Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.23 0 0 390
SZEJJA PANAMA.
Az igazság az hogy neeem de ha nemlehet öszinte kicsit csipös véleményt mondani, akkor megette a fene az egészet, és tudod én inkább rádiozom mint irok mert az valahogy többet ér ennél ugy érzem.
Másrészt én ezt a topikot ugy veszem mintha ez a mi internetes oldalunk lenne tudod,és mivel te forgalmazol a 147.410 en ,ezért ugy érzem hogy nekem több tudásom és hozzáértésem van a mi oldalunkhoz mint nektek , mert hogy ez nemcsak egyszerüen a müszaki részét foglalja magában, hanem a csatorna civil életével is foglalkozik bocsika.
Ja és mégeggyett leirnék miért van az hogy csak én merem kiirni a nevem ,lehet hogy nekem van itt csak arcom , meg a barnának?
Előzmény: Murder Incorporated (389)
Murder Incorporated Creative Commons License 2009.05.22 0 0 389
Elolvastad már a Tudnivalók alatt a Szabályzatot, a Modus Moderandit és a Tace-pao-t?
<---------------------------
Előzmény: Törölt nick (388)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 388
Badacsonyi Attila a torony /lelekvandor/
Sajnálom hogy azért mert valaki véleményt nyilvánit azért ki kell zárni ha én nem megyek más topikba akkor más se jöjjön ide , szerintem ez lenne a jooo megoldás
de tomaso te pedig gyere fel pestre és legyen a pucádba vér és talizzál velünk, neaggodj mi kulturáltan oldjuk meg a problámát ami velönk és veled van bizz bennünk megtudod azt mitjelent pesten az összetartás öcsém.
Kontraman Creative Commons License 2009.05.22 0 0 387
Hihetetlen hogy DeTomaso topiktársnak micsoda hozzáértése van a számtech-hez. El tud árasztani levélszeméttel. Csak az a baj hogy annyit én is értek hozzá hogy ezt megakadályozzam.

Hi-hi jó sport a lósport.
Előzmény: Törölt nick (374)
Kontraman Creative Commons License 2009.05.21 0 0 378

Sziasztok.

 

Nahát - nahát.

 

Szeretjük a nyugalmat.

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.20 0 0 374

Nekünk legalább van valami a nyolc osztályon túl is. De neked most úgy látom hozzáférésed sincs.

 

Előzmény: Törölt nick (373)
Sredni Vashtar Creative Commons License 2009.05.19 0 0 369
Itt is szét tudjuk rúgni a seggeteket ha folytatjátok... csak jelzem.
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.19 0 0 366

"Valójában nem az volt a fontos hogy mi volt a témaindító (nincs super 24 –em)"

 

Kamugép vagy ember...

Előzmény: Keszthelyy (362)
zebra2 Creative Commons License 2009.05.19 0 0 365

Tapsvihar!

Ezért tanultál oly sok éven át? Megérte. Gratulálok. :)

Előzmény: Keszthelyy (364)
Keszthelyy Creative Commons License 2009.05.19 0 0 364
Csömörön élt az öreg dőre Göre Döme. Annak volt egy csengeri csengős pörgeszőrű göndör csődöre. De akármilyen pörgeszőrű göndör csődör volt Csömörön az öreg Gőre Döme csengeri csengős pörgeszőrű göndör csődöre nem szerzett neki virgonc kenceficés kancát időre az örökké ődöngő-lődörgő dőre öreg. Így hát csurig csorgatta csöbörbe könnyeit és csúfos csődörcsődöt mondott az öreg Göre Döme csengeri csengős pörgeszőrű csődöre.
Szomszédságban élt a fösvény Szemere, annak volt egy nőstény szamara. A szamárnál szamarabb Szemere sem szerzett hamarabb szamárfi szamarat szomorú szamara számára, ezért sok szemérmes szamárkönny szemerkélt a szamárnál szamarabb Szemere szomorú
szamara szemére.
Ámde mit csinált egy szép napon az örökké ődöngő-lődörgő öreg dőre Göre Döme csengeri csengős pörgeszőrű göndör csődöre és a szamárnál szamarabb Szemere szemérmes szamárkönnyet szemerkélő szomorú szamara? Na mit csinált?
Zebrát!

Előzmény: zebra2 (363)
zebra2 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 363

Tiszteletem!

Barna Úr! A helyesírási hibákért, ha azok téged zavartak elnézést kérek. Tudod nekem nincs sem időm, sem kedvem órákig elemezni azt, amit leírok. Tudom, az én hibám. Ahogy elsőre bepötyögöm, úgy marad. Sajnálom hogy ez téged, mint amatőr nyelvészt ennyire felizgat. De a lényeg. Magyarázhatod százféleképpen. Tanácsot kértél egy topiktárstól. Hogy a kapott tanács mennyire volt hasznos neked, azt neked kell tudnod. Ha azzal nem voltál elégedett, nem fogadod meg és kész. Te ehelyett nekiálltál hőzöngeni, személyeskedni. Tamás nem rokonom, nem szomszédom. Futólag ismerjük egymást. Azért mertem beleszólni, mert elég bunkó és személyeskedő volt a válaszod az ő hozzászólására. Annyit szerettem volna veled tudatosítani, hogy ha valaki segíteni próbál, azt ne köpd szemen. Ha a kapott tanács neked mit sem segít is, max. hallgatnod kellett volna. Ne adj isten megköszönöd és magadban jót röhögsz. Remélem itt most nem vétettem túl sok helyesírási hibát, nyelvész Úr? Legyen egy szép napod. A többi fórumlakótól elnézést kérek, de nem én hoztam ide a témát.

Tisztelettel: z

Keszthelyy Creative Commons License 2009.05.18 0 0 362
A konzekvens és tárgyilagos dialógusról.

Tegnap volt egy kis konfliktushelyzet (ingerküszöb teszt) a CB rádió topikba. Itt érdekesen alakult egy dialógus köztem és DeTomaso topiktárs között. Valójában nem az volt a fontos hogy mi volt a témaindító (nincs super 24 –em) hanem az hogy mit váltott ki azon tiltakozásom hogy egyesek milyen mértékben képesek szakmailag és etikailag elfogulatlan válaszadásra. Magyarul mindig vannak akik nem ismerik a rendet és mindig akadnak olyanok akik mindenáron kényszert éreznek a rendrakásra. Nem kizárt hogy túlreagáltam a helyzetet de végül is ez előre kalkulált lépés volt részemről a rendreutasítást követően. Végül is az egész ebből indult. Ha netán ezzel valakibe maradandó károkat okoztam, akkor most ünnepélyesen elnézését kérem. A lényeg a lényeg hogy a kérésre a válaszba ott van beágyazva a kioktatás és a most helyre teszem a parasztot továbbá a nem közénk való az illető című beágyazott utalás. Úgy látom, hogy a rádiózás terén is ez gördít akadályt a konfliktusmentes dialógusnak. Az hogy az első megszólításnál már ott van a folyamatos védekezéskényszer az, nagy hiba. A rádiózásban és mindennemű kapcsolatépítésben ez áthidalhatatlannak tűnő akadályként van ez jelen. Válaszom elsősorban annak a helyzetnek szólt hogy antenna méretadatok és infók kérésemre először rendreutasítást majd az ezt javaslom de tök fölösleges és értelmetlen az egész választ kaptam. Ezt megfejelte a kolléga egy konkrét technikai útmutatással, ami inkább tűnt humorosnak mind konkrétumnak. (7m pecabot teleszkópos csak teljesen kihúzva rögzül ja és min.8000HUF a szigetelt vezeték meg külön jó hogy rögzítgetem – húzogatom hi.) Elképzelhető hogy nem kell ilyen mértékben a sorok között kényszeredetten olvasni és rám is átragadt az előbb ütök és utána kérdezek kényszer. Ez valóban nem jó. Viszont ha már itt voltunk, idáig eljutottunk gondoltam, egy idézettel kisérletett teszek az értelmetlen írásváltás lezárására, de ez Zebra2 topiktársnak nem volt ilyenformán ínyére való. Gondolom megpróbált egy bocsánatot vagy valami elnézést – megkövetést kikényszeríteni. Miután ez kilátásba sem került konkrétan személyeskedett egy sort. De sebaj Tóbiás. Ezek után már mosolyt csalt az arcomra Zebra2 kolléga helyesírási hibákkal teletűzdelt zaklatott válasza. Végszóként elmondanám, hogy sokan a napi feszültségüket úgy próbálják levezetni hogy remegő kézzel a klaviatúrán várják azt akibe jól bele lehet rúgni. Azt viszont nem veszik figyelembe, hogy ettől megnyugvást nem találnak és csak tovább emelkedik amúgy is instabil vérnyomásuk.

Innen üzenem mindenkinek, hogy nyugalom. Tessék kezelni a problémákat és nem nagyobbat csinálni mint amekkora amúgy is van. A provokációkon meg át kell lépni. Ez van.

Üdvözöl mindenkit a Vecsési Barna.
Keszthelyy Creative Commons License 2009.05.17 0 0 361
Üdvözletem mindenkinek.

Mai motto „jobb ma egy dinamikus mint holnap egy hibás 2018-as”

Régen írtam ide tehát eljött ennek is az ideje.

Idén nagyszerű rádiós kollégáimmal rávettük magunkat egy kis rendszerkarbantartásra Vecsési QTHm -on. Pontosabban megkértem őket szakmailag és konkrétan is segítsenek jobbá tenni az antennarendszert. Így szerveztünk egy rádiós találkozót aminek keretein belül szereltünk, javítottunk, karbantartottunk, ettünk, ittunk és jól éreztük magunkat. Kicsit naivan azt hittük egy nap megfelelő előkészülettel elég lesz. Hát tévedtünk. Valójában három nap lett de még így is van még mit finomítani. De nem adjuk fel.
Először a CB antennánál indítottunk, aminél nem volt elég csak elemekre bontani és felpolírozni összerakni és bemérni. Kicseréltük az antenna árbocot is hosszabbra egy közel 6m –es 5/4 horganyzott vascsőre. Mikor a penetrátort felraktuk nem azokat az értékeket mutatta amit vártunk tőle. Így újra leszedtük és ekkor már teljesen szétbontottuk és csak így derülhetett ki hogy az antennacsatlakozó alatti üregbe megrekedt a szennyeződés ami lerontotta a Penetrátor hatásfokát, jóságát. Ráadásul a csatlakozóra ráforrasztott kivezetés két darabból volt valami hangszóró vezeték össze volt forrasztva 1,5 –es tömör réz vezetővel. Ezt is kicseréltük továbbá kicseréltük az antenna legfelső tagját mert csak három helyen volt szegecseléssel toldva. Így már a földtől 3m re mérve 1:1 – 1:3 SWR értéket produkált megfelelő frekvenciaátfogással. Sajnos a feltelepítésnél hiába ellenőriztük a tetőtérben az SWR-t a kábel lehúzását követően végleges pozícióba elhelyezve a rádiót már 1:5-nél jobb értéket nem tudott produkálni. Ezért még egy nekifutásunk lesz hogy a beállításokon finomítsunk. Bízunk benne sikerülni fog.
Ezt követően az URH antennák következtek. Levettük a 14-elemes yagit hogy stabilabb rögzítőket gyártsunk hozzá M8 menetes szárból. Sajnos korábban egy kisebb széllökés is eltudta mozdítani, remélem most ez már nem így lesz. Egy reflektor elemet is cseréltünk rajta mert el volt hajolva és visszahajtásra megrepedt.
A 12 elemes Charant yagi beállítása következett, ami 3 fokos billenést produkált egy tavalyi vihart követően. Szárnyas rögzítő anyáit lecseréltük hagyományosra hogy kulccsal kellőképpen húzható legyen. Az aszódi csak ellenőrizve lett és mivel tökéletesen rögzül a forgató toldalék elemén nem bántottuk. Az árboctartó úgy mint a CB antennánál is előre gyártott rögzítőket kapott 2db-ot és 100x8 –as HLF csavarokkal és atm 8-as asztalos alátéttel került rögzítésre. Remélem ezt sem tudja így szél elmozdítani.

A segítséget ezúton is köszönöm a 147.410 csapatának úgy mint

- Tónikának a főszerelőnek
- Badacsonyi Attilának a doktorúrnak
- Alfa Lacinak az asszisztensnek
- Vecsési Karcsinak mint műszaki tanácsadónak
- Csepeli Gabinak mint a csapat szemének

Remélem sokáig hirdetik ezek az antennák azt mit is jelent egy rádiós összefogás és csapatszellem.

Üdvözlettel a Vecsési Barna.
Keszthelyy Creative Commons License 2009.05.02 0 0 360
Köszönjük - köszönjük.
MaglódiFeri Creative Commons License 2009.04.28 0 0 359
Üdv mindenkinek.
Ja és Boldog "szülinapot"!!!
Gabor71.09 Creative Commons License 2009.04.09 0 0 358
Mezősi Dani és társai szerintem is kamu. Se egy elérhetőség, se semmi. De akkor mire jó ez? Én nem fáradoznék, hogy egy ilyen kamu weblapot állítanék elő mert nincsen benne semmi reláció és haszon. Valaki ennyire unatkozna? Amúgy meg túl álomszépek az árai a készülékeknek.
doboztam Creative Commons License 2009.03.10 0 0 357
Sziasztok négytizesek!

Megkímélt Triostar antenna eladó vagy VHF yagira cserélném. Irányára 8000 Ft, személyes átadás Szentendrén vagy Budapesten. Ajánlatokat mailben vagy a 30/509 59 38 telefonon kérek.

Üdv:
Józsi
Keszthelyy Creative Commons License 2009.03.01 0 0 356
Üdv mindenkinek.
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.02 0 0 355
...ezt mindig beszopja valaki!
Előzmény: earthlings (353)
HG4I Creative Commons License 2009.02.02 0 0 354
Sehogy. Nem léteznek.
Előzmény: earthlings (353)
earthlings Creative Commons License 2009.02.02 0 0 353

És valahogyan el lehet őket érni?

Mezősi Dani és társai Rádióscentrum, Budapest ( konténerbolt )

Előzmény: HG4I (352)
HG4I Creative Commons License 2009.01.29 0 0 352
Sehogy....
Előzmény: earthlings (351)
earthlings Creative Commons License 2009.01.28 0 0 351

Sziasztok!

 

Tudja valaki, hoggy hogyan lehet innen vásárolni?

http://www.radiosborze.extra.hu/

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 350

Kedves Barna!

Ezt a topikot nem olvastam idáig és nem tudtam a nekem címzett válaszodról.

Alaposan félreértettél és van néhány dolog, amiben durván tévedsz.

A legfontosabb, hogy a rádióamatőrség bármilyen "félkatonai" dolog lenne.

Talán tudod, hogy vagy 20 éve nem az ugye? Akkor miért mondod?

A rádiózás szépsége és az emberi összetartó ereje valóban felemelő. A technika iránt érdeklődő, kísérletező fiatal valóban talál jó társakat. Akár a kandalló mellett, akár egy kitelepülésen a havas hegytetőn.

De a lényeg: miért nem lehet ugyanilyen boldog, aki nem illegálisan teszi ezt?

Hasonlat, nem teljesen stimmel. de mégis a jogosítványt tudom analógiának hozni. A motorozás, autózás szépségét sem veszi el, ha van jogsid.

Ma már senkihez nem kell "aláírni", még klubhoz sem kell tartozni. Aki szereti magányosan kergetni a DX-eket, vagy antennát építeni. Ma már semmiféle szervezetnek nem kell a tagjának lenni. Bárki mást mond, az be akar csapni.

A zsigeri útálat az amatőr rádiózás felé alaptalan. Pont az, amit te is szeretsz űzni. Hobbi, szórakozás, kikapcsolódás. A szabályai sem többek, mint bármilyen más társas emberi kapcsolatban. Azt is lehet rosszul, bután és fafejűen csinálni. A mai világban is elfogadunk ezer "szabályt", ami a saját társaink rónak ránk. Lehetőleg nem megyünk szemben a forgalommal, nem gázolunk a zebrán és nem káromkodunk a templomban.

Az amatőrök világa sem áll másokból, mint te és a hozzád hasonló érdeklődő emberek. Akiknek nem elég a PC-s csevegőprogram, a mail. Egyszerűen szeretnek beszélni másokkal. Mindenről. Szeretik a potik, KF-ek és BNC-k tapintását és a cin, a gyanta illatát.

A lényeg: romantikus jogsi nélkül egy 500-as Kawwával motorozni. Gyönyörő élményeket nyújt. Ha jogsid is van hozzá, az az élményekből nem von le. Legfeljebb megnyit még több kaput elötted is.

Ne legyenek előítéleteid. Vannak tahó és pupák emberek az amatőrök közt is, mint mindenhol.

De a lényeg a rádiózás szeretete, a kísérletezés, az emberi kapcsolatok.

Fogadd el ezt egy olyantól, aki amatőr is, profi is és szereti a rádiózás minden ágát a Weller pákától a DXclusterig.

üdv  Tóni

 

Előzmény: Keszthelyy (336)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 349

Hűűű, Barna, a lincolnodat - pláne ha bevált, és ismered - oda ne add egy ilyen kézi kütyüért.

Sírva fogod visszakérni, már ha visszaadják, sajnos nálam tapasztalat, voltam egy ideig én is szerelmes a kézi ssb-be - hamar ki kellett árbránduljak.

 

Csak úgy menj bele esetleg, hogy ha valakinek van -magnum nem jött az országba, albrecht 201 viszont igen - kérd el három napra, próbáld ki. Már az első nap elég tapasztalatod lesz.

 

Nagyon szívesen, szép napot viszont!

Előzmény: Keszthelyy (347)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 348

Az FTL7002 nagy számban volt (még van is) Magyarországon rendszeresítve. Több száz darab pl. a Vízművek tulajdonában. Adatrádióként modemmel szivattyús átelemő állomásokat és más távvezérlési funkciókat láttak el vele. Mára sokat selejteztek. De sokat egyszerűen elloptak.

Strapabíró, jó rádiók, nagyon jó nagyjelű tulajdonságokkal, mint az ipari rádiók általában.

Hátránya a nehézkes programozhatóság.

Azonkívül a beprogramozott gyári szám, ami nem előnyös "egy nagy nemzetközi rovancsolásnál"  copiryght by Rejtő.

Előzmény: Keszthelyy (342)
Keszthelyy Creative Commons License 2009.01.02 0 0 347
Köszönöm a gyors válaszod DeTomaso.

 

Alapvetően az antenna problémáját nem találom bevehetetlen akadálynak hiszen a készülék használható stabil felállásban is de illeszthető hozzá bármi más egyedi antenna is. Én személy szerint a Magnumra szavaznék a többi sajnos valóban nem azt adja ami elvárható lenne a kategóriától. FM –es kéziket találtam a Cobrától és a Midlandtól is de egyik sem tudja az SSB üzemmódot. Az amatőr rádiók mindegyike kézi kivitelben legfeljebb vételben képes RH –n működni. Valójában felmerült bennem hogy az egyetlen President Lincolnomat ami végül is inkább stabil rádió lecserélném egy Magnum 1010 re például. A nagy antennán szerintem úgy is megfelelően működne, ha meg nagyobb powerre lenne szükség ez is megoldható egy pl. 50-60W –os végfokozattal. Nálam lényeges a mobilitás miután gyakran költözök az elmúlt 4-5 évben. De természetesen inkább egy önálló beszerzést támogatok, így a Lincoln megmarad otthoni „bázis” rádiónak.

Köszönöm a segítséged és további szép napot neked.

Előzmény: Törölt nick (346)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 346

Szia Barna!

 

Hát, nagyjából ennyi van, amennyit felsoroltál, nincs jó hírem.

Ami az én tulajdonomban volt, az is csalódást okozott, hiszen a gyári antennájával - ssb ide vagy oda - annyit tudott mint egy jobb pmr...

A szabályzás tényleg kinyírta a kategóriát, de ha az nem tette volna, hát a kategória is kinyírta volna saját magát.

Ebben a részeb messze nem sikerültek úgy a készülékek, mint pl egy y2010, vagy 7010. Nem sikerült klasszikusokat alkotni, már csak azért sem, mert a 10/11m-hez szükséges (már elfogadható) antenna szöges ellentétben áll a kézben hordással.

Silvius is dipólozott vele kézből - aztán eladta ő is.

 

Üdv! 

Előzmény: Keszthelyy (345)
Keszthelyy Creative Commons License 2009.01.01 0 0 345
Üdvözletem minden rádiós társamnak a 2009 –es év hajnalán.

 

Vagyis röviden BUÉK..

 

A napokban újra felmerült bennem hogy be kellene szerezni egy ssb üzemmódban is működő vagy úgymond all módos kézi CB rádiót. Rá is kerestem a netten de úgy tűnik csak 2002 –ig gyártották ezt a kategóriát. Gondolom a nemzetközi frekvencia felhasználással kapcsolatos szabályozások vetettek véget ezen kategóriát kitöltő rádióberendezések gyártásának, forgalmazásának. Nagyon kevés adatot találtam. Ezt viszont megosztanám veletek:

 

A következő többé – kevésbé ismert típusok voltak jelen a piacon 2002 -ig:

 

-         Magnum SSB-1010 ( a legsikerültebb változat volt, adásban is lehetett tologatni kis mértékben a többit nem, neki volt a legnagyobb kimenő RF teljesítménye 15W/usb-be gyárilag egyesek szerint 18W is ki lehetet hozni belőle, gondolom ilyenkor rezsó lett belőle, kijelzője kicsit más mint a többié, kivitele is izmosabb bizony az ára is, használtan találtam majdnem 200 dollárért).

 

      -     CHEROKEE AH-100

-         Dragon SS-201 ( panaszkodtak rá adásban intenzíven melegszik és „csúszkál”, volt aki ezért adta el)

-         INTEC SS-201

-         Albrecht SS201S (a Magnum után a legkevesebb panasz volt rá, keveset tudok róla, azt hiszem Silviusnak ez volt, ő többet tud a típusról)

 

Közös jellegzetességük hogy talán a Magnumon kívül mindegyik azonos gyártótól származik és márkajelzésükön kívül mindenben azonosak. Sajnos mára csak aranyáron lehet hozzájutni használt állapotában.

Azt kérném azoktól akik elolvassák ezt az írást ha tudnak még a fent említett típusokon kívül egyéb készülékeket is ebben a kategóriában közöljék velem. Előre is köszönöm.

A netten hiába kerestem RH (CB) SSB üzemmóddal is bíró rádiót Handlead kivitelben jelenleg úgy tűnik senki nem gyártja ezt a kategóriát a világon. Ha ez nem így lenne annak nagyon örülnék.

 

Sok 73. mindenkinek a Vecsési Barnától.

 

 

 

Magnum1010Magnum10102

 

 

Albrechtss201CherokeeAH100INTECDragonSS201
Vuki a rekettyés Creative Commons License 2008.12.25 0 0 344
Hasonlóan én is szeretnék minden kedves rádiósnak (még a nyomkodósoknak is) kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánni! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!