Még egy kérdésem lenne a 10-es metrobusról, mert Madridban nem volt ilyenünk. Ugyanúgy használhatja több személy is, mint Barcelonában, vagy csak egy személy?
Tavalyi utazásunkhoz VÉGIG olvastam, azóta folyamatosan olvasom, de ettől még lehet, hogy valamit elfelejtettem, vagy elkerülte a figyelmemet. Tehát nem azért látod itt ritkán a nevemet, mert csak egy kérdésre ugrottam be. Idénúgy adódott, hogy egy baráti társaságnak ismét én szervezek egy utat madridi átszállással, és két nappal itt, mert ők még nem jártak Madridban. Ezért lennék kíváncsi az AKTUÁLIS helyzetre, mert úgy látom sok minden változott ( főleg árban ). Ezért tanulmányozom újra a netet is, de persze azt, hogy amit ott írnak, azt csak érdeklődéssel, és remélhetőleg május közepén személyesen tudom majd ellenőrizni. Utánna majd szívesen megírom.
Nincs 2€-s busz. Vonat van a 4-es terminálról viszonylag jó áron. Tehát:
a) vagy elbuszoztok az ingyenes shuttle busszal a 4-es terminálra, onnan ~3€-ért a belvárosba vonatoztok és séta.
b) veszel egy napijegyet, akkor rögtön felszállhatsz a metróra és nem kell 3€-s kiegészítőt venned, és nem kell annyit sétálni a városban sem
Ha megveszed a városnéző buszra a jegyet, akkor is a reptérről/re oda kell valahogy jutni. De természetesen te döntesz, én a fentebb elírtak közül választanék.
gondoltuk , hogy ez a módszer a leghatékonyabb hogy minnél többet lássunk a városból ( persze tudom én , hogy ez nem az igazi városnézés , nem is voltunk még ilyen buszon sohasem ) egyébként miért nem javallod ?
ettől függetlenül nem igazán értem , hogy akkor most egy bejutás a reptérről :
a/ van egy sima jegyed amihez vesuel 3 euroért egy felárat
nekem kissé ellentmondásos , hogy a főlapon 17,5 euró/fő -ért hirdetik az egy naposat , de ha online akar az ember foglalni akkor 21 euróra jön ki . talán nem volt haonlap frissítés vagy mi lehet az oka ? gondolom onlin fogalalás normál esetben még olcsobb kéne hogy legyen , nem ?
2/
mivel a fentiek miatt nem akarunk 1 napos travelcardot venni ezért a legolcsobban ( és persze a legyorsabban ) szertnénk bejutni a plaza mayorhoz .
a metro árról adott tájékoztatás némileg ellentmond nem ? vagy én nem értek jól valamit ?
toledorol nem tudok nyilatkozni, de a metrójeggyel természetesen össze vissza szállkálhatsz, amíg ki nem jössz a kijárat kapuin (illetve azt hiszem van valami időlimit, 1 óra 15 perc, vagy valami ilyesmi, de nem akarok hülyeséget mondani!) a lényeg, hogy természetesen szabadon átszállhatsz! :)
A Thyssenben a kiállítás neve: Az impresszionisták és a plain air festészet, Corot-tól Van Gogh-ig. Az impresszionisták és a Van Gogh is adu ász, de azért kicsit csalafinta a dolog. A 100+ kép kb negyede az igazi impresszionista mű, de azok a legnagyobbaktól, főleg Monet. A többi kép az elődök: Corot, Courbet, Turner, Constable, Barbizon. Nem időrendi vagy festők szerinti csoportosítás, hanem témák szerinti. Erdő, fák, folyó, ég, tenger. Én szeretem a valamilyen gondolat alapján rendezett kiállításokat. érdekes volt látni az azonosságokat és a különbségeket. Közel 2 órát voltam bent. Hétköznap 15.15-kor mentem be, akkor kevesen voltak, két óra múlva már sokan, hétvégén bekukkantottam, akkor már egymás sarkát taposták. Neten és a helyszínen is van külön kiállítás jegy és kombijegy a gyűjteménnyel.
A fiatal Van Dyck, a Pradoban. Az ingyenes időszak jegye nem érvényes a kiállításokra, viszont a teljes árú 14€-ós jegy igen. Az esti ingyenes időszakban a kiállítás jegye félárú, ez új dolog. A van dyck kiállítás nagyon jó, azok a képek amelyeket 22 éves kora előtt festett, akkor ment el Itáliába. Egyes képekről több változatott készített, ezeket lehet egymás mellett látni, össze lehet hasonlítani. A legtöbb képnél láthatók az előkészítő vázlatok, az egész kép koncepciójának és a részleteknek a változásai is. Vasárnap délben mentem be, nagyon sokat voltak, de még elviselhető volt.
Az Alba ház hagyatéka. A kiállítás a Főposta épületében van, hivatalos nevén CentroCentroCibeles. 10€. Az ország egyik leggazdagabb családja, állítólag most először mutatják meg a gyűjteményüket. A család tagja volt az a bizonyos Alba herceg, aki Námetalföld helytartójaként vívta ki a hollandok gyűlöletét, ill az a hercegő akiről Goya a Maja képeket festette, de ezt tagadják. Elég sok mindent gyűjtöttek, Greco, Tiziano, Ribera képek, antik szobrok, ötvöstárgyak, Columbus saját kezű levelei. A család összeházasodott az Angliából elűzött II. Stuart Jakab családjával ill később III. Napoleon francia császár feleségének családjával, és onnan is rájuk szállt minden örökség. Nagyon jó kiállítás.
Legutóbb metróztunk. Este 19.40-kor léptünk be a reptér épületébe és 21.50-kor jöttünk ki Atochanál a metróból. Ennyit nem lehet dugóban a busz, de még akkor is megéri a kényelem.
Folytatás.
Fel lehet menni a Főposta fenti teraszára. Félóránként 10.30-13.30 és 16-19. 2€, pénztár bent balra. Gyülekező fent a 6. emeleetn, oda fel lehet menni a lifttel. Ott lehet átszállni a másik liftbe, de gyalog sem probléma. Jó volt a kilátás, látszottak a havas hegyek. A Főpostán a bejáratnál balra ki van állítva egy nagy Betlehem, Nápolyból. Ők Belén-nek nevezik, ingyenes, febr 24-ig. Jópofa.
Láttam néhány látnivalót, amit eddig még nem.
Museo Lazzaro Galdiano. Az útikönyvek nagyon dícsérik, jogosan. A Colontól a serranon kb 10-15 perc séta. 6€, fotózni lehet, étkezési lehtőség nincs, italautomata a bejáratnál. Eredetileg egy magángyűjtemény, amelyet a tulaj az államnak adományozott. A ház egy 19sz végi díszes eklektikus palota. Gyűjtött mindenfélét, jó képek a legnagyobb mesterektől, szobrok , bútorok, ötvöstárgyak, fafaragások, elefántcsont stb. Nagyon tetszett, több diákcsoport is volt.
Encarnacion kolostor. Csak vezetéssel, csak spanyolul. A Descalsas Realest akkor láttam, amikor még nem tanultam spanyolul. Most azért az alapfok már megvan. Visszafogottabb, mint a Descalsas, mert az 16. század, ez pedig már 17. Több teremt mutatnak, jó szobrok és képek, bevisznek a templomba is. vezetés kb 50 perc, 7€. fotózni tilos, bejáratnál képeslap.
Teatro del Opera. A kolostortól 5 perc. Bejárat nem a metró álolmás teréről hanem a másik oldalról a Placa del Oriente/Királyi Palota felől. 8€, fotózni lehet.
Szintén vezetés, szintén csak spanyol nyelven. Nem láttam utalást angol nyelvű vezetésre.
Több féle vezetés van, én a normál/general túrán voltam, kb 1 óra. Megmutatják a szalonokat, szép csillárok, faliszőnyegek stb, az oszlopos éttermet, falakon régi előadások jelmezei. Felvisznek a 6. emeletre, gyönyörű rálátás a Királyi Palotára és a Placa del Orientere. Majd bevisznek a királyi páholyba, rá lehet ülni a király székére, végül pedig a nagyteremben zár a vezetés. nem olyan díszes, mint a miáénk, de szép.
10-es jegy 12,20€, reptéri kiegészítő 3€. Legutóbb megfogadtam, hogy soha többet nem jövök/megyek a reptérről/re metróval. Linea express sárga busz 5€. Azt írják, hogy kb 40 perc, de az T4-től atochaig. A Wizz T4-et használja, onnan a Cibeles 20 perc volt mindkét irányban. Tényleg soha többet metro
A felhőkarcolókhoz végül busszal mentem. A Pradoval szemben laktam, onnan a 27-es busz ment a Placa Castilla végállomásig, kb 30 perc. A buszból jól lehet látni az összes közbeeső modern épületet. Végállomás a ferde tornyoknál, innen éhány perc séta a 4 magas ház. Én nem szívesen dolgoznék bennük.
Szó volt itt az önkiszolgáló éttermekről. "All you can eat" és a topolino". Az előbbi szórólapjait elég rossz arcú figurák osztogatták ősszel a Solon. Utánanéztem a kritikáknak. Az "allyou cen Eat"-ről az angol nyelvű vélemények, azt írták, hogy elfogadható, mert olcsó. A spanyol kritikák kivétel nélkül 1-est adtak. Nyelvleckének jó volt, mert a a szörnyű, rettenetes szavak számos spanyol szinonímájával találkoztam. A Topolinoról angolul mindenki dícséreteket írt, de a spanyol hozzászólók is erős közepesre értékelték.
Ezek után persze a Topolinot próbáltam ki, a Santo Domingo metroállomásnál, nagyon közel a Gran Viahoz. Biztosan drágább, mint a másik. Hétköznap 11€ egy üveg ásványvízzel, szombaton 14€. Nagyon jó volt, sokféle saláta, pizza, paella, mindenféle húsétel, sütik és gyümölcsök. Az ételek neve csak spanyolul van kiírva. Szombaton többféle étel volt, pl kagyló és eper. Nem próbáltam ki mindent, de minden ízlett. Korán mentem, mindkét nap fél 1 körül, alig voltak. de amikor eljöttem,már többen, sőt szombaton a pincérek már tologatták össze az asztalokat nagyobb társaságoknak és az alagsorban lévő nagy terembe is vittek le tálakat, tehát sok emberre számítottak.
Tobbszor voltam Madridban, kirandulni is voltunk 5 napot, vonattal mentunk at Toledoba, varoson belul, meg vagy gyalog, vagy metro, de a buszok is jok. Kocsi, parkolas= szivas.
Mivel még nem voltam igy és ilyen helyen ezért nem igazán tudtam volna eldöntetni, melyik miért is jobb, vagy rosszabb.. csak a kérdés volt hogy akkor mivel is?
A hozzászolásokkal sokat segítettetek, s várom az utazást...
Én nagy autós vagyok, de van amit nem értek meg. Párizsba autóval mentem, azzal kezdtük, hogy le a mélygarázsba és 5 napig nem is láttuk, csak mikor lementünk délebbre 150 kilométert, meg kastélykerülős dolgok. Amsterdamban is iroda parkolójában hagytam, minek parkolásért fizetni, ha jó a közlekedés? Tenerife más volt, bérelt autóval volt a legegyszerűbb reptérről bemenni a város közepére, így felvettem a kocsit, útközben bevásárlás, apartmanban kirakodtunk, majd egyből le is adtam a kocsit. Felvétel óta eltelt kb. 3 óra :-) Ott occsó volt és érdemes.
Németeknél is érdemes volt, Regensburgban volt ingyen parkolásom, 1 nap München állatkert, 1 nap kastélynézés, olaszoknál is tekertem atöbb ezer kilométereket, akkor okés.
Meg kell nézni hova menne az ember, mert délre franciákhoz körútra menni érdemes lenne, akkor meg már egyszerűbb volt itthonról sajáttal menni. Általában nagyon jó a tömegköz, nem kell szopni a parkolási lehetőségekkel, navigációval, jajj mi lesz.
Ha csak egy városra koncentrálunk, akkor biztos, hogy felesleges a bérlés. Amibe a kocsi kerül, abból többen több napig lehet közlekedni, hatékonyabb, egyszerűbb. Aztán a szopószorzó, nem vettem biztosítást, lett egy 4-5 centis sérülés a kocsin, arra 300 Euró büntit irányoztak elő. Van ahol tele tankkal kell leadni, van ahol üressel. Meg egyéb.
Madridban este akkora sorok álltak mindenhol, menne a fene arra autóval, mikor gyalog is gyorsabb volt.