Azt tudja valaki, hogy mennyi az átfutása az eladásnak? Ha le szeretném váltani a régi PMÁP-jaimat a még érvényes MÁP+-ra csütörtök éjfélig, akkor elég csütörtökön nap közben eladni, egyből megkapom a pénzt és vehetem is az új papírt, vagy van egy nap átfutási idő így már ma el kell adnom, hogy holnap lebonyolíthassam a vételt? Nem szeretnék kifutni a határidőből.
A piaci állampapír-hozamgörbe meglehetősen lapos, 5,5-5,6% szinte minden időtávra
Ha a piac várakozása pontos (ritkán az, de kétesélyes, hogy több lesz, vagy kevesebb), akkor 1,4-1,5% hátralévő átlagos kamatbónusszal lenne egélban a BMÁP és a FixMÁP
Régi BMÁP-okból én nem ugralnék, a fentiek szerint kb.50-50% eséllyel lesz jobb vagy rosszabb. Viszont nyugodtabban alszom BMÁP-pal a zsebemben (elqrásnál nem ragadok be alacsony fix kamaton - korlátozott a reálveszteség)
Itt 5,70% van súlyozott átlaghozam. Hogy jött ki neked 5,88..?
Ennek az aukciónak a saját súlyozott átlaga 5,70% (ha megnézed, az én táblázatom C oszlopának utolsó értéke valóban ez).
A BMÁP kamatbázisa az ismertetője szerint: "a ... kamatmérték meghatározásának napján és ezt megelőzően tartott összesen négy eredményes, 3 (három) hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozottszámtani átlagával". Ez pedig a jövő héten forduló BMÁP-ok számára 5,88%.
Itt 5,70% van súlyozott átlaghozam. Hogy jött ki neked 5,88..?
Nagy dilemma van most az tuti!:/ Ami legjobb volt eddig az már nem lesz jó.!:)
29N MÉG egyelőre marad mindenképp.
30N és 28R-em is van, most 2 nap van eldönteni mi legyen.:/ Állomány felét át pakolni még Fixmáp 7-be talán. Később ha nagyon lecsorog a DKJ hozam akkor 6,5%-os Fix- be go.
Az elmúlt fél - 1 évben nem voltak rosszak, de én arra számítok, hogy ez a DKJ hozamesés még messze nem ért véget, így a bónuszok is tovább fognak esni. A 30/N és 30/N1 például esetleg még megérhetné, mert kapnak majd +1% kamatot - de csak 2 és fél év múlva, addig meg kamatbukó lesz (a ma még elérhető 7%-hoz képest).
Ez természetesen nem tanács senki más számára, ez saját magamnak döntés.
Az aukciós átlaghozamhoz viszont tedd be a táblázatodba az aukciókon elfogadott mennyiséget is, mert azzal súlyozott átlagot kell számolni. Nem óriási a különbség, de van.
ami most lejár, és nem akarod visszaforgatni, akkor persze hagyni kell. de ha az lesz majd azzal is a célod, hogy visszaforgasd állampapírba, akkor azt is most érdemes megtenni.
Ő a 4%-os alapkamatra utalt, egyetlen szóval sem említette bármilyen befektetés hozamát.
Tudom, sokadszor írom már le, de szerintem nagyon téves az a gondolat, hogy az állampapír kamatok az alapkamattal volnának értékelhető összefüggésben. Az utóbbi 2 év grafikonjait már egymásra tettem. Most sem volt alapkamat változás több hónap óta, a hozamok (az aukciósak, és ezt jól láthatóan lekövetve az előre fixáltak is) mostanában elkezdtek esni.
Ezt nem zárom ki, de abban nem hiszek, hogy a papírok kamata emiatt komolyabbat emelkedne.
A PMÁP bizonyára emelkedne, de mivel a béka feneke alatt van, annak az emelkedése esetén sem jutna a mostani 6-6,5% közelébe / fölé annyira, hogy megérje azt venni, hiszen addig is és az után is visszamegy a béka alá.
Én most dobtam el a maradék hosszú PMÁP-om (2030/J, 2030/I), ezeket már rég megérte volna dobni, de diverzifikálásként meghagytam, ill kvázi biztosítékként is, ha bármi miatt megszaladna az infláció, legyen ilyenem is. Most ezt már kevésbé látom reálisnak, ill. megtérülőnek, úgyhogy dobtam. Csak 2026/I-m maradt, de az egy hónap múlva lekettyen, azzal már nem éri meg szórakázni.
A 2027/N és 2027/Q1/Q2/Q3-at is megérné matematikailag átforgatnom hosszabba, de jövőre ezek lejáratakor valószínűleg nem állampapírba fog kerülni az értékük, máshol lesz arra a pénzre szükség várhatóan, így már ezekhez sem érdemes hozzányúlnom.
A 2029/N-et tartom.
Én kb 40-60% arányban vettem a Fixet és a MÁP+-t, ez utóbbi javára. Mind a kettőnek van előnye, így diverzifikáltam, és később majd ha kell pénz, el tudom adni azt, amelyik kevésbé néz ki akkor jónak.