Keresés

Részletes keresés

Fatih Creative Commons License 2008.10.09 0 0 274
http://www.fides.org/eng/documents/dossier_missionari_ucisi_2007.doc

ez egy 2007-es jelentés, de hogy legyenek pápuák is, ha jól látom e szerint http://www.catholicdoors.com/news/martyrs.htm
az utóbbi 10 évben három katolikus papot öltek meg Pápua Új-Guineában, a legutóbb 2006-ban, bár meg nem ették őket.

Na de nem tisztem védeni őket. :)
Előzmény: Fatih (273)
Fatih Creative Commons License 2008.10.08 0 0 273
Na látod ez az, régen a misszionáriusaikat elküldték a pápuákhoz is téríteni, még akkor is, ha egypár atyát fel is faltak, de ma már ilyesmiről még csak nem is hallani. Ma már csak pénz kell nekik de abból minél több, no meg a beleszólás az ország ügyeibe, pl. hogy vasárnap senkinek ne szabadjon dolgozni (helyette menjenek a misére).

Azért hullanak most is, csak kis googlizásba került hogy találjak 2008-ban 2 indai és egy kenyai gyilkosságot is ahol kat. pap volt az áldozat. de biztos volt még máshol is, csak idén. A 19.-20. század elején ennek még más volt a hírértéke, sokszor az előre küldött keresztény misszionáriusok megölése volt a casus belli az adott terület gyarmatosításhoz (most Vietnám és Kína esete jut eszembe ahol ezekre hivatkoztak, de szerintem 1001 helyen elsütötték). Ma már erre nem használható fel, ezért nem is hallani az ilyen esetekről annyit.
Előzmény: AliceCsodaországban (255)
agrárgerilla Creative Commons License 2008.10.08 0 0 271

Ok B+, nade annyi mellkast felnyitni ?

 

:o)

Előzmény: Törölt nick (264)
Eto Demerzel Creative Commons License 2008.10.08 0 0 270

nem.

Ha jól értem ez csak egy hasonlat volt.

 

Az üzenet pedig az - ha jól értem -, hogy nem vallásos emberek minek beszélnek a vallásról ?

Előzmény: Törölt nick (265)
Eto Demerzel Creative Commons License 2008.10.08 0 0 263
téves fogalmaid vannak erről...
Előzmény: HAL9000 (261)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.08 0 0 262
Egyáltalán nem megvetendő. Csupán érdekesnek tartom.

- Furcsa például, hogy sok mindenben a klérust hibáztatod, holott mivel nem vagy hívő, gondolom nem vagy jártas a klérus köreiben. (Nekem van pl. püspök rokonom, pap barátom, szidom a klérust néha én is, és az én rálátásom még így is közel sem teljes...)

- Nekem nagyon sok teljesen hitetlen ismerősöm van. Baromira nem érdekli őket a vallás/egyház (maximum annyira, hogy butaságnak tartják őket), az meg, hogy mennyivel csökkent a hívek száma az meg még annyira sem érdekelné őket. Természetesen a politika iránt érdeklődnek.


Az egyház már 2000 éve működik és még pár ezer évig biztosan fennmarad, bőven túléli majd a liberalizmust (mondom ezt liberálisként), a globalizmust, bármilyen izmust. Szóval nem kell aggódni semmilyen statisztikai adat miatt....

A zsidóság miatt aggódsz például? (Szerintem ők is társadalomalakító tényezők)Velük is mindig történik valami, mégis biztos vagyok benne, hogy még sokáig fennmaradnak, sok népet, nemzetet túlélnek. Attól függetlenül, hogy nyitok-e róluk topicot vagy sem :)
Előzmény: carl solomon (260)
HAL9000 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 261

Istenben nem hiszek, agnosztikus ateista vagyok.

Az ateizmus ugyanolyan vallás, mint az összes többi... :) Az agnosztikus is... :)

Előzmény: carl solomon (260)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 260
Gondolom vallásos sem vagy. Megkérdezhetem, hogy hiszel-e Istenben?
Nem vagyok vallásos, jól gondolod. Istenben nem hiszek, agnosztikus ateista vagyok.

Mert számomra mindig érdekes, amikor nem vallásos emberek foglalkoznak a vallással.
Párttag sem vagyok, mégis figyelemmel kísérem a politikát.
A hit és annak a gyakorlása, azaz a vallás egy igen lényeges társadalomalakító izé, így szvsz akit érdekelnek a társadalom viselt dolgai az a vallás iránt is lehet érdeklődő.
Mi ebben az annyira megvetendő?
Előzmény: Törölt nick (258)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.08 0 0 258
Gondolom vallásos sem vagy. Megkérdezhetem, hogy hiszel-e Istenben?

Mert számomra mindig érdekes, amikor nem vallásos emberek foglalkoznak a vallással.
Engem nem érdekel az origami, nem ismerem és nem is nyitok topicot azért, hogy megtudjam:

"Elmondtam volna azt is, hogy engem a csökkenés oka(i) érdekelnének. Miért fordulnak el az emberek az origamitól, az origami kluboktól ilyen határozott mértékben? Mennyiben oka ennek a klubvezetők minősége? Mit tesznek, vagy éppenséggel mit nem tesznek az origami klubok, hogy ennyire elrettentik vagy nem bírják megszólítani az embereket? Ésatöbbi."

Hm?
Előzmény: carl solomon (239)
carey200 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 257
Nagyon fura,amikor egy pap a házasság szentségéről elmélkedik,hiszen hivatalosan csak gyermekkorából emlékezhet arra,milyen házasságban is éltek a szülei,de sok mindenről ő sem tudhat,mert nem kötötték a gyerek orrára.Másrészt a születésszabályozás makacs tiltása aligha nevezhető keresztényinek,mivel sokszáz millió "véletlenül" megszületett gyermeknek esélye sincs családi körülményei miatt arra,hogy megérje a felnőtt kort vagy ha igen,rövidke életét nyomorúságban és szenvedésben éli le.A római katolikus egyháznak illene felismerni,hogyha az abortusz "természetellenes",a cölibátus hatványozottan az,a papi nőtlenség melegágya a homoszexualitásnak és a pedofiliának.Ismereteim szerint a Biblia sehol nem irja elő a papi nőtlenséget,ezt az egyház később "találta ki",hogy megakadályozza birtokainak szétaprozódását.Nem tetszik az egyházaknak az állam és az egyház szétválasztása sem hivatkozván a szocializmusban elszenvedett sérelmekre,ugyanakkor megfeledkezve arról,hogy számos pap titkon,de különböző aktivitással támogatta a most sokat szidott rendszert.Gond van azzal is,hogy az egyház kétféle mércével mér:más országokban elitéli a vallásüldözést és rasszizmust,nálunk viszont nem nyilvánit véleményt az erőszakos megmozdulásokkal szemben.Vagy pl. nálunk az ún.Kereszténydemokrata Néppárt vezetőjének gyakori antiszemita megnyilvánulásait hallhatjuk,a velük szövetséges Jobbik pedig romaellenes ideológiájáról vált közismertté.Hallotta valaki,hogy a Magyar Püspöki Kar fölemelte volna szavát e jelenségek ellen? De ha veszélyben van az állami dotáció-vélhetően vagy csökkentve-nem átallják az iskolásokat tüntetni vinni.Jónéhány templom szószékéről sok esetben hangzott el politikai kampánybeszéd a rendszerváltozás után és jelentek meg egyházi hetilapokban párthirdetések.Vagyis,nem csodálkozhatunk azon,hogy a vallás teret veszit Magyarországon,nő a kisebb vallások,szekták tábora egészen addig,amig az áttértek újra nem csalatkoznak...
szivellaBella Creative Commons License 2008.10.08 0 0 256
"Ne vétkeinket nézzed, hanem egyházad hitét."
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.10.08 0 0 255
Na látod ez az, régen a misszionáriusaikat elküldték a pápuákhoz is téríteni, még akkor is, ha egypár atyát fel is faltak, de ma már ilyesmiről még csak nem is hallani. Ma már csak pénz kell nekik de abból minél több, no meg a beleszólás az ország ügyeibe, pl. hogy vasárnap senkinek ne szabadjon dolgozni (helyette menjenek a misére).

Én anno voltam hittanos, voltam elsőáldozó, jártam rendszeresen templomba 12 éves koromig, de vissza sem szeretek erre emlékezni, az egyetlen dolog ami erről eszembe jut az nem a felebaráti szeretet, hanem a szivemet összeszorító jeges félelem. Akkor múlt el, amikor elkezdtem gondolkodni és kételkedni, a lányaimat már a papok közelébe sem engedtem.
Előzmény: altbomber (253)
ági anyu Creative Commons License 2008.10.08 0 0 254
Szerintem sokan vannak ezzel így
Előzmény: altbomber (253)
altbomber Creative Commons License 2008.10.08 0 0 253
Kissé félve szólok ehhez a témához, messze esik tőlem.Nem vagyok ateista, mivel nem vagyok annyira okos,hogy az isten (bármelyik) létét tagadhatnám vagy állithatnám.Valah ,gyerekkoromban ha nem is voltam vallásos,de előfordultam templomban,sőt ministráltam is.Mindaddig mig a templom plébános nem kezdett el érdeklődni a ministrásnfiuk után.Főbajom az egyházakkal van.Farizeusok, olyannal (abortusz) foglalkoznak, amihez ab ovo, semmi közük,nem is érthetnék tképpen,mi az de nincs szemük a nyomorra.Van olyan plébános ,tiszteletes rabbi, mit bánom én , aki foglalkozik cigánygyerekekkel kis higienára,magatartásra tanítva ? majd ha lesz ilyen (l.vasárnapi iskolák a néger gyerekeknek) akkor oda lehet figyelni rájuk.
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.08 0 0 252
"Ezt a hitelességet elsöprő többségében olyanok vonják kétségbe, akik az egyházon kívül élnek, a katolicizmusból annyit látnak, amennyit a tévéhíradók mutatnak belőle: pedofil papok, szigorú tekintetű öregurak vicces ruhákban, a húsvéti Urbi et Orbi áldás, esetleg elvétve valami karitászakció."

Nem, nem erről van szó. Emberekről van szó, akik a környezetemben élnek. Nem ismerek egyetlen pedofil papot, de olyat aki bort iszik és vizet prédikál, ismerek. Meg olyan hívőt is, aki a környezetével szemben szemét, de próbálja magát makulátlannak bemutatni, és a templomban az első sorban úgy énekel, hogy a bejáratnál is ki lehet hallani a hangját a tömegben.

"Én nem tudom, ezek a kategorikus kijelentések milyen tapasztalatokból származnak. Nem vagyok ugyan egy különösebben buzgó fundamentalista, de gyakorlom a vallásomat, ennek dacára nem látom ugyanazokat a szörnyűségeket, amit mondjuk itt a Polidilin szoktak elregélni 'a vallástól az egyház bűnei miatt elfordult' önvallók."

Ismerek hiteles vallásos embereket, de annál több a képmutató. És habár engem katolikusnak kereszteltek, az evangélikus hívek közül több a valóban vallásosan élő, mint a katolikusok közül, és a katolikusok képesek a vallási törvényeikre hivatkozva is keresztülmenni másokon. Nem mindegyik, de sokan ilyenek.
Előzmény: Shadow Entity (211)
JPBemondó Creative Commons License 2008.10.08 0 0 251

 

Ha mindenképp meg akarod tisztelni a segéd-váltókezelőt...

 

Előzmény: carl solomon (250)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 250
Páncélvonat, ugye?
Előzmény: de Saint Preux (248)
JPBemondó Creative Commons License 2008.10.08 0 0 249

 

"ha van egy kis időm befutok a templomba megnyugszom, elragad az áhitat"

 

Talán még embertársaidat se gyűlölöd addig a néhány percig, ugyi.

 

Előzmény: de Saint Preux (248)
de Saint Preux Creative Commons License 2008.10.08 0 0 248

Akkor azért mégis csak érdekel.

Nézd ha akarod tudni nem fordultak el, mert a múlt évben az 1%-ból soha ilyen magas összeg nem gyűlt össze. Aztán meg sajnos Magyarországon az embernek nincs igazán ideje hitéletre, mert sokat kell dolgozni 2 3 munkahely ( nekem is kettő ) De pld. én ha van egy kis időm befutok a templomba megnyugszom, elragad az áhitat, a csend. Jóeesik az a 3-4 perc. Misére nemigen jutok el. Ünnepnapokon.

Előzmény: carl solomon (239)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 247
Ezt inkább a HUSZ-ba. :-)
Előzmény: Törölt nick (240)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 245
Argumentum ad hominem. Lepereg.
Egyéb, érdemben?
Előzmény: kis-szabó (233)
kis-szabó Creative Commons License 2008.10.08 0 0 243

Mert egyre több értelmes, gondolkodó ember van, aki naiv, hazug, ostoba mesékben már nem hisz....

 

Miben hisz az egyre több értelmes, gondolkodó ember ?

Előzmény: Törölt nick (226)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 239
A másik: Amennyire a topicnyitót ismerem ő nem gyakorolja a katolikus vallást. Miért érdekli akkor ennyire ez a téma?
Ezt akár tőlem is megkérdezhetted volna.
Elmondtam volna, hogy tessék már végre lecuppanni erről a katolikus vonalról. Sehol nem foglalkoztam külön a katolikusokkal, a vallás mint olyan térvesztése a téma. Természetesen mivel Magyarországon a katolikusok vannak igen jelentős többségben így nyilvánvaló, hogy őket jobban érinti, de ez miért is lenne az én saram?

Elmondtam volna azt is, hogy engem a csökkenés oka(i) érdekelnének. Miért fordulnak el az emberek a vallástól, az egyházaktól ilyen határozott mértékben? Mennyiben oka ennek a klérus minősége? Mit tesznek, vagy éppenséggel mit nem tesznek az egyházak, hogy ennyire elrettentik vagy nem bírják megszólítani az embereket? Ésatöbbi.
Előzmény: Törölt nick (202)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 238
Ez szépen hangzik, de ilyen nem létezik.
Már miért is ne létezne? Miért ne működhetne az, hogy individualista egyének belátják, hogy bizonyos feladatokat célszerűbb kollektíven elvégezni és ezen feladatok vonatkozásában 100%-ig közösségi?
Most éppen egy érdekes (számomra legalábbis) kísérletben veszek részt, én vagyok a helyi egyházközség ateista szekciója. És pont arról szól, amit az előbb leírtam. Elfogadom és belátom egy közösség szükségszerűségét és előnyös voltát, tehát a közösség vonatkozásában kollektivista vagyok, ezzel szemben van egy olyan elképzelésem, hogy ez a közösség tud dualista üzemmódban is működni, így a transzcendenshez való viszonyulásomban lehetek individualista is.
Tulajdonképpen a kollektivizmus felfogható úgy is, hogy éppen mennyit adunk fel az individualizmusunkból, és ez a "mennyit" szerintem mifelénk körülményfüggő inkább, mint elhatározásfüggő. Amikor nagyanyámék tizensokan éltek egy ötven négyzetméteres parasztházban, akkor oda nem sok individualizmus fért még be, míg az én gyerekeimnek a különszobáikba külön emeleten biza már jóval több. Arról meg én nehezen vagyok meggyőzhető, hogy bezzeg a nagyanyámék idejében volt a jobb, mert a közösség...
Előzmény: Tzp (204)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 237
Baj.
Miért jó az neked, ha egyre több, buta, kockafejű, érzelemnélküli roncs lesz a világon?

Hol a korreláció?
De ezt már egyszer kérdeztem.
Előzmény: Törölt nick (192)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 236
Túl sok következtetést vonsz le egy ezerfős feglmérésből.
Reprezentatív volt, nem?

Ezzel szemben mondjuk ez tény:
Tíz százalékkal több adófelajánlás a katolikusoknak

Ténynek tény, de a topik szempontjából teljesen irreleváns, hiszen a vizsgált kérdésekre semmilyen választ nem ad.
Előzmény: IDKFA (187)
de Saint Preux Creative Commons License 2008.10.08 0 0 235
Szellemes és okos válasz.
Előzmény: kis-szabó (233)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.08 0 0 234
Jó, vonjál, amit csak akarsz, végső soron mindig így járok, ha alábecsülöm a vágyvezérelte gondolkodás erejét. :-)
Előzmény: stat rosa pristina nomine (185)
kis-szabó Creative Commons License 2008.10.08 0 0 233

Az utóbbi években teret veszített a vallás Magyarországon.

Ezzel egyidejüleg érezhetően növekedtek a társadalmi feszültségek, romlott az ország ún. "közállapota",  erősen megtorpant  gazdaság, devalválódott a kultúra.  A magyar ember továbbhülyült   (  lásd  példának okáért  a kedves topknyitót, aki mindjárt magasröptű, lehetetfinom stílusában, asszertív és meggyőző módon fogja bizonygatni a fenti egybeesés véletlenszerűségét vagy egész más okát.)

 

Előzmény: carl solomon (181)
Triste Creative Commons License 2008.10.08 0 0 232

"marhára nem hiteles. Mármint a kép, amit a liberális média mutat róla."

 

 

A katolikus egyház hitelességét - amennyiben van neki ilyen - a legkevésbé a karitász akciók csorbítják: az elesetteken való segítés akkor is elismerésre méltó, ha azt ezer liberális újság vagy tévé említi. És akkor is, ha ezer konzervatív. 

 

A papi pedofíliára nem kevés példa akad, a jelenséget - magyarán bűncselekményt - nem kisebb személyiség, mint a pápa is elismerte - róla általában azt tartják, hogy nem a politikai liberalizmus evilági bajnoka.

 

Ugyanakkor a papi pedofíliáról nem utolsósorban éppen az általad kárhoztatott liberális média számolt be - ugyanis a számodra erkölcsiségében (is) bizonyára példamutató katolikus egyház erről önszántából nem beszélt volna a nyilvánosság előtt. Csakis a nyilvánosság ereje, nem pedig az annyiszor emlegetett, másoknak is mérceként ajánlgatott, hitvalláson alapuló belső erkölcsi iránytű kényszerítette szólásra a katolikus egyházat.

Előzmény: Shadow Entity (211)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!