Keresés

Részletes keresés

gazo2 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 102
Kedves Levelezőtársaim!

A Szent György kápolna hiányzó téglái, mivel a bontást könnyűszerrel folytatni lehetett volna, nem hagytak nyugodni. Vidéken járván, esti utam oda vezetett. Örömmel láttam, hogy a hiányzó téglákat szakavatott kezek pótolták, a kápolna kripta-bejáratát helyreállították. Illesse köszönet, aki ilyen gyorsan intézkedett, aki ilyen gyorsan cselekedett.

Sajnos, az változatlanul áll, hogy a temető területét valakik szeméttelepnek vélték. Az egyik nagy obeliszket, - a temetések alá a felirat szerint a 19. század első évtizedeire eshettek -, tehát az 1820-30-as évekre, ledöntötték, a sír többi részeit darabokra törték. Veszélyben vannak a régi síremlékek, fejfák is. Mind kevesebb kereszt marad meg rajtuk.

Más téma: a vasúti felüljáró katonavárosi lépcsője előtt vagy 10 méter hosszban fémrács fedte a kis vízlevezető csatornát. Kb. 1 méternyi van meg belőle. Az előző hiányokból megkíséreltek valamennyit betonfedéllel helyettesíteni, ennek egy része darabokra törve hever ott. Ha valaki véletlenül rosszul lép, komoly baleset lehet a következmény.

Legyen valami jó is: a Zengő utcában holnap, holnapután befejezik a vízelvezető árok kiépítését a páros oldalon. Szorgalmasan, fegyelmezetten dolgozó emberek tisztességes munkát végeztek.

Tisztelettel:
Gál Zoltán

U. i. Ma voltam a katymári Vodica-kápolnánál. Gyönyörű. Hogy biztonságban van-e a falutól 800 méternyire, csak remélhetem. A bajai Barátok Temploma mellett álló Mater dolorosa-val kapcsolatban azonban az a véleményem, hogy mielőbb be kell vinni a templomba. A Belvárosi Templom mellett álló Szent Flórián-szobor pedig vagy a templomban vagy a múzeumban lenne biztonságban.
Előzmény: gazo2 (101)
gazo2 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 101
Kedves Levelezőtársaim!

Többen is szóltak, hogy feleslegesnek tartják aggódásomat néhány tégláért, néhány esőcsatornáért, öreg szoborért. Hiszen a szobrok megértek két-háromszáz esztendőt, megszállást, két világháborút, akkor a jövőjüket illetőleg sem kell különösebben nyugtalankodni értük.

A Szent György kápolnát B. Mikli Ferenc festőművész nagyon szép faliképekkel látta el. Ezzel idegenforgalmi nevezetességgé tette. Hogy a mögötte levő temető és az általa Megbékélés terének elnevezett kis park megmaradt, az szerinte három embernek tulajdonítható. Megtisztel azzal, hogy engem is közéjük számít. Érthető tehát, hogy a kápolna sorsát, városát szerető emberként, személyes ügyemnek érzem. A hiányzó részre a téglákat feltétlenül és mielőbb vissza kell pótolni, csak így lehet a további rombolást elkerülni.

A Mater dolorosát be kell vinni a templomba, a Szent Flóriánt pedig a múzeumba. Egy másolat tökéletesen megfelel az eredetiek helyett a szobrok jelenlegi helyén.

Tisztelettel:
Gál Zoltán


Előzmény: gazo2 (100)
gazo2 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 100
Kedves Levelezőtársaim!

Jenei László kiállítását, értékes művészetét régen ismerem, most új színekkel jelentkezik, figyelmükbe ajánlom.

A kiállításról hazafelé jövet egy teljesen más jellegű élmény ért. A Katonavárosban van a Szent Györgyről elnevezett szerb temetőkápolna. A bejárattal szembeni, a hátsó oldalon van a kripta bejárata. Értékes téglája könnyen elbontható, különösebb szerszámok nélkül is. A bontást meg is kezdték a vandálok. (Le is fényképeztem ténykedésük eredményét.) Nagy kárt még nem okoztak a legfeljebb tucatnyi, leginkább összetört téglával. (A kápolna 1905-ben épült magánadományból.)

A közfigyelem szükségességére szeretném felhívni a figyelmet. És ismét megkísérlem a javaslatot: a Mater dolorosát be kell vinni a templomba, a Szent Flóriánt pedig a múzeumba. (Éppen a napokban okoztak végzetes kárt egy Mária-szoborban Kiskunhalason.) Baja legrégibb szobraival nem szabad megvárni ezt a pillanatot!

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: gazo2 (98)
Radiusjan Creative Commons License 2008.10.13 0 0 99
Tisztelt Bajai Olvasók! Ahogy szombaton a SzInvonal Bemutató kirakatán átnézve a  képeket láttam, gondolhattam volna, hogy új anyag rendezése van folyamatban, ha ezt a meghívó-értesítést előbb olvasom. De szombaton du. nem ilyenre gondoltam, hiszen egy morzsányi jele sem volt annak, hogy informáljuk a benéző kiváncsiakat, hogy a "kirakat rendezés alatt", azaz itt kiállítás  nyitó lesz hétfőn... XY alkotásaiból.( Csak zárójelben: a többi kirakatban sem látható a színvonal: döglött légy, fordított és eltakart árcédula a vastag por alatt...) Sajnos ez a délután a Deák F. utcán sem adott elismerésre méltő élményt a volt Szakszervezeti Klub melletti telek látványa! Hol élnek és látnak-e azok, akiknek fontos a városkép a Fő (Szentháromság)-téren kívül is?! Ahogy a rendezett utcakép is az életminőség egyik eleme, ugyanígy elvárható hogy tulajdonostól függetlenül az ilyen telkek közterületről palánkkal, nádszövettel zártak legyenek. Szemben a szoborpark, frissen gereblyézetten mindjárt más hangulatot kelt. ( A Bajcsy-Zs. úton újból a hiányzó takaró-kerítés okoz megütközést: MIÓTA NEM INTÉZKEDIK AZ AKINEK KELLENE?  MEDDIG MARAD GAZ, TÖRMELÉK  A FŐISKOLA, GÁZ és ÁRAM SZOLGÁLTATÓK  felé igyekvő lakósság és vendégeink (alig 2-3 hete járt ott mintegy 70 egyetem-főiskola Rektora is!) SZEME ELŐTT EZ A LÁTVÁNY? Szép és jó dolgokról elég sokat olvashatunk a helyi közpénzes kiadványokban, gondolom, ott is megjelenhetne az ilyen észrevételek utáni gyors intézkedésekről a tudósítás.
gazo2 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 98
Tárlat a Belvárosi Bemutatóteremben

Október 13-án, hétfőn 17 órakor nyílik Jenei László festőművész kiállítása a Belvárosi Bemutatóteremben. Megnyitót mond, és az alkotásokat méltatja Kovács Zita művészettörténész. A tárlat november 11-éig tekinthető meg.

Gál Zoltán
Előzmény: gazo2 (97)
gazo2 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 97
HALSZABADÍTÁS IDŐPONTVÁLTOZÁS!!!

A halbarátok szíves figyelmébe ajánlom az imént kapott értesülést egy időpontváltozásról. A Bajai Rotary Club évről-évre kecsegeivadékokat ajándékoz a Dunának. Az akció helye a Türr-kilátó. Most is 100 kecsege kerül a Dunába a rotarysok jóvoltából, de az akció az előzetes értesítésekkel szemben déli 12 órakor lesz, változatlanul holnap, azaz október 11-én , szombaton.

Gál Zoltán
gazo2 Creative Commons License 2008.10.07 0 0 96
Kedves Levelezőtársaim!

Most tudtam meg, hogy a Sugovica Szálló előtt felállított emlékműről ellopták a Zita királynét ábrázoló nagyméretű plakettet. (A Károly királyt ábrázoló még megvan.) A hiányzó plakettért, bronzként értékesítve a tolvaj legfeljebb néhány száz forintot kaphatott. Javasolom, hogy a másik plakettet is vegyék le az illetékesek, és helyezzék el a múzeumban.

Többször kifejeztem aggodalmamat a Barátok templománál álló Mater dolorosát illetőleg. Ismét javasolom, hogy a szobrot vigyék be a templomba.

Számos közlekedési tábla hever a város különböző pontjain a földön. Ami még áll, csak elforgatták, néhányat visszaforgattam eredeti helyzetébe. A tábláknak amúgy nincs nagy becsülete. Például a Bernhart Sándor utcán az Epreskert utcát védő 30 km-es megengedett legnagyobb sebességet előíró táblát kevesen tartják be.
A kiscsávolyi templom előtt az egyirányú Jelky András utcán a Rudnay utcai kereszteződésben a Szegedi útról letérve van egy elsőbbségadás kötelező tábla. Óvatosságomnak köszönhető, hogy nem kerültem itt bajba a napokban, ugyanis a táblát egy autóstársam nem vette észre. Belátom, hogy ez bárhol elfordulhat, mégis az a véleményem, hogy itt a forgalmi rendet valamiképpen változtatni kellene.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: gazo2 (93)
Gaál György István Creative Commons License 2008.10.07 0 0 95
itt a kép is.Baja Sugovica öböl
Gaál György István Creative Commons License 2008.10.07 0 0 94
arra jártam, lefényképeztem.
gazo2 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 93
Kedves Levelezőtársaim!

Az imént kaptam a Bácskai Hulladékguru I. évfolyamának 1. számát. Céljával egyetértek. Tartalmazza "A házhoz menő zsákos műanyag szelektív hulladékgyűjtés ürítési napjai és utcajegyzékét." Eltöprengtem, hogy mi is megy házhoz, az ürítési nap vagy az utcajegyzék.

Mostanában sokszor hallom valamiről vagy valakiről, hogy "guru". Kiváncsi voltam, hogy mi is lehet az a hulladékguru.

A "guru" súlyosat jelent. Ez a szó lelki tanítómesterre utal. akinek tanítása, tudása és ezek lelki megvalósításai nagyon súlyosak, lényegesek. A guru tehát lelki vezető, aki saját példájával tanít. Példa adása végett mentes:
1. a kábító-mámorító szerek használatától
2. a szerencsejátéktól
3. a törvénytelen, házasságon kívüli nemi élettől
4. a húsevéstől.

Azt hiszem, az előbbiekből világosan kitűnik, mi is lehet az a "hulladékguru".

Hogy mikor érkezik "a házhoz menő ingyenes szelektív hulladékgyűjtő járat", megtudhatjuk az utcajegyzékből. Többször szóvá tettem a várostérképek megjelenése kapcsán: Alaga Géza Allagának írta a nevét, Bellosits Bálint Bellosicsnak. A Batthány utca Batthyány Lajosról, az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről van elnevezve, akinek vértanúhaláláról éppen holnap emlékezünk meg. Hermann Ottó nevét egy "n"-nel kell írni. Örvendetes, hogy Déri Frigyes nevét mind gyakrabban, a hírlevélben is helyesen írva látom. (A Déry üzletházon hiányzik az "Y", "I" betű meg talán nem volt, így most Dér lett az üzletház neve.)

A "doktorált" utcákba többször beleakadtam már. Most azt furcsállom, hogy a Dr. Aszalós Imre utca és a Dr. Alföldi József tér az abc-rendben a "D" betűnél szerepel. (Én mindkettőt az "A" betűnél keresném.) Nehezményezem, hogy dr. Bartsch Samutól, dr. Burg Etétől, dr. Fülep Lajostól, dr. Pósta Sándortól stb. rendszeresen megvonják doktori címét.

A szelektív hulladékgyűjtésnek rendületlen híve vagyok családostól. Örülünk a lehetőségnek. Ez ideig pedig a kihelyezett edényekbe hordtuk, költséget-fáradságot nem kímélve, a különböző hulladékokat.

Tisztelettel:
Gál Zoltán

gazo2 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 92
Kedves Gyurikám!

Köszönöm az útbaigazítást, nagyon szép képeket sikerült így megnéznem Bajáról a panoramio-n. Hogy kákán csomót keressek, - tudom, hogy a fotó a lényeg -, de érdemes lenne a címek helyesírási hibáit kijavítani. Leginkább a "Tűrr" bántja a szememet, hiszen ez az a föld, ahol a nevünket hibátlanul írják majd fölibénk. (Kissé szabadon idéztem a költőt.)

Jó harminc évvel ezelőtt a Bajai Liszt Ferenc Kör történetével foglalkoztam. Így kerültem kapcsolatba a Központi Szálloda és építtetője, Fiedler József nevével. Ugyanis a Kör hangversenyeinek egy részét itt rendezték, más részét a Nemzeti, (Béke), ma Duna Szállodában. A Központit az I. világháború után építtette Fiedler József, előtte a Hotel Central nevű szálloda működött itt. Amint később is, ennek is volt étterme és kávéháza. (Még előbb kereskedőház volt.) Azon a helyen, ahol most az Erste Bank, illetve a Városi Színházterem van, állt hajdan az Oroszlán vendéglő, Bács-Bodrog vármegye egyik legnagyobb vendéglátó helye, a magyar színháztörténet jeles színtere. (Az utca nagyon helyesen, - több kitérő után -, most ismét az Oroszlán utca nevet viseli.)

Gyurikám! Készíts még sok szép képet!
Mint egykori kedves tanítványunkat is szeretettel üdvözöllek:

Gál Zoltán
Előzmény: Gaál György István (85)
Mwin Creative Commons License 2008.10.05 0 0 91
Tiltakozom! Hiányoznak a repülők, léghajók, és villamos sem megy még Baján!
Előzmény: Gaál György István (89)
Mwin Creative Commons License 2008.10.05 0 0 90
Szvsz itt keveseknek kell megmagyarázni, miért is Hotel Central (meg Központi Mozi, meg mitudomén milyen ÁMK...)
Előzmény: Gaál György István (87)
Gaál György István Creative Commons License 2008.10.04 0 0 89

ez lett sok év múlva.

nagyobb méretben itt látható:

 

http://www.panoramio.com/photo/8063856    

 

 

Baja a térben
Gaál György István Creative Commons License 2008.10.04 0 0 88
ez egy hatalmas kép, a saját korában, ugyanúgy mint most.Baja 100 év múlva
Gaál György István Creative Commons License 2008.10.04 0 0 87
most jön a kép is.Baja Hotel Centrál
Gaál György István Creative Commons License 2008.10.04 0 0 86

Gyulavári és Thernesz úrak utólagos engedelmével felteszek egy régi képet, miért is Hotel Central ?

 

 

Gaál György István Creative Commons License 2008.10.04 0 0 85

Szia Zoli Bácsi !

  nincs hiba, a képeket ilyen méretben lehet feltenni, alábbiakra kattintva lehet  megnézni nagyobb kivitelben.  

 

  http://www.panoramio.com/photo/14535882    

  http://www.panoramio.com/photo/14454392    

  http://www.panoramio.com/photo/14627130    

Gyuri

gazo2 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 84
Kedves Gyurikám!

Természetesen szabad képeket is feltenni. Most kaptam az értesítést Lőrinczi Csabától, melyben leírja, hogy mi módon tudok mától már a Bajai Városvédőbe is írni. (http://varosvedo.bajastory.info) Ott is várom szép Baja-fotóidat. A most feltettek nálam még csak egy keskeny csíkban jelentek meg. Lehet, hogy itt van a hiba?

Szeretettel üdvözöllek:
Gál Zoltán
Előzmény: Gaál György István (83)
Gaál György István Creative Commons License 2008.10.04 0 0 83

mára van még egy képem, a címe: Baja, a Hotel Central és környéke 2008

 

 

Baja 2008 október
Gaál György István Creative Commons License 2008.10.04 0 0 82
úgy veszem észre, sikerült a művelet.Baja Déri kert
Gaál György István Creative Commons License 2008.10.04 0 0 81

üdvözlöm az olvasókat és a beírókat, különös tekintettel a rovat alapítójára. fényképet szabad feltenni ?

Gaál Gyuri

a bajai Tűrr István emlékmű
gazo2 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 80
Kedves Levelezőtársaim!

Amíg a Bajai Városvédőbe írhatok, szeretnék hírt adni a Bajai Hajómalom Egyesület rendezvényéről, melyről Palik Vera egyesületi elnöktől kaptam értesítést.

E hó, tehát október 11-én, szombaton a Bajai Hajómalom Egyesület tagtoborzó hétvégét rendez a Petőfi-szigeti Sobri Halászcsárdában. (Utalva egyik kedves levelezőtársam vélelmére, nem mint a csárda "szekértolója", hanem mint egyszerű tényközlő szerepelek itt. A csárda tulajdonosa a bevételt az egyesület céljaira ajánlotta fel.)

A rendezvény 10 órakor kezdődik Cserni Laurának, a népi játékok mesterének bemutatójával. A gyermekek és a felnőttek megismerkedhetnek, hogy miként lehet természetes anyagokból a vízi élettel kapcsolatos dísztárgyakat készíteni.

11 órakor a Magyar Posta által ez alkalomra kiadott emlékbélyeg elsőnapi bélyegzése történik.

16 órakor a Gemenc Rt. hajómalom makett kiállítása nyílik a részvénytársaság Petőfi-szigeti üdülőjében. Egyben bemutatják a vízi élettel és a természettel kapcsolatos fotók tárlatát.

19 órakor a halászok és vízimolnárok ételeiből készül vacsora. A készítésben közreműködik dr. Novics György, sokszoros halászléfőző bajnok. A háziasszonyi tisztet a neves tévés személyiség, Stahl Judit vállalta.

- Hívjuk és várjuk a bajaiakat egy kis városi összefogásra. Reméljük, hogy sikerül újjáéleszteni egy működő hajómalmot, mely messze viszi majd a város lakossága összetartó erejének hírét - mondta befejezésül Palik Vera elnök asszony.

Tisztelettel:
Gál Zoltán

U. i. A felállítandó hajómalomról és skanzenról - helye a Türr-kilátó és a Vízirendőrség közötti terület lenne - a Bajai Városvédőben szeretnék részletesen írni.



gazo2 Creative Commons License 2008.10.02 0 0 79
Kedves Levelezőtársaim!

Szíves figyelmükbe ajánlom ismét, hogy a Petőfi-szigeti Véndiónál láthatók, legalábbis ma délelőtt még láttam dr. Solymos Ede kivételes értékű halászati fotóit. A fotók nagyítva láthatók a kerítés fölé függesztve. Örömöm kettős.
1.a vandálok megkegyelmeztek, legalábbis egy-két éjszakára a képeknek.
2. az is megnézheti a fotókat, aki még nem látta.
Tudom, hogy senki nem mossa le rólam, hogy tisztességben eltöltött éveim után a Véndió "szekértolója" lettem.
Aki ezzel gyanúsít, nyilván nem tudja, hogy nem kell bemenni a vendéglőbe a képek megnézése végett. Elég, ha valaki elmegy a kerítés előtt.

Lassan már elképzelhetetlenné válik, hogy valaki valamely ügyért önzetlenül áll ki. Pedig van, én nagyon sok ilyen embert ismerek. Nekem egy nagyon bölcs ember adott valamikor ezzel kapcsolatban tanácsot az embertársaim iránti kapcsolathoz.

Történt pedig, amikor még nagy szó volt, hogy egy szocialista országba indultunk kempingezni. Az első éjszaka a Trabantunk tetejéről ellopták a sátrunkat. Két évig takarékoskodtunk rá, kb. 4 havi fizetésem volt az ára. Három kisgyermekünk végtelenül el volt keseredve, hogy meghiúsult az utazás. Jólelkű emberek révén mégis eljutottunk külföldre, és akkor kaptam - még fiatal voltam - a tanácsot, amit azóta is megfogadok. Ugyanis, nem lehet úgy élni, hogy abból induljak ki egy sátor miatt, hogy mindenki tolvaj. Ez nyilvánvalóan nem igaz, de nem is szabad erre beállítani az ember életét. Szerencsére megfogadtam a tanácsot. Nem rendeztem be az életemet örökös gyanakvásra. Az élet pedig azt igazolta, hogy az emberek túlnyomó többsége rendes ember. Olyan szülő, aki szereti gyermekeit, orvos vagy pedagógus, aki szereti hivatását. Sorolhatnám tovább a példákat.

Nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hogy minek fáradozom egy városvédő folyóirat indításáért. Remélem, lesznek, akik elhiszik, hogy nem valamiféle előnyöket remélek. Ha igen, a városnak remélek használni, úgy, hogy a városukat szerető bajaiak teret kapjanak benne véleményük kifejtésére.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
zvajda Creative Commons License 2008.09.30 0 0 78

 

 

zvajda Creative Commons License 2008.09.30 0 0 77

 

 

 

 

 

Tegnap

 

Ma

ZöPö Creative Commons License 2008.09.29 0 0 76
Ez viszont tetszik!
Előzmény: csabax (75)
csabax Creative Commons License 2008.09.29 0 0 75
:-) Egyébként a távlati terv az (és ez természetesen a honlap látogatottságától és a hozzászólásoktól függ), hogy amilyen széles most a két menüsáv, olyan szélességben egy hasábon legyenek láthatók a legutóbbi hozzászólások. A kétrészes menüsáv - a most látható és a majd idővel kialakuló linkekkel - a széles és egyhasábos legutóbbi hozzászólások menü alá kerülhet. De, mondom, ez csak terv, majd meglátjuk, hogy mi lesz a Bajai Városvédő honlappal, és ha szükséges, akkor lehet változtatni rajta. :-)
Előzmény: ZöPö (73)
gazo2 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 74
Kedves Levelezőtársaim!

Csak rövid utat tettem az imént a városba. (Így! De a városban is.) A Szegedi úti sorompó közelében, az Akvárium kisvendéglő előtt a nyárfacsemete derékban ki van törve. A hétvége termése lehet.
A Rudnay utcát a lakói a járda melletti kis előkertekkel csinosítják. A sörbarátok eldobott sörösdobozokkal.
Kislányok jöttek nagy csapatban az iskolájukból. (14-15 évesek lehettek.) Mindegyik kezében ott parázslott a cigaretta. A Déri kert keleti oldalán, tehát a Petőfi Sándor utca nyugati oldalán a járdát szépen kikövezték. Korzózásra, természetközeli sétára is alkalmas. Kár, hogy tele van cigarettacsikkel.

A Katonavárosban rendbehozzák az utak melletti árkokat.
Vélemények:
1. Már régen kellett volna.
2. Felesleges pénzkidobás
3. Az utca másik oldalán kellene.
4. Nem tudom, mit akarnak, de biztosan valami eszement megoldás lesz.

Nekem is van véleményem. Feltétlenül szükség van az árkok tisztántartására és karbantartására. Ha ritkán is, de előfordul olyan nagy esőzés, mely elégtelen vízlevezetés mellett komoly károkat okozhat. (Hallottam, hogy előfordult, hogy okozott is régebben.)

Tisztelettel:
Gál Zoltán

Előzmény: gazo2 (68)
ZöPö Creative Commons License 2008.09.29 0 0 73
Jó, nem szóltam semmit! :-)
Előzmény: csabax (72)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!