Keresés

Részletes keresés

venuto Creative Commons License 2012.05.21 0 0 580

--it , az  eurofanatikusokat  és  a  többi  lelkiismeretlen  optimistát  ((  ezen  uccsó  kifejezést  betettem  az  itteni "Magyar--magyar  magyarázó  IV--be ))--- akik  még  most  is  képesek  bagatellizálni  a  kérdést .

..........

El  kell fogadnunk  azt  a  premisszát , hogy a  helyi  emberi  erőforásokat , az  anyagi  , földrajzi , társadalmi  és  szellemei  erőforrásokat olyan  folyamatok  merítik  ki , amelyeknek  nem  kell  elszámolniuk  az  általuk  okozott  pusztítással , és  nem  is  képesek  rendbehozni  azt . 

 

Az  ökösopánkodókkal  ellentétben én  például  nem  az  energiafelhasználás  miatt  ellenzem  az  utazást . Abban  az  esetben  ellenzem , amikir  az  emberek olyan  helyeken  kóborolnak , ahová  nem  köti  őket  semmi ,megzavarják  az  ott  élők  nyugalmát , és  pusztítják  azt  a  szellemi  tőkét , amely  minden  szeretettel  kialakított  és  ápolt  helyen felhalmozódik .

 

(( azért  törtem  csak  többfelé  az  íráskát , mert  a  jómúltkorjában  megint  eltűnt  egy  szűk  félórás  begépelésem egyszer  csak  egy  pillanat  alatt ))

Előzmény: venuto (579)
venuto Creative Commons License 2012.05.21 0 0 579

-lyen  mértékben avatkoztunk  bele  a  természet rendjébe , szembe  kell néznünk a  másfajta  életet  követelő  kategórikus  imperatívusszal .

...................................

Ennek  megvalósításához követnünk  kellene  az  Olaszországban mozgalommá  váló  lassú  étkezés vagy  a  francia  boripar  példáját , vagyis  az  emberi  élethez  szükséges  dolgokban  a  lokálist a  globális  elé  kell  helyeznünk , a fölösleges  dolgokban  pedig  hadd  arasson  üres  győzelmet  az , mi  globális  (( az MI  helyett  AMIt  írt a  fordító  sajna )). A  luxuscikkek  globalizációja  e  cikkek  értékét  ássa  alá , az  lelem  és  az  ital  globalizációja viszont

 

minden  mást . Ez  olyan  nyilvánvalóvá  vált  az  utóbbi  években , hogy csodálkozva  nézem  mindazokat -- politikusokat , közgazdászokat , a Világkereskedelmi  Szervezet védelmező--

Előzmény: venuto (578)
venuto Creative Commons License 2012.05.21 0 0 578

Most  pedig  nézzünk 9 + 1  igazságot  abból  a  Könyvből , amit  nemrég  adott  ki  az  Akadémia Kiadó (!) , s  ami  a  legnagyobb  hatást  váltotta  ki  nálam  az  utóbbi  időkben .  Roger  Scruton : Iszom , tehát  vagyok . Kicsit  bele  fogok  beszélni . sapirico

 

ISZOM fejezet , 3. rész  eleje

 

A  réges-régi nézet , amely szerint 

a  boldogság

 

az  erény  következménye

az  erény  pedig  a  ---1., bátorság

                             ---2., mértékletesség

                             --- 3., megfontoltság  ( más  forrrások  eszességet , phronesist  említenek )

                             ---4., igazságosság  "pillérein" nyugszik , 

nem  merítik  ki az  erkölcsiség  előírásait . 

( itt  megjegyezném , amit  ő  nem --- bár nagyon  pozitívan  kezeli  a Kereszténység  hozzáállását  a  borhoz , sőt  a  korai  iszlámét  is --- , hogy  ezen  4  pillért  váltotta  le  a  keresztyén  univerzalizmus  a  Hit--remény--Szeretet  trióra ).

R. S. : megtudjuk  belőle , hogyan ügyeljünk  magunkra  és  másokra  , ám  arról  nem  szól , hogyan  ügyeljünk  a  világra . Miután  rájöttünk  , mi--

Sarkany Creative Commons License 2012.05.15 0 0 577

Amikor egy párt ellenzékben van, számára 15 ember handabandázása is az erőt jelenti, mikor viszont hatalmon van, egymillió ember tiltakozása is a kisebbség megnyilvánulásának számít.

venuto Creative Commons License 2012.04.12 0 0 576

Némely  embernek  az  önhittség kárpótlást  ad  a  hírnév  elmaradásáért . Will  Durant

 

Pénzért  csak  középszerűséget  lehet  kapni . Will  Durant

 

Értelem  tekintetében  a  természet igen arisztokratikus . Will  Durant

 

A  pesszimizmusban nagy  rész  önzés  is  van : a  világ  nem  elég  jó  nékünk , s  ráfintorítjuk  filozofikus  orrunkat .  Will  Durant

 

Meglehet , hogy a  léttől  való  undorodásunk csak  az  önmagunktól  való  titkos  undorodásunknak  a  takarója .  Will  Durant

 

A  világ  komédia  azoknak , akik  gondolkodnak , de  tragédia  azoknak , akik éreznek .Horace  Walpole

 

A  materialista  filozófia  csupán  élettelen  dolgok  kirakatszekrénye . Will  Durant

venuto Creative Commons License 2012.04.12 0 0 575

Az  emberi  természet , az  emberi átlag  közelebb  van  az  állathoz , mint  az  istenihez . Az  emberek  nagy  többségetermészettől  fogva  tökfilkó és  naplopó : az  ilyen  ember mindenféle  rendszerben a  fenékre  süllyed , s  állami  hozzájárulással támogatni  annyi , mint vizet  töltögetni  lyukas  edénybe . 

Arisztotelész

venuto Creative Commons License 2012.04.12 0 0 574

" ennek  a  világnak  arra  van  szüksége , hogy  a  legbölcsebb  emberek  kormányozzák . A  mi  dolgunk , hogy  ezt  a  gondolatot a magunk  idejéhez , és  korlátaihoz  alkalmazzuk ."

Will  Durant

venuto Creative Commons License 2012.04.12 0 0 573

Platón  szerint az  emberi  élésnek  3  fő  motiváltsága  van .

Vágy , megkívánás , ösztönzés , ösztön --- ez  egy . 

Érzelem , szellem , becsvágy , bátorság --- ez  is  egy . 

Tudás , gondolat , értelem , ész --- ez  is  egy . 

(( fura  egy  csoportosítás ))

 

  sapirico

laudetur Creative Commons License 2012.02.28 0 0 572

 

 

  Az élet olyan, akár a dió. Az embernek fel kell törnie a kemény héjat, hogy a finom húshoz jusson. Erőszakkal. És közben az is megeshet, hogy a csonthéj megsebzi az ember kezét.

(Le Renard - eredeti nevén Szántai Zsolt, magyar író és műfordító)

venuto Creative Commons License 2012.01.17 0 0 571

Az  igazság  tragikus .

A  hit  abszurd .  (  Szathmári  Botond  filozófus  az  ő  Dosztojevszkijről  való  esszéjében )

Sarkany Creative Commons License 2011.11.29 0 0 570

Vajon hogyan volna le7séges fölvenni Vele a kapcsolatot ?

 

A youtube-on üzenhetsz neki a mellékelt linken: http://www.youtube.com/user/SoulshatterEvolution

Előzmény: venuto (569)
venuto Creative Commons License 2011.11.29 0 0 569

Nagyon  fontos , amit  a you  tube  clip készítője  mondott . Vajon  hogyan  volna  le7séges  fölvenni  Vele  a  kapcsolatot  ?  Nagyon klassz  az  a  kifejezés  is , amit  arról  az  együtt6óról  ír , be  is írnám  a  Magyar--magyar  magyarázó IV-be , lehet , hogy  alkotói név  nélkül  is  .  

 

  Sapirico

Előzmény: Sarkany (568)
Sarkany Creative Commons License 2011.11.24 0 0 568

venuto Creative Commons License 2011.11.21 0 0 567

A  folyamatok  törvényeinek  az egyike  a  szétválaasztás .   Czakó  Gábor , Beavatás

venuto Creative Commons License 2011.11.21 0 0 566
Előzmény: Sarkany (565)
Sarkany Creative Commons License 2011.11.09 0 0 565

Ha egy valaki mondja, hogy szamár vagy, ne foglalkozz vele, ha ketten, gondolkodj el a dolgon, ha sokan, szerezz egy nyerget!

venuto Creative Commons License 2011.10.27 0 0 563

Azt  gondolom , hogy  az , hogy  a  Rossz  nagyobb  mértékben  potens  maga felé  vonzani  a  figyelmünket , nem  is  rossz , mert  ez  is  azt  bizonyítja , hogy  a  Rossz  a  kivétel ,s  hogy  ezexerint  a  Jóból  van  több .

 far  severö  sapirico

Efter.b Creative Commons License 2011.10.20 0 0 562

Pedig nem annak szántam elsősorban. Inkább görbetükörnek. Fájhat ami történik, nem bánom, de legalább jó irányba történjen. Várom a további véleményed.

Előzmény: venuto (561)
venuto Creative Commons License 2011.10.17 0 0 561

Elkezdem  olvasni . Kicsit  politikaiasnak  tűnik  az  első  blickre . . .

Előzmény: Efter.b (560)
Efter.b Creative Commons License 2011.09.30 0 0 560

Erre rímel a két írásom. Kérlek, tekintsétek meg!

http://vime.blog.hu/

Előzmény: venuto (550)
Gregor Samsa Creative Commons License 2011.07.31 0 0 559

"Nem önként, csak kényszerből, a haláltól visszahőkölve megyünk végig az úton. És mindig be akarjuk csapni önmagunkat, és úgy igyekszünk elérni a folytonosságot - amely a korlátok áthágását feltételezi -, hogy nem lépünk ki a megszakított élet korlátai közül. Úgy akarunk túlra kerülni, hogy nem tesszük meg a végső lépést, és bölcsen az innenső oldalon maradunk. Mindent csak saját életünk korlátain belül tudunk felfogni, elképzelni, úgy hisszük, azon túl minden szertefoszlik. A halálon túl valóban a felfoghatatlan kezdődik, amellyel nincs bátorságunk szembenézni. Ez a felfoghatatlan pedig a tehetetlenségünk kifejeződése: tudjuk, hogy a halál nem töröl el semmit, érintetlenül hagyja a lét teljességét, de a saját halálunkon túl, vagy azon túl, ami meghal belőlünk, nem tudjuk a maga teljességében felfogni a lét folytonosságát. Nem tudjuk elfogadni, hogy annak a lénynek, aki meghal bennünk, korlátai vannak. Mindenáron túl akarunk lépni ezeken a korlátokon, túl is lépnénk, és fenn is tartanánk őket.

Amikor meg kellene tennünk a döntő lépést, a vágy kifordít bennünket önmagunkból, tehetetlenné válunk, a minket hajtó indulat azt követelné, hogy darabokra törjünk. De túlcsorduló vágyunk tárgya, a szemünk előtt, ahhoz az élethez köt, amelyből ki akartunk törni. Milyen édes dédelgetni a kitörés vágyát, életben tartani magunkat a vágyban, anélkül hogy elmennénk a végsőkig, hogy megtennénk a döntő lépést! Milyen édes dolog hosszasan elmerülni vágyunk tárgyában, a vágyban életben maradni, ahelyett hogy elmennénk a végsőkig, s meghalnánk, engednénk a heves vágy túlságának. Tudjuk, hogy képtelenség birtokolni e tárgyat, amely eléget minket. Vagy elemészt bennünket a vágy, vagy nem éget többé vágyunk tárgya. Vagy az egyik következik be, vagy a másik. Csak egy feltétellel birtokoljuk vágyunk tárgyát: ha elapad iránta a vágyunk. De inkább a vágy haljon el, mint hogy mi haljunk meg! Beérjük egy illúzióval. Ha birtokolnánk tárgyát, az megadná nekünk azt az érzést, hogy beteljesült a vágyunk, és nem haltunk meg. Nemcsak hogy leteszünk arról, hogy meghaljunk, hanem a vágy tárgyát, amely valójában halálvágy volt, a hosszú élethez kapcsoljuk. Gazdagítjuk életünket, ahelyett hogy elveszítenénk."

 

Georges Bataille: Az erotika

 

venuto Creative Commons License 2011.07.07 0 0 558
venuto Creative Commons License 2011.06.30 0 0 557

" Ha  a  természetet azt  embertől  függetlenül  vizsgáljuk , természettudományt , de  nem  természetfilozófiát  csinálunk . "

  Halassy--Nagy  József  (  in : Summa  vitae )

venuto Creative Commons License 2011.06.20 0 0 556

Aki  disszidál  avagy emigrál , annak  2  értékrendje  van . 

laudetur Creative Commons License 2011.05.03 0 0 555

  

    Ami gyorsan kész, gyorsan vész

Sarkany Creative Commons License 2011.04.25 0 0 554

A házasság sokban hasonlít a súlyemeléshez. Kicsit szétesik fejben az ember és rögtön összeszed három rossz fogást.

venuto Creative Commons License 2011.03.28 0 0 553

Az  igazi  dráma ---, mint műalkotás --- az , ami folytonosan teszi  föl nekünk a kérdést , hogy mink  kik  is  vagyunk . Ha  ezt komolyan  gondoljuk , akkor  szakítani  lehet  egy  új  drámaelméletben  azzal  a  régi  fogással , hogy  az  író  a  mű  végére  kinyír  pár  személyt , akikkel  az  olvasó  szimpatizált . 

venuto Creative Commons License 2011.03.28 0 0 552

Nehéz  azzal  mit  kezdeni , a  tér--idő  szerkezetben , ami  nem  oda  illik , példul  a  Ponttal  avagy a  Pillanattal . 

Sarkany Creative Commons License 2011.03.07 0 0 551

A magyar lónak nincsen háta, csak oldala van.

venuto Creative Commons License 2011.03.07 0 0 550

Magyarország  vonzza  a  csodálatosságokat .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!