arra utaltam, h most mindenki a 3%-os hitelre hajt, es hogy kiszedik az allampapirbol, jogosan, mivel most az egy kedvezo tenyezo, es belerakjak a torzstokejebe egy lakasnak
Nem vagyok moderátor, és ez a hozzászólásod korábbi, mások hozzászólásaihoz képest sokkal kevésbé off, de rávezetésképpen, halkan hadd kérdezzek rá: ennek a tartalma mennyiben gondolod hogy kapcsolódik a topik címéhez?
allitolag politikat vittem bele azzal a hozzaszolasommal, es igen, meg jobban megfogalmazom, hogy jelenleg aki lakast / hazat akar venni, nehezebb helyzetben van attol, aki igenybe veheti a 3% kolcsont, azaz, aki pl a piaci 6-7%-al akar lakast venni, az nehezebb helyzetben, van mint aki a 3%-al akar :-)
Még egy változást találtam: A MÁP+ eddig egy-egy sorozat az 1-1 havi kibocsátású volt, a mostani az év végéig van tervezve. Gondolnám, hogy mostantól negyedéves kibocsátási periódusok lesznek. Az egy évesre nem tippelnék.
Vótmá, sokszor... értjük, tudjuk, kizsákmányolnak, meglopnak, kifosztanak minket, meggyaláznak, elveszik a pénzünket, elinflálják a megtakarításainkat. Igen, tudjuk. Vegyük úgy, hogy már 20 kommenten keresztül hergelted a népet, leírtad ezeket, összesz@rattál mindenkit itt, gyengébbeket többször is, nem aludtunk emiatt hetekig, stb. Vegyük úgy, hogy ez mind megtörtént, csak ne írd le újra légyszi. Rohadt unalmas már.
Minden papírhoz van N Y I L V Á N O S A J Á N L A T T É T E L Prémium Magyar Állampapírok forgalomba hozataláról kiadvány. Abban egy kukk sincs a visszaváltási árról. Úgy változtatják ahogy akarják.
Itt amúgy jó kérdés, hogy az 1%-ra emelés visszamenőleges-e megint, vagy sem. Sok szakmai oldal azt írja, hogy visszamenőleges, azaz a forgalomban lévő papírokra is vonatkozik. Személy szerint nem tartom jó ötletnek, ha ez így van.
Az ÁKK sajtóközleményében valóban van egy olyan sor, ami nem igazán lett kiemelve, pedig fontos: "Az adósságkezelő az egyszerűsítés elve mentén a négy fő lakossági állampapír esetében egy-egy futamidőt határoz meg, módosítja a kamat, illetve a kamatprémium mértékét, valamint egységesíti a Magyar Államkincstárnál alkalmazandó visszaváltási árfolyamot, melyre 99 százalékot határoz meg."
Ebben igazad van, tényleg megtörtént már egyszer. A 0,25% miatt sokat folyószámlaként használták, és nem hosszútávú befektetésként. Valami ilyesmivel indokolták a szigorítást.
"Fontos változás, hogy míg korábban a MÁP+-t idő előtt 0,5% költséggel lehetett részben vagy egészben eladni, mostantól ugyanúgy 1% lesz ennek a költsége, mint az összes többi lakossági állampapírnál."
Valahogy eskudni mertem volna, hogy korabban tortent. Mert 20-ban eladtam egy csomot. De en vedekeztem ellene. Postan vetten papir alaput. Ott nem tudta megvaltoztatni, raadasul ingyen kp felvet, hiszen kp fizetik ki
Csak ez így g.cinagy csúsztatás! Mert nem a már kintlévő papírok feltételein változtatnak, amit eddig sem tettek soha meg, hanem egy új szériát adnak ki más feltételekkel. Más a hozam, más a visszaváltási díj, más a neve.
A kormány az elmúlt 15 évben minden alkalommal elmondta, hogy hülye lenne a közbizalmat aláásni egy ilyen elmebetegek által rendszeresen suttogópropagandaként terjesztett módosítással. Ők nem elriasztani akarják a magánbefektetőket, hanem éppen ellenkezőleg: bevonzani.
Az okt. 23-i ünnepnap miatt igazad van. Az tényleg nem munkanap, ezért ez esetben valóban az okt. 21. már nem fog bele számítani, a kamatmegállapítás napja valóban nem okt.21, hanem okt. 17. lesz.
Azért a válasz lényegén annyiban nem változtat, hogy a 4 beleszámítóból még 3 hátra van, csak 1 volt meg, ebből lényeges következtetést nehéz levonni.
A mostani szerintem már beleszámított, ugyanis "az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának napja" korábbi, mint a kamatfitezés napja, így az utolsó szerdai aukció már nem fog beleszámítani, csak az előtte lévő 4, tehát a mostani volt az első, a 6.13%
Idézek neked a nyilvános ajánlattétel szövegéből (mindegyik BMÁP-nál betű szerint ugyanez van):
"A kamat mértéke: Az éves kamat mértéke az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatbázis és a kamatprémium összege. A kamatbázis megegyezik az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának napján és ezt megelőzően tartott összesen négy eredményes, 3 (három) hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával, amely a kerekítés szabályai szerint, 0,01%-ra kerekítetten kerül meghatározásra"
Értelmezem neked: Mivel hetente vannak aukciók, ezért az utolsó négy darab az a gyakorlatban a kamat megállapítás előtti 4 hetet jelent. Az én naptáram szerint pont most fog kezdődni az a 4 hét, ami számít. Az eddigiek egyáltalán nem fognak beleszámítani.
Amiatt érdekel ennyire, mert olvastam, hogy pár napon belül lesz egy új 7%-os Fixmáp. Az, és a felsorol két BMÁP között próbálok dönteni, mert ezek vannak most dobogón kamat szempontból.
Ha jól látom, kevesebb, mint egy hónap múlva indul az új kamatperiódus. A mostani kamatperiódus nagy része viszont már eltelt, az ezalatt megvalósult aukciókból sem lehet következtetni?