Remélem, a sok számítógépes játék mellett marad hely az ilyen elvileg hagyományosnak tűnő szórakozás számára is. Milyen játékokkal szerettek játszani? Várom az élménybeszámolókat, hiszen annyi új játék van a piacon, hogy nehéz belőlük válogatni - borsos áruk miatt pedig szívesen olvasnék ajánlókat, mielőtt beruházok egy-egy dobozba.
A Lionheart nevű játékot én is ismerem. Tényleg jó kis játék, de nem sikerült benne még nyernem. Így egy idő óta hanyagolom. Most inkább a régi idők társasai keltették fel a figyelmem. Pl: Ezüst tó kincse, Takarékoskodj, Balaton Rt. Ezek mind ha jól tudom az 1980-as években jelentek meg. Vendégségben jókat játszottunk velük. De sajna ezek mindig a vendéglátó tulajdonában voltak. Így most ezeket hajtom. Hátha használtan lehet valahol kapni őket.
Ime az én kedvenc játékom. Ez egy kétszemélyes a sakkhoz hasolnló lovagjáték.A játéxabály fordítása nem a legjobban sikerült németből de azért el lehet rajta igazodni.
Szvsz a kiegészítők csak az alapjátékhoz vannak, nem az egyéb kiadásokhoz (ősemberes, felfedezők). Kiegészítőt akkor vegyél, ha már nagyon unod az alapjátékot 8).
Hű, ez jó, köszönöm szépen. Már bele is tettem a virtuális kosaramba, csak nem szeretem a netes vásárlást, ezért még rá kéne szánnom magam. És megláttam a Puerto Rico kiegészítőjét, igaz, franciául, de sebaj, úgy is jó.:-)
Van itt még valaki Carcassone-ismerő? Most, hogy megnéztem az előbb ajánlott honlapot, kezdem egyre kevésbé kiismerni magam a kiegészítők között. Azt tudom, hogy ugyanarról az alapötletről igyekeznek minél több bőrt lehúzni, ezért több alapjáték is megjelent. Na de pl. A folyó és A torony című kiegészítő melyikhez való? És egyáltalán: akad olyan, aki megvesz több alapjátékot, mikor (szó szerint:-) ugyanarra megy ki a játék?
Nem olvastam a szabályokat, ezért nem tudok válaszolni, de attól függ, miként említették a 3-4 embert: ha ideális létszámként, akkor van esély a két főre is, de ha minimum létszámként, akkor sajna nincs.
Szia! Igen, a honlapokat én is ismertem. A kártyajáték nevéért pedig hálás vagyok, így könnyebb lesz megtalálni. Van esetleg ötleted, melyik boltban kapható? (Igaz, még nem néztem körül, hiszen nem tudtam a nevét - lehet, minden polc tele van vele. Fő az optimizmus.:-)
A kártyajáték a Vigyáz(z)6! (németül 6 Nimmt) és tényleg nagyon jó. Ajánlom az rpg.hu társasjáték fórumát az érdeklődöknek, meg az alábbiakat: http://tarsasjatekos.hu http://www.jateklap.hu http://www.boardgamegeek.com (ez az alap angol társas oldal)
Igen, ez igaz, de mi pl. 20-25-en voltunk szilveszterkor, s elég jól megoldódott a probléma. (Ehhez persze az kellett, hogy szinte mindenki hozzon magával valamit, aminek következtében tényleg nagy volt a választék.) Az viszont tény, hogy ilyenkor klikkekre bomlik a társaság, mert kb. 6 fős csoportok alakulnak ki. (De beszélgetésben is ugyanez történik.)
Különben most próbáltam először egy kártyajátékot, melynek nem tudom sajna a nevét, de nagyon élveztem, és ha jól emlékszem, 10-en is játszhatják. Mindenféle számok vannak rajta, talán 154-ig, s bizonyos számú tehén mindegyiken. Adott szabályok szerint néha az ember megszívja, és fel kell venni pár kártyát, s a játék célja, hogy az általad beszívott kártyákon minél kevesebb tehén legyen. Így elsőre talán gagyinak hangzik, de én élveztem. Részben rugalmas gondolkodásmód (tehát nem feltétlenül előre kitervelt stratégia), részben szerencse kell hozzá.
Jónak tűnnek. A Tikal nem hasonlít túlzottan a Catanra és a Carcassone-ra? (Most nincs időm végigböngészni a szabályt, azért kérdem csak így gyorsan.) A Medina elgondolkoztat, mert ha tényleg jó, akkor lehet, érdemes lenne kihasználni az akciót, elvégre 10500-ról 3500-ra van leárazva. Erről jut eszembe, hogy valahol olvastam, külföldön (pl. Ausztriában) nagyon olcsón lehet kapni használt társast. Erről tudtok valamit?
Igazad van abban, hogy jó az interakció,* de nekem egyelőre újdonságot jelentenek a gyűjtögetősök, főleg ha bonyolultabbak, mint a Puerto Rico. Ugyanakkor valóban "jó érzés" időnként elrontani a többiek stragégiáját, pl. a Carcassone-ben időnként nagyon kegyetlen lépésekre szánjuk el magunkat. (Mindenkinek ajánlom a magyarul még ki nem adott kiegészítőt, mely építőt és malacot tartalmaz. Az itthon is elérhető sárkányos-tündéres verzióról tudtok valamit? Nekem csak az első kiegészítés van meg, a malacossal pedig külföldön játszottam.)
*Hej, régi szép idők, mikor még Rizikóztunk, s párok és testvérek vesztek össze az "igazságtalan hátbatámadások" miatt.:-)
Nagyon jó, összetett játék, gondolkodni kell benne rendesen.
A medina egy jóval gyorsabb, pörgősebb játék, ahol viszont temekül lehet szívatni a többieket némi gondolkodással. :) Sajnos nem találtam róla igazi leírást, csak ilyet:
Alapvetően azokat a játékokat szeretem, ahol azért van némi interaktivitás is, nem csak gyüjtögetés hiszt már a ki nevet a végén jellegű* játékokban is az volt a lényeg, ki üti le a másikat :) Ezért tetszik pl. kevésbé az Alhambra, ahol annyire nem lehet ezt végrehajtani, sok függ a szerencsétől nagyon. (bár kétségtelen, hogy azért egy picit ott is lehet a másikkal szórakozni :))
*gyerekkormoban én nem tudtam, hogy azt ki nevet a végénnek hívják, mert egy nagyon remek lengyel kiadásúval játszottunk. A tábla egyik oldalán 4, a másik oldalán 6 játékos számára volt kialakítva a pálya.
Milyen a Tikal és a Medina? Én meg azokról nem hallottam még.
Puerto Rico: A játék Közép-Amerikában játszódik, ahol a résztvevők európai telepeseket „alakítanak”. A játék célja minél több győzelmi pont megszerzése azzal, hogy növeled kolóniáid működését, hatékonyságát a termelésben, népességben, kereskedelmben és gazdaságban. Jó észben tartani, hogy a pénz, a termelés, a kereskedelem és a telepesek csak hozzá segítenek a győzelmi pontokhoz, de nem fontosak magához a győzelemhez. Ha bővebben is érdekel, itt letölthetsz hozzá hasznos dolgokat.
Nekem is az a gondom, amit mondasz: egyszerűen nem jön össze a társaság, bármennyire is szeretek játszani. 1-2 ember van, akivel a Carcassone és a Catan még jó, de pl. édesanyámnak már a Carcassone szabályai is homályosak sokszor, pedig a Puerto Rico jóval bonyolultabb (igaz, én idegen nyelven olvasgattam a kártyákat, így elég nehezemre esett egyszerre fordítani és stratégiázni). A P.R.-t azt hiszem, legkevesebb 3-an játszhatják, de a 4-5 fő ideálisabb. A Carcassone-nak ugyan megörültem az elején, de lassan már újdonságra vágynék. (Egy kiegészítő van, de előbb-utóbb kinövök azokból is.)
másrészről pedig ez a többszörös társas dolog nem is hülyeség: mi elég sokszor összeröffenünk beszélni, sörözni, sokszor kártyázunk, a társas valahogy mindig azért marad ki, mert azoknál a játékosok száma erősen korlátozott.
Spec. én a Tikalt nagyon szeretem, de azért az egy időigényes, gondolkodtató játék, ami nem mindenkinek jön be.
Kollega társasjátékokat vett karácsonyra, asszonkának Catant, anyóséknak pedig ajánlatomra Medinát, és azt mondta, (itt kihúztam magam :))), hogy jobban tetszett neki,mint a Catan, és hogy tökjó...
Szilveszterkor nagyobb társaságban voltam, s előfordult, hogy egyszerre 4 sarokban folyt 4 különböző játék: Catan, Carcassone, Puerto Rico (ezt most ismertem meg, nagyon jó), Dorn, Caylus és több kártyajáték közül választhattunk. Ti játszottatok már ezekkel? Milyen társasjátékok kötnek le Benneteket?