszolúte le van maradva akkor, még nincs 90cm és csupán 12kg...

beszéd kezdetleges, szobatisztaságról szó nincs még (mondjuk ezt biztos, hogy nyárig még említés szintjén sem hozzuk fel, aztán majd meglátjuk...)

Előzmény: toria78 (9795)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!