mi a véleményetek, érdemes használt Pellet kandallót venni? ha igen hol érdemes utána nézni?
Sajnos az építkezés az összes pénzünket felemészti és óriási dilemmában vagyunk, hogy vegyünk 1-2 szezonra egy sima fa tüzelésű kandallót majd később egy új pellet-est, vagy egy használt Pellett kandalló, ami kicsit tovább is jó lehet? 18kw-os, vízletes kandalló van/volt tervben. Mint érezhető a posztomból is, tejesen vakon vagyunk (még) a pellet tüzeléssel. 🙈 köszönök bármilyen építő, segítő hozzászólást 😊
Egy biztos, hogy fel van adva a lecke rendesen és sok tényezőt kell figyelembe venni, amik szinte szezononként változnak...Amikor 14-telén elkezdtem a pelletezést, 60-ft/kg körül volt az ára.
Az majdnem gáz árban volt akkor és ugye ott a viszonylagos kényelem. Aki akkoriban segített nekem a hasznos tanácsaival (kedves itteni fórumtársunk) már öt éve fűtött vele. Pár évre rá, sikerült nekik bevezetni a gázt és rögtön kiderült, hogy az időközben, lassanként emelkedő pelletnél, bizony jóval olcsóbb...csakhát a bevezetés járulékos költségei verték (akkor) az egy millát.
"Két-kör"-ös barátom szerint, most a legolcsóbb a hőszivattyú "H-tarifával", mert az újak már tudnak 75°C-os előremenő vizet is, amit egyből a már kiépített radiátoros rendszerhez lehet csatlakoztatni.
Csak hát itt is a rendszer kiépítési árai...H-tarifa, hőszivattyú...
Utána jön csak a gáz (és szerinte őszre le fog esni az ára) és csak azután jön a pellet.
Ez szerinte azért is van így, mert sokan nem veszik figyelembe, hogy hiába 17-19Mj/kg a hőértéke a jó pelletnek, a kazánok hatásfoka csak 75-80%-os. A gagyi pellettel meg még rosszabb...
Amit a bajai Mogyi-KFT árul, szotyihéj-pellet, az ég mint az állat és az ára is jó (volt), csak az meg a savassága miatt széteszi a kazánt. Nekem egy szezon után tiszta rozsdás volt belül, meg mindenhová feltapad, nem csak a függőleges oldalfalakra, hanem még a plafonra is és alig lehet tisztítani... gusztustalan egy anyag.
Az hogy drága ,az még hagyján de miért is drága?Minden pelletes oldalon pont a "földgáztól,világpiaci eseményektől független" fűtőanyagnak reklámozták.A háborús hiszti elején a legnagyobb baj az volt hogy konkrétan nem lehetett kapni.Itt szűnt meg a bizalom hogy hiába van a drágább pelletre is pénzem ha nincs eladó.A pelletkályhát pedig hiába tuszkolom tele hasábfával vagy gázpalackkal azzal nem hajlandó fűteni.
Ezen "rugóztam" magam is , és számolgattam sokat . Én évekig fűtöttem fával , pláne mikor még magunk szedhettük meg az erdőn , de ennek már vége , vagy vállalkozókkal szerződnek le az erdészetek , vagy maguk értékesítik még ezt is . Ugyan árban megérte , de általában az éves szabadságom nagyobb része ráment a fűrészelésre,hasogatásra , vagy a körfűrész mellett "süketültem" napokig .... szóval valamit-valamiért .
Nálunk 2 lakás 2 kazánház , és eddíg ugyebár carborobot-oztunk (egyik 30 éves volt tönkre is ment , DE a másik újfajta még üzemkész , vagyis akár autómatán daraszénnel is tudnék fűteni) . Nomármost ugyanazt hasonlítsuk össze lehetőleg ugyanazzal , vagyis a zsákos/raklapos kiszerelést helyszínre szállítva (és nem ömlesztve , 2m-ben m3-be stb... , szóval a rántotthúst ne hasonlítsuk össze a féldisznó kilónkénti árával) !! A szén 140-180Ft/Kg-nál mozog jelenleg + szállítás (ja és 13-17Mj/Kg , szemben a pellet 17-19MJ/Kg-jával!!), a fát is mondjuk konyhakészen raklapos kalodában háááát... toronymagasan a legdrágább lesz az borítékolható (fűtőértékre nedvességtartalomtól fajtától függően 12-16MJ/Kg) .
Szóval drága mindegyik , a kérdés csak az "melyik újamba harapjak" ....
És igen a raklaponkénti mondjuk PaletWays díj sok , de mondjuk én leszerveztem tavaly is hogy 1 fuvarral maszek fuvaros 50e-ért elhozott 6 rakappal(max.10raklap fért volna fel neki, vagyis akár 5eFt/paletta árért !) . Ha szenet hoszatok vagy akár fát , szintén tetemes összeg a fuvar . 15km-ről az erdészettől szintén 50eFt-ért hoznák ki a 10m3 nyers méterfát is , vagyis a 40eFT/m3 árhoz még hozzá kell itt is számolni a +költségeket .
Nos a számolgatásaim után én úgy döntöttem maradunk a pellet-nél , mert egyáltalán nem drágább . Az hogy jóval drágább mint tavalyelőtt az igaz , de igaz bármi másra is ...
Előzőleg én fával fűtöttem ,az erdő szájában lakok az erdészetnél volt szedési lehetőség ami így olcsóbb volt,de átálltam pelletre a kényelem miatt.A 120-as pelletár az tökéletes,de a szállitással és a tárolással is vannak gondok arról nem is beszélve hogy ugyebár hirtelen meg kell szabadulni egy nagyobb összegtől is.
Ahoz képest, hogy a tüzifa ára is 40,000.-felé közelít köbméterenként, 120-ért a pellet nem olyan rossz...tavaly ennyiért vettem az ukrán pelletet, de ha ez így megy tovább, az idén lehet, hogy kihagyom, mert még maradt 1-paletta tavalyról...
Pont ahogy megjósoltam akkoriban amikor felmerült ez az ötlet...Nem életszerű ez a kamionos össznépi rendelés sajnos.Ehhez mindenkinek egyszerre kell hogy legyen ideje/pénze/szándéka/tárolóhelye stb.A mai napig működőképes két opció a házhozszállítás és az aki fizikailag el tud menni és elhozza magának járművel.A kafimpex is 160000ért árulja a törmelékes fenyőpelletet ,de 26000ft a szállítás és így már közel megvan a 200ft/kg.
Sokan úgy vannak már vele hogy minek vegyen kamionosan 5 tonnát ha a következő évben ugyanebből már kamionos áron is csak 3-4 tonnát tudna majd venni mert úgy felment az ára,egyszerűen átállnak más fűtésre mert most már annyira rapszódikus lett a pellet ellátás/árazás hogy nem lehet hosszútávra előrelátni.
Köszi a szurkolást, de még mindig nem vagyunk elegen, csak a felére. Én vén nyugger létemre, hiába szereztem telephelyet, ahol targoncával leszednék, meg föl is raknák. Megvan aki hozta volna már 2-hete is, csak mi nem vagyunk meg.
Pedig őszintén szurkoltam Nektek(Neked) hogy tényleg jöjjön össze az összefogásos rendelés , mert azért példaértékű lett volna !!
Gondolom a fő gond a logisztika-távolság lehetett a végfelhasználói helyekre .
Utánakérdeztem én is fuvarra (Pestet mondtam) , de olyan árakat mondtak hogy még 6 raklapra leosztva is sok lett volna .
Most amúgy a Pellet-Szervíz Kft-sekkel próbálkozom , 149Ft az ukrán E1 Plusz-os pellet , és van ugyanilyen minőségű DE nem minősített saját gyártásújuk 129Ft-ért (persze próbálni kell) ... csak a távolság-fuvardíj ami itt is rájön , bár Agárd-iak hozzád közelebb vannak .
Sőt van 20Kg-os kiszerelésben 95Ft(Bruttó!!)-ért is , de az mondjuk jó A2-es formátum , csak mechanikus tisztítású égőfejbe ajánlják !
A 200Ft feletti pelletárakál igen . DE amúgy meg nem , mármint nem sokszorosa a pellet ár a többi tűzelőanyaghoz képest ! Éppen ezt néztem körbe , hogy akkor mivel fűtsünk , és tulajdonképp tök mind1 , a piaci árak jól egybecsengenek , csak fával/szénnel egy csomó melót is meg lehet "nyerni" hozzá .
És igen nézegetjük néhányan a szomszéd ország kínálatát is , mert ott (pl. osztrákban 13%) jóval alacsonyabb az energiahordozók ÁFA kulcsa , nálunk sajna ez is 27% !!
Egyedül a "rezsicsökkentett" gáz ami totál kilóg a sorból , ahhoz képest pedig minden másnak sokszorosa az ára (a hasáb-fának is !!) . Nyomják a inverteres klímákat is hogy mert azzal majd megéri , persze amíg szintén mesterségesen lenyomott un. "lakossági-piaci ár"-on veszük az áramot , vagyis ez is torzított ár , amúgy nagyon nem érné meg . Jól mutatja Puding kollága nem is oly rég belinkelt osztrák(EU) piaci körképe az energiaárakról , toronymagasan a villany-fűtés a legdrágább (annyira hogy azt még egy SCOP4-es konvertálás sem tudja kikorrigálni) ! Egy levegő-viz hőszivattyús rendszer meg még a pellet fűtésrendszernek is a sokszorosába kerülne ...
Ezért baromi káros a rezsicsökkentés , mert eltorzítja az energiaárakat . De mi persze nem tanulunk a tőlünk fejletebbektől , ahol nem az energiahordozó árát torzítják (így nincs piaci ár beavatkozás , és ezt kérné az EU tőlünk is semmi mást !) , hanem szociális helyzet alapján un. rezsitámogatást ad a jogosultaknak (de a 5eUER/hó fizujú manager-nak érthetően nem adnak , mert minek . Nálunk meg Ők is , megkapják a támogatást ....)
Hát igen,a hülye kereskedőknek még most sem esik le,hogy itt nem áll fenn az a helyzet hogy "ha drágán is kínáljuk akkor is megveszik csak duzzogva" hanem ezekkel az árakkal az emberek nem fogják megvenni és inkább elhagyják a pelletfűtést végleg.Olyan nincs hogy a pelletfűtő berendezés ára is sokszorosa a többi fűtésrendszernek és még a hozzávaló pellet ára is sokszorosa a többi fűtőanyagnak.Egyszerűen így már nem éri meg.
Sajna araszol az osztrák pellet ár is felfele (meg persze a HUF/EUR árfolyam is szokás szerint) .
jelenleg már 160Ft/Kg nettóban , és 180Ft/Kg bruttóban :(
Még sikerült 150-en(nettoban EU adószámra) rendelnek a Lagerhaus-tól , de várnom kell 2 hetet mire laszállítják a depóba és értemehetek ...
Észerű áron már csak az ukrán pellet marad ....
Úgyhogy valahol ez a piaci árszint : 150-180Ft/kg minőségtől függően . A 200Ft felettiekkel egyenlőre én sem foglalkozom , tartsák meg maguknak .
De ez van . Nézegettem a szén és fa árakat is de dettó , pl. a szén is 140Ft/Kg-on áll és sokkal több meló van vele , fáfal mégtöbb az 40eFT/m3 -től indul , vagyis egyik sem olcsóbb nagyságrendileg a pelletnél (kényelemben meg fényévekre vannak...). A világon nem látott "rezsicsökkentett" gázzal persze semmi sem veheti fel a versenyt , de nagyobb családi háznál a rezsilimit baromi kevés , kell mellé még valami !
Nekünk biztosan marad a pelletfűtés, csak már gyakorlatilag megvan a jövő szezonra az adag. Szóval 1 tonnát most nem fogok venni, főleg azért, mert nincs is hova eltenni.
A mostani lehetőségeket figyelembe véve, nem hiszem, hogy a határszélről bármelyik szállító, elküld Pestre egy zsák pelletet, hogy ilyen lesz. Csak annyi a "könnyebbség", hogy átvételkor a helyszinen fizetendő. Ukrán fenyőpellet, amit Románián keresztül szállítanak, valószinűleg "jelöletlen" zsákokban.
Csak kérdezném , hogy mintát kaptatok , láttátok az árut ?? vagy látatlanban kellett 1 kamiont lerendelni (esetleg kifizetni is) ?
Fenyő , vagy vegyes pellet ?
Sajna tőlem messze vagytok , pedig első körön 6 raklapos beszerzésem lesz , asszem osztrák Genol Pellet ami Bruttó 160Ft/Kg , EU adószámra esetleg 130Ft/kg ....
Igen, valóban... ez engem is meglep, mert azért nem mindenki adja fel a pellettel való fűtést...Vagy csak kevesen olvasták még, mert szerintem azért ez nagyon jó ár.
Hát nem nagyon tülekednek érte...A pelletes facebook oldalon szinte csak eladó pellet kandallók és kazánok vannak felrakva.Az pelletárak továbbra is elfogadhatatlanok.Ez az elmúlt év "kereskedői "kapzsiság eredménye...
A 152 ft /kg bruttó ár nyilván nem kamion tétel. Ha a 120 ft / kg-os ((ár és minőség bizonytalan)) kamionos pelletet elszállítom Nagykanizsa környékére, akkor már nem olyan jó ár.