A generátorból három egyforma színű vezeték jön - sárga mondjuk - az a 3f generátorból a termelt feszültség, a fesszabályzón ezen kívül van még kettő csati a plusz és a mínusz, nem bonyolult.
A generátorból jövő kábelen működés közben olyan 40-60 volt váltófeszültséget kell mérni, mérheted a fázisok között is és a fázis és a test között, ott azért kisebb fesz lesz. De mérni kell a szimmetriát is a fázisok között. Mérhetsz - ha már a kezedben a műszer - tekercs ellenállást is, vagy ha unatkozol, szigetelési ellenállást a tekercsek között, vagy a tekercs és a test között. Így azért sok mindenre fény derül.
Minden javítható, én már láttam direkt motorkerékpár generátor javítással foglalkozó cég reklámját is, vagy bontott. Vagy új.
Az akkut meg nekem mérték leadott max. indító áram, és belső ellenállásra is, akkor mondta a csákó, hogy fenékzárlatos, mert a motor akkukban gyártási jellemzők miatt közelebb vannak egymáshoz a lemezek, és ezért könnyebben is összeérnek.
A belsőégésű motorokkal kapcsolatban mindig is az elektromosság volt a kedvencem... :-(
Fesszabályzó:
Az oké , hogy létezik univerzális fesszabályzó , de gondolom a csatlakozás nem éppen univerzális Kawasakiék elgondolásával. Az ott nekem problémás lehet , vezetékeket blankolni , átkötözni , jól kivitelezni ezt az egészet... ? De 8 ezer környékén szinte ajándék lehet , még nem néztem a gyári árakat.
És persze legfőképpen hogyan tudom kimérni?
Akku :
két éves Yuassa , full lemerült állapotban két ilyen alkalmi rátöltéssel hazahozott 500 km-t , nem hinném , hogy bármi gondja lenne ( itt töltődik a garázsban ) azon mire gondolsz kiméretni?
Generátor :
Erről nem írsz , de ez is sanszos ha nincs töltés , erre gyanakszik először az ember nem ? Ha az a hunyó , akkor új , vagy javítható esetleg ? ( eredetit még PLÁNE nem volt időm megnézni :-)
Részemről Generátor , vagy fesszabályzó , esetleg mindkettő , amire gondolok . Elég sokat olvastam Versyses forumokon ezeket emlegetvén , gyakran sajnos együtt...
Én a múlt héten üzemeltem be a feszültség figyelőt. Sokat gondolkodtam, hova-hogyan, de mondom magamban, csináljuk, ahogy a nagy könyvben meg van írva.
Nem gyújtáskapcsoló után, mert ott egy régebbi motoromon mértek szerint majdnem 1 V-al csökken a fesz, meg amúgy is minek terheljem a töltő áramával a gyújtáskapcsolót, hanem egy relével szépen rá közvetlenül az akkura, csak a relé vezérlése megy a gyújtáskapcsoló után.
Így szépen látszódik ha beteg az akku, vagy a töltés, de az is az akku kapocsfeszültségén látszódik. A gyerek robogóján a fesszabályzó is így úszta meg, látszódott a mért értéken, hogy alacsony a kapocsfeszültség, elvittem az akkut a szervizbe kimérni, hogy akku rossz vagy a töltés. Szerencsére az akku, fenékzárlatos lett, ilyenkor a lényegesen nagyobb töltőáram szépen megfőzi a fesszabályzót.
A másik motoron is vackolt, így én oda egy univerzális MOS-FET szabályzót vettem ebay-ról, olyan 8 ezer környékén, tökéletesen működik, és mindenesetre jobban tölt vele, mint a gyárival. És nem rossz a gyári, mert amikor kerestem a hibát, egyszerűen vettem egy másik gyárit és azzal is szinte tized V-ra pontosan olyan töltőfeszültséget mértem, tehát az jó, tehát az ilyen. Bezzeg a MOS-FET!
A fesszabályzót ki tudod mérni, az akkut ki tudod méretni, elég egyszerűen megkereshető a hibás alkatrész.
A vicc az , hogy van ilyenem , pont USB meg kis digitális feszmérő , és nálam is van az üléstáskába , ha messzebbre megyek , ha a GPS tápja meghalna arról menne tovább... De mivel ritkán hal meg a GPS tápja , így nincs felszerelve :-) Ott rögtön az erdőben rámértem vele az akksira , nem-e önindító baj , de 11, valamennyi volt akkor már a feszültség benne , azzal nem teker , de szikrát vidáman ad...
A lényeg hogy hazaértél vassal együtt, és nem kifelé történet a móka! Ezt elkerülendően , rendeltem USB töltő+fesz mérő kombót, folyamatosan mutatja az értéket! Mondjuk ha kint látod hogy 10.2V akkor is beszívtad,ezen nem segít! Max irány kutatás hogy töltés van-e! Egy -két fotó azért csak fekerül, ha készült!?
Azért amikor Montenegroból hazafelé jövet , legurul az ember egy kis völgybe a főútról , és negyed órás pihenő után csak kattan egyet-kettőt az önindító... na az gáz. Pillantás a GPS - re , már csak 520 km van hazáig. Feltoltam egy darabon , és lefelé betoltam , szerencsére járt. Gyorsan szétkötöttem a lámpákat , és a következő faluban bekéretzkedtem az első autószerelőhöz tölteni. Rajta volt egy órát , pöccre indult . Sajnos fogalmam nincs mikor szállt el a négy nap alatt ( 30 évvel ezelőtt az ETZ -n is volt töltéslámpa ) következtetni sem könnyű , hogy mit fog bírni. 100 km-el arrébb megint autószerelő , megint töltés , de jön a dilemma , hogy nekivágjak a hátralévő 300 km autópályának , amivel sötétedés előtt Magyarországra érhetek , viszont orbitális szívás a lerobbanás , vagy bócorogjak falvakon keresztül , ahol azért előbb-utóbb akad segítség , de rám fog sötétedni , a lámpák meg lezabálják az akkut.
Telefonon az ismerősök szerint 100 - 500-km-ig is elmehet a járgány csak akkuról , persze minden "felesleges" fogyasztó nélkül.
Na vettem még egy akkut (nem pont azonos méret persze , de elméletileg betehető a gyári helyére ) amig a második töltés ment. Felsavazták , beüzemelték , bele egy szatyorba , irány az autópálya,majd a leállósávban kicserélem ha kell .
Még egyszer tankoláshoz le kellett állítani de határon , kapuknál pöfögött , és Kiskunfélegyházánál ahol lejöttem a pályáról visszakötöttem az egyik helyzetjelzőt , mert a hátralévő 30 km már életveszélyes lett volna.
A kényeg a Yuassa kibírta , nem kellett az újat bevetnem , sikesen hazaértem .
Holnap nagytakarítás , és rámérek , hogy mit csinál , de gyanítom elért a Versysbetegség , generátor , fesszabályzó , esetleg mindkettő...
Mondjuk a Versys nem a legjobban hozzáférhető kategória ,akár egy légszűrőhöz is elég rendesen szét kell cincálni, de a manuállal , néhány videoval , ls némi műszaki érzékkel az egyszerűbb dolgokklal meg lehet birkózni házilag.
Nem gondolom , hogy felmerülhet olyan dolog , amiről ne lett volna már szó itt az elmúlt éveknen. Pláne az időszakos karbantartásokkal kapcsolatban , és a te km-eddel másra még egy ideig nem nagyon kell számítani :-)
A karbantartások nagyrészt én tervezem megcsinálni.
Letöltöttem a service manualt amiben egész jól le vannak írva a kötelező szervizek folyamatai és van róluk csomó yt videó is, úgyhogy remélem nem lesz gond.
A műszaki vizsga és futott km adatokat nem nézted meg ?
Csak , hogy valaki tesz fel konzolt , meg dobozokat , a gyári plexit lecseréli túraplexire , aztán meg megy 7 -800 km-t évente. elég fura , de persze nem lehetetlen.
( Nem értem , a gumicsere , hogy kerül be bármilyen rendszerbe? )
A féktartály fedél csavar nekem is kereszthornyú, és kicsit én is el..sztam! Persze az említett fékkar beragadás, ill légtelenítés miatt, kb 10szer szedtem szét!
Első gazda vagyok , igy "nagyjából" tudom mi mikor volt cserélve... :-)
VIZ : 9 éves korában , 48 ezernél. Ilyen szinten nem mentem bele ,hogy miféle , de ami kifolyt , teljesen újszerű volt , ami belement az motorkerékpár hűtőhöz való , jó minőségű... :-)
A hűtés rendben volt előtte és utána egyaránt , így öblítésről nem nagyon tudok mit mondani , részemről nem igényeltem.
OLAJ : Szigirú 6 ezrenként , és csak gyári szűrőt használok. A mágusokban -akik éreznek mindenféle különbséget olaj meg olaj között - én nem hiszek. Vagy aki csak egyre esküszik , mert a többi az szar , hasonlóképpen gondokom .Ami tudja a specifikációt , és persze nem hamis , az jó lesz oda , mindegy éppen melyik cég a gazdája
FÉK: 11 évesen 66 ezernél volt most csere , a 11922 és a 11927 Hsz-nél írtam róla. A féktartályon levő csavart imbusznak hívják , így imbuszkulcs kell hozzá , egyéb szétbarmolja. A légtelenítés még izgalmas lehet , ha tudod , próbáld úgy csinálni , hogy ne kelljen! Volt itt szó arról is pár hónapja ,miket szívtunk vele , főleg én :-)
Ha van , egy képet dobjál fel a gépről , lássuk is mivel állunk szemben,esetleg nem ismerős-e ?
Én nem kerítettem nagy feneket a hűtő folyadéknak, autós bolt, rózsaszín koncentrátum békével részt vízzel és puszi! Ahogy írtad is 2008ban nem voltak ezek a spéci cuccok , ha akkor jó volt, most is az, nekem! Olajat én a xado 10-40 revitalizálós zöld cuccot raktam bele kb 1.8 kívánt! Nem tudom jó lessz -e, eddig csak 800 körűl raktam bele,de Taschner favorizálta!
Második tulaja vagyok a motornak (2008-as ABS nélküli). Tavaj augusztusba vettem ~9600 km volt akkor benne. Az állapota alapján nagyvalószínűséggel ez igaz is volt. A ellőző tulajjal csak telefonon beszéltem (egy autókereskedő haverja árulta). A régi tulaj elmondása szerint csak az olajat cserélgette. Szervízben csak az 1000 km-res szervízkor volt. Tehát valószínűleg gyári hűtőfolyadék van még benne. A kiegyenlítőtartájban lévő folyadék sötétzöld színű, tiszta és nem látni benne semmiféle lerakódást, de mivel 12 éve benne van ezért szeretném átöblíteni a biztonság kedvéért. Találtam többféle hűtőrendszer tisztító szert 600-3000+ Ft-ig illetve 1-2 youtube videóben ecet desztvíz keverékket használtak a tisztításra ami nem hangzik hülyeségnek. Azért is akarom átöblíteni mert. ahogy utánna néztem elvileg a nem organikus és organikus hűtőfolyadékokat nem lehet keverni mert a bennük lévő adalékok összecsomósodhatnak. Az organikus folyadékok még nem voltak nagyon elterjedve 2008-ban ezért gondolom a motorban sem az van gyárilag. A Motul Motocool Expert hybrid folyadék 2 liter ~6000 Ft A Motocool Factory Line organikus ami elvileg jobb hűtést biztosít ebből 2 liter 8000+ Ft. A Mannol Pro Cool is elvileg hybrid folyadék motorkerékpárokhoz ajálnják és 1 liter kevebb mint 1000 Ft. Általános/mindenhezvaló organikus fagyállók is vannak 1000 Ft/liter áron. Egyenlőre az a tervem, hogy valamelyik motult teszem bele de még emésztenem kell, hogy 3-4 szeres áron adják őket. :D Te melyik motult használtad?
A félszintetikus olajat én is 6000 körül akarom majd cserélni, a teljesen szintetikussal lehet majd kicsit később fogom 8000 körül. Régebben néztem de úgyemlékszem, hogy körülbelül az összes makapható 10W40-es motorokhoz való olaj teljesíti a használatiban lévő követelményeket. Hallottam/olvastam olyan tapasztalatokról, hogy valakinek hangosabb lett a motor járása, illetve a váltó nagyobbakat kattant mikor bevette a fokozatokat a full szintetikus olajtól. Ilyensfajta tapasztalatototk volt bármilyen olajjal?
A kuplungkarnál lévő kapcsolóm nem működött, le akartam szedni, hogy megtisztítsam a kontaktokat benne de, egyik csavarhúzóm se illeszkedett tökéletesen a csavarfejbe. A sok csavarlazítótól amit ráfújtam helyrejött (csak megvolt kicsit szorulva a csúszó része) ezért nem kellett leszdnem de kicsit sikerült szétbarmolnom a csavarfejeket. A fékfolyadékot is mostanában akarom lecserélni és az első fékfolyadéktartály tetjén lévő csavarok is csillagfejűek. Ezeket még nem próbáltam meg leszedni de gyanítom ezekhez is szarok leszenek a csavarhúzóim. Jól sejtem, hogy JIS csavarhúzók kellenének ezekhez a csavarokhoz, vagy nektek sikerült átlagos csavarhúzóval is leszedni a fedelet?
Részemről Motul hűtőfolyadékot raktam bele , nem kellett öblögetni , mert szép tiszta volt amit kifolyattam .
A vízpumpánál a legalsó csavar a leeresztő , azt kicsavarod , a jobb oldali idomot is leszereled , ott lecsavarod a tágulási tartály tetejét , hogy jobban haladjon , majd ha lement a szint kicsit , leveheted a hűtősapkát is. visszafelé fordítva , először a leeresztő becsavar , a hűtőnél dugig tölt , majd a tágulási tartályt is jelig tölt. Beindít , kicsit járat , aztán ha lemegy a jel alá , még tölt , majd idomok visszaszerel.
Olaj a motor lelke , részemről 6 ezrenként cserés , full szintetikus Repsol Racing 10w-40 megy bele , de nem a márka a lényeg , hanem a besorolás és a teljesítményszint. Ha legalább egyel jobbat teszel bele , mint a műsorfüzet ír , és még csökkented is a csereperiódust , akkor mindent megtettél.
Le akarom cserélni a hűtőfolyadékot a motorban. Utánna olvasgattam a témának és valamivel okosabb lettem de dönteni még nem sikerült, hogy milyenre és hogyan kellene cserélnem. Kíváncsi lennék rá hogy ti hogyan csináltátok. Kitisztítottátok/átöblítettétek a rendszert, ehez használtatok valamilyen spéci anyagot? Milyen fagyállóval töltöttétek fel? A service manual szerinti szükséges 1.2 liter pontos adat?
Lassan esedékes lesz egy olajcsere is. Most 10w40-es félszintetikus olaj van benne amivel technikailag nincs problémám, de kíváncsiságból ki szeretném próbálni a full szintetikus olajjal milyen a motor. Milyen márkával és tipussal vannak tapasztalataitok?
Hát hogyne emlékeznék , ékes bizonyítéka volt , hogy ha valaki akar , akkor idehaza is tud látnivalót kreálni... bocsánat , találni nagának :-)
Innen Kecskemét mellől inkább a Kecsoringet látogattam , de az Euroring sincs messze , ott is megfordultam néha. Mostmár ritkábban ,mert átépítették a pálya vonalát , hogy a gokartoknak jobb legyen , de a motorsoknak meg gáz lett.
Lubét egy jutányos áron szívesen átveszem , ha erre jársz , kinézek oda . Lassan egy hónapja vagyok indulóba délre pár napra kitörni , de először a karantén , most meg az időjárás "gyilkol" :-)
de előbb-utóbb mostmár talán lesz valami , de majd egyeztetünk.
Kösz Franky! - Még emlékszel a száztavas projektre, nahát :) , megtisztelsz! :) Finlube-hoz régi kontaktom van, ha gondolod megadhatom, hátha a Covid alatt felfejlesztették a kiszállítási kompetenciáikat. Valamikor tervezek lemenni az Euroringre is, te ott elő szoktál fordulni - jól emlékszem? Ha össze tudunk futni, a maradékot szívesen odaadom, asszem van még egy majdnem teli flakon.
Köszi Franky! Csatahajó képek (inkább csak link, nem szeretnék itt trollkodni: https://www.instagram.com/cortexforce/) Ami a láncot illeti, na az nem hiányzik. Egyébként én kizárólag Finlube-ot használtam, tökéletesen működött! Nem is látszik, hogy lenne bármi a láncon. Ha leszórja picit, az se. Tankolásonként fújtam és abszolút meg voltam vele elégedve. Persze hivatalosan nem erre van, tudom, de nagyon nem szerettem azokat a ragadós cuccokat, mert minden utamon kimentem általában kicsit földútra is és azonnal összeszedett a lánc egy kiló redvát, ezzel meg nem.
Szia. Ez nem lesz utána nagyon ragacsos mint a legtöbb láncspray?Mert azokat lemosni nem egyszerű,persze pl a petróleum viszi,de jobban szeretem amit csak simán le lehet törölni.